فهرست مطالب

نشریه سیاست نامه علم و فناوری
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 25، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیرا لقمان استرکی، حمیدرضا یزدانی*، امین حکیم، اسدالله کردناییج صفحات 5-15
    از جمله چالش های مهم سازمان ها این است که بسیاری از برنامه های استراتژیک با موفقیت اجرا نمی شوند. قابلیت های فن آوری اطلاعات با فراهم آوردن بستر ابزاری و اطلاعاتی مورد نیاز در سطوح مختلف سازمان و در بین مدیران عالی و استراتژیک، سازمان را قادر می سازد تا استراتژی های خود را به طور اثربخش اجرا کند. مقاله حاضر که حاصل یک پژوهش علمی می باشد، با هدف بررسی قابلیت های فن آوری اطلاعات در اجرای استراتژی و ارائه نقشه راهی برای استفاده از این قابلیت ها در اجرای اثربخش استراتژی صورت گرفته است. این مقاله منبعث از بخشی از یک پژوهش کیفی کلان است که با رویکرد تحلیلی و توصیفی و با مطالعه عمیق و روش مند ادبیات نظری، کلیه اجزا و فرایندهای توسعه قابلیت های فن آوری اطلاعات در اجرای استراتژی را به صورت جامع و یکپارچه مورد بررسی قرار داده است و در نهایت در ساختاری روش مند یک نقشه راه عملیاتی برای استفاده از قابلیت های فن آوری اطلاعات در اجرای استراتژی ارائه داده است. در این راستا، قابلیت های فن آوری اطلاعات مرتبط با اجرای استراتژی در پنج حوزه شناسایی شد. سپس بر اساس الزامات کلیدی استراتژی های مبتنی بر قابلیت های فن آوری اطلاعات یک نقشه راه (شامل 4 مرحله) برای استفاده از قابلیت های فن آوری اطلاعات در جهت اجرای اثربخش استراتژی ارائه شد.
    کلیدواژگان: نقشه راه، استراتژی، اجرا، قابلیت، قابلیت های فن آوری اطلاعات
  • شهریار کاظمی آذر* صفحات 17-32
    یکی از چالش های اصلی نوآوران در فرآیند توسعه فناوری نانو، چگونگی تبدیل این فناوری به محصولاتی است که بازده مثبت اقتصادی برای موسسان و سرمایه گذاران به ارمغان آورد. به عبارتی مشکل اصلی در این فرآیند، انجام اختراع نیست، بلکه تجاری سازی آن است. ازاین رو، انتخاب استراتژی تجاری سازی در قلب فرآیند تجاری سازی قرار دارد و به انتخاب مسیری که یک سازمان به وسیله آن قصد دارد از یک نوآوری و محصول حاصل از آن درآمد و سود کسب کند، اشاره دارد. ایران، علی رغم پیشرفت های علمی اخیر در حوزه فناوری نانو در ثبت اختراعات و متعاقبا تجاری سازی محصولات نانو با موانعی روبرو بوده است. پرواضح است که شناسایی عوامل موثر بر این انتخاب، سهم عظیمی در موفقیت تجاری سازی فناوری نانو خواهد داشت. در این نوشته، نویسنده بر اساس الگوی خطرپذیری تجاری سازی فناوری نانو، مدلی را بر مبنای حمایت از شرکت های تازه تاسیس و نوپا از طریق تامین مالی این شرکت ها، کمک به تحقیق و توسعه، بازاریابی و فروش محصولات تجاری و حمایت دولتی از سرمایه گذاری ریسک پذیر پیشنهاد داده است. با این حال عدم توسعه فضای محصولی، نبود سرمایه گذاری کافی، عدم تعامل لازم میان سازمان های مربوطه و فقدان قوانین خاص حقوقی به چالشی در بهره مندی از مزایای تجاری فناوری نانو در ایران تبدیل گردیده است.
