فهرست مطالب

سلامت و مراقبت - سال بیست و یکم شماره 1 (بهار 1398)

فصلنامه سلامت و مراقبت
سال بیست و یکم شماره 1 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه صادقپور، مهدی حیدرزاده*، پریسا ناصری، مهریار ندرمحمدی، الهامه نصیری، بهروز جعفری، محمدرضا ایزدی درگاهلو صفحات 7-15
    زمینه و هدف
    با وجود مشکلات متعدد جسمی، روانی و اجتماعی در بیماران همودیالیزی، این بیماران برخی تغییرات مثبت روانشناختی را نیز تجربه می‫کنند که از آن تحت عنوان «رشد پس از سانحه» نام برده می‫شود. رشد پس از سانحه مفهوم پیچیده ای است که با عوامل زیادی از قبیل ویژگی های هوش هیجانی فرد در ارتباط است. هدف این مطالعه تعیین ارتباط هوش هیجانی با رشد پس از سانحه در بیماران تحت درمان با همودیالیز در استان اردبیل بود.
    روش کار
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی همبستگی بود که روی کلیه بیماران همودیالیزی واجد شرایط مراجعه کننده به بیمارستان های استان اردبیل در سال 96 انجام شد. ابزارهای مورد استفاده شامل فرم اطلاعات دموگرافیک، فرم کوتاه ویژگی هوش هیجانی و پرسشنامه رشد پس از سانحه بودند. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از آمارهای توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS-15 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    اکثر بیماران شرکت کننده در پژوهش مرد (55%)، متاهل (88/8%) و بیسواد (45%) بودند. میانگین رشد پس از سانحه و هوش هیجانی به ترتیب 12/78± 69/94 و 19/47±140/88بود. بین هوش هیجانی و رشد پس از سانحه، ارتباط معناداری دیده شد (0/001<p، 0/617=r).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که هوش هیجانی با رشد پس از سانحه ارتباط مستقیمی دارد. لذا با آموزش و ارتقاء هوش هیجانی در بیماران تحت درمان با همودیالیز می توان زمینه رشد پس از سانحه را در آنها ارتقا بخشید.
    کلیدواژگان: همودیالیز، رشد پس از سانحه، هوش هیجانی
  • سمیه نقی زاده* صفحات 16-25
    زمینه و هدف
    بارداری و زایمان در عین حال که یک رویداد طبیعی در چرخه زندگی زنان است، تجربه ای پر از استرس همراه با تغییرات هیجانی، جسمانی و اجتماعی زیادی می باشد. واکنش یک زن نسبت به این روند تحت تاثیر عوامل مختلفی نظیر سن بارداری قرار می‫گیرد. هدف این مطالعه مقایسه خودمراقبتی، حمایت اجتماعی و استرس درک شده در زنان باردار سنین کم خطر و پرخطر بود.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال های 97-1396 با مشارکت 400 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به درمانگاه مامایی بیمارستان 29 بهمن شهر تبریز انجام شد. افراد به دو گروه سنی 200 نفره کم خطر (35-18 سال) و پرخطر (زیر 18 و بالای 35 سال) تقسیم شدند. روش نمونه گیری به صورت در دسترس بود. داده ها با استفاده از پرسشنامه چهارقسمتی مشخصات جمعیت شناختی و تاریخچه مامایی، پرسشنامه خودمراقبتی در بارداری، حمایت اجتماعی درک شده و استرس درک شده جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-21 و با آمار توصیفی و آزمون تی مستقل انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمرات خودمراقبتی در دو گروه زنان سنین کم خطر و پرخطر به ترتیب برابر با 5/1±43/2 و 6/2±42، حمایت اجتماعی درک شده در بارداری به ترتیب 11/6±68/3 و 12/4±64/4 و استرس درک شده 7±37/3 و 9/4±39/1 بود. نتایج آزمون تی مستقل نشان داد بین دو گروه زنان باردار کم خطر و پرخطر، از نظر خودمراقبتی در بارداری (0/03=p)، حمایت اجتماعی درک شده (0/03=p) و استرس درک شده (0/008=p) تفاوت آماری معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه، زنان گروه سنی کم خطر، خودمراقبتی و حمایت اجتماعی پایین و استرس بالاتری را نسبت به زنان سنین پرخطر تجربه کردند. لذا با افزایش آگاهی زنان باردار در زمینه سبک زندگی مناسب، افزایش حمایت اجتماعی و کاهش استرس دوران بارداری می‫توان به بهبود کیفیت زندگی و نتایج بارداری موفق به خصوص در زنان باردار سنین پرخطر کمک کرد.
