فهرست مطالب

راهبردهای مدیریت در نظام سلامت - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 11، بهار 1398)

نشریه راهبردهای مدیریت در نظام سلامت
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 11، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رضا بنی اسدی* صفحه 1
    پس از آن که خداوند متعال به حضرت موسی (ع) دستور داد تا به طرف فرعون رفته و او را به دین حق و صراط مستقیم دعوت نماید، حضرت موسی (ع) برای پیشبرد این امر مهم، از خداوند متعال چند درخواست کرد: اول شرح صدر، دوم سهولت امور، سوم زبان گویا و چهارم همراهی مطمئن. هیچ مدیر موفقی برای پیشبرد امور خویش، مستغنی از این امور چهارگانه نیست. مدیر موفق باید سعه صدر داشته تا در برابر عملکرد نادرست زیر مجموعه خویش با حلم و صبر، به اصلاح عملکرد ایشان فائق آید.
    همچنین یک مدیر موفق موحد، لحظه ای خود را از ارتباط با خدا و الطاف الهی بی نیاز نمی بیند و همواره سهولت امور را قبل از طلب از زیر مجموعه، از او طلب می کند؛ چرا که می داند همه چیز به دست توانای اوست. یک مدیر موفق برای پیشبرد اهداف خویش، همچنین محتاج قلم و بیانی فصیح و بلیغ است تا برای متوجه نشدن و در نتیجه روی زمین نماندن دستوری، از سوی زیر مجموعه عذری باقی نماند؛ و سرانجام یک مدیر، وقتی موفق است که دارای معاونین و همکارانی مطمئن، هم عقیده و کاردان باشد.
    کلیدواژگان: سوره، طه، آیات 25 الی 31
  • علیرضا مرتضایی، مرضیه رجبی، معصومه عرفانی خانقاهی، حسین عامری* صفحات 2-10
    زمینه و هدف
    به دست آوردن اطلاعات دقیق از ترجیحات افراد برای اندازه گیری Quality-Adjusted Life Years از اهمیت ویژه ای برخوردار است، زیرا لازمه تجزیه و تحلیل هزینه- مطلوبیت می باشد. روش ترسیم یکی از روش های دسترسی به این اطلاعات است. بنابراین هدف این پژوهش ترسیم پرسشنامه ارزیابی کارکردی از درمان سرطان- عمومی (Functional Assessment of Cancer Therapy - General) روی پرسشنامه فرم کوتاه- 6 بعدی (Short Form Six Dimension)  در بیماران مبتلا به سرطان پستان جهت فراهم کردن شرایط مناسب برای انجام تحلیل دقیق هزینه- مطلوبیت بود.
    روش پژوهش: مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد که بر روی 416 بیمار مبتلا به سرطان پستان انجام شد. پرسشنامه های SF-6D و FACT-G برای بیماران که از طریق نمونه گیری متوالی از انستیتو کنسر بیمارستان امام خمینی (ره) شهر تهران در سال 1397 انتخاب شده بودند، تکمیل شد. برای برآورد ارزش مطلوبیت از مدل حداقل مربعات معمولی استفاده شد و از معیارهای نیکویی برازش و عملکرد پیش بینی برای بررسی بهترین الگوریتم استخراج شده از رگرسیون ها استفاده شد. روایی مدل ها از طریق اعتبار سنجی متقابل  10 برابر بررسی شد.
    یافته ها
    با توجه به معیارهای نیکویی برازش، مدل 2 بهتر بود (41/19 = R2). همچنین معیارهای قدرت پیش بینی نشان داد که نتایج مدل 2 بهتر است (0/06943 =  Mean Absolute Error ، 0/09031 = Root Mean Square Error ، 0/0003 =  Minimal Important Difference).
