فهرست مطالب

تحقیقات جغرافیایی - سال سی و چهارم شماره 2 (پیاپی 132، بهار 1398)

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سی و چهارم شماره 2 (پیاپی 132، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/12
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مونا فلاح زاده، پرویز رضایی*، سعید اسلامیان، علیرضا عباسی صفحات 153-164
    اهداف و زمینه ها
     خشکسالی از ویژگی های طبیعی یک منطقه می باشد و در هر منطقه ای که به وقوع می پیوندد منجر به ضررهای اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی می گردد. در این تحقیق ارتباط الگوهای پیوند از دور در رخداد خشکسالی های حوضه قره قوم موردبررسی قرارگرفته است.
    روش شناسی
     در این راستا داده های بارش 30 ایستگاه باران سنجی و سینوپتیک و نیز داده های مربوط به 32 نمایه عددی پیوند از دور از سایت نوآ طی دوره آماری 1987-2013 اخذ گردید. در ابتدا داده های شاخص بارش استاندارده شده در مقیاس 9 تا 48 ماهه با روش تحلیل عاملی گروه بندی و ایستگاه های دارای رفتار مشابه در پهنه مطالعاتی شناسایی شد. سپس رابطه میانگین شاخص خشکسالی هر پهنه با تک تک الگوهای پیوند از دور به صورت همزمان و با تاخیر6 و 9 ماهه از طریق روش آماری همبستگی ارزیابی شد.
    یافته ها
     تاثیر الگوهای پیوند از دور بر خشکسالی در پهنه های مختلف متفاوت است. الگوی چند متغیره انسو نوسان دهه ای اقیانوس آرام، نوسان جنوبی، نینو4/3، 3 بیشترین همبستگی معنی دار را با مقیاس های شاخص بارش استانداردشده دارند. همچنین همبستگی با تاخیر زمانی 6 ماهه شاخص خشکسالی نشان داد چهار عامل (کل حوضه) شاخص خشکسالی با شاخص نینو4، 4/3 و 3، چند متغیره انسو، نوسان مادن جولیان در مناطق 20، 70، 80، 100 درجه شرقی ارتباط مستقیم و با شاخص آرام شرقی، نوسان جنوبی و مادن جولیان در مناطق 160 درجه شرقی، 120 و 40 درجه غربی دارای رابطه معکوس معنی دار است. چهار عامل (کل ایستگاه های حوضه) تاخیر زمانی 9 ماهه شاخص خشکسالی ارتباط معکوس معنی دار با شاخص آرام شرقی، نوسان جنوبی و نوسان مادن جولیان در مناطق 120 و 40 درجه غربی نشان داد و با شاخص نینو3، چند متغیره انسو و نوسان مادن جولیان در مناطق 70، 80 و 100 درجه شرقی دارای رابطه مستقیم معنی دار است.
    نتیجه گیری
     نتایج تحلیل همبستگی نشان داد ارتباط معنی داری بین الگوهای پیوند از دور با خشکسالی های حوضه قره قوم وجود دارد.
    کلیدواژگان: : شاخص بارش استانداردشده، شاخص های پیوند از دور، تحلیل عاملی، همبستگی، حوضه قره قوم
  • الناز خورشیدیان، فاطمه محمدنیای قرایی*، مریم استادی صفحات 165-174
    اهداف و زمینه ها
    با توسعه تکنولوژی زمان حضور در اکثر فضاهای شهری و تجربه فضاها و روابط عینی برای جوانان، محدودتر شده است. لذا در فرآیند مناسب سازی محیط شهری باید فضاهایی خلق شود که ضمن تطابق با نیازهای امروزه، واجد کیفیت هایی فراتر از کیفیت های بدیهی فضا باشد. در این فضاها بایستی سعی بر برقراری ارتباط های نزدیک و ترغیب هرچه بیش تر آنان به حضور در فضاهای جمعی شود. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی نیازها و انتظارات جوانان از محیط های شهری به طور عام و مناظر موقت به طور خاص است.
    روش شناسی
     با توجه به ماهیت کیفی این پژوهش، با استفاده از نظریه زمینه ای و از طریق مصاحبه باز استاندارد با 44 جوان در شهر مشهد، و به روش کدگذاری باز استاندارد، مورد تحلیل قرارگرفته است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد، به منظور حضور بیش تر جوانان و در نظرگرفتن اثر شرایط علی، زمینه ای، واسطه ای باید به سه مقوله اصلی مشارکت، احترام به نظر جوانان و خلاقیت در طراحی ها توجه شود. این امر از طریق راهبردهایی چون برگزاری رویدادهای ملی- هنری- آیینی، ایجاد نهادهای خاص جوانان، ایجاد کاربری های موقتی چندمنظوره و زنده نگه داشتن رویدادهای بومی و سنتی با استفاده از عناصر نوستالژیک محقق می گردد. در نهایت این راهبردها پیامدهایی چون حضور پررنگ جوانان در شهر، توسعه فضاهای چندمنظوره موقتی، شکل گیری سبک جدیدی از فضا در قالب مناظر موقت را منجر می شود.
    کلیدواژگان: جوانان، تعاملات اجتماعی، منظرموقت، نظریه زمینه ای
  • علی مهرابی*، محسن پورخسروانی صفحات 175-182
    اهداف و زمینه ها
     گسل ها و ساختارهای تکتونیکی تاثیر عمده ای بر منابع آب زیرزمینی دارند و باعث هدایت و تشکیل سفره های آبی می شوند. تعیین میزان ارتباط بین آنها می تواند در شناسایی منابع آبی جدید کمک کند. هدف این تحقیق، تعیین ارتباط بین منابع آب زیرزمینی (قنوات و چاه ها) و گسل ها به صورت کمی می باشد.
    روش شناسی
    برای دستیابی به این هدف از روش آماری وزن های نشانگر استفاده شد. بدین صورت که با تهیه لایه گسل های کواترنری و موقعیت قنوات و چاه های دشت سیرجان در محیط GIS، فواصل و حریم های 1 کیلومتری اطراف گسل ها استخراج شد. در ادامه با انجام عملیات روی هم اندازی لایه قنوات و چاه ها بر روی لایه گسل های حریم دار، اقدام به محاسبه ضرایب مربوط به روش وزن های نشانگر گردید.
    یافته ها
    با توجه به تغییرات وزن ها و تباین های به دست آمده، بیشترین ارتباط بین چاه ها و گسل ها در فاصله 1 کیلومتری از امتداد گسل بوده و بیشترین ارتباط بین قنوات و گسل ها در فاصله 2 کیلومتری از گسل ها به دست آمده است. با توجه به نتایج به دست آمده، 65 درصد از چا ه های عمیق و نیمه عمیق حفرشده در دشت سیرجان تحت تاثیر گسل ها قرار دارند و درحالی که تنها 25 درصد از قنوات در این منطقه مرتبط با گسل ها می باشد.
    نتیجه گیری
    با مشخص شدن چاه ها و قنوات مرتبط با گسل، می توان تبعات حرکات گسلی و زلزله های احتمالی در تغییر شرایط آبدهی چا ه ها و قنوات را مدیریت کرد.
