فهرست مطالب

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال بیست و چهارم شماره 2 (پیاپی 100، خرداد و تیر 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • روح الله همتی، صدیقه رستاقی، محمد سرمدی، زینب بیدل*، وحیده منتی صفحات 1-16
    زمینه و هدف
    افزایش سطح گلبول های سفید خون از عوامل خطر شناخته شده بیمارهای قلبی-عروقی می باشد. با توجه به عوامل خطر مشترک بین بیماری های کاردیومتابولیک، در این مطالعه متاآنالیز به بررسی ارتباط سطح گلبول های سفید خون و خطر ابتلا به سندرم متابولیک خواهیم پرداخت.
    روش بررسی
    جستجوی مطالعات مربوطه از پایگاه اطلاعاتی PubMed ،Embase Scopus, تا 5 آبان 1396(27 اکتبر 2017( انجام شد. نسبت شانس تطبیق یافته و فاصله اطمینان 95 درصد از مقالات استخراج شدند و برای بررسی ارتباط از مدل اثرات تصادفی استفاده شد.
    یافته ها
    از تعداد 3542 مقاله یافت شده، پس از مرور عناوین، 68 مقاله مرتبط شناسایی و وارد مرحله ارزیابی چکیده مقالات شدند و در نهایت 17 مقاله معیارهای ورود به مرحله نهایی متاآنالیز را کسب کرد. بر اساس یافته ها، نسبت شانس تطبیق یافته 35/2 (فاصله اطمینان 95%، 3.05-1.81) برای نسبت بزرگترین چارک به کوچکترین چارک گلبول های سفید خون با خطر سندرم متابولیک مشاهده شد. علاوه براین، بر اساس ده مطالعه وارد شده به آنالیز دوز-پاسخ، نسبت شانس ابتلا به سندرم متابولیک به ازای هر 1000 میکرولیتر افزایش سطح گلبول های سفید خون برابر با 1.20 (فاصله اطمینان 95%، 1.34-1.10) بدست آمد.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان می دهد که سطح بالای گلبول های سفید خون به عنوان یک فاکتور التهابی ممکن است با ابتلا به سندرم متابولیک ارتباط داشته باشد و این ارتباط از نوع دوز-پاسخ می باشد. همچنین احتمال خطر در گروه سنی بالاتر و در زنان نسبت به سایرین بیشتر است. برای بررسی رابطه علیتی نیاز به مطالعات آینده نگر و استفاده از فاکتورهای ژنتیکی در پژوهش های آینده خواهد بود.
    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، گلبول های سفید خون، مرور سیستماتیک و متاآنالیز
  • مهدی باقری ششده*، فرهاد نظریان فیروزآبادی، احمد اسماعیلی، محمد جواد اکرمی صفحات 17-29
    زمینه و هدف
    انتروکوکوس ها، پاتوژن های فرصت طلبی هستند که بیماری زایی آن ها ناشی از حضور چند ژن عامل بیماری زایی است. شیر الاغ منبع تغذیه ا ی جدید غیر آلرژیک برای انسان است؛ لذا بررسی الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی و تشخیص حضور برخی ژن های مهم و موثر در بیماری زایی انتروکوکوس فکالیس های جداسازی شده از آن ضرورت دارد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، تعدادی سویه انتروکوکوس فکالیس از شیر الاغ جمع آوری شد. الگوی مقاومت این سویه ها نسبت به ده آنتی بیوتیک از جمله ونکومایسین بر اساس پروتکل CLSI و با استفاده از آزمون فیشر مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. آزمون تکثیر ژن های بیماری زایی gelE، esp، ace، as و efaA به کمک PCR صورت گرفت.
    یافته ها
    سویه های انتروکوکوس فکالیس نسبت به آنتی بیوتیک های اریترومایسین و آزیترومایسین مقاوم و نسبت به آمپی سیلین و پنی سیلین حساس بودند. سویه های LUB93929 و LUB93101 جداسازی شده در مطالعه قبلی، به ترتیب نسبت به ونکومایسین حساس و مقاوم بودند. آزمون PCR نشان داد که هر دوسویه ی انتروکوکوس فکالیس به همراه سویه شاهد، دارای ژن های gelE،  efaA  و ace  بودند. ژن as تنها در یک سویه حضور داشت. در نهایت در هیچ کدام از سویه ها ژن esp مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    علیرغم وجود برخی ژن های بیماری زا و مقاومت به ونکومایسین در برخی از سویه ها، به دلیل عدم وجود مجموع فاکتورهای بیماری زایی، سویه های انتروکوکوس فکالیس شیر الاغ احتمالا بیماری زا نباشند. ژن  epsدر تشکیل بیوفیلم و اجتماع عفونت های بیمارستانی دخالت دارد، سویه های انتروکوکوس فکالیس شیر الاغ بیوفیلم تشکیل نمی دهند و از این رو به نظر می رسد که مشکل ساز نباشند.
    کلیدواژگان: انتروکوکوس فکالیس، آنتی بیوگرام، ژن بیماری زایی، شیر الاغ
  • سید مرتضی حیدری، حمیدرضا شتابی*، سعید تراشی کاشانی صفحات 30-40
    مقدمه
    با توجه به اهمیت آرام بخشی مناسب در عمل جراحی آب مروارید، این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی دو نسبت مختلف ترکیب پروپوفول کتامین( کتوفول )  به انجام رسید.
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت ایجاد آرام بخشی مناسب در عمل جراحی آب مروارید، این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر آرام بخشی کتامین-پروپوفول(کتوفول) با فنتانیل-پروپوفول(فنتوفول) در عمل جراحی فیکوامولسیفیکاسیون انجام گرفت.