    کلیدواژگان: خودمراقبتی، حمایت اجتماعی درک شده، استرس درک شده، سن بارداری
  • رویا متولی*، توکل موسی زاده صفحات 26-33
    زمینه و هدف
    دیسمنوره اولیه یکی از مشکلات شایع زنان در سنین باروری است که کیفیت زندگی زنان را مختل می‫کند، به خصوص اگر با علایمی مثل سردرد، خستگی، تهوع، استفراغ، اسهال و بی حوصلگی همراه باشد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر رازیانه بر کاهش علایم همراه با درد در دیسمنوره اولیه انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه از نوع مداخله ای بود که روی 105 نفر از دانشجویان مبتلا به دیسمنوره اولیه ساکن خوابگاه های دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل که جهت شرکت در مطالعه رضایت کامل داشتند انجام گرفت. از بین آنها، تعداد 72 نفر که مبتلا به دیسمنوره اولیه درجه 3 بوده و واجد معیارهای ورود به مطالعه بودند، انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمون (رازیانه) و کنترل (دارونما) قرار گرفتند. گروه آزمون در 3 روز اول سیکل قاعدگی، 5-3 قطره افشره رازیانه را سه بار در روز در آب یا چای ریخته و استفاده نمودند و گروه کنترل 4 بار در روز کپسول حاوی آب مقطر (دارونما) را به مدت سه سیکل متوالی دریافت کردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه ای مشتمل بر 5 قسمت، جمع آوری و با روش‫های آمار توصیفی و تحلیلی (آزمون کای- دو و تی مستقل ) در  SPSS-17مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد بین میزان علایم همراه با درد قاعدگی بعد از مداخله در دو گروه آزمون و کنترل، تفاوت معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که رازیانه سبب کاهش علایم همراه با درد در دیسمنوره اولیه از جمله سردرد، خستگی، اسهال، تهوع و استفراغ نمی شود و به نظر نمی رسد از این داروی گیاهی بتوان در درمان علائم سیستمیک در دیسمنوره استفاده کرد.
    کلیدواژگان: رازیانه، دیسمنوره اولیه، خستگی، تهوع، سردرد
  • قدرتاللهعباسی*، عاطفه منتظر صفحات 34-43
    زمینه و هدف
    رضایت زناشویی از ابعاد مهم زندگی به شمار می رود. برخورداری از رضایت زناشویی در وضعیت حرفه ای پرستاران نقش مهمی دارد. قدردانی، حمایت اجتماعی و شوخ طبعی از جمله عواملی هستند که می توانند روی رضایت زناشویی تاثیر بگذارند. لذا هدف این پژوهش تعیین رابطه قدردانی، شوخ طبعی و حمایت اجتماعی با رضایت زناشویی در پرستاران شهر ساری بود.
    روش کار
    مطالعه حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه پرستاران شهر ساری در سال 1396 بودند. 263 پرستار به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. پرسشنامه های قدردانی، شوخ طبعی، حمایت اجتماعی و رضایت زناشویی ابزارهای مورداستفاده در مطالعه بودند. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با مدل هم زمان و به کمک نرم افزار SPSS-21 انجام شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های پژوهش، بین قدردانی (0/276r=)، شوخ طبعی (0/198r=) و حمایت اجتماعی (0/265r=) با رضایت زناشویی پرستاران، رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت (0/001=p). در مدل پیش بین، متغیرهای قدردانی، حمایت اجتماعی و شوخ طبعی توانستند 19/9 درصد از تغییرات رضایت زناشویی را پیش بینی کنند (0/199R2=).
