فهرست مطالب

مجله ارگونومی
سال ششم شماره 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فخرالدین قاسمی، کامران غلامی زاده*، امین دوستی، ایرانی، رامین رحمانی صفحات 1-8
    زمینه و هدف
    اندام فوقانی انتهایی از مستعدترین نقاط بدن در بروز اختلالات اسکلتی-عضلانی هستند؛ از این رو انتخاب بهترین تکنیک برای ارزیابی ریسک ارگونومیکی آنها بسیار مهم است. هدف مطالعه حاضر مقایسه دو تکنیک شاخص استرین (SI) و حد مجاز مواجهه برای سطح حرکات دست (ACGIH-HAL) و بررسی ارتباط آنها با شدت علائم سندرم تونل کارپ در قصابان است.
    روش کار
    جمعیت مطالعه این پژوهش همه قصابان شهر همدان هستند. پس از مشاهده فعالیت های کاری آنها، ارزیابی ها با استفاده از هر دو تکنیک انجام شد. اندازه گیری شدت علائم سندرم تونل کارپ نیز با استفاده از پرسشنامه بوستون صورت گرفت و ضریب کاپا برای تعیین میزان توافق دو تکنیک استفاده شد. همچنین ارتباط میان سطوح ریسک پیش بینی شده به کمک دو تکنیک و شدت علائم سندرم تونل کارپ با تعدیل اثر متغیرهای فردی اثرگذار از قبیل سن، شاخص توده بدن و شاخص مچ دست، با استفاده از تحلیل رگرسیون مشخص شد.
    یافته ها
    در این پژوهش، 152 قصاب ارزیابی شدند. تکنیک های SI و ACGIH-HAL به ترتیب 76 و 102 مورد را با ریسک کم (69 مورد مشابهت)، 40 و 27 مورد را با ریسک متوسط (8 مورد مشابهت) و 36 و 23 مورد را با ریسک بالا (18 مورد مشابهت) بررسی کردند. ضریب کاپای دو تکنیک 36/0 به دست آمد (0/001>P). با تعدیل اثر فاکتورهای فردی، هر دو تکنیک ارتباط معنا داری با شدت علائم سندرم تونل کارپ داشتند، اما ارتباط تکنیک SI بالاتر بود.
    نتیجه گیری
    تکنیک SI در مقایسه با تکنیک ACGIH-HAL برآورد بالاتری از ریسک دارد و به نظر می رسد قدرت پیش بینی کنندگی تکنیک SI بیشتر از تکنیک ACGIH-HAL باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، اندام فوقانی انتهایی، سندرم تونل کارپ
  • مهدی گنجی، میلاد کریمی*، بهنوش بهاری صفحات 9-19
    زمینه و هدف
    با توجه به ضرورت پکیجینگ صحیح راننده، تنظیم پارامترهای پکیج به منظور حصول بالاترین ارگونومی راننده بسیار مهم است. محدوده تغییرات برخی پارامترهای پکیجینگ گسترده است و انتخاب صحیح مقدار این پارامترها تا حصول شرایط ارگونومی راننده نیز مستلزم سعی و خطاست.
    روش کار
    در پژوهش حاضر، با استفاده از نرم افزار MINITAB نسخه 16 و پارامترهای پکیجینگ راننده، چندین شبیه سازی شرایط رانندگی به کمک ابزار (DHM(Digital human modeling و (DOE (Design of experiment انجام شد؛ بنابراین برای کلاس خودرویی C، محدوده تمامی پارامترهای پکیج راننده، مانند ارتفاع صندلی، زاویه فرمان و... با استفاده از سایت A2MAC1 استخراج و به عنوان مبنای پارامتر ورودی در نظر گرفته شد. در ادامه با توجه به آزمایش های پیشنهادی به کمک نرم افزار MINITAB نسخه 16، ارزیابی میزان راحتی راننده براساس معیار (PORTER (1998 صورت گرفت.
