فهرست مطالب

پژوهش های ماهی شناسی کاربردی - سال ششم شماره 4 (زمستان 1397)

نشریه پژوهش های ماهی شناسی کاربردی
سال ششم شماره 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین مصطفوی*، محمد رشیدیان دولیسکانی، روزبه ولوی صفحات 1-12
    پدیده تغییر اقلیم بزرگ ترین چالش زیست محیطی حال حاضر دنیا است. پیش بینی می شود این پدیده بر تمامی اکوسیستم های دنیا از جمله اکوسیستم های آب شیرین که نسبت به این تغییرات آسیب پذیرترند، تاثیر بگذارد. در این مطالعه با استفاده از روش مدل سازی توزیع گونه (Species Distribution Modelling (SDM، اثرات تغییر اقلیم بر پراکنش ماهی کولی کورا (A. filippii) توسط نه الگوریتم مختلف (GLM, GAM, GBM, RF, CTA, FDA, MARS, ANN, SRE) در دو مقیاس زمانی (2050 و 2080 میلادی) تحت سناریوهای اقلیمی خوش بینانه (RCP2.6) و بدبینانه (RCP8.5) مدل سازی شده است. بر اساس شاخص ارزیابی  TSS(True Skill Statistic) عملکرد کلی مدل ها در سطح عالی بوده است. نتایج حاصل از مدل سازی نیز نشان داده که پراکنش این گونه در تمامی سناریو های اقلیمی در دو مقیاس زمانی، 100% کاهش خواهد داشت و هیچ منطقه بالقوه جدیدی برای پراکنش این گونه پیش بینی نشد. بنابراین نتایج حاصل از چنین مطالعه ای، اطلاعات مهم و کاربردی در اختیار تصمیم گیرندگان جهت اتخاذ تصمیمات لازم در حفاظت گونه ها ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: A، filippii، تغییر اقلیم، مدل سازی توزیع گونه، ایران
  • نجمه روی دل، احسان کامرانی*، مسلم دلیری صفحات 13-29
    پژوهش حاضر با هدف تاثیر تغییرات زمانی و فازهای جزر و مدی بر فراوانی گونه بزماهی مطلا (U.doriae) در ابزارهای صید مشتا در ساحل بندرعباس در طول ماه های مهر 1395 تا فروردین 1396  (مطابق با ماه های محرم تا جمادی الثانی) انجام شد. شاخص فراوانی (بر حسب تعداد ماهی بر مشتا در روز) در ماه قمری محرم با 37/144±15/147 بیش ترین مقدار و در ماه ربیع الاول با 5/3 ± 53/3 کم ترین میزان را دارا بود. از نظر مکانی نیز بیش ترین فراوانی 01/137±1/205  در ساحل غربی بندرعباس و کم ترین فراوانی 88/22 ± 55/28 در ناحیه مرکزی به دست آمد. نتایج نشان داد که فراوانی گونه مورد نظر هم از نظر زمانی و هم از نظر مکانی در سواحل بندرعباس تفاوت معنی داری دارد. میانگین طول کل و وزن نمونه ها در طول دوره تحقیق 43/1±57/10 سانتی متر و 86/5±19/18 گرم به دست آمد. رابطه طول کل-وزن برای گونه بز ماهی مطلا 04567/3L01397/0=W محاسبه گردید که رشد گونه ایزومتریک تخمین زده شد. نتایج داده های فراوانی طولی نشان داد که طبقات طولی 5/11-5/10 و 5/15-5/14 سانتی متر به ترتیب بیش ترین و کم ترین فراوانی را بین نمونه های صیدشده داشتند. میانگین فاکتورهای وضعیت نسبی (Krel) و وزن نسبی (Wrel) نمونه های صیدشده به ترتیب 320/0±005/1 و 178/0±890/0 محاسبه شد.
