فهرست مطالب

تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران - سال سی و پنجم شماره 2 (پیاپی 94، خرداد و تیر 1398)

مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
سال سی و پنجم شماره 2 (پیاپی 94، خرداد و تیر 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سید هادی مدنی، بهمن حسینی*، قاسم کریم زاده، امیر رحیمی صفحات 170-181
    شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.170.94.2.1576.41
    خشخاش ایرانی (Papaver bracteatum Lindl.) از گیاهان دارویی متعلق به تیره خشخاش بوده که به دلیل دارا بودن آلکالوئیدهای بنزیل ایزوکوئینولین در صنایع داروسازی، کاربرد فراوانی دارد. القای پلی پلوئیدی از موضوعات جالب توجه در اصلاح و بیوتکنولوژی گیاهان دارویی می باشد. در این تحقیق، از تیمار کلشی سین در 5 غلظت (0، 0.05، 0.1، 2/0 و 5/0 درصد) و سه زمان 24، 48 و 72 ساعت، با سه تکرار به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در شرایط گلخانه ای با هدف مطالعه تغییرات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی در گیاهان پلی پلوئید و مقایسه آن با گیاهان دیپلوئید استفاده گردید. برای تعیین سطح پلوئیدی گیاهان، بررسی های میکروسکوپی، مورفولوژیکی و شمارش کروموزومی انجام شد. نتایج بررسی ها نشان داد که غلظت 0.2% کلشی سین در مدت زمان تیمار 48 ساعت با بازدهی 32% مناسب ترین تیمار برای تولید گیاهان پلی پلوئید است. القای پلی پلوئیدی باعث ایجاد تغییرات معنی دار در افزایش ترکیب های فیتوشیمیایی مانند فنل، فلاونوئید و آنتی اکسیدان کل در گیاهان پلی پلوئیدی نسبت به دیپلوئید گردید؛ همچنین شاخص تراکم روزنه در گیاهان پلی پلوئید نسبت به دیپلوئید کاهش معنی داری را نشان داد. تعداد کروموزوم در گیاهان دیپلوئید و تتراپلوئید به ترتیب برابر با 14 (2n=2x=14) و 28 (2n=4x=28) ثبت گردید. بنابراین می توان گفت، افزایش سطح پلوئیدی موجب افزایش ترکیب های فیتوشیمیایی و آنتی اکسیدانی در گیاه دارویی خشخاش ایرانی می شود.
    کلیدواژگان: خشخاش ایرانی (Papaver bracteatum Lindl، )، پلی پلوئیدی، فنل، کلشی سین
  • سکینه کهنسال واجارگاه، رضا برادران*، محید تولیت ابوالحسنی، داراب یزدانی، سید غلام رضا موسوی صفحات 182-185
    شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.182.94.2.1576.41
    عناب (Zizyphus jujuba Mill.) گیاهی باغی-دارویی متعلق به تیره Rhamnaceae است. این تحقیق، به منظور ارزیابی صفات مورفولوژیکی و ترکیب های فیتوشیمیایی اکوتیپ های عناب در ایران جهت دست یابی به اکوتیپ دارویی برتر به اجرا در آمد. طرح با چهارده اکوتیپ عناب از کلکسیون عناب جهاد دانشگاهی واحد خراسان جنوبی (بیرجند) در بهار 1396 در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار اجرا شد. نمونه های برگ و میوه رسیده از لحاظ مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که عملکرد وزن صد دانه با طول میوه، عرض میوه و نسبت طول به عرض میوه همبستگی مثبت و معنی داری دارد. نسبت طول به عرض میوه و نسبت طول به عرض برگ نیز با عرض برگ همبستگی مثبت و معنی دار نشان داد. همبستگی عملکرد فلاونویید کل و فنل کل با دیگر صفات فیتوشیمیایی معنی دار نبود. ظرفیت آنتی اکسیدانی تنها با فنل کل همبستگی مثبت معنی دار داشت. تجزیه واریانس صفات مورفولوژیک نشان داد که اکوتیپ های مورد مطالعه تفاوت معنی دار با یکدیگر داشته و این نشان از وجود ژرم پلاسم متنوع عناب در ایران است. بر اساس نتایج تجزیه خوشه ای، چهارده اکوتیپ در دو خوشه جداگانه قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان داد که تنوع قابل ملاحظه ای در اکوتیپ های مورد مطالعه وجود دارد که می تواند در برنامه های اصلاحی این گونه مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عناب (Zizyphus jujube Mill، )، اکوتیپ، تنوع مورفولوژیکی، تنوع فیتوشیمیایی
  • بابک بحرینی نژاد*، مهدی میرزا صفحات 196-208
    شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.196.94.2.1576.1610 آویشن دنایی با نام علمی Thymus daenensis Celak یکی از گونه های انحصاری کشور ایران می باشد. از آنجا که این گونه یکی از باارزش ترین گیاهان دارویی منطقه زاگرس مرکزی است، بهره برداری بی رویه آن را در معرض خطر انقراض قرار داده است. تکنیک رج بندی (Ordination) ازجمله روش هایی می باشد که ارتباط بین گیاه و متغیرهای محیطی را بررسی می کند. به منظور بررسی تاثیر عوامل اکولوژیک بر ترکیب های اسانس، تعداد 8 رویشگاه آویشن دنایی در استان اصفهان شناسایی و پس از جمع آوری اندام های هوایی گیاه و اسانس گیری، ترکیب های آن شناسایی گردید. 24 عامل بیواقلیمی، خاک و توپوگرافی در رویشگاه ها برای آنالیز رج بندی تعیین شد. نتایج نشان داد عوامل ارتفاع، متوسط دما در مرطوب ترین فصل، همدمایی، میزان بارندگی در مرطوب ترین فصل، میزان بارندگی سالانه، میزان بارندگی در خشک ترین فصل و دامنه درجه حرارت سالانه، درصد رس، سنگریزه، ماده آلی، نیتروژن و پتاسیم قابل جذب از تاثیرگذارترین عوامل بر ترکیب های اسانس بودند. تیمول به عنوان ترکیب اصلی این گونه تحت تاثیر تغییرات دامنه درجه حرارت سالانه، ارتفاع و شیب قرار گرفت. درصد شن خاک و متوسط دما در مرطوب ترین فصل ازجمله مهمترین عوامل تاثیرگذار بر تولید کارواکرول بودند. یافته های حاصل از این مطالعه می تواند نقش ارزشمندی در مدیریت کشت و توسعه آویشن در عرصه های منابع طبیعی و کشاورزی به ویژه با توجه به نوع ترکیب های مورد نیاز در صنایع دارویی و بهداشتی داشته باشد.
