فهرست مطالب

دانش زیستی ایران - سال دوازدهم شماره 4 (زمستان 1396)

نشریه دانش زیستی ایران
سال دوازدهم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شهره زارع کاریزی*، رضا میرفخرایی صفحات 1-8
    سقط مکرر به وقوع دو یا تعداد بیشتر سقط پشت سر هم قبل از هفته‏ی 20 بارداری اطلاق می‏شود. برخی از دلایل عمده‏ی RPL نقایص آناتومیک رحمی، فاکتورهای ژنتیکی، عفونت‏ها، دلایل ایمونولوژیک، محیطی و... می‏باشند. در مواردی که علت RPL مشخص نباشد از آن به عنوان ایدیوپاتیک نامبرده می‏شود. پلی‏مورفیسم‏های ژن‏های مختلفی در بروز سقط جنین موثر می‏باشند که یکی از این ژن‏ها، ژن فاکتور رشد اندوتلیالی عروقی (VEGF) می‏باشد. در این تحقیق به بررسی ارتباط پلی‏مورفیسم‏های ژن VEGF با سقط مکرر جنین پرداخته شده است. در این مطالعه‏ی موردی شاهدی 200 خانم شامل 100 خانم با سابقه حداقل دو سقط پشت سر هم با علت نامشخص و 100 فرد کنترل سالم با حداقل سابقه دو تولد زنده و بدون هیچ گونه سابقه‏ی سقط مورد بررسی قرار گرفتند. DNA ژنومی هر فرد از لوکوسیت‏های خون استخراج شد. جهت شناسایی پلی‏مورفیسم rs3024998و rs699947 ژن VEGF ازتکنیک PCR-RFLP استفاده شد. آنزیم محدودالاثر MaeI و BglII به ترتیب برای هضم آنزیمی استفاده شد. محصولات حاصل از هضم آنزیمی روی ژل آکریلامید 12% برده شد. آنالیز توصیفی ژنوتیپ‏های هر جایگاه، فراوانی هموزیگوت و هتروزیگوت در دو گروه بیمار و شاهد مطالعه گردید.
    کلیدواژگان: پلی مورفیسم، سقط مکرر جنین، ژن VEGF
  • مریم ناصرالاسلامی، ندا موسوی نیری* صفحات 9-22
    بنظر می رسد که موفقیت روش های واکسیناسیون به منظور ایمونوتراپی به واسطه شبکه قدرتمندی از اجزای سرکوبگر سیستم ایمنی که سلولهای T تنظیمی نیز یکی از آنها می باشد مختل می شود. در مطالعات پیشین روی ایجاد پاسخ ایمنی علیه سلولهای T تنظیمی بیانگر foxp3 و حذف آنها کار شده است. از آنجاییکه این مطالعات نتوانستند به طور کارآمد با حذف نسبی این سلولها بر اثرات مهاری آنها غلبه کنند؛ در مطالعه حاضر سعی شده است که با ساخت واکسنی کارآتر بر علیه سلولهای T تنظیمی نتایج روش های ایمونوتراپی ترکیبی در سرطان بهبود یابد. سازه DNA دارای بخش C از ایمونوگلوبولین G در الحاق به ژن Foxp3 ساخته شد. بیان سازه FOXP3-Fc بعد از ترانسفکت کردن آن به سلولهای HEK با تکنیکهای میکروسکوپ فلوئورسنت، فلوسایتومتری و وسترن بلات مورد بررسی قرار گرفت. این فیوژن پروتئین در سلولهای E. coli BL21 به عنوان میزبان بیان شدند. سازه و پروتئین نوترکیب مطابق آن به موشهای C57BL/6 تزریق شدند و دو هفته پس از آخرین تزریق سطح سرمی آنتی بادی ایمونوگلوبین G و زیر کلاسهای آن با روش سنجش الیزا مورد بررسی قرار گرفتند. آنالیز بیان سازه DNA با روش های متعدد، بیان موفق این پروتئین الحاقی را در سلولهای یوکاریوت نشان داد. بعلاوه بیان پروکاریوتیک Foxp3-Fc نیز با انجام آنالیزهای الکتروفورز ژل پلی اکریلامید - سدیم دودسیل سولفات و متعاقبا وسترن بلات مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: سلول T تنظیمی، ایمونوتراپی، پاسخ های هومورال، FoxP3، Fc
  • معصومه مهدوی*، سحر هنرمند جهرمی، زهرا رسالتی صفحات 23-29
    سودوموناس آئروژینوزا یکی از مهمترین پاتوژن های بیمارستانی است. یکی از مشکلات درمانی این باکتری، مقاومت آنتی بیوتیکی آن به درمان های رایج آنتی بیوتیکی است که با تولید بیوفیلم مرتبط می باشد. این مطالعه به منظور یافتن ارتباط بین مقاومت آنتی بیوتیکی و تشکیل بیوفیلم بر روی سودوموناس آئروژینوزاهای جدا شده از 50 نمونه بالینی بیماران مراجعه کننده به بیمارستان میلاد شهر تهران صورت گرفت. برای شناسایی و جداسازی باکتری سودوموناس آئروژینوزا تست های بیوشیمیایی و افتراقی انجام شد. مقاومت سویه ها توسط تست آنتی بیوگرام تعیین گردید و قدرت تشکیل بیوفیلم سویه به روش میکروتیترپلیت