    روش بررسی
    در یک مطالعه کار آزمایی بالینی، 84 بیمار کاندید عمل جراحی فیکوامولسیفیکاسیون، در به طور تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند. القاء آرام بخشی در گروه اول با ترکیب کتامین-پروپوفول و گروه دوم با ترکیب فنتانیل-پروپوفول انجام گرفت. عمق آرام بخشی (با معیار رامسی) و پارامترهای همودینامیک در طی عمل و ریکاوری و رضایتمندی بیمار و جراح در دو گروه تعیین و مقایسه گردید.
    یافته ها
    دو گروه تحت مطالعه ازنظر متغیرهای پایه، دموگرافیک، شاخص آرام بخشی و رضایت بیمار و جراح اختلاف معنادار نداشتند برابر نتایج مطالعه، پارامترهای همودینامیک و اسکور آرام بخشی در طی مدت عمل و ریکاوری بین دو گروه تفاوت معنی دار نداشت، بین دو گروه ازنظر فشارخون در زمان های جراحی و ریکاوری تفاوت معناداری وجود نداشت اما تعداد ضربان قلب در دقیقه 10 عمل و در بدو ورود به ریکاوری در گروه کتوفول به طور معنی داری بالاتر بود ونیز میانگین اشباع اکسیژن شریانی(Spo2 ) در دقیقه 10 عمل، در گروه کتوفول بالاتر بود. در این مطالعه بیماران دریافت کننده کتوفول با تغییرات همودینامیک کمتری همراه بودند.
    نتیجه گیری
    هر دو ترکیب از کتامین-پروپوفول و فنتانیل پروپوفول همراه با آرام بخشی موثر و رضایت مندی بیمار و جراح بودند؛ اما طور کلی، بیماران دریافت کننده کتوفول دارای ثبات بیشتر وضعیت همودینامیک بودند.
    کلیدواژگان: آرام بخشی، کتامین، پروپوفول، فنتانیل، کاتاراکت
  • عبدالرحیم افخم زاده، نصرالله ویسی خودلان، خالد رحمانی، شایسته رساییان، فریده مصطفوی، فهیمه وهبی زاد، محمدعزیز رسولی* صفحات 41-51
    مقدمه
    سوانح و حوادث یکی از علل اصلی ناتوانی و مرگ و میر شناخته شده و یک مشکل بهداشت عمومی است. به دلیل اهمیت این موضوع با هدف بررسی میزان بروز و روند سوانح و حوادث در استان کردستان انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، داده های موردنیاز شامل انواع مختلف سوانح و حوادث رخ داده در استان کردستان در سال های 93-1389 از نرم افزار ثبت کشوری سوانح استخراج و مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت. بروز اختصاصی هر کدام از حوادث و روند زمانی رخداد این حوادث در استان کردستان برحسب شهرستان ها مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار 12 Stata انجام شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد بیشترین آمار حوادث در گروه سنی 20 تا 29 سال و در مردان تقریبا دو برابر زنان بود. بررسی روند حوادث و سوانح نشان داد بروز حوادث و سوانح از سال 1389 تا سال 1392 روند کاهشی و در سال 1393 روند افزایشی داشته است. تعداد موارد ضربه، در این پنج ساله روند کاهشی شدیدی مشاهده گردید و موارد سوختگی در سال های 1392 و 1393 نسبت به سال های قبل بیش از 4 برابر افزایش داشت. اقدام به خودکشی از سال 1389 تا 1392 روند افزایشی تا حد 4 برابر داشته اما در سال 1393 کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده از این مطالعه مردان در دوره جوانی بیشترین مصدومان آسیب های ناشی از حوادث را تشکیل می دهند و آسیب های ناشی از حوادث جاده ای بیشترین تاثیر را بر روی این گروه می گذارد که نیازمند برنامه ریزی دستگاه های مختلف در جهت کاهش این حوادث در استان کردستان است.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، سوانح و حوادث، روند، کردستان
  • فاطمه شکی، عمران حبیبی، مسعود پران دوجی، رامین عطایی* صفحات 52-65
    زمینه و هدف
    عصاره گیاه سرو به عنوان یک آنتی اکسیدانت قوی و جاروب کننده رادیکال های آزاد مطرح است. در این مطالعه عصاره هیدروالکلی سرو زربین در محافظت آسیب بافتی کبدی و کاهش قند خون در دیابت القاء شده توسط استرپتوزوسین در موش سوری مورد ارزیابی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه تجربی آزمایشگاهی بوده و دیابت با تزریق دوز واحد صفاقی mg/kg200 استرپتوزوسین به موش های سوری نژاد آلبینو ایجاد و موش ها در 6 گروه 8 تایی قرار گرفتند و به ترتیب گروه کنترل دیابتی، گروه کنترل منفی، گروه دریافت مت فورمین  mg/kg 100 و سه گروه که دوزهای mg/kg 200 ، 100، 50 عصاره را دریافت کردند. تمام حیوانات سه هفته بعد از درمان از لحاظ قند خون و وزن بررسی شدند. همچنین بافت کبدی شان از لحاظ پارامترهای اکسیداتیو استرس همچون MDA و گلوتاتیول و میزان پرولیفراسیون میتوکندریایی بررسی شد. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 21 و آزمون های ANOVA و Mann Whitney با 0.01P< و 0.05P< مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که عصاره هیدروالکلی سرو زربین باعث کاهش قند خون در موش در روند تقریبا وابسته به دوز می گردد( 01/0(P<، اما این اثر در وزن موش معنی دار نبود( 0.05P> )همچنین کاهش پارامترهای اکسیداتیو استرس و بهبود پرولیفراسیون میتوکندریایی کبدی مشاهده شد که قابل مقایسه با متفورمین بود ( 0.01(P<.