    نتیجه گیری
    متغیرهای قدردانی، شوخ طبعی و حمایت اجتماعی می توانند رضایت زناشویی پرستاران را پیش بینی نمایند. ازاین رو پیشنهاد می شود مشاوران، درمانگران و برنامه ریزان بهداشت و درمان، آموزش های لازم در زمینه رضایت زناشویی را برای پرستاران فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: قدردانی، شوخ طبعی، حمایت اجتماعی، رضایت زناشویی، پرستاران
  • منا رهنوردی، آرزو شایان، صدیقه رضایی چمنی، سولماز حیدری فرد، سیده مرضیه راهبی* صفحات 44-52
    زمینه و هدف
    خشونت علیه زنان تهدیدی جدی برای سلامتی و حقوق انسانی آنان محسوب می‫شود. به نظر می‫رسد میزان خشونت در زنان نابارور بیش از سایر زنان باشد. هدف این مطالعه تعیین ارتباط ناباروری و خشونت جنسی در زنان نابارور مراجعه کننده به بیمارستان الزهرا (ص) شهرستان رشت بود.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی- تحلیلی با مشارکت 400 زن (200 مورد و 200 شاهد) مراجعه کننده به مرکز آموزشی-درمانی الزهرای شهر رشت در سال 1395 صورت گرفت. نمونه ها با روش نمونه گیری در دسترس از میان مراجعین به دو درمانگاه نازایی و زنان انتخاب شدند. داده ها به وسیله پرسشنامه خشونت جنسی برگرفته از پرسشنامه خشونت خانگی سازمان بهداشت جهانی جمع آوری و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های تی مستقل، کای دو و رگرسیون لجیستیک در نرم افزار کامپیوتری SPSS-18 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میزان خشونت جنسی در زنان نابارور 60 درصد و در زنان بارور، 35/5 درصد دیده شد که به طور معناداری در گروه نابارور بیشتر بود (0/0001<p). در مدل لجیستیک، بین ناباروری با خشونت جنسی، مدت ازدواج، سطح تحصیلات زن و شغل همسر ارتباط معناداری وجود داشت (0/001<p). همچنین ارتباط معنی داری بین اعتیاد همسر و اعمال خشونت جنسی علیه زنان دیده شد (0/05<p).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که زنان نابارور مورد خشونت جنسی بیشتری قرار می‫گیرند. با توجه به اینکه عواملی چون سطح تحصیلات زن و شغل و اعتیاد همسر نیز می‫تواند عامل مستعد‫کننده در بروز خشونت باشند لازم است برنامه هایی جهت توانمندسازی زنان در زمینه خشونت، پیشگیری از اعتیاد و افزایش سطح آگاهی زنان در زمینه مقابله با خشونت جنسی در سطح جامعه گنجانده شود.
    کلیدواژگان: خشونت خانگی، خشونت جنسی، ناباروری، زنان
  • فاطمه علی محمدی، نعمت ستوده اصل*، ابوالفضل کرمی صفحات 53-65
    زمینه و هدف
    سالمندی به دلایلی همچون پیشرفت علم و فناوری درمانی به صورت یک پدیده، نمود یافته است. محدودشدن شبکه ارتباطات شخصی و نارسائی در بعد جسمی و اجتماعی منجر به ادراک استرس شده که این عامل می‏ تواند تاثیر بسزایی در کیفیت زندگی سالمند برجای گذارد. بنابراین مقابله با چالش های پیش روی این پدیده و استفاده از راهکارهای مناسب به منظور بهبود وضعیت جسمانی، روانی و اجتماعی سالمندان اهمیت زیادی دارد. این پژوهش با هدف ارائه یک مدل از تحمل پریشانی و استرس ادراک ‏شده برای کمک به فهم بهتر کیفیت ‏زندگی سالمندان انجام گرفت.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات همبستگی با استفاده از روش‏ مدل‏ یابی بود. حجم نمونه تعداد 377 نفر از سالمندان بالای 60 سال ساکن تهران در سال 1397 بود که به شیوه نمونه ‏گیری در دسترس انتخاب و با پرسشنامه‏ های کیفیت زندگی (WHOQOL-BREF)، تحمل پریشانی (DTS) و استرس ادراک‏ شده-14 (PSS-14)، ارزیابی شدند و در نهایت داده‏ ها با روش تحلیل مسیر توسط نرم‏ افزارهای SPSS-20 و AMOS-20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته‏ ها
    یافته‏ ها نشان داد بین استرس ادراک‏ شده و کیفیت‏ زندگی سالمندان رابطه منفی و معنادار وجود داشت (0/01<p). همچنین بین تحمل پریشانی با کیفیت ‏زندگی سالمندان، رابطه مثبت و معنادار دیده شد (0/01<p). یافته‏ ها نقش واسطه ‏گری استرس ادراک‏ شده در رابطه بین تحمل پریشانی و کیفیت‏ زندگی سالمندان را مورد تایید قرار داد.
