فهرست مطالب

تحقیقات مدلسازی اقتصادی - سال دهم شماره 35 (بهار 1398)

فصلنامه تحقیقات مدلسازی اقتصادی
سال دهم شماره 35 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی امینی راد*، نادر مهرگان صفحات 7-37
    اقتصاد ایران به عنوان اقتصادی در حال توسعه و نفتی، نیازمند انتخاب نظام ارزی مناسب در راستای دستیابی به اهداف اقتصادی خویش است. مشخصه هایی نظیر تنوع پایین در تولید و تجارت، بازارهای مالی ضعیف و توسعه  نیافته و سایر مشخصه های اقتصاد ایران، ایجاب می-کند، انتخاب نظام ارزی کشور متناسب با مشخصه های مذکور باشد؛ به هرحال در انتخاب نظام ارزی یک کشور، متغیرهای زیادی اثرگذار هستند که بدون توجه به آنها، انتخاب نظام ارزی مشکل و غیرمنطقی خواهد بود. به همین منظور در پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل بقا و استفاده از رویکرد رینهارت و رگف به بررسی نقش عوامل سیاسی و اقتصادی بر انتخاب نظام ارز ثابت در ایران بر اساس داده های ماهانه طی دوره 1359-1396 پرداخته شده است. مزیت روش تحلیل بقا، این است که وابستگی زمانی که ممکن است در وقوع یک رویداد وجود داشته باشد را در نظر گرفته و زمان می تواند به عنوان متغیر جانشین برای عوامل ساختاری غیرقابل مشاهده یک کشور در نظر گرفته شود. نتایج نشان داد، متغیرهای سیاسی و اقتصاد کلان در انتخاب نظام ارز ثابت در کشور اثرگذار هستند. اثرگذاری متغیرهای سیاسی بر نظام ارزی کشور نشان می دهد، در تصمیم گیری در مورد نرخ ارز در ایران، تنها  نظرات اقتصاددانان دخیل نبوده و ترجیحات مقامات سیاسی، اثر قابل توجهی بر سیاستهای ارزی دارد.
    کلیدواژگان: انتخاب نظام ارز، تحلیل بقا، اقتصاد سیاسی، مدل های دوره ای
  • علی اکبر باجلان*، سعید کریمی پتانلار، احمد جعفری صمیمی صفحات 39-68
    هدف مقاله حاضر بررسی اثرات نامتقارن شوک های مثبت و منفی تورم بر نااطمینانی تورم در کوتاه مدت و بلندمدت است. بدین منظور، ابتدا الگوی بال (1992) از طریق تجزیه شوک های تورمی به شوک های مثبت و منفی تقاضای پول و شوک های مثبت و منفی عرضه پول بسط داده شده است. سپس با استفاده از الگوی خودرگرسیونی با وقفه های توزیع شده غیر خطی و استفاده از داده های سری زمانی اقتصاد ایران برای دوره 1357 تا 1396 اثر شوک های مثبت و منفی تورم در کوتاه مدت و بلندمدت بر نااطمینانی تورم که از الگوی خودرگرسیون واریانس شرطی تعمیم یافته نمایی استخراج شده است، مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان دهنده این است که اثر شوک-های مثبت تورم بر نااطمینانی تورم در کوتاه مدت و بلندمدت مثبت و معنادار است؛ در مقابل، شوک های منفی تورم اثری بر نااطمینانی تورم در کوتاه مدت و بلندمدت نداشته است؛ به عبارت دیگر، افزایش تورم موجب افزایش نااطمینانی تورم در ایران شده است؛ در حالی که کاهش تورم چنین اثری بر نااطمینانی تورم نداشته است.
