فهرست مطالب

معماری و شهرسازی ایران - پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1397)

نشریه معماری و شهرسازی ایران
پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • رضا پاسیان خمری*، محمدعلی طبرسا، سیدمحسن حسینی فوجردی صفحات 5-16
    ساختار فضایی شهرها نتیجه فرآیندهای مختلفی از ابعاد اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و کالبدی است. با تغییرات این فرآیندها شکل های جدیدی از ساختار فضایی پدید می آید. بدین سان مقایسه ساختار فضایی دوره های مختلف می تواند بیانگر ابعاد اجتماعی، اقتصادی و شیوه های سکونتی دوره های مختلف را نشان دهد. تکنیک چیدمان فضا یکی از الگوهای قدرتمند نحو فضا است که می تواند الگوی فضایی را بر اساس بسترهای اجتماعی، اقتصادی تفسیر کند. بدین ترتیب در این پژوهش برای مقایسه تطبیقی میان ساختار فضایی بخشی از بافت تاریخی گرگان با بخش هایی از توسعه های نسبتا جدید شهری گرگان استفاده شده است. هدف پژوهش شناسائی تمایز ساختار فضایی دو محدوده مذکور به لحاظ مولفه های تکنیک چیدمان فضا و تفسیر تمایزات آن در بستری است که منجر به تغییر الگوهای فضایی محدوده شده است. در این میان می توان الگوهای مطلوبی در هر دو ساختار فضایی شناسائی کرد که توسعه آن ها منجر به افزایش کیفیت محیطی می شود. بدین سان سوال اصلی پژوهش اینگونه شکل گرفته است: چه تفاوت هایی میان بافت تاریخی و شهرک فرهنگیان شهر گرگان به لحاظ شاخص های چیدمان فضا وجود دارد؟ برای پاسخ به این سوال، این پژوهش از روش پژوهش توصیفی- تحلیلی برای توصیف و تفسیر مقایسه ها بهره می برد که مبتنی بر تکنیک چیدمان فضا تدبیر شده است. بر این اساس داده ها به شکل نقشه محوری در محیط نرم افزار Depthmap تحلیل شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که در بافت شهرک فرهنگیان شاخص های کنترل، همپیوندی و اتصال بطور میانگین از بافت تاریخی بیشتر و در شاخص عمق کمتر از بافت تاریخی بوده است. نتایج حاصل از تفسیر یافته های تحقیق بیانگر آن است که ارزش های طراحی حاصل از بستر اجتماعی زندگی سنتی در بافت تاریخی که فضای سکونتی با محرمیت بیشتر، جدایی گزینی، اختلاط کاربری کمتر، شبکه معابر سلسله مراتبی را شکل داده است، که در آن شیوه در مجموع به امنیت و آرامش بیشتری منجر می شده است؛ در بافت شهرک فرهنگیان به عنوان یک محدوده شهری جدید برنامه ریزی شده به ارزش های طراحی چون دسترسی، نفوذپذیری، و پیوستگی فضایی بالاتر و تسلط خیابان بر فضای زندگی تغییر پیدا کرده است. بر این حسب امروزه مردم به سکونت در فضاهایی با عمق کمتر و با دسترسی های بیشتر تمایل پیدا کرده اند.
    کلیدواژگان: ساختار فضایی، روش چیدمان فضا، بافت تاریخی، توسعه های جدید شهری، گرگان
  • هادی کشمیری*، مهدی توکلی کازرونی صفحات 17-32
    امروزه تامین مسکن به عنوان یکی از اساسی ترین نیازهای زیستی اهمیت ویژه ای در برنامه های توسعه اقتصادی و اجتماعی جوامع دارد. تهیه و تامین مسکن به ویژه مسکن مناسب از این نظر که فراهم کننده آسایش و رفاه انسان ها بوده، نقش مهمی را در زندگی افراد جامعه دارد. به دنبال رشد فزاینده شهرنشینی ناشی از افزایش جمعیت و مهاجرت های روستایی و در شرایط محدودیت منابع زمین و عدم امکان رشد افقی شهرها، توسعه عمودی که نمود آن با عنوان "بلندمرتبه" خوانده می شود، مد نظر قرار گرفت. توسعه این پدیده بدون برنامه ریزی صحیح و عدم توجه به مسائلی از جمله بافت و عامل های فرهنگی در فضای تعاملی سکونتگاهی منجر به بروز رفتارهایی از ساکنین می گردد که مخل و از بین برنده فرهنگ سکونتی است. در این پژوهش با هدف کاهش اثرات بلندمرتبه سازی بر زندگی ساکنین علی الخصوص ساکنین شهر شیراز با توجه به محلی بودن مفهوم فرهنگ از طریق افزایش فرهنگ سکونتی، ابتدا با استفاده از روش مطالعات کتابخانه ای، با بازنگری ادبیات موضوع مهمترین مولفه های موثر بلندمرتبه بر فرهنگ سکونتگاهی شناسایی و سپس در قالب روش دلفی با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی مورد سنجش قرار گرفت. در ادامه به منظور مشخص شدن اختلاف میان وضع موجود و وضعیت مورد انتظار، طی پرسشنامه ای 41 سوالی و با حجم نمونه 110 عددی از کارشناسان برگزیده که همگی از نظر محل سکونت و تخصص دانشگاهی به نحوی با فرهنگ سکونتی شیراز آشنا بوده، به مقایسه میانگین زوجی مولفه ها پرداخته شد و عوامل مربوط به نیاز فیزیکی، ایمنی و آرامش، تعامل اجتماعی، هویت اجتماعی و نظم و خود شکوفایی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت که درک بهتر این اختلاف در نمودار پراکنش شکاف مشهود گردید. در انتها با ارائه راهکارهایی در راستای هماهنگ کردن بلندمرتبه ها با فرهنگ خاص شهر شیراز، به بهبود شرایط زندگی و تامین محیطی سرشار از سرزندگی و آرامش گام برداشت.