    کلیدواژگان: تعیین ارتباط، گسل، منابع آب زیرزمینی، روش وزن های نشانگر، دشت سیرجان
  • محترم محمدیاریان، تقی طاوسی*، محمود خسروی، محسن حمیدیان پور صفحات 183-192
    اهداف و زمینه ها
     یکی از مهم ترین رخدادهای حدی بارش های سنگین می باشد که هرساله خسارات فراوانی را به دنبال دارد. رژیم بارش های سنگین می تواند در شناسایی اقلیم هر منطقه کمک شایانی کند. بسیاری از فعالیت های اقتصادی (به ویژه کشاورزی) بر پایه رژیم بارندگی تنظیم می شود دگرگونی رژیم بارش افزون بر اثرات قابل توجه زیست محیطی می تواند عادات و فعالیت های اقتصادی و نیز درآمدهای حاصل از آن را متاثر سازد. شناسایی مناطق همگن بارشی مهم ترین پیش نیاز برنامه ریزی های محیطی به ویژه برنامه های مدیریت منابع و آمایش سرزمین است. در این پژوهش رژیم بارش های حدی ایران برای دوره 20 ساله اخیر ناحیه بندی می گردد.
    روش شناسی
     به منظور ناحیه بندی رژیم بارش های حدی ایران از داده های بارش روزانه 153ایستگاه همدید (2016- 1996) استفاده شد. جهت اجرای روش [1]PCA ماتریسی به ابعاد 12×153تشکیل گردید. با تحلیل مولفه های اصلی روی ماتریس موردنظر 6 مولفه اول انتخاب و سپس با خوشه بندی K-Mean بر روی ماتریس نمره استاندارد مولفه های انتخابی، ایستگاه های موردمطالعه به 8 منطقه همگنی بارش های حدی گروه بندی گردید.
    نتیجه گیری
    8 منطقه رژیم شناسایی شامل: رژیم خزری (سواحل خزر)، رژیم آذربایجان شمالی (ایستگاه های مرزی ایران و آذربایجان)، رژیم آذربایجانی (ایستگاه هایی از مرکز و جنوب آذربایجان)، رژیم زاگرس جنوبی (جلگه خوزستان و نوار ساحلی و پس کرانه های خلیج فارس)، رژیم کوهستانی (کوهستان های غرب ایران و مناطق پای کوهی پیرامون آن و به صورت پراکنده در خراسان)، رژیم خشک مرکزی، شرق، سواحل جنوبی(بخش گسترده ای از ایران)، رژیم البرز شرقی (نواحی از شمال غرب ایران و ایستگاه هایی از استان گلستان)، رژیم زاگرس میانی (نیمه غربی ایران و به صورت پراکنده در ایستگاه هایی از شمال غرب
    کلیدواژگان: ایران، تحلیل مولفه اصلی، خوشه بندی چند میانگین، چرخش اکو ماکس، رژیم بارش های سنگین
  • مهلا محمدنیا، راضیه رضازاده*، سید عبدالهادی دانشپور، سید مسلم سیدالحسینی صفحات 193-201
    مقدمه
    انسان ها در تعامل با مکان های مختلف شهری به عنوان محیطی پاسخگو به نیازها و فعالیت هایشان به آن ها معنا می بخشند و در سطحی بالاتر، بخشی از منزلت خویش را در ارتباط با این مکان ها تعریف کرده و به آن ها دلبسته می گردند. مفهوم منزلت مکانی، به عنوان یکی از ابعاد رابطه انسان و مکان کمتر مورد توجه معماران، چکیده
    اهداف و زمینه ها
     انسان ها در تعامل با مکان های مختلف شهری به عنوان محیطی پاسخگو به نیازها و فعالیت هایشان به آنها معنا می بخشند و در سطحی بالاتر، بخشی از منزلت خویش را در ارتباط با این مکان ها تعریف کرده و به آنها دل بسته می گردند. مفهوم منزلت مکانی، به عنوان یکی از ابعاد رابطه انسان و مکان کمتر موردتوجه معماران، طراحان و برنامه ریزان شهری قرارگرفته است.در این راستا، تبیین الگوی منزلت مکانی و فرایند شکل گیری روابط مردم-مکان و مولفه های موثر در جهت ایجاد، تقویت و ارزش گذاری این پیوندها به عنوان گامی اساسی در دست یابی به هدف اصلی تدوین معیارهای منزلت مکانی ضروری خواهد بود. این پژوهش با هدف اصلی تبیین و شناخت عوامل موثر بر طبقه بندی منزلت مکانی موردبررسی قرارگرفته است.
    روش شناسی
     این مقاله در پی آن است تا بر مبنای روش نظریه داده بنیاد، بر پایه مرور متون و اسناد مرتبط با این حوزه، ضمن ارایه تعریف منزلت مکانی، به بررسی ابعاد مختلف آن، از طریق سه نوع کدگذاری باز، محوری و انتخابی بپردازد.
    یافته ها: پس از تبیین مفهوم منزلت مکانی، بالغ بر 70 نظریه از طراحان مدل های شهری، موردمطالعه و شاخص های منزلت بخش مکان های شهری حاصل و با مدل مفهومی مشترک ادبیات تحقیق مورد مقایسه و استخراج قرار گرفتند و تعداد 428 کد، 150 مفهوم و 14 مقوله حاصل گردید.
    نتیجه گیری
     درنتیجه مدل منزلت مکانی بابیان 14 مقوله در 4 بعد عملکردی، ادراکی، کالبدی-محیطی و اجتماعی شناسایی و در نهایت به صورت چارچوبی مفهومی و استراتژیک ارایه می گردد.
    کلیدواژگان: منزلت مکانی، مکان، تعامل انسان-مکان، نظریه داده بنیاد
  • کامران مروج* صفحات 203-212
    اهداف و زمینه ها
     یکی از مهم ترین بخش های برنامه ریزی و مدیریت در مناطق خشک، مطالعات ارزیابی اراضی و تعیین میزان سازگاری منطقه مورد نظر برای کاربری از پیش در نظر گرفته شده است. هدف از این تحقیق، تاکید بر اهمیت و نقش طبقه بندی ارزیابی تناسب اراضی به عنوان یکی از بخش های اصلی مدیریتی در این مناطق می باشد.
    روش شناسی
     در این راستا مطالعه ای در شهرستان ریگان در فاصله 130 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان بم و مرز دو استان کرمان و سیستان و بلوچستان انجام شد. برای دستیابی به هدف فوق، مطالعات میدانی از قبیل مکان یابی و حفر 23 خاک رخ و انجام 160 نمونه برداری از خاک های منطقه انجام شد. با استفاده از سایر داده های کمکی مانند تصاویر ماهواره ای، نقشه های زمین شناسی، پستی وبلندی، اطلاعات هواشناسی و نتایج تجزیه وتحلیل های آزمایشگاهی، اقدام به تهیه نقشه های موضوعی موردنیاز شد. دو نوع بهره وری ذرت دانه ای و علوفه ای که موردتوجه ساکنین منطقه برای تامین معاش و درآمدزایی آنها است، انتخاب شد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که کیفیت آب چاه های مورداستفاده براساس دیاگرام ویلکاکس در دو کلاس C4S3 و C4S2 قرار دارد. بنابراین برای آبیاری با روش های رایج کیفیت نامناسبی دارد. در شرایط فعلی، درجه مناسب بودن اراضی منطقه برای انواع بهره وری منتخب شامل درجه 3 ، موقتا نامناسب و نامناسب دایمی است. اما تناسب آتی اراضی و پس از انجام عملیات عمرانی، میزان انطباق شرایط محیطی (خاک و زمین) با نیاز گیاهان موردنظر در برخی از مناطق ارتقاء یافته یا از شدت محدودیت ها کاسته می شود و درجه 2 و 3 خواهد بود. با اجرای مطالعات مکان گزینی و رعایت اصول مدیریت مناطق خشک و استفاده از دانش روز در کنار تجربیات محلی می توان ضمن کمک به توسعه این مناطق، از برهم خوردن تعادل در محیط زیست و آسیب رساندن به آن جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: تناسب اراضی، ریگان، مناطق خشک، نوع بهره وری از اراضی
  • کاظم رستمی، مهدی پورطاهری*، عبدالرضا رکن الدین افتخاری صفحات 213-221
    مقدمه
    با آغاز برنامه ریزی ها به شکل جدید در نواحی روستایی، نوعی تضاد بین خواست روستاییان از پایین با دید برنامه ریزان از بالا شکل گرفته است که نبود دید هنجاری به مسائل و کم توجهی به کیفیت محیطی توسعه، در تعمیق این تضاد نقش بسزایی داشته است.
