فهرست مطالب

مطالعات اقتصادی کاربردی ایران - پیاپی 29 (بهار 1398)

فصلنامه مطالعات اقتصادی کاربردی ایران
پیاپی 29 (بهار 1398)

  • 356 صفحه، بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1398/03/07
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدحسن فطرس صفحه 0
  • سید احمدرضا جلالی نایینی، حسین توکلیان، حمید زمان زاده، پدرام داودی * صفحات 1-39
    چرخه ی حیات بنگاه را می توان یکی از تعیین کننده های چرخه های تجاری دانست. چرا که تشکیل تجارت و اضمهلال آن به واسطه ی چگونگی محیط کسب وکار، نمی تواند به سرعت با چرخه های تجاری سازگار شود و ساز و کار خود را درچرخه های تجاری دنبال خواهد کرد. در این مطالعه سعی شده است تا با بهره گیری از مطالعات پیشین انجام شده دراین حوزه الگوی درخوری طراحی شود تا این فرایند در یک الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی تلفیق گردد. تصویری که این مطالعه از فرایند خروج درونزا ایجاد نموده متفاوت و کامل تر از مطالعات گذشته بوده است. در نهایت الگو با استفاده از داده های اقتصاد ایران تخمین زده شده است. نتایج شبیه سازی الگو برای اقتصاد ایران نشان می دهد که لحاظ ورود و خروج درونزا دریک الگوی تعادل عمومی می تواند شدت و طول چرخه های تجاری را تغییر دهد که این تغییر به برداشت عمومی از این سازوکار منطبق تر است. همچنین با درونزا شدن جریان ورود و خروج بنگاه تکانه های سمت تقاضا با تغییر شدت به کارگیری عوامل تولید پاسخ داده شده و تکانه های سمت عرضه با ایجاد فهرست کالایی جدید در اقتصاد جذب شده است.
    کلیدواژگان: الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی، فضای کسب وکار، بنگاه، ورود، خروج
  • حجت ایزدخواستی *، عباس عرب مازار، خلیل احمدی صفحات 41-71
    از دیدگاه اقتصاد خرد مسکن کالایی با کاربرد مصرفی و سرمایه ای است و به عنوان یک کالای ویژه دارای خواصی نظیر ناهمگن بودن، غیرقابل جانشینی و تحرک ناپذیری است. مسکن به عنوان کالاهای مصرفی بیشترین سهم را در سبد هزینه خانوار دارد. از سوی دیگر، مسکن به عنوان کالای سرمایه ای می تواند بخش عمده ای از سرمایه ها و نقدینگی های جامعه را جذب نموده و منجر به افزایش تقاضای سفته بازی در بازار مسکن شود. شکل گیری تقاضای سرمایه ای مسکن باانگیزه سوداگری و محدود بودن منابع زمین، منجر به افزایش قیمت زمین و مسکن و کاهش شاخص توان پذیری خانوار در مناطق شهری می شود؛ بنابراین، اعمال مالیات بر تقاضای سوداگری مسکن می تواند باعث کاهش تقاضای سوداگری مسکن و در نتیجه کاهش قیمت مسکن شود. این امر در نهایت، باعث افزایش قدرت مالی خانوار به منظور خرید مسکن باانگیزه های مصرفی خواهد شد. در این راستا، هدف این تحقیق بررسی عوامل کلان اقتصادی اثرگذار بر شاخص توان پذیری مسکن خانوار در مناطق شهری، با استفاده از مدل داده های تابلویی پویا در دوره زمانی (1395-1385)، است. نتایج حاصل شده بیانگر این است که تسهیلات پرداختی به منظور خرید مسکن منجر به کاهش شاخص توان پذیری و افزایش دسترسی خانوارها به مسکن شده است. همچنین، سیاست مالیاتی اعمال شده در بخش مسکن از طریق کنترل تقاضای سوداگری مسکن دسترسی خانوارها به مسکن را افزایش داده است. به علاوه، اهرم زمین، قیمت دارایی های جایگزینی مسکن، نرخ تورم، نرخ اشتغال و نرخ ازدواج سایر عوامل اثرگذار بر شاخص توان پذیری مسکن خانوار بوده اند.