    نتیجه گیری
    الگوریتم به دست آمده در این مطالعه، محققان و سیاستگذاران را قادر می سازد تا داده های دقیق روی مطلوبیت بیماران مبتلا به سرطان ها را جهت تحلیل دقیق هزینه- مطلوبیت به دست آورند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سرطان پستان، ارزیابی عملکرد درمان سرطان- عمومی، فرم کوتاه- 6 بعدی
  • فرزانه سرداری، لیلا نعمتی انارکی*، محمدرضا علی بیک صفحات 11-20
    زمینه و هدف
    تنها مزیت رقابتی پایدار هر سازمان، نقش تمامی کارکنان در موفقیت سازمان است که این امر از طریق توانمندسازی و سلامت کارکنان میسر خواهد شد. هدف پژوهش، تعیین رابطه بین توانمندسازی روانشناختی و سلامت در کتابداران دانشگاه های دولتی استان یزد بود.
    روش پژوهش: مطالعه حاضر، تحلیلی و از نوع مقطعی می باشد که بر روی تمام کتابداران شاغل در بخش کتابخانه ها، مراکز تحقیقاتی و دفاتر مجلات در دانشگاه های علوم پزشکی شهید صدوقی و دانشگاه یزد در سال 1396 انجام شد. جهت ارزیابی نمونه از پرسشنامه های استاندارد توانمندسازی روانشناختی اسپرینتز (0/95 = α) و سلامت گلدبرگ و هیلر (0/83 = α) استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS 20 و با استفاده از روش های آماری توصیفی و تحلیلی شامل آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، t مستقل و آنووا مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نمرات توانمندسازی روانشناختی (2/44 ± 19/73) و سلامت برای کتابداران (11/20 ± 23/48) بود. با سطح معنی داری (0/05 > p) در بررسی همبستگی توانمندسازی با سلامت، رابطه بین آن ها معنی دار و مستقیم به دست آمد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها لازم است که مدیران و سرپرستان کتابخانه ها، توانمندسازی کتابداران را به عنوان یکی از استراتژی های اساسی برای ارتقای سلامت کتابداران در نظر گیرند و برنامه ریزی در زمینه سلامت کتابداران و ارتقای آن انجام دهند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی روانشناختی، سلامت روان، کتابداران
  • ثریا گل پری پور، بهرام نبی لو، حسن یوسف زاده* صفحات 21-28
    زمینه و هدف
    عدالت در دسترسی به خدمات سلامت، یکی از اهداف عمده نظام های سلامت می باشد، به طوری که نابرابری در توزیع جغرافیایی منابع سلامت، دسترسی افراد به تسهیلات مراقبت سلامت را با مشکل مواجه می کند. از این رو هدف این مطالعه بررسی وضعیت توزیع منابع بیمارستانی و تعیین ضریب نابرابری در بین شهرهای استان آذربایجان غربی قبل و بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت بود.
    روش پژوهش: مطالعه حاضر پژوهشی توصیفی-تحلیلی بود که به صورت مقطعی انجام شد. برای سنجش نابرابری در توزیع منابع سلامت در شهرهای استان آذربایجان غربی، قبل و بعد از طرح تحول نظام سلامت از شاخص های نسبت تمرکز و هال تایدمن استفاده شد. داده های مورد نیاز برای تخمین این شاخص ها شامل 2 عامل تولید عمده و اصلی نظام سلامت یعنی تعداد پزشکان متخصص و تخت های بیمارستانی از معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی استان آذربایجان غربی جمع آوری شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار Excel نجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در سطح استان، تمرکز بالایی در توزیع منابع سلامت مورد بررسی وجود دارد؛ به طوری که تمرکز تخت های ثابت و پزشک متخصص، بیشتر در مرکز استان یعنی شهر ارومیه بوده است. همچنین نابرابری در توزیع منابع فوق در شهرهای استان به نسبت جمعیت، بالا بود. همچنین مقایسه قبل و بعد از طرح تحول نظام سلامت نشان داد که توزیع تخت های ثابت روند کاهشی و پزشکان متخصص روند افزایشی داشته اند.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان داد وضعیت نابرابری در توزیع تخت های بیمارستانی بعد از اجرای طرح تحول سلامت تشدید شده است؛ توزیع پزشکان متخصص نیز بعد از طرح تحول علی رغم بهبود آن، منطبق بر توزیع جمعیت نمی باشد. بنابراین، پیشنهاد می گردد با در پیش گیری سیاست بازتوزیعی به اصلاح وضعیت نامناسب توزیع منابع فوق الذکر، پرداخته شود.