    اهداف
    تعیین ابعاد کیفیت محیطی در برنامه ریزی روستایی از طرف خود روستاییان و کارشناسان محلی، از اهداف عمده این مقاله است که به رضایت مندی اهالی و موفقیت برنامه ریزان روستایی منجر خواهد شد.
    مواد و روش ها
    به منظور جلب مشارکت مردم و کارشناسان محلی در فرآیند مفهوم سازی ابعاد کیفیت محیطی و برنامه ریزی مطلوب، روستای شهریار از توابع شهرستان لردگان انتخاب گردید که دلیل انتخاب این روستا نیز اجرایی شدن طرح های مختلف و یا در حال انجام بودن بسیاری از طرح ها در قالب برنامه ریزی روستایی بوده است. روش پژوهش در این مقاله، روش کیفی به خصوص تشکیل کارگاه های مشارکتی و مصاحبه های هدفمند با مطلعان روستایی است. لذا 36نفر از مطلعان روستای شهریار و کارشناسان و مدیران محلی در قالب 6کارگاه سازمان دهی شده و انتظارات افراد از  مفاهیم کیفیت محیطی در برنامه ریزی روستایی در گویه های مختلف تعیین گردید.
    نتیجه گیری
     تعداد 202گویه از مفاهیم کیفیت محیطی گردآوری شد و این گویه ها توسط خود کارگروه ها در قالب 5 بعد، 1قلمرو و 44شاخص قرار گرفتند. در بعد فیزیکی- کالبدی تعداد 48گویه در قالب 9شاخص، در بعد اجتماعی- فرهنگی تعداد 46گویه در قالب 10شاخص، در بعد اقتصادی تعداد 42گویه در قالب 8شاخص، در بعد محیطی تعداد 35گویه در قالب 8شاخص و در بعد سیاسی- اداری تعداد 10گویه در قالب3شاخص به ترتیب جای گرفتند. در پایان نیز این ابعاد در قالب قلمرو راهبردی با تعداد 21گویه و در قالب 6شاخص به نظام برنامه ریزی کشور جهت ارزیابی ابعاد کیفیت محیطی مناطق روستایی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: کیفیت محیطی، مشارکت روستاییان، ابعاد کیفیت محیطی، برنامه ریزی روستایی، روستای شهریار
  • ابراهیم رومینا*، نوید سرباز صفحات 223-231
    اهداف و زمینه ها
     مدیران سیاسی فضای جغرافیایی در سطح شهرستان ها در جهت انجام وظایف محلی، ناگزیر از تدوین برنامه های استراتژیک هستند. آنچه که انجام این امر را ضروری می نماید برآمده از رسالت مدیریت سیاسی فضای جغرافیایی در سطح منطقه برای اداره سیاسی فضا به منظور دست یابی به اهداف منطقه ای است. هدف کلی پژوهش حاضر تدوین برنامه راهبردی مدیریت سیاسی فضای جغرافیایی شهرستان اسلام شهر برای مدیریت هر چه بهتر بر این فضاست. اهداف جزئی پژوهش شامل شناسایی قوت، ضعف، فرصت و تهدیدهای شهرستان اسلام شهر و هم چنین طراحی مناسب ترین راهبردهای مدیریت شهرستان اسلام شهر می باشد.
    روش شناسی
     این پژوهش براساس ماهیت، توصیفی و براساس هدف کاربردی توسعه ای است. روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و مصاحبه حضوری با خبرگان و همچنین مشاهده شخصی و تکمیل پرسش نامه خبرگان می باشد. از روش تحلیل سلسله مراتبی(AHP) برای تعیین اهمیت و وزن دهی به عوامل داخلی و خارجی استفاده شده است. برای تدوین استراتژی ها از روش تحلیل سوات (SWOT) و از ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی (QSPM) برای سنجش میزان جذابیت هر یک از استراتژی های موردنظر استفاده شده است.
    نتیجه گیری
     نتایج پژوهش حاکی از این امر می باشد که مدیریت سیاسی فضای جغرافیایی شهرستان اسلام شهر باید استراتژی های تدافعی را اتخاذ کند این استراتژی ها عبارت اند از: 1- تدوین سازوکارهای قانونی مهاجرت و اشتغال جمعیت فعال بومی در اقتصاد شهرستان2- همسوسازی، کل نگری، هماهنگی و تعامل اثربخش دستگاه های اداری به منظور مدیریت یکپارچه شهرستان 3- هدایت سرمایه ها به سوی اولویت ها و الزامات اساسی شهرستان و اولویت دهی توسعه درون زای شهرستان به سمت توسعه زیرساخت ها 4- تعمیق نگاه توسعه پایدار جهت حفظ و احیای محیط زیست شهرستان 5- توسعه، تجهیز و ساماندهی شبکه های زیربنایی، راه های ارتباطی و تاسیسات شهری، خلق محیط پایدار و امن در برابر مخاطرات زیست محیطی.
    کلیدواژگان: استراتژی، برنامه ریزی استراتژیک، مدیریت سیاسی، فضای جغرافیایی
  • سحر بختیاری، روح الله شیرازی*، بهروز عمرانی، سپیده بختیاری، رضا سلمانپور، سیده زهرا ابطحی فروشانی صفحات 233-263
    اهداف و زمینه ها
     مقاله حاضر به معرفی مدل پراکنش آثار و محوطه های باستانی دوره مس سنگی در منطقه هوراند در شرق آذربایجان می پردازد. هدف از انجام این پژوهش آن است که نشان داده شود چگونه عوامل محیطی و جغرافیایی می تواند مکان گزینی و پراکنش استقرارهای انسانی را تحت تاثیر قرار دهد. ازاین رو، 17 استقرار مس سنگی این حوزه که تاریخ نسبی آنها بازه زمانی بین اواخر هزاره ششم تا هزاره چهارم ق.م. را در برمی گیرد، در این پژوهش موردمطالعه قرارگرفته اند.
    روش شناسی
    مدلی که برای مکان گزینی و پراکنش محوطه های باستانی در هوراند پیشنهادشده، مبتنی بر استفاده از نرم افزار ArcGIS، روش آماری چند متغیره و داده های مکانی رقومی بوده و عوامل محیطی و فرهنگی را که سهم بیشتری در شکل دهی به الگوهای پراکنش داده های مکانی و محوطه های باستان شناختی داشته اند، مورد تجزیه وتحلیل قرار می دهد.