    کلیدواژگان: تلاطم بازار مسکن، سیاست های پولی و مالی، شاخص توان پذیری مسکن خانوار، داده های تابلویی پویا
  • کامران برقندان، مصیب پهلوانی *، محمد نبی شهیکی تاش صفحات 73-95
    صنعت خودروسازی، یکی از مهمترین صنایع ایجاد کننده ارزش افزوده در هر کشوری به دلیل برخورداری از حلقه های پیشین و پسین محسوب می شود. از ویژگی های حائز اهمیت این صنعت، ایجاد ارزش افزوده بالا و اشتغال بالا است. بازار خودروسواری ایران نشان می دهد که از سال 1375 تا به حال گرچه سهم بازاری ایران خودرو و سایپا در مقایسه با خودروسازان دیگر با کاهش قابل توجهی همراه بوده است، ولی ورود بتگاه های جدید در این دوره نتوانسته است که غالب بودن نقش دو بنگاه ایران خودرو و سایپا در بازار خودروسواری را با چالش روبرو کند. از این رو، به منظور ارزیابی قدرت بازاری این دو بنگاه غالب در بازار به دنبال ایجاد شاخص جدیدی تحت عنوان شاخص لرنر استراتژی محور هستیم که بتواند قدرت بنگاه ها را با بالاترین اطلاعات موجود ارزیابی کند. نتایج تحقیق نشان می دهد که شاخص لرنر استراتژی محور برای هر دو بنگاه ایران خودرو و سایپا بالا بدست آمده است. ارزش این ضرایب به ترتیب برابر با 0.67 و 0.49 برای شرکت های ایران خودرو و سایپا برآورد شده است که حاکی از یک انحصار موثر در این صنعت می باشد.
    کلیدواژگان: قدرت بازاری، شاخص لرنر استراتژی محور، شرکت های غالب خودروساز، بازی های غیرهمکارانه، برآوردگر حداکثر آنتروپی تعمیم یافته
  • بهرام فتحی *، مهدی خداپرست مشهدی، مسعود همایونی فر، حسین سجادی فر صفحات 97-121
    این مقاله براساس روش بهینه سازی به منظور بررسی مساله کارایی انرژی در کشور ایران در نظر گرفته شده است. هدف اصلی این تحقیق، طراحی الگویی مناسب برای تعیین مقدار بهینه مصرف انرژی و موجودی سرمایه با استفاده از تابع کارایی انرژی و مدل تعمیم یافته سولو است، که حداکثر کارایی انرژی را تضمین می نماید. در این راستا، ابتدا مصرف انرژی و موجودی سرمایه در مکانیسم تابع کارایی انرژی در نظر گرفته شده است. سپس الگوی موردنظر طی دوره زمانی 1393-1387 در یک مساله کنترل بهینه طراحی گردیده است. در نهایت مقادیر بهینه مصرف انرژی و موجودی سرمایه تعیین گردیده است. نتایج قابل توجه نشان دهنده مقادیر بهینه پایدار مصرف انرژی و موجودی سرمایه در اقتصاد ایران است. براساس حل عددی ملاحظه می شود، شکاف بین مقادیر بهینه با مقادیر تحقق یافته وجود دارد، و این نشان دهنده این است که در کشور ایران سطح مصرف انرژی از مقادیر بهینه بیشتر است. همچنین با توجه به افزایش شدت انرژی در سال های اخیر در کشور برای رسیدن به یک سطح مطلوب و کارآمد کارایی انرژی می بایست مصرف انرژی کاهش یابد.
