فهرست مطالب

نشریه مطالعات اندیشه معاصر مسلمین
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • قاسم جعفرزاده، شمس الله مریجی صفحات 7-28
    در این مقاله مساله اصلی این است که نظر کلی قرآن در مورد تکنولوژی بررسی شود و به این پرسش می پردازد که آیا قرآن در این مبحث ساکت است و مساله تکنولوژی و تصرف در طبیعت را به انسان و عقل معاش او واگذارده است و یا اینکه چارچوب های بنیادینی را برای آن ترسیم می کند؟ در این مقاله ابتدا به بیان اصول کلی لازم برای تکنولوژی از منظر قرآن و در اندیشه آیت الله جوادی پرداخته ایم وسپس با نگاه به آثار قرآنی وی و دسته بندی آیاتی که مصادیق فن آوری را بیان می کنند، استدلال شده است که این دسته آیات نمی توانند صرفا برای هدایت تشریعی و و ناظر به آخرت انسان باشد. درگام بعد با اشاره به سیره انبیا در راه اندازی حکومت الهی و پایه گذاری فن آوری های اولیه، به این مساله پرداخته شده که در بسیاری از موارد خدای متعال از طریق تعلیم انبیا فنون بسیاری را به بشر تعلیم نموده است تا او در ادامه مسیر زندگی آنها را تکمیل نماید
    کلیدواژگان: قرآن، جوادی آملی، هستی شناسی، انسان شناسی، تکنولوژی، طبیعت، خلافت الهی انسان، سنتهای قرآن
  • حسین حاج محمدی صفحات 29-53

    جلال آل‌احمد یکی از مهمترین روشنفکران معاصر است که آراء او محل رجوع اندیشمندان و محققان علوم انسانی است. مسئله اصلی این مقاله واکاوی اندیشه اجتماعی آل احمد مبتنی بر ادوار روشنفکری ایران و ارزیابی منتقدانه آن است. بدین منظور با بررسی ادوار روشنفکری آل احمد و تبیین بازتاب این ادوار در آثار او، ارزیابی منتقدانه‌ای از اندیشه اجتماعی آل احمد صورت گرفته است. دوره‌ی حماسه، دوره تراژدی و دوره افول، سه مرحله‌ای هستند که روشنفکری آل احمد را در بر می‌گیرد اما در ادامه آل احمد بر خلاف روشنفکران معاصر خود، به سنت معنوی تشیع پیوست که با حرکتی انقلابی، حرکت تمدنی نوینی را آغاز کرده بودند. انتشار غرب‌زدگی و در خدمت و خیانت روشنفکران و توجه نسبت به مفاهیم و معانی دینی و اسلامی، نشان دهنده وقوع یک تحول عمیق در اندیشه‌های جلال در این دوران است که موجب بازگشت او به گذشته و هویت تاریخی‌اش می‌گردد با این حال بازخوانی سنت دینی با معیار قرار دادن علم غربی، عدالت خواهی سوسیالیستی، سنجش عملکرد روحانیت شیعی با عقلانیت مدرن و ایمان گرایی به جای شریعت‌گرایی مهمترین اشکالاتی هستند که بر اندیشه اجتماعی جلال آل احمد وارد می‌شوند

    کلیدواژگان: آل احمد، اندیشه اجتماعی، اندیشه معاصر ایران، ادوار روشنفکری
  • سید محمدهادی پیشوایی، احمد رهدار صفحات 55-80

    غرب در پی رنسانس و نهضت اصلاح دینی یا همان پروتستانتیسم از ابعاد مختلف متحول گردید و از بعد مادی به پیشرفت‌های شگرفی رسید. بسیاری از روشنفکران جهان اسلام در مواجه با جلوه استعماری این تمدن جدید، چاره را در پیموده مسیر پیشرفت غرب دیده و شعار اصلاح دین و فرهنگ اسلامی سردادند. آنان با خرافه‌زده خواندن فرهنگ جامعه دینی،‌ راه نجات را بازگشت به سرچشمه صاف صدر اسلام دیدند و تلاش کردند با کمک عقل غربی، به بازخوانی متون دینی اقدام کنند، تا بزعم خود پیرایه‌های بسته شده بر دین را کشف و رفع نمایند. با توجه به تاکید شاخه اهل سنت این جریان، و بخشی از شخصیت‌های شیعی این جریان بر تبعیت از سنت‌های سلف صالح، این جریان «نوسلفی» ‌نامیده شدند. به رای نگارنده برآمدن گروه‌های تکفیری ای چون طالبان، القاعده و داعش از درون نهضت اصلاح دینی اهل سنت و از سویی برآمدن گروهک‌هایی چون سازمان مجاهدین خلق و فرقان از درون سنت شیعی سبب تردیدهای جدی در مبادی کلان این پروژه شده است. این مقاله بازخوانی این جریان از منظر یاد شده است.

