فهرست مطالب

مطالعات ادبی متون اسلامی - پیاپی 11 (پاییز 1397)

نشریه مطالعات ادبی متون اسلامی
پیاپی 11 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالاحد غیبی*، محمد طاهر مطهر صفحات 9-26
    اسلوب إستثناء به"إلا" و دقایق و ظرائف آن از مهم ترین ساختارهای کلام وحی است. از مباحث مرتبط با این اسلوب، موضوع تاویل موجبه به سالبه آیات و بیان تاثیر آن بر معنای آیات است که درک صحیح آن، تاثیر مستقیم بر درک و فهم معنای آیه دارد. تاویل موجبه به سالبه آیات در إستثنای به"إلا" از اموری است که مورد مناقشه بسیاری از نحوی ها و مفسران قرار گرفته است و به طرح نظرات مختلف و در نتیجه تفاوت تلقی معناهای متعدد از آیات قرآن منجر گشته است تا جایی که در بسیاری از موارد، آرای متفاوت در ارتباط با إستثناء، باعث شکل گیری معانی مختلف از آیات شده است. مقاله حاضر بر آن است با تکیه بر روش توصیفی تحلیلی و مقایسه دیدگاه های مفسرین بزرگی همچون زمخشری، قرطبی، ابوحیان اندلسی، طباطبائی و... مصادیق تاویل موجبه به سالبه آیات در إستثنای به"إلا"در قرآن کریم را مورد کنکاش قرار دهد و تاثیر آن را بر معنای و گاهی ساختار آیات تبیین کند.
    کلیدواژگان: تاویل، قرآن، إستثناء به إلا، موجبه، سالبه
  • فاطمه سادات ارفع*، سید محمد میرحسینی صفحات 27-46
    چکیده علم معانی یکی از شاخه های علوم بلاغی است و به عنوان یکی از مهارت های مورد نیاز در فهم صحیح کلام خدا به شمار می رود. فصل و وصل از مهم ترین بخش های علم معانی و از مباحث عمده ی علم بلاغت است که تاثیر بسزایی در بیان معنا و مفهوم آیات قرآن دارد. علامه طباطبایی از مفسران بزرگ معاصر، در تفسیر گرانسنگ المیزان به بلاغت جملات نیز توجه داشته است؛ تاثیر ارتباط جملات یا عدم ارتباط آنها در معنای کلام در بخش وصل و فصل از موارد مورد توجه علامه طباطبایی بوده است. از این منظر، تفسیر المیزان معانی و اغراض ویژه ای از کلام الهی را دربردارد که با توجه به این اغراض، جایگاه علم معانی در باب فصل و وصل تبیین می گردد. این مقاله، با روش توصیفی- تحلیلی نگاه علامه طباطبایی را به وصل و فصل در قرآن و تاثیر آن در معنا و مفهوم آیات بررسی می کند. علامه طباطبایی علاوه بر اشاره به برخی جایگاه های مواضع وصل و فصل، با نگاهی نو در مواردی از جمله؛ مقام تعدید و شمارش، تاکید بر تغایر مفهوم دو جمله، امر ناگهانی و غیر منتظره، فصل در آیات را بیان نموده و تحلیل معنایی کرده است.