    یافته ها
    ارتفاع صندلی همچنین فواصل قائم و افقی مجموعه فرمان تا نقطه مبنای پاشنه پا، بیشترین تاثیر را بر ارگونومی راننده دارند. همچنین با توجه به هم بستگی زیاد برخی پارامترهای پکیج با خروجی های ارگونومی زوایای بدن، معادلات پیش بینی گری در این باره ارائه شده است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دهنده الگویی بهینه برای ارگونومیک ترین موقعیت رانندگی در خودرو است. همچنین تاثیرگذارترین پارامترهای پکیج راننده از نظر ارگونومی شناخته و با استفاده از آنالیز (ANOVA (Analysis of variance برای آنها مدل های پیش بینی گر ریاضی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: ارگونومی، طراحی آزمایش، راحتی، DHM
  • الهام احمدی کیونانی*، مصطفی پویاکیان، عباس علی پور صفحات 20-29
    زمینه و هدف
    سنجش دقیق رضایتمندی کارمندان از صندلی های اداری می تواند بازخوردی مناسب و معتبر از کیفیت طراحی صندلی را در اختیار سازندگان و پژوهشگران قرار دهد؛ از این رو هدف از مطالعه حاضر طراحی و روان سنجی پرسشنامه ای معتبر به منظور سنجش رضایتمندی از صندلی های اداری است.
    روش کار
    با مطالعه متون ارگونومی مرتبط با صندلی های اداری، استاندارد ارگونومی صندلی اداری ایران به شماره 1-11388 و پرسشنامه رضایتمندی از صندلی آموزشی میرمحمدی و همکاران، ابتدا پرسشنامه ای با 39 پرسش رضایتمندی از صندلی اداری طراحی شد. سپس روایی صوری به دو روش کمی (تاثیر آیتم) و کیفی، و روایی محتوا نیز به دو روش کمی (شاخص روایی محتوا و نسبت روایی محتوا) و کیفی صورت گرفت. پایایی پرسشنامه به کمک دو روش معتبر تعیین ثبات درونی (ضریب آلفای کرونباخ) و آزمون-بازآزمون بررسی شد. همچنین برای تعیین حساسیت، ویژگی و نقطه برش از منحنی ROC استفاده شد و آنالیز اطلاعات به کمک نرم افزار SPSS نسخه 21 و Stata نسخه 14 صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین نسبت روایی محتوای (CVR) و شاخص روایی محتوی (CVI) پرسشنامه به ترتیب 0/93 و 0/95 برآورد شد. ضریب آلفای کرونباخ کل پرسشنامه نیز 0/8 به دست آمد. درمجموع تست آماری کاپا نمره بالایی را میان نتایج آزمون-بازآزمون نشان داد (0/91) که بیانگر هم بستگی  زیاد و ثبات خوب پرسشنامه است. در آزمون تشخیصی ROC، نقطه برش با حساسیت و ویژگی 86/2 ، 100و 75/5 به دست آمد و سطح زیر منحنی در این نقطه برش 0/96 بود.
    نتیجه گیری
    پرسشنامه 34 پرسشی رضایتمندی صندلی اداری، روایی و پایایی پذیرفته ای برای ارزیابی میزان رضایتمندی از صندلی های اداری دارد.
    کلیدواژگان: صندلی اداری، رضایتمندی، پرسشنامه، روایی و پایایی
  • مریم اژدردر، شهناز طباطبایی* صفحات 30-36
    زمینه و هدف
    اختلالات اسکلتی-عضلانی یکی از آسیب های محیط کاری است که بر کیفیت زندگی کارکنان تاثیر می گذارد و سبب کاهش سلامت جسمی، روانی و بهره وری آنها می شود. این مطالعه با هدف بررسی رابطه اختلالات اسکلتی-عضلانی و کیفیت زندگی در کارکنان بیمارستان های منتخب استان گلستان انجام شده است.
    روش کار
    مطالعه حاضر توصیفی-تحلیلی است که جامعه آماری آن 770 پرسنل بیمارستان های منتخب استان گلستان هستند. در نمونه های مطالعه اخیر، 300 نفر از کارکنان گروه های مختلف شغلی به روش نمونه گیری طبقه ای و به صورت تصادفی ساده، به عنوان گروه نمونه مطالعه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه شامل اطلاعات جمعیت شناختی (دموگرافیک)، اختلالات اسکلتی-عضلانی (Nordic) و کیفیت زندگی (Lancashire) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های t-test مستقل، آنالیز واریانس، رگرسیون خطی چندگانه و نرم افزار SPSS نسخه 22 صورت گرفت.
    یافته ها
    میان شرایط بروز اختلالات اسکلتی-عضلانی و اختلالات اسکلتی-عضلانی (کلی) در کارکنان ارتباط معنا داری وجود دارد. همچنین متغیر نوبت کاری و اختلالات اسکلتی-عضلانی ارتباط معناداری با هم دارند. میان کیفیت زندگی در سطوح مختلف و متغیرهای جمعیت شناختی، تفاوت معناداری با تاکید بر جنسیت مشاهده می شود.