    کلیدواژگان: الگوی بال، الگوی خودرگرسیونی با وقفه های توزیع شده غیرخطی، الگوی واریانس شرطی تعمیم یافته نمایی
  • سجاد رجبی*، داوود منظور صفحات 69-110
    در این مقاله با استفاده از روش حذف فرضی تعمیم یافته دیازنباخر و لهر (2013) و در قالب مدل تعادل عمومی داده-ستانده، به بررسی و ارزیابی جایگاه بخش انرژی و زیربخش-های آن در اقتصاد ایران طبق داده های به‏هنگام شده جدول داده-ستانده ایران به سال 1396 با تکنیک RAS پرداخته شده است. در این راستا ابتدا طبق چهار سناریو، کاهش 10 درصدی عرضه زیربخش های انرژی شامل زغال سنگ، نفت خام، برق و گاز بررسی شده اند و در سناریو پنجم با تلفیق زیربخش های انرژی به یک بخش، کاهش 10 درصدی عرضه انرژی بر 75 بخش اقتصاد سنجیده شده است. نتایج این مدل شبیه سازی شده نشان می دهد با کاهش عرضه بخش انرژی بخش «ساخت کک و فراورده های حاصل از پالایش نفت» با کاهش 9 درصدی ارزش افزوده مواجه خواهد شد پس از آن نیز بخش های «حمل و نقل از طریق لوله» و «ساخت مواد و فراورده های شیمیایی» به ترتیب با 4درصد و 2درصد کاهش ارزش افزوده روبه رو می شوند.
    کلیدواژگان: بخش انرژی، داده ستانده، حذف فرضی جزئی، راس، ارزش افزوده
  • مهدی قائمی اصل*، الهه قاسمی نیک صفحات 111-144
    در این پژوهش، به بررسی عوامل موثر بر کیفیت دارایی در نظام بانکی ایران و ارائه  دلالت هایی جهت ایجاد سپرهای مناسب نقدینگی و مطالبات غیرجاری در مدیریت دارایی های بانکی پرداخته شده است. بدین منظور داده های آماری مربوط به متغیرهای کلان اقتصادی و صورت های مالی 30 بانک از سال 1385 تا 1395 در چارچوب یک تصریح پویای پانلی، مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج نشان  می دهد که میان نرخ تورم، نرخ رشد تولید ناخالص داخلی، سهم بانک از درآمدهای مشاع، ساختار انحصاری بازار بانکی و نقدینگی با کیفیت دارایی، ارتباط معنی داری وجود دارد ولی نرخ رشد تسهیلات و ذخیره های اختصاصی و عمومی مطالبات غیرجاری، تاثیر معنی داری بر کیفیت دارایی ندارند. بنابراین چارچوب و میزان نگهداری ذخایر اختصاصی و عمومی مطالبات غیرجاری (برخلاف سپر نقدینگی)، نتوانسته است سپر لازم برای بهبود کیفیت دارایی بانکی را فراهم آورد؛ از این رو یکی از مهم ترین دلایل تشدید مداوم و عدم مدیریت حجم مطالبات در سیستم بانکی، کژکارکردی و عدم رعایت قانون در نگهداری ذخایر عمومی و اختصاصی است. لازمه اصلاح این شرایط، نظارت دقیق بر حجم ذخایر پیش از تجدید تسهیلات و اضافه برداشت مضاعف از بانک مرکزی و سایر بانک ها و موسسات اعتباری است.
    کلیدواژگان: دارایی، کیفیت دارایی، مطالبات غیرجاری، سپرهای بانکی
  • وحید ماجد*، حسین میرشجاعیان حسینی، سمیرا ریاضی دوست صفحات 145-166
    همگنی گروه ها در مطالعاتی که از روش های چند مقطعی استفاده می نمایند از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این امر در مطالعات اقتصادی بویژه مطالعات متکی بر روش داده های تابلویی برای اعتبار نتایج و برآوردها اهمیت زیادی دارد. در تحلیل های چند مقطعی با مقاطع زیاد، بویژه تحلیل های مبتنی بر داده های تابلویی، خوشه بندی ضمن افزایش اطمینان از همگنی موردنظر و استحکام و اعتبار نتایج بدست آمده، امکان مقایسه گروه های مختلف با ویژگی های متفاوت را نیز فراهم می آورد. در این مقاله به ارائه روش های مرسوم در خوشه بندی و همگن سازی گروه ها در مطالعات چند مقطعی اقتصادی و محیط زیستی بر مبنای مولفه های موثر پرداخته شده است. بدین منظور نمونه ای متشکل از 92 کشور با بیشترین میزان انتشار CO2 در دوره زمانی 1990 تا 2012 که داده های مربوط به آنها در این دوره در دسترس بوده است، براساس 18 معیار موثر خوشه بندی شده اند. معیارهای مذکور با استفاده از تحلیل عاملی  به پنج مولفه اصلی تقلیل پیدا کرده و خوشه بندی کشورها به روش سلسله مراتبی بر مبنای مولفه های اصلی (HCPC) انجام شده است. انجام  خوشه بندی به تفکیک 92 کشور به هفت خوشه متفاوت هرکدام با ویژگی های خاص منجر شده است. بررسی مشخصات غالب کشورها، نشان از همگنی در هر یک از خوشه های مشخص شده دارد.
