فهرست مطالب

Research and Rural Planning - Volume:8 Issue: 2, Spring 2019

Journal of Research and Rural Planning
Volume:8 Issue: 2, Spring 2019

  • تاریخ انتشار: 1398/02/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی اکبر تقیلو، علی مجنونی توتاخانه *، احمد آفتاب صفحات 1-18
  • جمشید عینالی *، بهروز محمدی یگانه، حسن قاسملو صفحات 19-39
    هدف
    ناکارآمدی و ناپایداری راهبردهای کلاسیک در پاسخگویی به چالش های اجتماعی و اقتصادی نواحی روستایی در حال حاضر به عنوان یکی از بزرگترین موانع توسعه پایدار و نیل به اهداف آن مطرح است. از این رو، بررسی مبانی نظری نشان می دهد که، گردشگری روستایی به عنوان یکی از استراتژی های جدید توانسته است به ایجاد تحول در توسعه پایدار روستایی در مناطق مختلف دنیا کمک موثری نماید. ولی امروزه با ظهور گردشگران و مصرف کنندگان پست مدرن تجارب استاندارد ارائه شده توسط مکان های تفریحی بزرگ، دیگر برای برآوردن خواسته های این مصرف کنندگان کافی نیست و آنان به دنبال فرصت هایی برای تجربه معتبر و منحصر به فرد هستند. از سوی دیگر مناطق روستایی به علت فقر و کمبود امکانات زیرساختی همواره در جذب گردشگر با مشکل روبرو بوده اند، لذا گردشگری خلاق به دلیل عدم نیاز به سرمایه گذاری عظیم و استفاده از آثار فرهنگی و طبیعی موجود به عنوان یک رویکرد مناسب در توسعه گردشگری روستایی مطرح شده است. لذا پژوهش حاضر در پی بررسی نقش گردشگری خلاق در توسعه پایدار روستایی است.
    روش تحقیق
     تحقیق حاضر از نظر نوع کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی بوده و برای جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و میدانی مبتنی بر مشاهده و پرسشنامه استفاده شده است. روایی گویه های پرسشنامه از دیدگاه کارشناسان و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ (856/0) تایید شده است. جامعه آماری تحقیق خانوارهای ساکن در 6 روستای تاریخی- فرهنگی شمال غرب کشور می باشد که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 313 سرپرست خانوار به روش نمونه گیری تصادفی ساده، به عنوان نمونه انتخاب گردید. به منظور تحلیل داده ها از آزمون های آماری نظیر t تک نمونه ای و رگریسیون خطی چند متغیره(تحلیل مسیر)، کروسکال والیس استفاده شد.
    یافته های تحقیق
    نتایج نشان می دهد که مقادیر میانگین تمامی مولفه های گردشگری خلاق به استثنای ریسک پذیری(99/2) بالاتر از 3 بوده و در سطح01/0 معنادار هستند که نشانگر وضعیت مطلوب روستاهای هدف از نظر گردشگری خلاق است. در ادامه بررسی مدل برازش رگریسیون نشان می دهد که حدود 83/0 از تاثیر مثبت گردشگری در توسعه پایدار روستایی، متاثر از خلاقیت در گردشگری بوده است. همچنین بر اساس مقادیر بتا، از بین مولفه های پنج گانه گردشگری خلاق، مشارکت (286/0) بیشترین تاثیر و ریسک پذیری(181/0) کمترین تاثیر را توسعه پایدار روستایی از طریق گردشگری، داشته است. بررسی آزمون کروسکال والیس نشان می دهد روستای کندوان (257/65) رتبه اول و روستای ورکانه (71/41) رتبه ششم را از نظر گسترش گردشگری خلاق و توسعه پایدار ناشی از آن به خود اختصاد داده است.
    کلیدواژگان: گردشگری خلاق، توسعه پایدار روستایی، روستاهای تاریخی - فرهنگی، شمالغرب ایران
  • صمد حکمتی فرید*، فهمیده فتاحی، یوسف محمدزاده صفحات 41-58
    هدف
    در مطالعه حاضر به بررسی تاثیر ویژگی های سرپرست خانوار بر فقر خانوارهای روستایی استان آذر بایجان غربی با استفاده از داده-های هزینه درآمد خانوارهای روستایی استان آذربایجان غربی در سال 1393 پرداخته شده است.
    روش
    برای این منظور در این مطالعه ابتدا خط فقر خانوارهای روستایی براساس خط فقر نسبی برآورد شده و در ادامه با استفاده از مدل پروبیت و نرم افزار Stata تاثیرپذیری فقر خانوارهای روستایی از خصوصیات و ویژگی های سرپرست خانوارها مورد بررسی قرار گرفته است.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد سن سرپرست خانوار و همسرداربودن سرپرست و شاخص سرمایه انسانی در کاهش احتمال وقوع فقر خانوارها تاثیر مثبت و معنی داری دارند. همچنین شاخص های فناوری اطلاعات و ارتباطات خانوار دارای تاثیر مثبت و معنی داری بر کاهش احتمال وقوع فقر خانوارهای روستایی می باشند. محدویت ها و راهبردها: محدویت اصلی در این مطالعه، عدم دسترسی به آمار به صورت مستقیم و زمان بر بودن استخراج داده ها از اطلاعات خرد خانوارها می باشد.