    کلیدواژگان: فرهنگ سکونتی، بلندمرتبه سازی، تعامل اجتماعی، مدل تحلیل شکاف
  • مریم محمدی* صفحات 33-51
    فضای عمومی شهری، باید عرصه ای همه شمول باشد. علی رغم این موضوع، همواره مواردی وجود داشته که فضای شهری نتوانسته است به این مهم دست یابد. در این میان اگر زنان به عنوان نمونه ای از گروه های اجتماعی، حضورشان در فضا کاهش یابد، فضای شهری، به فضایی جنسیتی تبدیل می شود. براین اساس این مقاله، با طرح مسئله ی فضای جنسیتی، بر آن است تا ابعاد فضای جنسیتی را در محلات تبیین نماید. پیش فرض مقاله ی حاضر، تاثیرگذاری شکل گیری فضاهای جنسیتی در محلات (که مهم ترین بستر حضور و فعالیت زنان هستند) بر کاهش حضور و فعالیت زنان و شکل گیری هویت جنسیتی زنان به عنوان یک زن سنتی است. در این نوشتار برای بررسی فضای جنسیتی، از نشانه شناسی ساختارگرا و پساساختارگرا استفاده شده است. نمونه ی موردی به منظور بررسی بازنمایی رابطه ی فضا و جنسیت، نمونه ای از فضاهای محله ای سنتی در تهران- میدان امام زاده علی اکبر در محله ی چیذر- بوده است که در قالب روش تحقیق نشانه شناسی دال ها، مدلول ها و انواع رمزگان ها از خلال بررسی واحد تحلیل که در اینجا روایت های 30 زن از فضای محله ای است شناسایی شده اند. بررسی ها حاکی از آن است که عملکرد جنسیتی و نمایش عملکرد فضا، دو عامل عمده در ایجاد فضای جنسیتی هستند که تصرف فضایی، زمانی و فعالیتی-رفتاری را جنسیتی می کنند. بدین ترتیب فضای خانه به عنوان فضای درون، به فضای امن زنانه و فضای بیرون به فضای مردانه تبدیل شده است. این امر بدین معنی است که نگرش زنان به هویت خویش (در ابعاد فردی، خانوادگی و اجتماعی)، ناشی از فضای جنسیتی و ایدئولوژی و اسطوره سازی، به مثابه ی یک زن مذهبی است. نتایج بررسی ها همچنین نشان داد، رمزگان های کالبدی و فعالیتی در فضا (عملکرد جنسیتی فضا)، تحت تاثیر رمزگان اجتماعی - فرهنگی (نمایش عملکرد فضا) در ایجاد فضای نامطلوب برای زنان تاثیر داشته است. به استناد تحلیل روایت های زنان، فضای جنسیتی در مقیاس محله، فضایی غیرپاسخده، ناامن، غیرپذیرنده، نامطلوب، مردانه و ناخوشایند است.
    کلیدواژگان: نشانداری، فضای جنسیتی، هویت جنسیتی، رمزگان، روایت، محله ی سنتی
  • علی اسدپور*، هادی نیکونام نظامی، علیرضا امیدیان نیا صفحات 53-68
    تصویر ذهنی ارزیابانه حاصل توسعه مفهوم تصویر ذهنی لینچ است که مولفه «معنا» را به نحوی به دو مولفه «هویت» و «ساختار» اضافه نموده و بدین ترتیب جنبه های احساسی را نیز در نظر می گیرد. پژوهش حاضر به بررسی مولفه های تصویر ذهنی ارزیابانه شهروندان از محدوده دروازه قرآن شیراز شامل منطقه ای وسیع از ویژگی های تاریخی، طبیعی، خاطره ای و اجتماعی را می پردازد. راهبرد این پژوهش ترکیبی شامل کیفی و مورد پژوهی است. ارزیابی شهروندان بر روی عکس هوایی رنگی منطقه به دست آنان در قالب نواحی «دوست داشتنی» و «غیر دوست داشتنی» ترسیم شده است. همچنین مصاحبه نیمه سازمان یافته و عمیقی نیز با هر یک انجام شده است. در مجموع 53 نفر از شهروندان به عنوان «مشارکت کنندگان بالقوه» و با در نظر داشتن میزان آشنایی با محدوده انتخاب شدند. نتایج به شیوه تحلیل محتوا و در رویکردی استنتاجی و انتقادی ارزیابی و تحلیل شدند. نقشه های ترکیبی حاصل از پاسخ های ترسیمی و تحلیل محتوای مصاحبه ها نشان دادند که «آرامگاه حافظیه» و «باغ جهان نما» و «دروازه قرآن و محدوده پیرامون آن» به ترتیب دوست داشتنی ترین مکان ها بوده اند. مولفه های ابراز شده در مصاحبه ها نیز به ترتیب به «واکنش های احساسی و عاطفی»، «عناصر طبیعی»، «عناصر تاریخی»، «خاطره انگیزی»، «مدیریت شهری مناسب» و «عوامل اجتماعی» قابل طبقه بندی هستند. نواحی غیر دوست داشتنی در نقشه نهایی به «لبه های کالبدی خیابان های شهری پیرامون» و «بافت مسکونی هفت تنان» محدود شده است. تحلیل محتوای مصاحبه ها نشان می دهند که «ضعف مدیریت شهری»، «معضلات اجتماعی»، «ذهنیت و خاطرات نامناسب» و «واکنش های احساسی منفی» از دلایل اشاره به محدوده های غیردوست داشتنی هستند. عناصر تاریخی و عناصر طبیعی تاثیری در ترجیح و انتخاب محدوده های غیر دوست داشتنی نداشتند. بر این اساس در انتها پیشنهادات و راهکارهایی در دو بعد 1) طراحی و 2) کالبدی و عملکردی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: نقشه های ارزیابانه، دروازه قرآن، خاطره انگیزی، عناصر تاریخی، عناصر طبیعی
  • علیرضا صادقی*، الهه سادات سروینه باغی، زهرا خدایی صفحات 69-84
    امروزه و با گسترش دانش طراحی شهری، بر لزوم توجه به وجوه گوناگون کیفیت زندگی شهروندان تاکید شده و فرآیند طراحی شهری به عنوان ابزاری قدرتمند و منعطف جهت بهبود و ارتقای کیفیت محیط شناخته شده است. از جمله عناصر محیطی تاثیرگذار در زمینه ارتقای کیفیت بصری فضاهای شهری، نما های شهری هستند. به نظر می رسد در سال‏های اخیر و به دلیل ساخت و ساز های انبوه و شتابزده به این عناصر محیطی بی توجهی شده است. نتیجه این بی توجهی پیدایش شهرهایی با نماهای یکنواخت، غربزده و به دور از تنوع و سرزندگی است که افزایش استرس و نا آرامی ساکنین شهر های امروزی را به دنبال داشته است. با توجه به آنچه گفته شد هدف عمده مقاله حاضر، یافتن فرآیند طراحی شهری منطبق بر رویکرد ایرانی- اسلامی جهت بهبود کیفیت های بصری نماهای شهرهای امروزی است. بدین منظور مقاله حاضر با استناد به مطالعات کتابخانه‏ای و میدانی و با استفاده از روش های تحقیق توصیفی - تحلیلی و تطبیقی، به ارزیابی کیفی و تحلیل تطبیقی نمونه هایی از فرآیند طراحی شهری نماهای شهری در فضاهای عمومی شهر تهران (خیابان کارگر، خیابان امام، میدان امام خمینی و میدان راه آهن) پرداخته و با دست یابی به چارچوبی مفهومی و اصولی کاربردی، فرآیندی بهینه و انعطاف پذیردر زمینه ارتقای کیفیت بصری زیبایی شناختی نمای ساختمان‏های شهرهای ایران ارائه کرده است. شناخت، بررسی ویژگی های محیطی، تحلیل و بررسی ویژگی های محیطی، تدوین و ارائه تکنیک های طراحی شهری، تدوین سیاست ها و رویکرد پروژه و ارزیابی سیاست ها و طرح های اجرایی گام های اصلی این فرآیند طراحی شهری هستند.
