فهرست مطالب

مطالعات ایرانشناسی - پیاپی 5 (تابستان 1396)

نشریه مطالعات ایرانشناسی
پیاپی 5 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حکمت الله ملاصالحی* صفحات 5-7
  • وحید عسکرپور*، عاطفه فاضل نجف آبادی صفحات 8-26
    واقعیت نهادین یا اجتماعی یکی از مفاهیم فلسفه معاصر است که به بحث پیرامون شیوه های شکل گیری واقعیاتی می پردازد که تنها زمانی وجود دارند که جمعی از انسانها به آنها باور داشته و نسبت هایی التفاتی با آنها برقرار کنند. این واقعیات البته ریشه در واقعیات غیرنهادینی دارند که بدون بازنمودهای انسانی هم همچنان واقعی هستند؛ با این حال تفاوتشان در آن است که تنها در نظام های بازنمودی انسانی معنادار هستند. یکی از ویژگی های واقعیات نهادین آن است که برساخته یک مثلث مفهومی با سه ضلع انسان، کنش/رویداد و مصنوع یا ماده است. بنابرین، در تحقق یک واقعیت نهادین، مصنوعات جایگاهی ماهوی و سازنده دارند. واقعیات نهادین همواره درون پی شزمین ه هایی ایجاد می شوند که خودشان بازنمودی نیستند. در این نوشتار نشان داده می شود که مهرهای استوانه یی، بعنوان یکی از ابزارهای تجاری عصر مفرغ آسیای غربی و ایران باستان، یکی از مهمترین محصولات واقعیات نهادین معطوف به تجارت بودند که بدون ایجاد ساختارهای تجاری-اقتصادی آغاز شهرنشینی امکان تحقق نداشتند؛ و بمحض تحقق، به لنگرگاه مادی گسترش نظام اقتصادی منطقه یی و فرامنطقه یی تبدیل شدند. تصاویر بر روی مهرهای استوان هیی، از سوی دیگر جایگاهی قابل توجه در ایجاد و توزیع گونه هایی از واقعیات نهادین یا بازنمودی دارند. آنها می توانند باورها و اعتقادهایی را میان اعضاء جامعه خویش ایجاد، منتقل و بازتولید کنند که در شاکله ساختار آن جامعه ضروری تلقی می شوند. در این نوشتار، در مورد تصاویر و تجسم پیکرهای زنانه روی مهرهای استوانه یی و جایگاه آنها در ایجاد واقعیات نهادین معطوف به زنان و زنانگی بحث میشود. شاخصه های اصلی حاصل از این مطالعه در رابطه با زنانگی عبارتند از: فرمهای زنانه الف؛ فرمهای صناعی؛ فرمهای جمعی و فرمهای نمایشی- آیینی؛ فرمهای زنانه ب با تاکید بر بدن جنسیت یافته. نشان داده شده که در سه بازه یا جریان فرهنگی- اجتماعی شوشان باستان (3500 - 1000 پیش ازمیلاد) جنوب غرب ایران، این تجسمها در نسبتی هماهنگ با زمینه ها و پیش زمینه های اجتماعی نمایان شده و دگردیسی یافته اند.
