فهرست مطالب

توسعه تکنولوژی صنعتی - پیاپی 35 (بهار 1398)

مجله توسعه تکنولوژی صنعتی
پیاپی 35 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فریبا عارف، عباس خمسه*، فریدون اوحدی صفحات 5-18
    امروزه صنعت بانکداری به عرصه ای بدل شده است که نیاز به نوآوری در آن بیش از سایر صنایع خدماتی احساس می شود. هدف از این پژوهش بررسی عوامل و شاخص های موثر بر نوآوری خدمات در بانک گردشگری است. جامعه آماری پژوهش کاربران، کاربران ارشد، روسا و معاونین شعب بانک گردشگری در سطح کشور می باشد که تعداد 580 نفر از کل پرسنل را شامل می شود. با استفاده از جدول مورگان حجم نمونه 232 نفر برآورد گردیده است. قلمرو زمانی پژوهش از بهمن 95 تا مرداد 96 را شامل می شود. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه الکترونیک، که روایی آن با قضاوت خبرگان و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفته است می باشد. براساس مطالعات ادبیات انجام شده، در این پژوهش 58 شاخص موثر بر نوآوری خدمات در قالب 9 عامل: ارتباطی، استراتژیک، انسانی، بازار و مشتریان، تکنولوژیک، سازمانی و سیستمی، فرآیندی، مالی و یادگیری در سطح بانک گردشگری شناسایی گردید و با استفاده از معادلات ساختاری و نرم افزار Amos تاثیر آنها مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین وضعیت موجود عوامل نوآوری خدمات در بانک گردشگری نشان دهنده آن است که این بانک از نظر عملکرد نوآورانه در عامل ارتباطات، فرآیندی، سازمانی و سیستم ها و مالی دارای سطحی زیر سطح هشدار و در عوامل استراتژیک، بازار و مشتریان و یادگیری سطحی تقریبا برابر با سطح هشدار دارد و در دو عامل انسانی و تکنولوژیک، سطحی بالاتر از سطح هشدار دارد.
    کلیدواژگان: نوآوری، نوآوری خدمات، صنعت بانکداری، بانک گردشگری، AMOS
  • مهدی مرادی، علی سلمانپور*، هدایت حسین زاده صفحات 19-33
    امروزه فعالیت های تحقیق و توسعه به عنوان پایگاه اصلی نوآوری موجب بهبود تکنولوژی می شوند و از این طریق نقش موثری در افزایش ارزش افزوده بخش صنعت ایفا می کنند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر فعالیت های تحقیق و توسعه بر ارزش افزوده در صنایع ایران می باشد. به همین منظور تاثیر مخارج تحقیق و توسعه بر ارزش افزوده در صنایع (کارگاه های ده نفر کارکن و بیشتر) ایران از 129 صنعت به تفکیک کدهای چهار رقمی ISIC ، با استفاده از روش اقتصاد سنجی داده های تابلویی طی سال های1374 الی 1393 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان می دهد، مخارج R&D داخلی تاثیر مثبت و معنی داری بر ارزش افزوده صنایع مورد بررسی داشته اند. لذا توصیه می گردد دولت از فعالیت های R&D صنایع جهت پیشرفت تکنولوژی و بهبود روش های تولیدی آنان حمایت نماید. همچنین نتایج تخمین مدل حاکی از آن است، تعداد کل شاغلان و موجودی سرمایه نیز دارای تاثیر مثبت و معنی دار بر ارزش افزوده در صنایع ایران می باشند.