    کلیدواژگان: پروتستانتیسم اسلامی، نوسلفیه، نهضت اصلاح دینی، عقل غربی، نواندیشی دینی، افراط گرایی، قرآن بسندگی
  • مهلا رجبی*، علی سائلی کرده ده صفحات 81-104

    جستجوی ریشه های معرفتی عدم پیشرفت جهان اسلام در بین متفکران معاصر عرب زبان، ادبیاتی را فراهم آورده است که تحت عنوان «نظریه ی عقلانیت» شناخته می شود. دکتر محمد شحرور متفکر معاصر سوری از جمله کسانی است که در این زمینه به تحقیق پرداخته است. پژوهش حاضر تلاشی است در بررسی نظریه عقلانیت ایشان که با تحلیل آثار وی، شکل گیری نظریه عقلانت او را درارتباط با دو دسته عوامل معرفتی و غیر معرفتی، بررسی کرده و مورد ارزیابی قرار داده است. هرچند شحرور در معرفی«استبداد» به عنوان بنیان ساختار معرفتی حاکم بر جهان اسلام تلاش کرده به تبیین جدیدی از بحران عقل در جهان اسلام دست یابد اما در مجموع از تحلیل های جابری فراتر نرفته است و از تکرار و تقلید رنج می برد. همچنین علاوه بر اینکه بسیاری از ادعاهای وی درباره منع نقل و کتابت حدیث توسط پیامبر(ص)، فاقد پشتوانه علمی است، در نفی و کنار گذاشتن سنت نبوی از یک سو و توجه و استناد به عمل و مرام خلفا از سوی دیگر گرفتار تناقض است.

    کلیدواژگان: محمد شحرور، نظریه ی عقلانیت، استبداد معرفتی، عقل علمی، عقل ارتباطی
  • حامد رضایی حبیب آبادی، حمید پارسانیا صفحات 105-130
    سید ابوالحسن ندوی از جمله مصلحین بزرگ معاصر جهان اسلام و مشخصا شبه قاره هند است که آرا و اندیشه های او در شرایط فعلی جهان اسلام نیاز به بازخوانی مجدد دارد. ندوی را باید در درون جریان احیای جهان اسلام قلمداد نمود که به دنبال پی ریزی تمدنی اسلامی است که در پرتو آن مسلمانان رهبری بشریت را در دست بگیرند. او در پروژه تمدنی اش متاثر از گرایشات صوفیانه خود، بیشتر به درون انسان نظر دارد و مسائل روحی و نفسانی را نسبت به مسائل سیاسی و اجتماعی دارای اولویت می داند. به طور کلی اندیشه های ابوالحسن ندوی را باید در سیاق جریان دیوبندیه مورد مطالعه قرار داد. در این پژوهش با تکیه بر روش شناسی بنیادین به زمینه های اجتماعی و زمینه های معرفتی ابوالحسن ندوی پرداخته شده، سپس اندیشه های اجتماعی و اندیشه های سیاسی او مورد بررسی قرار گرفته است. در ادامه به بررسی اجمالی اختلافات فکری ابوالحسن ندوی و ابوالاعلی مودودی به نمایندگی از دو جریان اسلامی عمده شبه قاره یعنی دیوبندیه و جماعت اسلامی پرداخته شده و در پایان نیز نقطه نظاتی انتقادی بر رویکرد ندوی آمده است.
    کلیدواژگان: ابوالحسن ندوی، اندیشه اجتماعی، اندیشه سیاسی، مکتب دیوبند، تمدن اسلامی، تصوف
  • مسلم طاهری کل کشوندی، یحیی بوذری نژاد صفحات 131-148

