فهرست مطالب

اپیدمیولوژی ایران - سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1397)

مجله اپیدمیولوژی ایران
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1397)

  • ویژه نامه (بهره وری و عدالت در زیر ساخت های نظام سلامتی (با تاکید بر حوزه آموزش و پژوهش علوم پزشکی))
  • تاریخ انتشار: 1397/10/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدحسین مهرالحسنی، رضا گودرزی، وحید یزدی فیض آبادی، سمیرا سادات پورحسینی، علی درویشی* صفحات 1-11
    مقدمه و اهداف
    بهبود کارآیی و بهره وری در آموزش عالی خصوصا در حوزه پژوهش در علوم سلامت به عنوان یکی از مشخصه های توسعه پایدار در جوامع، از اهمیت بالایی برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف سنجش کارایی و بهره وری حوزه پژوهشی دانشگاه های علوم پزشکی انجام شده است.
    روش کار
    در مطالعه توصیفی حاضر، کارایی و بهره وری پژوهشی 45 دانشگاه علوم پزشکی با روش تحلیل پوششی داده ها و همچنین شاخص مالم کوئیست در سه مقطع زمانی 1389، 1392 و 1395 ارزیابی شد. در هر دو مدل سنجش کارایی و شاخص مالم کوئیست، از رویکرد ستاده-محور با فرض بازده متغیر نسبت به مقیاس استفاده شد. همچنین رتبه بندی کامل واحدهای کارا با استفاده از مدل اندرسون-پترسون صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمرات کارایی فنی دانشگاه ها در طی سه مقطع 86/0 برآورد شد. نتایج شاخص بهره وری مالم کوئیست نشان داد که در طی سال های 1389 تا 1392، 6 درصد رشد بهره وری وجود داشته است؛ ولی از سال 1392 تا 1395، عملکرد دانشگاه ها با 12 درصد کاهش بهره وری همراه بوده است. میانگین بهره وری کل سه مقطع برابر 96/0 و بیانگر کاهش 4 درصدی رشد بهره وری بود که از میان اجزای آن، کارایی تکنولوژی 8 درصد کاهش رشد داشته و سایر اجزا رشد مثبت نشان دادند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که برخی از دانشگاه ها در حوزه پژوهشی کارا عمل نمی کردند و بهره وری آن ها رو به کاهش بوده است که عمدتا به علت کاهش رشد کارایی تکنولوژی می باشد که با توجه به توسعه فناوری در سال های اخیر می تواند نتیجه عدم استفاده موثر از فناوری های نوین باشد.
    کلیدواژگان: کارایی، تحلیل پوششی داده ها، بهره وری پژوهشی، شاخص مالم کوئیست، دانشگاه علوم پزشکی
  • سمیه نوری حکمت، علی اکبر حقدوست، رضا دهنویه، راحیل قربانی نیا* صفحات 12-26
    مقدمه و اهداف
    سیاست ادغام در سال 1364 و با هدف افزایش تعامل و پاسخگویی دوجانبه نظام آموزش علوم پزشکی و نظام سلامت کشور طراحی، اجرا و منجر به تشکیل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شد. مطالعه حاضر با ترکیب نتایج مطالعاتی که به بررسی پیامدهای اجرای سیاست ادغام پرداخته اند، توصیفی اجمالی از دانش موجود در این زمینه را ارائه می نماید.
    روش کار
    در این مطالعه مرور نظام مند و متاسنتز بر روی مقالات منتشر شده در مورد اجرای طرح ادغام آموزش پزشکی در نظام سلامت ایران انجام شد. به همین منظور طی جستجو در بانکهای اطلاعاتیScienceDirect ،PubMed ، EMBASE، ISI، ScholarGoogle،Scopus ، SID،Magiran و Irandoc تعداد 187 مقاله یافت شد و در ادامه 24 مقاله مرتبط انتخاب و وارد مطالعه شدند. محتوای مطالعات وارد شده تحلیل و سپس با تکنیک والش و داون با هم ترکیب شدند.
    یافته ها
    حاصل بررسی مطالعات مرتبط، 5 مفهوم اصلی شامل اهداف و دلایل اجرای طرح ادغام آموزش پزشکی، دستاوردها، چالش ها، موانع دستیابی به اهداف ادغام و آینده ادغام بود. بر اساس یافته این مطالعات، بیشترین توفیق طرح ادغام در عرضه خدمات بهداشتی- درمانی گزارش شده است و آموزش و پژوهش های علوم پزشکی کمتر از تاثیرات مثبت ادغام، بهره مند شده اند.
    نتیجه گیری
    مرور مستندات موجود نشان می دهد که هنوز ابعاد مختلف ادغام به خوبی واکاوی نشده و اثرات اقتصادی، اجتماعی، توسعه ای و علمی آن بررسی نشده است. مطالعات محدود موجود عمدتا به صورت نظرخواهی و بررسی کلی وضعیت انجام شده بود و کمتر از مدل سازی ها و تحلیل های اقتصادی استفاده شده است. لذا با استفاده از مطالعات در دسترس، نمی توان بصورت دقیق تاثیرات ادغام را تحلیل نمود.