    کلیدواژگان: کارایی انرژی، مصرف بهینه انرژی، موجودی سرمایه، اقتصاد ایران
  • سیدعلی حسینی ابراهیم آباد، خلیل جهانگیری *، حسن حیدری، مهدی قائمی اصل صفحات 123-155
    هدف اصلی این مطالعه بررسی سرریزهای تکانه و تلاطم میان شاخص های منتخب بورس اوراق بهادار تهران شامل شاخص گروه خودرو و ساخت قطعات، گروه بانکی و گروه فرآورده های نفتی در بازه زمانی 23/09/1387 تا 30/08/1396 است. برای این منظور، نخست رفتار غیرخطی بازدهی شاخص های منتخب با استفاده از توزیع احتمال مشترک بازدهی شاخص گروه های مذکور و مدل خودرگرسیون برداری با امکان تغییر رژیم (MS-VAR) مدلسازی شده و سپس آثار سرریز بین شاخص های مذکور برای هر رژیم به صورت جداگانه و با استفاده از روش ناهمسانی واریانس شرطی تعمیم یافته چند متغیره نامتقارن (Asymmetric BEKK) برآورد شده است.نتایج نشان داد که در هر دو رژیم شناسایی شده، نوسانات هر گروه تحت تاثیر شوک ها و نوسانات گذشته خود قرار می گیرد. ضمن این که شواهدی از تاثیر اهرمی استاندارد در هر دو رژیم وجود دارد. نتایج در رژیم صفر حاکی از تاثیر متقابل تکانه ها و تلاطم هر گروه بر تکانه ها و تلاطم گروه های دیگر است و تلاطم گذشته هر گروه نسبت به تکانه های گذشته آن گروه سهم و نقش بیش تری بر تلاطم جاری آن گروه در رژیم صفر داشته است. نتایج در رژیم یک نیز نشان داد که اخبار مربوط به گروه فرآورده های نفتی بر تلاطم گروه خودرو اثر معنی داری ندارند و بالعکس. درحالی که انتقال تکانه ها بین گروه های بانکی و فرآروده های نفتی و گروه های بانک ها و خودرو دو طرفه می باشد. همچنین تلاطم گروه بانکی بر تلاطم گروه فرآورده های نفتی تاثیر گذار است و سرریز تلاطم بین گروه های فرآورده های نفتی و خودرو یک طرفه است.
    کلیدواژگان: سرریز، تکانه، تلاطم، شاخص های بورس اوراق بهادار، BEKK نامتقارن
  • حسن خداویسی *، احمد عزتی شورگلی، سمیه نجارقابل صفحات 157-183
    قیاوازانی و پاقانو 1990 و پروتی 1999، عنوان کردند کهتاثیر سیاست مالی بر مصرف بخش خصوصی در شرایط مختلف اقتصادی، متفاوت است و از مهم ترین عوامل اثرگذار بر مصرف بخش خصوصی می توان از وضعیت اقتصاد از لحاظ رکود یا رونق و همچنین میزان بدهی دولت نام برد. پس از مطالعه مذکور، فرضیه تاثیر غیرخطی سیاست مالی بر مصرف بخش خصوصی از جهات مختلف مورد آزمون قرار گرفت. این مطالعه نیز باهدف بررسی ماهیت کینزی یا غیرکینزی سیاست مالی با استفاده از داده های فصلی اقتصاد ایران طی دوره زمانی 1369-1395به بررسی موضوع مورد مطالعه پرداخته است.به منظور بررسی موضوع مورد مطالعه از آزمون های انباشتگی و هم انباشتگی غیرخطی STAR، آزمون علیت غیرخطی (TGC)و مدل خودرگرسیون برداری نامتقارن آستانه ای استفاده شده است. نتایج آزمون های انباشتگی، هم انباشتگی و علیت غیرخطی نشان داد که رابطه هم انباشتگی و علیت متغیرهای مورد استفاده از یک فرایند غیرخطی تبعیت می کند و درجه انباشتگی بعضی از متغیرها مورداستفاده نیز دارای فرایند غیرخطی است. از سویی دیگر نتایج مدل خودرگرسیون برداری نامتقارن آستانه ای نیز نشان داد که مالیات و مخارج عمرانی دولت در اقتصاد ایران دارای ماهیت کینزی هستند؛ اما مخارج جاری دولت در دوره رکود دارای ماهیت غیرکینزی و در رونق دارای ماهیت کینزی است. همچنین با لحاظ تکانه های مثبت، منفی، کوچک و بزرگ نیز مشخص شد که عدم تقارن در نحوه تاثیرتکانه های مالی بر مصرف بخش خصوصی طی ادوار تجاری وجود دارد.