    نتیجه گیری
     پژوهش انجام شده نشانگر آن است که شرایط زیست محیطی نقش موثری در گزینش این منطقه برای ایجاد استقرار داشته است. در پایان، پس از تجزیه وتحلیل توزیع فضایی محوطه ها ، سه عامل ارتفاع از سطح دریا، دسترسی به راه های ارتباطی و منابع دائمی آب می تواند به عنوان مهم‎ترین عوامل در شکل گیری استقرارهای باستانی شهرستان هوراند در نظر گرفته شوند. گذشته از این، شرایط جغرافیایی ایده ال و ظرفیت های زیست محیطی مناسب از دیگر عوامل زمینه ساز برای ایجاد استقرارهای انسانی در منطقه از گذشته تاکنون است.
    کلیدواژگان: شهرستان هوراند، مس سنگ، الگوی استقرار، عوامل محیطی، توزیع مکانی و فضایی
  • غلام حسن جعفری* صفحات 245-255
    اهداف و زمینه ها
    درک مسایل ژئومورفولوژیک، به شدت به نوع دیدگاه محقق بستگی دارد. عادت امروزه بر این است که آنچه دیده می شود، به عنوان کل در نظر گرفته شود و سیستم تلقی گردد، درصورتی که آنچه به عنوان کل و سیستم در نظر گرفته می شود، تنها بخشی از سیستم پیچیده ای است که در تحول لندفرم نقش داشته است و حتی در صورت کل بودن فاقد کالبد محیطی است.
    روش شناسی
     روش پژوهش این مقاله مبتنی بر تحلیل و تبیین است. با این رویکرد ابتدا با اشراف بر منابع موجود در ارتباط با سیستم های ژئومورفولوژیک و آگاهی از نقاط قوت و ضعف نتایج رویکرد سیستمی در مطالعات ژئومورفولوژی، منابع موجود در ارتباط با علم و فلسفه علم بررسی و در ارتباط با تحول علم از مدرنیته تا پست مدرنیته تحلیل گردید. مباحث تحلیل فضا به خصوص در جغرافیا بازنگری شد. درنهایت با توجه به مطالعات ژئومورفولوژیکی در چند دهه اخیر ایران، ترکیب یافته ها از منابع فوق، تحلیل و تبیین گردید.
    نتیجه گیری
     شرط لازم و ضروری مفید بودن تحقیقات علمی برای جامعه بشری، معلوم نمودن بخش ناچیزی از مجهولات دنیای حقیقی است. درست است که دانش بشری همیشه ناقص بوده و ناقص می ماند و با معلوم شدن نکته ای در زندگی اش، زمینه ظهور مجهولات متعددی فراهم می شود؛ ولی در پرتو همین علوم ناقص است که بشر موفق به اختراع و ساخت خیلی از چیزهایی شده که زندگی را بر او هموارتر نموده است. معمولا پدیده ها در حوزه های ژئومورفیک به وجود می آیند و در حوضه های ژئومورفولوژیکی نمود پیدا می کنند. بهترین راه برای درک مسیر کلی رخدادهای ژئومورفیکی این است که تعداد مناظر ژئومورفولوژیک جداگانه ای که در بخش معینی از سیاره زمین فعالیت دارند، به گونه ای انتخاب شوند و در کنار هم گذاشته شوند که اثرگذاری لایه های آشکار و پنهان آنها در تحول لندفرم ها، به طور همه جانبه و دقیق، بررسی شود.
    کلیدواژگان: سیستم، پدیدارشناسی، دازاین، مخاطرات طبیعی، ژئومورفولوژی
  • احسان لشگری تفرشی* صفحات 257-268
    اهداف و زمینه ها
     مطالعات اقتصاد سیاسی فضا در چارچوب روش شناسی اثبات گرا غالبا متاثر از انگیزه سودمحوری دانسته شده و تحلیل تغییرات فضایی ناشی سیاست های اقتصادی غیر وابسته به ایدئولوژی دولت قلمداد شده است. جغرافی دانان مارکسیست نیز معتقد بوده اند حاکمیت سیاسی فاقد هرگونه استقلال ساختی در برابر روابط طبقاتی بوده و فرایندهای مادی جامعه سرنوشت سیاسی حاکم بر یک فضای جغرافیایی را رقم خواهد زد. در مطالعات اقتصاد سیاسی در چارچوب دیدگاه هگلی نقش آفرینی بازیگران و نهادهای دولتی به مثابه نیروهای فراتر از عناصر جامعه مدنی در چگونگی توزیع کالاها و خدمات عمومی و سیاست گذاری جهت تداوم انباشت سرمایه و باز ساخت فضایی متعاقب آن در سطح قلمرو سرزمینی موردبررسی قرار می گیرد. در این پژوهش کوشش گردیده مهم ترین نمادهای ساختی و فرایندهای کارکردی موثر در اقتصاد سیاسی ساخته شده به وسیله دولت در چارچوب اندیشه های "هگل" در مقیاس ملی و در قلمروی سرزمینی موردمطالعه و تبیین قرار گیرد.
    روش شناسی
     این پژوهش از نوع بنیادین و روش جمع آوری داده ها و اطلاعات در این پژوهش اسنادی و کتابخانه ای و شیوه تحلیل اطلاعات نیز توصیفی-تحلیلی می باشد. این پژوهش با رویکردی فرا اثبات گرا به دنبال تحلیل دیالکتیک فضایی در چارچوب عملکرد حاکمیت سیاسی در چگونگی توزیع کالاهای عمومی و تخصیص منابع در مقیاس ملی می باشد.
    نتیجه گیری
     یافته های پژوهش نمایانگر آن است در دیدگاه هگلی اقتصاد سیاسی فضا حاصل کنترل رقابت بین اصناف و طبقات اجتماعی جهت دسترسی به کالاهای عمومی به وسیله دولت می باشد. به بیان دیگر روندشناسی تخصیص منابع کمیاب مبتنی بر ایدئولوژی دولت حاکم و چگونگی تعیین موقعیت تسهیلات و روندشناسی تحولات فضایی متعاقب آن موردمطالعه قرار می گیرد. ضمن اینکه قرارگیری نیروهای جدید در مصادر تصمیم گیری در سطح قلمرو سرزمینی الگوهای متفاوتی از اقتصاد سیاسی فضا را رقم خواهد زد که الزاما ناشی از عملکرد طبقاتی و یا دنباله روی از منافع طبقه بورژوازی نخواهد بود. بر این مبنا زمانی که عملکرد دولت در ساماندهی اقتصاد فضا در یک قلمرو موردبحث قرار می گیرد الزاما این امکان وجود ندارد که صرفا از روش های کمی برای پیش یابی و سنجش اقتصاد سیاسی فضا استفاده نمود.
    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی، دولت، فضای جغرافیایی، فرا اثبات گرایی
  • غلامرضا مرادی*، مهران علی الحسابی صفحات 269-280
    اهداف و زمینه ها
    در دنیای رقابتی امروزی شهرها بیش ازپیش نگران هویت، تصویر و ارزش خود هستند و در این راستا، ایجاد محیطی مطلوب و خوشایند برای جذب اقشار مختلف از آمال مدیران و برنامه ریزان شهری در هر شهری است. این امر زمانی قابل حصول است که آن چیزی که شهر ارایه می دهد (هویت)، آنچه درک می شود (تصویر) و ارزیابی آن توسط کاربرانش (تصویر ارزیابانه) و آنچه باعث احساس خوشایندی یا ناخوشایندی نسبت به یک مکان (معنا) می شود و در نهایت تصویر جامع یا کل نگرانه را شکل می دهد، کشف و تفسیر گردد و مبنای عمل مدیران و برنامه ریزان شهری قرار گیرد. پژوهش حاضر به دنبال تبیین مدل تصویر به خصوص تصویر ذهنی ارزیابانه به لحاظ نظری و همچنین در نمونه موردی (بوشهر) است. ازاین رو شناخت مولفه های تصویر و چگونگی کارکرد و فرایند شکل گیری آن در ذهن اقشار مختلف زمینه را برای حصول این هدف فراهم می کند.