    کلیدواژگان: ادغام آموزش علوم پزشکی، نظام خدمات سلامت، مرور نظام مند، متاسنتز
  • وحید یزدی فیض آبادی، محمدحسین مهرالحسنی، سمیرا سادات پورحسینی* صفحات 27-39
    مقدمه و اهداف
    پژوهش نقش مهمی در حل مسائل سلامت جامعه دارد. توسعه پژوهش متناسب با نیازهای جامعه از طریق ایجاد فرصت های برابر و عادلانه برای بخش های پژوهشی از رسالت های مراکز آموزش عالی است. مطالعه حاضر با هدف سنجش نابرابری در حوزه پژوهش دانشگاه های علوم پزشکی ایران انجام شد.
    روش کار
    در مطالعه توصیفی حاضر، با استفاده از ضریب جینی، نابرابری برای سال های 1389 تا 1395 اندازه گیری شد. شاخص ها شامل تعداد مقالات، استنادات، خوداستنادی دانشگاهی، ضریب تاثیر سایمگو، ضریب تاثیر بهنجارشده براساس منبع (اسنیپ)، تاثیر استنادی مجلات (سایت اسکور)، شاخص هیرش (شاخص اچ)، تعداد اعضای هیات علمی، تعداد دانشجویان و میزان بودجه آموزشی - پژوهشی بودند. داده ها با نرم افزار Stata نسخه 14 تحلیل شد.
    یافته ها
    طی سال های مطالعه، ضرایب جینی سایمگو از 65/0 تا 73/0، اسنیپ از 62/0 تا 73/0 و تاثیر استنادی مجلات از 61/0 تا 72/0، متغیر بود. ضرایب جینی مقالات بین المللی از 62/0 تا 70/0، کل مقالات از 56/0 تا 66/0، خود استنادی دانشگاهی از 22/0 تا 27/0، استناد به ازای مقاله از 12/0 تا 28/0، هیرش از 33/0 تا 39/0 و کل استنادات از 57/0 تا 72/0، متغیر بودند. ضریب جینی اعضای هیات علمی از 26/0 تا 40/0 و بودجه از 34/0 تا 67/0 متغیر بود.
    نتیجه گیری
    نابرابری در خوداستنادی دانشگاهی و استناد به ازای مقاله، نسبتا متعادل، در هیرش و تعداد هیات علمی، نسبتا نابرابر و در سایر شاخص ها زیاد و خیلی زیاد بود. برای کاهش نابرابری، توسعه زیرساخت های متوازن پژوهشی در دانشگاه ها پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: نابرابری، ضریب جینی، پژوهش، علوم پزشکی، ایران
  • محمدحسین مهرالحسنی، محمدرضا امیراسماعیلی، مهلا ایرانمنش* صفحات 40-49
    مقدمه و اهداف
    نیروی انسانی عامل کلیدی در تحقق اهداف توسعه هزاره می باشد. فقدان شاخص و ابزار استاندارد برای دیده بانی و ارزیابی، ممکن است محدودیت هایی را در تحقق این اهداف ایجاد کند. این مطالعه با هدف تدوین شاخص های ارزیابی برای دیده بانی منابع انسانی در بخش سلامت انجام شد.
    روش کار
    پژوهش حاضر با استفاده از فن دلفی برای استخراج شاخص ها در سال 1396 انجام پذیرفت. جهت انجام این مطالعه، 3 مرحله مستقل شامل بررسی مفاهیم نظری، تهیه شاخص های اولیه ارزیابی نیروی انسانی و ایجاد اجماع، انجام شد. داده ها با شرکت 12 نفر از خبرگان و نماینده های سازمان های مرتبط در سه راند، از طریق فرم نظر خواهی طراحی شده با مقیاس نمره دهی از 1 تا 10 جمع آوری گردید. در هر راند شاخص هایی که حداقل 2/3 شرکت کنندکان به آن ها امتیازی بیش از 8 داده بودند تایید گردید.
    یافته ها
    در مرحله اول220 شاخص شناسایی شد که الگوی نهایی شامل 45 شاخص و 11 معیار اصلی بود. در مرحله ورود نیروی کار 4 معیار (متقاضیان واجد صلاحیت برای آموزش سلامت؛ اعتبار بخشی؛ ظرفیت و برون داد موسسات آموزش سلامت؛ تایید و صدور مجوز)، در مرحله حین کار 5 معیار (شاخص های اصلی موجودی و توزیع؛ فعالیت؛ بهره وری نیروی کار؛ اتلاف و تجدید؛ حاکمیت مطلوب بر نظام اطلاعات نیروی انسانی) و در مرحله خروج از کار 2 معیار (انتقال و خروج) مورد تایید قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    با وجود پیچیده بودن ارزیابی نیروی انسانی باید سه مرحله مختلف چرخه حیات نیروی کار (ورودی، نیروی کار فعال و خروجی) در هر ارزیابی و دیده بانی مورد توجه قرار گیرد. شاخص های ارائه شده در این پژوهش، امکان ارزیابی و دیده بانی نیروی کار بخش سلامت را فرآهم می کند.