    نتیجه گیری
      با توجه به نتایج مطالعه، متغیر جنسیت و نوبت کاری در ابتلا به دردهای اسکلتی-عضلانی موثر است. شیوع بیشترین درد و ناراحتی در طول یک سال مربوط به کمر است که می تواند بر کیفیت زندگی کارکنان تاثیر منفی داشته باشد. درنتیجه بهینه سازی شرایط کاری اهمیت بسزایی دارد.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی-عضلانی، کیفیت زندگی، بیمارستان، کارکنان، استان گلستان
  • سیاوش اعتمادی نژاد، ساعد احمدی گنجه*، جمشید یزدانی چراتی، سید اسماعیل حسینی نژاد صفحات 37-45
    زمینه و هدف
    امروزه کفش های متعددی برای کاهش پیامدهای پارامترهای آسیبی و ارتقای پارامترهای عملکردی برای راه رفتن ساخته شده است؛ بنابراین مطالعه حاضر با هدف ارزیابی تاثیر کفش ناپایدار بر پارامترهای کینتیکی مرتبط با اندام تحتانی هنگام راه رفتن در دانشجویان سالم پسر با کفش هایی با شکل هندسی متفاوت انجام شد.
    روش کار
    20 دانشجوی سالم مرد با قد 3/92 ± 178/96 سانتی متر، سن 3±27 سال، جرم 6/15 ± 73/99 کیلوگرم و شماره پای 42 (EU) انتخاب شدند. پارامترهای کینتیکی مرتبط با اندام تحتانی در چهار وضعیت کفش ناپایدار تولید داخل کشور، کفش ناپایدار مشابه خارجی، کفش کنترل (Regular) و پای برهنه روی صفحه نیروسنج در حین راه رفتن ارزیابی شدند. به منظور بررسی تفاوت های معنادار آماری متغیرهای وابسته میان چهار وضعیت پوشش پا، از روش مدل های خطی تعمیم یافته و تحلیل واریانس با داده های تکراری یا فریدمن در صورت نرمال نبودن داده ها در سطح آلفای 5 درصد با استفاده از نسخه 23 نرم افزار SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    پارامترهای کینتیکی اندام تحتانی در چهار حالت پوشش پا بررسی شد که در میزان اوج نیروی ترمزی و اوج نیروی عمودی فعال تغییراتی مشاهده نشد (0/05≤ P). در صورتی که در میزان اوج نیروی پیش ران، اوج نیروی عمودی غیرفعال، اوج گشتاور آزاد و اوج سرعت بارگذاری تغییرات معناداری مشاهده شد (0/05>P).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دهنده ناکارآمدی کفش ناپایدار تولید داخل در کاهش آسیب و افزایش راحتی در اندام های تحتانی افراد است.
    کلیدواژگان: راه رفتن، بیومکانیک پا، کفش ناپایدار
  • احسان حبیبی، عماد میرسلیمی*، فائزه دارابی، کامران ابراهیمی صفحات 46-57
    زمینه و هدف
    این مطالعه با تمرکز بر بلندکردن میله های حفاری انجام شده است. حفاری، عملیات معدنکاری تکراری و سنگینی محسوب می شود که میزان بروز و شدت آسیب اسکلتی-عضلانی آن زیاد است. هدف از این مطالعه بررسی چگونگی بلندکردن میله عمودی حفاری (با ارتفاع 1/61 متر و وزن 35 کیلوگرم) با استفاده از دو نوع ارتفاع میله و چهار موقعیت پا و درنهایت مقایسه آن با شاخص حمل بار (LI) است.
    روش کار
    هفت کارگر در این مطالعه شرکت کردند. بدین صورت که هر فرد یک میله را بلند کرد و به صورت عمودی نگه داشت. نشانگرهای بازتابی نیز بر روی افراد نصب و 3 دوربین فیلم برداری و یک صفحه نیروسنج برای ضبط نیروها و حرکت اندام افراد استفاده شد. در این حالت، چهار موقعیت پا و فشارهای وارد بر کمر بررسی شد (وضعیت°0= رو به میله، وضعیت °45 = مایل به میله، وضعیت°90= فرد سمت راست میله و حالت آزاد). در ادامه، دو وضعیت ارتفاع میله، یک بار پایه میله بر روی زمین (ارتفاع میله، 83/0 متر) و بار دیگر پایه میله روی یک قفسه 20 سانتی متری (ارتفاع میله 1/03 متر) بررسی شدند.