    روش شناسی
     پژوهش حاضر ازلحاظ هدف توسعه ای-کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش بررسی کیفی و به صورت اکتشافی است و روش گردآوری داده های آن ترکیبی از مطالعات کتابخانه ای (نظری) و مطالعات میدانی و پیمایشی (مصاحبه) مبتنی بر پرسش نامه نیمه ساختاریافته با سوالات باز می باشد.
    نتیجه گیری
     نتایج پژوهش حاکی از آن است که به لحاظ نظری تصویر از دو مولفه اولیه و ثانویه یا مکمل تشکیل شده که شخص با ادراک آنها به قضاوتی ارزیابانه از محیط می رسد و این امر تصویر جامع یا کل نگرانه وی را شکل می دهد. درزمینه نمونه موردی نیز بررسی صورت گرفته در شهر بوشهر نشان می دهد که نوار ساحلی، یافت تاریخی، پارک ریشهر، پارک tv دارای ارزیابی مثبت و سکونتگاه های غیررسمی، خیابان طالقانی، خیابان سنگی و خیابان عاشوری ازنظر افراد مختلف دارای ارزیابی منفی می باشند و تصویر جامع شهر بوشهر تصویری مثبت و امن و آرامش بخش را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: تصویر ذهنی، مولفه های تصویر، تصویر ذهنی ارزیابانه، ادراک محیط، تصویر جامع
  • محمد نوحی، عقیل مددی*، موسی عابدینی صفحات 281-292
    اهداف و زمینه ها
     با توجه به مطالعات میدانی و کتابخانه ای، یکی از ویژگی های مهم دوره کواترنری چشم انداز توده سبلان، تغییرات اقلیمی و فعالیت های تکتونیکی است. بنابراین فعالیت های تکتونیکی و تغییرات اقلیمی، به همراه سایر عوامل داخلی و خارجی به طور همزمان و همراه هم در شکل گیری و تحول مخروط افکنه های کواترنری فرو رفتگی مشکین شهر نقش غیرقابل انکار داشته اند. در نتیجه، مطالعه نقش عوامل تکتونیکی و اقلیمی مسئله اساسی در درک تکامل مخروط افکنه های دوره کواترنری منطقه مورد مطالعه است. بررسی نقش عوامل تکتونیکی و اقلیمی دوره کواترنری در تحول ژئومورفولوژیکی سامانه های مخروط افکنه ای فرو رفتگی مشکین شهر، هدف پژوهش حاضر بوده است. چنین مطالعه ای می تواند در آمایش سرزمین نقش داشته باشد.
    روش شناسی
     ابتدا با استفاده از خطوط میزان، شبکه آبراهه ها و نقاط ارتفاعی (DEM) منطقه به عنوان نقشه پایه با دقت 20 متری در محیط (GIS) تهیه شد و سپس داده های مورد نیاز جهت محاسبه شاخص های ژئومورفیک (تقعر رودخانه ها، پروفیل نیمه لگاریتمی رودخانه ها و برش راس مخروط افکنه ها)، رسم نقشه های (توپوگرافی و شبکه های رودخانه ای) و پروفیل های مختلف از آن استخراج گردید. بررسی شواهد رسوبی از طریق لوگ های زمین شناسی امکان پذیر شد. برای مرزبندی حوضه های آبریز و مخروط افکنه ها از نرم افزار (Arc Hydrow) و (Google Earth)  و برای رسم لوگ های زمین شناسی از نرم افزار (Rock works16) استفاده گردید. مهم تر از همه، در پژوهش حاضر به صورت گسترده از مشاهده میدانی
    استفاده شد.
    نتیجه گیری
     نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که دو پدیده مهم آتش فشانی-تکتونیکی و تغییرات اقلیمی دوره کواترنری، نقش قاطع در شکل گیری و تحول مخروط افکنه های کواترنری فرو رفتگی مشکین شهر داشته است. همزمان بودن فعالیت آتش فشانی سبلان با حاکمیت یخچال ها و یا بارندگی سیل آسا در عهد پلئیستوسن پسین، موجب ایجاد جریان گلی (لاهار) به صورت دوره ای شده و رسوب گذاری در مخروط افکنه ها و حوضه ها را به دنبال داشته است. در مقابل،تغییر اقلیم از دوره یخچالی به بین یخچالی در عهد هولوسن و آرامش تکتونیکی، موجب برش حوضه ها و  مخروط افکنه های وابسته شده است.
    کلیدواژگان: شاخص های ژئومورفیک، قله سبلان، تکتونیک، اقلیم، مخروط افکنه
  • اصغر پاشازاده، محمدحسن یزدانی*، علیرضا محمدی صفحات 293-302
    اهداف و زمینه ها
     جرم درگیری یکی از باسابقه ترین جرایم بشری است که امنیت مالی و جانی افراد و جامعه را به خطر می اندا زد و مطالعه آن جهت کاهش دادن جرم درگیری برای افزایش امنیت افراد و جامعه از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. بررسی وقوع جرم درگیری نشان می دهد که این جرم در زمان ها و مکان های خاصی رخ می دهد، ازاین رو، هدف اصلی این پژوهش شناساییشایع ترین زمان ها و مکان های رخداد درگیری در شهر اردبیل است.
    روش شناسی
     پژوهش حاضر ازلحاظ هدف کاربردی و ازنظر شیوه انجام تحقیق، توصیفی تحلیلی و گردآوری داده های آن به صورت اسنادی و میدانی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه مجرمان زندانی شده به دلیل درگیری که در نیمه اول سال 2017 در زندان اردبیل دوران محکومیت خود را می گذرانند، می باشد که به روش تمام شماری از آنها پرسش نامه تکمیل شده است (111 نفر). برای تجزیه وتحلیل داده های تحقیق از آزمون های آماری در قالب نرم افزار SPSS (خی دو و کرامز) و آمار فضایی در قالب نرم افزار Arc GIS (میانگین نزدیک ترین همسایگی، مدل منحنی انحراف استاندارد توزیع، میانگین مرکزی توزیع و تراکم کرنل) استفاده شده است.
    یافته ها
     یافته های تحقیق ازنظر زمان وقوع درگیری ها نشان می دهند که اکثر درگیری ها بیشتر در فصل بهار، به ویژه خردادماه و اردیبهشت ماه، اول و آخر هفته، به ویژه ظهر وقت رخ می دهند. ازنظر مکانی هم بیشتر درگیری ها در بافت های حاشیه ای و فرسوده رخ می دهد، جایی که تراکم جمعیت آنها بالاست و اینکه با توجه به خروجی نقشه تراکم کرنل، پراکندگی درگیری ها از الگوی خوشه ایتبعیت می کند. همچنین رابطه معنی داری بین محل سکونت و محل وقوع درگیری وجود دارد، به گونه ای که بیشترین فراوانی محل سکونت و محل وقوع درگیری مربوط به بخش های متراکم مرکزی و شمال غربی شهر اردبیل است.