    نتیجه گیری
    یافته های ما نشان می دهد که عصاره سرو علاوه بر کاهش قند خون باعث اثرات محافظتی بر آسیب های بافت کبدی ناشی از دیابت می گردد
    کلیدواژگان: گیاه سرو زربین، دیابت، استرس اکسیداتیو، استرپتوزوسین، متفورمین
  • مرتضی ایوذری پور، مهدی حسینی بای، محمد جعفر رضایی، بهرام نیکخو، عذرااللهویسی، دائم روشنی، شیوا خالصرو، عرفان دانشی* صفحات 66-73
    زمینه و هدف
    نانوتکنولوژی عبارت است از دست کاری دقیق و کنترل شده ساختار اتمی یا مولکولی مواد در مقیاس نانو به منظور تهیه ریز ذراتی با خصوصیات نوظهور و کاربردهای خاص. بسیاری از مطالعات in vivo و in vitro نشان دهنده اثرات منفی و مخرب نانو پارتیکلها بر سلول های زایای جنس نر است. ذرات نانو عبارت اند از ذرات اولیه ای که حداقل یکی از ابعاد آن ها کمتر از 100 نانومتر باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 20 سر موش بالغ نژاد (NMRI) سن 8-6 هفته با وزن 30-25 گرم استفاده شد. موش های بالغ جهت انجام جفت گیری به صورت 2 موش ماده بالغ همراه با یک موش نر بالغ در یک قفس قرار داده شدند. موش های حامله به صورت تصادفی به 4 گروه (کنترل ˓تیتانیوم˓ سیاه دانه ˓تیتانیوم سیاه دانه) تقسیم شدند. موش ها با تکنیک جابجایی مهره های گردنی قربانی شدند. با استفاده از لام نئوبار و در زیر میکروسکوپ نوری شمارش اسپرم ها و مورفولوژی اسپرم موردبررسی قرار می گیرد.
    نتایج
    در این بررسی پارامترهای سیمن ازنظر تعداد اسپرم و مورفولوژی اسپرم و وزن ارگان ها مورد مطالعه قرارگرفتند. کاهش تعداد اسپرم ها، افزایش اسپرم های غیرطبیعی و کاهش وزن در گروه تیتانیوم دیده شد که در گروه درمان به خاطرسیاه دانه این تغییرات جبران شدند)0.05 >P  (.
    یافته ها
    نانوذره اکسید تیتانیوم می تواند باعث کاهش شمارش اسپرم و افزایش اسپرم های غیر طبیعی شود در مطالعات قبلی (حاج شفی ها و همکاران) نشان دادند که نانو ذرات توانایی عبور از سد خونی- بیضه ای را دارند. سیاه دانه با توجه به اثر محافظتی وآنتی اکسیدانی سیاه دانه می تواند باعث بهبود اثرات سمی اکسید تیتانیوم شود.
    کلیدواژگان: نانوذره تیتانیوم، سیاه دانه، پارامتر
  • اعظم رحمانی، لیلا الله قلی، معصومه هاشمیان، رضا قانعی قشلاق، بابک نعمت شهربابکی* صفحات 74-84
    زمینه و هدف
    التهاب لثه در زنان باردار شیوع بالایی داشته و برنامه های آموزشی بهبود کمی در آن حاصل کرده اند. هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر الگوی فرانظریه ای بر کاهش التهاب لثه ای زنان باردار از طریق شبکه اجتماعی تلگرام بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی در سال 1397 در شهر سنندج در غرب ایران انجام گرفت. 160 زن باردار در دو گروه آزمون و کنترل قبل و بعد از مداخله پرسشنامه دوبخشی شامل متغیرهای دموگرافیک و سازه های الگوی فرانظریه ای را تکمیل کردند. برنامه آموزشی از طریق تلگرام ارائه و بعد از 24 هفته اثر آن بر کاهش التهاب لثه ارزیابی گردید. شاخص لثه ای 160 زن باردار قبل و بعد از مداخله ثبت شد. داده ها وارد نرم افزار SPSS نسخه 21 گردید و با استفاده از آزمون های کای اسکور، تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه آنالیز شد.
    یافته ها
    در گروه آزمون بعد از مداخله 67.5% (در مقابل 16.6% گروه کنترل) رفتار تمیز کردن دندان را انجام دادند (0.01P<). بعد از برنامه آموزشی میانگین نمره فواید درک شده (01/0P<) و شاخص لثه ای (0.05P<) در دو گروه آزمون و کنترل اختلاف آماری معناداری داشت (0.01P<).
    نتیجه گیری
    آموزش مرتبط به سلامت دهان در بیماران مبتلا به التهاب لثه می تواند در کاهش شاخص لثه ای موثر باشد. شبکه اجتماعی تلگرام به عنوان ابزار آموزشی الکترونیکی در این آموزش مفید بوده و می تواند وضعیت بیماران مبتلا به بیماری های دهان را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: زنان باردار، التهاب لثه، آموزش، شبکه اجتماعی
  • طاهره افتخار، لیلا پورعلی*، سودابه درویش، الناز آیتی، آرمین برهان، زهرا لطفی صفحات 84-89
    زمینه و هدف
    بروز تومورهای جامد و خوش خیم در ناحیه ولو بسیار نادر است، این تومورها شامل فیبروما، فیبرومیوما، لیپوم، همانژیوم، نوروفیبروما و آندومتریوما می باشند. لیپوم شایع ترین توده بافت نرم مشتق از سلول های مزانشیمال است ولی بروز آن در ناحیه ولو بسیار نادر است. هدف از این مطالعه گزارش یک مورد نادر لیپوم ولو در یک دختر نوجوان است.
    معرفی بیمار: بیمار دختر مجرد 16 ساله بود که با شکایت توده ناحیه ولو که از سه سال اخیر به تدریج بزرگ شده بود به کلینیک زنان بیمارستان امام خمینی تهران در مهرماه 1397 مراجعه کرده بود. در معاینه توده ای به ابعاد 4×7 سانتیمتر در مدیال لبیا ماژور سمت راست با قوام نرم و حاشیه منظم بدون تندرنس، اریتم و ترشح و زخم مشهود بود. حین جراحی توده ای کپسول دار حاوی بافت زرد رنگ با قوام نرم کاملا شبیه بافت چربی از ناحیه مذکور خارج و جهت پاتولوژی ارسال شد. بررسی پاتولوژی تشخیص لیپوم را تایید کرد.