    کلیدواژگان: مواد موثره، رج بندی، عوامل محیطی، اسانس، آویشن دنایی (Thymus daenensis Celak)
  • فاطمه قاسمی، قاسم محمدی نژاد، امین باقی زاده*، حمیدرضا کاووسی صفحات 209-221
    شناسه دیجیتال (DOR): 8.1000/1735-0905.1398.35.209.94.2.1576.1610
    برای بهبود صفات پیچیده ای مانند عملکرد، یکی از موثرترین روش ها در گزینش ژنوتیپ های مطلوب، استفاده از شاخص های انتخاب می باشد. در این پژوهش ، به منظور ارزیابی کارایی روش های مختلف انتخاب در شرایط تنش، 49 ژنوتیپ برتر زیره سبز (Cuminum cyminum L) منتخب سال دوم یک طرح دوساله، در یک آزمایش مزرعه ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو تکرار در شرایط تنش خشکی در سال 1391 در مزرعه پژوهشی دانشگاه شهید باهنر کرمان مورد ارزیابی قرار گرفتند. شاخص های انتخاب اسمیت- هیزل 1 و 2 و پسک-بیکر براساس هفت صفت ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی، تعداد چتر، تعداد چترک، تعداد دانه در بوته، وزن بذر بوته و وزن اندام هوایی بوته محاسبه شدند. همچنین پاسخ های مستقیم و همبسته این صفات همراه عملکرد دانه در شرایط تنش خشکی بدست آمد. هر سه شاخص در دو شکل، همراه با عملکرد و بدون عملکرد نیز مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج پاسخ مستقیم و همبسته صفات نشان داد که در شرایط تنش ژنوتیپ هایی با تعداد دانه در بوته و تعداد چترک بیشتر از توان عملکرد بالاتری برخوردار بودند. در شاخص های اسمیت-هیزل 1 و 2، صفت تعداد دانه در بوته و تعداد چترک بالاترین پاسخ به انتخاب را داشتند، در حالی که در شاخص پسک-بیکر صفت تعداد شاخه فرعی بالاترین پاسخ به انتخاب را به خود اختصاص داد. نتایج حکایت از این داشت که شاخص انتخاب اسمیت-هیزل بالاترین کارایی انتخاب را دارد و می تواند برای انتخاب ژنوتیپ های مناسب در برنامه اصلاحی زیره سبز در شرایط تنش خشکی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پاسخ به انتخاب، شاخص اسمیت-هیزل، شاخص پسک-بیکر، تنش خشکی
  • آزاده کریمی افشار*، غفار کیانی، حمید نجفی، امین باقی زاده صفحات 222-239
    شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.222.94.2.1575.32 زنیان (Trachyspermum copticum L.)، یکی از گیاهان معروف خانواده چتریان است که از نظر تولیدات دارویی و اقتصادی دارای اهمیت می باشد. به‎منظور تعیین مهمترین صفات موثر بر عملکرد دانه، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در دو شرایط آبیاری معمولی و تنش خشکی به‎عنوان عامل اصلی و 36 اکوتیپ زنیان متعلق به 9 استان مختلف کشور به‎عنوان عامل فرعی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با دو تکرار طی دو سال زراعی در کرمان انجام شد. نتایج تجزیه رگرسیون چندگانه خطی به‎روش گام به گام نشان داد که در شرایط تنش خشکی صفات تعداد چتر در بوته، تعداد دانه در چتر و عملکرد اسانس و در شرایط آبیاری معمولی صفات عملکرد بیولوژیک، وزن هزاردانه و تعداد دانه در چتر بیشترین تاثیر را بر عملکرد دانه داشتند که به‎ترتیب 87% و 99% از تغییرات به‎وسیله این صفات در دو شرایط تبیین شد. براساس نتایج تجزیه علیت، صفات تعداد چتر در بوته در شرایط تنش و عملکرد بیولوژیک در شرایط نرمال بیشترین اثر مستقیم را بر عملکرد دانه داشتند و به‎عنوان مهمترین اجزای عملکرد دانه شناخته شدند. این صفات می توانند به‎عنوان معیارهایی مناسب برای تسهیل فرآیند انتخاب غیرمستقیم و بررسی توانمندی عملکرد دانه در برنامه های به‎نژادی زنیان مدنظر قرار گیرند .