بررسی شد. نتایج نشان داد که بیشترین مقاومت نسبت به آنتی بیوتیک تیکارسیلین (48%) و ایمی پنم (36%) بود و 17 سویه (34%) دارای مقاومت چندگانه دارویی بودند. همچنین قدرت تشکیل بیوفیلم سویه ها نشان داد که 52٪ از آنها دارای بیوفیلم قوی بود و از میان 17 سویه سودوموناس آئروژینوزا با مقاومت چندگانه دارویی، 12 سویه توانایی تشکیل بیوفیلم قوی داشتند. مطابق نتایج به دست آمده درصد قابل توجهی از سویه های MDR توانایی تولید بیوفیلم قوی دارند. با توجه به نقش بیوفیلم ها در کاهش نفوذ دارو به داخل سلول، باکتری های مولد بیوفیلم مقاومت دارویی زیادی دارند که این مساله هشداری برای جامعه پزشکی می باشد.
    کلیدواژگان: مقاومت آنتی بیوتیکی، بیوفیلم، سودوموناس آئروژینوز
  • شیدا قدیری افشار، روزبه یلفانی، مهدی ابراهیمی* صفحات 31-37
    پروبیوتیک ها، میکروارگانیسم های غیربیماری زایی هستند که هرگاه در مقادیر مناسب تجویز گردند، به میزبان سلامتی می بخشند و قادرند از بعضی از بیماری ها پیشگیری نموده یا آنها را بهبود بخشند. لاکتوباسیلوس ها و بیفیدوباکتریوم ها، بیشترین پروبیوتیک های مورد استفاده تا امروز بوده اند. جنس لاکتوباسیلوس، گروهی از باکتری های اسیدلاکتیک (LAB) مختلف از نظر ژنتیکی و فیزیولوژیکی است که میله ای شکل، گرم مثبت، غیراسپورگذار، بدون پیگمان، کاتالاز منفی و میکروآئروفیلیک تا بی هوازی اجباری می باشند. زیتون از قدیمی ترین گیاهان شناخته شده ای است که به عنوان یکی از منابع مهم غذایی به شمار رفته و نقش موثری در تعیین سلامتی، پیشگیری و کنتری بیماری های ناشی از ناراحتی های گوارشی، سیستم گردش خون و قلبی عروقی دارد. زیتون ممکن است حامل مناسبی برای انتقال پروبیوتیک ها به شمار رود. لذا در تحقیق حاضر این خصوصیت زیتون مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق شانزده نمونه از زیتون های بسته بندی مختلف و همچنین به صورت فله و خام تهیه گردید. باکتری های موجود در نمونه های مورد نظر جداسازی شده و با استفاده از روش های مورفولوژیک، کشت و بیوشیمیایی مورد شناسایی قرارگرفتند. با توجه به نتایج به دست آمده، 4 جدایه لاکتوباسیلوس پلانتارم و یک جدایه، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس تشخیص داده شدند. بنابراین، زیتون می تواند علاوه بر فوائد سرشار غذایی، به عنوان حاملی طبیعی برای پروبیوتیک ها در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: زیتون، لاکتوباسیلوس، جداسازی، لاکتوباسیلوس پلانتارم، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس
  • سحر هنرمند جهرمی*، جیران فتحی راد، فاطمه نوربخش صفحات 39-46

    اسینتوباکتر بومانی مهمترین عامل عفونت های بیمارستانی است. این باکتری نسبت به بسیاری از آنتی بیوتیک های رایج مقاوم است و مقاومت چند گانه دارویی(MDR) علت نقص درمان آنتی بیوتیکی برای باکتری است. مکانیسم های مختلفی منجر به بروز MDR می شوند و پمپ های افلاکس فعال مهترین عامل هستند. آمینوگلیکوزیدها داروهای مهم در درمان عفونت های جدی اسینتوباکتر بومانئی می باشند. هدف از این تحقیق بررسی فعالیت پمپ افلاکس در مقاومت آمینوگلیکوزیدی بین ایزوله های MDRاسینتوباکتربومانئی است. 55 سویه اسینتوباکتر بومانئی از نمونه های بالینی بیماران بستری در بیمارستان میلاد تهران جداسازی شده و با تست های بیوشیمیایی شناسایی شدند. الگوی مقاومت انتی بیوتیکی سویه ها با روش انتشار در دیسک مطابق با استاندارد CLSI تعیین شد و سویه های MDR مشخص شدند. حداقل غلضت ممانعت کننده مربوط به آمیکاسین و جنتامایسین قبل و پس از تیمار با ممانعت گر کربونیل سیانید3- کلروفنیل هیدرازون تعیین گردید. بیشترین مقاومت مربوط به سفتازیدیم و سفوتاکسیم (2/98 درصد) و کمترین مقاومت برای جنتامایسین(62 درصد) بود. مقاومت به آمیکاسین و جنتامیسین به ترتیب 78 و62 درصد گزارش شد. فراوانی سویه های MDR، 98% بود. از بین سویه های مقاوم به آمیکاسین و جنتامایسین به ترتیب 4 سویه و 17سویه به عنوان سویه های فعال پمپ افلاکس گزارش شدند. یک سویه برای هر دو نوع آنتی بیوتیک فعال بود. بررسی فعالیت افلاکس از طریق ممانعت گر CCCP نشان داد که پمپ افلاکس برای مقاومت به آنتی بیوتیک جنتامیسین نسبت به آمیکاسین فعالیت بیشتری در بین ایزوله های اسنیتوباکتر بومانئی دارد.