    کلیدواژگان: علم معانی، بلاغت جملات، وصل و فصل، علامه طباطبایی، تفسیر المیزان
  • محمد کرمی نیا*، عباس اقبالی صفحات 47-68
    پژوهش در حوزه ترجمه قرآن کریم، پیشینه ای کوتاه دارد. برخی محققان با دقت نظر در ظرایف ساختارهای مختلف نحوی قرآن و مقایسه ی آنها با الگوهای زبان فارسی به این مهم پرداخته اند. هدف از پژوهش حاضر بررسی و نقد معادل های فارسی ای است که مترجمان فارسی کهن و معاصر برای موارد جمله های حالیه در قرآن برگزیده اند. با توجه به پیچیدگی و ظرافت نسبی این اعراب نحوی در برخی آیات قرآن، بررسی و نقد تلاش های مترجمان در معادل گذاری برای موارد کاربرد این نقش نحوی در قرآن به نتایج جالب توجهی انجامیده است. بر اساس شمارش منابع، حدود 400 مورد حال مفرد، 90 مورد جمله حالیه بدون واو و 190 مورد جمله حالیه با واو در قرآن کریم به کار رفته است. سپس معادل های انتخابی مترجمان منتخب (5 مترجم کهن و 15 مترجم معاصر) برای این موارد استخراج و بررسی شده است و در ادامه معادل فارسی مورد نظر با توجه به الگوهای ترجمه «جمله های حالیه» در فارسی ارزیابی و نقد شده است و در پایان، علاوه بر تبیین اختلافات نحویان و مترجمان بر سر تعیین ساختار نحوی «حال» در عبارات قرآن، میزان آگاهی و پایبندی هر مترجم به دانش نحو عربی و دستور زبان فارسی تا حد امکان آشکار گردیده است. همچنین میزان پایبندی مترجمان نسبت به رعایت این اصل نحوی مورد بررسی قرار گرفته است و در برخی موارد اندک، ترجم های پیشنهادی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: حال، ترجمه قرآن، نقد ترجمه قرآن، ترجمه های فارسی قرآن، جمله های حالیه
  • پژمان ظفری*، شهریار همتی، شمسی محبتی صفحات 69-94
    اصطلاح «معنای معنا» از دیرباز میان دانشمندان زبان عرب رایج بوده و امروزه زبان‏شناسان با عناوینی چون دلالات ایحایی، انعکاسی و سایه‏معانی از آن یاد می‎کنند. در متون قرآنی، معانی دیگری غیر از معانی اصلی و لغوی وجود دارد، که در فراسوی معانی وضعی جای می‎گیرد و از رهگذر عناصر عاطفی و سیاق زبانی، خود را نشان می‏دهد. در قرآن کریم یکی از اسلوب‏های بی‏نظیری که در آن معانی دوم تجلی می‏یابد، اسلوب تقدیم و تاخیر در آیات مشابه است. این اسلوب شگفت‏انگیز در آیات این گونه خود نمایی می‏کند که آیاتی شبیه به هم در سیاق‏های مختلف با اندک تفاوتی تکرار شده‏اند و واژگان آن دستخوش جابجایی گردیده اند. همین امر معانی تازه و بدیعی را به ارمغان آورده که با بهره‏گیری از یافته‏ها و دستاوردهای زبان‏شناسی می‏توان به نکات نهفته آن دست یافت. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی بر آن است با مقایسه تقابل‏های متناسب آیات تقدیم و تاخیر، و نیز با بهره‏گیری از معنای معنا و دلالت‏های جانبی، دریچه تازه‏ای از زیبایی‏های بیانی قرآن را بگشاید. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می‏دهد که تقدیم و تاخیر واژه‏ها، همانند تقدیم انس بر جن و سماء بر ارض و نفع بر ضرر و یا عکس آنهالله علاوه بر اینکه از اصول و ضوابطی نظام‏مند پیروی می‏کند بیانگر نوع چینش ساختمان واژگان قرآن متاثر از مفهوم سیاق و بافت کلام است و همین امر باعث شده قرآن کریم از وحدت موضوعی والایی برخودار باشد و این کتاب آسمانی را در میان دیگر کتاب‏ها اعجاز بی‏نظیری بخشیده است.