    کلیدواژگان: واقعیت اجتماعی، مهر استوان های، زنانگی، شوشان باستان
  • لیلا فاضل *، فرخ مهری نژاد ، مسعود قمری ، افشین ابراهیمی ، محمد شیخ صفحات 27-71
    فهرج در جنوب شرقی استان کرمان و حاشیه جنوبی کویر لوت، موسوم به لوت زنگی احمد قرار دارد. تا پیش از مطالعات اخیر، سیمای تاریخی این سرزمین در سایه پرآوازه مناطق دیگری چون بم و ارگ پرشکوه آن پوشیده بود. عمده متون جغرافیای تاریخی قرون اولیه اسلامی از «فهرج » نام برده اند که نشان از اهمیت این خطه دارد. فهرج که در مسیر کهن فارس به نواحی شرقی داشت، از حلقه های ارتباطی ایران جنو بغربی با نواحی شرقی تر به شمار می رفت و از رونق ویژ هیی برخوردار بوده است. آثار این شکوفایی هم اکنون بصورت بناها و محوطه های وسیع تاریخی بجاست. این سرزمین، محل عبور و تلاقی خط سیرهای مهم باستانی بوده است. پیشینه این مسیرها به دوره هخامنشی بازمیگردد. رونق این مسیرها تا قرون اولیه و میانه اسلامی همواره برجای بوده و حیات برخی تاکنون نیز ادامه دارد. پژوهش حاضر نتیجه طرح «بررسی مقدماتی قلاع موجود در منظر و محور فرهنگی بم » و طرح «بررسی، مستند سازی و تهیه مدارک باستان شناسی منظر و محور فرهنگی بم » است که در فاصله سالهای 1391 تا 1394 ه.ش به اجرا در آمده است. در مطالعات میدانی آثار متعددی از دوره های مختلف فرهنگی از آثار دوره فراپارینه سنگی گرفته تا آثار متعلق به قرون متاخر اسلامی در این شهرستان شناسایی شد. این پژوهش با ارائه شرحی از مسیرهای باستانی و معرفی تعدادی از آثار متعلق به دوره های تاریخی، به ترسیم گوش هیی از سیمای تاریخی- فرهنگی شهرستان فهرج در بخش نگین کویر پرداخته است. محوطه مهدی آباد علیا (اولیاء) با وسعت بیش از چهارصد هکتار، آثار شهری از دوره هخامنشی را نشان میدهد و محوطه چاه ریگان با وسعتی در حدود شش هزار هکتار وسیع ترین محوطه شناسایی شده از دوره ساسانی تا قرن پنجم هجری، در ناحیه منظر فرهنگی گسترده بم است. قلات اسلا مآباد با کاربری کوشک (یا آتشکده) و قلات ده شهیک (قلعه یا کوشکی دو اشکوبه) از دوره ساسانی ب هجای مانده و هر دو دارای نقشی موثر در مطالعه معماری دوره ساسانی هستند.
    کلیدواژگان: مسیرهای باستانی، فهرج، هخامنشی، ساسانی
  • کریم فرجی قرابقلو * صفحات 72-87
    مناسبات بین ایران و چین در دوره تیموریان در ابتدا بدلیل تمایل و اهتمام دو طرف بشکل نسبتا خوبی در سطوح مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی دنبال شد. البته نه به آن شکل که در دوره مغول وجود داشت، بلکه با گذشت زمان، بدلیل شرایطی که در چین حاکم شد و بر روی جاده ابریشم تاثیر گذاشت، مناسبات دو کشور از رونق افتاد؛ بگون هیی که تیمور در اواخر دوران حکومت خود قصد حمله به چین را داشت. با روی کار آمدن شاهرخ مناسبات بین دو کشور وارد مرحله جدیدی شد. پژوهش حاضر بدنبال واکاوی روابط بین ایران و چین با تکیه بر کتاب زبدی التواریخ است. روش این پژوهش و جهت گیری شیوه گردآوری داده ها، تاریخی)توصیفی- تحلیلی(است.
    کلیدواژگان: مناسبات خارجی، ایران، چین، شاهرخ، زبدی التواریخ
  • مجتبی رضایی سرچقا * صفحات 88-104
    یکی از منابعی که اخبار دقیق و روشنگرانه یی از وضعیت آشفته جنوب شرقی ایران بویژه از کرمان و بلوچستان در آستانه جنگ جهانی اول (1332- 1336ه.ق/ 1914- 1918.م) گزارش میداد. روزنامه «حبل المتین » بود؛ روزنامه یی که ضمن تشریح اوضاع و وقایع بلوچستان، ذیل عنوان «کرمان »، تلاش داشت تا مردم را از عواقب سه لانگاری و غفلت موجود از امور ولایات و بویژه سرحدات آگاه کند و با القای حس وطن دوستی، اولیای امور در تهران و حکام محلی را ملامت نماید. در این نوشتار تلاش شده با بررسی گزارشهای مندرج در روزنامه حبل المتین در سالهای منتهی به آغاز جنگ جهانی اول نشان داده شود که چگونه مویدالاسلام کاشانی بجهت عدم وصول مالیات و ب ینظمی در سرحدات بلوچستان به منظور جلوگیری از تعارض همسایه جنوبی (انگلیسی ها) به امور آشفته و وضعیت ناامن این خطه انتقاد کرده است. وی حضور حکام کارآمدی چون امیرمفخم و مصباح دیوان را در آن منطقه ضروری پنداشته و راهکارهایی برای خروج از ناامنی ها و بی سامانی های آن نواحی پیشنهاد کرده است.