    راهکارهای علمی
    با توجه به تاثیر سرمایه انسانی و همچنین شاخص های فناوری اطلاعات بر کاهش فقر خانوارها لازم است دولت ها ضمن گسترش کمی و کیفی آموزش، بستر لازم را برای توسعه فناوری های نوین در جهت افزایش قابلیت های خانوارها فراهم نمایند. همچنین با توجه به بالا بودن احتمال وقوع فقر در ابتدای سنین جوانی و سن بازنشستگی لازم است تدابیری اندیشیده شود تا از طریق نظام تامین اجتماعی مناسب پیامدهای منفی فقر در این سنین به حداقل برسد. همچنین با عنایت به اینکه همسردار بودن سرپرست خانوار احتمال وقوع فقر را کاهش می دهد در این خصوص لازم است برنامه ریزی های لازم جهت افزایش اشتغال و گسترش فرهنگ ازدواج و نیز کاهش طلاق در جامعه صورت پذیرد.
    اصالت و ارزش
    در این مقاله سعی شده تا به بررسی تاثیرپذیری فقر خانوارهای روستایی استان آذربایجان غربی از ویژگی های فردی سرپرست خانوار با استفاده از سیستم خط فقر نسبی و همچنین به محاسبه احتمال وقوع فقر و به صورت مجزا پرداخته شود.
    کلیدواژگان: شدت فقر، ویژگی های فردی سرپرست خانوار، خط فقر نسبی، مدل هکمن دو مرحله ای، استان آذربایجان غربی
  • حسین کریم زاده*، نبی الله حسینی، سید رضا حسینی کهنوج صفحات 59-76
    هدف
    دهستان دنباله رود جنوبی شهرستان ایذه به دلیل آبگیری سد کارون 3 از سال 1383 تاکنون در محاصره آب قرار گرفته و از خدمات و امکانات رفاهی و ارتباطی محروم شده است و دسترسی آن ها به شهرهای دهدز و ایذه محدود گردید. با توجه به اهمیت موضوع، هدف پژوهش حاضر سنجش و ارزیابی پایداری توسعه در نواحی روستایی دهستان دنباله رود جنوبی می باشد.
    روش
    این پژوهش بر اساس هدف کاربردی و براساس ماهیت توصیفی - تحلیلی است. داده های مورد نیاز با استفاده از شیوه کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) گردآوری شده است. محدوده مورد مطالعه شامل 18 روستا و 1460 خانوار است. حجم نمونه براساس فرمول کوکران 300 سرپرست برآورد و بین سرپرستان خانوار توزیع گردید. جهت تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه از مدل پرومتی (در محیط نرم افزار ویژال پرامتی) و سیستم استنتاج فازی ( در نرم افزار MATLAB) استفاده شد.
    یافته ها
    براساس تکنیک پرامتی روستاها با توجه به سه جریان مثبت (Phi+)، منفی (phi-) و خالص رتبه بندی شده اند. روستاهایی که دارای بیشترین مقدار مثبت و کمترین جریان منفی باشند در جایگاه نخست و روستاهایی که از کمترین مقدار مثبت و بیشترین مقدار منفی برخوردار باشند، در جایگاه آخر پایداری توسعه قرار گرفته اند. نتایج به دست آمده از سیستم استنتاج فازی نیز نشان دهنده آن است که وضعیت پایداری دهستان مورد مطالعه بین دو سطح متوسط و پایین قرار دارد.
    اصالت و ارزش
    در سازمان فضایی روستاهای مورد مطالعه به دلیل آبگیری روستاها تغییراتی زیادی صورت گرفته است. این تغییرات در نظام و عملکرد سکونتگاه ها نابسامانی هایی بوجود آورده است و کیفیت زندگی و رفاه ساکنان را تحت تاثیر قرار داده است. چرا که احداث سد مسیرهای ارتباطی روستاها با شهر، زمین های کشاورزی و باغات، مدارس، خانه بهداشت روستایی، منازل مسکونی، روستاهای خدمات دهنده و... را تخریب کرده و روستاها تا این زمان در پشت سد به حال خود رها شده اند. بنابراین با توجه به شرایط خاص سکونتگاه های مورد نظر سعی شده مشکلات این روستاها به صورت علمی بررسی و به برنامه ریزان و مسئولین انعکاس داده شوند. زیرا از همین رهگذر است که شناخت عمیق مسئولان و کارشناسان توسعه در زمینه فرصت ها و توان ها، محدودیت ها و تنگاه های روستاها حاصل می شود.