    کلیدواژگان: معنای معنا، تقدیم و تاخیر، آیات مشابه، سیاق، دلالت جانبی
  • مسعود باوان پوری*، یدالله رفیعی، امیر مقیم متقی صفحات 95-116
    واقعه انکارناپذیر غدیر در تاریخ اسلام، ضمیر هر واقع بینی را روشن می کند و نکته های معرفت را به هر منصفی می آموزد. شعرای بسیاری در طول تاریخ ادبیات بشر، واقعه غدیر را دستمایه سرایش اشعار خود قرار داده و آثار نغز بسیاری در این زمینه آفریده اند. این سروده ها حاکی از بیان داستان غدیر و ولایت و محبت به علی (ع) است. بررسی غدیریه های بولس سلامه، شاعر مسیحی مذهب لبنانی، نشان می دهد که امام علی (ع) و مساله غدیر در اندیشه شعری وی جایگاه منحصر به فردی دارد. ملحمه (عیدالغدیر) که از زیباترین سروده های حماسی است، گویای عشق راستین شاعر به امام علی (ع) و بیانگر حوادث و وقایع روز غدیر است. در این مقاله، واقعه غدیر در اندیشه شعری سلامه، به روش توصیفی تحلیلی بررسی شد. وی در قالب موضوعاتی؛ مانند: علی (ع) وارث و برادر نبی (ص)، حجه الوداع، ابلاغ پیام از جانب جبرئیل و... به توصیف غدیر در شعر خویش پرداخته است.
    کلیدواژگان: غدیر، امام علی (ع)، شعر، بولس سلامه
  • مجید محمدی*، بهناز نظری، ایمان قنبری اقدم صفحات 117-136
    شعر شیعی عاشورایی یکی از شاخه های پربار ادب اسلامی و دربردارنده پیامی الهی و انسانی و هماهنگ با فطرت سلیم بشری است. در این میان شاعران متعهدی با بهره گیری از ذوق شعری و قریحه خدادای، نام خود را بر تارک ادبیات جاودانه ساخته اند. رجب البرسی از ادیبان برجسته شیعی است که عمده تلاش خود را در جهت احیای فرهنگ و سنت شیعی قرار داده و در این راستا آثاری برجسته را به جامعه دینی عرضه داشته است. دیوان شعری او که سرشار از مدح و رثای اهل بیت (ع) است را می توان بخش مغفول در آثار او دانست که زیباترین بخش آن سوگ سروده های شاعر در رثای امام حسین (ع) است. پژوهش حاضر بر آن است تا با رویکردی توصیفی- تحلیلی، مسائل مذکور را مورد بررسی قرار داده و از این منظر دریچه ای را به اشعار وی باز نماید. یافته های این پژوهش نشان می دهد که شاعر به مسائلی همچون: وصف شجاعت و دلاوری امام حسین (ع)، بیان شقاوت دشمن، بیان حال کائنات از مصیبت وارده بر امام حسین (ع)، ترسیم سیمای مظلومانه امام حسین (ع)، اندوه و زبان حال شخصیت-های مصیبت زده حادثهکربلا، انتقام امام مهدی (عج) و مسائلی از این دست پرداخته است. نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر آن است که شاعر با توجه به آگاهی بالا که عمدتا برخاسته از بنیه علمی وی و به ویژه تاریخ اسلام است، به خوبی توانسته تصویری واقع گرایانه را نسبت به حماسه عاشورا که برخاسته از عاطفه راستین اوست، ارائه دهد.
