فهرست مطالب

مجله مدیریت نوآوری
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 24، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عفت نوروزی*، جواد مشایخ، مصطفی محسنی کیاسری صفحات 1-23
    علی رغم اقبال گسترده سیاستمداران و محققان طی سال های اخیر به موضوع دیپلماسی علم و فناوری، به نظر می رسد تلقی مشترکی از این مفهوم میان رشته ای حاصل نشده است. به طور طبیعی درک یک مفهوم و ابعاد تشکیل دهنده آن، برای مواجهه عالمانه ی با آن ضروری است. در این مقاله با استفاده از رویکرد فراترکیب تلاش شده است با تحلیل نظام مند ادبیات علمی این حوزه، یک چارچوب مفهومی برای پیکربندی موضوع دیپلماسی علم و فناوری ارائه شود. بدین منظور ضمن شناسایی 120 منبع مرتبط، پس از طی مراحل لازم، در نهایت 58 منبع مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. فراترکیب مطالعات پیشین نشان می دهد مفاهیم دانشی توسعه یافته حول موضوع دیپلماسی علم و فناوری را می توان ذیل چهار بعد اصلی چیستی (ماهیت)، چرایی (هدف)، چگونگی (ملاحظات پیاده سازی و اجرا) و پیامدها (اثرات) دسته بندی نمود. علاوه بر این، جزییات دقیق تری از ابعاد شناسایی شده به صورت مقوله های فرعی استخراج گردید. به عنوان مثال، پیامدهای دیپلماسی علم و فناوری متشکل از مقوله های فرعی دیپلماسی و سیاست خارجی، علم و فناوری، اقتصاد، امنیت و قدرت نرم می باشد. این نوع ترسیم ابعاد مختلف دیپلماسی علم و فناوری، برای محققان و اندیشمندان، بستری برای توسعه ی ادبیات آکادمیک بر اساس ابعاد پیشنهادی فراهم خواهد نمود و برای سیاستگذاران و تصمیم گیران نیز منطقی کاربردی برای شروع برنامه ریزی و ارزیابی اقدامات انجام شده به دست می دهد.
    کلیدواژگان: دیپلماسی علم و فناوری، چارچوب مفهومی، میان رشته ای، فراترکیب، کدگذاری
  • خلیل نوروزی، محمدعلی صادقی کیا* صفحات 25-46
    نوآوری با اطلاعات سروکار دارد و موفقیت آن متوقف به جریان مطلوبی از اطلاعات و ارتباطات است. در این میان، آن چه جریان دانش و اطلاعات را مختل می کند، سکوت سازمانی است. سکوت سازمانی، پدیده ای است که طی آن، کارکنان به صورت آگاهانه از اظهار نظرها، نقدها، پیشنهادها و در کل از تسهیم دانش و اطلاعات آشکار و پنهان خودداری می کنند. این پژوهش به دنبال آن است که به عنوان یکی از مهم ترین موانع نوآوری در سازمان های بخش عمومی، ابعاد اصلی سکوت کارکنان دانشی دانشکده های علوم انسانی استان تهران را شناسایی کند. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ روش متکی بر روش شناسی داده بنیاد است. جامعه آماری پژوهش کارکنان دانشی دانشکده های علوم انسانی استان تهران بوده و نمونه گیری تا اشباع داده ها پیش رفته است. در این پژوهش تلاش شده است، پس از شناسایی انواع سکوت در سازمان، عوامل سکوت، پیامدها و راهبردهای کاهش سکوت به عنوان ابعاد اصلی سکوت سازمانی کارکنان دانشی، روایتی بر اجتناب از شکستن سکوت سازمانی و عدم توفیق در حرکت به سمت نوآوری در دانشکده های علوم انسانی ارائه گردد.
