فهرست مطالب

مجله مطالعات ادبیات کودک
سال نهم شماره 2 (پیاپی 18، پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرزانه آقاپور* صفحات 1-28
    پژوهش حاضر با هدف بررسی شیوه های القای ایدئولوژی و بازنمایی لذت جست وجوی ایدئولوژی های پنهان و آشکار در دو رمان نوجوان نگاشته می شود. رمان های امپراطور کوتوله ی سرزمین لی لی پوت جمشید خانیان و کنسرو غول مهدی رجبی، نمونه های بررسی شده ی این جستارند. روش پژوهش، تحلیل محتوای کیفی با روی کرد توصیفی تحلیلی است. چارچوب نظری استیونز و مک کالم در باب ایدئولوژی و کتاب های کودکان، به ساختار مقاله شکل می دهد. در این جستار، بازتاب های ایدئولوژی، در نظام های نشانه شناسیک زبانی و در چهار محور جایگاه های سوژی نهفته در متن، تخیل، جنسیت و عصیان بررسی خواهد شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که در امپراطور کوتوله ی سرزمین لی لی پوت، تخیل، نوجوان را به تفسیر نمادین تجربه های عینی می رساند و یاری گر او در کشف معنای زندگی و رویدادها است. نوجوان از این ابزار برای وسعت بخشیدن و نظام مندساختن زندگی خود و اطرافیانش استفاده می کند. در کنسرو غول، تخیل جایگاه ویژه ای دارد، به رسمیت شناخته می شود و نوجوان به مدد آن و با فرافکنی، با دنیای واقعی و مشکل های زندگی اش کنار می آید و شخصیتش را بازسازی می کند. در واقع، تخیل به حذف رفتارهای ضداجتماعی می انجامد. زاویه ی دید در هر دو رمان، راوی-قهرمان است و روایت بی فاصله صورت گرفته است و همین، منجر به هم حسی مخاطب و تاثیرپذیری ایدئولوژیک بیشتر می شود. عصیان در هر دو اثر با شدت و ضعف دیده می شود. خانیان طلب رهایی و پرواز نوجوان را در لایه های زیرین پنهان کرده است. در مجموع، در قیاس دو کتاب، در رمان خانیان، نمادها و معناهای نهفته در پشت آن ها، هوشمندانه تر استفاده شده اند.
    کلیدواژگان: لذت و آموزش، ایدئولوژی های پنهان و آشکار، رمان نوجوان، استیونز، مک کالم
  • سمانه اسدی*، کاووس حسن لی صفحات 29-54

    شبی که جرواسک نخواند، نوشته ی جمشید خانیان، یکی از آثار برجسته در حوزه ی رمان نوجوان است که توجه بسیاری از منتقدان و خوانندگان را برانگیخته است. ازآنجاکه زبان، اصلی ترین ابزار نویسنده برای آفرینش متن ادبی است، در پژوهش پیش رو، زبان این رمان در سه سطح واژگانی، نحوی و بلاغی بررسی شده تا ویژگی های بنیادی آن شناسایی شود. از مهم ترین ویژگی های زبانی این رمان می توان به موارد زیر اشاره کرد: فراوانی فعل هایی که بر حرکت دلالت می کنند، دگرگونی ناگهانی ساخت فعل ماضی، چیرگی ویژگی های صرفی زبان معیار بر گونه ی گفتاری آن، فراوانی جمله های کوتاه، جابه جایی ارکان جمله، تکرار برخی جمله ها، آهنگین بودن کلام، تقابل (برجسته ترین آرایه ی اثر)، توصیف و تصویر (پرشمارترین و آشکارترین آرایه)، نمادسازی و اقتباس. درنگ بر این ویژگی ها و جزئیات آن، نشان می دهد که بسیاری از آن ها در ساختار کلی رمان کارکردی مثبت دارند و در پرداخت عناصر گوناگون داستان (موضوع، درون مایه، شخصیت، فضا و...) اثرگذار بوده اند. این ویژگی ها گویای توجه نویسنده به اهمیت زبان در بهبود کیفیت اثر و انتقال بهتر اندیشه است و می تواند یکی از عوامل توجه منتقدان گوناگون به داستانی با موضوع تکراری جنگ و برگزیده شدن این رمان در چندین جشنواره های باشد. واژه های کلیدی: جمشید خانیان، جنگ، رمان نوجوان، شبی که جرواسک نخواند، زبان.

