فهرست مطالب

مطالعات ایرانشناسی - پیاپی 2 (تابستان 1395)

نشریه مطالعات ایرانشناسی
پیاپی 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حکمت الله ملاصالحی صفحات 5-8
  • حامد وحدتی نسب *، سید میلاد هاشمی صفحات 9-30
    این مقاله به زبان ساده و بطور مختصر، به موضوع حضور نخستین انسان در ایران میپردازد. پژوهشگران، تاریخچه و روند پیدایش و زندگی انسان را از ابتدا تاکنون، «تطور انسان » نام نهاده اند که بیش از همه، شاخه دیرین انسان شناسی بطور همه جانبه بدان میپردازد. تطور یا فرگشت در لغت به معنای از حالتی به حالتی دیگر شدن در طول زمان است. تطور انسان به داستان پیدایش و زندگی انسان ریختها از ابتدا تا پیدایش و زندگی انسان هوشمندهوشمند (ما) اطلاق میشود. در مطالعات مربوط به تطور انسان، برخی پژوهشگران، تاریخچه زندگی نخستی ها را نیز از دیدگاه های زیست شناسی، بوم شناسی و جانورشناسی بررسی میکنند. مطالعات امروزی در مورد تطور انسان و بطور کلی زیست شناسی تطوری، مرهون یک عمر تلاش چارلز داروین انگلیسی است. در این مقاله ابتدا به دیدگاه های داروین و نگاه تطوری او و در ادامه به نگاه مذهبی در غرب و شرق در مورد تطور داروینیستی و در نهایت به موضوع حضور و زندگی انسان در ایران پیش از تاریخ پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: نخستین انسان، ایران، تطور، داروین، پیش از تاریخ، نگاه مذهبی
  • علیرضا عاصم *، محمدرضا محمدقلی زاد صفحات 31-42
    دریاچه ارومیه، یکی از حوزه های تمدن بسیار کهن ایران بشمار میرود. سرزمین های پیرامونی این دریاچه زندگی بشر را از ساده ترین شکل آن از گذشته های بسیار دور تاکنون بخود دیده و در گذر زمان دوره های گوناگون تمدنی و تاریخی را تجربه کرده است. از همین رو تقریبا از زمانی که رویدادهای تاریخی در این منطقه ثبت شده اند، میتوان ردپایی از نام دریاچه ارومیه را در آنها یافت. همچنین می توان سیر تغییر نامهای گوناگون دریاچه ارومیه را در این منابع را پیگیری کرد؛ نامهایی که در هر دوره به انگیز ه هایی متفاوت بر روی آن گذارده شده است. در این مقاله ضمن پرداختن به برخی نامهای متفاوت دریاچه ارومیه در دوره های گوناگون تاریخی، به نامی کمتر شناخته شده در قرن هفتم هجری قمری با عنوان «شاها و تله » اشاره و سوابق و ریشه این نام بررسی شده و مطالبی پیرامون آن آورده شده است.
    کلیدواژگان: دریاچه ارومیه، چیچست، کبودان، اصطخری، شاها و تله
  • طهمورث ساجدی * صفحات 43-58
    با ترجمه اوستا در نیمه دوم سده هیجدهم میلادی در فرانسه و نیز پیشرفت های شگرف ایرانشناسی در این کشور، در سده های بعدی، منجر به شهرت مطالعات فرانسویان در حوزه ایران شناسی در جهان شد، با این حال کشور فرانسه در زمینه تاریخ ادبیات نگاری فارسی دستاوردی قابل توجه نداشته است، آن هم در حالی که تحقیقات ادبی فارسی جایگاه به نسبت خوبی در سده های اخیر کسب کرده است. علل این اهمال متفاوت است. یک امر انکارناپذیر، عدم وجود برنامه مشخص، مستقل و مدون در راستای تدریس زبان و ادبیات فارسی در مراکز ایرانشناسی فرانسه است؛ زیرا که در طی این ایام تحقیقات تاریخ ادبیات نگاری فارسی در کشورهای همسایه آن انجام و شاید هم بدین سان جبران مافات میشده است. به همین خاطر، در نظر داریم که در این مقاله به بررسی این فراموشی توجیه نشده در ایرانشناسی فرانسه در سده بیستم بپردازیم تا از جایگاه آن در کنار دیگر مکاتب آن آشنا شویم.
    کلیدواژگان: مطالعات ایرانی، ایرانشناسی، ایرانشناسی فرانسه، تاریخ ادبیات نگاری فارسی، هانری کربن، مدرسه زبانهای شرقی
  • حمدالله صادقی نیا * صفحات 59-81
    در زندگی عشایری و کوچ نشینی، بعنوان نوعی فرهنگ، انسان با محیط طبیعی رابطه یی تنگاتنگ دارد. آثار سبک زندگی کوچ نشینی در تمامی امور زندگی و معیشتی کوچ نشینان بنحو بارزی دیده میشود. پایه و مبنای زندگی عشایری، براساس ایل، طایفه وکوچ نشینان قبیله است. افراد یک طایفه اغلب با یکدیگر خویشاوندند. از این رو ازدواج ها بیشتر در سطح تیره و طایفه و بین خویشاوندان نزدیک مثل پسر عمو و دختر عمو، پسر دایی و دختر عمه و غیره انجام میگیرد. درمطلب پی شرو مراسم ازدواج در بین افراد ایل بختیاری از مقدمات آن، شامل خواستگاری، تعیین مهریه و تبادل هدایا و پاگشا با تاکید بر روش میدانی و مستندات عینی بررسی میشود. در پایان هم به انواع دیگر ازدواج در بین برخی از طوایف ایل بختیاری و جنبه های مثبت و منفی آنها اشاره میشود.
