فهرست مطالب

بررسی های بازرگانی - سال شانزدهم شماره 92 (آذر، دی، بهمن و اسفند 1397)

دو ماهنامه بررسی های بازرگانی
سال شانزدهم شماره 92 (آذر، دی، بهمن و اسفند 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس برزویی* صفحات 1-12
    پروژه های زیربنایی نقش عمده ای در رشد و توسعه اقتصادی هر کشور دارد و از آنجایی که دولت ها به علت هزینه بالای این پروژه ها و نیز گاهی به دلیل کسری بودجه سالانه، توانائی تامین مالی این پروژه ها را ندارند یا بنا به دلایلی دیگر، به سراغ جذب سرمایه های بخش خصوصی داخلی و خارجی می روند. استفاده از شیوه ساخت، بهره برداری و واگذاری[1] یکی از شیوه های تامین مالی پروژه های زیربنایی توسط بخش خصوصی است که قانون گذار در قانون تشویق و حمایت سرمایه گذار خارجی از جمله ترتیبات قراردادی می داند. در این شیوه تامین مالی به دلیل تعدد اطراف قرارداد و نیز تنوع قراردادها به ویژه در صورتی که طرف های قرارداد از کشورهای مختلف بوده، خطرات و ریسک ها افزایش می یابد. این ریسک ها در یک تقسیم بندی کلی به ریسک های عام و ریسک های ویژه (خاص) پروژه های ساخت، بهره برداری و واگذاری تقسیم می شود؛ زیرا برخی از ریسک ها، در همه قراردادهای ساخت، بهره برداری و واگذاری یکسان است(ریسک های عام)، ولی برخی دیگر از یک پروژه به پروژه دیگر متفاوت است(ریسک های خاص). این نوشتار به بررسی ریسک های عام در قراردادهای ساخت، بهره برداری و واگذاری می پردازد.
    کلیدواژگان: تامین مالی، سرمایه گذاری خارجی، ساخت، بهره برداری و واگذاری، ریسک
  • محمد میرابی، زهرا دل شاد* صفحات 13-24
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تاثیر محرک ها بر عملکردهای زنجیره تامین سبز در صنعت پتروشیمی صورت گرفته است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار LISRELصورت گرفت. درنهایت؛ بین فشار داخلی و خارجی زنجیره تامین سبز، فشار داخلی و خارجی با محرک های زنجیره تامین سبز، محرک های زنجیره تامین سبز و عملکرد زیست محیطی، عملکرد زیست محیطی و اقتصادی، عملکرد زیست محیطی و عملیاتی، عملکرد اقتصادی و عملیاتی، عملکرد اقتصادی و سازمانی رابطه معناداری وجود دارد اما بین محرک های زنجیره تامین سبز و عملکرد اقتصادی، عملکرد زیست محیطی و سازمانی، عملکرد عملیاتی و سازمانی رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین سبز، فشارهای داخلی و خارجی، محرک ها، عملکردهای زنجیره تامین سبز
  • مینا کرمی*، پیام فرهادی صفحات 25-38
    این پژوهش، با هدف بررسی نقش سرمایه های اجتماعی در میزان تاثیر مدیریت زنجیره تامین سبز بر عملکرد محیطی و اقتصادی سازمان انجام شده است. جامعه ی آماری پژوهش حاضر را تعدادی از شرکت های موجود در شهرک صنعتی بزرگ شیراز تشکیل می دهند. به منظور سنجش سرمایه اجتماعی سه بعد آن که به نظر می رسید تاثیر بیشتری در پیشبرد اهداف مدیریت زنجیره تامین سبز داشته باشد، مورد بررسی قرار گرفت. این ابعاد شامل اعتماد، همکاری و تعهدات و انتظارات می باشد. از طرفی برای مدیریت زنجیره تامین سبز دو فعالیت کلیدی آن شامل خرید سبز و نوآوری سبز در نظر گرفته شد. به منظور آزمون فرضیه های پژوهشی از مدل سازی معادلات ساختاری بر پایه ی روش کم ترین مربعات جزئی توسط نرم افزار پی ال اس استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که مدیریت زنجیره تامین سبز، هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم و به واسطه ی نقش میانجی سرمایه های اجتماعی، بر عملکرد محیطی و اقتصادی سازمان تاثیر می گذارد. اگرچه مشخص شد که شدت این تاثیر با توجه به هر یک از ابعاد سرمایه اجتماعی متفاوت می باشد. در نهایت نیز پیشنهاداتی برای سازمان هایی که سعی در بهبود عملکرد محیطی و اقتصادی خود از طریق مدیریت زنجیره تامین سبز را دارند، ارائه گردید.