    کلیدواژگان: سنجش پایداری، تکنیک پرامتی، سیستم فازی، دهستان دنباله رود جنوبی
  • اصغر نوروزی*، نصرت مرادی صفحات 77-96
    هدف
    امروزه گردشگری با آثار مستقیم و غیرمستقیم اقتصادی و اجتماعی به بزرگترین صنعت جهان تبدیل شده است. باتوجه به شرایط متنوع اقلیمی و محدودیت منابع آبی برای کشاورزی در ایران، در میان اشکال مختلف گردشگری، گردشگری کویر با رویکردی چندجانبه می تواند خلاهای ناشی از محدویت های محیطی در مناطق مختلف را رفع نموده و نقش بسیار مهمی در توسعه مناطق مختلف نظیر مناطق شرقی استان اصفهان با برخورداری از پتانسیل عظیم گردشگری کویری ایفا نماید. در این راستا، در پژوهش حاضر تلاش می شود توانمندی های زمین به منظور توسعه گردشگری کویر در شهرستان های مناطق شرقی استان اصفهان شناسایی و ارزیابی شود.
    روش
    برای انجام این پژوهش از روش ارزیابی چندمعیاره (MCE) در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) استفاده شده است. با توجه به تنوع پارامترهای مورداستفاده، قبل از تهیه نقشه نهایی توانمندی زمین، پارامترهای منتخب در گروه های مختلف  دسته بندی شد تا وضعیت توانمندی محدوده در هریک از این گروه بندی ها شناسایی شود. در مرحله بعدی، نقشه های تهیه شده در هرکدام از این گروه ها در اختیار کارشناسان مربوطه قرار گرفت تا جهت تهیه نقشه نهایی توانمندی زمین، با توجه به وضعیت موجود، بر اساس روش مقایسه زوجی (AHP) پارامترهای انتخابی وزن دهی شوند و با به کارگیری روش ترکیب خطی وزنی (WLC) نتیجه این مقایسه در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی اجرا گردد.
    یافته ها
    نتیجه ارزیابی چندمعیاره نشان داد که محدوده مطالعه تقریبا در تمامی گروه های ارزیابی از توانمندی هایی بسیار بالایی برخوردار است و محدودیت های انسانی و طبیعی خاصی در این زمینه مشاهده نمی شود. نتیجه نقشه نهایی توانمندی زمین نیز نشان داد که 21044 کیلومترمربع از کل مساحت محدوده (نزدیک به 30 درصد) در کلاس تناسب «بسیار مناسب» و «مناسب» واقع شده است که حاکی از پتانسیل و ظرفیت بسیار بالا و یا وجود حداقل محدودیت طبیعی و انسانی این منطقه برای توسعه گردشگری کویر است.
    راهکارهای عملی
    به کارگیری پتانسیل های عظیم منطقه شرقی استان اصفهان و برخورداری از شرایط لازم برای توسعه گردشگری کویری با توجه به شرایط خاص طبیعی و انسانی این منطقه - که نابرابری های اجتماعی - اقتصادی با مناطق توسعه یافته استان اصفهان، منابع محدود آبی برای توسعه فعالیت هایی همچون کشاورزی، پایین و حساس بودن ظرفیت منطقه به لحاظ اکولوژیکی برای برخی از فعالیت ها، از مصادیق آن به شمار می روند - می تواند از بهترین گزینه های موجود، باصرفه، ارزان قیمت و اثرگذار در مدت زمان کوتاه برای نجات و رهایی از مشکلات موجود به ویژه برای جوامع آسیب پذیر روستایی براساس اصول توسعه پایدار در این مناطق باشد.
    کلیدواژگان: توانمندی زمین، گردشگری مناطق کویری و بیابانی، ارزیابی چندمعیاره، ترکیب خطی وزنی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، مناطق شرقی اصفهان
  • سید امیر محمد علویزاده*، سمانه کیومرث، الهام ابراهیمی، مرضیه علی ‍پور صفحات 97-114
    تحقیق حاضر با هدف تعیین مولفه های سازنده جوامع روستایی زیست پذیر، بر پایه مطالعات پیشینه بررسی زیست پذیری از دیدگاه ساکنان نواحی روستایی در روستاهای شهرستان کاشمر مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است.
    روش
    روش تحقیق در پژوهش حاضر روشی توصیفی- تحلیلی است. در مرحله اول با استفاده از تحلیل محتوایی مطالعات انجام شده در سطح جهان، شاخص های مربوطه استخراج گردید و در مرحله دوم، پرسشنامه بر اساس طیف پنج مقیاسی لیکرت تنظیم گردید. در ادامه با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 350 نفر حجم نمونه انتخاب و توزیع نمونه به صورت تصادفی صورت گرفته است. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار spss و آزمون های همبستگی و فریدمن تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج آزمون اسپیرمن گویای عدم رابطه معنادار بین ویژگی های فردی (سن، جنس، تحصیلات) و شاخص های زیست پذیری است. همچنین نتایج آزمون فریدمن نشان داد روستاها در بعد زیست محیطی از زیست پذیری بالاتری نسبت به سایر ابعاد برخوردارند. در بعد اجتماعی نیز بهترین وضعیت زیست پذیری ازنظر پاسخگویان، شاخص تفریح و اوقات فراغت (میانگین رتبه 50/5) است و شاخص های دیگر نیز با درجات متفاوتی موثر هستند. پاسخگویان در بعد زیست محیطی در رابطه با شاخص فضای عمومی از رضایت بیشتری نسبت به سایر شاخص های آن برخوردارند.