    کلیدواژگان: شاخص، نیروی انسانی، بخش سلامت، ارزیابی، دیده بانی
  • محمدحسین مهرالحسنی*، رضا گودرزی، وحید یزدی فیض آبادی، سمیرا سادات پورحسینی، علی درویشی صفحات 50-59
    مقدمه و اهداف
    آموزش عالی به واسطه رسالت آن در تربیت نیروی انسانی متخصص مورد نیاز، نقش مهمی در توسعه اقتصادی-اجتماعی کشور دارد. از این رو ارزیابی عملکرد حوزه های مختلف آن از اهمیت بالایی برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف سنجش کارایی و تغییرات بهره وری در حوزه آموزشی دانشگاه های علوم پزشکی ایران انجام شده است.
    روش کار
    مطالعه توصیفی حاضر در سه مقطع زمانی 1389، 1392 و 1395 به ارزیابی عملکرد حوزه آموزشی 43 دانشگاه علوم پزشکی ایران با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها با رویکرد ستاده محور پرداخت. سنجش تغییرات بهره وری نیز با استفاده از شاخص مالم کوئیست انجام شد که بدین منظور از نرم افزار Deap 2.1 استفاده شد. رتبه بندی کامل واحدهای کارا نیز با استفاده از مدل اندرسون-پترسون و در نرم افزار EMS انجام شد.
    یافته ها
    متوسط نمره کارایی آموزشی دانشگاه های علوم پزشکی در سه مقطع 97/0 بود. میانگین بهره وری کل بر اساس شاخص مالم کوئیست برابر با 05/1 بود و بهره وری آموزشی دانشگاه ها در طی سه مقطع زمانی به طور متوسط 5 درصد رشد مثبت نشان داد. این رشد از سال 1389 تا 1392 یک درصد و از سال 1392 تا 1395 به میزان 10 درصد بدست آمد.
    نتیجه گیری
    دانشگاه های علوم پزشکی در حوزه آموزش از نظر کارایی از وضعیت مطلوبی برخوردار می باشند. همچنین بهره وری در این حوزه، رشد مثبت و رو به افزایشی نشان داد. به منظور قضاوت دقیقتر در خصوص عملکرد آموزشی دانشگاه های علوم پزشکی، استفاده از سنجه های کیفی علاوه بر کمی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: کارایی، تحلیل پوششی داده ها، بهره وری آموزشی، شاخص مالم کوئیست، دانشگاه علوم پزشکی
  • الهام احسانی چیمه، علی قدکچی، وحید یزدی فیض آبادی، سیدعلی صدرالسادات، احمد ماهی، محمدحسین مهرالحسنی، مهلا ایرانمنش* صفحات 60-71
    مقدمه و اهداف
    بهبود کمی و کیفی نیروی انسانی، بر بهبود دستیابی به اهداف نظام سلامت تاثیر دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی روند نابرابری جغرافیایی، موجودی و توزیع جنسیتی نیروی انسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در کشور انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی، روند نیروی انسانی وزارت بهداشت از سال 88 تا 94 بر حسب جنسیت، سطح تحصیلات و نوع استخدام بررسی شد و از منحنی لورنز و شاخص ضریب جینی برای بررسی نابرابری استفاده گردید. داده ها از دفتر نیروی انسانی معاونت توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت جمع آوری و با استفاده از Excel 2013 و Stata-14 تحلیل گردید.
    یافته ها
    در مطالعه حاضر زنان بیشترین سهم را داشتند که میزان رشد آن ها در سال 94 ، 66/6 % بود و ضریب جینی آنان به جز سال 91، 29/0بود. بیشترین و کمترین رشد در سال 89 به ترتیب شامل پزشکان متخصص(12/83) و دکترای حرفه‏ای(61/19-) بود. در طی سال های مطالعه کمترین و بیشترین میزان ضریب جینی به ترتیب شامل مقطع کاردانی (26/0) وPhD (61/0)بود. کمترین و بیشترین رشد در شاخص وضعیت استخدام به ترتیب مربوط به سایر انواع قراردادها(89/27-) و هیات علمی بورسیه و متعهد خدمت (34/48) بود.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر اولین مطالعه ی بررسی روند تغییرات ویژگی های نیروی انسانی وزارت بهداشت در سطح ملی بود. از آنجا که این مطالعه صرفا کمیت روند تغییرات نیروی انسانی را مدنظر قرار داده است بررسی کیفیت نیروی انسانی در مطالعات آتی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: نیروی انسانی، شاخص ضریب جینی، منحنی لورنز، ضریب رشد، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
  • وحید یزدی فیض آبادی، محمدحسین مهرالحسنی، مهلا ایرانمنش* صفحات 72-81
    مقدمه و اهداف
    سهم قابل توجهی از کل مخارج سلامت، مرتبط با داروست. ارزیابی شاخص های نظام دارویی مبنایی برای اصلاح الگوی مصرف و کنترل هزینه هاست. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی روند شاخص های مصرف دارو در ایران انجام شد.
    روش کار
    در مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر، سرانه مصرف به تفکیک نوع دارو، شکل دارو و گروه های درمانی محاسبه شد. داده ها از آمارنامه دارویی سازمان غذا و دارو و مرکز آمار ایران برای سال های 1394-1391 استخراج شد. برای گروه بندی درمانی از طبقه بندی کاتزونگ استفاده شد. داده ها در نرم افزار Excel 2013 و با آمار توصیفی و شاخص رشد سالانه تحلیل گردید.