    کلیدواژگان: طرح تحول نظام سلامت، نابرابری، توزیع، پزشک متخصص، تخت بیمارستانی
  • کاظم وکیلی، شهناز نایب زاده*، محمد علی یادگاریان صفحات 29-36
    زمینه و هدف
    از ویژگی های مسلم جهان امروز می توان به جهانی شدن اقتصاد، تولید انبوه و ظرفیت مازاد برای خطوط تولیدی کارخانجات و صنایع در اکثر بازارها، رقابت فشرده، وجود انبوه اطلاعات و لذا عدم کارآیی ارتباطات اشاره کرد. این ها همگی بیانگر شکل گیری بازارهای جهانی برای همه شرکت های ملی و منطقه ای و پیچیدگی روزافزون بازارها و پویایی این محیط رقابتی است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر منابع سازمانی، قابلیت های سازمانی و یادگیری محوری بر آمیخته بازاریابی در بیمارستان های شهر یزد بود.
    روش پژوهش: مطالعه توصیفی حاضر در سال 1393 انجام گردید. پرسشنامه لئوندینو و همکاران (2013) جهت بررسی متغیرهای منابع سازمانی و قابلیت های سازمانی و برای بررسی متغیر یادگیری محوری از مطالعه یوآن و همکاران (2013) و همچنین به منظور بررسی متغیر آمیخته بازاریابی بیمارستانی از پرسشنامه یعقوبی و همکاران (1390) استفاده شد. اطلاعات 313 نفر از کارکنان بیمارستان های شهر یزد طی نمونه گیری طبقه بندی تصادفی جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 18 انجام شده و تایید روابط بین متغیر ها و عوامل از طریق تحلیل عاملی تاییدی و تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Lisrel 8.72 انجام شد.
    یافته ها
    فرضیه اول بیان کننده رابطه معنی دار منابع سازمانی با آمیخته بازاریابی، فرضیه دوم، رابطه میان قابلیت های سازمانی و آمیخته بازاریابی و فرضیه سوم، رابطه میان یادگیری محوری و آمیخته بازاریابی مورد مطالعه بود که فرضیه 1 و 3 تایید شدند.
    نتیجه گیری
    مدیران بیمارستان می بایست با تمرکز بر محیط داخلی بیمارستان و تشخیص نقاط قوت آن، گزینه های استراتژیک مناسب تری را جهت تخصیص و توزیع منابع و توانمندی های خود انتخاب نمایند. تقویت و توسعه پتانسیل های نیروهای انسانی به عنوان سرمایه های سازمانی در صنعت خدمات درمانی بهداشتی نیز می بایست در دستور کار مدیران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: منابع سازمانی، قابلیت های سازمانی، یادگیری محوری، آمیخته بازاریابی
  • جعفر یحیوی دیزج، فاروق نعمانی، یوسف محمدزاده*، کامران ایران دوست صفحات 37-46
    زمینه و هدف
    افزایش جمعیت سالمندان، می تواند از طریق کاهش عرضه نیروی کار، کاهش بهره وری و افزایش بار تکفل در جامعه، بر رشد اقتصادی و تولید ناخالص داخلی تاثیرگذار باشد. مطالعه حاضر با هدف تبیین تاثیرات اقتصادی سالمندی، به بررسی رابطه بین سالمندی، مخارج سلامت و تولید ناخالص داخلی پرداخته است.
