فهرست مطالب

مطالعات اسلامی زنان و خانواده - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1396)

نشریه مطالعات اسلامی زنان و خانواده
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فریبا علاسوند*، معصومه نیکوخصال صفحات 7-26
    کار خانگی از اوایل قرن بیستم وارد مباحث پژوهشگران گردید و از آن پس پیشنهادات متعددی به منظور احتساب آن به عنوان فعالیت مزدی مطرح شد. در فقه اسلامی، کار خانگی مانند عمل و اقدام اختیاری هر کسی قابلیت احتساب به عنوان کار مزدی را دارد؛ اما تا کنون تنها مبنای معرفی شده برای اثبات آن از طرف فقها و حقوق دانان، قاعده حرمت مال مسلم بوده که مبتنی بر روایات است. در این پژوهش، افزون بر توسعه مبانی به سه قاعده اتلاف، غرور و لاضرر به آیات جزاء سیئه، لاضرر و اعتداء نیز استناد شده است که امکان استدلال را برای تمام مذاهب اسلامی فراهم می کند. یافته های مقاله این است که به دلایل ذیل، عدم پرداخت اجرت خدمت به زن موجب اعتداء، ظلم و ضرر به زن است: 1. کارخانگی زن مالیت دارد؛ 2. زن به امید شراکت در اموال مرد و ادامه زندگی اقدام به انجام کار خانگی می کند؛ 3. سکوت زن علامت قصد تبرع نیست؛ 4. توقع مرد از زن برای انجام کار خانگی، بهترین اماره بر آمر بودن مرد است؛ 5. عدم پرداخت اجرت المثل کار خانگی، از مصادیق ضرر به زن و ظلم به او محسوب می شود. روش تحقیق در این مقاله، روش متداول استنباط از ادله دینی و هدف نیز توسعه در دلایل و مستندات شرعی اجرت المثل است تا تراکم دلایل بر این حکم شرعی اعتماد بیشتری برای قانونگذار پدید آورد.
    کلیدواژگان: کار خانگی، اجرت المثل، عدم تبرع، حرمت مال مسلم، قواعد شرعی
  • کبری پورعبدالله* صفحات 27-44
    تحکیم خانواده نیازمند روابط پایدار زوجین بوده، فقدان حضور زوج، آسیبی قابل توجه به نهاد خانواده وارد می‏کند. ترک روابط خانوادگی و غیبت در مفهوم «حضور نداشتن زوج در کانون خانواده» مشترک، ولی در احکام مترتب بر هریک با هم متفاوت‏اند. در نتیجه، لازم است به موضوع‏شناسی و تعیین قیود هریک پرداخته شود تا مقررات اختصاصی هریک در شرایط مقتضی و به‏ویژه در موارد طلاق به درخواست زوجه  اعمال گردد. پژوهش حاضر بر اساس روش توصیفی - کتابخانه‏ای ثابت می‏کند ترک عبارت از عدم حضور و محقق نشدن سکونت مشترک و معلومیت محل سکونت زوج و غیبت عبارت از عدم حضور و نامعلوم بودن محل سکونت زوج و نامعلوم بودن حیات اوست.
