فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی و بودجه
پیاپی 139 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی مدنی زاده، سجاد ابراهیمی*، امینه محمودزاده صفحات 3-34
    اصلی ترین منبع تامین مالی شرکت ها در ایران بانک ها هستند. رابطه بانک و بنگاه تحت تاثیر عوامل متعددی قرار داشته و این رابطه می تواند بر عملکرد بنگاه ها اثرگذار باشد. از طرف دیگر، وضعیت مطلوب مالی بنگاه نیز می تواند بنگاه را در جهت یافتن تسهیلات با کیفیت بهتر و هزینه مالی کمتر کمک کند. در این پژوهش، از اطلاعات شرکت های بورسی در خصوص بانک های اعتباردهنده شان برای بازه زمانی 1393-1386 استفاده شده است. با بکارگیری این داده ها رابطه بانک و بنگاه تبیین شده و عوامل موثر بر شاخص های منتخب رابطه بانک و بنگاه (سهم بانک غالب، تعداد بانک های اعتبار دهنده، شاخص تمرکز، سهم بانک های خصوصی، و تعداد سال های همکاری با بانک غالب) بررسی شدند. بر اساس یافته های پژوهش، شرکت هایی با ریسک نقدینگی کمتر و نسبت های مالی مطلوب تر، به اعتبارات با کیفیت بهتر و هزینه کمتر دسترسی دارند. از طرف دیگر، نتایج تحلیل رگرسیون ها نشان می دهد که سهم بانک های خصوصی در تسهیلات شرکت هایی که از نظر نقدینگی در شرایط مناسبی قرار ندارند، بیشتر است. همچنین، شرکت هایی با جریان نقدی بالا، تمرکز تسهیلاتشان (از نظر بانک های اعتباردهنده) بیشتر می شود. به علاوه، بنگاه ها هرچه بزرگ‏تر باشند، سهم بانک های خصوصی از تسهیلات و تعداد بانک‏های اعتباردهنده به آن‏ها بیشتر می شوند.
    کلیدواژگان: تسهیلات بانکی، بنگاه ها، ریسک مالی، تامین مالی، پانل پویا
  • شهریار زروکی*، حسنا ازوجی صفحات 35-80
    پدیده توهم مالی همواره در ادبیات مالیه عمومی مورد توجه بوده است. توهم مالی مفهومی است که در آن درک نادرست پارامترهای کلیدی مالی، به ‏طور قابل‏ توجهی موجب اخلال در انتخاب های مالی رای‏ دهندگان و برآورد بیش از حد و کمتر از حد مخارج و بدهی های مالیاتی می شود که منجر به سوگیری در تصمیم گیری بودجه ای در تمام سطوح دولت خواهد شد. پژوهش حاضر تحلیلی تجربی در تببین توهم مالی را در اقتصاد ایران با استفاده از شاخص های پنج گانه توهم مالی ارائه می دهد. بر اساس این، از داده های ماهانه سال های 1396-1380 و رهیافت خودتوضیحی با وقفه های توزیعی خطی و غیرخطی استفاده می‏شود. در مجموع، نتایج حاکی از آن است که رهیافت غیرخطی می تواند تبیینی بهتر از وجود توهم مالی در اقتصاد ایران نسبت به رهیافت خطی ارائه دهد، به نحوی که عمدتا ضمن تایید وجود نامتقارنی در اثرگذاری شاخص های تبیین کننده توهم مالی، بر این مسئله تاکید می نماید که توهم مالی به هنگام روند افزایشی یا روند کاهشی در معیارهای مورد نظر وجود دارد، به نحوی که توهم مالی بر مبنای تجزیه مثبت از معیار توهم کسری، تجزیه منفی معیار اول از توهم کشش (روند کاهشی در نسبت مالیات بر درآمد به کل درآمدهای دولت)، تجزیه منفی معیار پیچیدگی مالیاتی، تجزیه منفی معیار توهم بدهی، تجزیه مثبت و منفی معیار دوم از توهم کشش (نسبت مالیات غیرمستقیم به مالیات مستقیم) تایید می شوند. همچنین، نتایج برای نرخ ارز حقیقی در برآورد غیرخطی نشان می دهد که این عامل با اثرگذاری نامتقارن همراه است. از این‏ رو، در کوتاه مدت اقتصاد ایران، با کاهش نرخ ارز حقیقی، مخارج حقیقی دولت افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: توهم مالی، مالیات، مخارج دولت، رویکرد نامتقارن، ایران
  • کوثر یوسفی*، حنیفا پیل وار صفحات 81-100