    کلیدواژگان: ادبیات عاشورایی، مرثیه، رجب البرسی، شعر عربی
  • ابراهیم فلاح*، صدیقه نصیری خلیلی صفحات 137-154
    واژه لغو در قرآن کریم در چهار موضع و یازده بار تکرار شده است .در مقاله ی حاضر هدف بررسی و تبیین جایگاه معنایی واژه لغو به شیوه معنا شناسی توصیفی و با روش کتابخانه ای در صدد است که به معنا شناسی واژه لغو و همچنین شبکه معنایی ان آز دید گاه قرآن کریم بپردازد.برای دستیابی به این مهم از منظر معناشناسی توصیفی که ابزاری جهت ژرف اندیشی وایجاد نگاهی عمیق در واژه ها در قرآن کریم است،واژه لغو در دو محور هم معنایی وتقابل معنایی مورد بر رسی قرار گرفته است نتایج حاصل از تحقیق نشان داده است که لغو با واژه هایی چون :هزل،لهو ولعب،عبث،هزوء،باطل ،قول الزورو قول مشتبه رابطه هم معنایی دارد وبا واژه هایی چون : قول سدید،قول کریم ،قول لین،قول بلیغ،قول معروف،قول میسور ،قول حسن وقول سلام تقابل معنایی دارد،که درک معنای لغو در قرآن کریم نیازمند بر رسی رابطه لغو با این واژه ها است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، معنا شناسی توصیفی، لغو، هم معنایی، تقابل معنایی
|
  • Abdolahad Gheibi *, Mohammad Taher Motahhar Pages 9-26
    The exceptional form of "Illa" and its secrets and its subtleties are one of the most important structures of the word of revelation. From the debates related to this form, the issue of interpretation is due to the verses of the year and its effect on the meaning of the verses, whose correct understanding has a direct effect on the understanding and understanding of the meaning of the verse. The interpretation of the Quranic verses in the positive and negative subject in "illa" is one of the controversies of many syntaxes and commentators, and it has led to the presentation of different opinions and the consequent difference in the perception of the many meanings of the Quranic verses, to the extent that, in many cases, Different in relation to the exceptional, has caused the formation of different meanings of the verses. The present paper seeks to explore the Holy Qur'an by relying on a descriptive-analytical method and comparing the views of great commentators such as Zamakhshari, Ghortobi, Abuhayyan Andalusi, Tabataba'i, etc. The examples of the interpretation of the Qur'an is searching the positive an negative revelation in "illa". so study its effect on the meaning and sometimes structure of verses.
    Keywords: Interpretation, Qur'an, Exceptions to illa, Positive, negative
  • Fatemrh Alsadat Arfa *, Saed Mohammad Mirhosseini Pages 27-46
    As a branch of rhetoric, semantics is considered a necessary means in correct understanding of divine words. “Asyndeton” (Arabic, fasl) and “syndeton” (Arabic, vasl) are among the most important elements of semantics. While being a major topic of rhetoric, they tremendously contribute to the articulation and perception of meaning in Quranic verses. In his invaluable interpretive work on the Quran, The Al-Mizan, Allameh Tabataba’ee studies the concept of rhetorical meaning. In a section assigned to “asyndeton” and “syndeton,” he investigates the effect(s) of the connection and disconnection in relation to Quranic sentences. In this regard, Al-Mizan contains a number of particular meanings and implications derived from the divine words, according to which the status of the rhetoric is clarified in the chapter on asyndeton and syndeton. Using the descriptive-analytical method, this paper seeks to investigate Allameh Tabataba’ee’s views on the Quranic asyndeton and syndeton and the way they influence meaning in Quranic verses.
    Keywords: semantics, rhetoric in Quranic sentences, asyndeton, syndeton, Allameh Tabataba’ee, The Al-Mizan Interpretation of the Quran
  • Pezhman Zafari *, Shahriar Hemati, Shamsi Mohabbati Pages 69-94
    The term "meaning of meaning" has long been commonplace among Arabic scholars, and today linguists are referred to as titles such as reflexions, reflections and shades of meanings. In the Qur'anic texts, there are other meanings other than the main and lexical meanings that go beyond the meaning of the meaning. Key words: Parvin, poems, story of messengers, telemia, moral messageAnd through emotional and linguistic elements. In the Holy Qur'an, one of the unique forms in which the second meanings are manifested, is the presentation of the form and the delay in the verses. This fascinating form in the verses shows that verses similar in different ways have been repeated with a little difference and their vocabulary has undergone a shift It has brought new and innovative meanings, which can be found by using the findings and achievements of linguistics. This article, by descriptive-analytic method, seeks to open a new window of Quranic expressive beauty by comparing the proportional contrasts of the presentations and delays, as well as using the meaning of lateral meanings and implications. It has brought new and innovative meanings, which can be found by using the findings and achievements of linguistics. This article, by descriptive-analytic method, seeks to open a new window of Quranic expressive beauty by comparing the proportional contrasts of the presentations and delays, as well as using the meaning of lateral meanings and implications.
