فهرست مطالب

تعالی بالینی - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 20، زمستان 1397)

مجله تعالی بالینی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 20، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/12
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مهسا شیرانی، مهران نوری*، غلامرضا عسگری صفحات 1-10
    سندرم تخمدان پلی کیستیک یکی از شایع ترین اختلالات اندوکرینی است که حدود 10 درصد زنان در سنین باروری را تحت تاثیر قرار می دهد. برای درمان این اختلال داروهای مختلفی استفاده می شود که یکی از این داروها N-استیل سیستئین(NAC) هست که توانایی تحریک ترشح انسولین از سلول های پانکراسی و همچنین تنظیم گیرنده های انسولین در سطح اریتروسیت ها را داراست. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر این مکمل می تواند بر روی مقاومت انسولین، استرس اکسیداتیو، سطح هموسیستئین سرم در زنان نابارور می باشد. با جست وجو در پایگاه های علمی؛ PubMed، Google Scholar، Science Direct، Scopus و Web of Science با استفاده از کلیدواژه های؛N-Acetyl-L-cysteine, N-acetylcysteine NAC PCOS, Polycystic Ovary Syndrom و Polycystic Ovarian Syndrome مطالعات منتشرشده در بین سال های 1990 تا 2018 استخراج شدند.  NACبه دلیل داشتن گروه تیول دارای پتانسیل بالقوه برای خنثی سازی رادیکال های آزاد بوده و می تواند سبب افزایش فعالیت آنتی اکسیدان هایی مانند گلوتاتیون پراکسیداز شود. تعدادی از مطالعات نشان داده اند که کاهش مقاومت به انسولین یکی از مکانیسم های عملکرد NAC می باشد که شبیه به مکانیسم عملکرد متفورمین می باشد. این ماده با ایجاد حساسیت به انسولین و تاثیر آنتی اکسیدانی باعث القا تخمک گذاری در زنان PCOS خواهد شد. همچنین سطوح بالای هموسیستئین می تواند در اثر ایجاد گونه های فعال اکسیژن سبب ایجاد اختلال عملکرد اندوتلیالی شود، به همین دلیل NAC می تواند به عنوان یک ماده محافظ عروق علیه آسیب اکسیداتیو عمل کند. NAC می تواند با تاثیر روی فاکتورهای مختلفی که در ناباروری نقش دارند می تواند در روند بهبودی PCOS نقش مهمی ایفا کند.
    کلیدواژگان: ناباروی، سندروم تخمدان پلی کیستیک، N-استیل سیستئین
  • زهرا خلیلی، محدثه گیلانی، احترام سادات ایلالی* صفحات 11-21
    یکی از اساسی ترین مواردی که بایستی در مراقبت از سالمندان رعایت شود، حفظ کرامت آن هاست. رعایت کرامت انسانی سالمندان، با توجه به داشتن بیماری های مزمن و کاهش توانمندی جسمانی در هنگام مراقبت ها و کنترل سلامت کمتر موردتوجه قرار می گیرد. بر همین اساس هدف از این مطالعه، مروری بر کرامت سالمندان و عوامل مرتبط با آن می باشد. مطالعه ی مروری نقلی حاضر با بررسی مقالاتی که از سال 2000 تا پایان سال 2017 میلادی در زمینه کرامت در سالمندان به زبان های فارسی و انگلیسی منتشرشده بودند، انجام شد. با استفاده از کلیدواژه در عنوان و یا چکیده مقاله در پایگاه های اطلاعاتی Magiran, SID, Medlib, Iranmedex Google Scholar, برای مطالعات فارسی زبان و مقالات به زبان انگلیسی در پایگاه های PubMed, Science direct, Google scholar, Proquest Elsevier  جستجو انجام شد. کلیدواژه های فارسی شامل کرامت، منزلت، شان، با تک تک واژه های افراد مسن، سالمند و سالخورده بود. این کلیدواژه ها در زبان انگلیسی شامل؛ Dignity  Dignified care,با تک تک واژه های Aging, Elderly, Old People بوده است. پس از جستجو 67 مقاله یافت شد که در نهایت 10 مقاله واجد معیار ورود به مطالعه شناخته شدند. یافته ها نشان داد احترام، برقراری ارتباط  مناسب، رعایت حریم خصوصی و رازداری، حفظ استقلال و ارائه مطلوب خدمات از عوامل ارتقادهنده احساس کرامت در سالمندان می باشند. از طرف دیگر بی احترامی به سالمندان و برقراری ارتباط نامطلوب، نادیده گرفتن نیاز آنان به استقلال و تصمیم گیری، بستری شدن در بیمارستان و ارائه نامناسب خدمات، نداشتن حریم خصوصی، ناتوانی در انجام فعالیت های روزمره، بازنشستگی و وابستگی اقتصادی از عوامل تهدیدکننده کرامت در سالمندان محسوب می شوند. پرستاران و مراقبین سالمندان باید رعایت شان و منزلت آنان را وظیفه خود دانسته و با توجه به عواملی که زمینه ساز ارتقاء و یا تضعیف کرامت این قشر از جامعه می باشند، وظایف انسانی خود را به شایستگی انجام دهند.