    کلیدواژگان: غیبت زوج، ترک روابط خانوادگی، طلاق به درخواست زوجه، سکونت مشترک زوجین
  • علی جعفری* صفحات 45-63
    حضرت معصومه(س) به دلیل تجرد قطعی که در ادبیات مطالعات زنان با عنوان «ناامیدی از ازدواج» شناخته می شود در میان دختران خاندان اهل بیت(ع) دختری متفاوت است. 28 سال زندگی بدون همسر دختری که مرقد والایش کانون خاکساری بزرگان تاریخ اسلام است، می‏تواند به مثابه الگوی «زندگی فارغ از همسر به ‏ناچار یک زن مسلمان» در نظر گرفته شود. ازدواج، معروفی بزرگ و مستحبی موکد است که بر تجرد برتری دارد؛ اما اگر در شرایطی غیر ارادی دختری نتوانست برای دورانی از زندگی یا تا آخر عمر ازدواج کند، آیا در سبک زندگی اسلامی، «الگویی» استاندارد و الهام بخش از تجرد وجود دارد یا عدم ازدواج را باید مساوی با افولی همه‏ جانبه تلقی کرد؟
    مقاله پیش رو با دلالت به ظرفیت‏های شخصیتی حضرت معصومه(س)، تلاش دارد تا الگویی اسلامی را در زمینه «تجردهای دخترانه به ‏ناچار» برجسته کند. اطلاق صفت «معصومه» به حضرت از سوی اهل بیت(ع) و تبدیل شدن آن به مهم ترین دال شخصیتی ایشان را می توان به مثابه راهبردی فرهنگی برای معنابخشی به «تجردهای دخترانه به ناچار» درک کرد. به این معنا که در فرهنگ اسلامی تلقی اصلی از دختران ناامید از ازدواج بر مدار عفت و طهارت ایشان شکل می گیرد و نه بالعکس. این نگاه در برابر رویکرد آسیب شناسانه مرسومی قرار دارد که ایشان را در معرض و مستعد نابهنجاری اخلاقی و اجتماعی ارزیابی می‏کند. بخش‏هایی از نظریه کنش متقابل نمادین به ‏ویژه مفهوم «خودآیینه ‏سانی» چارلز کولی در چارچوب نظری مقاله به کار گرفته شده است.
    کلیدواژگان: حضرت معصومه(س)، آستانه حضرت معصومه(س)، دختر، چارلز کولی، خودآیینه سانی، کنش متقابل نمادین
  • علیرضا آل بویه*، نرجس رودگر، زینب کبیری صفحات 65-82
    هدف از این مقاله، بررسی یکی از استدلال های فمینیست‏های رادیکال بر جواز سقط جنین است که با نفی الهیات مردسالارانه کتب مقدس گره خورده است. آزادی زنان از ستم مردانه، یکی از مهم‏ترین آرمان‏های فمینیستی است که به ادعای فمینیست‏های رادیکال، شاخصه مهم حمایت از این آرمان، آزادی سقط جنین است. رادیکال ‏فمینیست‏ها بیش از دیگر گرایش‏های فمینیستی از حق انتخاب زنان برای آزادی مطلق سقط جنین دفاع کرده اند. از نظر مری دیلی، رزماری رویتر و ویت بک، زن در الهیات کتب مقدس جایگاه پست و فرودستی داشته، از نظر جسمی و عقلانی موجودی ناقص معرفی شده است. در این دیدگاه، مردان کنترل‏کننده و مالک زندگی زنان هستند و زنان هیچ حقی درباره جنین ها و کودکان خود ندارند. به همین دلیل، فمینیست های رادیکال ضمن انتقاد از دیدگاه الهیاتی کتب مقدس، آزادی سقط جنین را گامی مهم برای رهایی زنان از ستم مردان دانسته، آن را اخلاقی می دانند. در مقاله حاضر استدلال این گروه از فمینیست‏های رادیکال بر جواز سقط جنین با روش تحلیلی و علی مورد بررسی و نقد قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: فمینیسم رادیکال، ستم جنسی، الهیات مردسالارانه، سقط جنین، مری دیلی، رزماری رویتر، ویت بک
  • فاطمه شریفی زارچی*، اعظم خلعتی صفحات 83-106
    تربیت اخلاقی از بنیادی ترین آرمان های ادیان الهی برای شکوفایی فردی و اجتماعی است. از چالش های برجسته این حوزه، متناسب نبودن سطح آموزش اخلاقی با سطح عملکرد اخلاقی به شمار می‏آید. این پژوهش برای پاسخ به این نیاز و با هدف بررسی چالش‏های آموزش اخلاق به نوجوانان در سه حیطه بستر آموزش، محتوا و روش، و نیز راهکارهای برون رفت از آن و با روش توصیفی - تحلیلی انجام گرفته است. بر اساس دستاوردهای پژوهش، چالش‏ها در این سه حوزه عبارت‏اند از: 1. بستر آموزش: عدم توجه به هماهنگی خانواده و محیط های آموزشی، القائات نامناسب اجتماعی، خطاهای شناختی، عدم توجه به اقتضائات زمانی و مکانی و... . 2. محتوا: ناهماهنگی آن با ظرفیت و اقتضائات نوجوانان، محتوای دانش‏افزا و نه عملیاتی‏محور، بی توجهی به پیش‏نیاز ها، عدم توجه به اصل تدریج و... . 3.