    کلیدواژگان: سرمایه های اجتماعی، مدیریت زنجیره تامین سبز، عملکرد محیطی و اقتصادی سازمان، مدلسازی معادلات ساختاری، کمترین مربعات جزئی
  • حمید بابایی میبدی، زهرا دل شاد* صفحات 39-53
    سازمان ها با وارد کردن زنجیره تامین سبز در فرایندهای تصمیم گیری، از طریق خریداری منابع سبز و به کارگیری روش های دوستدار محیط زیست منجر به تولید محصولات سبز شده و نیز یک مزیت رقابتی برای سازمان ایجاد و سبب تقویت اعتبار و چهره سازمان در بازار و بین مشتریان می شود. از طرفی بهبود عملکرد محیط زیستی سبب سوددهی می شود و با تدوین سیاست های سبز می توان به مزایای زیادی دست یافت. در این پژوهش ابتدا با بررسی مباحث نظری، اصلی ترین عوامل در اقدام های اجرایی محیط زیستی دستیابی به زنجیره تامین سبز شناسایی گردیده و سپس با به کارگیری مدل سازی ساختاری تفسیری، روابط بین عوامل مورد تجزیه و تحلیل قرار داده شده است. نتایج این پژوهش نشان دهنده این است که این عوامل را می توان در هفت سطح بر اساس مدل ساختاری تفسیری طبقه بندی کرد. عامل بهره گیری از تکنولوژی های جدید و دوستدار محیط زیست (جهت جلوگیری از ورود آلاینده ها به محیط زیست و بهینه سازی مواد مصرفی و انرژی)، تاثیرگذارترین عامل شناخته شد که با داشتن آن می توان زمینه ساز بسیاری از عوامل دیگر شد. همچنین در خصوص قدرت نفوذ و وابستگی باید بیان نمود، عواملی که مهمتر و در سطوح پایین قرار دارند، اغلب در ناحیه مستقل که دارای نفوذ بالا و میزان وابستگی کم هستند، قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین سبز، محیط زیست، مدل ساختاری تفسیری
  • روح الله طاهری مبارکه، سید محمدرضا داودی* صفحات 55-77
    از موضوعات مهم در مدیریت زنجیره تامین، ارزیابی و انتخاب تامین کنندگان کارا می باشد که منجر به ایجاد مزیت رقابتی و بهبود عملکرد سازمان می شود. این موضوع زمانی اهمیت می یابد که چندین تامین کننده با امکان تخفیف نیز در نظر گرفته شود. هدف پژوهش حاضر، ارزیابی و انتخاب تامین کنندگان در شرایط چندگانه (چندمحصولی/ چندتامین کننده) با در نظر گرفتن تخفیفات ناشی از حجم سفارش در شرکت فولاد مبارکه اصفهان است. بر همین اساس، این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش از نوع توصیفی-پیمایشی می باشد. در پژوهش حاضر، برای حل مساله انتخاب تامین کننده، روش ترکیبی شامل فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی و یک مدل ریاضی با روش برنامه ریزی خطی عدد صحیح مختلط ایجاد گردیده است. این روش در دو مرحله انجام می شود. در مرحله اول، وزن نسبی هر کدام از معیارها برای هر کالا از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی تعیین می شود و در مرحله دوم، از خروجی های مرحله اول به عنوان ورودی در مدل برنامه ریزی خطی عدد صحیح مختلط استفاده می شود تا تامین کنندگان و مقادیر مورد تقاضا، تعیین شوند. مدل پیشنهادی، در بخش خرید شرکت فولاد مبارکه اصفهان پیاده سازی شده و مساله انتخاب بهترین تامین کننده از میان چهار شرکت، برای خرید چهار محصول و با توجه به چهار معیار مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاکی از آن است که به کارگیری مدل پیشنهادی، به تصمیم گیرندگان این امکان را می دهد که با ادغام معیارهای کمی و غیرکمی، نه تنها تصمیمات خود را بهبود بخشند، بلکه این کار را به صورت نظام مند و با سطح اطمینان بالاتری انجام دهند.