    کلیدواژگان: تحلیل نمای شهری، کیفیت بصری، رویکرد ایرانی- اسلامی، فرآیند طراحی نمای شهری
  • کورش مومنی*، کورش عطاریان، نسیم سادات نکویی زهرایی صفحات 85-100
    حس تعلق به مکان سطح بالاتری از حس مکان است که منجر به محیط های با کیفیت می شود و انسان خود را جزئی از آن می داند و به آن احترام می گذارد. حس تعلق در معماری برآیند سه عامل فرد، دیگران و محیط می باشد که این حس شامل عواملی چون ادراک فرد از محیط، متغیرهای اجتماعی همچون نمادها، نشانه ها و کالبد بنا است و دارای سطوح مختلفی می باشد که شامل "رضایتمندی"، "رجحان مکانی"، "شناخت مکانی"، "نمادگرایی"، "تعلق مکانی"، "دلبستگی به مکان" و "تعهد به مکان" است. در راستای شناخت میزان حس تعلق افراد به مساجد تاریخی، مسجد جامع اصفهان به عنوان نمونه ای شاخص انتخاب شده است. این مسجد یکی از شاهکارهای معماری در دوران مختلف می باشد و در طول ایام دستخوش تغییراتی گشته است اما همچنان به عنوان فضایی مناسب برای عبادت مورد استفاده افراد زیادی قرار می گیرد. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش توصیفی-پیمایشی می باشد که با استفاده از پرسشنامه و توزیع آن در مسجد جامع اصفهان، سطوح مختلف حس تعلق به مکان مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که نمادگرایی بیشترین رتبه و شناخت مکانی پایین ترین رتبه را در میان سطوح مختلف دارد و در میانه این دو، مابقی سطوح حس تعلق قرار می گیرند اما رجحان مکانی در میان پاسخ آزمودنی ها را نمی توان به عنوان یک عامل تاثیرگذار در نظر گرفت. لازم به ذکر است تفاوت معنا داری در زمینه رجحان مکانی در میان مردان و زنان نسبت به مسجد جامع اصفهان وجود دارد و همچنین نمادگرایی به عنوان مهمترین عامل در میان قشر تحصیل کرده و متخصص شناخته می شود.
    کلیدواژگان: حس تعلق به مکان، مسجد جامع اصفهان، نمادگرایی، شناخت مکانی، بناهای تاریخی- مذهبی
  • مهسا دلشاد سیاهکلی*، محمدرضا بمانیان، محمد جواد مهدوی نژاد صفحات 101-117
    مطابق مطالعات صورت گرفته طراحی موفق فضاهای غیر رسمی (فضاهای گذار) به لحاظ کیفیت های محیطی در مدارس در تسهیل فعالیت های اختیاری و اجتماعی کاربران تاثیرگذار است و در صورت عدم وجود کیفیات لازم، الگوهای رفتاری دچار اختلال خواهد شد. از این رو بررسی عوامل موثر در شکل گیری و کارکرد درست این قرارگاه های رفتاری می باید در ساماندهی، برنامه ریزی و طراحی محیط های یادگیری مدنظر قرارگیرد. این تحقیق بر آن است تا نقش مولفه های سنجش کیفیت محیطی در فضاهای گذار بر تعامل پذیری و اشتیاق به فعالیت در محیط های یادگیری را مورد ارزیابی قرار دهد. بر این اساس ابتدا به شناسایی مولفه های محیطی موثر بر کیفیت محیط های رفتاری و علت دخیل کردن مفاهیم قرارگاه رفتاری و قابلیت های مکان در بررسی این مولفه ها در فضاهای بینابینی پرداخته می شود و در ادامه نحوه شکل گیری مدل مفهومی آزمون فرضیات در تطابق با مدل مکان دیوید کانتر شرح داده می شود. جهت اعتبارسنجی مدل مفهومی، بستر کالبدی فضاهای بینابینی در مدارس ابتدایی محدوده شمال شرق شهر تهران مورد توجه قرار گرفته است. طرح این تحقیق بر اساس روابط همبستگی می باشد و در فرآیند پژوهش بر اساس شیوه ترکیبی کمی- کیفی با استفاده از ابزارهای پرسشنامه، مصاحبه غیررسمی و مشاهده، داده های موردنیاز در خصوص آزمون فرضیه ها جمع آوری و سپس در نرم افزار spss تجزیه و تحلیل گردید. بر اساس نتایج، وجود رابطه معنادار میان مولفه های سنجش کیفیت محیطی در فضاهای گذار و ارتقا رفتارهای تعاملی کودکان در محیط های یادگیری تایید شد. در نتیجه، با برقراری تعادل میان مولفه های مکان ساز کالبدی، کارکردی و معنایی، کیفیت محیطی سیستم مکان - رفتار تعاملی در فضاهای گذار در محیط های یادگیری ارتقاء می یابد.