    کلیدواژگان: فناوری نانو، ایران، تجاری سازی، خط مشی گذاری، شرکت های نوپا
  • محسن اکبری*، سید حمید خداداد حسینی، آمنه حسین زاده امیلدانی، محمد حاتمی نژاد صفحات 33-47
    سرمایه اجتماعی یکی از قابلیت ها و دارایی های مهم سازمانی است که می تواند در مقایسه با سازمان های دیگر مزیت سازمانی پایدار ایجاد کند. تحقیق حاضر به دنبال بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر بهره وری سازمانی به واسطه نوآوری سازمانی است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی - مطالعه موردی و از نظر شیوه گردآوری و تحلیل داده ها، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش، کارکنان شرکت داتیس صنعت پایا می باشد که تعداد آن 130 نفر است. حجم نمونه نیز بر اساس جدول مورگان 92 نفر می باشد. ابزار پژوهش پرسشنامه استاندارد بود که با مقیاس 5 گزینه ای لیکرت امتیازدهی شد. جهت سنجش روایی ابزار تحقیق از روش روایی محتوی و برای تعیین پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید. برای تجزیه وتحلیل داده های تحقیق نیز از نرم افزار SPSS 22 و Smart PLS 2 استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که سرمایه اجتماعی بر نوآوری و بهره وری سازمانی و نوآوری سازمانی بر بهره وری سازمانی تاثیر مثبت دارد. همچنین نقش میانجی نوآوری سازمانی در تاثیرگذاری سرمایه اجتماعی بر بهره وری سازمانی اثبات شد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، بهره وری سازمانی، نوآوری سازمانی
  • محمدصادق تراب زاده جهرمی، مرتضی تیموریان*، علیرضا جان نثاری صفحات 49-58
    عرصه ی کشاورزی به عنوان یک حوزه علمی همانند دیگر عرصه های زندگی اجتماعی نیازمند رویکردهای برنامه ریزی مناسبی است ‏که ضمن توجه به مصالح ملی، مبتنی بر نگاه فضایی به ظرفیت های منطقه ای باشد تا علاوه بر رشد اقتصادی، مانع بروز عدم تعادل های ‏منطقه ای و بی عدالتی گردد؛ چراکه ظهور بی عدالتی، موجبات تضعیف قوام اجتماعی را فراهم می کند. آمایش سرزمین که از رویکردهای ‏برنامه ریزی فضایی است، مدعی توجه به رشد استعدادهای منطقه ای و رفع عدم تعادل است. اما در این که چه تصوری از عدالت را ‏یدک می کشد و اینکه در مبانی خود، از کفایت نظری و عدم ابهام بهره می برد، محل سوال است. پژوهش حاضر، آمایش سرزمین را از ‏منظر عناصر ماهوی عدالت تحلیل کرده و نشان می دهد که آمایش، از ابهاماتی نسبت به عدالت رنج می برد. بنابراین خط مشی گذاران ‏عرصه کشاورزی که دغدغه عدالت دارند، باید نسبت به این ابهامات و سوالات آگاه باشند. پژوهش حاضر، به روش موردکاوی کیفی، ‏آمایش سرزمین را از منظر عناصر ماهوی عدالت تحلیل کرده و نشان می دهد که آمایش، از ابهاماتی نسبت به عدالت رنج می برد. ‏بنابراین خط مشی گذاران عرصه کشاورزی که دغدغه عدالت دارند، باید نسبت به این ابهامات و سوالات آگاه باشند.‏
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، کشاورزی، عدالت، توازن، استعداد
  • احمدرضا درفشی*، سیاوش صلواتیان، علی اصغر کیا صفحات 59-67
    چکیده اهمیت رشد و توسعه صنعت بازی های تلفن همراه بر کسی پوشیده نیست. پیشرفت در این حوزه به حدی است که بسیاری از تولید کنندگان بزرگ بازی های رایانه ای و کنسول برای کسب موفقیت های مالی وارد حوزه از صنعت نیز شده اند. برای دست یابی به موانع بین المللی سازی بازی های تلفن همراه هوشمند با روش تحلیلی توصیفی و با مرور اسناد و ادبیات موجود، مقاله حاضر نگاشته شده است. مقاله حاضر مروری است از پژوهش های انجام گرفته شده در مورد فرایند بین المللی سازی بازی های تلفن همراه. توسعه دهندگان بازی های تلفن همراه برای ورود به بازار های بین المللی لازم است خود را برای یک رقابت بزرگ آماده کنند. توسعه دهندگان بازی های تلفن همراه برای ورود به این بازار عظیم به منظور کسب درآمد و سودآوری از محصول تولیدی خود، با موانع و مشکلاتی روبه رو خواهند شد که در این مقاله به آن ها اشاره خواهد شد. با توجه به تجربیات تولید کنندگان بازی های تلفن همراه این موانع و مشکلات دسته بندی و برای هر حل هرکدام راه کارهایی ارائه شده است. موانع و مشکلات شامل 8 مورد ازجمله منابع ناکافی، تولید بازی خوب، یافتن یک ناشر معتبر، برخورد مخاطب با بازی، چگونگی کشف و دیده شدن بازی توسط مخاطب، رقابت، محلی سازی بازی و استفاده از آنالیزور ها هستند که برای هرکدام راه کارهایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: بین المللی سازی، جهانی سازی، محلی سازی بازی، بازی های تلفن همراه، موانع بازاریابی بازی های تلفن همراه
  • زهره دهدشتی شاهرخ*، مهدی بشیرپور صفحات 69-82