    نتیجه ‏گیری
    با توجه به یافته‏ ها، آموزش های لازم جهت افزایش تحمل پریشانی و اضافه‫کردن برنامه‏ های مداخله ‏ای در زمینه توانمندسازی سالمندان در برابر استرس، راهی مناسب برای ارتقای کیفیت‏ زندگی سالمندان محسوب می‏شود و برای پیشگیری از بیماری‏ های روان‏تنی و همچنین مشکلات اجتماعی سالمندان می‏ توان از آن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، تحمل پریشانی، استرس ادراک شده، سالمند
  • آرزو حیدریان، فرشاد محسن زاده*، اسماعیل اسدپور، کیانوش زهراکار صفحات 66-76
    زمینه و هدف
    تشخیص سرطان پستان، استرس زیادی را پیش روی بیماران و همسران آنها قرار می‫دهد. کاهش کیفیت زندگی و اختلال در الگوهای ارتباطی زناشویی از جمله مشکلاتی است که متعاقب ابتلا به سرطان پستان، توسط بیماران و همسران آنها تجربه می‫شود. مداخلات روانشناختی می‫تواند در کاهش مشکلات بیماری سرطان موثر باشد. این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی برنامه آموزش مبتنی بر درمان شناختی- سیستمی گاتمن بر کیفیت زندگی و الگوهای ارتباطی زنان مبتلا به سرطان پستان و همسران آنها انجام شد.
    روش کار
    مطالعه از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و با گروه کنترل بود. افراد حائز شرایط، به شکل تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. هر دو گروه، پرسشنامه های کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان پستان و کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی و نیز پرسشنامه جدایی- فاصله گاتمن را تکمیل کردند. سپس، گروه آزمایش در جلسات آموزشی درمان شناختی- سیستمی گاتمن به مدت 8 جلسه دو ساعته شرکت کردند. پس از اتمام دوره آموزش و سه ماه بعد از آن از هر دو گروه، آزمون گرفته شد. داده ها با استفاده از آزمون‫های تی مستقل و کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میانگین نمرات الگوی ارتباطی (6/6±21/20) و کیفیت زندگی (11/79±67/22) در گروه آزمایش پس از مداخله، نسبت به میانگین الگوی ارتباطی (8/85±45/20) و کیفیت زندگی (12/08±98/50) در گروه کنترل، تفاوت معناداری داشت (0/001>p).
    نتیجه گیری
    براساس یافته ها، درمان شناختی- سیستمی گاتمن در بهبود کیفیت زندگی و الگوی ارتباطی بیماران مبتلا به سرطان و همسران آنها موثر است. بنابراین، این روش می‫تواند در کار بالینی به متخصصان حوزه سلامت و خانواده که در ارتباط با بیماران و خانواده ها هستند، کمک کند.