    مسئله اصلی پژوهش حاضر، بررسی روش شناسی تاویلی نصر حامد ابوزید، متفکر و نواندیش معاصر مصری است. پروژه فکری این اندیشمند مسلمان، نوعی از تاریخ نگاری تاویل در اسلام و در چهارچوب مطالعات زبان شناختی است که از خلال چنین رویکردی، دیدگاه خود را در خوانش متون دینی اتخاذ می نماید. با توجه به تاثیری که وی بر مطالعات ادبی- انتقادی در کشورهای عربی-اسلامی داشته است، هدف از انجام این پژوهش بررسی رویکرد تاویلی این اندیشمند در خوانش متون دینی است که نتیجه چنین مطالعه ای، به فهم ریشه های اندیشمندی او و الزامات و دلالت های افکار او در ساحت های گوناگون فکری کمک خواهد نمود. روش انجام این پژوهش، توصیفی- تحلیلی است. در این نوشتار، نخست به زمینه های شکل گیری روش شناسی وی و سپس به پیش فرض های نظری رویکرد تاویلی او پرداخته ایم و در ادامه، ابعاد مختلف روش شناسی او را توضیح داده و به این نتیجه ره سپردیم که ابوزید، در ارائه اندیشه ها و دیدگاه های تاویلی خود مبتنی بر تاریخ تاویل در تمدن اسلامی (مخصوصا در میان جریان های کلامی همچون معتزلیان و اشاعره و عرفانی همچون محیی الدین ابن عربی) از یک سو و و بازشناسی جریان های تاویلی مدرن، با اتخاذ روشی تلفیقی و با به کارگیری روش تاویل در «چهارچوب قوانین زبان شناختی» در دوره ای و تاویل به منظور «ترسیم معنای زندگی» در دوره ای دیگر، کار خود را به پایان برده است. در پایان نیز به برخی کاربردها و دلالت های روش شناسی او اشاره می شود.

    کلیدواژگان: روش شناسی تاویلی، زبان شناسی، خلق قرآن، متن دینی، نوشتار، گفتار، نصر حامد ابوزید
|
  • Qasim Jafarzade, Shamsollah Mariji Pages 7-28
    This paper is to study the general view of Quran about technology and to answer this question if Quran is silent in terms of the technology and possession and interference of the man in nature?or it is left to the man and his reason ?or the frameworks and foundations of possession and interference of the man in nature have been explained by Quran? In this paper the author first deals with the general principles of technology from the perspective of Quran and Ayatullah Javadi’s thought, then by having a review on Ayatullah Javadi’s Quranic works and categorization of the Quranic verses which explain the examples of technology has come to the conclusion that these verses are not merely as some revealed laws for the man’s guidance and focusing on the life in hereafter. Pointing to the conduct and life style of the prophets ,the paper finally deals with this Quranic matter that God taught his prophets techniques and technology to teach them the people through prophets so that the people can complete and develop those learned techniques and create more modern technologies.
    Keywords: Quran.Javadi Amoli, ontology, anthropology, Technology, Nature, Divine caliphate of the Man, Quranic Traditions
  • Hossein Haj Mohammadi Pages 29-53

    Jalal Al-e-Ahmad is one of the contemporary Iranian intellectuals whose views are as a reference for thinkers and researchers working in different fields of humanities. This paper tries to explore and criticize his social thought based on the periods of Iran’s contemporary intellectualism. To get to this purpose through studying Al-e-Ahmad’s periods of intellectualism and explaining these periods in his works, a critical evaluation has been carried out. Al-e-Ahmad’s periods of life as an intellectual consist of: epic ,tragedy and failure periods as the three periods of Al-e-Ahmad’s intellectualism .Although later on Al-e-Ahmad, unlike his other contemporary intellectuals who didn’t have religious belongings , joined the spiritual tradition of Shiism which had started a new civilizational approach through a revolutionary movement . Publishing two books Qarbzadegi( westernization) and Dar Khedmat Va Khiyanat-e Roshanfekran(About Betrayal and Services of Intellectuals)and his tendency towards the religious concept shows a deep change in Al-e Ahmad’s thoughts in this era which made him return to his real identity .However some critiques have been given to social thought of Al-e Ahmad such as: re-reading of religious tradition benefiting from western criteria ,socialistic justice, evaluation of Shia clerical system on the basis of modern rationality and believing in faith instead of Shariah.