    روش
    استفاده از روش های غیرفعال، تاکید بر ارتقای شناختی، به کار نگرفتن روش های متنوع و خلاق، شرکت ندادن نوجوانان در فرایند آموزش، عدم انعطاف در شیوه ها متناسب با شرایط و... . این پژوهش برای برون رفت از این آسیب ها، هماهنگ کردن مراکز آموزشی، فضا سازی اجتماعی، تدوین برنامه منظم و منسجم در ابعاد شناختی، عاطفی و رفتاری، استفاده از روش های فعال، توجه به اقتضائات زمانی و مکانی نوجوانان، به‏کارگیری فناوری نوین و... را پیشنهاد داده است.
    کلیدواژگان: آموزش اخلاقی، نوجوان، چالش، راهکار
  • پریسا راد*، محمدصادق روشندل (اخوان) صفحات 107-125
    سقط جنین بر اساس حکم ثانوی شریعت اسلام، راه درمانی برای جنین معیوب به عنوان یک معضل انسانی در شرایط ویژه است. این اثر با بررسی احتمالات موجود در مسئله سقط جنین و تحلیل ادله اولی و ثانوی که حاصل آن حرمت سقط جنین به عنوان اولی و جواز آن در شرایط ویژه است، به این نتیجه دست یافت که اگر ادله عسر و حرج و لا ضرر به عنوان عناوین ثانوی قادرند جواز سقط جنین معیوب را پیش از چهار ماهگی و دمیدن روح در جنین به دست دهند، چه‏بسا بتوانند جواز سقط را بعد از این زمان نیز نتیجه دهند. با توجه به اینکه جنین از بدو پیدایش قابلیت و استعداد انسان شدن را دارد و در هیچ مرحله ای خالی از این قوه نیست، از بین بردن آن در هر مرحله، چه روح داشته باشد یا نه، با ضایع کردن حیات یک انسان برابر است و صرف حلول روح نمی تواند فارق مناسبی برای تغییر حکم حرمت سقط باشد. در نهایت، یا جواز سقط به دلیل حرج و ضرر مربوط به تمام دوران جنینی است یا اساسا در هیچ مرحله ای نمی توان به جواز سقط جنین حکم داد.
    کلیدواژگان: سقط جنین، دمیدن روح، عسر و حرج، جواز سقط جنین
|
  • Fariba Alasvand, Masoume Nikou Khesal Pages 7-26
    In the early twenƟeth century, researchers addressed the issue of housework in their studies, and since then numerous suggesƟons have been proposed to determine it as an acƟvity which sƟpend should be allocated to it. In Islamic jurisprudence, housework, is similar to an opƟonal acƟvity or labor that one can do it. As a result, it is suscepƟble to be regarded as labor with alloƩed payment. But so far, jurists and lawyers in order to prove this issue have merely referred to one principle which is the principle of respect for Muslim property –a narraƟon based principle-. This study not only extends the basis to three principles of dissipaƟon, contaminaƟon, and unlawfulness of detriment but also refers to the verses of punishment of misdeed, unlawfulness of detriment and abuse which provides the possibility of reasoning for all Islamic sects. The arƟcle argues that according to the following reasons the denial of allocaƟng payment to women for housework causes the ground for abuse, oppression and detriment towards women’s rights: 1. women’s housework is suscepƟble to financial allocaƟon 2. wife does the housework hoping for accomplishing a partnership in the husband's assets along with maintaining her marital life; 3. the woman's silence is not a sign of Tabaro (donaƟon); 4. expecƟng the wife doing the housework is a significant indicator of the husband’s authoritarianism; 5. not paying emolument for housework is regarded as an instance of detriment and oppression to women. The research is based on the common method of deducing religious documents and the purpose is to extend the religious documentaƟon of emolument, so that the condensaƟon of the reasons for this religious decree provides credence for the legislator.