    کلیدواژگان: درمان شناختی- سیستمی گاتمن، کیفیت زندگی، الگوهای ارتباطی، سرطان پستان
  • ندا بدری، محمدرضا حامدی نیا، علیرضا حسینی کاخک*، رویا عسکری، رقیه عزیزی صفحات 77-89
    زمینه و هدف
    نوروپاتی محیطی، از شناخته شده‫ترین عوارض عروق کوچک در دیابت است که به دلیل اختلال در عملکرد حس عمقی سیستم حسی- پیکری منجر به کاهش تعادل، قدرت و استقامت عضلانی می گردد. هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر دو نوع برنامه تمرین ترکیبی (هوازی- مقاومتی) بر عملکرد جسمانی و ترکیب بدنی زنان دیابتی نوع دو مبتلا به نوروپاتی محیطی بود.
    روش کار
    در این پژوهش نیمه تجربی، تعداد 33 زن مبتلا به نوروپاتی دیابتی به سه گروه (دو گروه تجربی و یک گروه کنترل) تقسیم شدند. گروه های تجربی به مدت 12 هفته، 3 جلسه در هفته تمرینات ترکیبی هوازی- مقاومتی را با حجم و شدت های مشخص اجرا کردند. برنامه تمرینی گروه 1: تمرین مقاومتی شامل 4 تا 5 حرکت با 2 تا 3 ست 12-10 تکراری و تمرین هوازی اینتروال شامل 70- 55 درصد ضربان قلب بیشینه به مدت 30 تا 45 دقیقه؛ گروه 2: تمرینات مشابه گروه اول با این تفاوت که تمرین مقاومتی 8 تا 10 حرکت انجام شد و تمرین هوازی به مدت 15 تا 22 دقیقه بود. گروه کنترل در هیچ برنامه تمرینی شرکت نکردند. از تمامی آزمودنی ها قبل و بعد از مداخله، آزمون‫های عملکرد جسمانی و ترکیب بدنی انجام و یک نمونه خون گرفته شد. داده ها با روش آماری آنووا با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی با سطح معنی داری 0/05≥p تحلیل شدند .
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تعادل پس از 12 هفته تمرین در گروه تجربی دو در مقایسه با گروه تجربی یک و کنترل، بهبود معنی‫داری داشت (0/05>p). همچنین قدرت بیشینه، استقامت عضلانی اندام تحتانی و حداکثر اکسیژن مصرفی در گروه های تجربی یک و دو نسبت به گروه کنترل، افزایش معنی داری یافت (0/05>p). اما در شاخص خونی (قندخون ناشتا، HbA1C، انسولین، مقاومت به انسولین)، شاخص توده بدنی، وزن، دور کمر و درصد چربی بدن بین گروه ها تفاوت معنی‫داری دیده نشد.
    نتیجه گیری
    تمرینات ترکیبی (هوازی- مقاومتی) با دو حجم متفاوت می تواند موجب بهبود عملکرد جسمانی و ترکیب بدنی در بیماران نوروپاتی دیابتی گردد. اما تمرینات ترکیبی با غالب مقاومتی، تاثیر بیشتری را نشان می دهد. لذا به بیماران نوروپاتی دیابتی توصیه می گردد در صورت نداشتن محدودیت به منظور کنترل پیشرفت بیماری و بهبود شاخص های عملکردی از برنامه های ترکیبی با غالب مقاومتی استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: تمرین ترکیبی، عملکرد جسمانی، ترکیب بدنی، دیابت نوع 2، نوروپاتی محیطی
|
  • F Sadeghpour, M Heidarzadeh*, P Naseri, M Nadrmohammadi, E Nasiri, B Jafary, M Izady Dargahlou Pages 7-15
    Background & objectives
    Despite numerous physical, psychological and social problems in hemodialysis patients, these patients also experience some positive psychological changes, called "posttraumatic growth". Posttraumatic growth is a complex concept associated with many factors, such as the characteristics of individual emotional intelligence. The purpose of this study was to determine the relationship between emotional intelligence and posttraumatic growth in hemodialysis patients in Ardabil province.
    Methods
    This descriptive-correlational study was conducted on all hemodialysis patients referred to hospitals in Ardabil Province in 2017. The Instruments used was included demographic characteristics form, Short form of Emotional Intelligence and Posttraumatic Growth Inventory. Data analysis was performed using descriptive and inferential statistics in SPSS version 15.