    کلیدواژگان: سینتوباکتر بومانئی، مقاومت چندگانه دارویی، ممانعت گر، پمپ تراوشی
  • فهیمه باغبانی آرانی*، بهناز کریمی، آزاده شجاعی صفحات 47-54
    سرطان پروستات متاستاتیک یک بیماری کشنده است اما متاسفانه هنوز علل زیادی در مورد مکانیسم های مولکولی متاستاز این سرطان شایع ناشناخته مانده است. در مراحل پیشرفته سرطان پروستات، سلولهای سرطانی ممکن است از پروستات به سایر قسمتهای بدن به خصوص استخوانها و گره های لنفاوی متاستاز بدهند. یکی از مکانیسم های مهم در تهاجم و متاستاز تومورها، فرآیند انتقال از اپی تلیال به مزانشیم ( EMT ) می باشد که افزایش بیان ZEB1 به عنوان یک فاکتور کلیدی تنظیمی، فرایند EMT را در بسیاری از سرطان ها پیش می برد. درمطالعه حاضر به منظور ارزیابی بیان ژن ZEB1 و مقایسه آن در حالت خوش خیم و بدخیم سرطان پروستات، 16 نمونه بافت هایپر پلازی خوش خیم (BPH) و 17 نمونه سرطان پروستات (Pca )، جمع آوری شدند، سپس استخراج RNA و تبدیل آن به mRNA انجام گردید. نهایتا بیان ژن ZEB1 در سطح mRNA با تکنیک ریل تایم پی سی آر بر روی cDNAهای سنتز شده ، بررسی گردید. نتایج ما در این پژوهش نشان داد که بیان ژن ZEB1 در نمونه های بدخیم سرطان نسبت نمونه های خوش خیم افزایش یافته بود ( .(P=0.047بطور کلی می توان نتیجه گرفت بر اساس این یافته ها احتمالا بتوان از بررسی بیان ژن ZEB1 به عنوان یک بیومارکر پیش آگهی دهنده برای تشخیص زودهنگام تومورهای پروستات استفاده کرد. همچنین به سبب نقش کلیدی ZEB1 در رشد سرطان از طریق تنظیم سایر مارکرهای EMT، می توان با سرکوب بیان این ژن از پیشرفت و متاستاز سرطان جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: سرطان پروستات، انتقال از اپی تلیال به مزانشیم، ژن ZEB1
|
  • Shohreh Zare Karizi *, Reza Mirfakhraie Pages 1-8
    Recurrent pregnancy loss (RPL) is defined as the occurrence of two or more consecutive pregnancy loss prior to 20th week of gestation. There are several leading causes of RPL including uterine anatomical defects, genetic factors, infectious, immunological, environmental and blood dyscariasis. However, despite in a large number of cases no causes have been identified, therefore are introduced as idiopathic. Gene polymorphisms may effect on the incidence of abortion. One of these genes is the vascular endothelial growth factor (VEGF). Present study was aimed to investigate the association of VEGF gene polymorphisms with recurrent spontaneous abortion of the fetus. We conducted a case–control study of 200 women: 100 patients with at least two unexplained consecutive pregnancy losses and 100 healthy controls with at least one live birth and no history of pregnancy loss. Patients with recurrent pregnancy losses due to anatomic, hormonal, chromosomal, infectious, autoimmune, or thrombotic causes were excluded from the study group. Genomic DNA was extracted from peripheral blood lymphocytes. Rs3024998 and rs699947 polymorphisms of VEGF gene were studied using PCR-RFLP technique. Respectively, MaeI and BglII restriction enzymes were used for digestion. Digestion products were visualized by polyacrylamide gel (12%PAGE) electrophoresis. Distribution analysis for homozygous and heterozygous genotypes in the two studied groups was performed by using SPSS ver.18.Genetic differences between case and control groups were calculated by using the chi-square test. Significant difference (P<0.05) was identified between the frequency of allelic status of rs3024998 and rs3025000in two studied groups.