    کلیدواژگان: نوآوری، بخش عمومی، سکوت سازمانی، کارکنان دانشی
  • غزاله طاهری عطار*، رضا رستم لو صفحات 47-68
    خلاقیت کارکنان تاثیر بسزایی در نوآوری و بقای سازمانی دارد. عملکرد خوب سازمان در حوزه نوآوری می تواند موجب حفظ مزیت رقابتی و رشد و توسعه سازمان شود. سازمانی که به دنبال خلاقیت و نوآوری است نباید از اهمیت و تاثیر کارکردهای مدیریت منابع انسانی بر خلاقیت و نوآوری غافل شود. در این پژوهش با استفاده از نمونه ای 107 تایی از شرکت های دانش بنیان پارک علم و فناوری دانشگاه تهران به بررسی رابطه بین کارکردهای مدیریت منابع انسانی با خلاقیت کارکنان و نوآوری محصول و نوآوری فرآیند پرداخته شده است. پژوهش حاضر بر اساس هدف، پژوهشی کاربردی و از نظر جمع آوری داده ها پژوهشی پیمایشی- توصیفی است. جمع آوری داده های پژوهش از طریق پرسشنامه انجام شده است. پایایی پرسشنامه ها با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی (CR) و روایی پرسشنامه ها با محاسبه دو معیار روایی همگرا و واگرا که مختص مدل سازی معادلات ساختاری است، مورد تایید قرار گرفت. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار اسمارت پی.ال.اس استفاده گردیده است. نتایج پژوهش نشان داد که کارکردهای مدیریت منابع انسانی تاثیر مثبت و مستقیمی بر خلاقیت کارکنان و خلاقیت کارکنان تاثیر مستقیم و مثبتی بر نوآوری محصول و نوآوری فرآیند دارد. همچنین نقش میانجی خلاقیت کارکنان در اثرگذاری کارکردهای مدیریت منابع انسانی بر نوآوری محصول و نوآوری فرآیند مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: کارکردهای مدیریت منابع انسانی، خلاقیت کارکنان، نوآوری محصول، نوآوری فرآیند
  • رضا نقی زاده*، مهدی هاجری، ساجده بساوند صفحات 69-93
    با شرکت های دانش بنیان به عنوان قلپ تپنده و محرک اصلی رشد و توسعه اقتصاد دانش بنیان از اهمیت فراوانی برخوردارند. با توجه به اهمیت این شرکت ها، شناسایی و برطرف ساختن چالش ها آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. یکی از چالش های جدی شرکت های دانش بنیان تامین سرمایه مالی مورد نیاز آنها، متناسب با مرحله توسعه این شرکت ها می باشد که با توجه به ماهیت متفاوت فعالیت آنان نیاز به ساز و کارهای متفاوتی نسبت به سایر بنگاه های اقتصادی دارد. درک لزوم تامین سرمایه مالی در این شرکت ها اهمیت صندوق های تامین مالی حوزه فناوری همچون صندوق نوآوری و شکوفایی را افزایش داده است و نوع تعامل شرکت های دانش بنیان و صندوق های تامین مالی و افزایش رضایتمندی شرکت های دانش بنیان به یکی از مسائل سیاستی در حوزه نوآوری تبدیل شده است. در این پژوهش تلاش شده است تا با استفاده از روش شناسی ترکیبی کمی و کیفی و با تمرکز بر استراتژی پژوهش مطالعه موردی، عوامل موثر بر کاهش رضایتمندی شرکت های دانش بنیان در همکاری با صندوق نوآوری و شکوفایی از نگاه مجریان و سیاستگذاران شناسایی و تحلیل شوند. در همین راستا، بر اساس 18 عامل موثر شناسایی شده و بررسی آن در صندوق نوآوری و شکوفایی، چارچوب عوامل موثر بر کاهش رضایتمندی شرکت های دانش بنیان در همکاری با صندوق های تامین مالی ارائه شد.
    کلیدواژگان: شرکت های دانش بنیان، تامین مالی، صندوق های مالی، صندوق نوآوری و شکوفایی، کاهش رضایتمندی
  • مهدی گودرزی، محمد نقی زاده*، احسان بیگلر صفحات 95-111
    ظهور پدیده شتابدهنده ها مسیری نوین پیش روی کارآفرینان و کسب و کارهای نوپا گذاشته است. ویژگی های خاص حوزه زیست فناوری و همچنین جدید بودن مفهوم شتابدهنده ها در ایران، شناخت عوامل موفقیت این موسسات را ضروری می نماید. در فرایند انجام این پژوهش، بیست عامل کلیدی موفقیت در حوزه مورد نظر با مطالعه پژوهش های پیشین و مصاحبه های صورت گرفته با مدیران و خبرگان شتاب دهنده های زیست فناوری که می تواند باعث موفقیت شتاب دهنده ها شود، شناسایی گردید. پس از طراحی پرسشنامه و توزیع آن بین نمونه منتخب و جمع آوری نظرات، با استفاده از آزمون دوجمله ای تعداد یازده عامل مهم در چهار مرحله آگاهی، انتخاب و ثبت‏نام، برنامه شتابدهی و در نهایت روز نمایش شناسایی گردید. عواملی همچون اهداف استراتژیک شتاب دهنده برای توسعه و حمایت از تیم ها، معیارهای بررسی تیم ها بر اساس ایده، توانایی و جذابیت توسط شتاب دهنده، خدمات ارائه شده توسط شتاب دهنده به تیم ها، نحوه اجرای برنامه آموزش و میزان انعطاف پذیری آن نسبت به زمان استقرار تیم ها، دسترسی شتاب دهنده به شبکه بازارها، مشتریان و سرمایه گذاران در طول برنامه شتابدهی و عامل دسترسی به شبکه سرمایه گذاران برای تزریق سرمایه بعد از پایان برنامه به تیم های خروجی برخی از عوامل مهم را شکل می دهند.