    کلیدواژگان: کرامت، منزلت، شان، سالمند
  • ارمغان کاظمی نژاد، علی میرابی، لطف الله داوودی، محمدجعفر قهاری، قاسم رحمت پور رکنی، زهره حاج حیدری* صفحات 22-31
    پدیکلوز کپیتیس یا همان شپش سر بیشتر در بچه ها شایع است. اگرچه آلودگی با شپش بیماری خاصی را منتقل نمی کند اما به دلیل ایجاد اضطراب و استرس بالایی که در فرد مبتلا ایجاد می کند نیاز به درمان را ایجاب می نماید. شیوع این آلودگی در اثر نمایش ناکافی و غیرضروری در حال افزایش است. این مقاله مروری می تواند به عنوان یک مرجعی برای انواع درمان های رایج در پدیکلوز کپیتیس به کار رود. این پژوهش مطالعه ای مروری است که با هدف درمان های پدیکلوز سر و با بررسی متون در منابع اینترنتی و پایگاه های اطلاعاتی در دسترس مانند Pubmed، Science Direct، Google Scholar، SID با کلیدواژه های فارسی شپش سر، پدیکولوز، درمان، دارو و با کلیدواژه های انگلیسی Pediculusis Capitis، Head Lice، Treatment، Therapy و Drugs در محدوده زمانی بین سال های 2018-1990 انجام شد. درمان های متعددی برای درمان این آلودگی بکار می رود که شامل پرمترین، مالاتیون، ایورمکتین موضعی و خوراکی، لیندان، بنزیل الکل، اسپینوساد، دایمتیکون و استفاده از ترکیباتی است که به صورت مکانیکال آلودگی را از بین می برد. هرکدام از این ترکیبات با توجه به سن و شرایط خاص هر فرد در بیمار استفاده می شود. باید به این نکته توجه شود که ایمن ترین و موثرترین درمان برای فرد مبتلا انتخاب شود و داروهای موضعی به عنوان خط اول درمان ارجح می باشند. استفاده از داروهای سیستمیک باید محدود به مواردی شود که عدم پاسخ و مقاومت به داروهای موضعی وجود داشته باشد. غربالگری و درمان افراد در تماس نزدیک با فرد آلوده در رسیدن به درمانی کامل کمک کننده خواهد بود.
    کلیدواژگان: شپش سر، درمان، راهکار درمانی، پدیکلوز کپیتیس
  • حمیده عظیمی لولتی، زینب کردان* صفحات 32-47
    سرطان یک مشکل بزرگ سلامت عمومی به شمار می رود که می تواند تاثیر منفی بر تمامی ابعاد جسمی، روانی و اجتماعی بیماران بگذارد. مطالعات بیشتر بر عوامل متعددی و منفی که با تاب اوری در این بیماران مرتبط می باشند تاکید داشته اند. شناسایی عوامل مرتبط  مثبت  جهت اجرای مداخله بر روی این بیماران برای افزایش تاب اوری نیز مهم می باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف مروری بر جنبه های روانی و اجتماعی مرتبط با تاب آوری در بیماران مبتلا به سرطان انجام شد.
    مطالعه حاضر مطالعه مروری نقلی بوده که جهت تدوین این مقاله، پژوهشگران با استفاده از کلمات کلیدی فارسی همانند سرطان، تاب آوری، عوامل  روانی تاب آوری و عوامل  اجتماعی تاب آوری در پایگاه های اطلاعاتی در دسترس شامل Google Scholar،PubMed ،Magi ran ، SID ، Springer، Science Direct،ProQuest  جست وجو را انجام دادند. درنهایت از داده های کامل 14 مقاله جهت نگارش این مقاله مروری استفاده شد.
    مرور یافته های مطالعات منجر به دسته بندی مطالعات در دوطبقه کلی جنبه های روانی مرتبط با تاب آوری شامل خوش بینی، امیدواری، عوامل شخصیت و مذهب/معنویت و جنبه های اجتماعی مرتبط با تاب آوری شامل مهارت مقابله ای فعال و حمایت اجتماعی  گردید. یافته های مرور نقلی حاضر نشان داد که ازآنجایی که جهت سازگاری بهتر با عوامل روانشناختی-اجتماعی بیماری سرطان و بهبود کیفیت زندگی مبتلایان نیاز به افزایش تاب آوری در بیماران داریم، شناسایی جنبه های روانی- اجتماعی مرتبط با تاب آوری اولین قدم جهت برنامه ریزی، طراحی مداخلات و ارائه مدل های تاب آوری به جهت بهبود آن در بیماران مبتلا به سرطان می باشد.