    کلیدواژگان: روزنامه حبل المتین، کرمان، بلوچستان، جنگ جهانی اول، مویدالاسلام کاشانی
  • مریم سادات میرحیدری * صفحات 105-127
    کودکان از دیرباز از مخاطبان اصلی افسانه ها و قصه های عامیانه بوده اند. افسانه ها با پاسخگویی غیرمستقیم به نیازها و پرسش های کودکان و بارورساختن قوه تخیل آنها الگوی تربیتی مهمی در امر آموزش و درمان محسوب میشوند. این پژوهش برآن است تا ضمن اشاره به برخی کارکردها و تاثیرات افسانه های ایرانی، تاثیر روان درمانی آن را بر کودکان بررسی نماید. به همین منظورچهل افسانه ایرانی که دارای بیشترین بنمایه ها و کارکردهای آموزشی، تربیتی و روان درمانی هستند انتخاب شدند. با اتخاذ شیوه توصیفی - تحلیلی، جنبه های روان شناختی و روان درمانی موجود در این افسانه ها براساس مولفه هایی همچون اضطراب درمانی، فکرآفرینی و توانایی حل مسئله، پرخاشگری، اعتماد به نفس، پرورش عواطف و احساسات، تخیل، تصمیم گیری، غلبه بر ترس، سازگاری با شرایط، روابط خانوادگی و اخلاق محوری مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان میدهند که افسانه ها، ابزار مناسبی در درمان مشکلات و اختلالات روحی و روانی کودکان هستند؛ اگرچه گه گاه برخی کارکردهای منفی نیز در افسانه ها دیده می شود. اما بطور کلی افسانه ها و قصه های عامیانه ایرانی در فرایند روان درمانی جایگاه ویژه یی در شکل گیری شخصیت کودکان، پرورش اندیشه، کسب تجارب جدید در مواجهه با مشکلات، تخلیه هیجانی و تعادل روانی آنها دارند.
    کلیدواژگان: افسانه، افسانه های ایرانی، ادبیات کودک، قصه درمانی، کودکان، قصه های عامیانه
  • طیبه رحیمی * صفحات 128-140
    میناکاری فلزی در تاریخ هنر ایران بعنوان یکی از صنایع دستی دارای پیشینه یی طولانی است. این صنعت هنری در ایران قرون دوازده و سیزدهم هجری قمری به بعد بیش از هر دوره دیگری مورد توجه سازندگان و سفارش دهندگان قرار گرفته است. این صنعت در سده های مذکور که مصادف است با دوره قاجار تحت تاثیر هنرهای صنعتی اروپا بوده و در واقع در زمان مورد نظر می توان سفارش های اشیاء و ظروف میناکاری فلزی را با افرادی از طبقات بالای جامعه مرتبط دانست. میناکاری بعنوان یکی از واپسین صنایع چند حرارتی ایران مراحل مختلفی را در تولید و آماده سازی تا عرضه طی میکند و یک فعالیت صنعتی- هنری طاقت فرسا اما مجلل بشمار می آید. در نوشتار حاضر تلاش شده مراحل تولید تا عرضه هنر میناکاری فلزی بعنوان یکی از صنایع هنری ایران در دوره قاجار بررسی گردد.