    اصالت و ارزش
    با توجه به نو بودن موضوع تحقیق در کشور و نیز سابقه اندک این موضوع در مطالعات روستایی در سطح جهان، بررسی و پژوهش در این رابطه نیازمند زمان بیشتری می باشد. مسولان و برنامه ریزان روستایی، دانشجویان و پژوهشگران روستایی می توانند از نتایج این تحقیقات استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: زیست پذیری، سکونتگاه روستایی، روستائیان، کاشمر
  • هدایت درویشی*، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، بیژن رحمانی، مظفر صرافی، محمد آتشک صفحات 115-130
    ناکارامدی سیاستگذاری توسعه روستایی به عنوان یک رخداد چند بعدی معلول عوامل و مولفه های است که این رخداد به همراه علل و عوامل آن پیامدهای نامطلوبی را در ابعاد مختلف سرزمینی(فضایی) و سازمانی و فعالیت های بخشی را در مناطق روستایی به همراه داشته است، با توجه به کاربردی بودن اهداف نوشتار حاضر، واکاوی عوامل اثرگذار از یک سو و از دیگر سو، تحلیل اثرات هرکدام از عوامل در فرآیند ناکارامدی سیاستگذاری آمایشی مناطق روستایی مورد نظر پژوهش حاضر است. با این توصیف سئوال راهبردی این است که عوامل موثر بر ناکارامدی نظام سیاست گذاری آمایشی توسعه روستایی در ایران کدامند؟برای پاسخ به سئوال، ازروش شناسی تحلیلی مبتنی بر ابزار دلفی و مدلسازی تفسیری- ساختاری استفاده شد.. در این راستا و با بهره گیری ابزار جمع آوری اطلاعات، با شیوه کتابخانه ای (واکاوی پیشینه پژوهش )پرسشنامه و مصاحبه( نظرات خبرگان و کارشناسان سازمان برنامه و بودجه کشور و سازمان مدیریت و برنامه ریزی استانها(20 نفر) می باشد. عوامل موثر بر ناکارامدی نظام سیاست گذاری آمایشی توسعه روستایی در ایران احصا گردید و در مرحله بعد با استفاده از مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) روابط بین عوامل موثر بر ناکارامدی نظام سیاست گذاری آمایشی توسعه روستایی در ایران تعیین و بصورت یکپارچه مورد تحلیل قرار گرفته است و در نهایت با استفاده از تحلیل MICMAC نوع متغیرها با توجه به اثرگذاری و اثرپذیری بر سایر متغیرها خوشه بندی شده است. نتایج به دست آمده بیانگر این می باشد که عوامل وابستگی به درآمدهای نفتی و نداشتن ثبات سیاستگذاری توسعه روستایی و نظام متمرکز سیاتگذاری برنامه ریزی و تصمیم گیری با میزان قدرت نفوذ 16 بیشترین تاثیر و مثل سنگ زیربنای مدل عمل می کند و برای شروع و اصلاح ساختار نظام سیاست گذاری توسعه روستایی در کشورمان باید در وهله ی اول روی آن تاکید کرد و عامل تنوع،تعدد،پراکندگی وتوسعه نیافتگی سکونتگاه های روستایی با میزان قدرت نفوذ یک کمترین تاثیر را دارد.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، سیاستگذاری آمایشی، مدل سازی تفسیری - ساختاری، ایران
  • مصطفی طالشی*، علیرضا دربان آستانه، سیدعارف موسوی صفحات 131-144
    در سطح بین المللی توافق جمعی رو به رشدی وجود دارد که الگوی حکمروایی خوب برای دستیابی به توسعه انسانی پایدار و حکومت محلی مردم محور ضروری است. این مقاله در صدد ارزیابی و سنجش حکمروایی روستایی و شناخت عوامل موثر بر آن در ناحیه روستایی پیرامون کلان شهر کرج در دستیابی به حکومت های محلی در مرکز ایران است. مطالعه حاضر از لحاظ هدف و ماهیت کاربردی و از لحاظ روش پیمایشی است. جامعه آماری مورد پژوهش شامل 2 ناحیه روستایی کوچکتر تحت عنوان بخش است که تحت عنوان مدیران ناحیه کوچکتر با عنوان محلی بخشدار، 53 مدیر روستایی سکونتگاه روستایی با عنوان دهیار، 105 شورای اسلامی روستایی و  366 سرپرست خانوار روستایی است که بر اساس نمونه گیری طبقه بندی در طی فرایند چنده مرحله ای انتخاب شده اند. تحلیل و سنجش سطح و رتبه بندی حکمروایی در ناحیه روستایی مورد مطالعه از تکنیک های PROMETHEE و ANP استفاده شد. نتایج مطالعه طبق روش پرامتی نشان داد از 53 حکومت محلی مورد مطالعه  53 درصد دارای حکمروایی خوب ، 25 درصد دارای حکمروایی متوسط  و 22 درصد دارای حکمروایی ضعیف می باشند. همچنین بر اساس تکنیک ANP دهستان آدران بالاترین رتبه حکمروایی و دهستان کمال آباد پایین ترین رتبه حکمروایی را دارا می باشند. به طور کلی یافته های تحقیق نشان داد سطح حکمروایی در حکومت های محلی مورد مطالعه در حد مطلوبی می باشد.