    روش پژوهش: مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و با استفاده از داده های مربوط به شاخص های توسعه جهانی، منتشر شده توسط بانک جهانی، برای کشورهای منتخب، از سال 1996 تا سال 2017 انجام شد. جامعه پژوهش مطالعه حاضر 40 کشور منتخب با درآمد متوسط رو به بالا بودند که داده های مربوطه، به تفکیک هر کشور استخراج گردیدند. به منظور تحلیل داده ها از روش آزمون بر پایه داده های پانل و روش رگرسیونی گشتاورهای تعمیم یافته استفاده شد. جهت تحلیل روش رگرسیونی گشتاورهای تعمیم یافته از نرم افزار Stata 14 استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل های مطالعه حاضر نشان داد که سالمندی تاثیر منفی و معنی داری بر رشد تولید ناخالص داخلی داشته است؛ بدین صورت که افزایش 1/00 درصد جمعیت سالمندان، موجب کاهش رشد تولید ناخالص داخلی در حدود 2/14 درصد می شود. همچنین هزینه کردن کشورها در بخش سلامت اثر مثبت و معنی دار بر روی رشد تولید ناخالص داخلی داشته؛ به گونه ای که افزایش 1/00 درصد هزینه بخش بهداشت و درمان 0/03 درصد -در سطح اطمینان 99 درصد- موجب رشد تولید ناخالص داخلی می شود. مضرب سالمندی در مخارج بهداشتی و شاخص تورم، تاثیر منفی و معنی دار بر روی رشد تولید ناخالص داخلی سرانه داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که سالمندی جمعیت از طریق جذب بخشی از مخارج سلامت، موجب کاهش تولید ناخالص داخلی می شود. لذا ضروری است که جهت کاهش اثرات منفی این پدیده، رویکردی بلند مدت در بودجه ریزی و همچنین تقویت و حمایت از صندوق بازنشستگی، برنامه ریزی برای پوشش بیمه سلامت کامل تر برای دوران سالمندی افراد و توسعه نهادهای مربوط به این گروه مورد توجه بیشتری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سالمندی، تولید ناخالص داخلی، هزینه بخش سلامت، تورم، نرخ بیکاری، رشد جمعیت
  • پیوند باستانی، نیره هاشمی، محمد امین بهرامی* صفحات 47-56
    زمینه و هدف
    سواد سلامت را به صورت مهارت های شناختی و اجتماعی تعیین کننده انگیزه و قابلیت افراد برای جستجو، درک و به کارگیری اطلاعاتی که منجر به حفظ و ارتقاء سلامت آن ها می شوند، تعریف شده است. هدف پژوهش حاضر، اندازه گیری سطح سواد سلامت بیماران و آزمون رابطه آن با ارتباط پزشک- بیمار بود.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر، پژوهشی تحلیلی از نوع همبستگی است که به صورت مقطعی در سال 1397 در بیمارستان شهید فقیهی شیراز انجام شد. تعداد 200 بیمار بستری در بخش های مختلف در این مطالعه شرکت کردند. نمونه گیری به روش طبقه ای- تصادفی انجام شد. داده های مورد نیاز با استفاده از 2 پرسشنامه معتبر سنجش سواد سلامت بزرگسالان ایران و رابطه پزشک- بیمار جمع آوری و توسط نرم افزار SPSS 25 و آزمون های توصیفی و ضریب همبستگی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    سطح سواد سلامت بیماران و اغلب ابعاد آن (به استثناء بعد ارزیابی) دارای رابطه آماری با نمره تعامل پزشک- بیمار در جمعیت مورد مطالعه بود.
    نتیجه گیری
    طراحی و اجرای مداخلات مناسب با هدف ارتقاء سطح سواد سلامت جمعیت عمومی و نیز بیماران از طریق بهبود ارتباط پزشک- بیمار اثرات مثبتی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، ارتباط پزشک- بیمار، بیمارستان
  • مسعود فردوسی، محمدرضا رضایتمند، عباس فیض بخش، حمیدرضا دهقانی، گلنوش عقیلی دهکردی* صفحات 57-66
    زمینه و هدف
    بررسی بهره مندی بیمه شدگان از خدمات درمانی معمولا به دلیل عدم یکپارچگی اطلاعات سیستم های سازمان های بیمه دشوار است. مطالعه حاضر ابزاری برای تسهیل این امر با عنوان نمودار وقایع نگار درمان معرفی می کند.
    روش پژوهش: مطالعه توصیفی حاضر با نتایج کاربردی در سال 1396 انجام شد. برای بررسی بهره مندی بیمه شدگان از خدمات درمانی و به دلیل عدم یکپارچگی داده ها در سیستم اسناد پزشکی اداره کل بیمه سلامت ایران استان اصفهان، نمودار وقایع نگار درمان طراحی شد. سپس اطلاعات مراجعه به سطوح مختلف پزشکان و پاراکلینیک ها در بازه زمانی 8 ماهه ابتدای سال 1396 برای 175 نفر بیمه شده پر مراجعه اداره کل بیمه سلامت ایران استان اصفهان که به روش تصادفی انتخاب شده بودند، از سیستم اسناد اداره بیمه استخراج و نمودار وقایع نگار آنان ترسیم شد. در ادامه ملاک هایی برای تشخیص علل مراجعه و دریافت بیش از حد یک نوع خدمت خاص پیشنهاد شد.