    کلیدواژگان: کیفیت محیطی، فضاهای گذار، محیط های یادگیری، تعامل پذیری
  • سجاد دامیار*، مسعود ناری قمی صفحات 119-137
    دوری طراحی از کاربر واقعی در دوران پس از مدرن و تلاش برای حل این معضل، در آموزش معماری منجر به روش ها و رویکردهای نوینی در نیم قرن اخیر شده است که هرگز به جریان اصلی اموزش معماری تبدیل نشده اند و همچنان در حاشیه مانده اند؛ در اینجا این رویکردها نیز در چهار دسته (مواجهه ایده آلیستی، مواجهه حرفه ای، رویکرد مشارکتی و رویکرد پژوهش تخصصی) شناسایی و معرفی شده اند. محور اصلی این بحث، ورود پژوهش به صورت امر اصلی در آموزش معماری است. سپس به شرح برنامه ریزی و تجربه ی یک فرآیند کارگاهی برای تلفیق موضوع کار عملی کارگاه های آموزشی دوره ی کارشناسی ارشد با یک مساله ی کاملا پژوهشی یعنی «شناخت عوامل هویت بخش در معماری بومی» پرداخته شده است. برای ساماندهی برنامه، سعی شده است که روشی برای جستجوی عوامل هویت بخش معماری بومی در قالب الگوهای رفتار و محیط ارائه گردد و کار دانشجویان در روند تدوین این نظریه تعریف گردد. در این کار تجلی ذهنیت افراد بومی بواسطه ی ساخت محیط یا تغییراتی که در محیط موجود ایجاد کرده اند مورد مطالعه قرار می گیرد. به این ترتیب که محیط هایی که آثار کالبدی افراد بومی می تواند در آن موجود باشد در چهار دسته معرفی شده (مسکن روستایی، مسکن حاشیه نشینی، مسکن تجربی ساز، مسکن مهندسی ساز) و گروه های دانشجویی برای مطالعه روی هر یک تعیین شده است. هر گروه موظف بوده در 48 حوزه که بر حسب نسبت های مختلف رفتار- ذهنیت- محیط و بر اساس تجارب مختلف زمانی تعیین شده به جستجوی عوامل هویت بخش در محیط انتخابی بپردازد و این یافته ها مبنای طراحی یک واحد مسکونی هویتمند قرار گیرد. برآیند کل گروه ها، تصویر نسبتا کاملی از عوامل هویت بخش معماری بومی برای افراد بومی ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: آموزش کاربرمحور، مواجهه ایده آلیستی، مواجهه حرفه ای، رویکرد مشارکتی، رویکرد پژوهش تخصصی، معماری بومی ایلام
  • قاسم مطلبی*، اسماعیل ضرغامی، پوریا سعادتی وقار صفحات 139-156
    در پژوهش حاضر، تاثیر خوانایی فضای باز مجتمع های مسکونی بر تعاملات اجتماعی مورد بررسی قرار گرفت، بواقع این پژوهش بدنبال یافتن پاسخ به این پرسش است که، چه و چگونه رابطه ای بین ابعاد کالبدی مقوله خوانایی و تعاملات اجتماعی در فضاهای باز مجموعه های مسکونی بر قرار و چه مولفه هایی و به چه میزان در این رابطه موثر هستند؟ نمونه مورد مطالعه در این پژوهش را ساکنین مجتمع سعیدیه همدان تشکیل دادند، 210 پرسشنامه در بین آن ها توزیع شد که پس از پالایش و کنار گذاشتن پرسشنامه های مخدوش، تعداد 81 پرسشنامه در طی مراحل تحلیل آماری پژوهش به کار گرفته شدند. تحلیل آماری این پرسشنامه ها با استفاده از نرم افزار spss و آزمون های آنالیز واریانس، تحلیل ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی گام به گام، مدل مفهومی پژوهش را برای مجموعه های مسکونی شهر همدان مورد کنکاش قرار می دهد. در رابطه با پرسش تحقیق مبنی بر میزان تاثیر خوانایی فضایی بر تعاملات اجتماعی، نتایج نشان می دهد که مولفه های 1) تشخص راه، گره، لبه، نشانه و چشم انداز، 2) تعریف واحدهای فضایی، 3)فرصت مرور کلیت فضایی، 4)موانع و اختلالات بصری، 5)مولفه های معماری موکد مسیر یابی، دارای بیشترین نقش بر تعاملات اجتماعی می باشند، از سوی دیگر هندسه و مولفه های قابلیت دسترسی، ترکیب ساختار و پیکره بندی واضح بر شکل گیری تعاملات اجتماعی این مجموعه مسکونی تاثیر اندکی دارند، همچنین یافته ها بیانگر این مطلب هستند که مولفه های سه بعدی معماری (نظیر شاخص بودن نشانه هایی مانند مجسمه و آبنما و برجستگی چشم انداز هایی نظیر دید به کوه) نسبت به مولفه های دوبعدی معماری (نظیر هندسه محیط) نقش پررنگ تری بر شکل گیری تعاملات اجتماعی در بستر فضای باز مجموعه مسکونی داشته اند. به طور کلی، مولفه های خوانایی فضایی در فضای باز مجموعه مسکونی سعیدیه تاثیر نسبتا متوسطی در ارتقاء تعاملات و پایداری اجتماعی این مجموعه دارند.
    کلیدواژگان: مسکونی، خوانایی، تعاملات اجتماعی، پایداری اجتماعی
  • زهرا ثابت قدم، بابک عالمی، امیر حسین صادقپور*، علیرضا پاچناری صفحات 157-168
    طراحی فرم با عملکرد سازه ا ی بهینه همواره توجه تعداد زیادی از متخصصین را به خود جلب کرده است؛ در این زمینه، علم بایونیک (bionic) نیز می تواند مورد استفاده قرار گیرد. در موجودات زنده، استخوان ها، عناصر سازه ای اصلی بدن هستند که به نسبت وزن خود نیروی زیادی را تحمل می کنند. این عناصر که دارای ساختار مارپیچ هستند، در این تحقیق مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته اند؛ در این مقاله، تلاش شده تا مکانیزم انتقال نیرو در آن ها شناسایی گردد؛ سپس با کاربست اصول سازه ای موجود در آن، مجموعه ای از ستون های مارپیچ با زوایای چرخش مختلف، طراحی شده است. در ادامه مقاله، با استفاده از مدل سازی و بارگذاری ستون ها و تحلیل یافته ها توسط نرم افزار SAP2000، به روش شبیه سازی، به تجزیه و تحلیل فرم های مختلف پرداخته شده است. بر پایه ی یافته های این پژوهش، ساختار مارپیچ برای یک ستون، به ازای زوایای چرخش مشخص، در کنار رفع الزامات سازه ای، وزن کمتری نسبت به خرپا ی متعارف داشته، مصالح کمتری در آن مورد استفاده قرار می گیرد و از این رو ضمن برآورده کردن اقتضائات اقتصادی می تواند منجر به فرمی بهینه شود؛ این فرم می تواند در ایجاد یک فضای معماری همچون نظرگاه مورد استفاده واقع شود.