    Results
    Most of the patients were male (55%), married (88.8%) and illiterate (45%). The mean and standard deviation of posttraumatic growth and emotional intelligence were 69.94±12.78 and 140.88±19.47, respectively. Also, emotional intelligence was associated with posttraumatic growth (r=0.617, p<0.001).
    Conclusion
    The results of the study showed that emotional intelligence had a direct correlation with post-traumatic growth. So, it can be suggested that education and promotion of emotional intelligence in hemodialysis patients can promote the development of post-traumatic growth.
    Keywords: Hemodialysis, Posttraumatic Growth, Emotional Intelligence
  • S Naghizadeh* Pages 16-25
    Background & objectives
    Although, pregnancy and delivery are natural processes in woman's life, they are stressful experiences with emotional, physical and social changes. Woman’s response to pregnancy is affected by a variety of factors, among which pregnancy age can be considered as the most important factor with significant effects on pregnancy and delivery processes. This study was conducted to evaluate the self-care, perceived social support and perceived stress in pregnant women in high- and low-risk ages.
    Methods
    This comparative-descriptive study was performed on 400 pregnant women referred to the midwifery clinic of Tabriz 29 Bahman hospital between 2017 and 2018. Individuals were divided into two groups: low-risk (18-35 years old) and high-risk (under 18 and over 35 years old). Data were collected using a four-part questionnaire: demographic characteristics and midwifery history, self-care questionnaire in pregnancy, perceived social support and perceived stress. Data analysis was performed using descriptive statistic and independent t-test in SPSS v21.
    Results
    The means of self-care during pregnancy were 43.2±5.1 and 42±6.2 in low-risk and high-risk groups, respectively. In low-risk and high-risk groups, the means of perceived social support during pregnancy were 68.3±11.6 and 64.4±12.4, and the average perceived stress were 37.3±7 and 39.1±9.4, respectively. Independent t-test showed the significant relationship in self-care (p=0.03), perceived social support (p=0.03) and perceived stress (p=0.008) during pregnancy, in both groups.
    Conclusion
    The study found that pregnant women in high-risk ages experience lower self-care, lower social support and higher stress compared to pregnant women in high-risk ages. Therefore, increasing awareness and education of pregnant women about appropriate lifestyle, increasing social support and reducing stress during pregnancy can help pregnant women to improve their quality of life and successful pregnancy outcomes especially in high-risk ages.
    Keywords: Self-care, Perceived Social support, Perceived Stress, Pregnancy Age
  • R Motavalli*, T Mousazadeh Pages 26-33
    Background & objectives
    Primary dysmenorrhea is one of the common problems of women in reproductive age, disrupting the quality of life young women, especially when accompanied with symptoms such as headache, fatigue, nausea, vomiting, diarrhea and impatience. The present study aimed to investigate the effect of Fennel on reduction of symptoms associated with pain in primary dysmenorrhea.
    Methods
    This clinical trial study was conducted on 105 dormitory students of Ardabil Islamic Azad University with primary dysmenorrhea who consented to the study. Among them, 72 qualified individual with grade 3 primary dysmenorrhea were selected and then randomly divided into two experimental (Fennel) and control (placebo) groups. In experimental group and at the first 3 days of the menstrual cycle, 3-5 drops of fennel, in tea or water, was administered for three consecutive cycles. The control group received distilled water-containing capsule (placebo) 4 times a day for three consecutive cycles. The data were collected by five-part questionnaire and analyzed with descriptive statistics and chi-square test in SPSS version 17.
    Results
    The results of this study showed that there was no significant difference in the symptoms associated with pain during menstruation cycle between experimental and control groups.
    Conclusion
    The study found that Fennel was not able to reduce the symptoms associated with pain in the primary dysmenorrhea, including headaches, fatigue, diarrhea, nausea, and vomiting. It seems that this herbal cannot be used as remedy for systemic symptoms in dysmenorrhea.