    کلیدواژگان: جمشید خانیان، جنگ، رمان نوجوان، شبی که جرواسک نخواند، زبان
  • مسیح ذکاوت* صفحات 55-76
    این مقاله برآنست تا پس از معرفی بوم فمنیسم با کاربستش در ادبیات کودک ایران جنبه های جدیدی از آن را آشکار کند. رابطه ی زن طبیعت کانون بررسی پژوهش های بوم فمنیسم است. دو دیدگاه جوهرگرا و ساخت گرا برای تفسیر این رابطه وجود دارد. بوم فمنیسم سه موضع مختلف در برابر این رابطه اتخاذ می کند: تقویت، تضعیف و یا بازنگری در آن. البته، توجه به بدن به عنوان چاره ای برای برون رفت از اختلاف نظرها بر سر جوهرگرایی و ساخت گرایی مطرح شد. به رغم اختلاف نظرها، بوم فمنیست ها بر سر مبارزه با منطق چیرگی، تکثرگرایی و رویکردهای چندفرهنگی، تاکید بر تنوع، و ارتباط انواع مختلف تعدی با یکدیگر توافق دارند. پس از تبیین اصول بوم فمنیسم، دلینگ، دلینگ نوشته ی زهره پریرخ و به تصویرگری لیسا جمیله برجسته و دو دوست اثر هدا حدادی در این چارچوب بررسی می شوند. دلینگ، دلینگ رابطه ی زن طبیعت را به شکلی سنتی، غیرنقاد و بدون به چالش کشیدن آن بیان می کند. همین رویکرد سنتی در رابطه ی متن و تصویر نیز آشکار است. مضمون متن و تصویر پیرامون رابطه ی مادر، دختربچه و عناصر طبیعی و تلاش انسان برای مهار نیروی طبیعت است و هر دو ویژگی های مادرانگی سنتی را به زن و طبیعت نسبت می دهند. اما دو دوست تاویلی متفاوت از این رابطه به دست می دهد که در برهم کنشی فعال و افزاینده ی متن و تصویر نیز نمود یافته است. در این کتاب تصویرها به جای رنگ از عناصر طبیعی تشکیل شده اند و رابطه ی زن طبیعت غالبا به دور از برتری جویی انسان بر طبیعت تصویر شده و به تقویت رابطه ی زن زن و توجه به بدن و مفاهیم انتزاعی چون عشق می انجامد.
    کلیدواژگان: بوم فمنیسم، منطق چیرگی، رابطه ی زن طبیعت، دو دوست، دلینگ دلینگ
  • فاطمه زمانی* صفحات 77-98
    درون مایه، شخصیت ها و نمادهای اسطوره ای شاهنامه همواره مورد توجه شاعران و نویسندگان معاصر بوده است. مولفان ادبیات کودک و نوجوان نیز به بازآفرینی و بازنویسی داستان های شاهنامه توجه شایانی داشته اند. آرمان آرین در رمان فانتزی راز کوه پرنده، بخش های حماسی شاهنامه را با تکیه بر حوادث زندگی رستم برای گروه سنی کودک و نوجوان بازآفرینی کرده است. این جستار، برپایه نظریه ترامتنیت ژرار ژنت، روابط فرامتنی و بیش متنی این رمان را با شاهنامه مورد بررسی قرار داده است. نتیجه حاصل شده از این تحلیل، نشان می دهد که نویسنده با تایید و تاکید درون مایه های شاهنامه، لزوم احیاء و حفظ آن ها را در ذهن و ضمیر نوجوانان نهادینه می کند. همچنین روابط بیش متنی این اثر حاکی از این است که آرین با ایجاد تغییر در پیرنگ، شخصیت پردازی، زمان و مکان، لحن شاهنامه و غیره در راستای تبدیل اسطوره و حماسه به رمان گام برداشته است.
    کلیدواژگان: شاهنامه، ادبیات کودکان، فرامتنیت، بیش متنیت، رمان راز کوه پرنده
  • فاطمه عظمت مدار فرد، حسنعلی بختیار نصرآبادی*، محمدحسین حیدری، یحیی قائدی صفحات 121-144

