فهرست مطالب

سلامت جامعه - سال دوازدهم شماره 4 (زمستان 1397)

مجله سلامت جامعه
سال دوازدهم شماره 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهلا خسروان، انیس جر*، لیلا صادق مقدم، بهنام مظلوم شهری صفحات 1-10
    مقدمه
    تعارض کار-خانواده تعارض بین نقشی محسوب می شود. که یکی از عواملی که در بروز آن نقش دارد عدم حمایت اعضای خانواده و تقسیم کار سنتی است. هدف از این مطالعه، تعیین تاثیر برنامه آموزشی- حمایتی خانواده محور بر تعارض کار- خانواده پرستاران زن شهر زابل می باشد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی است. نمونه آماری پژوهش، 50 زوج بودند که از میان پرستاران زن شاغل در دو بیمارستان شهر زابل در سال 1396 به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند و در دو گروه آزمون و کنترل (25 زوج برای هر گروه) قرار گرفتند. پس از تکمیل پرسشنامه تعارض کار-خانواده کارلسون و اتمام دوره 8 جلسه ای (هر 3 روز یک و نیم ساعت به مدت یک ماه) آموزش مدیریت خانواده در گروه آزمایش، مجددا پرسشنامه ها در هر دو گروه اجرا شد و داده ها با استفاده از آزمون t دو نمونه ای مستقل و Mann-Withney U مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    بین نمره تعارض کار-خانواده قبل از مداخله در گروه آزمون (36/63) و کنترل (40/61)  تفاوت معنی دار وجود نداشت (383/0p=). ولی بعد از مداخله در گروه آزمون (31/56) به طور معنی دار کمتر بود (005/0p=).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد آموزش مدیریت نقش های خانواده می تواند باعث کاهش تعارض کار- خانواده گردد. بنابراین، این مداخله به عنوان برنامه ای موثر در جهت کاهش تعارض کار- خانواده زوجین توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: تعارض کار-خانواده، مراقبت خانواده محور، مدیریت خانواده، پرستار
  • زهرا صفاری، امید قراچورلو، فاطمه شریفی* صفحات 11-20
    مقدمه
    سبک زندگی سالم در سنین مدرسه، موجب نهادینه شدن رفتار در فرد و بروز آن در بزرگسالی می گردد. امکانات موجود در محیط زندگی می تواند بر انتخاب های فرد که سبک زندگی وی را تشکیل می دهند اثرگذار باشد. بنابراین، هدف محقق بررسی ارتباط بین سبک زندگی دانش آموزان 11 تا 14 ساله شهر تهران با سطح بندی خدمات شهری است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه، به روش توصیفی-پیمایشی بر روی 386 دانش آموز در تهران طی یک نمونه گیری چند مرحله ای انجام شد. ابزار تحقیق پرسشنامه ای حاوی سوالات دموگرافیک و پرسشنامه استاندارد سبک زندگی بود و با آمار توصیفی و آنالیز واریانس یک طرفه، آزمون همبستگی اسپیرمن و آزمون نا پارامتری من ویتنی تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمره کل سبک زندگی در هر یک از مناطق فرا بهره مند (66/26 ± 36/177)، میان بهره مند (54/25 ± 78/176) و فرو بهره مند (08/30 ± 7/179) در حد متوسط بود. بین سبک زندگی دانش آموزان با سطح بندی خدمات شهری ارتباط معنی داری وجود نداشت. بیشترین میانگین مربوط به بعد مسئولیت پذیری در مورد سلامت و کمترین میانگین مربوط به بعد مدیریت استرس بود. از نظر رفتارهای ارتقا دهنده سلامت در بعد فعالیت بدنی، پسران به طور معنی داری نمره بهتری نسبت به دختران (020/0=p) به دست آوردند. در ابعاد تغذیه (001/0>p) و روابط بین فردی (029/0=p) دختران به طور معنی داری بهتر از پسران بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های مطالعه حاضر می توان گفت سطح بندی خدمات شهری بر انجام رفتارهای ارتقا دهنده سلامت دانش آموزان تهرانی تاثیری نداشته است. لذا لزوم یافتن عوامل دیگری که موجب ترغیب نوجوانان به داشتن سبک زندگی بهتر گردد ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، نوجوان، تهران، فعالیت بدنی، خدمات شهری