    کلیدواژگان: حکومت محلی پایدار، حکمروایی روستایی، الگوی محلی حکمروایی دهیاری، ارزیابی حکمروایی روستایی، توزیع فضایی حکمروایی، کلان شهر کرج
  • علی اکبر عنابستانی*، زهرا سلیمانی صفحات 145-163
    هدف
    در الگوی حکمروایی خوب با مشارکت وسیع مردم، افزایش خوداتکایی، تکثرگرایی، همکاری بین کنش گران، واگذاری قدرت به سطوح محلی می تواند کلید حل معمای توسعه کالبدی روستایی، افزایش سطح کیفی سکونتگاه ها و کیفیت زندگی روستاییان، ایجاد روستاهای پایدار باشد. دراین چارچوب، هدف اصلی مقاله حاضر بررسی تاثیر حکمروایی خوب بر افزایش کیفیت کالبدی سکونتگاه های روستایی است.
    روش
    از روش تحقیق پیمایشی با به کارگیری پرسشنامه استفاده شده است. پس از اعمال فرمول کوکران، 192 پرسشنامه تهیه شده است. جامعه مورد مطالعه 13 روستا از روستاهای دارای دهیار و شورای شهرستان نیشابور می باشد. به منظور سنجش هدف و تحلیل داده ها از آزمون های تی تک نمونه ای، همبستگی پیرسون و فن مدلسازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار  smart plsاستفاده شده است. از این رو پژوهش حاضر از لحاظ ماهیت کاربردی و از لحاظ نوع تحقیقات توصیفی-تحلیلی می باشد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان می دهد که براساس آزمون تی تک نمونه ای هم حکمروایی خوب روستایی و کالبد سکونتگاه های روستایی منطقه مورد مطالعه از وضعیت مطلوبی برخوردار نمی باشد. همچنین براساس آزمون پیرسون مشخص شد که در 7 روستای خانلق، سرچاه، بشنیج، مبارکه، بحرودی، حسین آباد و میرآباد ارتباط بین حکمروایی و کیفیت کالبدی سکونتگاه های روستایی معنادار شد و نتایج مدل pls نیز بیانگر این می باشد که حکمروایی خوب روستایی به میزان 62 درصد بر بهبود کیفیت کالبدی سکونتگاه های روستایی تاثیر دارد.
    راه کارهای عملی
    آگاه سازی و آموزش مردم در زمینه نحوه اصولی ساخت وساز در روستاها، تلاش مدیران محلی به منظور جذب همکاری سازمان های مربوطه برای بهبود وضعیت کیفیت کالبدی سکونتگاه های روستایی، ایجاد زمینه مناسب برای جذب مشارکت آگاهانه مردم در بهبود وضعیت کالبدی، ایجاد هماهنگی و تعامل بین شوراهای اسلامی و دهیار برای رفع مشکلات کالبدی در روستا از جمله پیشنهاداتی می باشد که می تواند در بهبود عملکرد حکمروایی خوب در راستای دست یابی به افزایش کیفیت کالبدی سکونتگا ه های روستایی موثر باشد.
    ارزش و اصالت
     این مطالعه از جهت تمرکز بر تاثیر حکمروایی خوب روستایی بر افزایش کیفیت کالبدی سکونتگاه های روستایی دارای نوآوری می باشد. در واقع در این پژوهش برای هریک از این دومتغیر شاخص های مجزایی درنظر گرفته شده و به بررسی ارتباط بین آن ها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: حکمروایی خوب، کیفیت کالبدی، سکونتگاه های روستایی، بخش مرکزی شهرستان نیشابور، مدل PLS
|
  • Aliakbar Taghilou, Ali Majnouni Toutakhane *, Ahmad Aftab Pages 1-18
    Purpose
     Nowadays due to the variety of hazards and inappropriate location of some villages, the necessity of their displacement and resettlement is sometimes unavoidable. In order to resettle the villages, they should consider a wide range of social, economic, environmental and political issues so that resettled villages can survive. The present study was conducted to investigate the effect of resettlement on the quality of life of the earthquake-stricken villages and explain the factors affecting it in the resettled villages of Varzaghan County.
    Design/methodology/approach
     The research methodology is descriptive and analytical and the required data were collected using the questionnaire instrument. The study population was 7975 people living in 11 resettled villages in Varzeghan County. The sample size was 382 people who were randomly selected. The validity of questionnaire was confirmed by experts and its reliability was also obtained 0.921 using Cronbach Formula.
    Finding
     Results indicate that the quality of life of villages in Likert six-point scale was equal to 3.47, and the highest and lowest levels of satisfaction are related to the areas of infrastructure, employment and income. In addition, the results of the factorial analysis were identified in four dimensions for quality of life. In this regard, the four factors of physical, economy, psychology, and housing clearly explain the 90.95% of the variance of quality of life. The results of T, Tukey, and Scheffe tests also showed a significant difference between the resettlement patterns and the quadruple dimensions of quality of life.