    یافته ها
    شاخص حمل بار برای هر فرد، 1/4 در معادله حمل بار NIOSH بود و مشخص شد ارتفاع عمودی میله، بیشترین تاثیر را در بار واردشده بر کمر دارد. علاوه بر این، برخی کارگران از تکنیک هایی استفاده کردند که فشار کمتری به کمرشان وارد می کرد.
    نتیجه گیری
    از نتایج این مطالعه می توان دریافت حالت نامتقارن حمل بار (زاویه 90 درجه) بدترین حالت را در مقایسه با شاخص حمل بار و استاندارد NIOSH دارد.
    کلیدواژگان: بلندکردن، معادله حمل بار NIOSH، استاندارد حمل متقارن
  • زهرا واحدی، عادل مظلومی*، علی شریف نژاد، کمال اعظم صفحات 58-65
    زمینه و هدف
    در دهه اخیر، گوشی همراه به یکی از پرکاربردترین فناوری های روز دنیا تبدیل شده است که کاربران آن به دلیل استفاده روزافزون از این ابزار، ساعات بسیاری را صرف آن می کنند.
    روش کار
    این مطالعه در دو بخش نیمه تجربی و تجربی صورت گرفت. در ابتدا 98 دانشجو در بخش نیمه تجربی وارد شدند و پرسشنامه های دموگرافیک و بادی مپ را پیش از کار با گوشی همراه پر کردند. سپس از آنان خواسته شد با گوشی همراه خود به مدت 20 دقیقه وظایف دلخواه را انجام دهند و بار دیگر پرسشنامه بادی مپ را تکمیل کنند. در بخش دوم این مطالعه، 12 زن از گروه نخست برای بررسی خمش گردن به کمک دستگاه موشن کپشن وارد مطالعه شدند. به منظور بررسی آماری نیز از نرم افزار SPSS نسخه 24 استفاده شد.
    یافته ها
    جست وجو در اینترنت و ارسال پیامک از رایج ترین وظایف شرکت کنندگان این مطالعه بود. استفاده از گوشی همراه سبب افزایش درد و ناراحتی در گردن، شانه، شست، ریشه شست و تنار شده است. نتایج مطالعه نشان می دهد وضعیت نشسته به طور معناداری به افزایش خمش گردن در مقایسه با وضعیت ایستاده می انجامد. همچنین خمش گردن هنگام در دست گرفتن گوشی همراه به صورت دودستی و همچنین حین تایپ کردن افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    کاربران گوشی همراه برای زمان طولانی حرکات تکراری را در پوسچر ثابت داشتند و تصور می شود که این فاکتورها در افزایش احتمال بروز اختلالات اسکلتی-عضلانی تاثیرگذارند.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی- عضلانی، گوشی همراه، ارگونومی، موشن کپچر
  • مهناز شاکریان، علیرضا چوبینه*، مهدی جهانگیری، مسلم علی محمدلو، محمد نامی صفحات 66-74
    زمینه و هدف
    مهم ترین عامل جلوگیری از حوادث در نهادهای مختلف از جمله صنایع گوناگون، تشخیص دلایل ایجاد نقص در سیستم و عوامل مربوط به آن پیش از وقوع رویدادهای پیش بینی نشده است. خطای انسانی مهم ترین عامل بروز رویدادهای ناخواسته به شمار می آید که عوامل شناختی از علل اصلی وقوع آن هستند. این مطالعه با هدف ایجاد الگویی جدید برای عوامل شناختی موثر بر خطای انسانی، بیان روابط میان عوامل تشکیل دهنده آنها و شدت اثر روابط مذکور با استفاده از روش دیمتل طراحی و اجرا شد.
    روش کار
    در مرحله اول پژوهش، مطالعه ای کیفی برای شناسایی و استخراج عوامل شناختی-فردی موثر بر وقوع خطای انسانی در میان کارگران صنایع مختلف انجام شد. سپس برای حصول اطمینان از جامعیت و صحت عوامل مذکور، نظرات متخصصان در این زمینه به کار رفت. درنهایت تکنیک دیمتل برای یافتن روابط میان عوامل شناختی-فردی موثر بر وقوع خطای انسانی به کار گرفته و با استفاده از روابط مربوط، الگوی پیشنهادی مطالعه ارائه شد.