    هدف از این پژوهش، بررسی و تحلیل محتوای داستان های رساله ی دلگشا اثر عبید زاکانی بر پایه ی نظریه ی لیپمن درباره ی تفکر فلسفی است. برای دست یابی به این هدف، کوشش بر آن بوده است تا با مرور مختصری بر آراء لیپمن، مولفه های تفکر فلسفی از دیدگاه وی شناسایی و استنتاج گردند. پس از مطالعه و بررسی، مولفه ها به سه گروه مولفه های تفکر انتقادی، خلاق و مراقبتی تقسیم شدند. در بخش دوم، به کمک روش تحلیل محتوای قیاسی و با توجه به چهارچوب نظری فراهم شده در بخش نخست، مولفه های تفکر فلسفی در سه داستان منتخب از رساله ی دلگشا شناسایی و تحلیل گردیدند. یافته های پژوهش نشان داد که هر سه داستان به دلیل آن که حاوی مولفه هایی در زمینه ی ابعاد گوناگون تفکر فلسفی هستند، توانایی لازم را در پرورش این نوع تفکر داشته و با افزودن برخی تمرین ها و پرسش ها می توان ظرفیت آن ها را جهت استفاده در برنامه ی فلسفه برای کودکان به میزان قابل توجهی افزایش داد. پیشنهاد می گردد که مولفان ادبیات کودک و نوجوان داستان های این پژوهش را برای دو گروه سنی کودک و نوجوان بازنویسی کنند. این بازنویسی بهتر است به گونه ای صورت بگیرد که هیچ مولفه ای را در متن فرو نگذارد.

    کلیدواژگان: مولفه های تفکر فلسفی، لیپمن، رساله ی دلگشا، فلسفه برای کودکان
  • محمدحسن کریمی، محبوبه البرزی، فریبا خوشبخت، حسین مسنن فارسی* صفحات 149-168
    مساله ی زیبایی و زیبایی شناسی یکی از بحث انگیزترین مسائل حوزه ی فلسفه و هنر است که هم چنان راه را برای ایده پردازی های جدید و به چالش کشیدن ایده های قدیمی باز گذاشته اما چنان که از عمده ی متون بر می آید، امر زیبایی و زیبایی شناسی، بیش تر دغدغه ی بزرگ سالان بوده است تا کودکان. در مقاله ی حاضر تلاش شده است تا این مقوله هم در سن کودکی و هم در حوزه ی تجربه ی کودکی، مورد بررسی قرار گیرد. آن چه در این پژوهش مدنظر است، درک زیبایی شناختی کودکان از تصویرهایی است که توسط تصویرگران کتاب های کودک تولید شده است. این مقاله در پارادایم کیفی قرار دارد و نمونه گیری آن به صورت نمونه گیری با حداکثر تنوع است. روش جمع آوری اطلاعات نیز، مصاحبه ی نیمه ساختاریافته و عمیق است و از روش تحلیل محتوا برای تحلیل متن مصاحبه ها استفاده شده است. تحلیل مصاحبه ها حاکی از آن بود که کودکان تمامی عناصر دیداری مورد نظر را در قضاوت زیبایی شناختی خود مد نظر قرار می دهند و نیز آن ها در داوری زیبایی شناختی خود نه تنها موضوع را در نظر می گیرند بلکه چگونگی آن موضوع را نیز مد نظر قرار می دهند. چگونگی هایی مانند رنگ، عاطفه، عمل، اندازه، بافت، پس زمینه ی آن موضوع که با ترتیب خاص، آن ها را انتخاب می کنند.
    کلیدواژگان: _ تصویرگری، کتاب های تصویری داستانی، درک زیبایی شناختی کودکان، داوری زیبایی شناختی، عناصر دیداری
  • مجتبی مجرد* صفحات 169-180