    کلیدواژگان: انتخاب تامین کننده، مدیریت زنجیره تامین، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی، برنامه ریزی خطی عدد صحیح مختلط، شرکت فولاد مبارکه
  • علی نقی مصلح شیرازی، هومن پشوتنی زاده* صفحات 79-91
    انتخاب پرتفولیوی مناسب برای سرمایه گذاری، همواره یکی از مسائلی است که هر سرمایه گذار در بازارهای مالی با آن مواجه است. به این منظور سهامداران باید علاوه بر در نظر گرفتن شاخص های مالی موثر بر کارایی بازار سرمایه، عوامل کلان اقتصادی و همچنین شرایط و قوانین حاکم بر بازار سرمایه را در نظر بگیرند. از این رو بررسی شرکت های مختلف متناسب با صنعتی که در آن مشغول به فعالیت هستند و اولویت بندی صنایع، می تواند الگویی را در اختیار سرمایه گذاران قرار می دهد. هدف اصلی این پژوهش مطالعه ی تطبیقی اولویت صنایع فعال در بورس اوراق بهادار تهران در دو دوره ی قبل و بعد از آزادسازی مالی در راستای سرمایه گذاری پرتفولیوی خارجی است. در این پژوهش به منظور اولویت بندی و تعیین کارایی صنایع از روش فرایند تحلیل شبکه ای (ANP) استفاده شده است. الگوی طراحی شده در برگیرنده ی معیارهای کلان اقتصادی (نرخ تورم، نرخ بهره، نرخ ارز)، ابعاد آزادسازی اقتصادی (عرض، عمق، کارایی) و نسبت های مالی شرکت ها (نقدینگی، اهرمی، فعالیت، سودآوری) می باشد. در این راستا 35 صنعت در گروه های دارای ویژگی های مشابه طبقه بندی گردیدند و در نهایت 18 گروه حاصله در دو دوره ی مورد بررسی، به ترتیب اولویت، رتبه بندی شدند. اولویت بندی صورت پذیرفته بوسیله ی نرم افزار Super Decision صورت پذیرفته است.
    کلیدواژگان: بازار مالی، آزادسازی مالی، کارایی، تصمیم گیری چند معیاره
|
  • Abbas Borzoei * Pages 1-12
    Infrastructures play a major role in the economic development of any country; however, governors cannot afford them due to their heavy costs, shortage of budgets, or lack of tendency by any reason. Hence, they appeal to local and foreign private sectors to financially afford the projects. BOT(building, operation and transfer) is among the ways of affording such projects by the private sector usually in a form of a consortium and on the basis of a contract with the government or State corporation; it undertakes to afford and build the infrastructure in a definite period of time .Instead of the investment, profit and risks, the private sector operates the project during a definite period of time, and at the end of the period delivers the project to the government or state corporation entrusted by contract. Although, the main BOT contract is between the government and the project corporation, the contractor would sign agreements with other secondary contractors, various corporations, financial institutions, and banks to implement the projects. The multiplicity of the partners, contractors, and the fact that they are from different countries results in various risks. The risks are divided into two types, namely general and specific ones. General risks include political, economic, and legal while specific risks consist of pre-construction, construction, operation, and funding ones, each of which is of different sorts.
    Keywords: Project Financing, Foreign Investment, BOT, Risks
  • Mohammad Mirabi, Zahra Delshad * Pages 13-24
    The purpose of this study is to identify the initiatives on green supply chain performance in petrochemical  and petroleum industries and evaluation of their effects. The research method is correlation which is done by using a questionnaire tool and a simple random sampling method. Data is analysised using SPSS software and LISREL software. The results indicat that there is a meaningful relationship between environmental and operational performance, economic performance; and operational performance, economic performance and organizational performance, but there is not a meaningful relationship between green supply chain initiatives and economic performance, environmental performance and organizational performance, operational performance, and organizational performance.