    یافته ها
    پس از محاسبه D-R و D+R در ارتباط با تاثیرپذیری یا تاثیرگذاری عوامل، D-R برای عامل C5 بیشترین مقدار و 1/213- و D+R برای همان عامل 2/294 به دست آمد. به علاوه در مطالعه حاضر، ارزش آستانه 0/087 بود.
    نتیجه گیری
    در این پژوهش، عوامل ناتوانی در حل مسئله و تصمیم گیری (C5) و نداشتن قابلیت پیش بینی خطرات احتمالی در محیط کار (C9)، از نوع معلول و بقیه عوامل علت هستند. عامل C5 بیشترین ارتباط را با دیگر عوامل دارد.
    کلیدواژگان: عوامل شناختی، خطای انسانی، دیمتل، روش های تصمیم گیری چندمعیاره
|
  • Fakhradin Ghasemi, Kamran Gholamizadeh*, Amin Doosti, Irani, Rahmani Ramin Pages 1-8
    Background and Objectives
    Upper extremities are very vulnerable to work-related musculoskeletal disorders and selecting the best technique for assessing their exposure to ergonomic risk factors is of pivotal importance. This study aimed to compare two techniques of SI and ACGIH-HAL and assess their relationship with carpal tunnel syndrome (CTS) among butchers.
    Methods
    The study population was all butchers in Hamadan, Iran. After observing the activities, the assessments were conducted using both techniques. The severity of CTS syndromes was assessed using Boston questionnaire. The agreement between the techniques was investigated using Kappa coefficient. The association between the risk levels obtained from the techniques with the severity of CTS syndromes were assessed by regression analysis and fixing the effect of personal factors such as age, body mass index, and wrist ratio index.
    Results
    a total number of 152 butchers were evaluated. SI and ACGIH-HAL techniques respectively recognized 76 and 102 cases as low risk (agreement in 69 cases), 40 and 27 cases as moderate risk (agreement in 8 cases), and 36 and 23 cases as high risk (agreement in 18 cases). The Kappa coefficient between two techniques was 0.36 (P<0.001). By fixing the effects of age, body mass index, and wrist ratio index, both techniques had significant association with the severity of CTS syndromes. However, the association between SI and severity of CTS syndrome was higher than that of ACGIH-HAL.
    Conclusion
    SI had a higher estimate of risk than ACGIH-HAL. It seems that the predictive ability of SI for the severity of CTS syndrome is better than that of ACGIH-HAL.
    Keywords: Risk assessment, Upper extremities, Carpal Tunnel Syndrome
  • Mehdi Ganji, Milad Karimi*, Behnoush Bahari Pages 9-19
    Background and Objectives
    Due to the necessity of the proper driver packaging, setting parameters for the driver to achieve the highest ergonomics of the driver has a great importance. The range of variations in some parameters of the package is wide, and the correct selection of the packaging parameters until to achieve driver’s ergonomics position, requires some tests.
    Methods
    In this study, using the MINITAB16 software and using these parameters, several driving simulation were performed using the DHM (Digital human modeling) and DOE (Design of experiment) tools. Hence, for the C segment vehicles, the range of all driver’s package parameters, such as seat height, steering angle etc., was extracted using the A2MAC1 site, and was considered as the basis for the input parameter. According to the proposed tests by MINITAB16 software, the driver’s comfort level was evaluated based on the PORTER (1998) criteria.
    Results
    The seat height and also vertical and horizontal distances of the steering wheel to the accelerator heel point have the greatest impact on the driver’s ergonomics. Also, due to the high correlation between some of the parameters of the package and the ergonomics outputs of the body while driving, predictive equations were presented in this regard.
    Conclusion
    The results are the optimal model for ergonomic driving position. The most influential parameters of the driver’s package are ergonomically known and using the ANOVA (Analysis of variance), mathematical predictor models were presented.
    Keywords: Ergonomics, Design of experiment, Comfort, DHM
  • Elham Ahmadi Kivanani*, Mostafa Pouyakian, Abbass Alipour Pages 20-29
    Background and Objectives
    Accurate measurement of the employees’ satisfaction with their office chairs can provide valid feedback on the chair design quality for the manufacturers and researchers. This study aims to design a valid and psychometrically evaluated questionnaire for measuring satisfaction with office chairs.