    کلیدواژگان: مخارج RD داخلی، صنایع ایران، ارزش افزوده، داده های تابلویی
  • قاسم رمضان پور نرگسی، هما قائدشرفی* صفحات 35-47
    مطالعه تجربیات موفق توسعه صنعتی در چندین کشور جهان از این حکایت دارد که یکی از مهم ترین ابزارها در زمینه زیرساخت های توسعه صنعتی در دسترس دولت ها، شهرک های صنعتی بوده اند. این شهرک ها به عنوان محلی برای تجمیع صنایع مختلف کوچک، متوسط و بزرگ، دسترسی آنها را به خدمات و نیازمندی های ضروری به شکل مناسبی فراهم آورده است. دسترسی به صنایع وابسته برای تامین مواد اولیه یا تکمیل زنجیره ارزش و هم چنین بازارهای مصرف را سهولت می بخشند و با دور کردن این صنایع از مناطق شهری و روستایی، به رعایت اصول زیست محیطی در کشور نیز کمک شایانی می کنند. این پژوهش بر آن است تا با بررسی منابع موجود ضمن ارزیابی وضعیت شهرک های صنعتی در کشور، عوامل تاثیرگذار بر موفقیت شهرک های صنعتی را ارائه نماید. بنابراین سوال اصلی پژوهش تعیین عوامل کلیدی تاثیرگذار بر موفقیت شهرک های صنعتی است. این شهرک ها در طول سالیان گذشته در رشد و توسعه ی صنعتی، اقتصادی و اشتغال زایی نقش مهمی ایفا کرده اند. با این حال تجربه شهرک های صنعتی در ایران را نمی توان تجربه ای کاملا موفق دانست. تاکنون در هیچ مطالعه مستقلی به بررسی عوامل موفقیت (یا شکست) شهرک های صنعتی در ایران پرداخته نشده است. در این بررسی چارچوب مفهومی برای ارزیابی عوامل موفقیت طراحی و به مدیران و سیاست گذاران و پژوهشگران سیاست گذاری توسعه صنعتی کشور عرضه می شود.
    کلیدواژگان: شهرک های صنعتی، توسعه صنعتی، چارچوب مفهومی، صنایع کوچک و متوسط
  • رضوانه میرفلاح دموچالی*، مصطفی ابراهیم پور، محمود مرادی صفحات 49-62
    در عصر حاضر، شرکت ها برای انطباق با شرایط متغیر در بازار و مقابله با رقبا به دنبال کسب مزایای رقابتی هستند تا بتوانند زمینه ی بقای خود را در محیط پرتلاطم فراهم کرده و عملکرد بهتری از خود نشان دهند. تغییرات سریع فناوری اطلاعات، فعالیت های بنگاه های اقتصادی را به طور عمیقی تحت تاثیر قرار داده است. درواقع رونق اقتصادی کشورها، صنایع و شرکت ها به بهره برداری مناسب از فناوری اطلاعات وابسته است. قابلیت فناوری اطلاعات می تواند به عنوان یک مزیت رقابتی برای شرکت در نظر گرفته شود و زمینه را برای مقابله با تغییرات سریع محیطی فراهم کند. روش پژوهش توصیفی و از نوع پیمایشی بوده و داده ها از طریق پرسشنامه جمع آوری شده است. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش 120 شرکت مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها توسط مدل سازی معادلات ساختاری مبتنی بر حداقل مربعات جزئی انجام شده است. تمامی فرضیه های پژوهش مورد تایید قرار گرفتند و نتایج نشان داد که قابلیت فناوری اطلاعات بر عملکرد شرکت از طریق دو متغیر میانجی قابلیت مدیریت فرآیند کسب و کار و قابلیت یکپارچگی زنجیره تامین تاثیر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: قابلیت فناوری اطلاعات، قابلیت مدیریت فرآیند کسب و کار، قابلیت یکپارچگی زنجیره تامین، عملکرد شرکت
  • مهدی نصراللهی، محمدرضا فتحی*، فریبا شش پری صفحات 63-72
    هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر انتخاب استراتژی همکاری بین استارت آپ ها و برند ها می باشد. مدیران و کارشناسان شرکت های دانش بنیان فعال در پارک علم و فن آوری قزوین و نیز برخی از برندهای فعال در شهرک های صنعتی قزوین، به عنوان جامعه آماری این تحقیق در نظر گرفته شده است. با توجه به جدول مورگان تعداد نمونه مورد نیاز 80 نفر بدست آمده است. ابزار گردآوری اطلاعات در تحقیق حاضر، پرسشنامه محقق ساخته می باشد و براساس شاخص های مطرح شده در مقاله کوهلر (2016) تدوین شده است. در این تحقیق به منظور آزمون فرضیات از روش های تی استودنت و فریدمن استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد میزان تطابق اهداف برند با اهداف استارت آپ، زمان تاسیس استارت آپ و تنوع ایده های نوآورانه بر انتخاب استراتژی همکاری تاثیر دارد. نیاز استارت آپ به کانال جدید برای توزیع محصولات، نیاز استارت آپ به ورود به بازارهای جدید و احساس نیاز مدیران استارت آپ به افزایش اعتبار شرکتشان بر انتخاب استراتژی حمایت تاثیر دارد. همچنین قدرت مالی برند، نیاز مالی برند، نیاز مالی استارت آپ، اهمیت دسترسی به منابع شرکت و اهمیت دسترسی به استعدادهای استارت آپ بر انتخاب استراتژی سرمایه گذاری تاثیر دارد. علاوه بر این ریسک پذیری مدیران، ارزش (قیمت) استارت آپ و شکاف (خلاء) نوآوری بر انتخاب استراتژی بلعیدن تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: استراتژی همکاری، استراتژی حمایت، استراتژی سرمایه گذاری، استراتژی بلعیدن، استارت آپ، پارک علم و فن آوری