    Keywords: housework, emolument, respect for Muslim property, lack of Tabaro, legal rules
  • Kobra Pour Abdollah Pages 27-44
    ConsolidaƟon of a family requires a stable relaƟonship between couples and the absence of husband imposes striking traumas on the family insƟtuƟon. Abandonment of family relaƟonship and absence have commonality in the concept of “the lack of the presence of the husband in the family”, however in terms of the dictums issued on them they are enƟrely disƟnct subjects. Consequently, it is necessary to examine the characterisƟcs of these subjects and to determine the disƟncƟve provisions and constraints related to each of these subjects, so that the specific provisions specified for each of them can be applied in required circumstances, especially in cases where the wife files a peƟƟon for divorce. The present study, based on a descripƟve-library method, proves that the provision of abandonment implies that the place of the husband’s residence is not unknown. Whereas, the provision of absence involves uncertainty about the residence of the husband. In addiƟon to that they are not certain whether he is dead or alive. Therefore, in dictum related to absence, jusƟfied absence does not abnegate the wife’s right for divorce, however, the husband’s return in the appointed Ɵme is influenƟal, divorce is reciprocal, administraƟng to divorce is determined by the judge, and the appointed Ɵme limitaƟon for the dictum of absence is four years. Nevertheless, in abandonment, the foresaid dictums are reversed and the duraƟon appointed for abandonment is between six to nine months.
    Keywords: absence of the spouse_abandoning family relaƟonship_wife’s request for divorce_couple’s inhabitaƟon in a common residence
  • Ali Jafari Pages 45-63
    Hazrat-e Masoumeh (SA), is regarded as a disƟnguished and unique unmarried female character in the ahl -Albeit family because of her absolute unmarried life –known as “frustraƟon at geƫng married” in the literature of women studies. Living twenty eight years of a successful life as an unmarried girl- whose eminent personality as well as her magnificent holy shrine is regarded as a center of chastening by numerous great and noble figures in the history of Islam- is assumed to be as an Islamic role model for “unmarried Muslim females remaining inevitably single” for their life. Obviously, marriage in Islamic logic, “is highly advised; in other words, it is supposed to be as a nonobligatory acƟon which is preferred to living a life as a single person in a normal situaƟon, but if a girl were not exposed to have a married life for a while or even throughout her whole life- due to the condiƟons which are not necessarily under her control- is it possible for her to find a brilliant and precious role model of girl’s singlehood in Islamic life style? Or, should the lack of marriage or staying unmarried according to the common and customary convenƟons be evaluated as equal to a drasƟc total decline? The present study highlights an Islamic model for bestowing a magnificent and impressive meaning to the life of those “remaining inevitably as unmarried girls” by referring to Hazrat-e Masoumeh’s (SA) existenƟal capaciƟes of personality. It is going to be emphasized that the dimension of “chasƟty” in Hazrat-e Masoumeh’s personality, being highlighted in the narraƟons of the infallible Imams, and the juxtaposiƟon of “remaining inevitably as an unmarried girl” with “chasƟty” which is manifested in the denominaƟon of the name Masoumeh -being chaste- can be regarded as a fundamental cultural guideline in bestowing meaning to the life of those “remaining inevitably as unmarried girls”. It means that in the Islamic culture the noƟon of remaining inevitably as unmarried girls is connected to chasƟty and purity not vice versa. This aƫtude is against the common pathological point of view which beholds that such girls or female characters are vulnerable to social and moral abnormaliƟes. In the theoreƟcal framework, the arƟcle employs parts of the symbolic mutual interacƟon theory, parƟcularly the emphasis is placed upon Cooley’s concept of “looking glass-self”.