    کلیدواژگان: بهینه سازی سازه ای، دانش بایونیک، ساختار استخوان، ستون خرپایی، فرم سازه ای مارپیچ
  • حسین نورمحمدزاد*، ثریا مکی نیری صفحات 169-184
    بازار اعراب شهر اهواز در مجاورت بازار مرکز شهر و در حاشیه رودخانه کارون قرار گرفته است. استفاده کنندگان و کاربران این بازار، غالبا اعراب شهر می باشند. رفتارهای خرید و فروش آنان در این بازار با الگوهائی بروز می یابند. ساخت کالبد بازار با الگوهای رفتار در این بازار متناظر نیست. این امر، سبب شده این دو هم ساخت نباشند. برای برطرف کردن این مساله، این سئوال مطرح شد که چگونه ساخت کالبد بازار اعراب را با الگوی رفتار کنشگران آن می توان هم ساخت نمود؟ به این منظور، با نگرش سیستمی به ساخت کالبد بازار اعراب شهر اهواز و رفتارهای خرید و فروش استفاده کنندگان و کاربران آن توجه شد. ساخت کالبد بازار بر اساس مدل نظری ساخت با روش های پیمایشی و توصیفی و رفتارهای استفاده کنندگان و کاربران با مدل نظری حوزه عملکرد و روش قوم نگاری پژوهش شدند. ساخت مراتبی متناظر کالبد بازار هم ساخت با الگوهای رفتار خرید و فروش کاربران، انواع الگوهای روابط خریداران، فروشندگان و خریداران با فروشندگان، الگوهای رفتار، شکل های رفتار در این بازار و راهنمای طراحی ساخت کالبد بازار متناظر با الگوهای رفتار که براساس مدل نظری فرآیند تالیف شدند از دستاوردهای این پژوهش هستند. استفاده از نتایج این پژوهش در موارد مشابه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ساخت کالبد بازار اعراب، الگوهای رفتاری، فرآیند طراحی، تالیف راهنمای طراحی
  • سوسن سامانی فر*، رضا افهمی، سید مسلم هاشمی صفحات 185-194
    فروش صنایع دستی بخشی لاینفک از گردشگری و صادرات نامریی، در زمره جنبه ملموس فرهنگ یک کشور برای گردشگران خارجی محسوب می شود و بسته بندی آن به عنوان بیرونی ترین و بارزترین وجه، به عنوان عاملی تعیین کننده، معرف و بازتاب دهنده کیفیت محصول می باشد. بسته بندی باید ضمن دارا بودن جنبه های فرهنگی و تناسب با محتوا، از کیفیات و استانداردهای مناسب برخوردار باشد. از آنجا که بسته بندی به ابزاری برای معرفی صحیح محصول و دارای نقش تشویقی و ترغیبی برای مصرف کننده است، عامل مهمی در توسعه اقتصاد گردشگری محسوب می شود و این ضرورت، نیازمند آگاهی از دیدگاه گردشگران و ترجیحات آنان جهت بازاریابی موفق محصولات صنایع دستی، به عنوان یک ابزار متقاعدکننده بسیار کارآمد در تصمیم گیری برای خرید است. به همین جهت، بسته بندی در تاثیرگذاری بر ذهنیت مصرف کننده به منظور ترغیب وی به خرید، باید دارای کیفیت و استانداردهای مناسبی از بعد بصری و اطلاعاتی باشد. هدف از این پژوهش شناسایی نقاط قدرت و ضعف بسته بندی صنایع دستی و شناسایی جنبه های مورد توجه گردشگران از ابعاد مختلف طراحی بسته بندی بوده است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف تعیین دیدگاه های گردشگران خارجی بازدید کننده از شهر اصفهان به عنوان یکی از مهم ترین مراکز فروش صنایع دستی، درباره جنبه های گوناگون کیفیات بصری و اطلاعاتی کلیه بسته بندی های صنایع دستی این شهر و تعیین شاخصه های مورد توجه گردشگران در بسته بندی محصولات صنایع دستی پرداخته است. جهت انجام پژوهش و دستیابی به یافته های مورد نظر از روش پیمایشی و توزیع پرسشنامه در میان گردشگران خارجی استفاده شد و تحلیل آماری نگرش گردشگران نسبت به این موضوع با استفاده از نرم افزار SPSS و SmartPLS انجام شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که گردشگران خارجی مزبور، تنها رنگ و ابعاد بسته بندی ها را با موفقیت نزدیک به متوسط ارزیابی نموده و دیگر ابعاد بصری بسته ها از جمله نوآوری، شکل و طراحی آنها و همچنین تمامی جوانب ابعاد اطلاعاتی این بسته بندی ها نتوانسته انتظارات مورد توجه آنها را برآورده سازد. نتایج تحلیل عاملی نیز نشانگر تقدم نسبی ابعاد بصری بر اطلاعاتی و به ترتیب طراحی گرافیکی و نوع بسته بندی، اندازه و رنگ و نوآوری و در نهایت شکل آن است. همچنین استفاده از زبان بین المللی، اندازه متن و نوع فونت مناسب و در نهایت تناسب اطلاعاتی با محصول مورد انتظار آنها در طراحی یک بسته بندی مناسب صنایع دستی است.
    کلیدواژگان: بسته بندی، ابعاد بسته بندی، گردشگران خارجی، محصولات صنایع دستی، اصفهان
  • ثمینه انصاری، پروین پرتوی* صفحات 195-216
    تاریخ شهرسازی قرن بیستم، مملو از نظریات و روش هایی است که به مفروضات هستی شناختی، شناخت شناختی و روش شناختی پارادایم اثبات گرایی (پوزیتیویستی) وابسته هستند؛ در واقع، برنامه ریزی شهری پیش از اواخر دهه هفتاد میلادی، میراث تسلط رویکرد عقلائی مدرنیستی دهه 50 و 60 م. است.  در دهه 60 و 70 م.، بروز آثار فلسفه ساختارگرایی در نظریه شهرسازی، تا حدودی باعث کاهش اقتدار مدرنیسم و اثبات گرایی شد و این سیر تحول، متعاقبا به رواج پساساختارگرایی و اندیشه های پسامدرن در نظریه و عمل برنامه ریزی شهری انجامید به گونه ای که پساساختارگرایی، نقطه عطف این چرخش پارادایمی محسوب می شود. با گذشت چند دهه از این چرخش پارادایمی، هم چنان ابهاماتی درباره اصول و ویژگی های این پارادایم در برنامه ریزی شهری و زمینه های شکل گیری آنها وجود دارد. این مقاله با روش بازبینی سیستماتیک منابع و تکیه بر ابزار مطالعه تطبیقی و روش اسنادی در جمع آوری داده ها، ابتدا اصول فکری و فلسفی دو جریان پوزیتویسم و ساختارگرایی و بازتاب آن در برنامه ریزی شهری را مورد مطالعه قرار داده و سپس به هدف اصلی پژوهش یعنی تبیین ریشه ها و اصول پساساختارگرایی در برنامه ریزی شهری پرداخته است. داده های مورد نیاز پژوهش با روش اسنادی و  بیش از 130 ماخذ بازبینی شده در حوزه پساساختارگرایی در فلسفه، فیزیک، جغرافیا، برنامه ریزی و... به دست آمده است. نتایج این پژوهش نشان می دهند که ریشه نظری اصلی برنامه ریزی پساساختارگرا مبتنی بر "هستی شناسی شدن" و متافیزیک پویشی است. بر اساس این یافته ها، ارتباطی بودن فضا-زمان، درهم بافتگی واقعیت های شهری و فضایی، کثرت گرایی، چندسطحی بودن مسائل شهری (فراباشندگی و درون باشندگی همزمان)، و مجادله محوری، اصول برنامه ریزی شهری پساساختارگرا محسوب می شوند. همچنین نمونه های عینی برنامه ریزی پساساختارگرا، سابقه ای نزدیک به دو دهه داشته و تحقق واقعی این پارادایم در عمل برنامه ریزی نیازمند تحول اساسی بسترهای رسمی نهادی و سنتی برنامه ریزی در سراسر دنیا و نیز گسترش مقیاس و تعداد کنشگران و تنوع پروژه های برنامه ریزی شهری، در کنار ادامه پژوهش های نظری و تضارب آرا در این حوزه است.