    یکی از جنبه های مغفول مانده در سیره پیامبر اکرم، توجه ایشان به شعر و ادبیات کودک است. به گواهی تاریخ، نه تنها شعرهای کودکانه ای که عموما در اوزان محرک و مهیج سروده می شده، در زمان کودکی پیامبر برای ایشان خوانده می شده، بلکه شخص پیامبر نیز پاره ای از اشعار کودکانه را برای کودکانی مانند امام حسن و امام حسین می خوانده اند و گاه نیز در باب برخی از اشعار کودکانه اظهار نظر می کرده اند. ما در این مقاله می کوشیم با بررسی متون حدیثی و تاریخی، شعرهای کودکانه ای را که در سیره پیامبر اکرم مورد توجه واقع شده، استخراج، بررسی و تحلیل کنیم. در ضمن این بحث نشان داده ایم که ساختار برخی از این اشعار، به احتمال با ساختار شعرهایی که گوسان های ایرانی در دوران پیش از اسلام می خوانده اند مشابهت هایی دارد و احتمال تاثیرپذیری برخی شعرهای کودکانه عرب، از ساختارهای پیش از اسلامی شعر فارسی وجود دارد. همچنین در پایان مقاله با ذکر دو نمونه، تاثیرگذاری و قدرت شعر کودک در تمدن اسلامی را نشان داده ایم.

    کلیدواژگان: شعر کودک، پیامبر اکرم، سه خشتی، موسیقی
  • سجاد نجفی بهزادی*، جهانگیر صفری، معصومه مهری قهقرخی، زیبا علی خانی صفحات 181-202

    کودکان تصویر متفاوتی از خداوند در ذهن دارند و همواره نسبت به شناخت او کنجکاو هستند. این کنجکاوی اغلب به صورت پرسش های مداوم خود را نشان می دهد. آن ها به دنبال تصویری روشن و اقناع کننده درباره مفهوم خداوند هستند. ادبیات به عنوان یک رسانه می تواند کودک را در این شناخت یاری دهد. شاعران کودک هر کدام به سبک خاص خود تصویری از خداوند ارائه کرده اند. هدف این پژوهش بررسی و نقد تصویر خداوند در شعر کودک است. روش تحقیق به صورت تحلیل محتواست. در این پژوهش مواردی مانند؛ بسامد القاب و عناوین خداوند، طبقه بندی نوع ایماژها و بسامد اشعار مربوط به مفهوم خداوند بررسی شده اند. از میان 30 شاعر (9 زن و 21 مرد) و 120 اثر، تنها در 40 قطعه شعر به مفهوم خداوند پرداخته شده که اغلب تکراری و کلیشه ای هستند. در میان پدیده ها، بیشتر از زیبایی های طبیعت به عنوان نشانه هایی برای خداشناسی بهره گرفته اند. اکثر اشعار مربوط به خدا در شعر کودک، بر موضوعات حاشیه ای متمرکزند و کمتر مشاهده شده که شاعر مستقیما با خدا گفت وگویی داشته باشد یا دست به ستایش شاعرانه ی او بزند. ایماژهای دسته ی اول (ایماژ های توصیفی) در مقایسه با ایماژهای واقعی- تخیلی و تخیلی- کنشی بسامد بیشتری داشته اند.

