فهرست مطالب

اسلام و علوم اجتماعی - پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1390)

دوفصلنامه اسلام و علوم اجتماعی
پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید پارسانیا *، حسین اژدری زاده صفحات 7-47
    در این جستار به دنبال تحلیل و بررسی مطالبی در نهج البلاغه هستیم که در آنها بین معرفت های مختلف انسان و عوامل اجتماعی به گونه ای پیوند ایجاد شده باشد. برای اینکه این پیگیری موثرتر واقع شود از طرح های مهم مطرح در جامعه شناسی معرفت بهره می بریم. این پارادایم ها ما را به پرسش هایی رهنمون می کند. ما با استناد از عبارات حضرت امیر(ع) درصدد یافتن پاسخ به این پرسش ها هستیم.
    کلیدواژگان: امام علی(ع)، نهج البلاغه، معرفت، جامعه، تعین، جامعه شناسی معرفت، تعین اجتماعی معرفت
  • محمد باقر آخوندی * صفحات 49-75
    با عنایت به اختلاف آرا در زمینه عاملیت و ساختار، هدف این مقاله به دست آوردن نظر آیات الهی در این مورد است. که از طریق تحلیل محتوای کیفی تفاسیر آیات قرآن، کدگذاری و طبقه بندی مفاهیم و مقولات به دست آمده میسر گردیده است. یافته های تحقیق نشان می دهد، قرآن کریم انسان را تحت تاثیر ساختارهای اجتماعی می داند و در عین حال در آیات شریفه بسیاری «عمل» را سازنده شخصیت و هویت او می داند. از نظر قرآن کریم انسان همواره مسئول عمل خویش است و هیچ شرایطی از او سلب مسئولیت نمی کند. نتیجه آنکه در عین اینکه تاثیر ساختارها مسلم است، لکن عاملیت و عمل اصل غیر قابل خدشه به شمار می رود.
    کلیدواژگان: عاملیت، دوگانگی، یگانگی، تفاسیر و ساختار
  • طاهره قادری *، سعید زارع صفحات 77-108
    سنجش دینداری از موضوعات مطرح شده در جامعه شناسی دین است. از آنجایی که جامعه شناسی دین، به مسئله نقش و اهمیت دین به معنای عام در جامعه بشری و نیز به اهمیت باورداشت ها و عملکرد گروه ها و جوامع خاص می پردازد، سنجش دینداری در آن اهمیت پیدا می کند. در جامعه شناسی دین هنگامی که سخن از دینداری به میان آید، ما با دو مقوله سروکار خواهیم داشت: دین و دیندار. دینداران، کنشگرانی هستند که سنجش دینداری آنها همواره یکی از دغدغه های اساسی پژوهشگران علوم اجتماعی بوده است. در سنجش دینداری ما با دو موضوع سروکار داریم. سنجش سطح دینداری و دیگری سنجش نوع دینداری. در سنجش سطح دینداری، نیاز به سنجه مناسب جهت تعیین میزان دینداری دینداران و در سنجش نوع دینداری، نیاز به شناخت گونه های موجود دینداری در جامعه است. این تحقیق به بررسی مفاهیم و مقوله های به کار گرفته شده جهت سنجش نوع دینداری، می پردازد.
    کلیدواژگان: سنجش دینداری، انواع دینداری، سکولار شدن، لائیسیته
  • ابراهیم عباس پور * صفحات 109-137
    نشانه شناسی یکی از روش های نو و مطرح در علوم انسانی است که از دهه 1950م به این سو همچون روش پژوهش به ویژه در دو قلمرو «شناخت دلالت ها» و «ادراک سازوکار ارتباط ها» به کار رفته است. یونانیان قدیم را می توان نخستین رهروان نشانه شناسی دانست. می توان گفت که نشانه شناسی همواره در جوار ساختارگرایی بوده و مبتنی بر الگوی آن می باشد. در این مقاله، به معرفی نشانه شناسی دو تن از سردمداران نشانه شناسی می پردازیم و از منظر این دو اندیشمند بحث قراردادی بودن رابطه بین دال و مدلول را مورد تحلیل قرار داده و سپس، از منظر حکمت اسلامی و با توجه به دیدگاه های ملاصدرا و بوعلی سینا به نقد و بررسی دیدگاه های سوسور و پیرس می پردازیم.