    Practical implications
    With respect to the importance of quality of life in the development and welfare of human societies in resettlement projects, it is necessary to considerate the effects and consequences concerning the quality of life in addition to selecting the optimal rural site in order to improve the residents’ wellbeing while identifying the strengths and weaknesses of these projects.
    Keywords: Resettlement, quality of life, rural settlements, Varzeghan, Iran
  • Jamshid Einali *, Behrooz Mohammadi Yeganeh, Hassan Ghasemlou Pages 19-39
    Purpose
    Ineffectiveness and unsustainability of classic approaches to respond to socioeconomic challenges in rural areas is one of the biggest barriers to sustainable development and achieving its goals. Hence, modern tourism as a new strategy has been able to be effective in the evolution of sustainable development in rural areas. Such that today emergence of postmodern tourism has made the tourists be more willing to use cultural attractions and unique experiences in tourism destinations, and the big entertaining places are not attractive to them anymore. On the other hand, rural areas have constantly faced difficulties in attracting tourists because of poverty and economic problems; therefore, creative tourism has been presented as an appropriate approach in developing rural tourism, since it does not need huge investments and uses the existing cultural and natural aspects. Therefore, the present study aims at investigating the role of creative tourism in rural sustainable development and ranking the sample villages according creative tourism components.
    Design/methodology/approach
    The present study is an applied study with regard to function and is a descriptive-analytic study with regard to its nature. We used field and library methods based on observation and questionnaire for data collection. Validity of the questionnaire items was confirmed by experts and using Cronbach alpha formula (0.856). The statistic population includes the households of six historic-cultural villages in northwest of Iran; 313 household heads were randomly selected using the Cochran formula. Statistical tests such as one sample t-test, multi-variate linear regression, and Kruskal–Wallis test were used for data analysis.
    Findings
    The results indicated that the mean values are higher than 3 for all the components of creative tourism except risk taking which is 2.99; the components are also significant at 0.01 level indicating desirable conditions of the target villages with regard to creative tourism. Investigation of regression fitness model indicated that 0.83 of the positive effect of tourism on rural sustainable development is due to creativity in tourism. Also, according to beta values, among the five components of creative tourism, participation (0.286) and and risk taking (0.181) were the most and least effective factors in rural sustainable development through tourism, respectively. The results of Kruskal–Wallis test indicated that Kandovan (65.257) was at the first rank and Varkaneh (41.71) was at the sixth rank with regard to creative tourism and the consequent sustainable development.
    Keywords: Creative tourism, rural sustainable development, historic-cultural villages, North-West of Iran
  • Samad Hekmati Farid *, Fahmide Fattahi, Yousef Mohammadzadeh Pages 41-58
    Purpose
    In the present study, the impact of the household head's features on poverty and its intensity in rural households was investigated using the data related to income cost of rural households of West Azerbaijan during 2014.
    Design/methodology/approach
    To this end, the relative poverty line of the rural households was first estimated in this study. Then, the effect of household characteristics on the intensity of poverty and its incidence was examined as well. The two-step Heckman model was used in this regard through which the impact of variables on household poverty was explored and the likelihood of household poverty was calculated. Afterward, assessing the poverty intensity of poor households, the effect of the study variables on the intensity of poverty of these households was investigated.
    Findings
    The results of the study showed that the age, marital status, employment, and literacy level of the household head had a significantly positive effect on decreasing the incidence of poverty of the households. In addition, being married, the higher level of education, and employment of the household head, and also increasing the number of employed members in the household alleviated the severity of poverty among rural households.
    Research limitations/implications
    The main limitation of this study was the lack of direct access to statistics and that extraction of data from micro-households was time-consuming.
    Practical implications
    Considering the high probability of poverty at the beginning of the young age and retirement, actions must be taken to minimize the negative consequences of poverty in these ages through appropriate social security systems. Furthermore, given that being married reduces the incidence of poverty, careful planning is required to increase employment opportunities, to develop the culture of marriage, and therefore, to reduce the level of divorce in the society.
    Originality/value
    In this article, an attempt has been made to study the influence of individual characteristics of the household head on poverty incidence and its severity in rural households of West Azerbaijan Province using the relative poverty line system. Moreover, based on the aim of the study, the severity of poverty and its incidence are to be separately investigated.
    Keywords: Intensity of poverty, personal characteristics of the household head, relative poverty line, Two-step Heckman model, West Azerbaijan Province
  • Hossein Karimzadeh *, Nabiollah Hosseini Shahpariyan, Seyyed Reza Hosseini Kahnoj Pages 59-76
    Purpose
    Due to the dewatering of Karun Dam, the village of Southern Donbaleh Roud of Izeh County has been surrounded by water since 2004 until now and has been deprived of services and amenities and communication. Moreover, their access to the cities of Dehdez and Izeh has been limited. Given the importance of the issue, the aim of this study is to assess and evaluate the sustainability of development in rural areas of Southern Donbaleh Roud District.