    Keywords: Hazrat-e Masoumeh (SA), Hazrat-e Masoumeh’s holy shrine, girl, Charles Cooley, looking glass-self, symbolic mutual interacƟon
  • Ali Reza al, Bouyeh, Narjes Roodgar, Zeinab Kabiri Pages 65-82
    The purpose of this arƟcle is to examine one of the arguments raised by the radical feminists on the permission of aborƟon, which is Ɵed to the negaƟon of the patriarchal theology of the Holy Scriptures. The desire of liberaƟng women from male oppression is idenƟfied as one of the most important aspiraƟons of feminists. According to radical feminists, freedom in aborƟon is determined as a criƟcal feature of supporƟng this aspiraƟon. Furthermore, radical feminists, in comparison to other branches of feminism, have advocated women's right in absolute freedom of aborƟon. Mary Daly, Rosemary Reuther and Caroline Whitbeck claim that in the theology of the Holy Scriptures women are idenƟfied as subordinate and inferior creatures, they also have been recognized as incomplete creatures both physically and raƟonally. From this point of view, they further assert that since men are controlling women's lives as owners, women have no right over their fetuses and children. For this reason, radical feminists, while criƟcizing the theological outlook of the Holy Scriptures, regard freedom of aborƟon not only as a crucial step to liberate women from patriarchal oppression, but also observe it as a moral acƟon. The present study seeks to analyze and criƟcize the argument of this group of radical feminists on the permission of aborƟon based on an analyƟcal and argumentaƟve method.
    Keywords: Radical feminism, sexual oppression, patriarchal theology, aborƟon, Mary Daly, Rosemary Reuther, Caroline Whitbeck
  • Fatemeh Sharifi Zarchi, Azam Khalati Pages 83-106
    Divine religions consider ethical training as one of their most fundamental objecƟves required for individual and social prosperity. Lack of proporƟon between the level of ethical training on the one side and the level of ethical performance on the other is designated as the substanƟal challenge related to this domain. The purpose of this arƟcle is to address the foresaid disproporƟon in order to invesƟgate the challenges related to the domain of ethical training of adolescents in the realms of training, method and content. It also proposes some remedies for confronƟng and dealing with these challenges. The study is based on descripƟve-analyƟcal method. Based on the findings of the research, the challenges regarding these three realms are: 1) educaƟonal
    background
    not paying aƩenƟon to the coordinaƟon between family and educaƟonal context, incongruous social sƟmulants, cogniƟve errors, disregarding temporal and local requirements 2) content: its inconsistency with the adolescent's capacity and needs, the content is knowledge-based not performance-oriented, ignoring the prerequisites, not paying aƩenƟon to the principle of gradualism (3)
    method
    using passive methods, emphasis on cogniƟve advancement, lack of applying varied and creaƟve methods, eliminaƟng adolescents’ parƟcipaƟon in the educaƟonal process, inflexibility of the methods. This study proposes the following remedies for dealing with the preceding challenges: coordinaƟng educaƟonal centers, preparing the social context, preparing a systemaƟc and comprehensible program related to the cogniƟve, emoƟonal, and behavioral realms, using dynamic methods, noƟcing to adolescents’ temporal and local demands place requirements of adolescents, uƟlizing modern technology and ... .
    Keywords: ethical training, adolescent, challenge, remedy
  • Parisa Rad, Mohammad Sadegh Roshandel (Akhavan) Pages 107-125
    AborƟon, according to the secondary decrees of Islamic law, is condiƟoned as a remedy for a defecƟve fetus in special circumstances. By examining the probabiliƟes related to the issue of aborƟon and analyzing the primary and secondary arguments, which order the prohibiƟon of aborƟon and agree on its permission in special circumstances, this study demonstrates that if the evidence of distress and adversity as secondary ones can allow the aborƟon of a defecƟve embryo before four months and before the soul is given to the embryo, they may also be able to formulate the permission of an aborƟon aŌer this Ɵme. Given the fact that from the very beginning of its formaƟon the embryo has the potenƟality of growing into a human being at enƟre stages of its development, aborƟng it at any stage, whether it has soul or not, is equal to impairing the life of a human being. Therefore, the issue of the given soul merely cannot be a convincing disƟncƟve alternaƟve for changing the illegality of aborƟon. Subsequently, the permission for aborƟon is due to detriment and distress considering the enƟre life of the fetus; otherwise aborƟon should not be permiƩed at any stage.
    Keywords: aborƟon, given spirit, detriment, distress, adversity, permission of aborƟon