    نتیجه گیری
    گرچه لیپوم جزء تومورهای نادر ولو مخصوصا در سنین نوجوانی است، حذف کامل توده و اطمینان پاتولوژیک از ماهیت خوش خیم آن حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: لیپوما، ولو، نوجوانی
  • کریم شریفی*، معصومه رضایی، دائم روشنی، ماریا بستانی صفحات 90-98
    زمینه و هدف
    آمبولی ریه یک مسئله بالینی مهم در بیماران بعد از جراحی های بزرگ است و به علت علائم بالینی غیراختصاصی تشخیص آن در اغلب موارد سخت و دشوار است. تشخیص آمبولی ریه وابسته به روش های تصویربرداری پزشکی است. این مطالعه با هدف بررسی نتایج سی تی آنژیوگرافی ریوی با تشخیص بالینی اولیه ترومبوآمبولی ریه در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان بعثت در سال های 1394-1393 انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مقطعی بر روی 160 بیمار با تشخیص بالینی اولیه آمبولی ریه که در طی سال های 1394-1393 به بیمارستان بعثت مراجعه کرده بودند انجام شد. داده های لازم از طریق پرونده پزشکی بیماران استخراج و در چک لیست ثبت شد. هنگام استخراج و ثبت داده های پرونده ها اصل محرمانگی رعایت شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و آمار توصیفی با آماره های توصیفی مانند میانگین، میانه، انحراف معیار و نسبت محاسبه شد. آزمون های تی تست و کای دو نیز به منظور یافتن ارتباط بین متغیرها مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که 56.3% افراد مورد مطالعه زن بودند. میانگین سن افراد (18.5±45.49) سال بود. به طور کلی 25.65% افراد مورد مطالعه در گروه سنی 40-31 سال قرار داشتند و 4.29% دارای نتایج سی تی اسکن غیرطبیعی بودندکه نشان دهنده ابتلا قطعی به آمبولی ریه بود. بین بیمارانی که نتایج سی تی اسکن غیرطبیعی داشتند و آزمایش دی دایمر آن ها نیز مثبت بود رابطه آماری معنی داری مشاهده شد (0.001p=). همچنین بین جنس و نتایج سی تی اسکن غیرطبیعی رابطه معنی دار آماری مشاهده شد بطوریکه بیشترین بیمارانی که نتایج سی تی اسکن آن ها غیرطبیعی بود مرد بودند (0.002p=). میانگین سنی، نتایج آزمایش خون دی دایمر، فشارخون و تعداد تنفس و تعداد ضربان قلب در افرادی که نتایج سی تی اسکن غیرطبیعی داشتند بالاتر بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این مطالعه افرادی که نتیجه سی تی اسکن آن ها غیرطبیعی است و همچنین در بازه سنی 40-31 سال قرار دارند و جنسیت آنان مرد است باید بیشتر مورد بررسی و توجه قرار گیرند که نتیجه نهایی آن کاهش مرگ ومیر بیماران است.
    کلیدواژگان: سی تی آنژیوگرافی، ترومبوآمبولی ریه، تشخیص بالینی
  • حمیدرضا شتابی، عظیم هنرمند، لیلی آدینه مهر*، رضا کاویانی صفحات 99-110
    زمینه و هدف
    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر ترکیب تیوپنتال سدیم-میدازولام بر پاسخ استرسی و تغییرات همودینامیک حین اداره ی راه هوایی با لوله گذاری تراشه(Endotracheal tube) یا ماسک حنجره ای انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 70 بیمار با ASA 1و2 کاندید جراحی الکتیو به طور تصادفی در دو گروه لوله گذاری داخل تراشه و قرار دادن ماسک حنجره ای (laryngeal mask airway) تقسیم شدند. متغیرهای همودینامیک شامل فشار متوسط شریانی، ضربان قلب، درصد اشباع اکسیژن شریانی، در دو گروه در زمان های قبل و بعد از لوله گذاری اندازه گیری شد و مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    بین دو گروه اختلاف معنی داری بر اساس داده های دموگرافیک (سن، جنس، قد و وزن) و یافته های ضربان قلب، فشار متوسط شریانی و درصد اشباع اکسیژن شریانی، در زمان های 1 و 3 دقیقه بعد از القای بیهوشی و دقایق 1، 3، 5 و 10 بعد از لوله گذاری وجود نداشت (0.05P>) اما بین دو گروه اختلاف معنی داری بر اساس ضربان قلب در زمان های 1 و 3 دقیقه بعد از لوله گذاری داخل تراشه وجود داشت به طوری که ضربان قلب در این زمان ها در گروه لوله گذاری داخل تراشه به صورت معنی داری بالاتر از گروه ماسک حنجره ای بود  (0.05>P ).
    نتیجه گیری
     اساس یافته های این مطالعه ترکیب تیوپنتال سدیم- میدازولام با تضعیف پاسخ استرسی به لوله گذاری تراشه و قرار دادن ماسک حنجره و حداقل تغییرات ضربان قلب و فشار خون همراه است و ترکیبی موثر و ایمن است.
    کلیدواژگان: تیوپنتال سدیم، میدازولام، لوله گذاری تراشه، ماسک حنجره ای، تغییرات همودینامیک
  • فاطمه لالوها، فریده موحد*، ونوس چگینی، حمیده پاکنیت، فهیمه تکلو صفحات 111-118
    زمینه و هدف
    زایمان پیش از موعد از علل اصلی مرگ ومیر نوزادی در سطح جهان محسوب می شود، لذا پیشگیری از زایمان زودرس از اهداف اصلی مراقبت های مامایی است. مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر شیاف پروژسترون واژینال در پیشگیری از زایمان زودرس انجام شد.