    کلیدواژگان: ماهیت غیرکینزی، سیاست مالی، مصرف بخش خصوصی، ادوار تجاری
  • ابراهیم انواری *، حسن فرازمند، فرزانه شالیاری صفحات 185-213
    با توجه به اهمیت اثرگذاری رقابت‎پذیری بر نوآوری، در مطالعه حاضر تاثیرگذاری غیرخطی رقابت‎پذیری بر نوآوری با استفاده از روش حداکثر درستنمایی شبه پواسن (PPML) بررسی شده است. برای این منظور داده‎های صنایع ایران براساس طبقه بندی استاندارد بین‎المللی فعالیت‎های صنعتی(ISIC) طی سال های 93-1383 استفاده شده است. برای محاسبه شاخص رقابت‎پذیری، سه شاخص هرفیندال، انتروپی و معکوس تعداد بنگاه به کار گرفته شده است. براساس نتایج به دست آمده، دو شاخص هرفیندال و انتروپی بر وجود تاثیر غیرخطی و U معکوس رقابت پذیری بر نوآوری تاکید داشته است. سطح آستانه انحصار با تشکیل مدل رگرسیون پنلی(PTR) برای شاخص هرفیندال 17 درصد و برای شاخص انتروپی 50 درصد به دست آمد. بررسی اثر رقابت پذیری بر نوآوری در دو گروه از صنایع که براساس شکاف تکنولوژی تفکیک شده اند؛ نشان داد که در صنایعی که در یک سطح از تکنولوژی با هم رقابت می‎کنند، انگیزه نوآوری و فرار از رقابت بیشتر است. همچنین نتایج دلالت بر اثر منفی نرخ خروج و اثر مثبت و معنادار شکاف تکنولوژی بر نوآوری دارد.
    کلیدواژگان: رقابت‎پذیری، نوآوری، مدل PPML، صنعت، هرفیندال، انتروپی، معکوس تعداد بنگاه
  • زهره اسکندری پور، مرضیه اسفندیاری * صفحات 215-237
    هدف اصلی این مطالعه بررسی عدم تقارن گذر نرخ ارز بر قیمت واردات با تاکید بر تغییرات رژیمی ‏طی دوره زمانی 1352-1395 است. ازاین رو از فیلتر هودریک-پرسکات برای شناسایی شوک های پیش بینی نشده ارزی و از رویکرد چرخشی مارکف برای اعمال تغییرات رژیمی استفاده شده است. نتایج حاصل برآورد نشان داد که الگوی قیمت گذاری واردات در ایران از یک الگوی دو رژیمی پیروی می کند و شوک های پیش بینی نشده منفی و مثبت به صورت نامتقارن در شکل گیری درجه ی عبور نرخ ارز بر قیمت واردات در هر یک از رژیم های قیمت گذاری نقش دارند. به طوری که در رژیم پایین قیمت واردات شوک مثبت نرخ ارز تاثیر معناداری بر قیمت واردات ندارد اما تاثیر آن در رژیم بالای قیمت وارداتبزرگ تر از واحد و برابر با 351/1‏ است. ضریب شوک های منفی در هر دو رژیم قیمت گذاری منفی و از نظر ارزش مطلق بزرگ تر از واحد و در رژیم پایین و بالای قیمت واردات به ترتیب‎‎‏809/2‏ و ‎‏624/2‏ درصد است. در کل تاثیر شوک های منفی در مقایسه با شوک های هم اندازه شدیدتر است. علاوه بر شوک های ارزی، هزینه تمام شده تولید کالاهای وارداتی در خارج، فشار تقاضای داخلی و باز بودن تجاری نیز در هر دو رژیم قیمت گذاریتاثیر مثبت و معناداری بر قیمت واردات دارند.