    کلیدواژگان: خدا، تصویر، کودک، شعر، پدیده های طبیعت
|
  • Farzaneh Aghapour Pages 1-28
    This study investigates the techniques of ideology induction and representation of the pleasure caused by seeking hidden and visible ideologies in two YA novels. Jamshid Khanian's Emperatour-e- Kutule-ye- Sarzamin-e- Liliput (The Dwarf Emperor of Liliput) andMehdi Rajabi's Konserv-e- Ghul (Tinned Giant) are the samples of this article. The study follows inductive content investigation procedure with a descriptive-analytical approach. The theory of Stephens and McCallum about ideology and children’s books has been used as the dominant approach. As the results show,in Emperatour-e- Kutule-ye- Sarzamin-e- Liliput, imagination makes the young adult powerful to symbolically explain the objective experiences and help him/her to discover the meaning of life and happenings. The young adult expands his/her own life as well as the life of others through the use of imagination. In Konserv-e- Ghul, imagination plays a special role and the young adult can recover his personality in order to solve his real life’s problems with it. In other words, imagination leads him to omit social behavioral disorders. The point of view in both novels is immediate-engaging first-person narration with protagonist-narrator. This feature affects the empathy of the audience and his/her acceptance of the ideology. Transgression can be found, more or less, in both novels. Although Khanian hides the demand for freedom and flight in deeper layers of the text, in comparison, the symbols and hidden meanings are used more wisely in Khanian’s novel.
    Keywords: pleasure, education, hidden, visible ideologies, YA novel, Emperatour-e- Kutule-ye- Sarzamin-e- Liliput, Konserv-e- Ghul, Stephens, McCallum
  • samaneh asadi, kavoos hassanli Pages 29-54

    The Night that Cricket Won’t Sing, written by Jamshid Khanian, is one of the most outstanding works in the field of teen novel that has attracted the attention of many critics and readers. Since language is the author's main tool for creating literary texts, in this research, language of the novel is studied at three lexical, syntactic, and rhetorical levels to identify its fundamental characteristics. Among the most important linguistic features of this novel are: high frequency of verbs implying movement, sudden transformation of the structure of past verbs, dominance of the tense features of standard language on its spoken form, high frequency of short sentences, changing of sentence clauses, repetition of some sentences, melodious language, contrast (the most prominent figure of the work), description, imagery (the most numerous and most revealing figure), symbolization and adaptation. Focusing on these features and their details show that many of them have positive effects on the overall structure of the novel and have influenced the development of various elements of the story (subject, theme, personality, space, etc.). These features imply the author's attention to the importance of language in improving the quality of the work in order to transfer ideas better. and can be one of the factors of various critics’ attraction to the repetitious story of war and the selection of this novel in several festivals.

    Keywords: Jamshid Khanian, war, teen novel, The Night that Cricket Won’t Sing, language
  • Massih Zekavat * Pages 55-76
    After a pioneering attempt in introducing the tenets of ecofeminism in Persian, I will contend that this critical approach can facilitate a novel understanding of Persian literary tradition by reading two works of children’s literature. Ding-a-Ling written by Zohreh Parirokh and illustrated by Lisa Jamileh represents a traditional depiction of the woman-nature relationship through succumbing to several of its biases. A similarly traditional outlook is also governing the relationship between the text and illustrations where the latter slavishly follows the details of the former without introducing any digressions. According to both the text and illustrations, the relationship of a mother, her daughter and nature, that is to say the human-nature rapport, is geared toward the subordination of nature, while maternal and feminine qualities as traditionally conceived are attributed to nature and women. Hoda Hadadi’s Two Friends, on the contrary, takes a very different approach to conceptualizing the woman-nature relationship. This alternative perspective is also evident in the creative and interactive relationship between the text and illustrations. Two Friends employs various natural elements including leaves and seeds to create the collage of its illustrations. The woman-nature relationship does not seek domination over nature and is not merely founded upon anthropocentrism. Instead, it reinforces the woman-woman relationship, and foregrounds body, emotions, passions and such abstract notions as love.
    Keywords: ecofeminism, picturebooks, Hoda Hadadi’s Two Friends, Zohreh Parirokh, Lisa Jamileh’s Ding-a-Ling
  • Fatemeh Zamani Pages 77-98