    کلیدواژگان: U، doriae، فازهای جزر و مدی، تغییرات مکانی، فراوانی گونه ای، بندرعباس
  • عیسی جرجانی*، صدیق عزیزی، آیناز شیرنگی، محمد صادق علوی یگانه، رحمان پاتیمار صفحات 31-46
    این مطالعه با هدف بررسی امکان جداسازی جمعیت های گاوماهی قفقازی (K. caucasica) با کمک صفات ریختی دو منطقه تالاب گمیشان و خلیج گرگان در بهار 1395 صورت پذیرفت. بدین منظور، تعداد 120 نمونه از این گونه با روش تجزیه و تحلیل مولفه های اصلی (PCA) جهت جداسازی دو ذخیره مورد مطالعه قرار گرفت. صفات مورد بررسی نیز به صورت جداگانه مورد مقایسه دو به دو قرار گرفتند. صفات مورد سنجش قبل از استفاده استاندارد سازی گردید. ضریب KMO، 81/0 بدست آمد که بیانگر مناسب بودن روش PCA برای بررسی امکان تفکیک جمعیت ها بود. نتایج به دست آمده، بیانگر وجود 4 عامل با مقادیر ویژه بیشتر از یک برای صفات ریخت سنجی و 6 عامل برای صفات ریخت سنجی نسبی بود. بنابراین، ذخایر گاوماهی قفقازی در این دو منطقه علی رغم وجود اختلاط جزیی به دو جمعیت مجزا قابل تقسیم هستند.
    کلیدواژگان: K، caucasica، ریخت سنجی، دریای خزر
  • حمید اسحق زاده، ارش اکبرزداه*، مهتاب یارمحمدی، انریک گیسبرت صفحات 47-58
    bone gla protein و  matrix gla proteinاز نظر تکاملی منشا مشترکی دارند و دارای ویژگی های ساختاری مشابه هستند و در شکل گیری ساختارهای اسکلتی نقش دارند. در مطالعه حاضر روند بیان ژن های کدکننده پروتئین های وابسته به ویتامین K (VKDPs) در اسکلت تاسماهی ایرانی (A. persicus) در زمان تفریخ (0)، 1، 3، 6، 10، 12، 14، 20، 30، 50 روز پس از تفریخ مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از qRT-PCR (quantitative real-time PCR) نشان داد که بیان ژن (VKDPs) شاملbgp and mgp  به طور قابل توجهی در زمان شروع تغذیه خارجی افزایش یافت و تائیدکننده احتمال نقش این پروتئین ها در غضروف سازی در مراحل اولیه لاروی می باشد. حداکثر بیان ژن  bgp و  mgpدر انتهای مرحله لاروی از روز 20 پس از تفریخ می تواند نشان دهنده اهمیت این ژن ها در معدنی شدن اسکلت خارجی باشد. نتایج این مطالعه می تواند به عنوان شاخصی در جهت پاسخ به نیازهای عملکردی ماهی (عوامل زیستی و غیر زیستی پرورش) و مقایسه با فرآیند کلسیم گیری بین ماهیان استخوانی و خاویاری، کیفیت لاروی و بروز ناهنجاری اسکلتی در ماهیان خاویاری کمک کند.
    کلیدواژگان: A، persicus تکامل لاروی، بیان ژن، اسکلت، ژن های کدکننده پروتئین های وابسته به ویتامین K
  • علی حلاجیان، حسینعلی عبدالحی*، عبدالاحد شادپرور، مهتاب یارمحمدی، محمد علی یزدانی ساداتی صفحات 59-70
    به منظور برآورد وراثت پذیری در تخم تاسماهی ایرانی (A. persicus) سه ماهی مولد نر و سه مولد ماده از سواحل جنوب غربی دریای خزر در بهار 1395 صید و برای انجام طرح استفاده گردید. آمیزش در قالب یک آزمایش فاکتوریل 3×3، مشتمل بر 9 تیمار آمیزش متقابل انجام گردید. صفات مورد مطالعه وزن و قطر تخم مراحل جنینی بلاستولا، گاسترولا و نورولا بود. برای تخمین وراثت پذیری، تعداد 270 عدد تخم در هر مرحله از رشد جنین نمونه برداری شد. برآورد مولفه های واریانس صفات، تحت یک مدل خطی مختلط (LMM) ‏انجام شد. وراثت پذیری وزن و قطر تخم در مرحله بلاستولا به ترتیب 422/0±218/0و 145/0±375/0، در مرحله گاسترولا به ترتیب 062/0±033/0 و 0 و در مرحله نورولا به ترتیب 45/0±377/0 و 564/0±272/0 برآورد گردید. نتیجه پیش بینی ارزش ژنتیکی افزایشی مولدین نشان داد که ماده مولد شماره 3 و نر مولد شماره 3 به ترتیب با ارزش ارثی برابر 787/0 و 287/0 بهترین مولدین بودند. همبستگی وزن و قطر تخم در مراحل فوق به ترتیب 106/0 ، 44/0 و 43/0 بود.  به طور کلی وراثت پذیری متوسط صفات وزن و قطر تخم نشان می دهد که انتخاب برای این صفات می تواند منشا رشد ژنتیکی مثبت باشد.