    روش بررسی
    در این کار آزمایی بالینی تصادفی 200 زن باردار تک قلو با سن حاملگی 34-24 هفته با تشخیص زایمان زودرس تحت درمان با سولفات منیزیم وریدی و کورتیکو استروئید قرار گرفتند. در گروه مداخله (100 نفر) علاوه بر داروهای فوق،200 میلی گرم شیاف پروژسترون در شروع درمان و سپس هر 12 ساعت تا از بین رفتن انقباضات رحمی تجویز گردید و پس از توکولیز موفق شیاف پروزسترون تا پایان 34 هفتگی ادامه داده شد. نتایج مامایی شامل فاصله زمانی بین شروع توکولیز تا از بین رفتن انقباضات رحمی، فاصله زمانی تا وقوع زایمان، سن بارداری در زمان زایمان و پیامدهای نوزادی در دو گروه ثبت گردید.
    یافته ها
    میانگین فاصله زمانی بین شروع توکولیز تا از بین رفتن انقباضات رحمی در گروه کنترل 3.78±6.33 ساعت و در گروه مداخله 3.07±6.72 ساعت بود (0.432=p). فاصله بین توکولیز موفق تا وقوع زایمان در دو گروه به ترتیب 21.9±35.1 و 1/25±7/36 روزبود (0.634=p). از نظر سن بارداری در هنگام زایمان و پیامدهای نوزادی بین دوگروه اختلاف معنی داری دیده نشد. هر چند مورتالیتی نوزادی در گروه کنترل دو برابر گروه مداخله بود ولی این اختلاف معنی دارنبود (0.194=p).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد تجویز شیاف پروژسترون واژینال تاثیری در پیشگیری از زایمان زودرس ندارد.
    کلیدواژگان: شیاف واژینال پروژسترون، زایمان زودرس، سن بارداری، کورتیکو استرویئد
  • مهناز امیری، روشنک رضایی کلانتری، مجید کرمانی، مجتبی یگانه بادی، میترا غلامی* صفحات 119-138
    زمینه و هدف
    سموم حشره کش یکی از مهم ترین آلاینده های آبی هستند. کلرپیریفوس یکی از آفت کش های مهم فسفره است که به طور گسترده در کشاورزی استفاده می شود که ورود آن به منابع آب اثرات زیان باری برای سلامت انسان و محیط زیست دارد. هدف از انجام این مطالعه بررسی حذف کلرپیریفوس با استفاده از کامپوزیت کیتوزان گرافن اکساید از محلول آبی می باشد.
    روش بررسی
    تعیین مشخصات جاذب با استفاده از میکروسکوپ الکترونی اسکن (SEM)، طیف سنجی مادون قرمز فوریه (FTIR) و پراش اشعه ایکس (XRD) انجام شد. سپس تاثیر پارامترهای مختلف با هدف به دست آوردن شرایط بهینه برای انجام فرآیند جذب ازجمله، دوز جاذب، زمان تماس،pH، غلظت اولیه کلرپیریفوس و دما مطالعه شد. سپس pH بهینه در شرایط ثابت برای فرآیند مورد مطالعه تعیین گردید. سپس معادلات ایزوترم، سینتیک و ترمودینامیک جذب مورد بررسی قرار گرفت. کلرپیریفوس با روش کروماتوگرافی گازی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    بیشترین راندمان جذب در 5 pH=، زمان تماس 60 دقیقه، میزان جاذب g/L 0.8 ، دمای 25 و غلظت mg/l 1 برای کلرپیریفوس 93% مشاهده شد. نتایج نشان داد که سینتیک فرآیند جذب از مدل سینتیک شبه درجه دو و داده های تعادلی از مدل ایزوترمی لانگمیر پیروی می کند. بررسی پارامترهای ترمودینامیکی بیانگر آن است که، فرآیند جذب کلرپیریفوس بر روی جاذب کیتوزان گرافن اکساید گرماگیر بوده است. در بررسی ترمودینامیک واکنش نشان داد مقادیر مثبت ΔH و مقادیر منفی ΔS واکنش ها به ترتیب اندوترمی و خود به خودی است.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که کامپوزیت کیتوزان گرافن اکساید می تواند به عنوان جاذب مناسبی برای حذف کلرپیریفوس از محلول های آبی باشد.
    کلیدواژگان: کیتوزان گرافن اکساید، جذب سطحی، کلرپیریفوس
|
  • Roholla Hemmati, Sedighe Rastaghi, Mohammad Sarmadi, Zeinab Bidel*, Wahideh Menati Pages 1-16
    Background and Aim
    Elevated white blood cell count has been a known risk factor for cardiovascular diseases. Cardiometabolic diseases have some risk factors in common. Therefore, we assessed the association between elevated white blood cell counts and risk of metabolic syndrome using dose-response meta-analysis method.
    Materials &
    Methods
    We searched for observational studies including white blood cell counts as exposure and metabolic syndrome as outcome through international databases (PubMed, Embase, and Scopus) up to October 2017. Multi-adjusted odds ratio (OR) and corresponding 95% confidence intervals (CIs) were extracted from eligible articles. Random-effects model was used to estimate the relationship between elevated white blood cell counts and risk of metabolic syndrome.
    Result
    After independent screening, 17 studies were selected and included in this meta-analysis. Compared with lowest quartile of white blood cell, OR for highest quartile was 2.35 (CI 1.81 to 3.05). Ten studies were included in dose-response meta-analysis and the result showed OR 1.21 (CI 1.10 to 1.34) per unit increase (1000 ml) in white blood cell counts. We did not find any evidence of publication bias using Egger’s regression (P=0.11).