    کلیدواژگان: پساساختارگرایی، فضا-زمان ارتباطی، هستی شناسی شدن، فلسفه پویشی، درهم بافتگی شهری، کثرت گرایی
|
  • Mohammadali Tabarsa, Mohsen Hoseini Pages 5-16
    Comparison of spatial structure of historical contexts and new neighborhood development in order to find a suitable and desirable pattern for developing new context, is one of the significant issues of urban designers and planners that helpsthem to restore a positive pattern for development, and to prevent the formation of negative patterns of neighborhood development. In this regard, this paper studies the spatial structure of two historical contexts in Gorgan city andcompares them by using space syntax technique and its approach in physical structure and specially its street network. The results of this study, based on the space modeling indicators, shows that in the context of the Farhangian Town, the control, association and connection indicies on average are higher compared to the historical context, but is lower in the depth index. Therefore, it is clear that the historical context which has an organic structure, has a high internalization. Finally, the research findings can be used to design new urban developments.
    Keywords: spatial structure, Space Syntax Technique, Historical context, New Urban Development, Gorgan
  • Hadi Keshmiri *, Mahdi Tavakoli Kazerouni Pages 17-32
    Today, providing housing as one of the most basic biological needs is of particular importance in social and economic development programs of societies. Providing housing, in particular suitable housing, in terms of providing comfort and well-being of humans, plays an important role in the lives of the people of the community. Following the increasing growth of urbanization caused by population growth and rural migration, and in the context of limited land resources and the lack of horizontal growth of cities, verticle development , called "high-rise", was considered. The development of this phenomenon without proper planning and lack of attention to issues such as texture and cultural factors in the interactive interiors of the habitat leads to the appearance of behaviors from the inhabitants, which disrupts and destroys the culture of residence. In this research, with the aim of reducing the effects of highrise on the lives of residents, especially residents of Shiraz, and with regard to the local concept of culture through the increase of residential culture, first, the most important components affecting the cultureof residence are identified by using library studies method and by reviewing literature. Then, using Delphi method, snowball sampling method was used. Furthermore, in order to find out the difference between the status quo and the expected situation, a 41-question questionnaire with a sample size of 110selected experts all familiar with the habitat culture in Shiraz was used to analyzethe components , and the factors related to physical need, safety and peace, social interaction, social identity, discipline and self-flourishing were analyzed. A better understanding of this difference was evident in the dispersion gap. Finally, by providing solutions to coordinate high-ranking officials with the specific culture of the city of Shiraz, the living conditions can be improved and an environment rich in vitality and tranquility can be provided.
    Keywords: Culture of Residence, High-rise building, Social Interaction, Gap Analysis Model
  • Maryam Mohamadi * Pages 33-51
    Urban public spaces, as an inclusive realm, are the spacefor the presence of all users. Despite this, several groups like women due to physical and social factors, are marginalized in this space. Therefore, this article intends to explore the issue of gendered space and define the different aspects of these spaces in the neighborhood scale.The hypothesis of this research has its root in the existence of a meaningful relation between structural and non-structural aspects of urban space and gendered space, which differs within various cultures. Analyzing the theories of gendered space shows that these kinds of spaces are made as the results of gendered activity and representation of space function. And these two criteria lead to the gendered space occupation, gendered time occupation, and gendered function-behavior occupation. In this article structural semiotics and post-structural semiotics were used to examine the different aspects of gendered space. A traditional neighborhood in Tehran –Imamzadeh Ali Akbar in Chizar neighborhood- was chosen as the case study of this research in order to investigate the representation of space and gender relation. Through semiotic method, the signifiers, the signified, and different codes were extracted through analyzing the analyze unit – which was the narrations of 30 women of the neighborhood space. The results of the analysis shows that the space within the house and its private territory is a secure feminine space, and the outside space is a masculine space. In other words, physical codes, besides functional codes (gendered activity) are in direct relation to the socio-cultural codes (representation of space function) and create nonappropriated spaces for women. Therefore, the markedness of space indicates various territories for presence and activity of women and men in urban spaces. This means that women’s attitude towards their identity (from an individual, family, and social aspect) is due to the gendered space, and the dominated ideology and myth-making of a Traditional Woman.
    Keywords: Markedness, Gendered Space, Gendered Identity, Codes, Narration, Traditional Neighborhood
  • Ali Asadpour *, Hadi Nikounam Nezami, Alireza Omidyan Nya Pages 53-68
    Evaluative image is the result of development in lynch’s mental image concept, that has added "meaning" indicator to the two 'identity' and 'structure' components and therefore considers emotional aspects. The present research considers citizens evaluative image indicator of Quran Gate in shiraz area that contains a wide region of historical, natural, memorable and social features. This research is carried out by qualitative and case study. Citizens' evaluation of colored aerial photos of the area with regards to "likable" and "un-likable" areas was drawn by themselves. Also, a semi-structured and deep interview was carried out with each of them. Overall 53 citizens were randomly selected by considering the amount of familiarity with the area. The results were evaluated and analyzed by content analysis and critical deductive approach. The composite maps of graphic responses and content analysis of interviews show that "Hafez tomb" and "Jahan Nama garden" and "Quran gate and the area surrounding it" were respectively the likable places. The expressed indicators in interviews are respectively classifiable to "emotional reactions", "natural elements", "historical elements", "memorable", "appropriate urban management" and "social" factors. Unlikable areas in the final map are limited to "physical edges on urban street" and "Haftanan residential context". The content analysis of interviews shows that "weak urban management", "social issues", "mentality and bad memories" and "negative emotional reactions" are some of the reasons referred to about unlikable areas. Historical and natural elements didn't have any effect on preference and choosing unlikable places. Finally, suggestions and solutions are provided from two dimensions: 1) design and 2) physical and functional.