    کلیدواژگان: A، persicus، مراحل جنینی، تخمک، وراثت پذیری
  • آریا وزیرزاده*، نسترن فضیلت صفحات 71-84
    آفت کش دیمیتوات و کود زیستی باسیلار از نهاده های رایج مورد استفاده در کشاورزی هستند که با رواناب وارد اکوسیستم های آبی شده و امکان ایجاد مشکلات زیستی و فیزیولوژیک برای آبزیان دارند. این مطالعه با هدف بررسی اثر ترکیبی آفت کش دیمیتوات و کود زیستی باسیلار بر شاخص های بیوشیمیایی و فیزیولوژیک ماهی کپور (C. carpio) انجام شد. تعداد 270 قطعه ماهی در قالب 9 تیمار آزمایشی شامل گروه شاهد، تیمار A (016/0 میلی گرم بر لیتر دیمیتوات)، تیمار B (032/0 میلی‎گرم بر لیتر دیمیتوات)، تیمار C (1/0 میلی‎لیتر بر لیتر کودزیستی)، تیمار D (2/0 میلی‎لیتر بر لیتر کود) و تیمارهای ترکیبی شامل تیمار A×C، تیمار A×D، تیمار B×C و تیمار B×D (هر یک با سه تکرار) به مدت 14 روز مورد مطالعه قرار گرفتند. شاخص های بیوشیمیایی خون شامل تری گلیسیرید، کلسترول، گلوکز، پروتئین، آلبومین و گلوبولین اندازه گیری شد. مقدار تری گلیسیرید در تیمارهای مجزای کود و تیمار مجزای دیمیتوات در غلظت 032/0 میلی گرم برلیتر، درمقایسه با گروه شاهد افزایش داشت. مقدار کلسترول نیز در تیمارهای مجزای دیمیتوات در مقایسه با گروه شاهد افزایش داشت و در تیمار ترکیبی دیمیتوات (016/0 میلی گرم بر لیتر و کود 2/0 میلی‎لیتر برلیتر)، مقدار آن کاهش یافت. مقدار گلوکز در همه تیمارهای آزمایشی اختلاف معنی‎داری در مقایسه با گروه شاهد نداشت. پروتئین در تیمارهای مجزای (کود 1/0 و2/0 میلی‎لیتر بر لیتر) و سایر تیمارهای ترکیبی به جز تیمار (دیمیتوات 016/0 میلی‎گرم بر لیتر و کود 1/0 میلی‎لیتر بر لیتر)، افزایش داشت. مقدار آلبومین در تیمارهای مجزا به جز تیمار دیمیتوات 016/0 میلی‎گرم بر لیتر و همه تیمارهای ترکیبی به طور معنی‎داری افزایش یافت. مقدار گلوبولین در همه تیمارها به جز تیمار مجزای (دیمیتوات 032/0 میلی‎گرم برلیتر)، در مقایسه با گروه شاهد اختلاف معنی‎داری نداشت. براساس نتایج این تحقیق استفاده ترکیبی از دیمیتوات و کودزیستی تاثیر قابل ملاحظه ای بر شاخص های مورد مطالعه در مقایسه اثرات انفرادی هر یک از دو ماده نداشت و نیاز به مطالعات بیشتر با دوز بیشتر هر دو ماده برای درک بهتر روابط متقابل آنها می باشد.