    تعرفه های وارداتی بر مبنای این عوامل تعیین می شوند: رابطه مبادله، درآمد دولت، پیمان های تجاری، حمایت از تولید داخل، و اقتصاد سیاسی (لابی). پژوهش حاضر قدرت توضیح دهندگی هر یک از این عوامل را بر تعرفه های وارداتی ایران می سنجد، که با شاخص های کلان صنعتی و تجاری اندازه گیری می‏ شوند. داده ها از منابع گمرک، کتاب مقررات صادرات و واردات، طرح جمع آوری داده های کارگاه های صنعتی، و پایگاه WITS گردآوری شدند. دیتای نهایی در سطح 4 رقمی صنعت (isic) است.  مدل مورد استفاده OLS و یا کنترل اثرات ثابت صنعتی است و متغیرهای کنترلی میزان اشتغال، ارزش افزوده، تعرفه متقابل سایر کشورها، متغیر مجازی صنایع، شاخص های صادراتی، و درآمد دولت است. نتایج نشان می دهند که تعرفه ها همبستگی مثبتی با اشتغال و ارزش افزوده بخش های مختلف دارند و گویای حمایت تعرفه ای از اشتغال زایی و ارزش افزوده صنایع هستند. این نتایج نسبت به تغییر در متغیرها و حذف داده های پرت مستحکم هستند. همچنین، یافته ها نشان می دهند که حدود 60 درصد از تفاوت سطح تعرفه ها را (پس از کنترل اشتغال و ارزش افزوده) فقط می توان با متغیر مجازی صنایع توضیح داد. این یافته می تواند گویای وجود یک راهبرد صنعتی ضمنی در کشور باشد که حمایت تعرفه ای بالاتری را برای برخی بخش ها ایجاد نموده، حتی اگر در سطح یکسانی از اشتغال و ارزش افزوده نسبت به سایرین باشند. در نهایت، حدود 20 درصد از نرخ های تعرفه ای را نمی توان با استفاده از مدل بکاررفته در این پژوهش توضیح داد که ممکن است، ناشی از خطای داده، مدل سازی، یا وجود اقتصاد سیاستی (لابی) باشد. سهم هر یک از این عوامل در توضیح پسماند تعرفه ها می تواند محور پژوهش‏ های آتی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: تعرفه واردات، حقوق ورودی، حمایت تعرفه ای، اشتغال، ارزش افزوده
  • محسن جودکی*، محمد جمور، مهدی صادقی شاه دانی صفحات 101-124
    امروزه بیکاری به یکی از مهم‏ترین چالش ‏های اساسی اقتصاد ایران تبدیل شده است. به منظور دستیابی به اهداف برنامه ششم توسعه، ایجاد شغل سالانه برای 952379 نفر نیاز است. با توجه به کمبود منابع دولت و لزوم تخصیص بهینه منابع، هدف این پژوهش شناسایی کاراترین روش ممکن برای تحقق این میزان شغل است. روش پاسخگویی این‏گونه است که پس از تجمیع و به‏ روزرسانی جدول داده ستانده 1390 از روش راس، میزان اشتغال ‏زایی هر بخش به‏ ازای تغییر یک واحدی در تقاضای نهایی استخراج گردید. سپس با توجه به میزان اشتغال ‏زایی، اهمیت نسبی بخش ‏ها مشخص شده، و در نهایت، به منظور دستیابی به میزان اشتغال 952379 نفر در سال، اهمیت نسبی تعدیل‏ شده، محاسبه می‏ گردد، و در پایان، میزان رشد اشتغال هر کدام از بخش‏ ها به‏ دست می ‏آید. نتایج این پژوهش بیان می‏ کند که از نظر رشد اشتغال بخشی، بخش ‏های سایر خدمات عمومی، اجتماعی، شخصی و خانگی؛ فعالیت های اداری و خدمات پشتیبانی؛ آموزش؛ ساختمان؛ عمده ‏فروشی و خرده‏ فروشی، تعمیر وسایل نقلیه و کالاها؛ اداره امور عمومی؛ و خدمات شهری به ترتیب دارای بیشترین رشد میزان اشتغال به منظور دستیابی به اهداف برنامه ششم بودند. ولی از نظر تعدادنفر اشتغال ایجادشده در هر بخش که بستگی به تعداد افراد شاغل در آن بخش دارد، بخش‏ های کشاورزی، شکار، جنگلداری، و ماهیگیری؛ عمده ‏فروشی و خرده‏ فروشی، تعمیر وسایل نقلیه و کالاها؛ ساختمان؛ حمل‏ ونقل، انبارداری، و پست؛ و صنعت؛ به ترتیب دارای بیشترین میزان اشتغال ‏زایی هستند. این پژوهش، دارای پیشنهادهای اجرایی به منظور دستیابی به هدف اشتغال برنامه ششم جهت میزان اشتغال برنامه ‏ریزی‏ شده هست.