    Keywords: polymorphism, Recurrent spontaneous abortion of the fetus, VEGF gene, restriction enzymes
  • Maryam Naseroleslami, Neda Mousaviniri * Pages 9-22
    It seems that the success of vaccination in order to cancer immunotherapy is abrogating through a powerful network of immune system suppressive elements which one of them is regulatory T cell. In different studies inducing an immune response against regulatory cells expressing foxp3 and their removal have been assessed. As these previous studies could not efficiently conquer the suppressive effect of regulatory cells by their partial elimination, we were searching for constructing more effective vaccines against regulatory T cells by which we hope to improve the effect of combined means of immunotherapy in cancer. DNA construct containing fragment C (Fc) portion of IgG fused to Foxp3 was designed. Expression of DNA construct was investigated following its transfection into HEK cells through fluorescent microscopy, flow cytometry and western blot. FOXP3-Fc fusion protein was expressed in E. coli strain BL21 as host cells. DNA construct and respective protein were injected into C57BL/6 mice. After 2 weeks, serum level of IgG antibody and its sub classes was investigated by ELISA test. The expression analysis of DNA construct showed that this construct successfully expressed in eukaryotic cells. Moreover, the Foxp3-Fc expression was confirmed by SDS-PAGE followed by western blot analysis.
    Keywords: T regulatory, Immunotherapy, Humoral response, FoxP3, Fc
  • Maasuomeh Mahdavi Ourtakand *, Sahar Honarmand Jahromi, Zahra Resalati Pages 23-29
    Pseudomonas aeruginosa is one of the most important pathogens in hospitals. One of the therapeutic problems of this bacterium is antibiotic resistance to common antibiotic treatments associated with biofilm production. This study was conducted to find out the relationship between antibiotic resistance and biofilm formation on P. aeruginosa isolated from 50 clinical specimens of patients referring to Milad Hospital in Tehran. Biochemical and differential tests were carried out to identify and isolate P. aeruginosa. The resistance of the strains was determined by antibiogram test and the ability of biofilm strain formation was investigated by microtiterplate method. The results showed that the highest resistance to antibiotics was ticarcillin (48%) and imipenem (36%) and 17 strains (34%) had multiple drug resistance. Also, the ability to form biofilms of strains showed that 52% of them had strong biofilms and among 17 strains of P. aeruginosa with multiple drug resistance, 12 strains had the ability to form a strong biofilm. According to the results, a significant percentage of MDR strains have the ability to produce strong biofilms. Regarding the role of biofilms in reducing the penetration of the drug into cell, biofilm-producing bacteria have a high drug resistance, which is a warning to the medical community.