    کلیدواژگان: نشانه، دال، مدلول، نماد، شمایل، نمایه، رابطه قراردادی، نشانه شناسی، ساختارگرایی
  • آذر قلی زاده، فائزه تقی پور، طبیه رجبی * صفحات 139-153
    هدف این تحقیق تعیین نقش امر به معروف و نهی از منکر در بهبود سرمایه اجتماعی در میان دانشجویان دختر بود. در این پژوهش تاثیر شیوه ها، شرایط و آثار این فریضه بر سرمایه اجتماعی سنجیده شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری آن دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان در سال تحصیلی90_89 به تعداد 944 نفر بودند. 310 نفر با نمونه گیری به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته ای با 63 سوال بسته پاسخ بود که برای سنجش پایایی آن از آلفای کرونباخ استفاده شد. (87/0=α) برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل عامل، t  تک متغیره، تحلیل واریانس یک طرفه، آزمون فریدمن و آزمون LSD استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین نمره نقش امر به معروف و نهی از منکر در بهبود سرمایه اجتماعی با میانگین فرضی 3، 61/3 بود که بالاتر از حد متوسط بود. همچنین نقش شرایط آمران و ناهیان، شیوه ها و آثار این فریضه در بهبود سرمایه اجتماعی در سطح 01/0>p معنی دار است. بین ویژگی های جمعیت شناختی دانشجویان و دیدگاه آنان تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: امر به معروف، نهی از منکر، سرمایه اجتماعی
  • حسینعلی عربی * صفحات 155-173
    راهکارهای تقویت امانتداری از بعد فردی و اجتماعی کدام است؟ در اخلاق اسلامی امانتداری به عنوان یکی از فضیلت های اخلاقی اساسی به شمار می رود که شاخص و نشانه ایمان و دینداری است و کسی که امانتدار نباشد، دین ندارد. در جوامع و شرکت ها و سازمان و بنگاه های اقتصادی جهت برقراری امنیت اجتماعی و افزایش بهره وری و کسب سود بیشتر و غلبه بر رقبای خود در میدان رقابت، سعی می شود تا امانتداری در مردم و کارکنان افزایش یابد. در این تحقیق با به کارگیری روش تحلیلی _ توصیفی در کنار استفاده از روش نقلی به بررسی راهکارهایی پرداخته شده است که زمینه تقویت امانتداری را در بعد فردی و هم در بعد اجتماعی فراهم می سازد. براساس یافته های این پژوهش، برخی از راهکارهای تقویت امانتداری عبات اند از: درونی کردن امانتداری، افزایش آگاهی افراد، تقویت فطرت مداری در انسان ها، معرفی الگوهای امین، معرفی ویژگی های جامعه آرمانی و تشویق و تقدیر از افراد امانت دار که در این نوشتار سعی می شود تا به آنها پرداخته شود.
    کلیدواژگان: امانتداری، اخلاق، اخلاق کاربردی، اخلاق حرفه ای
  • مریم احمدپور * صفحات 175-206
    مقاله حاضر به مفهوم شناسی مسائل ازدواج، کار خانه و تربیت دینی فرزندان که در پی تشکیل خانواده می آید، توسط دو منبع اصلی دین (قرآن و سنت)پرداخته است. مبنای نظری کار، طیفی از نظریه های فمینیستی می باشد. روش تحقیق مبتنی بر روش اسنادی، تحلیل یافته ها، و کشف دلالت های ازدواج، خانه داری و تربیت دینی در سنت و قرآن می باشد. یافته ها حاکی از آن است که دیدگاه اسلام (سنت و قرآن) در مورد ازدواج، کار خانه و تربیت دینی با نظریه های فمینیستی در تعارض است و قرآن کریم و سنن دینی با سازوکاری متفاوت با پاردایم فمینیسم به این پدیده ها پرداخته اند. چرا که در اندیشه اسلامی مهم ترین اصل برای زن توجه به نقش های همسری و مادری در خانواده می باشد و به مهم ترین کارکردهای ازدواج و تشکیل خانواده یعنی تامین نیازهای غریزی و عاطفی و ایجاد محیطی مملو از فضایل اخلاقی و معنوی جهت رشد کمالات در دو جنس و در پی آن تربیت دینی فرزندان توجه ویژه ای شده است. همچنین یافته ها نشان می دهد که دین اسلام ارگانی است که به تمامی ابعاد زندگی انسان توجه نموده است و در این میان اگر به تربیت دینی فرزندان اهمیت دهیم، چنین تربیتی کلیه وجوه تربیت از جمله تربیت اجتماعی، اخلاقی و جنسی فرزندان را به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: ازدواج، تربیت دینی، زنان، فمینیسم، قرآن، سنت
|
  • hamid parsania *, Hossien Ajdaryzadeh Pages 7-47
    In this article we seek to analyze some issues of Nahj Al-Balaghah in which there is a link between different kinds of human marifah (knowledge) and social factors. In order for pursuit to be more effective the most important projects in the sociology of marifah (knowledge). These paradigms will lead us to the questions. We try to find Imam Ali's answers to them.
    Keywords: Imam Ali (peace be upon him), Nahj al-Balaghah, Marifah (Knowledge), Society, determination, sociology of knowledge, social determination of knowledge
  • Mohammad Bagher Akhondi * Pages 49-75
    According to differences of opinion with regard to the structure of the agency, the purpose of this paper is to obtain views presented in the Holy Quran which is achieved through qualitative content analysis of the interpretations of the Quran, coding and categorizing the concepts and categories. Research findings indicate that the Holy Qur'an considers man under the influence of social structures. However, many verses of the Holy Quran reveal that act is the maker of man's character and identity. Based on the Holy Quran man is always responsible for his own actions and would not under any circumstances disclaim it. It can be concluded that though the influence of structures is an unavoidable, the principle of agency and act is an inviolable principle.