    Design/methodology/approach
    This research is based on the applied purpose and has an analytical- descriptive nature. Required data were collected using library and field (questionnaire) method. The area under study includes 18 villages and 1460 households. The sample size was estimated based on Cochran formula of 300 family guardians and the questionnaires were distributed among them. To analyze the data from the questionnaire, the Prometheus model (in the visual Prometheus software environment) and the fuzzy inference system (in MATLAB software) were used.
    Finding
    Based on the Prometheus model, the villages are ranked according to three positive (Phi+), negative (Phi-) and pure flows. The villages with the highest positive minimum negative flows are in the first place, and the villages with the least positive and the most negative flows are at the last place of development sustainability. The results obtained from the Fuzzy inference system also indicate that the sustainability of the studied rural area is between the medium and low levels.
    Originality/value
    There have been a lot of changes in spatial organization of the studied villages due to water logging of the villages. These changes have created disruptions in the system and functioning of the settlements and have affected the quality of life and wellbeing of the inhabitants. Because the construction of dams has destroyed the communicative routes between villages and the city, agricultural lands and gardens, schools, rural healthcare centers, residential houses, provincial villages and… and the villages have been left behind the dam so far. Therefore, considering the special circumstances of these settlements, the problems of these villages have been scientifically examined and addressed to planners and officials. Because, through this, the authorities and development experts gain knowledge about the opportunities and capabilities, limitations and impasse of the villages.
    Keywords: Sustainability evaluation, PROMETHEE Technique, Fuzzy System, Southern Donbaleh Roud Dehestan
  • Asghar Norouzi *, Nosrat Moradi Pages 77-96
    Purpose
    Today, tourism has become the largest industry in the world with both direct and indirect socio-economic effects. Given the diverse climatic conditions and limited water resources for agriculture in Iran, among various forms of tourism, tourism in desert areas with a multifaceted approach can narrow the gap caused by environmental constraints and play an important role in the development of different areas such as eastern regions of Isfahan province, which have many tourist attractions. In this research, we try to identify and evaluate land suitability for tourism development in counties located in desert areas of Isfahan province.
    Design/methodology/approach
    In this research, the multi-criteria evaluation (MCE) method was used in the GIS environment. Considering the variety of criteria used, before preparing the final map of land suitability, selected criteria were categorized in different groups with regard to topography, climate, land covers and animal species diversity, environment, hazards, socio-economic aspects. Then, land suitability classes in each of the mentioned groups were identified. In the following step, the maps produced in each of these groups were given to the relevant experts to generate the final map of the land suitability according to the current situation, weigh the selected criteria based on the AHP paired comparison, and implement the results of this comparison in the GIS environment through applying weighted linear combination (WLC) method.
    Findings
    The results of multi-criteria evaluation showed that the study area has highly suitable lands in almost all assessment groups, and there were no specific human and natural constraints in this area. The result of the final land suitability map also showed that 21044 square kilometers of the total area (nearly 30 percent) were ranked in the “very suitable” and “suitable” classes, indicating high capacity and capabilities or minimum natural and human constraints for tourism development in the region.
    Practical implications
    Making use of the capabilities of desert areas in eastern regions of Isfahan province and providing the necessary conditions for tourism development with regard to the particular natural and human conditions of this region can offer the best available, affordable, and effective alternatives in the short term to tackle the current problems based on the principles of sustainable development in these areas. The problems include socioeconomic inequalities between developed and underdeveloped regions of Isfahan province, limited water resources for development of agricultural activities, and low ecological capacity of the region for some activities especially in vulnerable communities.
    Keywords: Land potential, desert tourism, multi-criteria evaluation, Weighted Linear Combination (WLC), GeographicInformation System (GIS), Eastern regions of Isfahan
  • Seyyed Amir Mohammad Alavizadeh *, Samaneh Kiumars, Elham Ebrahimi, Marziye Alipour Pages 97-114
    Purpose
    This study aimed to determine the constructive components of livable rural communities. To this end, it investigates the status of livability from the viewpoint of rural population in villages of Kashmar County.
    Design/methodology/approach
    This is a descriptive-analytic study. In the first stage, indicators were extracted by reviewing the relevant literature. Then, a questionnaire was developed based on the Likert scale. Using the Cochran formula, 350 samples were selected and were randomly distributed. Finally, the data were analyzed using the SPSS software and employing correlation and Friedman tests.
    Finding
    The results of the Spearman test showed no significant relationship between individual characteristics (age, sex, education) and livability indicators. On the other hand, the results of the Friedman test revealed that villages have higher livability in terms of the environmental dimension than other dimensions. In terms of the social dimension, recreation and leisure time indicator had the highest rank from respondents’ viewpoint (5.50), and other indicators were also effective in varying degrees. Respondents were more satisfied with public space than other indicators.
    Originality/value
    Due to the novelty of the subject in Iran, and since it has received low attention in the relevant global literature, more time is needed to carry out further studies. The results of this study may be useful for rural officials and planners, rural students and researchers.
    Keywords: Livability, rural settlement, villagers, Kashmar
  • Hedayat Darvishi*, Abdolreza Rokneddin Eftekhari, Bijan Rahmani, Mozafar Sarrafi, Mohammad Atashak Pages 115-130
    Purpose
    The inefficiency of rural development policy as a multidimensional phenomenon is due to various factors and causes. It has adverse outcomes in rural areas and in different dimensions of the territorial (spatial), organizational and intersectoral activities. Since the present study has practical purposes, the analysis of the effective factors, and analysis of the effects of each factor in the process of inefficiency of rural spatial policies in rural areas are considered.