    کلیدواژگان: بیکاری، جدول داده ستانده، اشتغال زایی، برنامه ششم توسعه، بخش های کلیدی، اشتغال مستقیم و غیرمستقیم
  • محمدرضا کهنسال*، میلاد امینی زاده صفحات 125-147
    فساد از مهم‏ترین تعیین کننده های شاخص های اقتصادی و تجاری است. اما آن چیزی که امروزه اهمیت بالایی دارد این است که چه مولفه هایی فساد را تقویت و تضعیف می کنند. آزادسازی تجاری از متغیرهای اثرگذار بر فساد است که ادبیات پژوهش دو دیدگاه متفاوت را مبنی بر اثر آن بر فساد دارد. دیدگاه اول، بر اثر منفی و تضعیف کننده آزادسازی تجاری بر فساد تاکید دارد، در حالی که دیدگاه دوم، اعتقاد بر اثر فزاینده این متغیر بر فساد دارد. هدف پژوهش حاضر، پاسخ به این پرسش است که در کشورهای منتخب منطقه منا، آزادسازی تجاری موجب بهبود فساد می شود یا این‏که آن را تشدید می کند؟ برای دستیابی به این هدف، داده های ده کشور منطقه منا در دوره زمانی 2014-2003 با استفاده از روش داده های تابلویی ارزیابی شدند. نتایج نشان می‏دهند که افزون بر اثر منفی درآمد سرانه و شاخص های کیفیت نهادی چون حاکمیت قانون، ثبات سیاسی، و کیفیت مقررات، متغیر آزادسازی تجاری اثری کاهنده و معنادار بر فساد دارد. به عبارتی دیگر، افزایش تجارت و ایجاد فضای رقابتی و همچنین تعامل با کشورهایی با ساختارهای نظام مند و فساد کمتر، کشورهای منطقه منا را به سمت بهبود فضای نهادی و قانونی سوق می دهد که نتیجه آن کاهش فساد است. بر اساس این، نتایج ما دارای راهکارهای پژوهشی و اجرایی است.
    کلیدواژگان: آزادسازی تجاری، فساد، کشورهای منا، داده های تابلویی، حاکمیت قانون، ثبات سیاسی، کیفیت مقررات
  • مهدی سیدکاظمی*، محسن زاینده رودی، عبدالمجید جلایی صفحات 147-167
    در این پژوهش، تاثیر سیاست مالی بهینه بر مبنای مخارج دولت با در نظرگرفتن بهره ‏وری متفاوت مخارج جاری و عمرانی در تابع تولید، و تاثیر آن بر نرخ بهینه مالیات، نرخ بهینه مخارج دولت، و رشد اقتصادی بهینه اندازه ‏گیری می‏شود. بدین منظور از اطلاعات سری زمانی 1392-1357 و مدل تصحیح خطای برداری استفاده می‏ شود. نتایج ما نشان می‏ دهند که تاثیر مخارج جاری بر رشد اقتصادی بهینه مثبت، و تاثیر مخارج عمرانی بر رشد اقتصادی بهینه منفی هستند. در حالی که تاثیر مخارج جاری دولت تنها در بلندمدت معنادار و در کوتاه‏مدت بی‏ معنی است، اما سرعت تبدیل از کوتاه ‏مدت به بلندمدت به لحاظ آماری معنادار است. در مجموع، مخارج جاری در تابع تولید بهره ‏ورتر هستند. با توجه به شروط مستخرج از مدل، افزایش در مخارج عمرانی با توجه به منفی بودن بهره ‏وری باعث افزایش نرخ بهینه مالیاتی خواهد شد. همچنین، رشد ضریب مخارج جاری (متغیر بهره‏ ور در تابع تولید) باعث کاهش سهم بهینه مخارج جاری نسبت به مخارج عمرانی خواهد شد.