  • افسانه برزیده، محمد ضیالدینی* صفحات 21-28
    مقدمه
    فرسودگی شغلی به طور عمده به پیامدهای مهم نهادی و فردی مرتبط است. هدف از این مطالعه بررسی نقش تعارض بین فردی در رابطه بین انگیزش و فرسودگی شغلی در بین پرستاران می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل تمام پرستاران (317 نفر) شاغل در بیمارستان علی ابن ابیطالب (ع) رفسنجان در سال 1396 بود. بر اساس فرمول کوکران، 174 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، سه پرسشنامه تعارض بین فردی، انگیزش و فرسودگی شغلی مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی شامل همبستگی و رگرسیون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل همبستگی پیرسون نشان داد، رابطه انگیزش شغلی با فرسودگی شغلی (534/0-) و تعارض بین فردی (34/0-) معنی دار است. علاوه بر این، نتایج تحلیل مسیر نشان داد که تعارض بین فردی رابطه بین انگیزش شغلی و فرسودگی شغلی را میانجیگری می کند.
    نتیجه گیری
    انگیزش منجر به کاهش تعارض بین فردی و فرسودگی شغلی می شود. به نظر می رسد مسئولان بیمارستان با ترکیب عوامل انگیزشی و پیگیری جدی تر موارد ایجادکننده تعارض بین پرستاران بتوانند سبب کاهش فرسودگی شغلی آنان گردند.
    کلیدواژگان: انگیزش، تعارض بین فردی، فرسودگی شغلی، پرستاران، رفسنجان
  • سید محمدرضا حسینی، سجاد امینی منش* صفحات 29-37
    مقدمه
    شناسایی پیش آیندهای انگیزشی رفتارهای پرخطر نقش مهمی در تدوین و ارائه مداخلات پیشگیرانه دارد. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی خطرپذیری سوءمصرف مواد بر مبنای پیش آیندهای انگیزشی در نوجوانان پسر شهر شیراز انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی مقطعی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان متوسطه شهر شیراز در سال 1396 بودند که از بین آنها تعداد 450 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی و مقیاس انگیزه های بروز رفتار پرخطر. داده های به دست آمده، با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.
    یافته ها
    تمامی پیش آیندهای انگیزشی دارای رابطه معنی داری با سوءمصرف مواد بودند که از این میان، رابطه حسابگری و سوءمصرف مواد منفی بود. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد به ترتیب انگیزه های هیجان خواهی، بی مسئولیتی و حسابگری بیش ترین تاثیر را در پیش بینی مصرف مواد در نوجوانان دارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش عوامل انگیزشی در پیش بینی خطرپذیری مصرف مواد در نوجوانان پیشنهاد می شود که این عوامل در مداخلات پیشگیرانه با هدف افزایش ادراک خطر و ارائه جایگزین های مناسب برای سوءمصرف مواد مد نظر قرار گیرند.
    کلیدواژگان: سوءمصرف مواد، پیش آیندهای انگیزشی، نوجوانان
  • طیبه رنجبر، مجید کاظمی*، مرضیه لری پور، علی انصاری جابری صفحات 38-46
    مقدمه
    اخیرا آموزش و یادگیری از همتایان در آموزش پرستاری از اهمیت روزافزونی برخوردار شده است. لذا این مطالعه با هدف مقایسه آموزش پروتکل ارتباطی توسط همتا و مدرس  بر آگاهی پرستاران و رضایتمندی بیماران طراحی و انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، سه بیمارستان پیامبر اعظم (ص)، شفا و افضلی پور شهر کرمان به طور تصادفی ساده از بیمارستان های کرمان انتخاب شدند. پرستاران این بیمارستان ها به صورت سرشماری و 330 نفر از بیماران بستری در این سه بیمارستان به صورت تصادفی ساده وارد مطالعه  شدند. سه بیمارستان تصادفی به سه گروه آموزش همتا محور، مدرس محور و کنترل  تقسیم گردیدند. قبل و بعد از مداخله سطح آگاهی پرستاران با استفاده از پرسشنامه مهارت های ارتباطی و رضایتمندی بیماران با استفاده از پرسشنامه رضایتمندی سنجیده شد. اطلاعات با استفاده از آزمون های آماری آنوا و تی زوج  مقایسه شدند.