    یافته ها
    اطلاعات سیستم اسناد سازمان بیمه سلامت بر اساس مراجعه به پزشکان، داروخانه، آزمایشگاه و تصویربرداری دست بندی شده و با ثبت کد ملی افراد در سامانه در قالب جدول، قابل دستیابی است. اما به دلیل عدم یکپارچگی و به روز نبودن اطلاعات، مشکلاتی برای بررسی بهره مندی از خدمات سلامت وجود دارد. ابزار وقایع نگار، اطلاعات مراجعات هر بیمه شده در بازه زمانی مشخص همچنین توالی، تنوع و ترکیب مراجعه به پزشکان و بهره مندی از خدمات پاراکلینیک را نشان داد.
    نتیجه گیری
    استفاده از وقایع نگار درمان، تحلیل بهره مندی بیمه شدگان از خدمات درمانی را با نشان دادن توالی و ترکیب استفاده آنان از خدمات تسهیل می کند.
    کلیدواژگان: وقایع نگار، بهره مندی، بیمه شده
  • رضا عالی خانی، علیرضا علی احمدی، محمدرضا رسولی* صفحات 67-84
    زمینه و هدف
    ایجاد شبکه های همکاری بین سازمانی به یک استراتژی اساسی جهت ارائه خدمات با کیفیت و با هزینه تمام شده پایین در نظام سلامت تبدیل شده است. بهره گیری از مزایای شبکه های همکاری مستلزم استفاده از مدل حکمرانی متناسب با نظام سلامت است. فاکتورهای گوناگونی بر طراحی موفق مدل حکمرانی در شبکه های مراقبت سلامت تاثیر می گذارند. هدف از این پژوهش شناسایی عوامل رفتاری داخلی است که می بایست در طراحی یک مدل حکمرانی شبکه ای موفق در نظام سلامت مورد توجه قرار گیرند.
    روش پژوهش: با جستجوی مطالعات مرتبط با سوال پژوهش در پایگاه اسنادی web of science به عنوان یک پایگاه جامع و معتبر، 2350 انتشار علمی حاصل شد. با غربالگری نتایج مذکور بر اساس تناسب عناوین با معیارهای ورودی و خروجی 150 مقاله منتج گردید. غربالگری نهایی بر اساس چکیده و نتیجه گیری 150 مقاله منتج شده از مرحله قبل، به 53 مقاله ی نهایی انجامید. در این پژوهش جهت کشف عوامل رفتاری تاثیرگذار بر طراحی مدل حکمرانی در شبکه های ارائه دهنده خدمات سلامت، از روش مرور نظام مند ادبیات جهت کشف و یکپارچه سازی دانش مربوطه استفاده شد.
    یافته ها
    طی بررسی مطالعات غربال شده برحسب معیارهای ورودی و خروجی مطالعات، 59 عدد از شواهد از 31 منبع استخراج گردید و از منابع دیگر شواهدی کشف نشد. جهت ایجاد دیدگاه جامع و دسترسی آسان به این شواهد، ترکیب شواهد استخراج شده به 3 دسته ی مشخصات روابط، ویژگی‎ های مشارکت و پیامد های هنجاری و همچنین 15 مضمون از فاکتورها منجر شد.
    نتیجه گیری
    مدل حکمرانی شبکه در صورتی موفق آمیز خواهد بود که عوامل رفتاری موثر در طراحی آن در نظر گرفته شود. مهمترین عوامل رفتاری در شبکه که بایست در تعیین مدل حکمرانی شبکه مورد توجه قرار گیرند عبارت اند از مشخصات روابط، مشخصات مشارکت و پیامدهای هنجاری.