    Keywords: Al-e Ahmad, Social Though, Contemporary Thought, Periods of Intellectualism
  • Ahmad Rahdar, Seyed Hadi Pishvaei Pages 55-80

    The west got to a lot of achievements in different dimensions to the life following the renaissance and religious reformation movement (Protestantism). When many of the intellectuals in Islamic world observed the achievements of the western societies ,they concluded that the only way for progress is to pave the way of the west and coined the motto “reforming the religion and Islamic culture”. These intellectuals believed that the culture of Islamic societies were full of superstitions and the way to save the societies is to come back the true early Islam as a pure reference of Islam .To get to this purpose they needed both the help of western rationality and re-reading the Islamic religious texts. This approach which had followers among Sunnites and some Shia intellectuals is known as New Salafism. The authors believe that the emergence of some religious and political groups such as Taliban, Al-Qaeda and ISIS in Sunni side of this approach and MKO and Forqan in Shia side of this approach has raised serious doubt as to the general foundations of this approach

    Keywords: Islamic Protestantism, New Salafism, Religious Reformation Movement, Western Rationality, Extremism, Quran based Approach
  • Mahla Rajabi, Ali Saeli Kordedeh Pages 81-104

    Seeking the roots and reasons of undevelopment of Islamic world has created a kind of literature among the Arab thinkers and intellectuals known as “Rationality Theory”. Dr. Muhammad Shahrur ,a contemporary Syrian thinker,is out of these thinkers who has worked in this field. The present paper is to study the “ Rationality Theory” of Dr. Muhammad Shahrur through analyzing and evaluating his works with regard to the epistemical and non-epistemical factors. Although Shahrur has tried to introduce the “dictatorship” as a governing epistemical structure in whole Islamic world and to present a new explanation of the rationality crisis in Islamic world but the authors believe what he has done is no more than what Ahmad Al-Jaberi had done before , that is, Shahrur is suffering from a kind imitation and repetition .Moreover many claims of Shahrur in terms of prohibition of narrating and writing Hadith by the holy prophet (p.b.u.h) don’t have historical proofs and in terms of his refusal of ignoring the prophetic tradition on the one hand and his belief in practicing the tradition of Caliphs on the other hand a big conflict can be seen

    Keywords: Muhammad Shahrur, Rationality Theory, Epistemical Dictatorship, Scientific Reason, Communicative Reason
  • Hamed Rezaei Habib Abadi, Hamid Parsania Pages 105-130
    Abul Hasan Ali Nadwi is out of the great thinker and reformists of the Islamic World and specially Indian peninsula. In today’s Islamic world his beliefs and thoughs are really worthy of re-reading .He belongs to the Islamic world revival stream who believed in formation of a civilizational Islam through which Muslims could take over the leadership of the whole world. In his civilizational project while highly affected by Sufism beliefs, he gives more priority to spiritual issues than political and social issues. Generally Abul Hasan Ali Nadwi’s beliefs and thoughts should be categorized and analyzed by type in Deobandi’s school. This paper benefiting from the foundational methodology, first studies the social and epistemological groundings of Nadwi’s beliefs and thoughts and then studies his political and social thoughts.The author then focusing on two important political stream in Indian peninsula makes an analysis on the differences between the thoughts of Nadwi as the representative of Deobandi stream and Abul A’la Maududi as the representative of Jamaat-E- Islami stream and finally some critiques on Nadwi’s beliefs and thoughs have been given
    Keywords: Abul Hasan Ali Nadwi, social thought, political thought, Deobandi School, Islamic civilization, Sufism
  • Moslem Taheri Kolkeshvandi, Yahya Buzarinejad Pages 131-148

    The Present paper is to explore the Egyptian thinker and intellectual ,Nasr Hamed Abu Zaid’s interpretative approach. He has followed a kind of historiography of symbolic interpretation of religious texts in the framework of linguistic studies throughwhich he has got to his own method of reading the religious texts. Because of his influence on critical-literal studies in Arabian world ,this paper is to study his interpretative approach of reading the religious texts which will help us to understand the roots of his thinking method and its requirements and also the implications of his thought. The method of doing this research is descriptive-analytic and the author is to study both how Abu Zaid’s methodology was formed and the theoretical presumption of his interpretative approach. Then the different dimensions of his methodology will be explained and finally the paper comes to the conclusion that Abu Zaid , both benefitting from history of symbolic interpretation in Islamic history(especially the theological approach of Mutazilites, Ash’arites and mystical approach of Ibn-e-Arabi)and benfitting from modern symbolic interpretation approach, has employed a combined methodology and used the method of symbolic interpretation in the frame work of” linguistic rules” and later on used the interpretative approach to explain ” the meaning of life “.

    Keywords: Methodology of Symbolic Interpretation, Linguistics, Creation of Quran, religious text, Nasr Hamid Abu Zaid