    نتیجه گیری
     نهایتا می توان چنین نتیجه گیری کرد که متغیرهای زمان و مکان در بروز درگیری از عوامل تاثیرگذار هستند. اما با توجه به شرایط زمانی و مکانی، امکان دارد در مکان های متفاوت، نتایج متفاوتی داشته باشد.
    کلیدواژگان: زمان جرم، مکان جرم، جرم درگیری، شهر اردبیل
|
  • Mona Fallahzadeh, Parviz Rezaei*, Saeid Eslamiyan, Alireza Abbasi Pages 153-164
    Aims & Backgrounds
    Drought is a natural feature of an area and in every region that occurs, it leads to economic, social and environmental losses. In this research, the Teleconnection patterns in drought occurrence in Qarh Qom basin has been investigated.
    Methodology
    In this regard, precipitation data of 30 rain gauge and synoptic stations as well as data on 32 numerical indexes of teleconnection from NOAA site during the 1987-2013 period were obtained. Initially, the standardized precipitation index data in the 9 to 48-month scale were classified by Factor Analysis and stations with similar behavior were identified in the study area. Then, the relationship between the average drought index of each area with each of the Teleconnection patterns was evaluated simultaneously and with a delay of 6 and 9 months through the correlation statistical method.
    Findings
    The effects of Teleconnection patterns on drought vary in different zones. The Multivariate ENSO Index, Pacific Decadal Oscillation, Southern Oscillation Index, Nino 3/4, 3 has the most significant correlation with the standardized precipitation index scales. Also, the correlation with 6-month delayed drought index indicated that four factors (total basin), drought index with nino 4 indexes, 3/4 and 3, multivariate ENSO, Madden Julian oscillation in regions 20, 70, 80, 100 degrees East direct relationship, and With East Pacific- North Pacific index, the southern oscillation and Madden Julian in the regions of 160 ° East, 120 ° and 40 ° West has a significant negative relationship. Four factors (total basin stations): The 9-month delayed drought index showed a significant negative correlation with the East Pacific- North Pacific index, southern oscillation and Mandden Julian fluctuations in the regions 120 and 40 degrees west, and with the Nino 3 indicator, the multivariate ENSO And the fluctuations of Madden Julian in the regions of 70, 80 and 100 degrees east has a significant direct relationship.
    Conclusion
    The results of correlation analysis showed that there is a significant relationship between Teleconnection patterns and droughts in Qara Qom basin.
    Keywords: Standardized Precipitation Index (SPI), Teleconnection, Factor Analysis, Correlation, Qara Qom Basin
  • Elnaz Khorshidian, Fatemeh Mohammadnia Gharaee*, Maryam Ostadi Pages 165-174
    Aims & Backgrounds
    With the development of technology, time has become more limited to the presence of urban spaces and the experience of spaces and visual relations. This means that in the process of fitting the urban environment it is necessary to create spaces in which that, meanwhile in accordance with the needs of today, fit beyond the obvious qualities of space. In these spaces, we must try to close ties and encourage them to become more and more in the presence of communal spaces.The purpose of this research is to identify the needs and expectations of young people from urban space in general and temporary scenes in particular.
    Methodology
    In this research, based on the nature of the subject, qualitative research method has been used and it has been analyzed by grounded theory. The data collection tool was based on a standard open interview with 44 young people in Mashhad and analyzed by standard open source coding method.
    Conclusion
    The results show that in order to be more youthful and considering the effect of causal conditions, one should focus on three main categories of participation, respect for youth and creativity in design. This is achieved through strategies such as national-artistic-religious events, the creation of special youth institutions, the creation of multipurpose temporary uses and the preservation of native and traditional events using nostalgic elements. Eventually, these strategies result in the presence of young people in the city, the development of temporary multi-purpose spaces, the formation of a new style of space in the form of temporary landscape scenes.
    Keywords: Youth, Social interactions, Temporary landscape, Grounded Theory
  • Ali Mehrabi*, Mohsen Pourkhosravani Pages 175-182
    Aims & Backgrounds
    The faults and tectonic structures have a major impact on groundwater resources and they play more important role in these factors, which by creating a displacement in the sequence of layers, lead to creation of aquifers. Determination of the relationship between faults and groundwater resources can help to identify new water resources.The aim of this study is to investigate the Spatial Association between Faults and groundwater resources such as Qanats and wells quantitatively and numerically.
    Methodology
    In order to achieve this goal, the statistical weight of evidence method was used. Thus, by providing the quaternary fault layer and the position of Qanats and wells of the study area in the GIS environment, The 1 km buffers around the faults were extracted. In the next step, by performing the operation of overlaying of the Qanats and wells with the Faults layer, the coefficients of weights of evidence method were calculated.
    Findings
    With respect to the changes in the weights and the obtained results, the greatest correlation between the wells and faults is within 1 km of the fault along and the most Spatial Association between the Qanats and faults is within 2 km of the faults along. According to the results, 65% of deep and semi-deep drilled wells in the Sirjan plain are affected by faults, while only 24% of the Qanats in this region are related to the faults.
    Conclusion
    Therefore, by identifying the fault-related wells and Qanats, it is possible to manage the effects of faults activity and possible earthquakes on the discharge change of the wells and Qanats.
    Keywords: Spatial Association, Faults, Groundwater Resources, Weight of Evidence Method, Sirjan Plain
  • Mohtaram Mohamadyariyan, Taghi Tavousi*, Mahmood Khosravi, Mohsen Hamidiyanpour Pages 183-192
    Aims & Backgrounds
    One of the most important incidents of heavy precipitation is that each year there are many damages. Precipitation regimes help to identify the climate of each region. A heavy precipitation regime can help in identifying the climate of each region. Identification of these regimes is one of the most important prerequisites for environmental planning, especially water resources management and land management Programs.In this research, Iran's heavy precipitation regime is planned for the period of 20 years (1996-2016).
    Methodology
    In this study, for the implementation of the PCA model, a 153 ×12 matrix was created. Then, from the types of rotations in the factor analysis, the Equamax period had the most appropriate load factor on the study stations. Therefore, the analysis showed that 6 factors explained about 89% of cumulative dispersion.
    Conclusion
    The 8 regions of the diagnosis include: Caspian Sea (Caspian coastline), North Azarbaijan (Iranian and Azerbaijani border stations), Azerbaijani regime (stations from central and southern Azerbaijan), Southern Zagros regiment (Khuzestan plain and coastal strip and Persian Gulf shelters)., Mountainous region (mountains of western Iran and mountainous regions surrounding and dispersed in Khorasan), the Dry Central - East - South Coast regime (a large part of Iran), the Eastern Alborz regime (regions of northwest of Iran and stations of Golestan province), the middle Zagros regime The western part of Iran and dispersed in stations from northwest of Iran).
    Keywords: Iran, main component analysis, multi-average clustering, heavy rainfall regime, Equamax rotation
  • Mahla Mohamadnia, Razieh Rezazadeh*, Seyed Abdolhadi Daneshpour, Seyed Moslem Seyedalhosseini Pages 193-201
    Aims & Backgrounds
    People interact with different places of the city as an environment that responds to their needs and activities, and at a higher level, they define and attach to their part of their dignity in relation to these places. The phrase "place dignity" is considered as one of the dimensions of people and place relationship which is less considered by architects, designers and planners. In this context, explaining the concept of place dignity and the process of forming the people-place Interaction and the effective factors for creating, strengthening and valuing these links in general and on a local scale, as the first step in achieving the main objective of the place dignity criteria in urban neighborhoods. This research is aimed at understanding the affecting factors in classification of place dignity.