    یافته ها
    بیشترین سرانه مصرف طی سال های مطالعه به ترتیب قرص متفورمین500، رانیتیدین150 و سرماخوردگی با 52/18، 45/15 و 29/15 واحد بود. بیشترین متوسط سرانه مصرف در گروه های درمانی، داروهای قلب و عروق با 65/97 بود.. کمترین رشد مصرف عددی را گلی-بنگلامید80 با 12-% در سال 1393 و بیشترین آن را متفورمین500 با 90/16 %در سال 1392 داشت. قرص ها پرمصرف ترین شکل دارویی بودند.
    نتیجه گیری
    سرانه مصرف دارویی ایران از کشورهای توسعه یافته بالاتر است. داروهای قلب و عروق و دیابت سرانه مصرف بالایی در مقایسه با سایرداروها دارند. لذا برای تجویز منطقی دارو، تقویت نظام ارزیابی بالینی با استفاده از طراحی و اجرای راهنماهای بالینی برای بیماری های شایع و با هزینه بالا پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: سرانه مصرف دارو، داروهای قلب و عروق، داروهای دیابت، شکل دارویی، ایران
  • وحید یزدی فیض آبادی، محمدحسین مهرالحسنی، فرشید منجمی، سمیرا سادات پورحسینی* صفحات 82-92
    مقدمه و اهداف
    دسترسی به فرصت های برابر آموزش از حقوق اساسی هر کشور محسوب می گردد و رفع نابرابری ها بویژه در آموزش عالی یکی از مهم ترین اولویت هاست. مطالعه حاضر با هدف سنجش نابرابری آموزشی در حوزه علوم پزشکی استان های ایران انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه، نابرابری آموزشی با استفاده از ضریب جینی اندازه گیری شد. شاخص های مورد مطالعه شامل تعداد دانشجو، تعداد هیات علمی، تعداد کارکنان، رشته های تحصیلی و بودجه آموزشی بود. داده ها با نرم افزار Stata نسخه 14 تحلیل شد.
    یافته ها
    طی سال های مورد مطالعه، ضریب جینی شاخص های تعداد دانشجویان زن از 51/0 به 46/0، دانشجویان مرد از 53/0 به 46/0 و اعضای هیات علمی از 59/0 به 53/0، روند کمابیش کاهشی را نشان داد. در حالی که نابرابری در تعداد کارکنان غیرهیات علمی از 49/0 به 50/0 و بودجه آموزشی از 53/0 به 54/0 افزایش ناچیزی را نشان داد. در تعداد رشته های تحصیلی بر حسب مقطع تحصیلی، کارشناسی ناپیوسته با کمترین نابرابری، از 13/0 تا 17/0 متغیر بود و بیشترین نابرابری مربوط به فلوشیپ که از 66/0 تا 69/0 متغیر بود.
    نتیجه گیری
    به رغم کاهش نابرابری در برخی شاخص های آموزشی، نابرابری در شاخص تعداد رشته های تحصیلی در برخی مقاطع تحصیلات تکمیلی و تعداد دانشجویان بر حسب جنسیت و بودجه آموزشی زیاد است. این مساله مستلزم توجه سیاست گذاران به توسعه متوازن زیرساخت های آموزشی در استان ها برای ایجاد فرصت های برابر آموزشی می باشد.
    کلیدواژگان: نابرابری، عملکرد آموزشی، ضریب جینی، علوم پزشکی، ایران
  • رضا دهنویه، علی اکبر حقدوست، سمیه نوری حکمت، موسی بامیر، علی مسعود*، آتوسا پورشیخعلی، محمدرضا چشم یزدان صفحات 93-102
    مقدمه و اهداف
    نقشه جامع علمی سلامت ایران در سال1389به منظور جهت دهی فعالیت های علم و فناوری برای افق 1404تدوین شد. این نقشه، برای نیل به اهدافش، نیازمند پایش تولیدات علمی حوزه های اولویت دار تعیین شده می باشد. این پژوهش با هدف تعیین روند رشد کیفیت و کمیت تولیدات علمی رشته های اولویت دار انجام شد.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع علم سنجی و روش انجام آن مقطعی و در بازه زمانی 1389 تا 1396 می باشد. از بین رشته های اولویت دار نقشه جامع سلامت، تعداد 26 عنوان در 3 دسته بقا، زیرساخت و کمال انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها، پایگاه اطلاعاتی سایمگو بود. سپس شاخص های تعداد تولیدات علمی، اچ و استناد با نرم افزار Excel تحلیل شد.
    یافته ها
    بالاترین میزان شاخص اچ به ترتیب در دسته کمال، متعلق به نانوتکنولوژی با میزان90؛ دسته بقا، متعلق به بیماری های عفونی با 67 و دسته زیر ساخت، متعلق به سیستماتیک اکولوژی با 56 می باشد. بالاترین رتبه استناد دریافتی، به ترتیب در دسته کمال، طب سنتی با رتبه 8؛ دسته زیرساخت، پزشک خانواده با رتبه 9 و در دسته بقا، دندان پزشکی با رتبه 15 می باشد. در دسته زیرساخت، بهداشت عمومی با  7045 مقاله؛ دسته کمال، بیوتکنولوژی با 5371 مقاله و در دسته بقا، بیماری های عفونی با 5135 مقاله بیشترین تولیدات را داشته اند.