    Keywords: Evaluative Maps, Quran Gate, Memorability, Historical Elements, Natural Elements
  • Alireza Sadeghi *, Elahe Sadat Sarvine Baghi, Zahra Khodaee Pages 69-84
    Beauty stems from the nature of human existence and social life and therefore it is necessary for the welfare and progress of individuals and social life. Landscape aesthetic values of urban street spaces are different from the other values of the physical elements. Buildings and urban facades are considered as Environmental factors that affect the improvement of aesthetics and visual qualities in urban areas. In recent years, due to accelerated construction, this subject has been neglected. This has led to the creation of a uniform appearance in cities with no diversity and vitality in cities and consequently has increased the stress and turmoil of city residents. With the emergence of urban design, attention to the quality of people's lives has expanded, and the need for urban design process as a powerful tool for improving the quality of life has been taken into consideration. Urban design is an important aspect in this problem and the introduction of the standards and principles of aesthetics, has led to the creation of environmental quality in urban spaces. With this said, the main purpose of this paper is to find a urban design process which leads to Iranian- Islamic facades. The main question in this paper is, "what are the most important elements in the design process of urban facades?". In order to answer these questions, it is assumed that these urban facades have emerged as a result of  neglection and disregard towards urban design criteria. Therefore it is required to revise this process in order to recover fundamental issues that affect the facade design of public spaces. This paper uses library studies and descriptive-anaytical method. In this paper, the design process of urban facades in public spaces of the citu of Tehran (Kargar Street, Emam Street, Imam Khomeini Square, and Rah-Ahan Square) have been analyzed. Using this, a set of structures and principles are reached which can be utilized in the improvement of visual and aesthetic quality of urban facades in Iranian cities. Understanding, studying and analyzing the features of the place, preparing and providing urban design techniques, preparing policies and analyzing them are the main steps of this urban design process.
    Keywords: Urban Facade Analysis, visual quality, Iranian- Islamic Approach, Process of Urban Facade Design
  • Kourosh Momeni *, Korosh Attarian, Nasim Nekoee Pages 85-100
    Place attachment is at a higher level compared to sense of place. It results in the higher quality places and which people consider themselves part of and show respect to. Place attachment is the outcome of three factors: Individuals, Others and Environment. This sense includes the individual's perception of the environment, social variables such as symbols, signs and building body. It has different levels which are “Satisfaction”, “Preference”, “Recognition”, “Symbolism”, “Attachment”, “Interest”, and “Commitment”. Jameh mosque of Isfahan is chosen as a specific case for studying place attachment in religious-historical buildings. This mosque is a masterpiece in Iran`s architecture. It has changed in the different eras but people still use it as a suitable place for worship. The methodology in this research is descriptive survey and different factors of place attachment are studied by using a questionnaire. The results show that Symbolism ranks first and Recognition has the lowest rank amongst the factors. Also, Preference is not an effective factor but a significant different can be observed regarding this factor amongst men and women's answer. Symbolism is realized as the most important factor among the educated and professional class.
    Keywords: Place Attachment, Jameh Mosque of Isfahan, Symbolism, recognition, Religious-Historical Buildings
  • Mahsa Delshad Siyahkali *, Mohamadreza Bemanian, Mohamadjavad Mahdavinezhad Pages 101-117
    According to studies, Successful design of informal spaces (transitional spaces)in terms of environmental qualities is of great importance, both in voluntary and in social activities of users in school. The absence of essential qualities, leads to disrupted patterns of behavior. Hence, effective factors in the formation and the correct function of behavioral settings should be investigated to organize, plan and design learning environments. In this paper, we evaluate the role of environmental quality assessment components in transitional spaces in interactivity and eagerness to engage in activity. First, we have identified the environmental factors affecting the quality of behavioral environments and the reason for involving the concepts of behavioral- setting and place affordance in transitional spaces. Also, the formation of the hypothesis test conceptual model in accordance with David Canter theory of place is explained. To validate this conceptual model, the physical context of transitional spaces in elementary schools of the North East of Tehran are considered. This design of this research is based on correlation relationships and the investigation process is based on the combination of the quantitative and qualitative methods. Questionnaire, informal interviews and observations were used to collect data for hypothesis test and then analyzing with SPSS software. The results approve the clear relationship between environmental quality assessment components and promoting children's interactive behavior in learning environments. In conclusion, by establishing a balance between physical, functional andconceptual components of place, the environmental quality of  the interactive place-behavior system in transitional spaces of learning environments can be improved.
    Keywords: Environmental Quality, Transitional Spaces, Learning Environments, Interoperability
  • Sajad Damyar *, Masoud Nari Ghomi Pages 119-137
    Following this awareness of users’ lost role after modern movement, some alternative proposals for architectural studio developed in recent decades to embrace real user have been systematically reviewed in order to prepare a basis for planning a more effective approach in training architectural students. In this research, these are  put in four categories: Idealistic Approach, Professional Approach, Participatory Approach and Specialist Research Approach. Then, a graduation studio program is introduced that has been designed under the forth mentioned type of new approaches. This studio method has been proposed to approach subjectivity of user and designer based on practical research about the ideal environment. This method was executed in the rural environment of Ilam and its results are presented here. In this method visual subjectivity expectations (identity) have been studied, but also all the people life details have been investigated in a regular structure. To have a systematic process for the project, a tri-fold model (developed by the authors) has been used to explore factors of subjectivity. It includes three axis (experience time, personal experience, experiencing) for exploring identity factors. In this research,  32 details have been investigated in three different conditions: First, physical absolute factors; second, the factors formed between the body and the social-behavioral facts; third, social-behavioral absolute factors. For each of the conditions, examples of projects done by graduate students of architecture have been shown. Finally, some housing designs by student based on identity factors have been presented.
    Keywords: User-Oriented Design Studio, Idealistic Approach, Professional Approach, Participatory Approach, Specialist Research Approach, Ilam Vernacular Architecture
  • Ghasem Motalebi *, Esmaiil Zarghami, Pooria Saadati Vaghar Pages 139-156
    In the present study, the effect of legibility of open spaces in residential complexes on social interactions of residents is examined. In fact, the study seeks to answer this question: "What relationship are established between the physical dimensions of the legibility and social interactions in the open space of the residential complexes and how this happens, and also what components and to what extent are effective in this regard?" It is assumed that the legibility of spaces between buildings, as the physical quality of the human-made environment, has a significant relationship with social interactions in the residential space to turn into a capability for creating dynamic, vigorous, and vibrant residential complexes. Regarding this, descriptive-analytic research was selected to examine the role of legibility in social interactions using indices derived from theoretical foundations. The data collection system in the social domain is through questionnaire. The population was the residents (2700 people) of Saeedieh Residential Complex, Hamedan and 210 questionnaires were distributed amongst them. Of the distributed questionnaires, 81 questionnaires were used for statistical analysis after refining and deleting the defective questionnaires. Statistical analysis of these questionnaires was done in SPSS and using variance analysis, Pearson correlation coefficient and stepwise linear regression. The hypothesis testing showed a significant relationship between the components of social interaction - types of mutual interaction, interaction with the site and the type of relationship in the residential complex. This significance is observed among the most of the components of spatial legibility as well. Concerning the research question of the impact of spatial legibility on social interactions, the results showed that the components 1) individuation of path, node, edge, sign and landmarks, 2) the definition of spatial units, 3) the opportunity of reviewing the spatial comprehensiveness, 4) barriers and visual disturbances, 5) architecture components emphasizing routing, have the greatest role in social interaction. On the other hand, geometry and accessibility components, clear composition of structure and configuration have little effect on the formation of social interactions of this residential complex. Moreover, the results showed that the three-dimensional components of architecture (e.g. the prominence of indices such as a statue and fountain and the prominence of the views such as that of the mountains) have a more significant role in formation of social interactions in the open space of the residential complex compared to bi-dimensional component of architecture (such as the geometry of the environment). However, spatial legibility in open space of Saeedieh Residential Complex has a relatively moderate effect on promoting interactions and social sustainability in this complex.