    Keywords: Antibiotic resistance, Biofilm, Pseudomonas aeruginosa
  • Sheida Ghadiry, Afshar, Roozbeh Yalfani, Mehdi Ebrahimi * Pages 31-37
    Probiotics are defined as live microorganisms that when administered in adequate amounts, confer a health benefit on the host and they can prevent from or cure some diseases. Most probiotics are strains of Bifidobacterium or Lactobacillus species. The Lactobacillus genus consists of a genetically and physiologically diverse group of rod-shaped, Gram-positive, non-spore forming, non-pigmenetd, catalase negative and microaerophilic to strictly anaerobic. Olive green is one of the oldest plant which used as an important food and has a key role in health, prevention and control of digestive, blood, and heart disease. It may be a proper carier for transporting of probiotics. Therefore, this property of olive green evaluated. In this study, 16 olive sample (packed, unpacked, and crude) were prepared to isolation of Lactobacilli. After isolation of total bacteria, morphological, cultural, and biochemical tests were used to identification of lactobacillus species. Finally, 4 strain of Lactobacillus plantarum and 1 strain of Lactobacillus acidophilus were identified. Our results shows that, in addition to many food advantages, olive green can be a carrier of probiotics.
    Keywords: Olive green, Lactobacillus, isolation, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus acidophilus
  • Sahar Honarmand Jahromy *, Jeyran Fathi Rad, Fatemeh Noorbakhsh Pages 39-46

    Acietobacter baumanni is an important cause of nosocomial infections. This bacterium is resistant to many commonly-used antibiotics and multidrug resistance is often responsible for the failure of antibiotic therapy. Numerous mechanisms may lead to this resistance and the active efflux pumps is an important factor for mutidrug resistance in A. baumannii .Today aminoglycosides are important antibiotics used for the treatment of in A. baumannii serious infections.The aim of this study was investigation of efflux pupms activity for aminoglycoside resistance among clinical isolates of A. baumannii . 55 strains of Acinetobacter bumanni were isolated from clinical specimens of patients hospitalized in Milad hospital and identified by biochemical tests. Antibiotic resistance profile of strains to 11 antibiotics was determined by disc diffusion method according to CLSI standard and MDR strains were defined. Minimum inhibitory concentration (MIC) of amikacin and gentamicin was determined before and after treatment by efflux inhibitor carbonyl cyanide 3-chlorophenylhydrazone (CCCP). The highest resistance was to ceftazidim and cefotaxim (98.2%) and lowest resistance was to gentamicin(62%). Resistance to amikacin was 74.5%. The prevalence of MDR strains was 98% Among amikacin and gentamycin resistant isolates 4(9.3%) and 17(50%) strains reported as actively efflux pumps. One strain for both antibiotics had efflux pump activity. The efflux pump is more active for gentamicin tha amikacin among A. baumannii isolates.

    Keywords: Acinetobacter baumannii, Multiple drug resistance, efflux pumps activity
  • Fahimeh Baghbani, Arani *, Behnaz Karimi, Azadeh Shojaee Pages 47-54
    Metastatic Prostate cancer is a lethal disease, but unfortunately the molecular mechanisms that underlie the metastasis of this common cancer are still poorly understood. In advanced stages of the cancer, cells cancerous may spread to the other part of the body specially to bones and lymph nodes. One of the important contributing processes in cancer invasion and metastasis is Epithelial to Mesenchymal Transition (EMT). Overexpression of ZEB1 as a key regulating factor, promotes EMT processes in a variety of cancers. In the present study, to evaluate the expression of ZEB1 and its differences between benign prostate hyperplasia and prostate cancer, 16 patients with BPH and 17 patients with Pca were selected, RNA was extracted and after synthesis of cDNA , ZEB1 expression in mRNA level was analyzed by Real Time PCR. Our results indicated that ZEB1 was overexpressed in Pca samples in comparison to BPH ones (P=0.047). In conclusion our findings suggest that evaluating the expression of ZEB1 is likely to be useful as a prognostic biomarker to diagnose prostate cancer in early stages. Furthermore, due to the critical role of ZEB1 in metastasis promotion of a variety of cancers through regulating other EMT markers, it would be possible to avoid progression and metastasis of prostate cancer by suppressing ZEB1.
    Keywords: prostate cancer, Epithelial to Mesenchymal Transition (EMT), ZEB1