    یافته ها
    در مقایسه میزان آگاهی پرستاران بین سه گروه قبل از مداخله با بعد از مداخله  تفاوت معنی داری مشاهده نگردید. اما در مقایسه سطح رضایتمندی بیماران قبل و بعد از آموزش ارتباط به پرستاران در دو گروه مداخله، تفاوت معنی دار مشاهده شد و رضایتمندی ارتقا پیدا کرد. سطح رضایتمندی بیماران گروه کنترل بعد از مداخله افزایش  نداشت.
    نتیجه گیری
    در این پژوهش گرچه آگاهی پرستاران بعد از مداخله در سه گروه  تفاوت نداشت اما میزان رضایتمندی بیماران در دو گروه مداخله تفاوت معنی دار نشان داد. برگزاری کلاس های ضمن خدمت توسط خود پرستاران پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش، همتا، رضایتمندی، آگاهی، ارتباط، پرستار
  • افضل اکبری بلوطبنگان، سیاوش طالع پسند*، علی محمد رضایی، اسحق رحیمیان بوگر صفحات 47-59
    مقدمه
    امروزه قربانی شدن نوجوانان به عنوان یکی از مهم ترین آسیب های اجتماعی در مدارس می باشد. لذا هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی برنامه آموزش جرات ورزی به روش شناختی-رفتاری بر عزت نفس و خودپنداره تحصیلی نوجوانان قربانی قلدری بود.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری شامل دانش آموزان پسر 14 تا 17 ساله مدارس دولتی شهر تهران در سال تحصیلی 98-97 بود. تعداد 40 نفر (20 نفر گروه کنترل و 20 نفر گروه آزمایش) به روش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. با بهره گیری از یک طرح آزمایشی پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری یک ماهه با گروه کنترل، دانش آموزان ابتدا پرسشنامه های قربانی Harter، عزت نفس روزنبرگ و خودپنداره تحصیلی را تکمیل کردند و سپس کاربندی آزمایشی آموزش جرات ورزی به شیوه شناختی-رفتاری در 8 جلسه بر روی گروه آزمایش اجرا و بعد از اتمام جلسات پس آزمون برای هر دو گروه ارائه شد. پس از آن پیگیری یک ماهه به اجرا درآمد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری های تکراری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دادکه برنامه آموزشی جرات ورزی به شیوه شناختی-رفتاری بر عزت نفس (918/6=F و 003/0=p) و خودپنداره تحصیلی (489/6=F و 003/0=p) بین دو گروه در سه مرحله ارزیابی تفاوت معنی داری ایجاد کرده است. به این معنی که آموزش شناختی-رفتاری جرات ورزی باعث ارتقای عزت نفس و خودپنداره تحصیلی قربانیان قلدری شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج می توان گفت آموزش جرات ورزی به شیوه شناختی-رفتاری بر عزت نفس و خودپنداره تحصیلی نوجوانان 14 تا 17 ساله اثربخش بوده و می توان از آن جهت ارتقای مهارت های ابراز وجود نوجوانان استفاده کرد. آگاهی والدین، معلمان، مدیران و سایر متخصصان از این آموزش ها حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: آموزش جرات ورزی، عزت نفس، خودپنداره تحصیلی، قربانی، نوجوان پسر
  • عبدالرضا کاظمی* صفحات 60-72
    مقدمه
    کاهش ظرفیت نوزایش عصبی اصلی ترین عامل درگیر در نوروپاتی دیابت است. یکی از پروتئین های درگیر در مخروط رشد آکسونی، تروپومودولین-2 (TMOD2) است. این پروتئین، تنظیم کننده شکل گیری نورون است. بدین منظور هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تمرین استقامتی تداومی بر میزان پروتئین TMOD2 بافت نخاع رت های صحرایی نر مبتلا به نوروپاتی دیابتی بود.