    Keywords: Green supply chain, Internal, External Pressures, Initiatives, Green Supply Chain Performances
  • Mina Karami *, PAYAM FARHADI Pages 25-38
    The purpose of this research is to investigate the role of social capital in the impact of green supply chain management on environmental and economic performance of the organization.  The statistical population of this study is a number of companies in the big industrial city of Shiraz.  In order to measure the social capital 3 dimensions of it which seemed to have greater impacts on the goals of green supply chain management are considered.  These dimensions include trust, cooperation, and commitments and expectations.  On the other hand, for green supply chain management, two of its key activities are Green Purchase and Green Innovation. To test the research hypotheses, structural equation modeling based on least squares method has been used by PPS software.  The results of the research show that green supply chain management, both directly and indirectly, through the intermediary role of social capital, affects the organization's environmental and economic performance.  It is also found that the severity of this effect varies according to each dimension of social capital.
    Keywords: Social Capital, Green Supply Chain, Management, Environmental, Economic Performance
  • Hamid Babaei Meybodi, Zahra Delshad * Pages 39-53
    By entering the green supply chain into decision-making processes, green purchasing and the use of environmentally friendly methods lead to the production of green products and also provide a competitive advantage to the organization, and enhance the credibility and face of the organization in the market and among customers. . On the other hand, improving environmental performance can be profitable, and with the development of green policies, many benefits can be gained. In this research, by first reviewing the theoretical issues, the main factors in the environmental performance of the green supply chain are identified and then, using interpretive structural modeling, the relationships between the factors have been analyzed. The results of this study indicate that these factors can be classified into 7 levels based on the interpretive structural model. The factor that makes use of new and environmentally friendly technologies (to prevent the introduction of pollutants into the environment and to optimize the consumption of energy and energy) has been recognized as the most influential factor that can be the basis of many other factors. Also, in terms of penetration power and dependence, factors that are more important and at lower levels are often located in an independent region with high penetration and low degree of dependency.
    Keywords: Green Supply Chain, Environment, Interpretative Structural Model
  • Seyddmomadreza Savoodi * Pages 55-77
    One of the important issues in supply chain management is the evaluation and selection of efficient suppliers, which leads to the creation of competitive advantage and improving the performance of the organization. This becomes more important when several suppliers with the possibility of discount are also considered. The purpose of the present research is to evaluate and select of suppliers in multiple conditions (multi-product/ multi-supplier) whit quantity discounts in Isfahan’s Mobarakeh Steel Company. This research is applied and due to it's nature and method is descriptive-survey. To solving the supplier selection problem, a hybrid method including a Fuzzy Analytical Hierarchy Process (FAHP) and a mathematical model with Mixed Integer Linear Programming (MILP) method has been developed. This method operates in two stages. In the first stage, the relative weights of each criterion for each type of item are determined via FAHP technique. In the second stage, the outputs of the first stage are used as inputs in the MILP model to determine the suppliers and the quantities to be provided. The proposed model has been implemented in the purchase department of Isfahan’s Mobarakeh Steel Company and selection problem of best supplier from among the four companies, to purchase four products and regarding four criteria's investigated. The results indicate that applying the proposed model enables decision makers not only to improve their decisions by integrating quantitative and non-quantitative criteria, but to do it systematically and with a higher level of confidence.
    Keywords: Supplier Selection, Supply Chain Management, Fuzzy Analytical Hierarchy Process, Mixed Integer Linear Programming, Mobarakeh Steel Company
  • Ali Naghi Mosleh Shirazi, Hooman Pashootanizadeh * Pages 79-91
    Selection of the appropriate portfolio for investment is one of the issues that investors face it in financial markets. For this, shareholders must considere the financial parameters that effect on capital market efficiency and also must survey the macro economic factors and rules which governe the capital market. Therefore, analyzing the different companies in terms type of industries and ranking of the industries can provide a model to the investors. The main objective of this research is to rank  the accepted industries in Tehran Stock Exchange in before and after liberalization period and then to compare these two periods together. This study has used the ANP method to range and identify the effective industries. Designed pattern includes macro-economic criteria (inflation, interest rate, exchange rate), economic liberalized dimension (width, depth, efficiency) and financial ratios (liquidity, leverage, activity, profitability). In this context, 35 industries classified in 18 groups with similar characteristics in both periods. Prioritization has been done with Super Decision software.
    Keywords: Financial market, Financial Liberalization, Efficiency, Multi Criteria Decision Making