    کلیدواژگان: تجزیه علیت، خشکی، رگرسیون گام به گام، زنیان (Trachyspermum copticum L، )
  • جواد معتمدی*، اسکندر صوفی خواجوی، اسماعیل شیدای کرکج، احمد علی جان پور صفحات 240-251
    شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.240.94.2.1575.1607 بررسی ویژگی های رویشگاهی گیاهان دارویی و برآورد مقدار تولید آنها از ملزومات اساسی به منظور طراحی سند چشم انداز بهره برداری از محصولات فرعی است. گونه ثعلب (Orchis palustris Jacq.) یکی از گونه های دارویی مهم و با ارزش اقتصادی بالا است که در چمنزارهای منطقه ترگور ارومیه پراکنش چشمگیری دارد. از این رو، از بین محدوده های پراکنش چمنزار، شش محدوده که پراکنش گونه ثعلب در آنها از وضعیت یکنواخت تری برخوردار و دسترسی به آنها آسان تر بود، انتخاب گردید. در هر یک از محدوده ها با کاربرد 60 پلات 60×25 سانتی متر مربعی که به طور تصادفی در داخل 10 قاب 1 × 10 متر مربعی استقرار داشتند، تعداد پایه های ثعلب شمارش و صفات گیاهی شامل درصد پوشش تاجی، ارتفاع و مقدار تولید غده ثعلب اندازه گیری شد. همچنین در هر یک از مکان ها، سه نمونه مرکب خاک به صورت تصادفی تا عمق ریشه دوانی گونه های غالب برداشت و خصوصیات خاک شامل شن، سیلت، رس، اسیدیته، هدایت الکتریکی، ماده آلی و ازت کل اندازه گیری شد. عمق آب زیرزمینی هر یک از رویشگاه ها، به عنوان معیاری از سطح رطوبتی و ارتفاع از سطح دریا برای آنالیز ارتباط خصوصیات رویشگاهی با صفات گیاهی مورد توجه قرار گرفت. بدین منظور با توجه به طول گرادیان محاسبه شده، از روش آنالیز افزونگی (RDA) به عنوان روش خطی استفاده شد. نتایج آنالیز افزونگی نشان داد که صفات گیاهی و به ویژه وزن غده ثعلب، تحت تاثیر مستقیم مقدار ماده آلی، ازت کل و درصد رس رویشگاه ها می باشد. صفات مذکور با ارتفاع رویشگاه ها، عمق آب زیرزمینی و اسیدیته خاک ارتباط عکس دارند. در مجموع، گونه ثعلب رویشگاه های کم ارتفاع مانند دشت های آبرفتی با خاک های حاصلخیز، اسیدیته خنثی، بافت سنگین و آب زیرزمینی بالا را نسبت به دیگر مکان ها بیشتر ترجیح می دهد.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، محصولات فرعی، صفات گیاهی، عوامل محیطی، رج بندی
  • آزاد مینایی، عباس حسنی*، حسین ناظمیه، سینا بشارت صفحات 252-265
    شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.252.94.2.1578.41 به منظور بررسی اثر سطوح مختلف تنش خشکی بر رشد، عملکرد و برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و فیتوشیمیایی گیاه مرزنجوش بخارایی (Origanum vulgare L. ssp. gracile)، آزمایشی گلدانی در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و پنج تکرار انجام گردید. تیمارهای تنش خشکی شامل چهار سطح 100% (بدون تنش)، 80%، 60% و 40% ظرفیت زراعی بودند. نتایج نشان داد که تنش خشکی تاثیر معنی داری بر مولفه های رشدی، عملکرد ماده خشک، محتوی نسبی آب برگ (RWC)، فنل کل، فلاونوئید کل، فعالیت آنتی اکسیدانی، کلروفیل a، b و کلروفیل کل و درصد و عملکرد اسانس دارد. از نظر مقدار کاروتنوئید اختلاف معنی داری بین تیمارهای مختلف وجود نداشت. با کاهش مقدار آب خاک، ارتفاع بوته، قطر ساقه، تعداد و طول شاخه های جانبی، عملکرد ماده خشک، RWC، کلروفیل a، b و کلروفیل کل و عملکرد اسانس کاهش و در مقابل میزان فنل و فلاونوئید کل، فعالیت آنتی اکسیدانی و درصد اسانس افزایش یافت. علیرغم کاهش عملکرد ماده خشک، اختلاف بین تیمارهای 80%، 60% و 40% ظرفیت زراعی معنی دار نبود. بیشترین درصد اسانس (54/1 میلی لیتر در صد گرم ماده خشک) در تیمار 60% ظرفیت زراعی و بیشترین مقدار فنل کل (21/5 میلی گرم گالیک اسید در گرم ماده تر)، فلاونوئید کل (5/0 میلی گرم کوئرستین در گرم ماده تر) و فعالیت آنتی اکسیدانی (36/77%) در تیمار 40% ظرفیت زراعی مشاهده شد.
    کلیدواژگان: تنش کم آبی، ترکیب های آنتی اکسیدانی، عملکرد، محتوای نسبی آب برگ، مرزنجوش (Origanum)
  • عذرا عطایی عظیمی*، بابک دل نواز هاشملویان صفحات 266-275
    شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.266.94.2.1575.1610 در مطالعات یاخته شناسی، برای تفکیک اجزای سلول ها که شفاف هستند از رنگ ها استفاده می شود. بیشتر رنگ های مورد استفاده سنتزی بوده به انسان و محیط صدمه می زنند. در حالی که رنگ های با منشا گیاهی ایمن هستند. از دوران باستان، در ایران از ریشه های گیاه روناس (Rubia tinctorum L.) که سرشار از رنگ های طبیعی هستند در صنایع نساجی استفاده می شده است. در این پژوهش رنگ های ریشه های روناس در انتهای سه فصل بهار، تابستان و پاییز با سه حلال آب، اتانول و اسید ضعیف جدا و انواع رنگ های آنها با کروماتوگرافی کاغذی جدا شد. از روناس رنگ استوروناسین تهیه و برای رنگ آمیزی سلول های روپوست و نگهبان روزنه، گرده های گل و مطالعه تقسیم میتوز سلول های گیاهی استفاده شد. نتایج نشان داد که بهترین حلال برای جداسازی رنگ های روناس، آب است. نتایج کروماتوگرافی نشان داد که نوع و تعداد رنگ ها، در عصاره آبی ریشه روناس در سه فصل مشابه است ولی میزان برخی از آن ها در آخر تابستان بیشتر به دست آمد. رنگ های محلول در الکل بیشتر در عصاره اتانولی ریشه در آخر بهار مشاهده شدند. از عصاره اسیدی تنها یک رنگ زرد جدا شد که احتمالا آلیزارین باشد. رنگ آمیزی سلول ها با استوروناسین در همه موارد نشان داد که این رنگ قابل مقایسه و حتی بهتر از استوکارمن است. این رنگ، هسته و کروموزوم ها را در یک زمینه شفاف به رنگ قهوه ای در آورد. به طور کلی نتایج نشان داد که این رنگ می تواند جایگزین رنگ های سنتزی در آزمایشگاه های آموزشی و تحقیقاتی یاخته شناسی گیاهی شود.