    کلیدواژگان: C، carpio، آلاینده های کشاورزی، سموم ارگانوفسفره، شاخص های فیزیولوژیک
  • حسین پناهی صاحبی، ابوالقاسم اسماعیلی فریدونی*، حسین اورجی، عبدالصمد کرامت امیرکلایی، علی طاهری میرقائد صفحات 85-96
    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر گنجاندن سطوح مختلف مکمل آنزیمی خارجی ناتوزایم پلاس بر عملکرد رشد، ترکیب بدن و میزان بازماندگی بچه فیل ماهی پرورشی (H. huso) انجام گرفت. بچه ماهیان (210  قطعه، با تراکم 17 قطعه به ازای هر تانک و وزن اولیه 30 گرم) به طور کاملا تصادفی در تانک های 150 لیتری توزیع و در چهار تیمار (هر کدام در سه تکرار) شامل سطوح صفر، 2، 5 و 10 درصد از مولتی آنزیم ترکیبی ناتوزایم پلاس در جیره به مدت 8 هفته تغذیه شدند. نتایج نشان داد که میزان بازماندگی بچه ماهیان در محدوده 95-83 درصد قرار گرفت و تفاوت معناداری بین تیمارها دیده شد. بالاترین میزان افزایش وزن بدن در ماهیان تغذیه شده با 2 درصد آنزیم همراه با اختلافات معنادار با سایر گروه ها مشاهده شد. ضریب رشد ویژه در محدوده از  96/1  (10 درصد آنزیم) تا 32/2 (2 درصد آنزیم) متفاوت بود. ضریب تبدیل غذایی، میزان کارآیی پروتئین و نرخ رشد روزانه به صورت معناداری در تیمارهای حاوی آنزیم بیشتر از گروه شاهد بود و بهترین عملکرد در سطح 2 درصد گنجاندن آنزیم به دست آمد. بیشترین میزان پروتئین لاشه (5/69 درصد) در تیمار 2 درصد آنزیم دیده شد. بر اساس نتایج و نظر به بهبود عملکرد رشد و میزان بازماندگی در بچه فیل ماهیان پرورشی، افزودن 2 درصد مکمل آنزیمی ناتوزایم پلاس در جیره پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: H، huso، مکمل آنزیمی خارجی، ناتوزایم پلاس، عملکرد رشد، ترکیب بدن، میزان بازماندگی
  • محمد فرهنگی* صفحات 97-107
    آزمایشات به منظور تعیین غلظت کشنده فلزات نیکل (سولفات نیکل) و آهن (سولفات آهن) در ماهی سفید دریای خزر (R. kutum) انجام شد. آزمایشات به روش آب ساکن درمدت 96 ساعت اجرا شد. 13 قطعه بچه ماهی سفید با وزن متوسط 5/0±1 گرم در معرض غلظت های مختلفی از نیکل (40، 35، 30، 25، 15، 5 میلی گرم درلیتر) و آهن (160، 155، 150، 140، 120، 100 میلی گرم در لیتر) قرار گرفتند. از نمک سولفات نیکل به عنوان یون نیکل و سولفات آهن دو ظرفیتی به عنوان یون آهن در آزمایشات استفاده شد. یک گروه 10 تایی از ماهیان نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. دما و pH در طول آزمایشات ثابت بود. بعد از گذشت 96 ساعت و تحت شرایط ثابت با هوادهی، غلظت کشنده نیکل برابر 40 میلی گرم در لیتر و غلظت کشنده آهن برابر 155 میلی گرم در لیتر به دست آمد. با استفاده از منحنی درصد تلفات در غلظت های مخلتف غلظت نیمه کشنده نیکل و آهن به ترتیب برابر 54/18 و 9/124 میلی گرم در لیتر به دست آمد. نتایج حاصل از آزمایشات نشان داد، با افزایش غلظت نیکل و آهن درصد تلفات به طور معنی داری افزایش می یابد. در غلظت های بالای نیکل و آهن تشنجات عصبی، باز و بسته شدن سریع سرپوش های آبششی مشاهده شد. در بررسی های آسیب شناسی آبشش ماهیان بیشترین ضایعات شامل خونریزی، پرخونی، هیپرپلازی و نکروز سلول های پوششی آبشش بود.