    Methodology
    For this purpose, this article seeks to base its analysis on the basis of the foundation data theory on the basis of the review of the texts and documents related to this field, while presenting the definition of place dignity, studying its various dimensions, and classifying the causes and factors Involved in it, through three kindes of open, axial, and selective encoding.
    Findings
    On this basis, after clarifying the concept of place dignity, over 70 theories of urban planners and designers were compared and extracted from the common conceptual model of research literature and 428 codes, 150 concepts and 14 categories was achieved.
    Conclusion
    The results of this research showed that the place dignity model is identified by expressing 14 categories in 4 functional, perceptual, physical-enviromental and social dimensions, and finally, were presented as a conceptual and strategic framework.
    Keywords: Place Dignity, Place, People-Place Interaction, Foundation Data Theory
  • Kamran Moravej* Pages 203-212
    Aims & Backgrounds
    One of the most important parts of Planning and management in arid areas is land evaluation surveys and determines the compatibility of the desired area for previously considered land use. The purpose of this research is to emphasize the importance and role of land suitability assessment classification as one of the main parts of management in this region.
    Methodology
    In this regard, study was conducted in Reagan located 130 km southeast of Bam and the border between two provinces of Kerman and Sistan and Baluchestan. Field studies including site selection and drilling of 23 soil profiles and 160 soil sampling were conducted to attain above objective. Required thematic maps were prepared using auxiliaries’ data such as satellite imagery, geological and topographic maps, weather information, and laboratory analysis result from soil sampling. Two land utilization types included maize and sorghum which is interest to the inhabitants was selected to provide the residents' living and income.
    Conclusion
    The results showed that the water quality of wells based on the Wilcox diagram is in two classes C4S3, C4S2. Therefore, it is unsuitable for irrigation with common methods. In the current situation, the degree of land suitability for the selected land utilization types is marginally suitable (S3) and temporarily non-suitable (N1) and permanently non-suitable (N2). However, the future land suitability and after the development of the construction, the degree of compliance of the environmental conditions (soil and land) with the needs of selected plants in some areas is enhanced or severely restricted and will be in moderately suitable (S2) and marginally suitable (S3). Finally, by implementing site selection survey and regarding the principles of arid areas management and using the new technologies beside traditional experiences, it is possible to help the development of these areas by preventing and eliminating environmental imbalances.
    Keywords: Arid region, Land utilization type, Land suitability, Rigan
  • Kazem Rostami, Mehdi Pourtaheri*, Abdolreza Roknaldin Eftekhari Pages 213-221
    Introduction
    with the start of planning in the new form in rural areas, there is a conflict between the demand of villagers from below with the view of planners from the above that there is no normative view of issues and little attention to the environmental quality of development, that have influence on deepening the conflict.
    Aims
    determining the dimensions of environmental quality in rural planning on the part of villagers and local experts, The main objectives of this article will lead to the satisfaction of residents and success of rural planners.
    Methodology
    In order to attract the participation of people in the process of conceptualizing environmental quality dimensions and optimal planning, the Sharyar village was selected from the Lordegan county. The research methodology is a qualitative method, especially the formation of collaborative workshops and purposeful interviews with rural participants. Therefore, 36 people from the Sharyar village and local managers were in the form of 6 organized workshops and people’s expectations of the concepts of environmental quality in rural planning in various items were determined.
    Conclusion
    There were 202 items of environmental quality concepts and finally, items were ranked by workshops themselves in the framework of 5 dimensions,  1 Pencil and 44 index. In physical-physical dimensions, 48 items in the form of 9 indicators, in social-cultural dimensions, 46 items in the form of 10 indicators, in economic aspect, 42 items in the form of 8 indicators, in the environmental dimension of 35 items in the form of 8 indicators, and in the political-administrative dimension, 10 items in the form of 3 indicators Arranged. At the end of this dimension, in the form of a strategic area with 21 items and in the form of 6 indicators, the country's planning system is proposed to evaluate the environmental quality of rural areas.
    Keywords: environmental quality, rural participation, environmental quality dimension, rural planning, Shahryar village
  • Romina Ebrahim*, Navid Sarbaz Pages 223-231
    Aims & Backgrounds
    Any kind of strategic planning is related to geographical space and organizational entities. Strategic planning determines the objectives of political management of space in accordance with its mission and through environmental studies to determine and implement more realistic goals. Political managers of geographical space at the township level in order to carry out their duties are bound to formulate strategic plans. What that makes the presentation of strategic plan necessary is derived of political management duties at the regional level to gaining for regional goals.
    The general objective of this research is to presentation of strategic plan for political management of the geographical space of Islamshahr township. The minor objectives of the research include identifying the strength, weaknesses, opportunities and threats of the Islamshahr township as well as designing the most appropriate strategies for managing the town ship. 
    Methodology
    This study is descriptive approach based on the nature and is applied developmental based on the goal. the interview and questionnaire instruments have been used in this study.Analytic hierarchy process (AHP) technique have been used for Weighing the internal and external factors. Also we have used (SWOT) matrix for presentation strategies. Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM) have been used for evaluating strategies.
    Findings Conclusion
    study shows that the strategies for managing ISLAMSHAHR township should be defensive. These strategies include: 1- presentation legal mechanisms for migration and native population employment in townships economy.2- effective convergence and interaction between organizations for township integrated management 3- Conducting capital to the townships priorities and basic requirements, and prioritizing the townships inward development towards infrastructure development.4- Deepening the sustainable development attitude to preserve and revitalize the townships environment.5- Enhancing, equipping and organizing infrastructure networks, roads and urban facilities, creating a sustainable and safe environment against environmental hazards.
    Keywords: Strategy, Strategic Planning, Political Management, Geographical space
  • Sahar Bakhtiari, Rouhollah Shirazi*, Behrouz Omrani, Sepideh Bakhtiari, Reza Salmanpoor, Seyedeh Zahra Abtahi Frooshani Pages 233-263
    Aims & Backgrounds
    The present article introduces a model for distribution of the Chalcolithic sites in Houran located in the eastern part of Azerbaijan. The main aim of this research is to show how environmental and geographic factors could influence site selection and how it can determine a model for settlement pattern in a specific region. Hence, seventeen sites dated back to the Chalcolithic period (a date between sixth to fourth millennium BC) have been analyzed.
    Methodology
    The proposed model for site catchment as well as distribution pattern of human settlements in Hourand is based on the ArcGis software outputs, multi-variants statistical methods and digital geographic data. This research indicates also that environmental conditions played a major role in the selection of the region for habitation.
    Conclusion
    To conclude, after analyzing the spatial distribution of the sites, it is clear that three geographic factors such as altitude, access to the main routes and water resources are the main environmental factors providing a convenient natural setting for human populations during the Chalcolithic period
    Keywords: Hourand Region, Chalcolithic, Settlement Pattern, Environmental Factors, Spatial Distribution
  • Gholam Hassan Jafari* Pages 245-255
    Aims & Backgrounds
    Understanding geomorphological issues also depend strongly on the type of viewer's view. The habit of today is that what is seen can be taken as a whole and treated as a system, if what is considered entirely and the system is only part of a complex system that has played a role in the development of landforms, and even if it is a completely non-peripheral body.