    کلیدواژگان: تحلیل خوشه ای، تحلیل عاملی، مطالعات چندمقطعی، مولفه های اقتصادی، مولفه های محیط زیستی
  • حسن حیدری*، مهسا رشیدی صفحات 167-200
    نرخ ارز با توجه به ماهیتی که دارد می تواند سطح عمومی قیمت ها را تحت تاثیر قرار دهد. اگرچه در زمینه اثرات نرخ ارز بر سطح عمومی قیمتها مطالعات زیادی شده است،  اما در زمینه  میزان اثرگذاری نرخ ارز بر قیمت در بخش های مختلف اقتصادی مطالعات کمتری انجام شده است. در این پژوهش تاثیر تغییرات نرخ ارز بر اجزای شاخص قیمت تولیدکننده (شامل بخشهای صنعت، کشاورزی و خدمات) با استفاده از الگوی خودرگرسیون برداری ساختاری (SVAR) محاسبه شده است. برای این منظور، از داده های فصلی دوره زمانی 1396-1370 استفاده شده است.  نتایج این تحقیق نشان می دهد، در بخش کشاورزی و خدمات با گذشت  یک دوره طولانی (24 فصل) گذر نرخ ارز به صورت ناقص (کمتر از 100 درصد) رخ داده است، بطوریکه به ازای 100 درصد افزایش در نرخ ارز در مجموع و به صورت انباشته قیمت در بخش خدمات 40 درصد و در بخش کشاورزی حدود 46 درصد افزایش یافته است. همچنین شاخص قیمت مصرف کننده نیز به ازای افزایش 100 درصدی نرخ ارز در نهایت حدود 23 درصد افزایش یافته است. در بخش صنعت بر خلاف سایر بخش های اقتصادی گذر نرخ ارز تقریبا کامل و حدود 100 درصد بوده است بطوریکه در فصل 24 در مجموع به ازای 100 درصد افزایش در نرخ ارز شاهد افزایش بیش از 97 درصد در قیمت های تولیدکننده در بخش صنعت هستیم. با توجه به نتایج می توان گفت که تفاوت قابل توجهی بین اجزای شاخص قیمت تولیدکننده در ایران از نظر انتقال اثرات نرخ ارز و میزان حساسیت به آن دیده می شود که می توان آن را به ساختار متفاوت این بخش ها نسبت داد.
    کلیدواژگان: گذر نرخ ارز، قیمت واردات، شاخص قیمت تولیدکننده، الگوی خودرگرسیون برداری ساختاری
  • هادی کشاورز* صفحات 201-237
    بازار کار به عنوان یکی از بازارهای چهارگانه نقش مهمی در رشد و توسعه اقتصادی ایفا می کند. بنابراین بررسی تحولات بازار کار به دلیل ارتباط تنگاتنگ آن با تحولات سایر بخش ها از اهمیت به سزایی برخوردار است. این مطالعه تلاش می کند با تعدیلاتی در یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی کینزی جدید برای اقتصاد ایران، پویایی های بازار کار را بررسی کند. پس از حل مدل، معادلات به دست آمده خطی شده و پارامترهای آن با استفاده از داده های فصلی اقتصاد ایران (96-84) به روش بیزین تخمین زده شد. مقایسه گشتاورهای الگو با گشتاورهای داده های اقتصادی نشان دهنده موفقیت الگو در شبیه سازی دنیای واقعی (تولید، مصرف، سرمایه گذاری، بیکاری و نرخ مشارکت) است. برسی توابع عکس العمل آنی نشان می دهد که نرخ مشارکت رفتار موافق سیکلی دارد. از طرف دیگر اشتغال در واکنش به تکانه های الگو (پولی، درآمد نفتی، مخارج دولت و استخدام بخش عمومی) افزایش یافته اما نرخ بیکاری به دلیل تغییر نرخ مشارکت و تغییر اندازه جمعیت فعال تغییر اندکی نشان داده که حاکی از پایداری نرخ بیکاری است.