    کلیدواژگان: سیاست مالی بهینه، رشد اقتصادی، بهره وری مخارج دولت، مدل تصحیح خطای برداری، اقتصاد ایران
|
  • Ali Madanizadeh, Sajad Ebrahimi* Pages 3-34
    Since the main source of finance for the Iranian manufacturing firms is the bank loan, the bank-firm relationship plays an important role in their performance. In effect, firms with decent financial potency regularly have a better chance to access high-quality and less costly finances. In this paper, we investigate the bank-firm relationship and its determinant factors by using a unique database that includes the listed companies’ outstanding loans with the details of the lending banks over the period of 2007-2014. In this regard, the main bank share, number of bank creditors, concentration index, the share of private banks, and length of relationship with the main bank are defined as selected indexes for the bank-firm relationship. According to the research findings, firms with lower liquidity risk and better financial ratio can access the loan with better quality and lower costs. Moreover, the regression results indicate that the share of the private banks’ loan is higher for firms with poor liquidity condition. Moreover, loans in the firms with higher cash flow are more concentrated to a few creditors. In addition, an increase in the size of firms is positively correlated with the share of the private banks’ loan and the number of creditors.
    Keywords: Bank Loan, Firms, Financial Risk, Financing, Creditor
  • Shahryar Zaroki*, Hosna Ezoji Pages 35-80
    The phenomenon of fiscal illusion has always been an intriguing topic in the public finance literature. Fiscal illusion is a concept in which misinterpretation of fiscal parameters and tax expenses and liabilities lead to bias in budgetary decision making at all levels of the government. The current research presents an empirical analysis of the fiscal illusion in the Iranian economy, using five-dimensional indicators of fiscal illusion. For this purpose, the monthly data from 2001-2017 and the linear and Nonlinear Autoregressive Distributed Lag approach have been used. Overall, the results suggest that a nonlinear approach, compared to a linear approach, can provide a better explanation of fiscal illusion in the Iranian economy. Therefore, while confirming the existence of asymmetric effects of the explanatory indicators of fiscal illusion, it is emphasized that there is a fiscal illusion whenever there is an increase or decrease in the desired indicators. The fiscal illusion is confirmed based on the positive decomposition of the deficit illusion index, the negative decomposition of the first index of elasticity illusion (a decreasing trend in the ratio of income tax to total government revenues), the negative decomposition of the complexity index, the negative decomposition of debt illusion index, and the negative and positive decomposition of second index of elasticity illusion (the ratio of indirect tax to direct tax). Also, the results for real exchange rate in the nonlinear estimation show that this factor is associated with asymmetric effects. So, in short-run, the real government spending increases when real exchange rate decreases.
    Keywords: Fiscal Illusion, Tax, Government Expenditure, Asymmetric Approach, Iran
  • Hanifa Pilvar, Kowsar Yousefi* Pages 81-100
    Import tariffs are set based on the following factors: terms of trade, government revenue, trade agreements, trade protection, and political economy. This study attempts to evaluate the explanatory power of these factors in influencing the import tariffs in Iran. The data sources that have been used in this study are: Iran’s custom, import and export regulation book, survey of industrial plants, and WITS. Our final data is a panel of industries disaggregated at 4digits of ISIC codes. In our OLS model, the industries’ fixed effects are controlled; Other control variables are employment, value added, and tariffs of the same industries in other countries, export indices, and government income. Results indicate that tariffs are positively correlated with sectors’ employment and added-value shares. We also document that, after controlling value added and employment, about 60% of tariffs’ cross variation could be explained by dummy variables pertaining to industries. This finding may imply an “implicit” industrial plan, which imposes higher protection for some sectors. Finally, about 20% of the tariffs variation cannot be explained through the model, which might be due to data errors, miss-specification, or, political economy (lobbying). The share of each of those factors can be further investigated in future studies.