     
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع تجربی است. برای این منظور، 44 سر رت نر ویستار به طور تصادفی به چهار گروه (سالم کنترل، سالم تمرین، دیابت کنترل و دیابت تمرین) تقسیم شدند. القای دیابت با تزریق درون صفاقی محلول استرپتوزوسین (45 میلی گرم/کیلوگرم) انجام شد. دو هفته بعد از تزریق استرپتوزوسین، برنامه تمرین استقامتی تداومی با شدت 70-60 درصد Vo2max به مدت شش هفته اجرا شد. سپس رت ها تشریح و نورون های حسی L4-L6 بافت نخاع استخراج گردید. بررسی بیان پروتئین TMOD2 نیز با روش ایمونوهیستوشیمی صورت گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج اندازه گیری های رفتاری، ایجاد مدل نوروپاتی دیابت را نشان داد. همچنین تفاوت معنی داری در سطوح پروتئین TMOD2 بافت نخاع بین گروه های سالم کنترل و دیابت کنترل (004/0p=) و نیز بین گروه های سالم کنترل و دیابت تمرین (012/0p=) مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    تمرین استقامتی، اثرات محافظتی را در برابر نوروپاتی دیابت ایجاد می کند. این سازوکار محافظتی تمرین استقامتی می تواند به عنوان یک روش موثر در کاهش عوارض ناشی از دیابت در سیستم عصبی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نوروپاتی دیابت، تمرین استقامتی، پروتئین تروپومودولین-2
  • حسن زندی، علی اکبری، احمدرضا صیادی، علی انصاری جابری، نازنین زندی، سید حبیب الله حسینی* صفحات 73-82
    مقدمه
    افزایش تعداد سالمندان، نگاه جامعه جهانی را به ارتقاء سبک زندگی در افراد مسن معطوف داشته است. از طرفی، آموزش شیوه زندگی سالم می تواند در بهبود شاخص های سلامتی موثر باشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش شیوه زندگی سالم بر برخی شاخص های سلامت سالمندان حاضر در پارک های شهر رفسنجان در سال 1396 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی، جامعه پژوهش سالمندان مراجعه کننده به پارک های شهر رفسنجان و ابزار جمع آوری اطلاعات شامل دستگاه کنترل فشارخون Rishter، دستگاه گلوکومتری EasyGluco و پرسشنامه دموگرافیک بوده است. نمونه های گروه مداخله (36 نفر) و کنترل (35 نفر) از چهار پارک متفاوت، به طور در دسترس انتخاب شدند. نحوه اجرای برنامه آموزشی شیوه زندگی سالم به روش سخنرانی، بحث گروهی و مشارکت سالمندان طی 8 جلسه 1 ساعته بوده است. پارامترهای تحقیق توسط پرسش نامه و چک لیست در زمان های بلافاصله و دو ماه بعد از مداخله، سنجش شده و با داده های قبل از مداخله مقایسه گردیدند. جهت تحلیل داده ها از آزمون های آماریt  مستقل، فیشر وکای اسکوئر استفاده گردید. 
    یافته ها
    شرکت کنندگان دو گروه از لحاظ مشخصات دموگرافیک، تفاوت معنی دار آماری نداشتند. میانگین فشارخون سیستول، بلافاصله (003/0p=) و 2 ماه بعد از مداخله (006/0p=) بین دو گروه به طور معنی دار متفاوت بود. اما میانگین فشارخون دیاستول (003/0p=) و قند خون (005/0=p) تنها 2 ماه بعد از مداخله بین دو گروه متفاوت بود.