    کلیدواژگان: سیتولوژی، کروماتوگرافی، روناس (Rubia tinctorum L، )، رنگ
  • هدی میرزاییان، فاطمه غفاری فر*، جاوید صدرایی، امیر عبدلی صفحات 276-290
    شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.276.94.2.1576.1610 توکسوپلاسموز یکی از شایعترین عفونت های انگلی زئونوز در جهان می باشد. هدف این مطالعه بررسی تاثیرات ضدتوکسوپلاسمایی عصاره های آبی و الکلی گیاه مورد (Myrtus communis L.) در شرایط in vitro بوده است. در این تحقیق تاثیر ضدتوکسوپلاسمایی عصاره های آبی و الکلی گیاه مورد بر روی تاکی‏زوئیت های توکسوپلاسما گوندی و تاثیر آن بر مهار تکثیر داخل سلولی انگل در سلول های ماکروفاژ موشی J774 با تست‏ MTT و روش مستقیم بررسی گردید. نتایج نشان داد که عصاره آبی گیاه مورد با غلظت های 12.5 و 25 µg/ml بالاترین درصد کشندگی (87% و 81%) را بر روی تاکی زوئیت های انگل داشته است، در حالیکه اثر کشندگی آنها بر روی سلول‏های ماکروفاژ غیرآلوده به انگل کمتر از بقیه رقت ها بود. این مطالعه نشان داد که عصاره آبی و الکلی مورد اثرهای قابل توجهی بر مهار تکثیر تاکی‏زوئیت‏های توکسوپلاسما و تکثیر داخل سلولی انگل دارد.
    کلیدواژگان: توکسوپلاسما گوندی، توکسوپلاسموز، عصاره الکلی، عصاره آبی، گیاه مورد سبز
  • نگین فرومند، سپیده کلاته جاری، وحید زرین نیا* صفحات 291-308
    شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.291.94.2.1575.1575 رز یکی از مهمترین گل های شاخه بریده دنیاست که نگهداری بعد از برداشت آن چالشی مهم محسوب می شود. در این تحقیق اثر رقت های 200، 400 و 600 قسمت در میلیون کیتوزان و اسانس های زیره (Cuminum cyminum L.) و دارچین (Cinnamomum verum L.) بر کیفیت پس از برداشت و مهار قارچ Botrytis cinerea، عامل بیماری پوسیدگی خاکستریگل شاخه بریده رز رقم دلسویتا در شرایط آزمایشگاهی ارزیابی شد. برای این منظور گل ها به مدت 1 ساعت در رقت های مختلف تیمار و بعد تا پایان عمر گلجایی در آب مقطر قرار گرفتند. صفاتی مانند عمر گلجایی، شاخص ثبات غشاء گلبرگ، محتوای کلروفیل برگ، محتوای آبی برگ، گلبرگ و ساقه و محتوای کربوهیدرات محلول گلبرگ تا 9 روز پس از برداشت و با دوره های زمانی 9 روزه، بررسی و ثبت شدند. کاربرد اسانس های گیاهی و کیتوزان در زمان های مختلف پس از برداشت، منجر به بهبود بیشتر صفات مورد بررسی گردید. اثر اسانس های دارچین و زیره و همچنین کیتوزان با رقت 200 قسمت در میلیون، در بهبود بیشتر صفات مربوط به ماندگاری بهتر از سایر غلظت ها بود. رقت های 400 و 600  قسمت در میلیون کیتوزان، اسانس های دارچین و زیره نیز به طور کامل مانع از رشد قارچ B. cinerea شد. در نهایت، نتایج این پژوهش بیانگر آن بود که کاربرد کیتوزان و اسانس های گیاهیزیره و دارچین منجر به بهبود ویژگی های کیفی پس از برداشت و مهار قارچ B. cinerea و در نتیجه افزایش عمر گلجایی گل رز رقم دلسویتا شد. بنابراین، کاربرد این ترکیب های زیستی در قالب یک فرمولاسیون پایدار به منظور افزایش مدت زمان ماندگاری و ارتقاء سطح کمی و کیفی گل شاخه بریده رز توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اسانس گیاهی، گل رز، پوسیدگی خاکستری، ماندگاری، کیتوزان، Botrytis cinerea
  • مهدی پناهیان گیوی* صفحات 309-322
    شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.309.94.2.1575.1610 به دلیل بحران آب آبیاری و لزوم مدیریت منابع آب و نیز نقش مثبت عناصری مانند روی در کاهش اثرهای منفی تنش خشکی، آزمایشی مزرعه ای به صورت کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1395 در مزرعه تحقیقاتی تعاونی یاشیل باخار اردبیل اجرا شد. در این پژوهش، عملکرد و اجزای آن و تولید اسانس گشنیز (Coriandrum sativum L.) در واکنش به محلول پاشی سولفات روی در شرایط تنش خشکی مورد بررسی قرار گرفت. فاکتورهای آزمایش شامل چهار سطح آبیاری (آبیاری بعد از 70، 100، 130 و 160 میلی متر تبخیر از تشتک کلاس A) و سه سطح محلول پاشی سولفات روی (شاهد (محلول پاشی با آب) و محلول پاشی با غلظت های سه (1Zn) و شش (2Zn) در هزار) بودند. تیمارهای آبیاری و محلول پاشی به ترتیب در کرت های اصلی و فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تنش خشکی موجب افت تعداد چتر در بوته، تعداد دانه در چتر، تعداد دانه در بوته، عملکرد بیولوژیکی و دانه گردید. محلول پاشی با سولفات روی در سطح Zn2 موجب افزایش معنی دار تعداد چتر در بوته (10.7)، عملکرد بیولوژیکی (21.1%) و محصول دانه (21.2%) شد. درصد اسانس دانه گشنیز تحت تنش خشکی 2/49% افزایش یافت، ولی عملکرد اسانس (1.02 کیلوگرم در هکتار) در نتیجه تنش خشکی کاهش پیدا کرد. عملکرد اسانس با کاربرد روی با غلظت شش در هزار 27.4% افزایش معنی داری یافت. تفاوت معنی داری از لحاظ آماری بین سطوح محلول پاشی سه و شش در هزار روی وجود نداشت. بنابراین، محلول پاشی روی با غلظت سه در هزار در مناطق با شرایط آب و هوایی و خاک مشابه محل اجرای طرح برای بهبود تولید محصول و اسانس گشنیز توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: اسانس، تعداد چتر در بوته، گشنیز (Coriandrum sativum L، )، محدودیت آب، محلول پاشی
  • بهرخ شعبانی، رسول رضایی*، حبیب الله چاره گانی، امین صالحی صفحات 323-334
    شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.323.94.2.1576.1607 بیماری بلایت باکتریایی گندم توسط باکتری Pseudomonas syringae pv. syringae (Pss) ایجاد می شود و یکی از بیماری های مهم گندم در سراسر دنیا به شمار می آید. گسترش مقاومت بیماری ها به ترکیب های شیمیایی، نیاز به تحقیق برای کشف عوامل ضدمیکروبی را سبب شده است. مطالعات نشان داده است که اسانس های گیاهی فعالیت بیولوژیک بر علیه باکتری های بیمارگر گیاهی القاء می کنند و می توانند به عنوان محصولات سالم مورد استفاده قرار گیرند. این ترکیب ها کمترین ضرر را برای اکوسیستم دارند و می توان از آنها به عنوان جایگزین ترکیب های سمی برای کنترل بیماری های گیاهی استفاده نمود. این مطالعه در جهت ارزیابی فعالیت ضد بیماری اسانس های بدست آمده از قسمت های هوایی گیاهان رزماری، پونه و آویشن دنایی بر علیه باکتری Pss روی ارقام پیشتاز، سیروان و چمران گندم در شرایط گلخانه طراحی گردید. در این بررسی مشخص شد که تمام تیمارهای اسانس به طور معنی داری شدت بیماری بلایت باکتریایی گندم به ویژه روی رقم پیشتاز، و درصد ناحیه نکروز برگها 30 روز پس از مایه زنی باکتری را کاهش دادند. بیشترین کاهش شدت بیماری توسط اسانس های پونه و آویشن دنایی بدست آمد. یافته های این تحقیق نشان می دهد که اسانس های رزماری، پونه و آویشن دنایی قابلیت استفاده به عنوان عوامل ضدمیکروبی را دارند.
    کلیدواژگان: بلایت باکتریایی، اسانس، کنترل، گندم
  • محبوبه عبداللهی نوروزی، محمدرضا مرادی تلاوت*، سید عطاالله سیادت، آیدین خدایی جوقان صفحات 335-350
    شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1398.35.335.94.2.1578.41 آزمایشی برای بررسی اثر ورمی کمپوست و زئولیت بر روی گیاه دارویی همیشه بهار (Calendula officinalis L.) در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه رامین خوزستان در سال 1396، به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. ورمی کمپوست (صفر، 3، 6 و 9 تن در هکتار) به عنوان فاکتور اصلی و زئولیت (صفر، 4، 8 و 12 تن در هکتار) به عنوان فاکتور فرعی بررسی شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که ورمی کمپوست و زئولیت اثر معنی داری بر عملکرد گل، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، کلروفیل a و کلروفیل b، کاروتنوئید برگ، کاروتنوئید گلبرگ همیشه بهار، برداشت نیتروژن، برداشت فسفر و شدت رنگ گلبرگ ها داشتند. همچنین برهم کنش بین ورمی کمپوست و زئولیت بر تمامی صفات ذکر شده معنی دار گردید. بیشترین عملکرد گل (69.53 گرم در متر مربع) و عملکرد بیولوژیک (474.84 گرم در متر مربع) به ترتیب در تیمارهای سه تن در هکتار ورمی کمپوست + 12 تن در هکتار زئولیت و نه تن در هکتار ورمی کمپوست به دست آمدند. بالاترین میزان عملکرد بیولوژیک (474.84 گرم در مترمربع) در تیمار 9 تن در هکتار ورمی کمپوست حاصل شد. همچنین بیشترین میزان کاروتنوئید برگ و گلبرگ در تیمار 9 تن در هکتار ورمی کمپوست و بیشترین میزان کلروفیل های a و b مربوط به تیمار 9 تن در هکتار ورمی کمپوست و 4 تن در هکتار زئولیت بود. بالاترین میزان برداشت نیتروژن در تیمار 8 تن در هکتار زئولیت بود. بالاترین مقدار برداشت فسفر نیز در تیمار 9 تن در هکتار ورمی کمپوست و 12 تن در هکتار زئولیت بدست آمد. در مجموع به دلیل مقرون به صرفه تر بودن زئولیت نسبت به ورمی کمپوست، با افزایش مقدار زئولیت مصرفی می توان عملکرد گل را افزایش داد. در این پژوهش برای حاصل شدن بهترین عملکرد گل، ترکیب تیماری 3 تن در هکتار ورمی کمپوست و 12 تن در هکتار زئولیت مناسب بوده و پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: حاصلخیزی خاک، کاروتنوئید، کودآلی، کلروفیل، گیاه دارویی
|
  • S.H. Madani, B. Hosseini *, Gh. Karimzadeh, A. R.Ahimi Pages 170-181
    Iranian poppy (Papaver bracteatum Lindl.) is one of the medicinal plants belonging to the Papaveraceae family, which is widely used in pharmaceutical industries due to the presence of benzyl isoquinoline alkaloids. The polyploidy induction is one of the most interesting issues in the breeding and biotechnology of medicinal plants. In this study, colchicine treatment was carried out in five concentrations (0, 0.05, 0.1, 0.2 and 0.5) and three duration times (24, 48, 72 hours) with three replications as a factorial in a completely randomized design under greenhouse conditions, which aimed at studying morphological and phytochemical changes in polyploid plants and comparing them with diploid ones. The Microscopic, morphological and chromosomal counts were used to determine ploidy level of plants. The results showed that the concentration of 0.2% of colchicine for 48 hours was the most suitable treatment for polyploidy induction. Polyploidy caused significant changes in the increasing phytochemicals amount such as phenol, flavonoids and total antioxidants (DPPH) and decreasing the stomatal density index in comparison with the diploid plants. The chromosomes number of the diploid and tetraploid plants was obtained 14 (2n=2x=14) and 28 (2n=4x=28), respectively. Therefore, it can be concluded that the increase in ploidy level increases the phytochemical and antioxidant compounds in Iranian poppy herb.