    نتیجه گیری
    در کلیه دسته های موضوعی، کیفیت و کمیت رشد چشمگیری داشته است؛ بیشترین میانگین اچ به ترتیب مربوط به دسته کمال، بقا و زیرساخت و بیشترین میانگین رشد تعداد تولیدات علمی به ترتیب به دسته کمال، زیرساخت و بقا می باشد.
    کلیدواژگان: علوم پزشکی، سایمگو، نقشه جامع سلامت، تولیدات علمی
  • رضا دهنویه، علی اکبر حقدوست، حامد رحیمی، آتوسا پورشیخعلی، مرضیه حسنی، نادیا میرشکاری*، فهیمه حسین آبادی، سامرا رادمریخی، زهرا خواجه، ناهید خواجه پور، علی مسعود، منیره بلوچی، سمیه نوری حکمت، کاوه نوحی صفحات 103-113
    مقدمه و اهداف
    سرقت علمی شایعترین نوع سوء‎رفتار علمی است و قوانین و راهکارهای گوناگونی برای مبارزه با این آفت علمی در کشورهای مختلف پیش‎بینی شده است. بررسی تجارب سایر کشورها در این زمینه، کمک شایانی به سیاست‎گذاری مناسب می‎نماید. مطالعه حاضر با هدف معرفی مداخلات ملی پیشگیری از سرقت علمی در کشورهای منتخب انجام شد.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه تطبیقی است که به صورت مروری انجام پذیرفت. در این مطالعه، مداخلات پیشگیری از سرقت علمی در 27 کشور عضو اتحادیه اروپا به دلیل انسجام و تشابه ساختاری مناسب؛ در سه سطح ملی، سازمانی و فردی مورد بررسی قرار گرفت. مداخلات سطح ملی، بعد از تهیه جداول تطبیقی، در این کشورها با استفاده از روش تحلیل محتوا، ‎بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از تحلیل مداخلات سطح ملی در هشت تم اصلی دسته‎بندی شدند. تم‎ها شامل دستیابی به توافق ملی در خصوص مصادیق سرقت و تخلف علمی، تدوین سیاست‎ها، پایش و نظارت، توسعه حمایت‎های مالی، توسعه بانک‎های اطلاعاتی و نرم‎افزاری، تدوین برنامه‎های آموزشی ویژه اعضای هیئت‎علمی و دانشجویان، انتشار و بهره‎گیری از تجربیات موفق و نهایتا وضع قوانین مرتبط با سرقت علمی و اعمال مجازات بودند.
    نتیجه گیری
    انجام مداخلات پیشگیری از سرقت علمی در سطح ملی، تعهد و عزم جدی سیاست‎گذاران را در زمینه کنترل و پیشگیری از سرقت علمی نشان می‎دهد. با بکارگیری صحیح مداخلات پیشگیری در سطح ملی؛ می‎توان زیرساخت‎های کنترلی و پیشگیرانه از این مسئله را در سطح سازمانی و سپس تعهد اخلاقی و مهارت‎های حرفه‎ای را درپژوهشگران کشور تقویت نمود.
    کلیدواژگان: سرقت علمی، سوء رفتار علمی، مداخلات ملی، مداخلات پیشگیری
  • محمدحسین مهرالحسنی، مژگان امامی، سمیرا سادات پورحسینی* صفحات 114-121
    همزمان با جهانی شدن، تغییراتی در کارکرد دانشگاه های کشورهای توسعه یافته، ایجاد شده که آنها را به یک منبع قدرت جهت توسعه اقتصادی مبدل ساخته است. در این مطالعه تغییرات در نسل های دانشگاهی در حوزه سلامت ایران بر اساس چارچوب تحلیل لایه ای علت ها مورد تحلیل قرار گرفت. پژوهش حاضر نشان داد که جایگاه دانشگاه ها در کشور ایران در حال گذار از نسل اول و دوم دانشگاه (آموزشی و پژوهشی) به سوی نسل سوم (تولید ثروت) است. تمرکز زیاد بر رشد کمی شاخص هایی چون آموزش نیروی انسانی متخصص و افزایش تعداد مقالات و ارجاعات، منجر به توقف در لایه های لیتانی و ساختاری شده است و پایداری روند کنونی در توسعه علمی را نیز با چالش مواجه کرده است. با توجه به اسناد بالادستی جهت کسب مرجعیت علمی و توسعه فناوری، تحول بنیادین علوم در لایه های عمیق همچون جهان بینی، میانی ارزشی و ساختارهای علمی در چارچوب گفتمان جمهوری اسلامی، ضروری است.
    کلیدواژگان: تحلیل لایه ای علت ها، مرجعیت علمی، نسل های دانشگاهی
|
  • MH Mehrolhassani, R Goudarzi, V Yazdi Feyzabadi, SS Pourhosseini, A Darvishi* Pages 1-11
    Background and Objectives
    Improving the efficiency and productivity of the higher education, especially in the field of research on health sciences, is one of the characteristics of sustainable development in today's societies. This study aimed to measure the efficiency and productivity of Iran's Medical Sciences Universities (MSU) in the research function.