    کلیدواژگان: سرطان، تاب آوری، سازگاری، مروری نقلی، عوامل روانی اجتماعی
  • مینا باباشاهی* صفحات 48-59
    رویکرد ریشه های تکاملی سلامت و بیماری در سیاست گذاری تغذیه به این موضوع می پردازد که نوع تغذیه در طول نخستین ماه ها و سال های زندگی کودک و حتی در دوره قبل از تولد  اثری  مهم بر رشد و توسعه عملکردی ذهنی ، فکری، عصبی و رفتاری و کیفیت زندگی فرد می گذارد. بنابراین برای جلوگیری از مشکلات سلامتی افراد جامعه، از این دوران مهم زندگی می توان به عنوان پنجره فرصتی برای برنامه ریزی و سیاست گذاری تغذیه استفاده نمود. با توجه به ضرورت برنامه ریزی و سیاست گذاری تغذیه در این دوران، در این مطالعه به طور مروری به بررسی مطالعات و تجارب بین المللی و ملی در این زمینه خواهیم پرداخت.
    مطالعه حاضر از نوع مروری ساده می باشد. جهت دستیابی به مطالعات مرتبط بانک های اطلاعاتی Scopus، Google scholar، PubMed، Science Direct مورد جستجو قرار گرفتند و با توجه به هدف مطالعه مقالات مرتبط انتخاب شد.
    یافته ها نشان دادند که این رویکرد در سال های اخیر، در تعداد قابل ملاحظه ای از سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های تغذیه ای نقش مهمی داشته است. هدف از این برنامه ها این است که بتوانند با همکاری های بین بخشی- سازمانی چه در سطح ملی و چه در سطح بین المللی به بهبود وضعیت تغذیه فرد و جامعه کمک کنند. با توجه به اهمیت دوران ابتدایی رشد و نمو، ضروری است سیاست گذاران و فعالان حوزه سلامت، برنامه های در حال اجرا را پایش و ارزیابی نمایند. همچنین با استفاده از تجارب جهانی، برای بهبود بیشتر وضعیت تغذیه جامعه، سیاست های جدیدی را پایه ریزی نمایند. قطعا این برنامه ها در مناطق محروم که با شیوع سوءتغذیه بالایی مواجه هستند، ضرورت بیشتری می یابند.
    کلیدواژگان: ریشه های تکاملی، سلامت، بیماری، سیاست گذاری، تغذیه
|
  • Mahsa Shirani, Mehran Nouri*, Gholamreza Askari Pages 1-10
    PCOS is one of the most common endocrine abnormalities that affecting up to 10 % of women of childbearing age. Different drugs are used to treat this disorder, one of which is N-acetylcysteine (NAC), which has the ability to stimulate insulin secretion from pancreatic cells, as well as the regulation of insulin receptors at the erythrocyte level. The purpose of this study is to evaluate the effect of this supplement on insulin resistance, oxidative stress, and serum homocysteine levels in infertile women. By searching in the scientific databases of PubMed, Google Scholar, Science Direct, Scopus and Web of Science, using the N-Acetyl-L-cysteine, N-acetylcysteine, NAC, PCOS, Polycystic Ovary Syndrome and Polycystic Ovarian Syndrome keywords، studies that published between 1990 and 2018 were extracted. NAC has a potential for neutralizing free radicals due to its high Thiol group and can increase the activity of antioxidants such as glutathione peroxidase. A number of studies have shown that reducing insulin resistance is one of the mechanisms of NAC's function, which is similar to the mechanism of metformin function. It will induce ovulation in women with PCOS by inducing insulin sensitivity and antioxidant effects. Also, high levels of homocysteine ​​can cause endothelial dysfunction due to the formation of active oxygen species, which is why NAC can act as a vascular protective agent against oxidative damage. NAC can play an important role in the PCOS recovery process by influencing various factors.