    Methodology
    With this approach, first, with the knowledge of available research on geomorphological systems and the study of the strengths and weaknesses of the results of a systematic approach in geomorphology studies, the available resources in relation to science and philosophy of science were investigated and especially in relation to the evolution of science from modernity to postmodernity. Discussions on space analysis, especially in geography, have been reviewed. Finally, due to geomorphological studies in Iran over the last few decades, the combination of findings from the above sources has been analyzed and explained.
    Conclusion
    It is true that human knowledge is always incomplete and imperfect and as the point of manifestation of human life has been revealed, the background to the emergence of many unknowns has been provided; but in the light of the same sciences, it is incomplete that man has succeeded in inventing and constructing a lot of things that have made life more accessible to him. usually, phenomena occur in geomorphic domains and they are found in geomorphologic basins. The best way to understand the general geomorphic events is to find the number of separate geomorphologic landscapes that operate on a certain part of the planet, to be chosen and put together in order to examine the effectiveness of their obvious and hidden layers in the development of landforms in a comprehensive and precise manner
    Keywords: System, Phenomenology, Dasein, Natural Hazards, Geomorphology
  • Ehsan Lashgari Tafreshi* Pages 257-268
    Aims & Backgrounds
    The political economy of space studies the spatial patterns of capital, public goods, infrastructure, and how to adopt the necessary measures for the continuation of capital accumulation by political actors. Obviously, among different frames of political economy, the state-oriented approach seeks to study the role of actors and governing institutions in who distribution of public goods and services and policies for the continuation of capital accumulation and subsequent the rebuilt of space at the territorial level. The change of policies and the presence of new political actors in decision making and implementation their policies in the national scale will shape different patterns of space political economy. Within the framework of capitalism, study of spatial political economy often ignores the role of government and political changes and spatial changes increasingly explanted in unpolitical approaches. This paper discusses the hypothesis that meeting the basic needs of communities and how to benefit from scarce resources by social classes; without government it will not be possible. In this article, the government is considered an institution beyond trade ::union::s.
    Methodology
    In this regard, has been tried to study and explain the most important spatial structural symbols and functional processes of political economies constructed by the government on the national scale. This research is based on Trans - positivism approach, seeking to analyze the spatial dialectics in the distribution of public goods and the allocation of budget by government.
    Conclusion
    Findings research reveals that spatial political economy in governmental approach studies the allocation of scarce resources and its spatial subsequent. In addition, within the capitalism ideology, the competition between social classes and trade ::union::s for access to public goods must be controlled and balanced by the government and government do it this duty by spatial planning. This includes protecting property rights, regulating how to allocate money by interest rates of credit facilities and providing the necessary physical infrastructure to sustain capital accumulation. this approach can explain comprehensively the changes of the spatial organization of the territory.
    Keywords: Political Economy, Governance, Geographical Space, Trans Positivism
  • Gholamreza Moradi*, Mehran Alalhesabi Pages 269-280
    Aims & Backgrounds
    In today's competitive world, cities are increasingly concerned about their identity, image and value, In this regard, creating an environment favorable to attracting different classes of the ambitions of city managers and planners in each city. This can only be achieved what the city presents (identity), what is perceived (image) and its evaluation by its users (the evaluative image), and what makes a pleasant or unpleasant feeling to a place (meaning) To be interpreted.
    The present study seeks to explore the components of the evaluative image and also in the case study (Bushehr city). Hence, recognizing the components of the image and how it functions and the process of shaping it in the minds of different people provides the basis for achieving this goal.
    Methodology
    The present study in terms of purpose is developmental and applied. And in terms of the nature and method is qualitative and exploratory research. The data collection method is a combination of library studies (theoretical) and field studies and surveys (interviews) based on semi-structured questionnaire with open questions.
    Conclusion
    The research results indicate that the image is composed of two primary and secondary or supplementary components, that observer evaluates the environment by perceive it And this creates a comprehensive image. Case study showed that coastal strip, historical texture, Rishehr Park, and TV Park has a positive evaluation and Informal settlement, Sangi Street and Ashori Street has negative evaluation. The comprehensive image of Bushehr portrays a positive, safe and peaceful image.
    Keywords: Image, Image Components
  • Mohammad Nouhi, Aghil Madadi*, Mosa Aedini Pages 281-292
    Aims & Backgrounds
    The Quaternary period is considered as the interval of climatic oscillations (glacial and interglacial) coupled with tectonic episodes. Therefore, tectonics and climate have simultaneously governed the evolution of Quaternary alluvial fans. Unraveling the tectonic and climatic factors under varied depositional systems is therefore the fundamental issue in understanding the evolution of Quaternary fans. Quaternary alluvial fans of Meshkin Shahr depression, in northwest Iran and northern slopes of Sabalan are no exception.
    The present study aims to the investigation of the role of tectonic and climatic factors of the Quaternary period on the geomorphological evolution of fans system of Meshkin Shahr depression. Such a study could be involved in spatial planning.
    Methodology
    To achieve this goal, First of all, using contour line, stream network and elevation points, the Digital Elevation Model was prepared as a base map in GIS.  Then the data needed to calculate geomorphic indices (river concavity, the semi-logarithmic profiles of the rivers and incision of the alluvial fans), drawings of maps (topography and river networks) and various profiles, were extracted. Geological logs are used to investigate sedimentary evidence. In addition, Arc Hydrow and Google Earth have been used to outlined and identified catchments and fans area. Most importantly, we have used extensively field observations most of all.
    Conclusion
    The results of this study showed that tectonic activity and climatic changes of the Quaternary have played a decisive role in the formation and development of Meshkin Shahr depression fans system. Sabalan volcanically activity coupled with the rule of the glacial period or torrential rainfall in the Late Pleistocene era caused a mudflow (Lahar) periodically and deposits on the alluvial fans. In contrast, climatic conditions changes from the glacial period to the interglacial during the Holocene have caused the incision of the fan and basin systems.
    Keywords: Geomorphic Indices, Sabalan Mountain, Tectonics, Climate, Alluvial fan
  • Asghar Pashazadeh, Mohammad Hasan Yazdani*, Alireza Mohammadi Pages 293-302
    Aims & Backgrounds
    Involvement crime is one of famous human crimes which it causes to hazard society and humans body, inancial security and studying mentioned subject have vital importance to reducing involvement crime and increasing society and individuals security. Investigation of involvement crime occurrence shows that, mentioned crime happen in special places and times. So, the aim of current research is recognition main times and spaces for involvement occurrence in Ardebil guilty person’s viewpoint.
    Methodology
    The present research is applied in terms of its purpose and in terms of research methodology, descriptive- analytical and collecting data in both documentary and field. Research statistical society include 111 persons with involvement crime which they are passing condemnation at Ardebil jail.
    Findings
    In order to research data analysis; statistical tests were used in SPSS software framework (Chi-Square and Kramer’s); spatial statistical in Arc GIS software framework (Mean of the closest neighborhood, standard distribution deviation curve model, distribution central mean, Kernel congestion). Results show that most of involvements were happened during Spring season, especially May and May, first and weekend, especially noon. In spatial terms, more conflicts occur in marginal and worn out tissues, where their population density is high, And according to the output of the kernel density map, the dispersion of the conflicts follows a cluster pattern. and there is significant relationship between resident place and involvement occurrence place, So that most of the habitat and location of the conflict are related to the dense parts of the central and northwest of Ardabil city.
    Conclusion
    At last we can say that, Ardebil involvements are happened in special place and time and also involvement crime occurrence has been effected by place and time factors.
    Keywords: Crime time, Crime place, Involvement crime, Ardebil city