  • حمزه امین طهماسبی*، مهسا حامی صفحات 73-85
    توسعه از طریق ابداع خوشه ای، نقش محوری را در سیاست های اقتصادی و صنعتی کشورهای توسعه یافته ایفا می نماید. از طرفی شناسایی عوامل اصلی موفقیت در خوشه و تعیین و تعریف شاخص ها یکی از مهم ترین گام های برنامه ریزی برای توسعه خوشه های صنعتی است. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر موفقیت خوشه های صنعتی استان گیلان باوجود عدم قطعیت در نظرات خبرگان است. برای اولویت بندی عوامل موثر بر موفقیت این خوشه ها ابتدا 48 عامل اولیه که بر روی موفقیت خوشه های کسب وکار تاثیرگذار هستند، از ادبیات پژوهش استخراج شد و سپس با استفاده از روش دلفی پس از سه مرحله، 48 عامل اولیه به 28 عامل تبدیل شدند. این 28 عامل با استفاده از خوشه بندی در شش بخش دسته بندی شد. سپس با استفاده از روش دیمتل خاکستری تاثیر این عوامل مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج  نشان داد که عوامل محیطی و جغرافیایی و ارزیابی عملکرد از مهم ترین عوامل در موفقیت خوشه های کسب وکار استان گیلان بوده اند.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، تئوری خاکستری، خوشه های صنعتی، دیمتل، عوامل موفقیت
|
  • Fariba Aref, Fereydon Ohadi Pages 5-18
    Nowadays, banking industry is an area in which innovation is required more than any other service industries. Studying the factors and indices effective on service innovation in tourism bank, is the aim of this research. Research statistical population consists of 580 out of the whole tourism bank personnel all over the country including users, senior users, bosses and deputies. The sample size is estimated 232 persons using Morgan Table, and the research time span is from Bahman 95 to Mordad 96. Data gathering is done through electronic questionnaire whose validity is verified by expert’s views, and its reliability by the coefficient of Chronbach’s alpha. In this research, based on studied literature, 58 indices effective on service innovation in the form of 9 factors at the bank level were identified including communication, strategic, human, market and customers, technologic, organizational and systematic, processing, financial, and learning ones; and their effects were studied by structural equations and Amos software. Also, the present status of service innovation factors in tourism bank indicates that its innovative performance is under alarming level for the communication, processing, organizational and systematic, and financial factors; it is nearly equal to alarming level for strategic, market and customers, and learning ones; and finally the human and technology factors are at higher level of alarming.
    Keywords: Innovation, service innovation, Banking Industry, tourism bank, AMOS
  • Hedayat Hosein Zade Pages 19-33
    Research and development is an important economic issue that causes technological changes and therefore has a significant role in development of technology and increasing value added. In this study, the effect of RD efforts on value added of Iranian industries is investigated by applying panel data method. The results indicate that internal RD expenditure has a significant and positive effect on value added of Iranian industries. Therefore, the policy recommendations of this study suggest that the government should support RD efforts of industries in order to improve their technologies and production methods.