    کلیدواژگان: عوامل رفتاری، شبکه، حکمرانی، سیستم مراقبت سلامت، مرور نظام مند
|
  • Reza Baniasadi Page 1
  • Ali Reza Mortezaei, Marziyeh Rajabi, Masoumeh Erfani Khanghahi, Hossein Ameri* Pages 2-10
    Background
    It is important to obtain accurate information about the preferences of people for measuring quality-adjusted life years (QALYs), because it is necessary for cost-utility analysis. In this regard, mapping is a method to access this information. Therefore, the purpose of this study was to map Functional Assessment of Cancer Therapy – General (FACT-G) onto Short Form Six Dimension (SF-6D) in breast cancer patients to provide appropriate conditions for a detailed cost-utility analysis.
    Methods
    This descriptive analytical study was conducted on 416 patients with breast cancer. The SF-6D and FACT-G questionnaires were completed for patients selected by consecutive sampling from the Imam Khomeini Cancer Institute in Tehran in 2018. The Ordinary Least Squares model was used to estimate the value of utility and the models' goodness of fit was evaluated using R2. In addition, models' predictive performance was assessed by Mean Absolute Error (MAE), Root Mean Square Error (RMSE), and Minimal Important Difference (MID) conducted between the observed and predicted SF-6D values. Models were validated using a 10-fold cross validation method.
    Results
    Given the criteria of goodness of fit, model 2 was the best (R2 = 41.19 %). Moreover, findings of the predictive performance of models showed that model 2 was the best (MAE = 0.06943, RMSE = 0.09031, and MID = 0.0003).
    Conclusions
    Findings showed that the developed algorithm had a good predictive ability. So, it can enable the policymakers and researchers to convert cancer-specific health-related quality of life instruments to preference-based instruments.
    Keywords: Quality of life, Breast cancer, FACT-F, SF-6D
  • Farzaneh Sardari, Leila Nemati, Anaraki*, Mohammad Reza Alibeyk Pages 11-20
    Background
    Staff is the only sustainable competitive advantage of any organization; the success of the organization depends on the empowerment and health of the staff. The purpose of this study was to investigate the relationship between psychological empowerment and health of librarians in state universities of Yazd.
    Methods
    This descriptive-analytic study was conducted among librarians working in libraries, research centers, and journal offices of Yazd Universities in 2016. The tools included psychological empowerment questionnaire (α = 0.95) and GHQ28 questionnaire of Goldberg and Hiller (α = 0.83). Data were analyzed by SPSS 20 using Pearson, Anova, and t-test.
    Results
    The results showed that the mean scores of psychological empowerment and health score for librarians were 19.73 ± 2.44 and 23.48 ± 11.20, respectively. In the correlational study of health empowerment, Pearson correlation coefficient (p > 0.05) was obtained. The relationship between empowerment and health scores was significant and inverse.
    Conclusion
    Managers and administrators of libraries in Yazd state universities should consider the psychological empowerment of librarians as one of the main strategies for improving their health. Health status of the librarians should be considered as an important factor required for health evolution.
    Keywords: Power (Psychology), Mental health, Librarians
  • Soraya Golparipour, Bahram Nabilou, Hasan Yusefzadeh* Pages 21-28
    Background
     Equity in access to health care services is one of the main goals of health systems, so that inequality in the geographical distribution of health resources will make it difficult for individuals to access the health care facilities. This study aimed to determine the distribution status of hospital resources and inequality coefficient in the West Azarbaijan province before and after implementation of the health system reform plan.
    Methods
    This cross-sectional and descriptive-analytic study aimed to investigate inequality in the distribution of health resources in cities of West Azarbaijan province before and after health system reform plan using concentration ratio and Hall Tiedman indices. The required data for estimating these indices were the number of specialist physicians and hospital beds, which were extracted from the data base of treatment deputy in Urmia University of Medical Sciences. Data analysis was conducted by Excel software.
    Results
    The results indicated a high spatial concentration in distribution of the health resources in the province, so that fixed beds and specialist physicians were more concentrated in the capital city of province; Urmia. Moreover, inequality in distribution of the resources in cities of the province was highly related to population. Comparisons of the results before and after the health system reform plan showed that the distribution of fixed beds and specialist physicians had decreasing and increasing trends, respectively.