    Keywords: Fennel, Primary Dysmenorrhea, Fatigue, Nausea, Headache
  • G Abbasi*, A Montazar Pages 34-43
    Background & objectives
    Marital relationship is one of the significant dimensions of life. Having marital satisfaction plays an important role in professional status of nurses. Appreciation, sense of humor and social support are factors that can effect on marital relationship. Therefore, the aim of this study was to determine the relationships between appreciation, sense of humor and social support with nurse’s marital satisfaction.
    Methods
    This was a descriptive- correlational study. The statistical population was all nurses in Sari-affiliated hospitals in 2017. By multistep random sampling method, 263 nurses were selected. The study instruments were appreciation in relationships Scale, sense of humor questionnaire, perceived social support scale and marital satisfaction questionnaire. Data analysis was performed in SPSS V.21 using coefficient Pearson correlation and multivariate regression analysis with Enter model.
    Results
    The findings showed that there were positive correlations between appreciation (r=0.27), sense of humor (r=0.19) and perceived social support (r=0.26) with nurses’ marital satisfaction and these correlations were statistically significant (p<0.01). In a predictor model, appreciation, sense of humor and social support could predict 19.9 percent of nurses’ marital satisfaction (R2=0.199).
    Conclusion
    The appreciation, sense of humor, and social support variables had effective roles in predicting nurses’ marital satisfaction. Hence, it is proposed that counselors, therapists and healthcare planners provide for nurses’ the necessary trainings in the area of marital satisfaction predictors.
    Keywords: Appreciation, Sense of Humor, Social Support, Marital Satisfaction, Nurses
  • M Rahnavardi, A Shayan, S Rezaie Chamani, S Heydarifard, M Rahebi* Pages 44-52
    Background & objectives
    Violence against women is a serious threat to health and human rights. It seem that the level of violence in infertile women to be more than other women. The aim of this study was to determine the relationship between infertility and sexual violence in infertile women referred to Alzahra hospital in Rasht.
    Methods
    The analytical-cross sectional study was conducted in 400 women (200 infertile women and 200 fertile women) who were referred to Al-Zahra hospital in Rasht, Iran. Samples were selected through convenience sampling from patient referring to clinics of infertility and women. Data were collected by sexual violence questionnaire retrieved from WHO Domestic violence questionnaire. Data were analyzed using descriptive statistics, independent t-test, chi-square test and logistic regression in SPSS software version 18.
    Results
    Sexual violence was 60% in the case group and 35.5% in the control group, which was significantly higher in the infertile group (p<0.0001). In the logistic model, there was a significant relationship between sexual violence with the duration of marriage, female education, husband's job and infertility (p<0.001). Also there was a significant relationship between husband addiction and sexual violence at the level of p<0.05.
    Conclusion
    The study found that infertile women are suffered from sexual violence more significantly. Given that, factors such as the level of women education and occupation and the addiction of spouse can also be a predisposing factor for violence, it is necessary to include plans for empowering women in field of violence, preventing addiction and raising awareness about sexual violence in the community.
    Keywords: Domestic Violence, Sexual Violence, Infertility, Women
  • F Alimohammadi, Nemat Setodeh Asl*, A Karami Pages 53-65
    Background & objectives
    Limiting the network of personal communications and inadequacies in the physical and social dimensions leads to stress perception which may have significant effects on the quality of life of the elderly. So, coping with the challenges of this phenomenon and the using appropriate strategies to improve the physical, mental and social health of the elderly is important. Therefore, the aim of this study was to develope a model of distress tolerance and perceived stress for investigating the elderly quality of life.  
    Methods
    The present study was a correlational study which used a modeling method. The sample size was 377 elderly people over 60 years of age living in Tehran in 2018. They were selected by available sampling method and were evaluated using WHOQOL-BREF, distress tolerance scale (DTS) and perceived stress scale (PSS-14). The data were evaluated using path analysis by statistical softwares SPSS-20 and AMOS-20.
    Results
    Results showed that there was a significant negative correlation between perceived stress and quality of life in the elderly (p<0.01). Also, There was a significant positive correlation between distress tolerance and quality of life in the elderly (p<0.01). Furthermore, the findings confirmed the role of perceived stress connecting distress tolerance to quality of life of elderly.