    Keywords: Papaver bracteatum Lindl, polyploidy, phenol, colchicine
  • S. Kohansal Vajargah, R. Baradaran *, S.Gh. Mousavi, M. Tolyat Abolhasani, D. Yazdani Pages 182-185
    Jujube (Zizyphus jujuba Mill.) is a horticultural-medicinal plant belonging to the family Rhamnaceae. This research was conducted to evaluate the morphological traits and phytochemical compounds of jujube ecotypesin Iran to achieve superior medicinal ecotype. The plan with fourteen jujube ecotypes of jujube collection of Jahad University of Southern Khorasan (Birjand) was carried out in spring-2018 in a completely randomized design with three replications. Leaf and riped fruit samples were evaluated morphologically and phytochemically. The results showed that the yield of 100-seed weight was positively and significantly correlated with fruit length, fruit width and length to fruit width ratio.  Also, length to fruit width ratio and length to leaf width ratio had a positive and significant correlation with leaf width. The correlation of total flavonoid and total phenol traits with other phytochemical traits was not significant. Antioxidant capacity was significantly correlated only with total phenol. Analysis of variance of morphological traits showed that the studied ecotypes had a significant difference with each other, which indicates the existence of a variety of jujube germplasm in Iran. Based on the cluster analysis results, fourteen ecotypes were placed in two separate clusters. The results of this study showed that there is a considerable diversity in the studied ecotypes that can be used in breeding programs of the species.
    Keywords: Jujube (Zizyphus jujube Mill.), ecotype, morphological diversity, phytochemical diversity
  • B. Bahreininejad *, M. Mirza Pages 196-208
    Thymus daenensis Celak is one of the Iranian endemic plants. Since this species is one of the most valuable medicinal plants in the central Zagros region, extra-human exploitation has put it at risk of extinction. Ordination technique is one of the methods showing the relationship between plant and environmental variables. In order to study the effects of ecological variables on essential oil components, eight growing regions of Thymus daenensis in Isfahan province were identified and after collecting the aerial parts of plant materials, the essential oil was extracted and their components were detected. Twenty four bio-climatical, edaphical and topographical factors in each habitate were collected for ordination analysis. Results showed that elevation, mean temperature of the wettest season, isothermality, precipitation of the wettest season, annual precipitation, precipitation of the driest season and annual temperature range, clay, gravel, organic matter, available nitrogen and potassium were the most effective variables on the essential oil components. Thymol content as the main component in the essential oil was affected by annual temperature range, elevation, and slope. Soil sand percentage and the mean temperature of wettest quarter were the most effective variables on carvacrol. The result of this study could have valuable role in Thymus daenensis cultivation management in nature or farm regarding to its chemical components needed in the medicinal and hygienic industries.
    Keywords: ordination, environmental variables, essential oil, Thymus daenensis Celak
  • F. Ghasemi, Gh. Mohammadinejad, A. Baghizadeh *, H.R. Kavossi Pages 209-221
    In order to improve complex traits such as yield, one of the most effective approaches to select the desired genotypes is the use of selection indices. In this research, in order to evaluate the efficiency of different selection methods under stress conditions, 49 top cumin (Cuminum cyminum L.) genotypes, selected in the second year of a two-year plan were evaluated. This research was conducted as a field experiment in a randomized complete block design with two replications under drought stress conditions in 2012 at the research farm of Shahid Bahonar University of Kerman. The selection indices Smith-Hazel 1 and 2 and Pesek-Baker were computed based on seven traits including plant height, number of lateral branches, umbels, umbellules, seeds, seeds weight and aerial parts weight (traits/plant). Also, the direct and correlated responses of these traits with seed yield were obtained. All three indices were evaluated in two forms, along with yield and without yield. The results of direct and correlated response of traits showed that genotypes with higher number of seeds and umbelluleshad higher yield potential. In the Smith-Hazel 1 and 2 indices, two traits including the number of seeds and umbelluleshad the highest response to the selection, while in the Pesek-Baker index, the number of branches was the highest response to the selection. The results indicated that the Smith-Hazel index had the highest selection efficiency and could be used to select appropriate genotypes in the cumin breeding programs under drought stress conditions.
    Keywords: Response to selection, Smith-Hazel index, Pesek-Baker index, Drought Stress
  • A. Karimi Afshar *, Gh. Kiani, H. Najafi, A. Baghizadeh Pages 222-239
    Ajowan (Trachyspermum copticum L.), belonging to the Apiaceae family, is remarked as an important pharmaceutical and economical product. In order to determine the most important traits affecting grain yield, a split plot experiment was conducted in two conditions of irrigation (normal and drought stress) as the main factor and 36 ecotypes of ajowan, belonging to nine different provinces of Iran, as a sub plot based on a randomized complete block design with two replications in 2015 and 2016 crop year in Kerman. The results of linear multiple regression analysis with stepwise method showed that in drought stress condition, number of umbrellas per plant, number of seeds per umbrella and essential oil yield, and in normal irrigation conditions, biological yield, 1000-seed weight and seed number per umbrella had the highest effect on grain yield, explaining 87% and 99% of the changes, respectively. Based on the results of path analysis, traits including number of umbels per plant under stress conditions and biological yield under normal conditions had the most direct effect on the grain yield and were recognized as the most important components of the grain yield. Therefore, these traits can be considered as main appropriate criteria for facilitating the indirect selection process and evaluating the seed yield potential in ajowan breeding programs.