    Methods
    Through studying the two main documents about chair ergonomics including Iranian office chair standard No. 11388-1 and a valid Persian questionnaire on satisfaction with educational chairs (Mirmohammadi et al.), the initial 39-item office chair satisfaction questionnaire has been developed. Then face and content validity of the questionnaire have been checked out using qualitative and quantitative approach. Quantitative face validity was analyzed using impact score method. Content Validity Index (CVI) and Content Validity Ratio (CVR) have been used for quantitative content validity analysis. In order to analyze the questionnaire’s reliability, two methods including the internal consistency and constancy have been applied. To measure the internal consistency, α-Cronbach (alpha coefficient) and to evaluate constancy (test-retest) have been employed. Also, the receiver operating characteristic (ROC) curve was utilized for specifying its sensitivity, specificity, and cut-off point. The data was analyzed by SPSS 21 and Stata V.14
    Results
    Mean (CVR) and (CVI) of final questionnaire have been calculated as 0.93 and 0.95, respectively. Questionnaire’s α-Cronbach coefficient has been gained 0.8. Kappa coefficient (for inter-rater agreement) has showed high score (0.91) in the test-retest results, indicating high correlation and good constancy of the questionnaire. In the ROC, the cut-off point was reported as 75.5 with the sensitivity and specificity of 86.2 and 100, respectively, and area under the ROC curve at this cut-off point was 0.96.
    Conclusion
    The final 34-item questionnaire has exhibited acceptable reliability and validity for measuring satisfaction level of office chairs.
    Keywords: Office chair, Satisfaction, Questionnaire, Validity, reliability
  • Maryam Azhdardor, Shahnaz Tabatabaei* Pages 30-36
    Background and Objectives
    Musculoskeletal disorders is a working environmental damage that affects staff’s quality of life; in addition to high costs, it reduces physical, mental and social heath, and thus reduces the efficiency of staff. This study aimed to investigate the relation between musculoskeletal disorders and quality of life in selected hospital’s staff.
    Methods
    In this descriptive-analytical study, the study population included all the employees (n=770) of Kordkuy Heart Hospital and Khatam al-Anbia Hospital of Gonbad Kavus, Golestan Province, Iran. The standard sample size of 300 employees (150 Kurdkuy and 150 Gonbad Kavus) from different occupational groups were randomly selected by stratified sampling. To collect the data, a demographic information form, the Nordic Musculoskeletal Questionnaire, and the Lancashire quality of life profile were used. Independent t-test and Backward stepwise were run in SPSS 22.
    Results
    A significant relationship was observed between musculoskeletal disorders and musculoskeletal disorders (general) in staff. A significant relationship was observed between gender and musculoskeletal disorders. Between quality of life at different levels and demographic variables, a significant difference was observed between the average quality of life with emphasis on gender and body mass index.
    Conclusion
    According to the results, gender and working shifts were effective in risk of musculoskeletal pains and can have a negative effect on staff’s quality of life. Thereby optimizing work conditions has a considerable effect on quality of life.
    Keywords: Musculoskeletal disorders, Quality of life, Hospital, Staff, Golestan province
  • Siavash Etemadi Nejad, Saed Ahmadi Ganjeh*, Jamshid Yazdani Charati, Seyed Esmaeil Hoseininejad Pages 37-45
    Introduction
    The aim of this study was to evaluate the effect of unstable shoes on lower limb kinetic parameters of walking in healthy male students with different geometric shapes. Today, various shoes have been developed to reduce the effects of injury parameters and improve performance parameters for walking.
    Methods
    20 of the healthy male lambs were selected 178.96 ± 3.92 cm, 27 ± 3 years old, 73.99 ± 6.6 kg and 42 (EU) number, in four position, domestic production unstable shoes , foreign Similar unstable shoes, regular control shoes, and barefoot, The Kinetic parameters associated with Lower limbs was evaluated by force plate while walking. To examine the significant statistical differences between dependent variables between the four conditions of foot cover, the general linear model and the analysis of variance with repeated data and / or Friedman in the case of normalization of data in the alpha level of 5% using software version 23 SPSS was used.
    Results
    In relation to the kenetic parameters of the lower extremity, there was no change in the peak Postereior Force and the peak active force in the case when there was a significant change in the peak passive force and  peak anterior Force and and the free movment and loading rate.