    کلیدواژگان: قیمت واردات، عبور نرخ ارز، عدم تقارن، رگرسیون چرخشی مارکف، شوک های ارزی
  • باقر درویشی *، فرشته محمدیان، مهین احمدی خواه صفحات 239-267
    هدف اصلی این مقاله بررسی اثر قانون هدفمندی یارانه ها بر فقر و نابرابری در بین مشاغل آزاد و مزد و حقوق بگیر شهری و روستایی کشور است. برخلاف ادبیات موجود که مبتنی بر مقایسه مقادیر مطلق شاخص های فقر و نابرابری است این مطالعه فواصل اطمینان آماری را به کار می گیرد .در این راستا این مقاله داده های هزینه و درآمد خانوارهای شهری و روستایی کشور و روش های تجزیه و تفاضل شاخص های نابرابری و فقر را بکار گرفت. مطابق نتایج اگرچه مقایسه مقادیر مطلق شاخص های فقر و نابرابری بیانگر بهبود آن ها طی دوره 95-1390 نسبت به دوره 88-1384 است اما نتایج حاصل از تجزیه و مقایسه شاخص ها براساس فواصل اطمینان آماری این یافته ها را تایید نمی کند، به عنوان مثال اگرچه هدفمندی میزان نابرابری برای هر دو گروه شغلی در مناطق روستایی را کاهش داده اما برای مناطق شهری میزان نابرابری در بین مزد و حقوق بگیران افزایش یافته و برای مشاغل آزاد تغییر معنی داری حاصل نشده است. هدفمندی فارغ از منطقه جغرافیایی نابرابری در بین مزد و حقوق بگیران را تشدید کرده است. در این زمینه نتایج حاصل از شاخص های فقر نشان می دهد که طی برنامه پنجم سهم مزد و حقوق بگیران از فقر کل در مناطق شهری ثابت و در مناطق روستایی افزایش یافته طی سال های بعد از هدفمندی فارغ از منطقه جغرافیایی برای هر دو گروه شغلی فقرسرشمار و شکاف فقر افزایش یافته است؛ بنابراین برای سیاست گذاری صحیح، قضاوت در مورد آثار سیاست ها براساس مقایسه مقادیر مطلق شاخص ها کافی نبوده و نیازمند بررسی های دقیق تر در سطح زیرگروه های شغلی است.