    Keywords: sense ofmeaning, dedicatedandrecency, similar verses, the context, implying side
  • Masoud Bavanpouri * Pages 95-116
    Ghadir is an undeniable fact in the history of Islam that lightens the spirit of truth- seekers. Large bodies of poets have reflected it in their poems and it has been the inspiration for many outstanding literary works narrating the story of love to Imam Ali and his guardianship. Studying Ghadir in the poems of Boules Salamah, the Christian-Lebanese poet, reveals the fact that Imam Ali and the story of Ghadir is a prominent feature of his poetic career and “Malhamah” is one of his most magnificent epics on this historic event. This research intends to shed light on Ghadir in Salamah’s poems and study it through a descriptive-analytic approach. Ghadir is an undeniable fact in the history of Islam that lightens the spirit of truth- seekers. Large bodies of poets have reflected it in their poems and it has been the inspiration for many outstanding literary works narrating the story of love to Imam Ali and his guardianship. Studying Ghadir in the poems of Boules Salamah, the Christian-Lebanese poet, reveals the fact that Imam Ali and the story of Ghadir is a prominent feature of his poetic career and “Malhamah” is one of his most magnificent epics on this historic event. This research intends to shed light on Ghadir in Salamah’s poems and study it through a descriptive-analytic approach.
    Keywords: Ghadir, Imam Ali, Poem, Boules Salamah
  • Majid Mohammadi *, Behnaz Nazari, Iman Ghanbariaghdam Pages 117-136
    The Shiite poetry of Ashura is one of the most influential branches of Islamic jurisprudence, which includes a divine and human message that is in harmony with the universal nature of mankind. Meanwhile, committed devotees, using the poetry and poem praise of God, have made their name on the eternal literature of eternity. Rajab al-Barsi is a Shi'ite literary scholar who has focused his efforts on reviving Shi'ite culture and tradition, and has made outstanding contributions to the religious community. The Divan of his poetry, who is a religious scholar in the exhortation of the Ahlul-Bayt (AS), can be regarded as the neglected part in his works; the most beautiful part of this poet's poetry is Imam Hussein (AS).The present study seeks to examine the issues with a descriptive-analytical approach and to open the door to his poems from this perspective. Studies from these pious ones show that the poet addresses such issues as: the description of the courage and bravery of Imam Hussein (AS), the expression of the enemy's cruelty, the expression of the universe from the tragedy on Imam Hussein (AS), drawing The impassioned Imam Hussein (AS), the grief and tongue of the tragic characters of the Karbala incident, the revenge of Imam Mahdi (AS), and so on., which is mainly based on his scientific background, and especially on the history of Islam, has been well versed in a realistic picture of Ashura's emancipation that emanates from his true affection. Offer.
    Keywords: Ashura Literature, Essay, Rajab Al-Barsi, Arabic poetry
  • Ebrahim Fallah *, Sedighe Nasiri Khalili Pages 137-154
    The word "cancellation" in the Qur'an has been raised in 4 positions and 11 times. In this article, the purpose of writing and interpreting the meaning of the word "abandonment" in the method of descriptive semantics and with the library method is to eliminate the semantics of the word and the meaning of the meaning of the Holy Qur'an. To achieve this, from the descriptive semantics, which is a tool for deep thinking and a deep look in the Qur'anic words, the word cancellation has been addressed in two axes, semantic and semantic. The results of the research have shown that the abolition with the word Such as: Hazel, Despair, Despondency, Hazwa, Falsehood, Prophet Al-Zawrau, Prophet has a meaningful relationship, and with the word Such as: Quote SADID, Holy promise, promise Lin, eloquent words, saying, quote Mysore, Hassan promised Vqvl hi contrast means, that the meaning of the abolition of the Quran requires investigation concerning the abolition of these words.
    Keywords: Quran, descriptive semantics, abolition, semantic, semantic confrontation