    Conclusion
    According to our findings, we can suggest that the training to increase distress tolerance and performing interventions to empower the elderly against stress would be an appropriate way to improve the elderly quality of life. Also, this can prevent the psychiatric disease and social problems of the elderly.
    Keywords: Quality of Life, Distress Tolerance, Perceived Stress, Elderly
  • A Heidarian, F Mohsenzadeh*, I Asadpour, K Zahrakar Pages 66-76
    Background & objectives
    Breast cancer diagnosis presents significant distress for both patients and their partners. Decrease in quality of life and disruption of marital communication patterns are among the problems experienced by patients and their spouses following breast cancer diagnosis. Psychological interventions can be effective in reducing the problems related to cancer. Therefore, the aim of this study was to determine the effectiveness of Gottman cognitive-systemic based intervention training on quality of life and relationship patterns in women with breast cancer and in their partners.
    Methods
    This was a semi-experimental study with pre-test, post-test and control group. The subjects who entered the study were randomly divided into two experimental and control groups. Both groups responded to quality of life questionnaires of cancer patients and world health organization and also Gottman’s distance and isolation Questionnaire. Then, the experimental group participated in Gottman cognitive-systemic intervention training for eight sessions of two hours. After ending the training, post-test was performed and after three months, follow up test was performed on both experimental and control groups. Data were analysed using independent t-test and covariance.
    Results
    Data analysis indicated that mean and standard deviation of relationship pattern (21.20±6.6) and quality of life (67.22±11.79) in the experimental group after training were significantly different compared to the mean and standard deviation for relationship pattern (45.20±8.85) and quality of life (50.89±12.08) in control group.
    Conclusion
    The results showed that cognitive-systemic intervention could be useful in improving cancer-related problems for patients and their partners. Also, this finding can helpful for health and family professionals who are in touch with patients and their families.
    Keywords: : Gottman Cognitive- Systemic Therapy, Communication Pattern, Breast Cancer, Life Guality
  • N Badri, MR Hamedinia, AR Hosseini Kakhk*, R Askari, R Azizi Pages 77-89
    Background & objectives
    Peripheral diabetic neuropathy is one of the most commonly diagnosed microvascular complications of diabetes, which due to impairment in the deep sensory performance, decreases in balance and strength and muscular endurance. The purpose of this study was to investigate the effect of two types of combined training on physical performance and body composition in type 2 diabetic women with peripheral neuropathy.
    Methods
    In this quasi-experimental study, 33 women with diabetic neuropathy were divided into three groups (two experimental groups and one control). Training groups performed combined aerobic-resistance exercises for 12 weeks, 3 times a week with specific volume and intensity. The program of training group 1 was resistance training with 2-3 sets, 10-12 repetitions for each exercise in 4-5 station and aerobic interval with 70- 55% maximum heart rate for 30 to 45 minutes. For group 2, the exercises were similar to the first group, with this difference that the resistance training was performed for 8 to 10 station and the aerobic training for 15 to 22 minutes. The control group did not participate in any training program. Before and after interventions, physical function, body composition and blood samples were measured in all subjects. The data were analyzed via repeated measurements of ANOVA and Bonferroni post hoc test with a significant level of p<0.05.
    Results
    The results showed the significant improvement in balance after 12 weeks of training in experimental group 2 compared to 1 and control groups (p<0.05). Also, the maximum power, muscular endurance of the lower limbs and maximum oxygen consumption in experimental groups 1 and 2 were significantly higher than control group (p<0.05). However, there was no significant difference between the blood parameters (fasting blood glucose, HbA1C, insulin, insulin resistance), body mass index, weight, waist circumference and body fat percentage (p<0.05).
    Conclusion
    Combined training with two different volumes can improve physical function and body composition in diabetic neuropathic patients. However, the combined training with the dominant resistance showed more impact. Therefore, in order to improve the performance indicators, it is recommended for diabetic neuropathy patients, to use combined programs with dominant resistance training, if they have no limitation.
    Keywords: Combined Exercise_Physical Function_Body Composition_Type 2 Diabetes_Peripheral Neuropathy