    کلیدواژگان: فقر، نابرابری، قانون هدفمندی یارانه ها، مشاغل آزاد، مزد و حقوق بگیر
  • مسعود نیکوقدم، محمدعلی ابوترابی * صفحات 269-299
    با وجود آن که نظریه غالب اقتصادی، رابطه‎ی مثبت میان توسعه مالی و رشد اقتصادی را مفروض می‎داند، اما برخی شواهد تجربی حاکی از آن است که شدت این رابطه و حتی علامت آن، به شرایط مختلف اقتصادی کشورها بستگی دارد. یکی از مهم‏ترین تعیین‏کننده‏های رابطه مالی-رشد، نرخ تورم است. خصوصا در بسیاری از کشورهای درحال‎توسعه که سطوح بالاتر تورم و ثبات کمتر اقتصاد کلان را به طور مستمر تجربه کرده‏اند، مطالعه نقش‏آفرینی تورم در رابطه مالی-رشد اهمیتی مضاعف دارد. مقاله حاضر با به کارگیری الگوی تصحیح خطای برداری، به انجام آزمون علیت سه‏متغیره میان رشد اقتصادی، توسعه مالی، و نرخ تورم در ایران طی سال‏های 1961 تا 2016 می‏پردازد. در مقایسه با نتایج آزمون علیت دومتغیره، نتایج آزمون علیت سه‏متغیره نشان می‏دهد که علیت معکوس از رشد به برخی از شاخص‏های توسعه مالی، به دلیل نرخ‏های تورم بالا است. به علاوه، تورم پایدار بالا در ایران، علیت برخی دیگر از شاخص‏های توسعه مالی به سمت رشد اقتصادی را تضعیف می‏کند.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، ثبات مالی، تورم، رشد اقتصادی، آزمون علیت
|
  • Page 0
  • Ahmadreza Jalali, naini, Hossein Tavakolian, Hamid Zamanzadeh, Pedram Davoudi * Pages 1-39
    Firm life cycle could be considered as a determinant of business cycles since business environment factors inhibit coordination between Business forming and collapsing with the business cycles promptly. In this study, we try to append firms' endogenous entry and exit mechanism in a dynamic stochastic general equilibrium model (DSGE). Regarding previous studies, we establish a better illustration of endogenous exit. Finally, we estimate the model by using Iran macroeconomics data. The simulation results show the endogenous entry and exit affect the business cycle length and magnitude. Also, Firm Endogenous Entry and Exit in the model causes the Demand Shock, absorb in the economy by the intensive margin. It means the firm uses more inputs to produce more output. On the other hand, in responding to the supply side shock, more firm enter to business (extensive margin).
    Keywords: DSGE, Ease of Doing business, Firm, Entry, Exit
  • hojjat izadkhasti *, Abbas Arabmazar, Khalil Ahmadi Pages 41-71
    From the microeconomic perspective, housing is a commodity with consumption and capital use and is a special commodity with properties such as heterogeneity, non-substitution and immobility and as consumer goods has the largest share in the household's basket. On the other hand, housing as a commodity, can absorb a large part of the capital and liquidity of the society and lead to an increase in demand for speculation in the housing market. Formation of demand for housing capital with incentive for speculation, the interactions of this market with alternative markets and limited land resources has led to higher land prices and housing and a decline in household accessibility index. Therefore, imposing a tax on demand for housing can reduce the demand for housing and, consequently, the decline in housing prices. Ultimately, this will increase the financial strength of the household to buy housing with incentives to consume. In this regard, the purpose of this study is to investigate the effects of macroeconomic factors on the housing accessibility index in urban areas, using the dynamic panel data model over a period (2006-2016). The results indicate that the facility to purchase housing has led to a reduction in household accessibility index and increasing household access to house. Also, the tax policy applied in the housing sector has increased household accessibility index through controlling speculative demand for housing. In addition, land leverage, the price of housing replacement assets, inflation rate, employment rate, and marriage rate have been other factors affecting on household accessibility index.
    Keywords: Housing market volatility, Monetary, fiscal policies, Household accessibility index, Dynamic panel data
  • kamran barghandan, mosayeb pahlavani *, mohammad nabi shahiki tash Pages 73-95
    Determining the structure of a market plays an important role for policy makers to adopt efficient policies to enhance social welfare of their societies. This welfare is fulfilled more and more whenever the industry is reached to a competitive framework.
    The Car maker industry is one of the important industries that create a considerable value added in terms of the pre and post production chains in all the countries. This industry is the second largest industry in Iran that uses about 600 thousands workers. Accordingly, this study first aims to estimate the strategies adopted by the dominant players of the industry, Iran Khodro and Saipa companies, based on a game-information theoretic framework and then measure the market power of them in accordance with the generalized maximum entropy estimator. The results show that the Lerner index value for Iran Khodro and Saipa is 0.67 and 0.49 respectively indicating that the two companies play an important role in the industry and the industry is so far from the competitive environment.