    کلیدواژگان: بازار کار، الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی، اقتصاد ایران
|
  • Mehdi Aminirad*, Nader Mehregan Pages 7-37
    Iran's economy as a developing and oil economy, needs to choose appropriate exchange rate regime is to achieve its economic goals. Some characteristics such as little diversity in production and trade, weak and underdevelopment financial markets and other features of the Iranian economy, Requires the choice of exchange rate regime be based on the features of the country. However, the choice of exchange rate regime a country, many variables affect that regardless of their choice of currency regime will be difficult and illogical. Hence, in this study using survival analysis and use of Reinhart and Rogoff approach to investigate the role of political and economic factors on the choice of a fixed exchange regime in Iran based on monthly data during the period 1980-2017. The advantage of survival analysis method it is time dependence that may exist in the occurrence of an event be included and the time can be used as a proxy for structural factors and unobservable variable in country. The results showed that political and economic variables affect the choice of the fixed exchange system in the country. The impact of political variables on the country's exchange rate regime shows that only economists are not involved in the decision on the exchange rate in Iran, and the preferences of political officials have a significant impact on foreign exchange policies.
    Keywords: Choice Exchange Rate Regime, Survival Analyze, Political Economy, Duration Models
  • Ali Akbar Bajelan*, Saeed Karimi Potanlar, Ahmad Jafari Samimi Pages 39-68
    The purpose of current paper is to survey the asymmetric effects of inflation's positive and negative shocks on inflation uncertainty in short-run and long-run. For this end, first, the Ball model (1992) has been extended through the decomposition of inflation shocks to money demand's positive and negative shocks and money supply's positive and negative shocks. Then, through using nonlinear autoregressive distribution lag model and time series data of Iranian economy from 1978 to 2017 the positive and negative effects of inflation on inflation uncertainty, which is from the exponential generalized autoregressive conditional heteroskedasticity model, has been analyzed. The results of the study show that the effects of the inflation's positive shocks on inflation uncertainty in short-run and long-run are positive and significant. In contrast, the negative shocks have not any effects on inflation uncertainty in short-run and long-run. In other words, the rise in inflation causes an increase in inflation uncertainty in Iran; whereas, decrease in inflation has not had effects on inflation uncertainty.