    کلیدواژگان: R، kutum، تشنجات عصبی، غلظت نیمه کشنده، سولفات نیکل، آهن
  • حسنا قلی پور کنعانی*، زینب جوکار، حجت الله جعفریان، علی طاهری میرقائد صفحات 109-125
    به منظور مقایسه اثرات اسانس علیه برخی پاتوژنهای قزل آلای رنگین کمان (O. mykiss)، از روش انتشار دیسک  استفاده شد. حداقل غلظت مهار رشد و حداقل غلظت باکتری کشی و حداقل غلظت قارچ کشی با استفاده از روش میکرودایلوشن براث انجام شد. میانگین قطر هاله عدم رشد باکتری استرپتوکوکوس اینیایی تحت تاثیر اسانس های زنیان (1±26 میلی متر) و اسطوخودوس (1 ±10 میلی متر) و میانگین قطر هاله عدم رشد باکتری لاکتوکوکوس گارویه تحت تاثیر اسانس های زنیان (15/1±33/24 میلی متر) و اسطوخودوس (57/0±66/14 میلی متر) در مقایسه با قطر هاله عدم رشد آنتی بیوتیک های آموکسی سیلین (52/1±33/20 میلی متر) و اریترومایسین (0 میلی متر) نشان داد. در بین دو اسانس گیاهی مورد استفاده برای باکتری، اسانس زنیان با حداقل غلظت بازدارندگی برابر (017/0±049/0 میکرولیتر بر میلی لیتر) دارای بیشترین خاصیت ضدباکتریایی بود. میانگین قطر هاله های عدم رشد قارچ ساپرولگنیا تحت تاثیر اسانس اسطوخودوس (57/0±33/8 میلی متر) و میخک (1±7 میلی متر) به عنوان مهارکننده در مقایسه با آنتی میکوتیک آمفوتریسین ب (1±13 میلی متر) اختلاف معنی دار مشاهده شد. بنابراین می توان اسانس میخک و اسطوخودوس را به عنوان مهارکننده طبیعی قارچ و اسانس زنیان و اسطوخودوس را به عنوان مهارکننده طبیعی باکتری در مراکز تکثیر و پرورش آبزیان توصیه نمود.
    کلیدواژگان: O، mykiss، اثر ضد میکروبی، Streptococcus iniae، Lactococcus garviea
  • سیده سمیه خاتمی نژاد*، علی بانی، کیوان عباسی صفحات 127-134
    تحقیق حاضر با موضوع مقایسه فاکتورهای مورفومتریک و مریستیکبین جمعیت های شگ ماهی خزری (A. caspia) در سواحل جنوبی دریای خزر انجام شد. در این بررسی 285 نمونه شگ ماهی خزری از غرب به شرق قسمت جنوبی دریای خزر، گیلان (بندرانزلی)، مازندران (ساری) و گلستان (میانکاله) جمع آوری شد. 30 خصوصیت ریختی و 10 خصوصیت شمارشی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمون های مولفه های اصلی، تابع تشخیص و تحلیل متغیرهای کانونی در مورد صفات شمارشی، اختلاف ناچیز جمعیت های مورد بررسی را نشان داد. از اینرو می توان اذعان نمود که تفاوت شرایط زیست محیطی و تغذیه ای سبب تفاوت های ریختی نسبتا ضعیفی بین جمعیت های مورد مطالعه گردیده است. با این وجود تایید این نتایج در گرو مطالعات بیشتر صفات ژنتیکی، فیزیولوژیک و استخوان شناسی جمعیت های فوق است.
    کلیدواژگان: A، caspia، مورفومتریک، مریستیک، جمعیت
|
  • Hossein Mostafavi*, Mohammad Rashidian Doliskani, Roozbeh Valavi Pages 1-12
    The phenomenon of climate change is the greatest environmental challenge facing in the world today. The phenomenon is expected to affect all ecosystems in the world. Freshwater ecosystems are more vulnerable to these changes, as freshwater is exposed to various human pressures such as hydrology, morphology, connectivity and water quality. Therefore, climate change along with the mentioned issues will exacerbate the impacts on freshwater communities. In this study, with using the Species Distribution Modeling (SDM) tool, the effects of climate change on the distribution of Kura bleak was modelled by nine different algorithms (i.e. GLM, GAM, GBM, RF, CTA, FDA, MARS, ANN, SRE) under two optimistic (RCP2.6) and pessimistic (RCP8.5) climatic scenarios including two temporal scales (i.e. 2050 and 2080). According to the True Skill Statistic (TSS), the overall performance of the models has been excellent. The results of modelling also show that the distribution of this species in all climatic scenarios will be seriously reduced (100%) on the both temporal scales, and no new potential area for distribution of this fish was also predicted. Therefore, the results of such research provide valuable information to decision makers in order to conserve species better.