    نتیجه گیری
    آموزش نه تنها باعث افزایش دانش سالمندان شد بلکه کیفیت زندگی شان را نیز بهبود بخشید. بنابراین، پیشنهاد می شود برنامه های آموزش سبک زندگی سالم از طریق سازمان های مربوطه برای عموم سالمندان برگزار گردد.
    کلیدواژگان: آموزش، شیوه زندگی، شاخص های سلامت، سالمندان
|
  • Sh Khosravan, A Jor *, L Sadegh Moghadam, B Mazlom Shahri Pages 1-10
    Introduction
    The work-family conflict in considered as an inter-role conflict to which lack of support from family members and traditional work division are two important contributing factors. This study aims to determine the impact of a family-centered educational-support program on the work-family conflict of female nurses in the city of Zabol in 2017.
    Materials and Methods
    This research is semi-experimental. The statistical sample included 50 couples selected among the female nurses working in two hospitals of Zabol in 2017 through the multi-stage sampling. They were divided into two groups of control and test (25 partners per each group). Questionnaires were reused in both groups after completion of the Calrson work-family conflict questionnaire and an eight-session course of the family management training in the test group (one and a half hour every three days, within one month). Data were analyzed in SPSS software version 20 using the independent two-sample t-test and Mann-Whitney U.   
    Results
    There was no significant difference between the work-family conflictscore before the intervention in the test group (63.36) and the control group (61.40) (p=0.382); but it was significantly lower after the intervention in the test group (56.31) (p=0.005).
    Conclusion
    It seems that the family roles management trainings can reduce the work-family conflict. Therefore, this intervention is recommended as an effective program for reducing the work-family conflict of couples.
    Keywords: work-family conflict, Family-centered Care, Family Management, Nurse
  • Z Saffari, O Gharachorlou, F Sharifi * Pages 11-20
    Introduction
    A healthy lifestyle at school ages lead to the institutionalization of behavior in the person and its occurrence in adulthood. The facilities in the living environment can influence a person’s choice that forms his/her lifestyle. Therefore, the goal of the researcher is to examine the relationship between the lifestyle of students aged 11 to 14 in Tehran with the ranking of civil services.
    Materials and Methods
    This descriptive-survey study was conducted on 386 students in Tehran during a multi-stage sampling. The research instrument was a questionnaire containing demographic questions and a standard lifestyle questionnaire. Descriptive statistics, one-way ANOVAs, Spearman correlation tests, and Mann-Whitney nonparametric tests were used to analyze the collected data.
    Results
    The average total lifestyle score was moderate in each regionover-rewarded (177.36±26.66), middle-rewarded (177.78±25.54) and under-rewarded (179.77±25.54). There was no significant relationship between the lifestyle of students in different regions with the ranking of civil services (p=0.498). The highest average was related to the health dimension and the lowest mean was obtained for the stress management dimension. Regarding health promotion behaviors, in boys' physical activity, boys received a better score than girls (p=0.022). Also, in terms of nutrition (p<0.001) and interpersonal relationships (p= 0.029), girls were significantly better than boys.
    Conclusion
    According to the findings of this study, it can be concluded that the ranking of civil services do not affect health promotion behaviors of students in Tehran. Therefore, it is necessary to find other factors that encourage young people to have a better lifestyle.
    Keywords: Lifestyle, adolescence, physical activity, Tehran, Civil Services
  • A Barzide, M Ziaoddini * Pages 21-28
    Introduction
    Burnout is mainly associated with important institutional and individual consequences. The purpose of this study is to investigate the role of interpersonal conflicts in the relationship between job motivation and job satisfaction among nurses.