    Methods
    In a descriptive study, the research function of fourty five MSUs in Iran was evaluated using data envelopment analysis (DEA) method and Malmquist index in 2010, 2013, and 2016 years. Measurement of both efficiency and Malmquist index was developed and modeled based on the assumption of variable returns to scale (VRS) and output-oriented. Also, the ranking of efficient units was done using Anderson-Patterson's model.
    Results
    The mean research efficiency was estimated to be 0.86. Findings of Malmquist index showed that between 2010 and 2013, there was a 6% growth in the productivity; while the performance of universities had a 12% drop in research function from 2013 to 2016. Also, the average total productivity during two periods is 0.96, indicating 4% reduction in research efficiency which technology efficiency growth has dropped by 8% and other components of total productivity had a positive growth.
    Conclusion
    The results of the study showed that universities do not work efficiently and average productivity has been decreasing which was mainly due to a decline in the efficiency of technology, which despite the development of technology in recent years could be the result of the lack of effective use of it.
    Keywords: Efficiency, Data envelopment analysis, Research productivity, Malmquist index, Medical sciences university
  • S Noori Hekmat, AA Haghdoost, R Dehnavieh, R Ghorbani Nia* Pages 12-26
    Background and Objectives
    In 1995, a huge revolution occurred in Iran’s health system when the entire medical-related educa-tion program was integrated into the Ministry of Health. This paper was conducted to provide a review of all studies investigating this integration and to synthesize their results.
    Methods
    This study was a systematic review and qualitative meta-synthesis of the papers on integration using the Walsh and Downe process. An extensive search of the databases of ScienceDirect, PubMed, EMBASE, ISI, Google Scholar, Scopus, SID, Magiran, and Irandoc revealed 187 articles of which 25 were selected. The content of the studies was analyzed and combined using the Walsh and Downe technique.
    Results
    The results showed 5 main concepts, including the goals and reasons of the medical education integration, integration achievements, challenges, and barriers to achieving the goals of integration, and the future of integration. The greatest success of the integration program was related to health services, while the least positive effects were related to medical education and research.
    Conclusion
    A review of available documents shows that not all dimensions of integration have been well analyzed and their economic, social, developmental and scientific effects have not been studied. The majority of the limited studies in this regard were surveys and overview studies and few studies used economic analysis and modeling. Therefore, the effects of the integration cannot be evaluated using the available studies.
    Keywords: Integration of medical education, Health services system, Systematic review, Meta-synthesis
  • V Yazdi Feyzabadi, MH Mehrolhassani, SS Pourhosseini* Pages 27-39
    Background and Objectives
    Research plays an important role in solving health problems in the community. One main mission of higher education institutions is developing research tailored to the needs of the community by providing equal and fair opportunities for research sectors. The present study aimed to measure inequality in the rea of research in Iranian medical sciences universities.
    Methods
    In this descriptive study, the Gini Coefficient (GC) was used to measure inequality from 2010 to 2016. The indexes included the number of published papers, citations, citation per paper, self-citation, Scimago Journal Rank (SJR), Source Normalized Impact per Paper (SNIP), Citescore, Hirsch
    (h-index), number of faculty members, number of students, and educational and research budget. Stata 14 software was used for data analysis.
    Results
    During the study years, the GC of SJR, SNIP, and Citescore varied from 0.65 to 0.73, 0.62 to 0.73, and 0.61 to 0.72, respectively. In addition, The GC of international papers, total articles, self-citation, citation per article, Hirsch index, and total citations varied from 0.62 to 0.70, 0.56 to 0.66, 0.22 to 0.27, 0.12 to 0.28, 0.33 to 0.39, and 0.57 to 0.72, respectively. The GC of the number of faculty members and budget ranged from 0.26-0.40 and 0.34-0.67, respectively.
    Conclusion
    Inequality in self-citation and citation per article was relatively fair, while Hirsh and the number of faculty members had intermediate inequality. Other indicators had a high and very high inequality. To reduce inequality, developing of the balanced research infrastructures in medical universities is recommended.
    Keywords: Inequality, Gini coefficient, Research, Medical sciences, Iran
  • MH Mehrolhassani, MR Amiresmaili, M Iranmanesh* Pages 40-49
    Background and Objectives
    Human resources is a key factor in achieving the Millennium Development Goals. Lack of indicators and standard tools for monitoring and evaluating human resources may cause limitations in achieving these goals. This study was done to develop evaluation indicators of human resources in the health sector.
    Methods
    The present study was carried out using the Delphi technique to extract the indicators of human resources evaluation in 2017. To conduct this study, three independent stages including a review of theoretical concepts, preparation of initial indicators of human resources evaluation, and consensus building were undertaken. The data were collected by a panel of 12 experts and representatives of related organizations in three rounds, with a scorecard designed to score from 1 to 10. In each round, the indexes that attained at least 8 out of 10 by two thirds of the experts were confirmed in the final model.
    Results
    In the first stage, 220 indicators were identified. The final model of human resources evaluation had 45 indicators in 11 main criteria. Four criteria were accepted at the stage of entrance to job market, (qualified applicants for health education, accreditation, capacity and outsourcing of health education institutions, approval and licensing). Five criteria were confirmed during the work (main indicators of availability and distribution, activity, productivity of labor force, waste and renewal, desirable governance on the information system of labor). Two criteria were accepted at the exit stage (transfer and withdrawal).