    Keywords: Market Power, Dominant Car Maker Companies, Non- Cooperative Game, Generalized Maximum Entropy Estimator
  • Bahram Fathi *, mahdi khodaparast, masoud homayonifar, Hossein sajjadi far Pages 97-121
    This paper is based on dynamic optimization methodology to investigate the economic energy efficiency issues in Iranian Economy. The paper introduces some definitions about energy efficiency both in economics and physics, and establishes a quantitative way for measuring the economic energy efficiency.
    The linkage between economic energy efficiency, energy consumption and capital stock is demonstrated primarily. Using the methodology of dynamic optimization, a maximum problem of economic energy efficiency over time, which is subjected to the extended Solow growth model and instantaneous investment rate, is modelled. In this model, the energy consumption is set as a control variable and the capital is regarded as a state variable. The analytic solutions can be derived and the diagrammatic analysis provides saddle-point equilibrium.
    Keywords: Economic energy efficiency, optimum consumption of energy, Iran’s economy
  • ali hoseini, khalil jahangiri *, Hassan Heydari, Mahdi Ghaemi asl Pages 123-155
    The main objective of this study is to investigate shock spillovers and volatility over the selected indexes of Tehran Stock Exchange including the automotive and parts manufacturing group, banking group and oil products group in the period of 13th December, 2008 to 21th November, 2017. In order to that, MS-VAR model and Asymmetric BEKK have used. The results showed evidence of standard leverage in both regimes, as The results in the zero-order regime indicate the interaction of the Shocks and volatilities of each group on the Shocks and volatilities of other groups, and the past volatilities of each group relative to the past Shocks of that group contributed to the current volatility of that group in the zero-order regime. The results in first regime also showed that the news of the oil products group did not have any significant effect on the volatility of the automobile group, and vice versa. While Shocks transferring between banking groups and petroleum refineries, and between automobile group and banking groups are two-way. Also, the volatility of the banking group affects the volatility of the oil products group and volatility spillovers between petroleum product groups and automobile group is one-way.
    Keywords: Spillovers, Shock, Volatility, Selected Indices of the Tehran Stock Exchange, Asymmetric BEKK-GARCH Model
  • Hassan Khodavaisi *, Ahmad Ezzati, Shourgoli, Somayeh Najarghabel Pages 157-183
    Giavazzi and Pagano 1996 and Perotti 1999 noted that the impact of fiscal policy on the consumption of the private sector varies in different economic conditions, and the most important factors influencing the consumption of the private sector can be named as the state of the economy in terms of recession or boom, as well as the amount of government debt. After the above-mentioned studies, the hypothesis of nonlinear fiscal policy effect on the private consumption was examined in different aspects. . This study was also aimed at evaluating the subject matter of the study about the Keynesian or non-Keynesian nature of the fiscal policy using seasonal data for the Iranian economy during 1369-1395. In order to study the subject, non-linear integration and co-integration tests (STAR), nonlinear causality test (TGC) and asymmetric threshold vector autoregressive model have been used. The results of integration, co-integration and nonlinear causality tests showed that the co-integration and causality relationship of the variables follow a nonlinear process and the degree of integration of some of the variables used also has a nonlinear process. On the other hand, the results of the asymmetric threshold vector auto regression model showed that the taxes and the current government expenditures in the Iranian economy have Keynesian nature. But the government's current spending shows a non-Keynesian nature during the recession and has a Keynesian's nature during boom. Also, in terms of positive, negative, small and large shocks, it was also found that asymmetry exist in how fiscal policy shocks affect the consumption of the private sector during business cycles.