    با توجه به رشد صنعت بازی های دیجیتال در دنیا و توسعه شرکت های دانش بنیان بازی ساز در ایران، در این تحقیق با هدف بررسی تاثیر استراتژی های کسب وکار الکترونیک بر مزیت رقابتی شرکت های بازی ساز، 6 عامل موثر بر اجرای استراتژی های کسب وکار الکترونیک در شرکت های بازی و تاثیر اجرای این استراتژی ها بر خلق مزیت رقابتی در شرکت های بازی ساز مورد بررسی قرار گرفتند، عوامل شناسایی شده شامل تجارت الکترونیک، بازاریابی الکترونیک، مدیریت عملیات الکترونیک، مدیریت منابع انسانی الکترونیک، مدیریت مالی الکترونیک و سیستم های دانش بنیان سازمانی بودند، با استفاده از پرسشنامه 356 نفر از کارکنان شرکت های بازی ساز مورد مطالعه قرار گرفتند و نتایج حاصله مشخص کرد که استراتژی های کسب وکار الکترونیک تاثیر بسیار زیادی بر خلق مزیت رقابتی در شرکت های بازی ساز دارند و عامل مدیریت منابع انسانی الکترونیک به عنوان مهم ترین عامل در بین این استراتژی ها شناسایی شد. پس از مدیریت منابع انسانی الکترونیک عوامل دیگر مانند تجارت الکترونیک، سیستم های دانش بنیان سازمانی و سایر عوامل قرار گرفتند که رتبه بندی این عوامل به همراه تحلیل آن ها در بخش نتیجه گیری تحقیق ارائه شده است.
    کلیدواژگان: استراتژی کسب وکار الکترونیک، مدیریت منابع انسانی الکترونیک، مزیت رقابتی شرکت های بازی ساز، بازاریابی الکترونیک، تجارت الکترونیک
|
  • Samira Loghman Estarki, Hamid Reza Yazdani *, Amin Hakim, Asadollah Kordnaeij Pages 5-15
    One of the important challenges for organizations is that many strategic plans are not implemented successfully. By providing the required instrumental and information platform at the various levels of the organization and among top and strategic managers, IT capabilities enable the organization to implement their strategies effectively. The present paper, which is the result of a scientific research, is conducted with the aim of investigating IT capabilities and developing a roadmap for using these capabilities in effective implementation of the strategy. this article is a result of a part of a large-scale qualitative research that is based on an analytical and descriptive approach and according to the profound and systematic study of theoretical literature, all components and processes of developing IT capabilities regard to implementation of strategy are examined in a comprehensive and integrated manner and finally, in a structured way, it develops an operational roadmap for using IT capabilities regard to implementation of strategy. In this regard, the IT capabilities related to strategy implementation were identified in five area. Then, based on the key requirements of IT capability-based strategies, a roadmap (including 4 steps) is developed for using IT capabilities regard to effective implementation of the strategy. It should be noted that the framework presented in the form of a practical model will lead to the removal and reduction of barriers to the implementation of strategy in the organization.
    Keywords: road-map, strategy, implementation, Capability, IT capabilities
  • Shahriar Kazemi Azar * Pages 17-32
    One of the main challenges of innovators in the process of developing nanotechnology is how to turn this technology into products and services that bring positive economic returns to founders and investors. Another important problem in this process is not invention, but its commercialization. Hence, the choice of the commercialization strategy is at the heart of the innovation and commercialization process, pointing to the direction in which the organization intends to profit from an innovation and product from it. Despite recent advances in the field of nanotechnology, Iran has faced barriers to patenting and subsequent commercialization of nanoscale products. Clearly, identifying the factors influencing this choice will have a huge contribution to the commercialization of nanotechnology. In this paper, the author, based on the risk model of commercialization of nanotechnology, has proposed a model based on the support of start-up companies through financing these companies, helping them to research and develop market and sell commercial products and government support for venture capital investment. However, the lack of development of product space, lack of sufficient investment, lack of interaction between relevant organizations and the lack of specific legal rules has become a challenge in benefiting from the commercial benefits of nanotechnology in Iran.