    Keywords: Inflation, Inflation Uncertainty, Ball Model, Nonlinear Autoregressive Distribution Lag Model, Exponential Generalized Autoregressive Conditional Heteroskedasticity
  • Sajad Rajabi*, Davood Manzoor Pages 69-110
    In this paper, the Expanding extraction method of Dietzenbacher & Lahr (2013) is used and in the form of Input-Output general equilibrium model. The article assesses and evaluates the importance of the energy sector and its sub-sections in the Iranian economy based on Iranian input-output table of 2017 that is updated by RAS approach. In this way, the 10% reduction in the supply of coal, crude oil and natural gas, electricity and gas consumed has been investigated in four scenarios. Additionally, in the fifth scenario, by aggregating energy subsectors into one sector, the 10% reduction in the supply of energy in interaction with 75 sectors is measured. The results of this simulated model show that by reducing the supply of energy sector, "Manufacture of coke and refined petroleum products" will drop by 9% in value. Respectively, "Transport via pipeline" and "Manufacture of chemicals and chemical products" reduced by 4% and 2% in value added
    Keywords: Energy Sector, Input-Output, Partial Extraction Method, RAS, Value Added
  • Mahdi Ghaemi Asl*, Elahe Ghasemi Nik Pages 111-144
    In this research, the factors affecting assets quality in banking system of Iran and some implications for creating appropriate buffers of liquidity and non-performing loans in bank assets management has been investigated. In order to that, statistical data related to macroeconomic variables and financial statements of 30 banks from 2006 to 2016 have been used in the framework of a dynamic panel specification. The results indicate that there is a significant relationship between inflation rate, domestic gross production growth rate, bank share of total revenues, market Structure and bank liquidity with asset quality, but the growth rate of facilities and special and general reserves for non-performing loans have no significant effect on asset quality. Thus, the framework and the amount of special and general reserves for non-performing loans (unlike the liquidity buffer) failed to provide the necessary buffer to improve the quality of bank assets; so, one of the most important reasons for the persistent aggravation and lack of management of the volume of non-performing loans in banking system is dysfunctional and non-observance of the law in the maintenance of special and general reserves. The main requirement for correcting these conditions is to closely monitor the volume of reserves before refinancing and double overdraft from the central bank and other banks and credit institutions.
    Keywords: Asset, Asset Quality, Non-Performing Loans (NPLS), Banking Buffers
  • Vahid Majed*, Hossein Mirshojaeian Hosseini, Samira Riazi Doust Pages 145-166
    Homogeneity of groups in studies those use cross section and multi-level data is important. Most studies in economics especially panel data analysis need some kinds of homogeneity to ensure validity of results. This paper represents the methods known as clustering and homogenization of groups in cross section studies based on enviro-economics components. For this, a sample of 92 countries which produce the most greenhouse gases including CO2, clustered based on 18 criteria. Those criteria reduced to five primary components using factor analysis. Clustering of countries done by HCPC (Hierarchical Clustering on Principal Component) method. All 92 countries were clustered in 7 different groups. For each group properties of countries indicates the homogeneity of each cluster. In cross section analysis with many sections, especially analysis based on panel data, clustering, increases assurance of expected homogeneity and validity of result.
    Keywords: Dentist Cluster Analysis, Factor Analysis, Cross Section Studies, Enviro-Economic Components
  • Hassan Heydari*, Mahsa Rashidi Pages 167-200
    Exchange rate changes could impact on prices. Whether exchange rate pass through to prices is complete or incomplete is an interesting question in analyzing impacts of exchange rate policy. An important aspect of exchange rate pass through is in producer price index and in its sub-indices. Our aim is to analyze the effects of exchange rate changes on producer sub-indices. To do that we have used of the structural vector autoregressive (SVAR) methodology. Our data contains 1991 Q2-2017 Q1. The results show that there is a significant heterogeneity in exchange rate pass-through to producer prices. Our results showed that there is complete exchange rate pass through in industrial prices but agricultural and service prices show incomplete pass through. According to previous studies, the difference could be related to different market structure in industrial activities compared to agriculture and service activities.
    Keywords: Exchange Rate Pass-Through, Import Prices, Producer Prices, SVAR
  • Hadi Keshavarz* Pages 201-237
    The labor market, as one of the four markets, plays an important role in economic growth and development. So review developments in the labor market because of its close relationship with developments in other sectors is of great importance. This study tries to examine the dynamics of the labor market by adjusting for a New Keynesian dynamic stochastic general equilibrium model for the Iranian economy. After the model was solved, the obtained equations were linearized and their parameters were estimated using the economic data of Iran (2005-2017) by the Bayesian method. Comparing the model's moments with the economic momentum indicates the success of the model in real-world simulation (production, consumption, investment, unemployment, and participation rate). Impulse Response Functions Survey shows that participation rates are consistent with cyclic behavior. On the other hand, in response to shocks (monetary, oil revenues, government expenditures, and public sector employment), increased employment, but the unemployment rate has changed slightly due to the change in the participation rate and the change in the size of the active population, which represents the sustainability of the unemployment rate.
    Keywords: Labor Market, Dynamic Stochastic General Equilibrium Model, Iranian Economy