    Keywords: Infertility, Polycystic Ovary Syndrome, N-Acetylcysteine, NAC
  • Zahra Khalili, Mohadeseh Gilani, Ehteram Alsadat Ilali* Pages 11-21
    One of the most important points that need to be observed in taking care of the elderly is maintaining their dignity. Considering the fact that the elderly suffer from chronic diseases and a reduction of physical ability, observing their dignity has received less attention while caretaking and health control. Accordingly, the purpose of the present study has been to review human dignity in the elderly and its related factors. The present narrative review investigates Persian and English articles on human dignity in the elderly published from 2000 until the end of 2017. Using key word search about the title or abstract section in the Databases such as Iranmedex, Medlib, SID, Magiran and Google Scholar for Persian article and databases such as Google Scholar, Science direct, PubMed and Proquest Elsevier were searched for English articles using the following keywords in both Persian and English, the search was done. The key words in English include "dignity" and "Dignified care" along with the single words "old people", "elderly" and "aging". After searching, 67 articles were found and finally, 12 articles had the inclusion criteria. Findings showed that respecting human dignity is one of the most important needs of the elderly and must be considered as an important phenomenon in taking care of the elderly, at the community level and health service centers. Several factors are associated with the dignity of the elderly, including: respect, privacy protection, independence, support, illness and hospitalization. The results of this study can guide policy makers, managers and caregivers of the elderly in order to provide things that are important from the perspective of the elderly to protect their dignity, but are less respected.
    Keywords: Dignity, Dignified Care, Elderly
  • Armaghan Kazeminejad, Ali Mirabi, Lotfollah Davoodi, Mohammad Jafar Ghahari, Ghasem Rahmatpour Rokni, Zohreh Hajheydari* Pages 22-31
    Pediculus capitis, commonly known head lice, is prevalent among children. It caused by Pediculus humanus capitis. Although P.humanus capitis is not a vector of human disease, but infestation with head lice, is a frequent community health concern and can cause social distress. Incidence is rising related to increased resistance due to inadequate and unnecessary treatments. This review article can be used as a reference to common types of treatments in pediculosis. Treatments of Pediculosis capitis were searched in available online resources and databases such as PubMed, Science Direct, and Google Scholar, SID with Persian and English keywords including pediculosis, head lice, treatment, therapy and drugs during 1990 to 2018. The available treatment options for Pediculosis capitis include permethrin, Malathion, topical and oral ivermectin, benzyl alcohol, spinosad, dimethicone and mechanical remove of head lice and nits. Any of these treatments should be selected according to age and special conditions. It should be noted that the safest and most effective treatment selected for the patient and topical drugs are preferred as first line treatment. The use of systemic drugs should be limited to cases where there is no response or resistance to topical drugs. Screening and treatment of all close contacts will be helpful for adequate management of pediculosis.
    Keywords: Pediculosis, Treatment, Management, Pediculus capitis
  • Hamideh Azimi Lolaty, Zeinab Kordan* Pages 32-47
    Cancer is viewed as a great public health nuisance exerting negative effects on all physical, mental and social dimensions of the patients. One of the ways to cope with the diseases induced negative impacts is resilience. Thus the current research has been conducted with the goal to review the psychosocial dimensions related to resilience in cancer suffering patients. This research has been a narrative review study for compiling in which the researchers used the keywords such as “Cancer, Resilience, Psychological Factors, Social Factors, and Protective Factors in the available databases including Google Scholar, PubMed, Magiran, SID, Springer, Science Direct and ProQuest.
    Having searched all full data, finally 14 articles have been applied in order to prepare the present article. Reviewing the studies indicates that several psychosocial aspects are associated with the resilience of cancer suffering patients including optimism, personality factors and religion / spirituality, active coping skills and social support. The narrative review derived findings suggest that since in order to better adapt with cancer and enhance their life quality, it’s required for the patients to increase resilience, the first step is to identify resilience associated psychosocial dimensions to be able to plan and design the interventions and propose resilience models for improving it in cancer patients.
    Keywords: Cancer, Resilience, Adaptation, Narrative Review, Psychosocial factors
  • Mina Babashahi* Pages 48-59
    The developmental origins of health and disease approach addresses deals with the fact that the type of nutrition during the first months and years of the child's life, and even in the pre-birth period, has a major impact on the development of mental, intellectual, neurotic and behavioral functions and the quality of life of the individual. Therefore, this important period of life can be used as an opportunity window to plan and manage nutrition in order to prevent people's health problems.
    With respect to the necessity of nutrition policy during this period, this study has reviewed international and national studies in this field.
    This study is a simple review. In order to access relevant studies, the Scopus, Google scholar, PubMed, and Science Direct databases were searched.
    The findings showed that this approach has played an important role in a considerable number of nutrition policies and programs in recent years.
    The goal of these plans is help improve the nutritional status of the individual and the community both nationally and internationally through intersectional collaboration. Considering the importance of the early stages of growth and development, it is imperative that policymakers and health professionals, monitor and evaluate ongoing programs.
    Also, based on global experiences, to establish new policies to further improve the nutritional status of the community.
    Certainly, these programs are needed more in deprived areas facing high prevalence of malnutrition.
    Keywords: Developmental Origins, Health, Disease, Policy, Nutrition