    کلیدواژگان: ایران، عصر قاجار، صنایع هنری چند حرارتی، میناکاری فلزی، تولید و عرضه
|
  • Dr. Hekmatollah Molla Salehi * Pages 5-7
  • Vahid Askarpour *, Atefeh Fazel Najafabadi Pages 8-26
    Institutionalized or social reality is one of the concepts in contemporary philosophy which discusses the different ways of the formation of realities that only exist when a group of people believe in them and pay attention to them. However, such realities are rooted in non-institutionalized realities which are still real in the absenceof any human representation; nevertheless, they are different in that the former is only meaningful within human representational systems. One of the features of institutionalized realities is that they are based on a conceptual triangle the three sides of which are comprised of human, act/event, and the created or matter. Therefore, artifacts play a natural and constructive role in the realization of an institutionalized reality. Such realities are always created in contexts which are not representational themselves. In this paper, the writers demonstrate that cylinder seals, as one of the most important commercial tools of the Bronze Age in West Asia and ancient Iran, were one of the most significant products of institutionalized realities which depended on commerce and could not be realized without the establishment of commercial-economic structures of early urbanism. Rather, after becoming actualized, they turned into a material device used for expanding the regional and trans-regional economic system.
    The images on cylinder seals, on the other hand, hold a noteworthy place in creating and delivering certain types of institutionalized or representational realities. They can create, transfer, and reproduce some beliefs among the members of their society which are deemed necessary in the formation of its structure. This paper discusses the images and representations of women’s bodies on cylinder seals and their rolein the creation of the institutionalized realities which pertain to women and womenhood. The main elements in relation to womenhood which have been identified in this study include women’s A forms, crafted forms, collective and dramatic-ritualized forms, and women’s B forms with an emphasis on gendered body. The findings also demonstrate that such images were presented and transformed in conformity with various social contexts and backgroundsin three cultural-social periods or trends in ancient Susiana (3500-1000 BC) in the southwest of Iran.
    Keywords: Social Reality, Cylinder Seal, Womanhood, Ancient Susiana
  • Leila Fazel *, Farrokh Mehrinejad, Masud Qamari, AfshinEbrahimi, Mohammad Sheikh Pages 27-71
    Fahraj is located in the southeast of Kerman Province and in a region on the southern margin of the Lut Desert known as Lut-e Zangi Ahmad. Before the recent studies, the historical background and face of this land was hidden in the shadow of the great magnificence of other regions such as Bam and its glorious citadel, Arg-e Bam. Most of the historical geographical texts of the early Islamic centuries have referred to Fahraj, which highlights its importance at that time. In the past, Fahraj was located on the ancient road connecting the Fars province to the eastern regions and was considered to be one of the areas linking the southwest of Iran to its more eastern zones. It also enjoyed particular splendor during that time, the remains of which are presently existing in the form of historical building, structures, and vast sites. This land was the meeting point of some important ancient routes which dated back to the Achaemenid period. These routes were active until the early and middle Islamic periods, and some of them are still being used. The present paper reports on the findings of the projects of”A Preliminary Study of the Castles in the Cultural Landscape of Bam” and “Investigating, Documenting, and Obtaining Archeological Evidence Pertaining to the Cultural Landscape of Bam”,which were implemented between 2012-2015. As a result of the conducted field studies in Fahraj, several artifacts and remains of the various cultural periods of this county, including those of the Epipaleolithic Period until the recent Islamic centuries, have been identified. In this study, through providing a description of ancient routes and introducing a number of historical remains and artifacts, the writers portray a part of the historical-cultural character of Fahraj county in Negin Kavir district. The Mehdiabad ‘Ulia (Awlia’) site, which measures more than 400 ha2, represents the remains of a city from the Achaemenid period. Chah-e Rigan region with an area of 6000 ha2, which is the vastest identified site related to the period between the Sassanid era and the fifth century AH, is located in the vast cultural landscape of Bam. The castles of Islamabad, which functioned as palaces or fire temples, and the castles(two-story castles or palaces) of Shahik village belong to the Sassanid period, and both play significant roles in the architectural studies of this era.