    Keywords: Open Space, Residential Complex, Legibility, Social Interactions, Social Sustainability
  • Zahra Sabetgadam, Babak Alemi, Amir Hossein Sadeghpour *, Alireza Pachenari Pages 157-168
    Optimization of form and structure have always been challenging for civil engineers and architects. In this regard, most natural (biological) materials of which mechanical properties are often outstand, are inspiring. One of these materials is the bone. The structure of the bone is like a helix. In this article, the helix structure of the bone is analyzed to understand the mechanism of carrying its imposed load. According to the analyzes, in order to optimize structure of a truss column, this structure by different degrees of orientation is designed. After this, the structures are analyzed by modeling these structures in SAP2000 software. According to the movement of the structure, the study concludes that in some degrees of orientation the helix column is more optimized than conventional columns. In other words, the weight of the helix column is less than conventional columns and therefore needs less material and is optimized from an economic perspective.
    Keywords: Structural Optimization, Bionic Science, Bone Structure, Truss Column, Structure of Helix Form
  • Hossein Nourmohammadzad *, Soraya Makki Niri Pages 169-184
    Arab bazaar of Ahvaz city is located in the vicinity of the downtown bazaar and on the sidelines of Karun River. The bazaar's physical structure is formed by the shops and commercial units around an axis. The bazaar users are mostly Arabs and their behavior relate to the  patterns in this bazaar. These behavior patterns are extracted from the Arab bazaar in Ahvaz city. These patterns are not correspondent with the physical structure of the bazaar and therefore lead to irregularity and disturbances in this bazaar. Most of these disturbances are because of changes in the bazaar's physical structure. This change in the primary structure has expanded to the internal boundaries of bazaar and is formed based on the informal structure inside of the formal structure. The informal structure is very different from the formal structure. Hence, the main question is, how the user's behavior patterns can be synonymous with the physical structure? To answer this question, the Arab bazaar's physical structure and business behavior of the users were considered with systematic approach, and each were examined in 3 levels of the bazaar. The bazaar's physical structure was examined with a survey and descriptive methods. Also, user's behavior was studied with performance zone model and ethnographic method. The observation and recording of behavior was done based on the relationships between the two roles of "buyer" and "seller". With this, current behavior pattern were extracted. The patterns of these behaviors were classified in three categories: the relationship between the buyer and the buyer, the buyer with the seller and the seller with seller. Each of these behavioral patterns lead to changes in the physical structure of the market and has formed an informal structure. The design guides are in 3 levels, based on the findings regarding the traits creating the informal structure and its impact on market structure. First, the behaviors' forms and their patterns are examined for testing of the design guideline. Then their impact is checked on the physical structure. Finally, rules, norms, measures in design guideline are tested for assessing proportionalte physical structure with regards to behavioral patterns. The design guidelines can be used as a controller in the design process and control outputs of the design process based on behavioral patterns.
    Keywords: Behavioral Patterns, Design Process, Design Guidelines, Physical Structure of Arab Bazaar
  • Reza Afhami, Seyed Moslem Hashemi Pages 185-194
    Handicraft selling is an inseparable part of the tourism industry and is considered an invisible part of exports, showing the tangible cultural features of the country to tourists. The packaging, as the outermost layer of handicraft, is a crucial factor of the product's quality. The packaging should have cultural aspects, be relevant to its content and also have a high quality. Since the packaging is a tool used to introduce the products in a correct manner, and also plays to stimulate the consumers, it is an important factor in the economic growth of tourism. As a result, the packaging should have appropriate information and visual quality in order to encourage the consumer to buy it. In this research, different parts of visual qualities and informative aspects of handicrafts industry packaging has been investigated.  The aim of this work is to determine the most important features of the packaging for tourists in Isfahan.  Also, we are after determining weaknesses and strengths of packaging design. The questionnaire method is used for this and they are handed out to tourists to used to obtain information. Statistical analysis is carried out by (SPSS) and (SmartPLS) software. The results show tourists only considered the color and size of packaging as having average acceptability. Other visual aspects such as innovation, shape, design and all informative features did not satisfy their expectations. The results demonstrates the relative priority of the visual aspects to informative features. The other important parameters in order are are graphic design, packaging type, size, color, innovation and shape. Furthermore, using international language, the font size and type, and providing appropriate information based on the type of the product are the other expectations.
    Keywords: Packaging, Packaging Size, Foreign Tourists, Handicraft’s Products, Isfahan
  • Samineh Ansari, Parvin Partovi * Pages 195-216
    Urban planning of the 20th century is replete with theories and techniques that are associated with ontological, epistemological, and methodological assumptions of positivism; in fact, the urban planning before the last years of the 1970’s is the heritage of the dominant positivist and modernist rationality. In 1960s and 1970s the structuralism’s influence on planning theory decreased the dominance of modernism, and this transformation gradually resulted in a paradigm shift and the prevalence of Post-structuralism and postmodernism in the theory and practice of urban planning. This paper aims to explain the theoreticalroots and the principles of post-structuralism in urban planning. The method of this research is the systematic review of the literature, done by reviewing over 130 related works in fields such as philosophy, physics, geography, etc. We explore the qualities and assumptions of positivism and structuralism in urban planning and explain their affinity for the absolute space and linear time, and for naturalist tradition; as opposed to relational time-space in interpretive tradition. Thispaperproceeds to explore the development of post-structuralism, and its rootedness in process philosophy and process metaphysics. The findings of this research show that the "ontology of becoming" is the primarytheoretical root of post-structuralism in urban planning. We define and explain the five critical principles of post-structuralism in urban planning which include the relational time-space, the complexity of urban and spatial elements, the multiplicity of urban problems (integration of immanent and transcendent planes), pluralism and agonistic planning (agonizing over consensus).
    Keywords: Post-structuralism, Relational Time-space, The Ontology of Becoming, Process Philosophy, Urban Complexity, pluralism