    Keywords: Nanotechnology, Iran, Commercialization, Policies, Start-Up Companies
  • Mohsen Akbari *, Seyed Hamid Khodadad Hoseini, Ameneh Hoseinzadeh Amildani, Mohammad Hataminezhad Pages 33-47
    Social capital is one of the important organizational capabilities and assets that can create a stable organizational advantage compared to other organizations. The purpose of this study is to investigate the effect of social capital on organization productivity with the mediation of organizational innovation. The present research is an applied-case study in terms of purpose and a correlation-descriptive in terms of data collection and analysis. The population of this study includes 130 employees of Datis Sanat Paya Company. Sample size was also selected as 92 people based on Morgan Table. Research instrument was a standard questionnaire which was ranked by 5-scale Likert scale. Content validity was used to validate the research instrument and Cronbach alpha was used to identify the reliability. SPSS 22 and Smart PLS 2 were used to analyze research data. The achieved results show that social capital has a positive effect on organizational innovation and productivity and organizational innovation has a positive effect on organizational productivity. Also, mediating role of organizational innovation in influencing social capital on organizational productivity was proved.
    Keywords: Social capital, Organizational productivity, Organizational innovation
  • Mohammad Sadiq Torabzadeh, Morteza Teimourian *, Ali Reza Jannesary Pages 49-58
    Agriculture as an academic field, like the other majors of social life, needs appropriate planning ‎approaches based on a spatial perspective into regional capacities as much as national interests. ‎Therefore, in addition to economic growth, spatial perspective prohibits regional imbalance and ‎injustice because the emergence of injustice weakens social stability. As one of the approaches ‎in spatial planning, territorial planning considers growth of regional potentials to remove ‎imbalance. But, its perception of justice as well as its theoretical sufficiency and clarity are ‎subject to vagueness. This research analyzes territorial planning from the perspective of essential ‎elements of justice, showing how it suffers from some vagueness about justice. So, agricultural ‎policy-makers should beware of these vague questions concerning justice‏.‏‎ This research, by ‎qualitative research method, analyzes territorial planning from the perspective of essential ‎elements of justice, showing how it suffers from some vagueness about justice. So, agricultural ‎policy-makers should beware of these vague questions concerning justice.‎
    Keywords: Territorial Planning, Agriculture, Justice, Balance, Potential
  • Ahmadreza Derafshi *, Siavash Salavatian, Ali Asghar Kia Pages 59-67
    Abstract The importance of the growth and development of the mobile gaming industry is easily sensed. The advancement in this area is so much that many of the big companies which produce computer and console games have entered this area with the aim of reaching financial successes. This article is intended to overcome internationalization obstacles of smart mobile games by descriptive analytical method and reviewing existing literature and literature. The present article is a review on the conducted research on the process of internationalization of mobile games. To enter international markets, the producers of the mobile games must prepare themselves for a serious competition. On the way of entry into massive international markets with the aim of reaching profits, the developers of mobile games face with barriers which make the subject of study in this article. Considering the experiences of the big and small producers of mobile games have helped us classify the barriers and provide solutions for them. There are eight barriers which have been followed by their solutions in the article. The barriers are: inadequate sources, producing appropriate games, finding a reputable publisher, the reaction of the player to games, ways of finding games by players, competition, game localization, and using analytics.
    Keywords: internationalization, globalization, game localization, mobile games, barriers to the marketing of mobile games
  • Zohreh Dehdashti Shahrokh *, Mahdi Bashirpour Pages 69-82
    Considering the growth of the digital gaming industry in the world and the development of knowledge-based gaming companies in Iran, this study aimed to investigate the impact of electronic business strategies on the competitive advantage of gaming companies. Six factors affecting the implementation of business strategies and electronic work in gaming companies and the impact of implementing these strategies on creating competitive advantage in gaming companies. Identified factors include e-commerce, e-marketing, e-operation management, e-HRM, e-finance management and Knowledge systems were the foundation of the organization, using questions 356 employees of the gaming companies were studied and the results showed that electronic business strategies had a huge impact on creating competitive advantage in gaming companies and the factor of human resource management as the most important factor in These strategies were identified. After the management of electronic human resources, other factors such as e-commerce, organizational knowledge systems and other factors were ranked by these factors along with their analysis in the research conclusion section.
    Keywords: Electronic Business Strategy, E-HRM, Competitive Advantage of Gaming Companies, E- Marketing, E-Commerce