    Keywords: Import Tariffs, Tariffs, Tariff Protection, Employment, Value Added
  • Mohsen Joodaki*, Mohammad Jamour, Mahdi Sadiqi Shahdani Pages 101-124
    Nowadays unemployment has become one of the most important issues and challenges of Iran`s economy. In order to achieve the goals of the Sixth Development Plan, annual job creation of 952,379 people is required. Given the lack of government resources and the need for their optimal allocation, identifying the most effective way to realize this job creation is the aim of this research. According the to accountability method, after aggregating and updating the output table of 1390 through the Ross method, the employment rate of each sector was extracted for a unit change in the final demand. Then, according to the employment rate, the relative importance of the sectors was determined and finally; in order to achieve the employment rate of 952,379 people per year, the adjusted relative importance was calculated, and at the end, the employment growth rate of each sector was obtained. The results of this study indicate that as for sectoral employment growth, the sectors of public, social, personal and household services, administrative and support services, education, construction, wholesale and retail sales, repair of vehicles and goods, public administration and urban services, with a growth rate of employment of 39/7, 27/6, 26/6, 01/5, 80/4, 77/4, respectively, had the highest growth rate of employment. But in terms of the number of people employed in each sector, which predicates on the number of people working in that sector, agriculture, hunting, forestry and fishing, wholesaling and retailing, repairing vehicles and goods, building, transportation, warehousing, and industry; respectively, with 187868, 157512, 141240,88288 and 77415 working people added, have the highest rate of job creation. These findings can inspire policymakers for furthering and promoting their policies to achieve the employment objective of the sixth plan.
    Keywords: Unemployment, I-O Table, Employment, 6th Development Plan, Key Sectors, Direct, Indirect Employment
  • Mohammadreza Kohansal*, Milad Aminizadeh Pages 125-147
    Corruption is one of the most important determinant factors in economic fields, specifically in trade; and nowadays, it is crucial to know what factors reinforce or mitigate it. Trade openness is an influencing factor on corruption, and the extant literature has two different general perspectives facing that. The first perspective emphasizes that openness has a negative impact on corruption, while the second idea believes that such impact is positive. Hence, the aim of this paper is to answer this question: “what is the effect of openness on corruption in selected MENA countries?” To this end, our analysis is based on panel data that covered 10 MENA countries for 2003–2014. The results indicate that, along with the negative effect of per capita income and institutional quality such as ruling law, political stability and regulation quality, the effect of openness is also negative and significant. In other words, increase and expansion of trade and creating a competitive environment, as well as interacting with countries with systemic structure and less corruption, contributes to improving the institutional and legal environment in the MENA countries, so that, consequently, corruption would decrease. Accordingly, since the rank of Iran in openness and corruption is tenth and second among ten countries respectively, it is recommended that reducing trade barriers such as import tariff and creating a free market, would result in the fall of corruption through reducing monopoly rents of authorities in the field of trade, especially in imports.
    Keywords: Openness, Corruption, MENA Countries, Panel Data, Ruling Law, Political Stability, Law Quality
  • Mahdi Seyedkazemi*, Mohsen Zayanderoodi, Abdolmajid Jalali Pages 147-167
    This paper investigates the optimal fiscal policy, pertaining to government spending, considering different productivity of public services in production function and its impact on the optimal tax rate, the optimal rate of government spending, and optimal economic growth rate. Using the VECM model for Iranian economy over 48 years, results show while the current expenditure has a positive and significant impact on the optimal economic growth rate, capital expenditure has a negative and significant impact on the rate. In other words, since current expenditures result in an increase in consumer demand in the market, it is more productive in production function; However, such impact of current expenditures is only significant in the long-run. The findings also show that an increase in capital expenditure will increase the optimal rate of tax. Also, an increase of current expenditure ratio decreases the optimal share of current expenditure relative to capital expenditures
    Keywords: Optimal Fiscal Policy, Economic Growth, Optimal Government Expenditure, VECM Model, Economy Iran