    Conclusion
    Despite the complexity of the human resources assessment, three different stages of the life cycle of the workforce (input, active labor force and output) should be considered for evaluation and monitoring. The indicators presented in this study make it possible to assess and monitor the health workforce.
    Keywords: Indicator, Human resources, Health sector, Evaluation, Observatories
  • MH Mehrolhassani*, R Goudarzi, V Yazdi Feyzabadi, SS Pourhosseini, A Darvishi Pages 50-59
    Background and Objectives
    The higher education system plays an important role in the socio-economic development of the country due to its mission in training the required human resources. Therefore, performance evaluation of different sectors of higher education is of great importance. The present study was conducted to evaluate the educational efficiency and productivity changes of Iranian medical sciences universities.
    Methods
    This descriptive study was conducted in 2011, 2014, and 2017 to evaluating the performance of 43 Iranian medical universities using Data Envelopment Analysis and output oriented approach. In addition, productivity changes were measured using the Malmquist index. For this purpose, Deap 2.1 software was used. The Anderson Patterson Model and EMS software were also used to rate the units accurately.
    Results
    The average educational efficiency of medical universities was 0.97 in the study years. The average total productivity based on the Malmquist Index was 1.05, and educational productivity of the universities showed an average growth of 5% over the study years. This growth was 1% from 2011 to 2014 and 10% from 2011 to 2017.
    Conclusion
    The results of the study showed the acceptable efficiency of the education sector of Iranian medical sciences universities. Moreover, a positive increasing trend was observed in the productivity of the education sector during the study years. Further research using quality and quantity measures are necessary to assess the educational performance of medical universities more accurately.
    Keywords: Efficiency, Data envelopment analysis, Educational productivity, Malmquist index, Medical sciences university
  • E Ehsani Chimeh, A Ghadakchi, V Yazdi Feyzabadi, S Sadrossadat, A Mahi, MH Mehrolhassani, M Iranmanesh* Pages 60-71
    Background and Objectives
    Quantitative and qualitative improvement of human resources inequality have a significant effect on achievement to health system goals. The purpose of this study was to investigate the trend of geographic, supply, and gender distribution inequality of human resources of the Ministry of Health and Medical Education (MOHME) in Iran.
    Methods
    In this descriptive study, the trend of human resources of the Ministry of Health during the years 2009-2015 was investigated based on gender, level of education, and type of employment. In order to study the inequality, Lorenz curve and Gini coefficient index were used. Data were collected from the Human Resources Office of the Deputy of Management Development and Resources of the MOHME and analyzed by Excel 2013 and Stata-14 software.
    Results
    In the present study, women had the highest portion with a growth rate of 6.66% in 2015 and a Gini coefficient of 0.29 except in 2011. The highest and lowest growth rate compared to the base year in 2010 was related to specialist doctors (83.12) and general practitioners (-19.61), respectively. The lowest and highest Gini coefficient was related to the associate degree (0.26) and subspecialty (0.45), respectively.
    Conclusion
    The present study was the first study to investigate the trend of changes in the human resources characteristics of the MOHME at a national level. Since this study only considered the quantity of the trend of human resources changes, it is recommended that the quality of human resources be investigated in the future studies.
    Keywords: Human resources, Gini coefficient, Lorenz curve, Average annual growth rate, Ministry of health, medical education (MOHME)
  • V Yazdi Feyzabadi, MH Mehrolhassani, M Iranmanesh* Pages 72-81
    Background and Objectives
    A significant portion of the total health expenditure is related to medicines. Evaluation of medication system indicators forms a basis for modifying the consumption pattern and cost containment. Therefore, the present study was conducted to investigate the trend of medication consumption indicators in Iran.
    Methods
    In this descriptive-cross-sectional study, medicine consumption per capita was calculated based on the medicine type, medicine form, and treatment category. The data were extracted from the Pharmacological Statistics of the Food and Drug Administration and the Statistics Center of Iran between 2012 and 2015. Catzung categorization was used for treatment categories. Data were analyzed using descriptive statistics and annual growth index by Excel 2013 software.
    Results
    During the study years, the highest medicine consumption per capita was related to metformin 500 (18.52), ranitidine 150 (15.45), and adult cold (15.29). The highest average consumption per capita in different treatment categories was related cardiac medications (97.65). The lowest and highest growth rates were related to glibenclamide 80 with -12% in 2014 and metformin 500 with 16.9% in 2013, respectively. Tablets were the most widely used form of medicine.
    Conclusion
    According to the results, medicine consumption per capita in Iran is higher than developed countries. Cardiac and diabetes medications have a high consumption per capita in Iran compared to other medications. Therefore, in order to rationalize drug prescription, strengthening the clinical evaluation system is recommended by developing and implementing clinical guidelines for common and high-cost diseases.
    Keywords: Drug consumption per capita, Cardiovascular drugs, Diabetes medications, Medicine form, Iran
  • V Yazdi Feyzabadi, MH Mehrolhassani, F Monajemi, SS Pourhosseini* Pages 82-92
    Background and Objectives
    Access to equal educational opportunities is one of the fundamental rights in each country, and elimination of inequalities, especially in the higher education system, is one of the most important priorities. This study aimed to measure educational inequality in the medical sciences sector in Iranian provinces.