    Design/Methodology/Approach
    The strategic question is: “What are the factors affecting the ineffectiveness of the planning policy for rural development in Iran?” To answer the question, an analytical methodology based on Delphi tool and interpretive structural modeling have been used. In this regard, a library method (research background) and questionnaires and interviews (experts’ opinions of the National Planning and Budget Organization, and the Provincial Management and Planning Organization- 20 people) were used to collect information. Factors contributing to the inefficiency of planning policy for rural development in Iran were determined. In the next step, using Interpretative Structural Modeling (ISM), the relationships between the factors affecting the ineffectiveness of the planning policy for rural development in Iran were specified and analyzed in a unified manner. Finally, using the MICMAC analysis, the types of variables are clustered according to the reciprocal influence on other variables.
    Findings
    The results show that the factors of over-dependence on oil revenues, unstable rural development policy and centralized policy-making system, planning and decision making with the driving power of 16 have had the greatest influence and acts like the base of the model. In order to start and reform the structure of the rural development policy system in the country, it should be emphasized first. The factor of diversity, plurality, dispersion and underdevelopment of rural settlements with the driving power of 1 has the least influence.
    Keywords: Rural development, spatial planning policy system, interpretive-structural modeling, Iran
  • Mostafa Taleshi*, Alireza Darban Astane, Seyed Aref Mousavi Pages 131-144
    Purpose
    This study tries to evaluate rural governance and identify its effective factors in a rural area, around Karaj Metropolis, for the achievement of local governance in central Iran.
    Design/Methodology/Approach
    In terms of goal and nature, it is practical, while with regards to its methodology, it serves as a survey. The statistical populations of this research include 53 rural managers of rural settlements as rural governors (Dehyar), 105 rural councils, and 366 heads of village households, selected based on classification sampling within a multi-stage process. Both techniques of PROMETHEE and Analytic Network Process (ANP) have been employed for analysis, level evaluation, and classification of governance in the studied rural area.
    Findings
    Based on the parametric method, results show that out of 53 studied local government, 53% had good governance; 25%, average governance; and 22%, weak governance. Furthermore, based on ANP Technique, the rural district (Dehestan) of Adran had the highest governance rank, while the rural district of Kamal Abad had the lowest. In general, the findings show that governance level in the studied local governments were quite desirable.
    Research limitations/Implications
    Governance is a multidimensional issue with various definitions and theories thereof the villagers’ attitude towards rural governance and its indicators is restricted.
    Practical implications-In the study area, rural governance is in a good position, but some of the rural governance components and indicators are in an unsatisfactory and critical situation and require serious attention for improvement.
    Originality/Value
    So far, there has been little attention paid to rural governance in the cities, especially in the peripheral regions of metropolitan areas. Accordingly, the present study is of considerable importance.
    Keywords: Sustainable local government, rural governance, local pattern of rural municipality governance, rural governanceevaluation, spatial distribution governance, Karaj Metropolis
  • Aliakbar Anabestani *, Zahra Soleymani Pages 145-163
    Purpose
    In a good governance pattern with a broad participation of people, increasing self-reliance, pluralism, cooperation between actors, and the transfer of power to local levels can be key to solving the problem of rural development, increasing the quality of settlements and the quality of life of villagers; hence creating sustainable villages. Accordingly, the main purpose of this paper was to investigate the effect of good governance on the increase of the physical quality of rural settlements.
    Design/methodology/approach
    The present study is descriptive-analytic. Questionnaires were used to collect data. After applying the Cochran formula, 192 questionnaires were prepared. The population of this study is 13 villages with local managers in Neyshbur. In order to measure the purpose and analyze data, one-sample T-test, Pearson correlation and structural equation modeling using smart PLS software were used.
    Finding
    The results of the research showed that, based on the T-test, there was not a favorable situation in both good rural governance and physical quality of rural settlements. Based on Pearson's test, it was found that in the seven villages of Khanlogh, Sarachah, Bashnij, Mobarakeh, Bahrodi, Hoseinabad and Mirabad the relationship between good governance and physical quality of rural settlements was significant. The results of the PLS model also indicated that a good rural governance of 62% affects the improvement of the physical quality of rural settlements.
    Practical implications
    Proposals that can be effective in improving good governance practice in order to improve the physical quality of rural settlements include: informing and educating people about the principle of construction in villages, effort-making of local managers to attract the cooperation of relevant organizations to improve the physical quality of rural settlements, creating a suitable field for attracting people's conscious participation in improving their physical condition, creating coordination and interaction between local managers to solve physical problems in the village.
    Originality/value
    This study was innovative because it focused on the impact of good rural governance on the increase of the physical quality of rural settlements. In fact, in this research for each of these two variables, separate indices have been considered and the relationship between them has been evaluated.
    Keywords: Good governance, physical quality, rural settlement, Central District of Neyshabur County, PLS model