    Keywords: Internal RD Expenditure, Iran’s Industries, Value Added, Panel Data
  • Ghasem Ramezanpur Nargesi, Homa Ghaed, Sharafi * Pages 35-47
    According to successful experience of industrial development in several countries, the most important instruments of industrial development infrastructure are the industrial estates. They promote industrialization in order to provide common facilities to a number of small and medium-sized industries. In this survey, the present resources in the libraries and internet are studied; meanwhile, the conditions of industrial estates in Iran for the impact of key factors on their success are evaluated. So, the goal of the research is to determine the influential key factors on the success in this respect. Industrial estates have almost a long history in Iran, they have played an important role to facilitate and promote industrial, economic development, and also employment. The related experience in Iran is not completely successful. There are several inactive and semi active industrial estates that have not done any industrial activities, therefore many industrial projects have been stopped in different phases (such as allocation of land as well as installation of equipment and machinery).These are regretful indications of difficulties in the research and development process of industrial estates in Iran. No independent research has been done on the effects of success and failure in this regard. For this reason, we have designed a conceptual framework to assess the success factors for managers, policy makers and researchers of industrial development in Iran.
    Keywords: conceptual framework, small, medium-sized industries, industrial estates, industrial areas, industrial development
  • Rezvaneh Mirfallah Domochali *, Mostafa Ebrahimpour, Mahmoud Moradi Pages 49-62
    Nowadays, for adapting to changing conditions in the market and dealing with competitors, companies are seeking to gain competitive advantages in order to survive in turbulent environment and get better performance. In fact, economic prosperity of the countries, industries, and companies are dependent on utilizing the information technology appropriately. Information technology capability can be considered as a competitive advantage for the firm and can pave the way for dealing with unpredicted conditions and rapid environment changes. The research method was descriptive- survey and data were collected through questionnaires. In order to evaluate the model fitness and test research hypotheses, 120 firms were studied. Data analysis was carried out by structural equation modeling based on partial least squares (PLS). Finally, all of the research hypotheses were confirmed, and the results showed that information technology capability has positive and significant impact on the firm performance through the two variables of mediator role of business process management and supply chain integration capabilities.
    Keywords: Information technology capabilities, business process management capability, supply chain integration capability, firm performance
  • Mahdi Nasrollahi, Mohammad Reza Fathi *, Fariba Shoshpari Pages 63-72
    The aim of this research is to study the effective factors on the selection of collaboration strategy among startups and brands. The managers and experts of knowledge-based companies in Qazvin Science and Technology Park, and also, some of the active brands of Qazvin industrial towns are considered as the statistical population of this research. The number of required samples was 80 persons regarding Morgan Table. Researcher-made questionnaire, based on indices mentioned in Kohler article (2016), is compiled to gather the data, and T-Student & Freidman methods are applied to test the hypotheses. Findings show that the degree of conformity between the brand and startup goals, the time of startup establishment, and the variety of innovative ideas are effective on the selection of collaboration strategy. The startup’s need to new channel for products distribution and to enter new markets, and the startup managers’ desire to increase the credibility of their companies, influence the selection of support strategy. Also, the financial power and need of the brand, the financial need of startup, and the importance of the access to company resources and to the startup’s talents are effective on the selection of investment strategy. Besides, the risk bearing of the managers, startup value, and innovation gap affect the selection of absorption strategy.
    Keywords: Collaboration strategy, supporting strategy, investment strategy, absorption strategy, startup, science, technology park
  • Hamzeh Amin, Tahmasbi *, Mahsa Hami Pages 73-85
    Today, development through cluster innovation plays a pivotal role in economic and industrial policies of developed countries. On the other hand, identifying the main factors of success in clustering and defining indices is one of the most important planning steps for the development of industrial clusters; and without understanding the key factors of the cluster, its future cannot be planned. The main objective of this research is to identify the factors affecting the success of Guilan industrial clusters despite the uncertainty in experts' opinions. For prioritizing the factors effective on cluster success, 48 primary ones which are influencing business clusters were extracted from research literature. Then, by applying Delphi method and after three steps, the 48 factors were converted to 28 ones and categorized in six sections using clustering. Finally, the effects of these factors were analyzed using the gray Dematel method. The results of the analysis showed that environmental, geographical, and performance evaluation factors were the most important ones in the success of business clusters in the province.
    Keywords: Industrial clusters, Guilan province industry, DEMATEL, Gray theory, success factors, performance evaluation