    Keywords: path analysis, drought, stepwise regression, C. copticum
  • J. Motamedi *, E. Sofi Khajavi, A. Alijanpour, E. Sheidai Karkaj Pages 240-251
    Study on the habitat characteristics of medicinal plants and estimating their production is one of the basic requirements for designing a future perspective document for utilization of by-products. Salep (Orchis palustris Jacq.) is one of the most important and highly valuable medicinal plants having a significant distribution in the meadows of Targavar region of Urmia. Hence, among the meadows, six locations that were easier to reach and the distribution of Salep was more uniform were selected. In each location, using 60 plots of 60×25 cm2 that were randomly located within 10 plots with 10×1 m2, the number of Salep bases were counted and traits including crown cover percentage, plant height and tuber production were measured. Three composite soil samples from each location were randomly taken from the depth of root development of dominant species, and soil characteristics including sand, silt, clay, acidity, electrical conductivity, organic matter and total nitrogen were measured. The depth of groundwater (in each location) was considered as a criterion for moisture level and altitude, to analyze the relationship between habitat characteristics and plant traits. For this purpose, based on the calculated gradient length, the redundancy analysis (RDA) method was used as a linear method. The results of RDA showed that plant traits, especially tuber weight, were directly affected by the amount of organic matter, organic carbon, total nitrogen and clay percentage of the habitats. The mentioned traits are reversely related with altitude, groundwater depth and soil acidity of locations. In general, the Salep species more prefer low-altitude habitats such as alluvial plains with fertile, neutral acidity and heavy texture soils and high groundwater surface.
    Keywords: Medicinal plants, by-products, plant traits, environmental factors, ordination
  • A. Minaei, A. Hassani *, H. Nazemiyeh, S. Besharat Pages 252-265
    To study the effect of different levels of drought stress on growth, yield and some physiological and phytochemical characteristics of oregano (Origanum vulgare L. ssp. gracile), a pot experiment, in a randomized complete design with four treatments and five replications, was conducted. Drought stress treatments were 100% (non-stress), 80%, 60% and 40% of field capacity. The results showed that drought stress had significant effect on growth parameters, dry herb yield, leaf relative water content (RWC), total phenol and flavonoid content, antioxidant activity, a, b and total chlorophyll content, essential oil content and yield. There was no significant difference between drought stress treatments for carotenoids. As the soil water content decreased, plant height, stem diameter, number and length of axillary shoots, dry herb yield, RWC, a, b and total chlorophyll content and essential oil yield decreased, but total phenol and flavonoid content, antioxidant activity and essential oil content increased. Despite the decrease in dry herb yield, the difference between 80%, 60% and 40% treatments was not significant. The highest essential oil content (1.54 ml/100 g DW) was observed in 60% of field capacity and the highest amounts of total phenol (5.21 mg gallic acid/g FW), total flavonoid (0.5 mg quercetin/g FW) and antioxidant activity (77.36%) were obtained in 40% of field capacity. The highest percentage of essential oil (54.1 mg / g dry matter) was observed in 60% of treatment capacity and the highest amount of total phenol (0.51 mg gallic acid per gram of fresh material), total flavonoid (0.5 mg Gram quercetin in grams of fresh milk) and antioxidant activity (37.36%) in 40% of treatment capacity.
    Keywords: Water deficit stress, antioxidant compounds, yield, leaf relative water content, Oregano
  • A. Ataei Azimi *, B. Delnavaz Hashemloian Pages 266-275
    In cytology studies, colors are used to differentiate the components of cells that are transparent. Most of the dyes are synthetic and can harm human and environment. Herbal dyes are safe. Since ancient times in Iran, the natural dye of madder (Rubia tinctorum L.) has been used in the textile industry. In this research, the madder root dye was extracted with water, ethanol and acid at the end of spring, summer and autumn and its colors were separated by paper chromatography. Acetoronacin was prepared from the dye extracted from madder. Acetoronacin  was used to stain epidermal cells, stomata guard cells, pollen, and the plant mitosis. The results showed that the best solvent to isolate the dye of madder was water. Chromatography results showed that the type and number of colors (5 colors) in the aqueous extract of madder root in the three seasons were similar, but some of them were higher at the end of the summer. Soluble colors in alcohol (3 colors) were observed in the ethanolic extract at the end of spring. Only one yellow color, probably alizarin, was isolated from the acid extract. Staining the cells with acetoronacin in all cases showed that the color was comparable and even better than acetocarmine. Nuclei and chromosomes of cells were stained brown by staining with acetoronacin in a transparent background. In general, the results showed that this dye can replace the synthetic dyes in the plant cell research laboratories.
    Keywords: Cytology, chromatography, madder (Rubia tinctorum L.), dye
  • H. Mirzaian, F. Ghaffarifar *, J. Sadraei, A. Abdoli Pages 276-290
    Toxoplasmosis is one of the most common zoonotic infections worldwide. The aim of this study was to evaluate anti-Toxoplasma gondii activities of aqueous and alcoholic extracts of Myrtus communis L. in vitro. In this study, effects of aqueous and alcoholic extracts of M. communis on T. gondii-infected mouse macrophages were evaluated by MTT and direct method. The results showed that the aqueous extract of M. communis with concentrations of 12.5 and 25 µg/ml had the highest anti-T. gondii activity (87 and 81%), while their lethal effect on non-infected macrophage was less than other concentrations. The present study showed that the aqueous and alcoholic extracts of M. communis have a considerable inhibitory effect on Toxoplasma gondii tachyzoites and parasite intracellular proliferation in vitro.