    Materials and Methods
    This descriptive research was a correlational study. The statistical population included all nurses (n=317) in Ali-ibn Abitaleb Hospital in Rafsanjan, Iran (2017). Based on Cochran formula, 174 people were selected using a random sampling method. Data were collected using three questionnaires (interpersonal conflict, motivation and burnout) using descriptive and inferential statistics, including correlation and regression analysis using SPSS software version 18.
    Results
    Pearson correlation analysis showed that there is a significant relationship between job motivation and job burnout (-0.534) and interpersonal conflict (-0.34). In addition, the results of path analysis indicated that the interpersonal conflict was the relationship between Mediates job incentives and job burnout.
    Conclusion
    Motivation leads to the reduction of interpersonal conflicts and burnout. Hospital officials seem to be able to reduce their burnout by creating a combination of motivational factors in nurses and a more serious follow-up of the controversy among nurses.
    Keywords: Motivation, interpersonal conflict, burnout, Nurses, Rafsanjan
  • MR Hoseini, S Aminimanesh * Pages 29-37
    Introduction
    This study aims to predict drug abuse in male adolescents based on motivational antecedents.
    Materials and Methods
    In This cross-sectional study, 450 adolescents were recruited from high schools in Shiraz through a convenience sampling method, and two scales of Iranian adolescents’ risk taking and motives for risk taking were completed for them. Data were analyzed using a Pearson correlation coefficient multiple regression analysis.
    Results
    All the motives had a significant relationship with drug abuse. Moreover, the results of the multiple regression analysis showed that sensation seeking, irresponsibility, and calculation, had a significant role in predicting drug abuse in adolescents, respectively.
    Conclusion
    Therefore, prevention efforts aimed at reducing drug abuse should take these factors into account. In fact, the results suggested that earlier prevention efforts should be warranted.
    Keywords: Drug Abuse, Motivation, adolescents
  • T Ranjbar, M Kazemi *, M Loripoor, A Ansarigjaberi Pages 38-46
    Introduction
    Recently, peer-assisted teaching and learning has become very important in nursing. Therefore, the present study aims to explore the effect of peer-assisted teaching of a communication protocol on nurses' awareness and patients' satisfaction. 
    Materials and Methods
    Nurses of the three hospitals Payambar-e-A'zam, Shafa and Azali Pour in the city of Kerman and 330 hospitalized patients in these three hospitals participated in this empirical study. At first, the awareness level of the nurses and the patients' satisfaction of these three hospitals were measured. Then, the three hospitals were assigned to one of the three categories of peer-centered, teacher-centered and the control. After teaching, satisfaction and awareness levels of the patients and the nurses were measured again. The collected data were compared in the SPSS software using ANOVA tests and paired t-tests.
    Results
    There was a significant difference between the patients' satisfaction level before and after teaching the communication protocol to the nurses in the two intervention groups, and satisfaction level increased. However, satisfaction level of the control group after the intervention not only did not increase but also significantly decreased. Also, there was no significant difference in the nurses' awareness before and after the intervention in the three groups. However, awareness after the intervention was different, in a way that the peer-assisted and the teacher groups had higher levels of awareness than the control group.
    Conclusion
    In this study, teaching by teachers and peers increased patients’ satisfaction. However, the awareness of the nurses in the intervention groups was not different.
    Keywords: Teaching, Peer, Satisfaction, communication, Nurse, Knowledge
  • A Akbari Balootbangan, S Talepasand *, AM Rezaei, I Rahimian Boogar Pages 47-59
    Introduction
    Today, the victimization of teenagers in schools is one of the most important social harms in schools. Therefore, the purpose of this study was to determine the effectiveness of cognitive-behavioral methods of assertiveness training on self-esteem and school self-concept among adolescent victims of bullying.
    Materials and Methods
    The statistical population included 14- to 17-year-old boy students in public schools in Tehran during the academic year 2018-19. A total of 40 subjects (20 in the control group and 20 in the experimental group) were randomly assigned to one of the two groups: experimental group and control group. Using a pilot, pre-test, post-test, and a one-month follow-up on the control group, Hartler's victimization and Rosenberg self-esteem and school self-concept questionnaires were completed. Then, experimental testing of assertiveness training was performed in eight sessions on the experimental group, and after the completion of the sessions the post-test was presented to both groups. Finally, a one-month follow-up was carried out. Analysis of repeated measurements was used for data analysis.