    Themes, characters and mythical symbols of Shahnameh have always been at the center of attention by the contemporary poets and writers. Writers of children literature have shown great interest in recreating and rewriting stories of  Shahnameh. In the fantasy novel, Mystery of the Bird Mountain, Arman Arian has recreated epic parts of shahnameh relying on Rostam's life events for children and adolescents. In this article, Genette's transtextuality theory is used to examine metatextual and  hypertextual relations of the novel  to Shahnameh. The results of this analysis show that Arian tries to internalize themes of Shahnameh in adolescents. The hypertextual relations imply that Arian has changed plot, characterization, setting, and tone, in order to make a myth and an epic  into a novel.
    Keywords: Shahnameh_Children s literature_Metatextuality_Hypertextuality_Mystery of the Bird Mountain
  • Pages 121-144

    The aim of this paper is a content analysis of Ubayd Zakani's Resaleh-ye Delgosha according to Lipman's critical thinking views. Thus, three groups of critical thinking, creative thinking and caring thinking are applied to this text. The results show that the three stories of Delgosha have enough potential in developing philosophical thinking if some exercises and questions are added to be used in a P4C program. It is suggested to writers of children's literature to rewrite the stories in this book for two age groups.

    Keywords: Critical Thinking Components, Matthew Lipman, Resaleh-ye Delgosha, Philosophy for Children
  • Hoseyn Mosannan Farsi Pages 149-168
    Beauty and aesthetics are the most controversial issues in philosophy and art calling for new ideas and challenging the old ones. However, texts show that adults are more concerned with aesthetics than children.  The present article has tried to inquire the validity of the above-mentioned claim in childhood and in childhood experiences simultaneously. Thereby, we are concerned with children’s aesthetic perception of pictures drawn by picture book illustrators. This article falls within qualitative paradigm and the sampling method is based on maximum variation sampling strategy. The data collection method is based on deep and semi-structural interviews with children. The analyzing method is content analysis. Finally, content analysis showed that not only children can consider subject matter, they can identify all visual elements (such as color, emotion, act, size, texture, background color) in pictures and they consider a specific hierarchy to judge a picture.
    Keywords: picture books, children’s aesthetic perception, aesthetic judgment, illustrations, visual elements
  • Pages 169-180

    One of the neglected aspects of the Prophet's life is his attention to the poetry and literature of the children. Historically speaking, children's poems, which generally had exciting rhythm and rhyme, were recited for the Prophet in his childhood. The Prophet also read some of the children's poems for children like Imam Hassan and Imam Hussein, and sometimes he commented on some of these poems. In this article, historical and Hadith texts are studied in order to discover children's poems that are mentioned in the biography of the Prophet. It is argued the structure of some of these poems is most likely to be similar to the structure of poetry that Iranian Gosan have recited in pre-Islamic times, and it is possible that some of the Arab children's poems were influenced by the pre-Islamic structures of Persian poetry. Two examples show the influence of the children's poetry on the method of inferring Muslim jurisprudents.

    Keywords: Child poetry, The Prophet, music
  • masoumeh mehri Pages 181-202

    Children visualize different images of God and they are always curious about knowing him. This curiosity often shows up in continuous questioning. They seek a clear and convincing image of the concept of God. Literature as a medium can help the child in this respect. Poets who write poetry for children each present an image of God in their own style. The purpose of this research was to study God's image in children's poetry. The research method was a content analysis one. In this study, the frequency of titles of God, the classification of the types of images and the frequency of poems related to the concept of God were examined. Among 30 poets (9 Females and 21 Males) and 120 works, only 40 poems were related to the concept of God, which were often repetitive and stereotyped. Among the topics, they used the beauty of nature as signs for theology. Most of the poems related to God approach the topic indirectly. The poet does not interact directly with God or praise Him poetically. There are more descriptive imagery than imaginative interactive imageries is these poems.

    Keywords: God, Imagery, Children's Poetry, Natural Phenomenon