    Conclusion
    The results showed that inequality in distribution of the hospital beds was intensified after implementation of the health reform plan. Furthermore, distribution of specialist physicians after the reform plan, despite its improvement, was not according to the population distribution. Therefore, inappropriate distribution of the above-mentioned resources should be readjusted by adopting redistributive policies.
    Keywords: Health system reform plan, Inequality, Distribution, Specialist physicians, Hospital bed
  • Kazem Vakili, Shahnaz Neyebzadeh*, Mohammad Ali Yadegariyan Pages 29-36
    Background
    The most prominent features of the current world include globalization of the economy, mass production, excess capacity for production lines of the factories and industries in most markets, intensive competition, massive information, and inefficiencies in communications. These all represent formation of the global markets for all national and regional companies, complexity of markets, and the dynamics of this competitive environment. The purpose of this study was to investigate the effect of organizational resources, organizational capabilities, and learning orientation on the marketing mix in hospitals of Yazd.
    Methods
    This was a descriptive research conducted in 2014. Leonidou et al.'s questionnaire was conducted to study the organizational resources and capabilities. In order to investigate the learning orientation variable, a questionnaire was adopted from a research by Yuan et al. (2013). Moreover, to study the marketing mix variable, the questionnaire from the study conducted by Yaghoobi et al. (2011) was adopted.  The random sampling method was used and 313 eligible hospital staffs were selected. Data analysis was performed using SPSS18. The relationship between variables and factors were confirmed using confirmatory factor analysis and structural equation modeling techniques using Lisrel 8.72 software.
    Results
    The first hypothesis revealed a significant relationship between organizational resources and marketing mix, the second hypothesis confirmed a relationship between organizational capabilities and marketing mix, and the third hypothesis showed the effect of learning orientation on the marketing mix, which was confirmed by hypotheses 1 and 3.
    Conclusion
    Hospital managers should focus on the internal environment of the hospital and identify strengths of the hospital to select the most appropriate strategic options for allocating and distributing resources and capabilities. The potential of human resources, as institutional capital in the health care industry, should be strengthen and developed by managers.
    Keywords: Organizational resources, Organizational capabilities, Learning orientation, Marketing mix
  • Jafar Yahyavi Dizaj, Faroogh Na'emani, Yousef Mohammadzadeh*, Kamran Irandoust Pages 37-46
    Background
    An increase in the aging population can affect economic growth and Gross Domestic Product (GDP) by reducing labor supply, reducing productivity, and increasing burden on the population. The current study aimed to explain the economic effects of aging and examined the relationship between aging, health expenditure, and GDP.  

    Methods
    This descriptive-analytical study was conducted using the data of global development indicators, published by World Bank for the selected countries from 1996 to 2017. The study population included 40 selected countries with moderate to high income. The data related to each country were extracted. Later, the dynamic panel data approach and generalized method of moments (GMM) were applied to analyze the information. Furthermore, the generalized method of moments regression was also used by Stata 14.
    Results
    The findings showed that aging had a negative and significant effect on GDP, so that increase of 1.00 % in the elderly population decreased the GDP growth by 2.14 %. Furthermore, countries' investment in the health sector had a positive and significant effect on the GDP. In this regard, an increase of 1.00 % in health and treatment costs improved the GPD by 0.03 %. Multiplication of  aging in health expenditure and inflation index had a significant negative impact on the growth of GDP per capita.
    Conclusion
    The results of this study showed that population aging reduced GDP by absorbing a part of the health expenditure. Therefore, in order to reduce the negative effects of this phenomenon, a long-term approach to budgeting is required to strengthen and support the pension fund, plan more comprehensive health insurance coverage for the elderly, and develop related institutions.
    Keywords: Aging, Gross domestic product, Health expenditure, Inflation, Unemployment rate, Population growth
  • Peivand Bastani, Nayereh Hashemi, Mohammad Amin Bahrami* Pages 47-56
    Background
    Health literacy was defined as the cognitive and social skills, which determine the motivation and ability of individuals to search, understand, and use the information, which maintain and promote their health. This study was aimed to assess patients’ health literacy and to examine its correlation with physician-patient interaction. 