    کلیدواژگان: شتاب دهنده، زیست فناوری، عامل موفقیت، مرکز رشد، شرکت نوپا
  • کاظم کیال، امیر البدوی* صفحات 113-136
    در دهه های اخیر نیاز به نوآوری از یک سو و هزینه های زیاد توسعه آن از سوی دیگر، موجب شده است تا بنگاه های اقتصادی بیش از پیش از رویکرد نوآوری باز استفاده کنند. یکی از مدل های پیاده سازی این رویکرد، پلتفرمی کردن کسب و کار بنگاه است که در سال های اخیر پژوهش های زیادی را به خود اختصاص داده است. با این حال، نیاز به تحقیقاتی برای استراتژی های اصلی کسب و کارهای پلتفرمی در کشور ایران با شرایط اقتصادی ویژه خود، وجود دارد. علاوه بر این در هر صنعتی با توجه به ویژگی های خاص آن، این استراتژی ها می تواند متفاوت باشد. هدف از این تحقیق ارائه استراتژی های عملی برای راه اندازی یک کسب و کار پلتفرمی در صنعت بانکی و پرداخت ایران است. در این تحقیق پس از مرور مقالات مختلف در حوزه کسب و کارهای پلتفرمی، اطلاعاتی بر اساس مصاحبه های نیمه ساختار یافته و منابع آرشیوی جمع آوری شده و با استفاده از روش نظریه پردازی داده بنیاد، تحلیل و بررسی شده است. بانک ها می توانند برای پلتفرمی کردن کسب و کار خود از پنج استراتژی اصلی "ارائه سرویس به صورت محدود"، "ایجاد پلتفرم عمومی"، "الحاق به یک پلتفرم موجود"، "مشارکت در ایجاد و مدیریت پلتفرم" و "سرمایه گذاری" استفاده کنند.
    کلیدواژگان: نوآوری باز، پلتفرم، کسب و کار پلتفرمی، استراژی
|
  • Effat Norouzi *, Javad Mashayekh, Mostafa Mohseni Pages 1-23
    In spite of the widespread attention of politicians and scholars in the field of science and technology diplomacy in recent years, it seems there is no consensus on this interdisciplinary concept. Naturally, understanding a concept and its constituent parts is necessary for deal with it wisely. In this paper, it has been attempted to provide a conceptual framework for the configuration of the science and technology diplomacy, using the meta-synthesis approach and the systematic analysis of scientific literature in this field. For this purpose, identifying 120 related sources and conducting the necessary methodological steps, 58 sources were finally analyzed. Meta-synthesis on previous studies shows that the developed academic concepts about science and technology diplomacy can be classified under the four main pillars including the what (nature), the why (purpose), the how (implementation considerations), and the which (outcomes and effects). Additionally, more details of the identified dimensions were extracted as subcategories. For example, the implications of science and technology diplomacy consist of sub-categories of diplomacy and foreign policy, science and technology, economics, security, and soft power. These different dimensions of science and technology diplomacy will provide scholars with a platform for the development of academic literature based on proposed dimensions and will provide policy makers and decision makers with a reasonable logic to begin planning and evaluating actions taken.
    Keywords: Science, Technology Diplomacy, Conceptual Framework, interdisciplinary, Meta-Synthesis, Coding
  • Khalil Noruzi, Mohammad Ali Sadeghikia * Pages 25-46
    Innovation deals with information and its success stops responding to the optimal and interactive flow of information and communication. Meanwhile, what disrupts the flow of knowledge and information is organizational silence. Organizational silence is a phenomenon in which employees deliberately refrain from comments, criticisms, suggestions and, in general, the sharing of hidden and hidden knowledge and information. This research seeks to identify as one of the most important barriers to innovation in public sector organizations the main aspects of the silence of knowledge workers in Tehran's School of Humanities. The present research is purpose-oriented, applied and methodically based on the methodology of foundation data. The statistical population of the research is the knowledge workers of the Faculties of Humanities of Tehran province and sampling has been done to saturation data. In this research, after identification of types of silence in the organization, the factors of silence, the consequences and strategies of reducing silence as the main dimensions of organizational silence of knowledge workers, a narrative on avoiding the breakdown of organizational silence and failing to move towards innovation in faculty Humanities.