    Keywords: Ancient Routes, Fahraj, Achaemenid, Sassanid
  • Karim Faraji Qarabeqlu * Pages 72-87
    The relationships between Iran and China during the Timurid era continued along a relatively satisfactory route at various political, economic, and cultural levels due to the interest of both sides. Of course, they were not as tight as they were during the Mongol period. However, over time, because of the changes in China which affected the Silk Road, the relationships between the two countries deteriorated so that Timur decided to attack China during the last years of his rule. With the coming of Shahrukh to power, the relationships between the two countries entered a new level. The present study is intended to investigate these relationships relying on the book Zubdat-al Tawarikh following a historical (descriptive-analytic) approach to the data collection, analysis, and interpretation procedures.
    Keywords: Foreign Affairs, Iran, China, Shahrokh, Zubdat al-Tawarikh
  • Mujtaba Rezaei Sarchogha * Pages 88-104
    One of the sources which reported accurate and illuminating news regarding the chaotic status of the southeast of Iran and, particularity, the disturbance in Kerman and Baluchestan at the threshold of World War I (1914-1918) was Hablolmatin. While analyzing the conditions and events in Baluchestan in an article entitled Kerman, this newspaper tried to inform people about the negligence regarding the affairs of provinces and, specifically, borders. It also reprimanded the authorities in Tehran and the local rulers with a spirit of patriotism. In this paper, through examining the reports given in Hablolmatin newspaper during the years leading to World War I, the author has tried to demonstrate how Mo’ayed al-Islam Kashani, because of the disorders at the borders of Baluchestan and not receiving the taxes, criticized the unrest and insecurity dominating this region in order to stop the invasion of the southern neighbor (the British). He believed that the presence of some efficient rulers such as Amir Mofakham and Misbah Divan was necessary in that territory and provided some suggestions in order to establish security and order there.
    Keywords: Hablolmatin Newspaper, Kerman, Baluchestan, World War I, Mo’ayed al-IslamKashani
  • Maryam al, Sadat Mirheidari * Pages 105-127
    Since long ago, children have been the addressees of myths and fairy tales. Through providing indirect responses to the needs and questions of children and enriching their faculty of imagination, myths are considered to be an important educational model in the processes of teaching/learning and therapy. This study, while referring to some of the functions and effects of Iranian myths, aimed to explore their therapeutic effects on children. In line with this purpose, the researcher chose 40 Iranian myths which enjoy several educational, instructional, and therapeutic functions. Next, following a descriptive-analytic method, the psychological and psychotherapeutic aspects of such myths were investigated in terms of such elements as anxiety treatment, thoughtgeneration and problem-solving ability, aggression, self-confidence, development of emotions and feelings, imagination, decision-making, fear control, compatibility with environment, family relationships, and ethics. The findings indicate that myths are appropriate tools for treating children’s mental and psychological problems and disorders. Although they sometimes perform some negative functions, they generally hold a specific place in the process of psychotherapy regarding children’s character formation, thought development, obtaining new experiences in the face of difficulties, anxiety release, and psychological balance.
    Keywords: Myth, Iranian Myths, Children’s literature, Story Therapy, Children, Fairy Tales
  • Tayyebeh Rahimi * Pages 128-140
    As a handicraft, vitreous enamel has a long history in Iranian art. This artistic industry received the greatest attention from its creators and customers in 12th and 13th centuries onwards in Iran. During these centuries, which coincided with the reign of the Qajar dynasty, vitreous enamel was greatly influenced by European industrial arts. At that time, the customers of vitreous enamel objects belonged mainly to the upper class of society. As one of the Iranian multi-thermal industries, this art involves several stages from the process of supply to the process of demand of the enameled objects. Moreover, it is considered to be a laborious but luxurious industrial-artistic activity. The present paper explores the stages involved in the production and supply of the vitreous enamel art as one of the Iranian handicrafts of the Qajar period.
    Keywords: Iran, Qajar Period, Multi-thermal Artistic Industries, Vitreous Enamel, Supply-Demand