    Methods
    This analytical correlation cross-sectional study was conducted in Shiraz Shahid Faghihi hospital in 2019. A total of 200 patients were selected using the stratified-random method to participate in this study. The required data were collected using two valid questionnaires including Health Literacy for Iranian Adults (HELIA) and Interpersonal Processes of Care in Diverse Populations Questionnaire (IPC). Data analysis was conducted using SPSS 25. Descriptive statistics and Pearson correlation coefficient were applied in data analysis.
    Results
    Patients' health literacy and majority of its dimensions (with the exception of evaluation) were statistically correlated with physician-patient interaction among the studied population.
    Conclusion
    Effective interventions should be designed and implemented to promote health literacy both in general and patient populations. As a result, positive achievements can be created through improving the physician-patient interaction.
    Keywords: Health literacy, Physician-Patient relationship, Hospital
  • Masoud Ferdosi, Mohammad Reza Rezayatmand, Abbas Feiz Bakhsh, Hamid Reza Dehghani, Golnoosh Aghili Dehkordi* Pages 57-66
    Background
    Assessment of the health services utilization among the insured individuals is difficult for insurance companies because they have no integrated information. So, the aim of this study was to introduce a tool to facilitate this issue named "Treatment Chronicle".
    Method
    This descriptive and applied study was conducted in 2017. To investigate the health services utilization among the insured people and considering the information fragmentation in medical document system of Iran Health Insurance organization (IHIO), Treatment Chronicle was designed. Then, information was collected from medical document system of IHIO about patients' reference to physicians and paraclinics in various specialized levels in an 8-month period from the beginning of 2017. In this regard, 175 insured patients who used the health services very frequently were randomly selected and the Treatment Chronicle was drawn for them. Finally, some criteria were suggested for identifying the causes of over utilizing health services and a specific kind of service.
    Results
    Data in the IHIO were categorized according to patients' referral to physician, drug store, laboratory, and imaging center and were accessible in the form of tables and charts by entering the individual's national code number in the medical document system of IHIO. However, some problems existed for reviewing the health care utilization due to information fragmentation and lack of up-to-date information. Treatment Chronicle tool showed the referring information of each insured individual in a certain time period. It also represented the sequence, diversity, and combination of individuals' reference to physicians and utilization of paraclinical services.
    Conclusion
    Treatment Chronicle is a useful tool for insurance organizations to monitor individuals' health services seeking behavior. It can facilitate the interpretation and analysis of the healthcare use by illustrating the sequence and combination service utilization.
    Keywords: Chronicle, Utilization, Insured
  • Reza Aalikhani, Ali Reza Aliahmadi, Mohammad Reza Rasouli* Pages 67-84
    Background
    Establishment of the intra-organizational collaboration network has become a critical strategy to provide high-quality services with a low cost in the health system. In order to utilize the benefits of collaborative networks, an appropriate governance model in accordance with the health system is required. To design a successful model of network governance, different effective factors should be considered. The aim of this research was to identify the internal behavioral factors that influence the design of a successful model of network governance in the health care system.
    Methods
    To select the related studies, the web of science, as a comprehensive and credible database was searched and 2350 scientific studies were resulted. The titles of these studies were compared with the inclusion and exclusion criteria and a number of 150 papers were selected. Next, the abstracts of these 150 papers were studied and finally, 53 articles were reviewed. In this research, a systematic literature review was conducted to explore and integrate the relevant knowledge on behavioral factors affecting the design of a governance model in health service networks.
    Results
    The review of selected studies according to the inclusion and exclusion criteria resulted in extraction of 59 evidences from 31 sources. No further evidences were extracted from other resources. In order to access these evidences easily and create a comprehensive view in the study area, the extracted evidences were categorized into three categories including characteristics of relationships, participation characteristics, and normative implications. These categories were further classified into15 sub-categories.
    Conclusion
    The network governance model will be successful in the case that effective behavioral factors be considered in its designing. The most important behavioral factors that should be considered in determining the network governance model include the relationships' characteristics, participation characteristics, and normative implications.
    Keywords: Behavioral factors, Network, Governance, Health care system, Systematic review