    Conculosion: The results indicate to the domestic production unstable shoes inefficiency  in reducing the damage and increasing the comfort of the lower limbs.
    Keywords: Walking, foot biomechanic, Unstable shoes
  • Ehsanollah Habibi, Emad Mirsalimi*, Faezeh Darabi, Kamran Ebrahimi Pages 46-57
    Background and Objectives
    This study focused on lifting drill rods. Drilling is a repetitive and heavy mining operation with a high incidence and severity of musculoskeletal injuries. The purpose of this study was to examine how to lift a vertical drill bit (1.61m and 35kg in height) using two types of rod height and four feet positions, and finally compare them with the Lifting Index (LI).
    Methods
    Seven workers participated in this study. Each person raised a rod and held it vertically. Reflective markers were installed on each person, and from three cameras and an Ergo-meter plate for record forces and Movement of the limbs. In this case, four positions of the foot and pressures on the lower back were Investigated (position0=to the rod, position45=diagonally to the rod, position90=right side of the bar and free posture). In addition, two positions of the height of the rod were Investigated, at the first, the end of rod was on the ground (height of the rod was 83 m), and in the following the end of rod was on the Basket with height 20cm (rod height of 1.03 m).
    Results
    The Lifting Index (LI) for each person was equal to 1.4 in the NIOSH lifting equation. It was found that the vertical height of the rod had the greatest effect at the load on the lower back. Some workers use techniques that endure less pressure on their waist.
    Conclusion
    Finally, it was found that the asymmetric loading Condition (90 ° angle) was the worst case compared to the Lifting index and NIOSH standard.
    Keywords: lifting, NIOSH load transport equation, symmetric lifting standard
  • Zahra Vahedi, Adel Mazlomi*, Ali Sharifnezhad, Kamal Azam Pages 58-65
    Background and Objectives
    In the last decade, the smartphones have become one of the most popular technologies around the world. Due to the multi-functional use of smartphones, the technology users spend long hours using it.
    Methods
    This was a semi-experimental and experimental study. In the first section, 98 students entered the semi-experimental part and completed demographic and body map questionnaires before starting the study. They were asked to perform their duties with their phone for 20 minutes and then complete the body map questionnaire again. In the second part of this study, 12 women from the first group participated in the experimental study to assess the neck flexion using the motion capture. SPSS 24 was used for statistical analysis.
    Results
    Searching the Internet and sending texts were the most common tasks among the participants in this study. The use of cell phone caused an increase in pain and discomfort in the neck, shoulder, thumb, thenar. The results of the study showed that there is a significant association between sitting posture and high level of neck forward flexion. Furthermore, neck flexion increased during typing while both hands holding the handset.
    Conclusion
    Cell phone users have had repetitive motions in fixed postures for a long time, and these factors are thought to increase the likelihood of musculoskeletal disorders.
    Keywords: Musculoskeletal disorders, Cell phone, Ergonomics, Motion capture
  • Mahnaz Shakerian, Alireza Choobineh*, Mehdi Jahangiri, Moslem Alimohammadlou, Mohammad Nami Pages 66-74
    Background and Objectives
    The recognition of a system failure causes and their related factors are considered as the most important factor in preventing accident occurrence in different organizations including industries. Human error is a known important factor in unpredictable events of which cognitive factors are the most influential ones. The purpose of this study was to introduce a new model for individual cognitive factors influencing human error as well as determining the interactions between the factors and their intensity using DEMATEL approach.
    Methods
    First a qualitative study was performed in order to identify and elicit the individual cognitive factors influencing human error among the workers of different industries. To ensure the adequacy and comprehensiveness of the elicited factors, then, the experts’ opinion was applied. DEMATEL method was used for understanding the interactions among the individual cognitive factors influencing human error. Finally, using these relationships, a new model of the study was proposed.
    Results
    Calculating D-R and D+R relating to the factors in terms of being cause or effect factor, D-R was -1.213 for C5 as the highest negative value, and D+R was 2.294 for the same factor (C5). Also, threshold level was calculated as 0.087 in the current study
    Conclusion
    In this study, the factors of failure in problem solving and decision making (C5) and difficulty in predicting possible hazards in the workplace are effects and the other factors were the cause factors. The factor of C5 was the highest interactive factor.
    Keywords: Cognitive factors, Human error, DEMATEL, Multi criteria decision making methods