    Keywords: Climate Change, Kura bleak, Species Distribution Modelling, Iran
  • Najmeh Roeedel, Ehsan Kamrani*, Moslem Daliri Pages 13-29
    The aim of the present study was to examine the effect of temporal variations and tidal phases on frequency of Upeneus doriae (Günther,1869) in the coast of Bandar Abbas. Sampling was performed in September 2016 to April 2017. During the lunar calendar months, the highest abundance of U. doriae  was observed in Muharram (with147/15 ± 144/37 n.G-1.day-1 ), and lowest was in Rabi Ul Awal (with 3/53 ± 3/5 n.G-1.day-1). The selected species was also most abundant in the western region of Bandar Abbas coasts (205/1 ± 137/01 n.G-1.day-1 ), and lowest frequency was observed in central region of coasts (28/55 ± 22/88 n.G-1.day-1). Data analysis approved the temporal and spatial variation of U. doriae abundance in Bandar Abbas coasts. The mean total length and weight of the specimens were also 10/57 ± 1/43 cm and 18/19 ± 5/86 gr, and the total length-weight relationship was calculated W=0/01397L3/0456. Data of Length frequency distribution also showed that length classes 10.5-11.5 and 14.5-15.5 cm had the highest and lowest abundance among the caught samples, respectively. The mean relative condition factor (Krel) and relative weights (Wr)of caught specimens were calculated as 1/005 ± 0/320 and 0/890 ± 0/178, respectively.
    Keywords: Upeneus doriae, tidal phases, location variations, abundance, Bandar Abbas
  • Eisa Jorjani*, Seyedeh Ainaz Shirangi, Mohammad Sadegh Alavi Yegneh, Rahman Patimar Pages 31-46
    This study was carried out with the aim of investigating the possibility of separation of Caucasian faeces with the aid of grapefruit traits (Berg, 1916) Knipowitschia caucasica between two areas of Gomishan wetland and Gorgan Bay in the spring of 1395. In this study 120 samples of this species were studied. In this study, the method of analysis of the main components of the possibility of separating the two reserves was studied. The properties studied were separately compared to each other. The traits were standardized before being used by Bagam method. The KMO coefficient was 0.81, indicating the suitability of the decomposition method to be the principal components for examining the possibility of separating the reserves. The output of the experimental model to the main components indicated that there were four factors with special values ​​greater than one for morphometric traits and six factors for relative morphometric characteristics. The results of this study showed that the Caucasian gastropods in these two regions can be divided into two separate reserves despite the presence of partial mixing.
    Keywords: Caucasian Gobiidea, Gorgan Bay, Gomishan wetland, morphometry
  • Hamid Eshaghzadeh, Arash Akbarzadeh*, Mahtab Yarmohammadi, Enric Gisbert Pages 47-58
    Bone gla protein and matrix gla protein are of common origin with evolutionary relation and have similar structural features and are functional in the formation of skeletal structures The present study have been evaluated the genes encoding vitamin k-dependant proteins (VKDPs) expression at hatching time (0), 1, 3, 6, 10, 12,14, 20, 30 and 50 in skeletal Persian sturgeon sturgeon (Acipenser persicus Bordin, 1897). The results of quantitative real-time PCR showed that the transcripts of VKDPs genes including bone Gla protein (bgp) and  matrix Gla protein (mgp ) were significantly up-regulated during the transition to the exogenous feeding, confirming the hypothesis about the relevance of the above-mentioned genes in chondrogenesis at early developmental stages. Maximal levels of bgp and mgp expression at juvenile stage, indicating the importance of these genes in the mineralization of the skeleton in sturgeons, although these genes are also expressed in other body tissues. This information can be considered as a reference for other studies evaluating the quality of larvae and the influence of rearing biotic and abiotic factors in the skeletogenesis of this sturgeon species and the occurrence of skeletal deformities.