    Keywords: Innovation, Public Sector, organizational silence, knowledge workers
  • Ghazaleh Taheriattar *, Reza Rostamlou Pages 47-68
    The creativity of staff has a significant impact on organizational innovation and survival. The good performance of the organization in the field of innovation can maintain the competitive advantage and growth of the organization. An organization looking for creativity and innovation should not overlook the importance and impact of human resource management function on organization innovation. In this research, we used a sample of 107 knowledge-based companies from Tehran University of Science and Technology Park to investigate the relationship between human resource management function with employee creativity, product innovation and process innovation. The present research is based on the purpose of applied research and is a survey-descriptive research data collection. Data collection was done through a questionnaire. reliability of the questionnaires was confirmed by calculating the Cronbach's alpha coefficient and composite reliability (CR) and validity of the questionnaires by calculating the convergent and divergent validity criteria, which is specific to the structural equation modeling. Also, for analyzing aggregated data, Structural Equation Method has been used with using Smart PLS software. The results of this study showed that HRM practices have a direct and positive effect on employees' creativity and employees' creativity have a direct and positive effect on product and process innovation. Also, the mediator role of Employees creativity in the impact of HRM practices on product innovation and process innovation was confirmed.
    Keywords: Human Resources Management Functions, employee creativity, product innovation, process innovation
  • Reza Naghizadeh *, Mahdi Hajari, Sajedeh Basavand Pages 69-93
    Since the concept of knowledge-based economy emerged, the knowledge-based firms, as a main driver of economic growth and development, has become more important. Therefore, identifying and solving their challenges is important too. One of the main challenges of knowledge-based firms is providing their essential funding which need different mechanisms because of their different nature from other enterprises. Understanding the importance of these firms funding, increase the importance of financing funds in technology such as the Innovation and Prosperity Fund. Thus the interaction knowledge-based firms with financial funding and increasing their satisfaction from getting services tailored to their needs has become one of the policy issues for financing funds in innovation area. In this regard, in this research, the affecting factors on reducing satisfaction of knowledge-based firms in cooperation with the Innovation and Prosperity Fund from the viewpoint of the executives and policymakers are identifiead and analyzed based on quantitative and qualitative combination methodology and focusing on the case study research strategy. In the first step, 18 factors that affect on reducing satisfaction of knowledge-based firms in cooperation with national financial funds were identified and classified in 6 categories. After that, based on case study research strategy, these factors are examined in the Innovation and Prosperity Fund and a framework, which shows the affecting factors on reducing satisfaction of knowledge-based firms in cooperation with the Innovation and Prosperity Fund from the viewpoint of the executives and policymakers , is presented.
    Keywords: knowledge-based firms, fund's, National innovation, prosperity fund, Decline in Satisfaction
  • Mehdi Goudarzi, Mohammad Naghi Zadeh *, Ehsan Biglar Pages 95-111
    Accelerators are a relatively new type of institutions which support entrepreneurial ecosystem across the world that rapidly grows and they offer the necessary services to startups in the early stages of their development. The emergence of this phenomenon has opened up a new path in front of the entrepreneurs and in a short period of time, the startups have developed very quickly. Identifying success factors of accelerators can minimize failure of the startups. The determinants of success in the field of biotechnology accelerators, has shaped the main question of this research. After reviewing literature, interviewing with managers and experts in the field of biotechnology, twenty factors have been identified. After designing the questionnaire and distributing it among selected statistical sample, by using Binomial test, the important success factors have been identified. Some factors such as strategic intent of accelerator for development and teams’ support, teams’ investigaton criteria of ideas and capabilities, presented services to the teams, training programs, accessibility to market, customer and investor networks through and after the accelerating program.
    Keywords: Accelerator, Biotechnology, Incubators, Success Factor, Startup
  • Kazem Kayyal, Amir Albadvi * Pages 113-136
    In recent decades, the need for innovation on the one hand and the high cost of innovation, on the other hand, led businesses to use open innovation approaches more than before. One of the implementation models of this approach is to turn the business into a platform business which has attracted a lot of research in recent years. However, there is a need for research into the main strategies of the platform business in Iran with its own specific economic conditions. In addition, in any particular industry, given the specific characteristics of that industry, these strategies can vary. The purpose of this research is to provide practical strategies for setting up a platform business in Iran. In this research, after reviewing various articles in the field of platform business, the collected data from semi-structured interviews and archival sources were analyzed using the grounded theory method. In this Research, the banking and payment industry was selected as the case study according to the characteristics of this research. Banks can create a platform business using five main strategies: "providing service to a limited number of customers", "create a public platform", "join an existing platform", "participation in the creation and management of a platform" and "investment".
    Keywords: Open Innovation, platform, Platform business, strategy