    Keywords: Toxoplasma gondii, toxoplasmosis, alcoholic extract, aqueous extract, Myrtus communis L
  • N. Foroumand, S. Kalate Jari, V. Zarrinnia * Pages 291-308
    Rose is one of the most important cut flowers in the world, which its post-harvest preservation is considered as an important challenge. In this research, the effect of 200, 400 and 600 ppm concentrations of chitosan, cumin (Cuminum cyminum L.) and cinnamon (Cinnamomum verum L.) essential oils on post-harvest quality and inhibition of fungi Botrytis cinerea, the cause of gray mold disease, was evaluated in rose cv. Dolce Vita cut flower under laboratory conditions. For this purpose, the flowers were put in solutions with different concentrations for one hour and then were transferred into distilled water until the end of vase life.  Characteristics such as vase life, petal membrane stability index, leaf chlorophyll content, leaf, petal and stem water content, and petal soluble carbohydrate content were analyzed and recorded for 9 days after treatment with 3 days intervals. Application of herbal essential oils and chitosan at different post-harvest times resulted in improvement of most of the studied traits. Concentration of 200 ppm of chitosan and essential oils of cinnamon and cumin treatments was better than other concentrations in improving the majority of survival traits.  Treatments at 400 and 600 ppm concentrations prevented the growth of B. cinerea completely, too.  The results of this study indicated that the use of chitosan and plant essential oils of cumin and cinnamon improved post-harvest qualitative characteristics and inhibited B. cinerea fungi and thus increased the vase life of rose cv. Dolce Vita. Therefore, the use of these bio-compounds in the form of a stable formulation is recommended to increase the shelf-life and improve the quality and quantity of rose cut flower.
    Keywords: Essential oils, rose, gray mold, durability, chitosan, Botrytis cinerea
  • M. Panahyan Kivi * Pages 309-322
    Due to the irrigation water crisis and the necessity of water resources management as well as the positive role of elements such as zinc in reducing the negative effects of drought stress, a field experiment was carried out as split plot based on randomized complete block design with three replications in Cooperative research field of Yashil Bakhar, Ardebil in 2017. In this research, yield and its components and essential oil of coriander (Coriandrum sativum L.) were investigated in reaction to zinc sulfate foliar spray under drought stress conditions. The experimental factors consisted of four levels of irrigation: irrigation after 70, 100, 130 and 160 millimeter evaporation from class A pan, and three levels of zinc sulfate foliar spray: control (water foliar spray) and foliar spray with three (Zn1:3 g ZnSO4/L) and six (Zn2: 6 g ZnSO4/L) per thousand concentrations. Irrigation and zinc sulfate foliar spray treatments were allocated to the main and sub plots, respectively. The results showed that drought stress reduced the number of umbels per plant, seeds per umbel, seeds per plant, and biological and seed yield. Zinc sulfate foliar spray at Zn2 level resulted in a significant increase in the number of umbels per plant (10.7), biological (21.1%) and grain (21.2%) yield. Under drought stress conditions, the percentage of coriander seeds essential oil increased by 49.2%, but the essential oil yield (1.02 kg ha-1) decreased. The essential oil yield was significantly increased by 27.4% with zinc sulfate foliar spray at Zn2 level. There was no statistically significant difference between Zn1 and Zn2 levels of zinc sulfate foliar spray. Therefore, 3 g ZnSo4/L foliar spray in areas with climatic conditions and soil similar to the research site is recommended to improve the yield and essential oil of coriander.
    Keywords: essential oil, number of umbels per plant, coriander (Coriandrum sativum L.), water deficiency, foliar spray
  • B. Shabani, R. Rezaei *, H. Charehgani, A. Salehi Pages 323-334
    Wheat bacterial blight disease caused by the bacterium Pseudomonas syringe pv. syringae (Pss) is one of the important diseases of wheat in the world. The expanding the diseases resistance to chemical compounds has led to the researches into the new antimicrobial agents finding.  Studies have shown that plant essential oils induce biological activity against plant pathogenic bacteria and can be used as an environment friendly and safe way to control the disease. These compounds have the least harm to the ecosystem and can be used as an alternative to toxic compounds for controlling plant diseases. This study was designed to evaluate the antimicrobial activity of the essential oils obtained from the aerial parts of Rosmarinus officinalis, Mentha spicata and Thymus daenensis, against Pss on wheat cultivars Pishtaz, Sirvan and Chamran under greenhouse conditions. In this study, all essential oil treatments significantly reduced the severity of wheat bacterial blight, especially on Pishtaz cultivar, and the percentage of necrotic area on the leaf 30 days after bacterial inoculation. The highest reduction in the severity of the disease was obtained by Mentha spicata and Thymus daenensi essential oils. The findings of the present study suggest that essential oils of Rosmarinus officinalis, Mentha spicata and Thymus daenensis are capable to be used as antimicrobial agents.
    Keywords: Bacterial blight, essential oil, control, Wheat
  • M. Abdollahi Noroozi, M.R. Moradi Telavat *, S.A. Siadat, A. Khodaei Joghan Pages 335-350
    In order to evaluate the effect of zeolite and vermicompost on Marigold (Calendulaofficinalis L.), a field experiment was conducted in 2017 in the research field of Ramin University, Khuzestan, in split plot as a randomized complete block design with three replications. Vermicompost (0, 3, 6, 9 t ha-1) and zeolite (0, 4, 8 and 12 t ha-1) were investigated as the main factor and sub plot, respectively. Results of variance analysis showed that vermicompost and zeolite had a significant effect on flower yield, biological yield, harvest Index, chlorophylls and carotenoids of leaves, petal carotenoids, nitrogen removal, phosphorus removal, and index of the intensity of the color of the petals. Also, interaction effects of vermicompost and zeolite was significant on all top-mentioned characteristics. The highest flower yield (69.53 g m-2) was obtained at 3 t vermicompost per ha and 12 t zeolite per ha. Maximum biological yield (474.84 g m-2) was achieved at 9 t vermicompost per ha. The highest leaf and petal carotenoids were recorded at 9 t vermicompost per ha and maximum chlorophyll a and b belonged to 9 t vermicompost per ha and 4 t zeolite per ha. The highest soil nitrogen harvest was obtained at 8 t zeolite per ha. Maximum soil phosphorus harvest belonged to 9 t vermicompost per ha and 12 t zeolite per ha. In total, knowing that zeolite is more cost-effective rather than vermicompost, increasing the amount of zeolite consumption can enhance flower yield. In the current research, the best flower performance could be obtained at an optimum amount of 3 t vermicmpost per ha and 12 t zeolite per ha.
    Keywords: Soil fertility, carotenoid, bio-fertilizer, chlorophyll, medicinal plant