    Conclusion
    This meta-analysis suggested that there might be a dose response association between higher white blood cell count as an inflammatory factor and increased risk of metabolic syndrome. Also risk of metabolic syndrome is higher in the women and individuals of older age. In order to draw causal inference propective studies using genetic factors will be necessary.
    Keywords: White blood cell, Metabolic syndrome, Systematic review, meta-analysis
  • Mehdi Bagheri Sheshadeh*, Farhad Nazarian, Firouzabadi, Ahmad Ismaili, Mohammad Javad Akrami Pages 17-29
    Background and Aim
    Enterococcus species are opportunistic pathogens and their pathogenicity seems to be related to the presence of a number of pathogenicity genes. Since donkey’s milk is a new non-allergenic source of nutrition, this study was performed to assess the antibiogram and detection of pathogenicity genes in some Enterococcus faecalis isolates from donkey’s milk.
    Materials and Method
    In this experimental study, several Enterococcus faecalis strains were isolated from donkey’s milk. Resistance patterns of the isolates to 10 antibiotics including vancomycin were investigated based on CLSI protocol. Statistical comparison was made by Fisher's exact test. Polymerase chain reaction (PCR) amplification was used to study gel E, esp, ace, as and efaA pathogenicity related genes.
    Results
    Enterococcus faecalis isolates showed a different antibiogram pattern. Isolates were resistant to azithromycin, and erythromycin, but were susceptible to ampicillin and penicillin. Previously isolated LUB93929 and LUB93101 isolates were found to be susceptible and resistance to vancomycin, respectively. GelE, ace and efaA genes were detected in both Enterococcus faecalis isolates and also in E. faecalis in the control strains. The aggregation substance gene (as) was only amplified in LUB93101 isolate. Interestingly, esp gene was not detected in any of the isolates.
    Conclusion
    Despite resistance to vancomycin and presence of some pathogenicity related genes in this study, E. faecalis isolates may not be human pathogens due to lack of pathogenic factors. The esp gene is crucial for biofilm formation and rise of nosocomial infections. Donkey’s milk Enterococcus faecalis isolates are not able to form biofilm and seem not to bring any problem.
    Keywords: Enterococcus faecalis, Antibiogram, Pathogenicity genes, Donkey’s milk
  • Sayed Morteza Heidari, Hamid Reza Shetabi*, Saeed Tarashikashani Pages 30-40
    Background and Aim
    Considering the importance of proper sedation in cataract surgery, this study was conducted to make a comparison between the effects of ketamine-propofol combination and fentanyl-propofol combination for sedation in phacoemulsification surgery.
    Methods
    In this clinical trial study, 84 patients who were candidates for phacoemulsification cataract surgery were assigned to two groups. Each group consisted of 42 patients. Ketamine-propofol combination and fentanyl-propofol combination were used for induction of sedation for the first and second groups respectively. We assessed and compared sedation depth (using Ramsay score), hemodynamic parameters during operation and recovery, and satisfaction of the patients and surgeons between the two groups.
    Results
    There were no significant differences between the two groups in terms of baseline variables, demographic characteristics, sedation index and patient and surgeon satisfaction.
    There was no significant difference between two groups in relation to blood pressure during operation and recovery periods but the heart rate at the 10th minute of the operation and at the beginning of the recovery in the ketofol group was significantly higher, and also the mean Spo2 was higher in the ketofol group at the 10th minute of operation. Patients in the ketofol group showed less hemodynamic changes.
    Conclusion
    Both combinations of ketamine-propofol and fentanyl-propofol were associated with the effective sedation, satisfaction of the patients and the surgeons. But generally, hemodynamic status was more stable in the patients in the ketofol group.
    Keywords: Sedation, Ketamine, Propofol, Fentanyl, Cataract
  • Abdorrahim Afkhamzadeh, Nasrolah Vaisi Khodlan, Khaled Rahmani, Shayesteh Resaeian, Farideh Mostafavi, Fahimeh Vahabizad, Mohammad Aziz Rasouli* Pages 41-51
    Backgrounds
    Accidents and injuries are among the main causes of disability and mortality and are regarded as public health problems. Considering the importance of this subject, the aim of this study was to investigate the incidence and trend of accidents and injuries in Kurdistan Province.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in Kurdistan Province, between 2010 and 2014. Data were extracted from national road traffic, injuries and accident databases. Data analysis was performed by using Stata 12.
    Results
    The findings of this study showed that the highest incidence rates of accidents and injuries belonged to the individuals between 20 and 29 years of age, and was two times higher in men than in women. We found a decreasing trend in the incidence rates of accidents and injuries between 2010 and 2013, and an increasing trend in 2014. Also, trauma showed a significant decreasing trend from 2010 to 2014, while the number of burn cases increased by four times between 2013 and 2014. Moreover, we found a fourfold increase in the number of suicide cases between 2010 and 2013 with a decreasing trend in 2014.
    Conclusion
    Results of this study suggested that accident-related injuries were most prevalent among male young adults, and road traffic injuries had the greatest impact on these individuals. Thus, appropriate plans should be designed to decrease the prevalence of RTAs among young adults.
    Keywords: Epidemiology, Accidents, Injuries, Trend, Kurdistan
  • Fatemeh Shaki, Emran Habibi, Masood Paran Davaji, Ramin Ataee* Pages 52-65
    Background and Aim
    Cupressus extract has been considered as antioxidant and free radical scavenger. In this study we evaluated the effect of hydroalcoholic extract of Cupressus sempervirens L. on blood sugar, weight and also oxidative stress parameters in experimental diabetic model of mice.
    Materials and Methods
    48 male mice of albino race were made diabetic with a single dose of streptozocin (200mg./kg IP injection) for every mouse, and divided into 6 groups of 8 including: positive control(diabetic),negative control(DMSO 10% in normal saline, metformin(100mg.kg),three test groups(which received 50,100,200 mg.kg of the extract respectively by gavage for three weeks).After the treatment period, blood glucose level, weight and oxidative stress parameters such as MDA,GSH and mitochondria proliferation were measured. Using SPSS software 21, data were analyzed by ANOVA and Mann -Whitney statistical analysis.