    Keywords: larval development, gene expression, skeleton, genes encoding vitamin k-dependant proteins
  • Ali Halajian, Hossein Ali Abdolhay*, Abdolhad Shadparvar, Mahtab Yarmohammadi, Mohammadali Yazdani Sadati Pages 59-70
    Persian sturgeon (Acipenser persicus) is one of the most valuable species of fish native to the Caspian Sea and Iran's waters. This study was designed to estimate heritability of Persian sturgeon eggs. In this study, 3 wild Persian sturgeons caught from the south coast of the Caspian Sea in Guilan and transferred to fish breeding programs in Shahid Beheshti rearing and propagation complex were used during 2016. Characteristics including the weight and diameter of eggs at blastula, gastrula and neurola embryological stages. To estimate heritability, 270 eggs were sampled at each stage of fetal development. Variance components was estimated using software R linear mixed model (LMM) closed Lme 4. Results showed that heritability of eggs weight and diameter  at blastula stage 0.218±0.422 and 0.375±0.145 ,at gastrula stage  0.033±0.062 and 0  and at stage neurola was  0.377±0.45 and 0.272±0.564 , respectively. Genetic value in female 3 and male 3 brood stocks was 0.787 and 0.287, respectively. Correlation between these two variables 0.106, 0.44 and 0.43, respectively. Overall, heritability of average egg weight and diameter showed that selection for these traits could be had a positive source of genetic origin.
    Keywords: Acipenser persicus, Embryonic stages, Heritability, Heritability, Correlation
  • Aria Vazirzadeh*, Nastaran Fazilat Pages 71-84
    Dimethoate pesticide and bacilar bio-fertilizer are two common inputs widely used in Iranian agriculture which washed by run-off and transmitted to aquatic ecosystems where they can cause biological and physiological problems for aquatic organisms. The objective of this research was to study the combined effects of dimethoate pesticide and bacilar bio-fertilizer on blood biochemical parameters of common carp. To this end, 270 fish were selected and allocated into 9 treatment including: control group, treatment A (0.016 mg/L pesticide), treatment B (0.032 mg/L pesticide), treatment C (0.1 ml/L fertilizer), treatment D (0.2 ml/L fertilizer) and combined treatments AC, AD, BC, BD, in triplicate. Fish were exposed to different concentration of dimethoate pesticide and bacilar fertilizer for 14 days. The blood biochemical parameters including Triglyceride (TG), Cholesterol, Glucose, Protein, Albumin, and Globulin were measured. The amount of TG in treatments A, C and D showed significant increment in comparison with control group. The amount of Cholesterol in treatments A and B had been increased in comparison with control group but in treatment AD had been decreased. The amount of Glucose showed no significant differences in all treated groups in comparison with control group. Protein had been increased in treatments C, D and other combined treatments except AC. The amount of Albumin in all treatments except A had significantly increased. The amount of Globulin in all treatments except B did not have any significant differences with control group. The results of this study revealed that combined treatment of dimethoate and bacilar bio-fertilizer did not showed remarkable differences from their singular treatments and more research with higher concentrations of pollutants are required for better understanding of their interactional effects.
    Keywords: Agricultural pollutants, organophosphate pesticides, physiological parameters, fishes
  • Hossein Panahi Sahebi, Abolghasem Esmaeili Fereidouni*, Hossein Oraji, Abdolsamad Keramat Amirkolaei Pages 85-96
    This study was conducted to evaluate the influence of exogenous supplement Natuzime plus enzyme on growth performance, body composition and survival rate of beluga (Huso huso) juveniles. Juveniles (n = 17 fish per each tank with initial weight of 30 g) were randomly distributed in 150-L tanks and fed with four diets (each in three replicates) containing 0, 2, 5 and 10 % of Natuzime plus multi enzyme for eight weeks. Results showed that survival rate of the fish were in the range of 83-95 % and there were significant differences between treatments. The highest weight gain was recorded in fish fed with 2 % enzyme and being different from the other groups. The specific growth rate was to be ranged from 1.96 (10 % enzyme) to 2.32 (2 % enzyme). Feed conversion ratio, protein efficiency ratio and daily growth rate were significantly higher in the diets containing enzymes compared to the control group; and the best performance was attained in 2 % enzyme in the diet. The highest (69.5 %) body protein content was recorded in the fish fed with 2% enzyme in the diet. The results obtained suggest that dietary inclusion of 2% Natuzime plus enzyme can improve the growth performance and survival rate of beluga juveniles.