    Results
    The results showed that the cognitive-behavioral assertiveness training program made a significant difference in self-esteem (F=6.918 and p=0.003) and school self-concept (F=6.489 and p=0.003) between the two groups in the three stages of evaluation. This means that cognitive-behavioral assertiveness training helped bullying victims promote their self-esteem and self-concept.
    Conclusion
    Based on the results of this study, the cognitive-behavioral assertiveness training program was found to be effective on the self-esteem and school self-concept of adolescents aged 14 to 17 years. Therefore, it can be used to improve adolescents' skills. It is also important to inform parents, teachers, administrators and others professionals about the effectiveness of this kind of training.
    Keywords: assertiveness training, Self-esteem, School Self-Concept, victim, Adolescent Boy
  • A Kazemi * Pages 60-72
    Introduction
    The reduction in neurogenesis capacity is the main factor involved in diabetic neuropathy. Tropomodulin 2 (TMOD2) is one of the new outgrowth proteins which play a potential role in axonal growth. This protein regulates the formation of the neuron. In this regard, this study examined the effect of continuous endurance training on the level of TMOD2 in the spinal cord tissue of Wistar male rats with diabetic neuropathy.
    Materials and Methods
    This is an experimental study in which 44 Wistar male rats were randomly divided into four groups (healthy control, healthy exercise, diabetes control and diabetes exercise). Induction of diabetes was performed by intraperitoneal injection of the streptozotocin solution (45 mg / kg). Two weeks after the streptozotocin injection, a continuous endurance training program with a 50% -55% Vo2max intensity was performed for six weeks. Then the rats were dissected, and sensory neurons L4-L6 were extracted from the spinal cord. The protein expression was performed by immunohistochemistry. One-way ANOVA tests were used to compare the differences between the groups.
    Results
    The results of behavioral measurements indicated the development of a diabetic neuropathy model. Also, a significant difference in the level of TMOD2 was seen between the experimental groups, healthy control, and diabetes control (p=0.004), healthy control and diabetes exercise (p=0.012).
    Conclusions
    Endurance exercise training provides protective effects against diabetic neuropathy. This neuroprotective mechanism of physical activity can be considered as an effective way to reduce the nervous system complications of diabetes.
    Keywords: Diabetic Neuropathy, Endurance Training, TMOD2
  • H Zandi, A Akbari, AR Sayadi, A Ansarijaberi, N Zandi, SH Hoseini * Pages 73-82
    Introduction
    With the increase in the number of the elderly, the international community has paid special attention to improving quality of life in the elderly population. Educating healthy lifestyle behaviors can be effective in improving health indices; therefore, the present study was carried out to determine the effect of healthy lifestyle education programs on the quality of life and health indices of the elderly.
    Materials and Methods
    This semi-experimental study was conducted on elderly people referred to four vocational gardens (parks) of the city of Rafsanjan. The data were collected using Richter sphygmomanometer, Easy-glucometer and Seca weighting devices and a demographic questionnaire. The intervention group (36 elders) received healthy lifestyle education during 8 sessions, each lasting one hour. The posttest outcomes were measured immediately and two-months after intervention the data were analyzed using version 18 of the SPSS18 by t-tests, fisher and chi-square tests.
    Results
    The mean of systolic blood pressure immediately (p=0.003) and two months after intervention (p=0.006) was significantly different. However, the mean of diastolic BP (p=0.003) and blood glucose (p=0.005) decreased significantly only two months after the intervention.
    Conclusions
    Education can not only increase the knowledge but also improve the quality of life of elders. Therefore, it is suggested that healthy lifestyle education programs be conducted via relevant organizations for the elderly.
    Keywords: health indices, healthy lifestyle education, Elderly, Rafsanjan