    Results
    Our results showed that use of hydroalcohlolic extract of Cupressus sempervirens L. reduced blood sugar in a dose dependent way (P<0.01) but there was no significant change in the weights of the mice (P>0.05) and we found decreased oxidative stress parameters and improved hepatic mitochondrial proliferation (P<0.01).
    Conclusion
    According to the results of this study we can conclude that Cupressus sempervirens L. extract can be effective in reduction of blood glucose and prevention of diabetic induced damage to the liver tissue.
    Keywords: Cupressus sempervirens L, Diabetes, Oxidative stress, Streptozocin, Metformin
  • Morteza Abouzaripour, Mehdi Hosaini Bae, Mohammad Jafar Rezaie, Bahram Nikkho, Azra Allahveisi, Daem Roshani, Shiva Khalesro, Erfan Daneshi* Pages 66-73
    Background and Aim
    Nanotechnology is the precise and controlled manipulation of the atomic or molecular structure of nanoscale materials for the preparation of particulate matter with new properties and specific applications. Many in vivo and in vitro studies have shown the negative and destructive effects of nanoparticles on male germ cells.Nanoparticles include primary particles with at least one of their dimensions less than 100 nm.
    Material and Method
    This study included 20 male and female adult mice (NMRI), between 6 and 8 weeks of age and weight of 25-30 g. We placed every two adult female mice with a male adult mouse in a cage for mating. Pregnant mice were randomly divided into 4 groups.)control,titanium, nigella sativa,titanium +nigella sativa). Animals were sacrificed by cervical spine dislocation under anesthesia. Then, using a neobar lamel and under the optical microscope, number of sperms and their morphology were assessed.
    Result
     In this study, semen parameters including sperm morphology and number and also weights of organs were assessed. We found decreased number of sperms, increased number of abnormal sperms and decreased weight in the titanium group. But protective effect of Nigella sativa in the treatment group led to a significant difference in the sperm parameters compared to that in the titanium group (p>0.05).
    Conclusion
    TNP reduced sperm count and increased the number of abnormal sperms, Previous studies by Hajshafiha showed the ability of nanoparticles to cross the blood-testicular barrier. Protective and antioxidant effects of Nigella sativa can greatly reduce the toxicity of TNP. NS had a potent protective effect against the toxic effect of TNP on testese.
    Keywords: Titanium nanoparticle, Nigella sativa, Parameter
  • Azam Rahmani, Leila Allahqoli, Masoumeh Hashemian, Reza Ghanei Gheshlagh, Babak Nemat, Shahrbabaki* Pages 74-84
    Background
    Gingivitis has high prevalence among pregnant women and educational programs have resulted in little success in the improvement of this disorder. The aim of this study was to determine the effect of trans-theoretical model based education on reduction of the prevalence of gingivitis among pregnant women through Telegram social network.
    Methods
    This experimental study was conducted in Sanandaj City, in the west of Iran in 2018. 160 pregnant women were assigned to intervention and control groups. The participants completed a two-part questionnaire, including demographic variables and trans-theoretical model constructs before and after intervention. The interventional program was delivered through Telegram, and its effect on decreasing gingivitis was evaluated after 24 weeks. The gingival indices were recorded before and after intervention. Data were entered into SPSS-21 software and analyzed by chi-square, independent t-test and one-way ANOVA.
    Results
    After the intervention, 67.5% of pregnant women in the intervention group (versus 16.6% in control group) performed the dental cleaning behavior (p<0.01). Moreover, there was a significant difference between the intervention and control groups in the mean scores of perceived benefits and gingival indices after the intervention (p<0.01).
    Conclusion
    Oral health education in the patients with gingivitis could have a significant effect on decreased rate of gingival indices. Telegram social network as an electronic educational tool could be useful for this education and potentially improves the status of the patients with oral diseases.
    Keywords: Pregnant women, Gingivitis, Education, Social network
  • Tahereh Eftekhar, Leila Pourali*, Soudabeh Darvish, Elnaz Ayati, Armin Borhan, Zahra Lotfi Pages 84-89
    Background and Aim
    The incidence of benign solid tumors in vulvar area is very rare. These tumors include fibromas, fibromayomas, lipoma, hemangiomas, neurofibromas and endometriomas. Lipoma is the most prevalent soft tissue mesenchymal tumor, but the incidence of this tumor in the vulva is very rare. The aim of this study was to report a rare case of vulvar lipoma in an adolescent girl.
    Case report: A single 16-year-old girl patient referred to gynecology clinic of Imam Khomeini hospital; in Tehran in Sep 2018 with chief complain of a growing vulvar mass from 3 years ago. In physical examination, a soft mass of 4×7 cm with regular border was detected in the medial aspect of right labia majora. There were no evidence of erythema, discharge, ulcer or tenderness. A yellow encapsulated tumor with soft consistency similar to adipose tissue was removed. Diagnosis of lipoma was confirmed by histopathological examination.
    Conclusion
    Although vulvar lipoma is a rare tumor especially in adolescent age, complete excision and confirmation of the benign nature of this tumor by histopathological examination should be considered necessary.
    Keywords: Lipoma, Vulva, Adolescence
  • Karim Sharifi*, Daem Roshani, Maria Bostani Pages 90-98
    Background and Aim
    Pulmonary thromboembolism is an important clinical problem in the patients after major surgeries and is often difficult to diagnose because of nonspecific clinical symptoms. Diagnosis of pulmonary embolism is based on medical imaging methods. The aim of this study was to evaluate the results of CT pulmonary angiographies of the patients with primary clinical diagnosis of pulmonary thromboembolism in Besat Hospital between 2014 and 2015.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study included 160 patients with primary diagnosis of pulmonary embolism who had been referring to Besat Hospital from 2014 to 2015. Data were extracted from the patient’s `medical records and we used in a checklist for every patient for data collection. Using SPSS software, data were analyzed by descriptive statistics such as mean, median, standard deviation and ratio. Chi-square and t-test were used to find out the relationship between the variables.