    Keywords: Exogenous Enzyme Supplements, Natuzyme plus, Huso huso, Growth Performance, Body Composition, Survival Rate
  • Mohammad Farhangi* Pages 97-107
    The research was accomplished to determinate sub lethal concentration (LC5096h) of Nikel and Iron on Rutils frisii kutum. The study was performed by Water Static Method during 96 hours. The experiments were done by 13 fish with avrage weight 1±0.5 g. The fish were encountered with different concentrations of Ni (5, 15, 25, 30, 35, 40 mg/l) and Iron (100, 120, 140, 150, 155, 160 mg/l) respectively. Sulphate Nikel salt and Iron Sulphate salt were used as source of Nikel ion and Iron respectively. A group of fish was considered as control. Tempereature and pH were stable in experiments.  Under stable condition and aeration, the lethal concentration of Nickle  and Iron were detected  equivalent 40 mg/l and 155 mg/l respectively. Sub lethal concentration of Nickle and Iron were  19.35 mg/l and 124.52 mg/l respectively by used of linear regression of mortality percentage to ammonia different concentrations. Results indicate significant differences between treatments with each other (p<0.05). However,  in the high concentrations of Nikel and Iron nominal signs of toxicity as convulsion and opened operculum were observed. In microscopic tissue studies of gills showed hyperemia, hemorrhagi cell necrosis and influx of inflammatory cells.
    Keywords: Convulsion, Sublethal Concentration, Sulphate of Nikel, Iron, Rutilus frisii kutum
  • Hosna GholipourKama'ani *, Zeynab Jookar Pages 109-125
    Regarding the revealing side effect of chemical medications, such as antimicrobial resistance and etc, herbal medications have been considered as one of potential alternative to chemical one. The main purpose of this study was to evaluate the in vitro antibacterial effect of lavender ( Lavandula angustifolia) and ajwain ( Trachyspermum ammi) essential oil on two important rainbow trout bacteria; streptococcus iniae and Lactococcus garvieae .In addition, antifungal activity of Clove (Eugenia aromatic) and lavender essential oil were assessed as well. Disc diffusion method was used to test antibacterial activity. Minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) were determined by using standard procedure Broth- microdilution. The results obtained demonstrated that Streptococcus iniae and Lactococcus garvieae were most sensitive to ajwain with inhibition zone of respectively 26±1mm & 24.33±1.15mm , which was significantly higher than amoxicillin , erythromycin and lavender (p<0.05). Moreover, ajwan essential oil showed the lowest MIC (0.049±0.01) compared to the other group. Antifungal activity of clove oil and lavender did not show significant difference comparing to Clotrimazol. However, these two herbal agents could not compete with Amphotericin b whith the highest zone of inhibition (13mm) (p<0.05). Therefore clove oil , lavender and ajwain essentialsare suggested as natural anti fungus and anti bacteria agents in aquaculture activities.
    Keywords: essential oil, antibacterial effect, Antifungal effect, rainbow trout, Streptococcus iniae, Lactococcus garvieae
  • Somaye Khataminejad*, Ali Bani, Keyvan Abbasi Pages 127-134
    The present study was conducted on the comparison of morphometric and meristic factors among Alosa caspia (Eichwald, 1838) populations in the southern Caspian Sea basin. A total of 285 Alosa caspia specimens were caught from three localities, from west to the east of Caspian Sea including Guilan (Bandar Anzali), Mazandaran (Sari) and Golestan (Miankale) provinces. Thirty morphometric and ten meristic traits were examined. The results of principal components analysis, the discriminant factor analysis and canonical variates analysis on the counting traits indicate the little difference of specimens among populations. Therefore, it can be stated that differences in environmental and nutritional conditions caused relatively poor morphological differences among the populations studied. However, these results need to be verified by further studies on genetic, physiological and osteological characteristics in the populations.
    Keywords: Morphometric, Meristic, Alosa caspia, Population, Shad