    Keywords: Non-Keynesian effect, fiscal policy, private consumption, business cycle
  • ebrahim anvari *, hassan farazmand, farzaneh shalyari Pages 185-213
    Considering the importance of the competitiveness on innovation, the present study examines the nonlinear impact of competitiveness on innovation with the use of the Poisson pseudo maximum likelihood (PPML) method. For this purpose, the data of Iran's industry was used according to the International Standard Industrial Activities Classification (ISIC) for the period of 2004-2014. To calculate the competitiveness index three indexes such as Herfindahl, Entropy and Inverse number of firm indicators were used. Based on the results, two Herfindahl and Entropy indicators emphasized the effect of nonlinear and U-form of competitiveness on innovation. Monopoly threshold level formed a panel regression model (PTR) that 17% was obtained for the Herfindahl index and 50% for Entropy index. Investigating the effect of competitiveness on innovation in two groups of industries that are distinguished based on technology gap Showed that industries competing on a level of technology, the motivation for innovate and escape from the competition is more. Also, The results also imply on negative effect of exit rates and positive and significant effect of technology gap on innovation.
    Keywords: competitiveness, innovation, PPML model, threshold level
  • zohreh eskandaripoor, Marziyeh Esfandiari * Pages 215-237
    The main purpose of this study is to review the asymmetry of exchange rate pass-through shocks on import prices with an emphasis on regime change during 1974 - 2016. Thus, the Hodrick-Prescott filter has been used to detect an unanticipated exchange rate and Markov switching model to regime changes. The findings of this study show that the import price in Iran follows a two-regime model, and the unpredictable negative and positive exchange shocks are asymmetrically involved in the formation of the degree of exchange rate pass-through on the import price in each of the pricing regimes. So that the effect of negative shocks is more severe compared to the same shocks. The prime cost on the production of imported goods in outside of the country, domestic demand and commercial openness also have a positive and significant impact on import prices in both price regimes.
    Keywords: Import Prices, Exchange Rate Pass-through, Asymmetry, Markov-Switching Regression, Exchange Rate Shocks
  • bagher darvishi *, fereshteh mohammadian, mahin ahmadikhah Pages 239-267
    The main objective of this article is to investigate the impact of targeted subsidies law on poverty and inequality among Self-employment and wage and salary earners in Iran. Contrary to the literature which is based on the comparison between the absolute values of indicators, this study employs the statistical confidence intervals. To doing so, we use rural and urban household’s expenditure-income data during 2006-2017 and gini and FGT indices. Although the absolute values of indicators showed that they improve during 2012-2017 in compare to 2006-2010 period, but the results of indicators difference based on the statistical confidence intervals do not confirm this findings, for example in the years after targeted subsidies implementation, the inequality rate decreased for these two professional groups in rural areas, however, the inequality rate increased among wage and salaries earners for urban areas and there was not any significant change for self-employed jobs. Without the consideration of geographical areas, targeted subsidies aggravated inequality among wage and salaries earners. In this regard, the results of poverty indicators showed that wage and salaries earners share of total poverty is fixed in urban areas and it increased in rural areas during the fifth development plan and without consideration of geographical area, the headcount poverty and poverty gap increased for these two professional groups. Therefore, in order to correct policy-making, the judge about the impacts of policies based on the comparison of indicators absolute values is not enough and it requires more accurate investigations at the professional subgroups level.
    Keywords: Poverty_Inequality_Targeted subsidies law_Self-employment_wage - salary earners
  • masoud nikooghadam, Mohammad Ali Aboutorabi * Pages 269-299
    Dominant economic theory assumes a positive relationship between financial development and economic growth. Contradictorily some empirical evidence shows that the strength of this relation and even its sign heavily depends on economic circumstances of each country. One of the most important determinants of finance-growth nexus is inflation. Specially, in many developing countries which have been experienced higher inflation and poor macroeconomic stability, studying the role of inflation on finance-growth nexus is crucial. This paper tests tri-variate causality among economic growth, financial development and inflation rate in Iran during 1961 to 2016 by using VECM model. Comparing two-variate and tri-variate causality tests reveals that adverse causality from growth to some financial development indicators is caused by high rates of inflation. Moreover, high stable inflation in Iran weakens the causality from some other financial development indicators to economic growth.
    Keywords: financial development, financial stability, inflation, economic growth, causality test