    Keywords: agency, duality, oneness, renderings-construction
  • Tahereh ghaderi *, Saeid Zare Pages 77-108
    According to differences of opinion with regard to the structure of the agency, the purpose of this paper is to obtain views presented in the Holy Quran which is achieved through qualitative content analysis of the interpretations of the Quran, coding and categorizing the concepts and categories. Research findings indicate that the Holy Qur'an considers man under the influence of social structures. However, many verses of the Holy Quran reveal that act is the maker of man's character and identity. Based on the Holy Quran man is always responsible for his own actions and would not under any circumstances disclaim it. It can be concluded that though the influence of structures is an unavoidable, the principle of agency and act is an inviolable principle.
    Keywords: agency_duality_oneness_renderings - construction
  • Ebrahim Abbaspour * Pages 109-137
    Semiotics is one of the new methods in the field of humanities which has been used like research methods, especially in the realm of "knowledge of connotations" and "understanding communication mechanism" from the 1950s onwards. The ancient Greeks are considered to be the earliest followers of Semiotics. Semiotics can be said that has always been in close proximity to Structuralism and in accordance with its model.  In this paper, we introduce a typology of two prominent scholars of semiotics and analyze the relationship between signifier and signified as a constitutional relation from their viewpoints, then, review Saussure and Pierce views from the perspective of Islamic Philosophy and in the light of the opinions and views of Mulla Sadra and Avicenna.
    Keywords: sign, signifier, signified, symbol, logo, icons, constitutional relationship, semiotics, structuralism
  • Azar Gholizedeh, Faeze Taghi pour, Tayebeh Rajabi * Pages 139-153
    The aim of this study is to determine the contribution of commanding right and forbidding wrong in improving social capital among female students of Khorasgan Islamic Azad University. In this research, the impact of methods, conditions and functions of commanding right and forbidding wrong were evaluated on social capital indicators. The method of the research is correlation descriptive and its statistical society included 944 female students busy studying in Khorasgan Islamic Azad University in the academic year 2011-2012. Simple sampling, on the base of which 310 students were selected, was randomly done. Data collection instruments were a researcher made questionnaire and a response package. The questionnaire included 33 questions related to dimensions of commanding right and forbidding wrong and 30 questions related to components of social capital. Cronbach's alpha was used to assess its reliability and the validity of the questionnaire was achieved 0/87. Statistical data analysis was done at both descriptive and inferential levels. Frequency tables, frequency percentage, standard deviation, average and graphs were used at the descriptive level and at the inferential statistics level, factor analysis, univariable t, one-way variance analysis, Friedman test and LSD test were used. The results showed that the average score of the role of commanding right and forbidding wrong in increasing social capital with hypothetical average 3, was 3/61 which was higher than medium. In addition, the relationship between methods of commanding right and forbidding wrong, conditions of those who order and prohibit and functionality of this duty are meaningful through increasing confidence, introception and strengthening social networks at p
    Keywords: commanding right, forbidding wrong, social capital
  • Hosseinali Arabi * Pages 155-173
    The present paper views the strategies for boosting trustworthiness from individual and social perspectives. In Islamic ethics, trustworthiness is regarded as a moral virtue. It is the indicator and sign of faith and piety and one who betrays the trust placed in him has no religion. To establish social security, increase productivity, gain more profits and overcome their competitors in the competition, communities, companies, organizations, and business entities try to increase trustworthiness among the people and their employees. In this study the analytical-descriptive method has been used along with narrative approach to explore ways of enhancing trustworthiness in both individual and social aspects. Based on the findings of the present research study some strategies for enhancing trustworthiness are: internalizing trustworthiness, increasing awareness, focusing on human nature, introducing patterns of trustworthiness, identifying characteristics of an ideal society and encouragement and appreciation of trustees. This article will try to address them.
    Keywords: trustworthiness, Ethics, applied ethics, professional ethics
  • Maryam Ahmad pour * Pages 175-206
    The present article is concerned with the concept analysis of marriage, religious upbringing of children, which naturally comes after family formation, based on two main sources of Islam viz. the Quran and Sunnah. Theoretical basis of this research study consists of a variety of feminist theories. Its methodology is based on documentation, analysis of findings, discovering marriage implications, housewifery, religious upbringing in the Quran and Sunnah. The findings suggest that Islamic views (viz. the Quran and Sunnah) regarding marriage, domestic labor and religious upbringing are in conflict with feminist theories. Holy Quran and religious traditions view these phenomena through a mechanism far from feminist paradigm. According to Islamic thought the most important principle for women is that they pay attention to their functions in the family as a mother or a wife. Special attention also has been paid to the most important functions of marriage and family, that is to say instinctive and emotional needs, creating an environment fraught with ethical and moral virtues, promotion of excellence in both sexes and in the religious upbringing of children. Results also show that Islam is an institution that has taken into consideration all aspects of human life. Thus such a religious upbringing of children will encompass all aspects of social, ethical and sexual education of children.
    Keywords: marriage_religious upbringing_education_women_feminism_the Quran - Sunnah