    Methods
    In this study, educational inequality in medical sciences was measured using the Gini coefficient. The study indexes included the number of students, faculty members, staff, majors and educational budget. Data were analyzed using Stata 14 software.
    Results
    During the study years, the Gini coefficient of the number of female students, male students, and faculty members showed a more or less decreasing trend from 0.51 to 0.46, from 0.53 to 0.46, and from 0.59 to 0.53, respectively. However, the values of inequality in the number of personnel working in educational sector and educational budget showed a slight increasing trend from 0.49 to 0.50 and from 0.53 to 0.54, respectively. According to the academic majors, the lowest Gini coefficient was related to non-continuous bachelor’s degree that varied from 0.13 to 0.17, and the highest value was related to fellowship degree ranging from 0.66 to 0.69 in the study years.    
    Conclusion
    Despite reduced inequality in some educational indicators, there is a high inequality in the number of academic majors of some postgraduate degrees, number of students by gender, and educational budget, which requires policy makers to focus more on balanced distribution of educational infrastructures among provinces to provide equal educational opportunities.
    Keywords: Inequality, Educational performance, Gini index, Medical sciences, Iran
  • R Dehnavieh, AA Haghdoost, S Noori Hekmat, M Bamir, A Masoud*, A Poursheikhali, MR Cheshmyazdan Pages 93-102
    Background and Objectives
    Before any development in scientific health activities, we have to observe its scope and compare it with health sector. Accordingly, the aim of this study was to determine the quality and quantity of the health-prioritized disciplines mentioned in the comprehensive health plan of Iran.
    Methods
    This scientometric cross-sectional study was done during 2010-2017. The study population was 26 prioritized areas in three categories of survival, excellence, and infrastructure according to comprehensive health plan of Iran in 2010. The data collection tool was the SCImago database. The number of documents, citation indicators, and h-index were analyzed by Excel.
    Results
    The findings of the research showed that the highest h-index of Iran in the excellence, survival, and infrastructure category was in Nano (90), infectious diseases (67), and systematic ecology (56), respectively. Moreover, the highest ranked citations in three categories of survival, infrastructure, and excellence were related to traditional medicine, family medicine, and dentistry with a global rank of 8, 9 and 15, respectively. In categories of excellence, survival and infrastructure; public health, bioinformatics, and infectious diseases had the highest number of products with 7045, 5371 and 5135 articles.
    Conclusion
    There has been a marked improvement in the quality and quantity of all the subject categories over time. The general domains of excellence, survival, and infrastructure categories had the highest mean H-index, and the highest average growth rate of scientific productions was related to excellence, infrastructure and survival categories, respectively.
    Keywords: Medical sciences, SCImago, Comprehensive scientific health plan, Scientific production
  • R Dehnavieh, AA Haghdoost, H Rahimi, A Poursheikhali, M Hasani, N Mirshekari*, F Hoseinabadi, S Radmerikhi, Z Khajeh, N Khajehpour, A Masoud, M Balochi, S Noori Hekmat, K Nouhi Pages 103-113
    Background and Objectives
    Plagiarism is the most prevalent type of scientific misconduct, and various rules and strategies have been proposed to combat it in different countries. A review of other countries' experiences in this area contributes to good policymaking. The present study was conducted to introduce preventive interventions of plagiarism in the leading countries.
    Methods
    The present study was a qualitative review study of applied practices. In this study, preventive interventions of scientific plagiarism in the 27 European ::::::::union:::::::: countries were studied due to the appropriate coherence and structural similarity at national, organizational, and individual levels. The national-level interventions were analyzed using the content analysis method in mentioned countries.
    Results
    The results of analyzing the national-level interventions were categorized into eight main themes, including reaching a national agreement on examples of scientific plagiarism and misconduct; policy development; monitoring and supervision; financial support development; development of databanks and software; compiling educational programs for faculty members and students; dissemination and use of successful experiences; and eventually establishment of laws related to scientific misconduct, plagiarism, and punishments activities.
    Conclusion
    Using preventive interventions at a national level proves the commitment and determination of policymakers to control and prevent plagiarism. Proper use of preventive interventions at a national level strengthens the controlling and preventive infrastructures of this issue at the organizational level, and enhances moral commitment and professional skills among the country's researchers.
    Keywords: Plagiarism, Scientific misconduct, National Interventions, Preventive interventions
  • MH Mehrolhassani, M Emami, SS Pourhosseini* Pages 114-121
    Concurrent with globalization, some changes have been created in the performance of the universities in developed countries that have turned them into a power source for economic development. In this study, generation changes of Iranian universities in the health sector were analyzed by the layer analysis (CLA) framework. The results showed that the status of universities in Iran is moving from the first and second university generations (i.e. education and research oriented) to the third generation (wealth creation). Too much concentration on indexes such as expert human resources training and number of papers and citations in the Iranian universities has led to stagnation in litany and structural layers. Obtaining scientific authority and technology development requires fundamental evolutions of sciences in deeper layers such as Islamic world view, governance of valuable contexts and evolution in the relationship among higher education and the research and technology system with other sectors.
    Keywords: Causal layered analysis (CLA), Science authority, University generations