    Result
    The results of this study showed that 56.3% of the subjects were female. The mean age of the participants was 45.49 ± 18.5 years, 25.65% were between 31 and 40 years of age and 29.4% had abnormal CT scan results indicative of a definite cause for pulmonary embolism. There was a statistically significant relationship between abnormal CT scan and the results of di-dimer test (p = 0.001). There was also a statistically significant relationship between gender and abnormal CT scan results, so that most patients with abnormal CT scan were male (p = 0.002). Mean age, blood pressure, di-dimer test, respiratory rate, and heart rate were higher in subjects with abnormal CT scan.
    Conclusion
    According to the findings of this study, male patients between 31 and 40 years of age with abnormal CT scans should be examined more closely in order to reduce the mortality rate of the patients.
    Keywords: CT angiography, Pulmonary thromboembolism, Clinical diagnosis
  • Hamidreza Shetabi, Azim Honarmand, Laili Adinehmehr*, Reza Kaviani Pages 99-110
    Background and Aim
    The purpose of this study was to compare the effect of thiopental sodium-midazolam combination on the stress response and hemodynamic changes between tracheal intubation and laryngeal mask airway insertion during airway management.
    Materials and Methods
    In this clinical trial study, 70 patients ASA 1, 2 candidates for elective surgery were randomly divided into two groups of tracheal intubation and laryngeal airway mask insertion. Hemodynamic variables including mean arterial pressure, heart rate, and arterial oxygen saturation were measured and compared between the two groups before and after intubation.
    Results
    There was no significant difference between the two groups in regard to demographic data (age, sex, height, and weight), heart rate, mean arterial pressure and arterial oxygen saturation at 1 and 3 minutes after induction of anesthesia and 1, 3, 5 and 10 minutes after intubation. (P> 0.05). But there were significant differences between the two groups in relation to heart rate at 1 and 3 minutes after intubation, so that heart rate at these times was significantly higher in the intubation group than in the laryngeal airway mask group (P <0.05).
    Conclusion
    Based on the findings of this study, use of thiopental sodium midazolam combination was effective and safe and attenuated the stress response to airway management with resultant minimal changes in the heart rate and blood pressure.
    Keywords: Thiopental sodium, Midazolam, Tracheal intubation, Laryngeal airway mask, Hemodynamic changes
  • Fatemeh Lalooha, Farideh Movahed*, Venus Chegini, Hamideh Pakniat, Fahimeh Takaloo Pages 111-118
    Background and Aim
    Preterm labor (PTL) is considered as one of the main causes of fetal mortality worldwide. Therefore, prevention of PTL is one of the main goals of midwifery care. The present study was conducted to determine the effect of vaginal progesterone suppository on the prevention of PTL.
    Materials and Method
    In this randomized clinical trial, 200 singleton pregnant women at 24 -34 weeks of gestation with diagnosis of PTL were treated with IV magnesium sulfate and corticosteroid. In the intervention group (n=100),in addition to the above mentioned drugs, progesterone suppository (200 mg) was administered at the start of treatment and every12 hours until discontinuation of uterine contractions. After successful tocolysis, use of progesterone suppository continued until the end of the 34thweek.Midwifery outcome including the interval between the onset of tocolysis and discontinuation of uterine contractions and the occurrence of labor, the gestational age at the time of delivery and neonatal outcome were recorded in the two groups.
    Results
    The mean intervals between the start of tocolysis and discontinuation of uterine contractions were 6.33±3.78 and 6.72±3.07 hours (p=0.432) in the control and intervention groups respectively. Also, the intervals between successful tocolysis and delivery were 35.1±21.9 and 36.7±25.1 days respectively (p=0.634).There was no significant difference between the two groups in terms of gestational age at the time of delivery and neonatal outcome. Although neonatal mortality in the control group was twice that in the intervention group, the difference was not significant (p=0.194).
    Conclusion
    The present study showed that vaginal progesterone suppository had no effect on the prevention of PTL.
    Keywords: Progesterone, Vaginal Suppository, Preterm Labor, Gestational Age
  • Mahnaz Amiri, Roshanak Rezaee Kalantari, Majid Kermani, Mojtaba Yeganeh, Mitra Gholami* Pages 119-138
    Background and Aims
    Chlorpyriphos is one of the most important widely used pesticides in agriculture, which is discharged into the water resources and is associated with various adverse effects on human health and the environment. The purpose of this study was to evaluate chlorpyriphos removal by chitosan graphene oxide composite form aquatic solution.
    Materials and Methods
    The characteristics of adsorptive material was determined by scanning electron microscopy (SEM), Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR) and X-ray diffraction (XRD). First, the pHzpc was determined.Then, the effect of different parameters such as the amount of adsorbent, contact time, pH, initial concentration of chlorpyriphos and temperature were studied through batch method in order to obtain optimal conditions for the adsorption process. Then optimal pH under constant conditions was determined. Isotherm, kinetic and thermodynamic equations  of adsorption were investigated and concentration of chlorpyriphos was determined.
    Results
    The highest removal efficiency was 93% which was observed at pH=5, 60 minutes contact time and 0.8 g/L of adsorbent concentration and initial concentration of 1 mg/l for chlorpyriphos. The results showed that adsorption process followed pseudo-second order kinetics and equations data followed Langmuir isotherms model. Evaluation of thermodynamic parameters showed that the process of chlorpyrifos removal was endothermic and spontaneous.
    Conclusion
    According to the results of this study chitosan graphene oxide composite can be a suitable adsorptive material for removal of chlorpyrifos from aquatic solutions.
    Keywords: Chitosan graphene oxide, Adsorption, Chlorpyriphos