    کلیدواژگان: ایل بختیاری، ازدواج، آداب و رسوم، فرهنگ مردم، بزرگان و ریش سفیدان
  • دکترجان الله کریمی مطهر * صفحات 82-95
    در اواسط قرن نوزدهم میلادی ایرانشناسی، مانند یک رشته علمی در بسیاری از کشورهای اروپایی شکل گرفت. دوران جدید روابط روسیه با شرق از زمان سلطنت پترکبیر؛ یعنی اوایل قرن هجدهم میلادی صورت می گیرد. اولین کارهای علمی روس ها در رشته مطالعات مشرق زمین با نام پتر کبیر ارتباط دارد. در اواخر قرن نوزدهم میلادی با ژوکوفسکی ایرانشناس بزرگ روسیه، مطالعات ادبیات فارسی، بعنوان یکی از رشته های مهم علمی ایرانشناسی وارد مکتب پترزبورگ روسیه شد. در قرن بیستم، بعد از انقلاب اکتبر 1917 .م در شوروی مسائل و موضوعات جدیدی در مطالعات شرق شناسی از جمله ایرانشناسی مطرح شد. قبل از هر چیزی، تغییر ایدئولوژی دولتی در شوروی موجبات پیدایش روش های جدید در مطالعات ایرانشناسی را فراهم کرد. بسیاری از مسائل ایرانشناسی، نه تنها آنهایی که با دوران معاصر ارتباط داشتند؛ بلکه آنهایی هم که با تاریخ و حتی فرهنگ و مطالعه منابع مکتوب گذشته ارتباط داشتند، با روش مارکسیستی و لنینیستی بررسی می شدند. در این مقاله ضمن بررسی اجمالی تاریخچه ایرانشناسی در روسیه، تلاش می شود به جایگاه ادبیات فارسی در ایرانشناسی اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم روسیه پرداخته شود.
    کلیدواژگان: ایرانشناسی، ادبیات فارسی، روسیه، اواخر قرن نوزدهم، اوایل قرن بیستم
  • بهمن فیروزمندی، دکترامیرهاشم پورمافی * صفحات 96-119
    مطالعه و بررسی ظروف سنگی هخامنشی مکشوفه از محوطه های باستانی که هم اکنون در موزه ها نگهداری می شوند، مبحث اصلی مقاله حاضر را تشکیل میدهد. یکی از شواهد موجود برای بررسی فرایند تکنولوژیکی در دوره هخامنشی، هنر سنگ تراشی ظروف سنگی در این دوره است؛ زیرا این آثار از جمله دست ساخته های بشرند که جایگاه ویژه یی را در مطالعات باستا نشناختی بخود اختصاص داده اند. در این مقاله تلاش شد که منابع و مدارک موجود، درباره ظروف سنگی دوره هخامنشی گردآوری شود. در مجموع در این بخش 26 اثر متعلق به این دوره انتخاب شد که این آثار به سه گروه طبقه بندی و بعضی نیز به زیرگروه های فرعی تر گروه بندی شدند. بیشتر مطالعات صورت گرفته براساس توصیف ظاهری، الگوها و موتیفهای هنری موجود، بررسی طرح ها و تزئینات و نیز خطوط و کتیبه هایی که بر روی آنها نقش شده، انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: ظروف سنگی، هخامنشی، الگوهای هنری، تکنیک، گونه شناسی
  • سوفیا کوتلاکی * صفحات 120-138
    این مقاله برخی از الگوهای رفتاری و فرهنگی ایرانیان را از دیدگاه یک پژوهشگر غیر ایرانی مورد بررسی قرار می دهد. در پژوهش حاضر، با استفاده از الگوی هافستد (2001) و تحقیق های پیشین نویسنده روی الگوهای فرهنگی مردم ایران (تعارف و آبرو، کوتلاکی، 1997 ، 2002 ، 2009) که به روش های پژوهش میدانی و مشاهده آزمودنی ها انجام شده اند، کوتلاکی نشان می دهد که مفهوم آبرو (وجهه اجتماعی) و برخی دیگر از رفتارها که در فرهنگ ایرانی از اهمیت بسیاری برخوردار است، بر اساس محوریت مفاهیمی مانند زندگی جمعی، ارزش های درون گروهی و سلسله مراتب در جامعه ایران قرار دارد.
    کلیدواژگان: الگوهای رفتاری- فرهنگی، ایرانیان، هافستد، گافمن، وجه و اعتبار
  • شهرام تقی زاده انصاری * صفحات 139-154
    محور اصلی مقاله حاضر، معرفی آثار فرهنگی و ادبی ایران در کشورهای آلمانی زبان؛ یعنی آلمان، اتریش و سوییس است. مطالعه درباره ایران، ابتدا با تحقیقات شرق شناسی آغاز شد و در ادامه مطالعه ادبیات ایران در این کشورها، در ردیف مشغله اصلی ایرانشناسان آلمانی قرار گرفت؛ بطوری که هم اکنون، کشور آلمان مهمترین مرکز ایرانشناسی در اروپا بشمار میرود. ایران و آلمان مشترکات فرهنگی فراوانی با یکدیگر دارند؛ هر دو از یک تبارند و از لحاظ زبان به خانواده زبانهای هند و اروپایی تعلق دارند. براساس نتایج حاصل از این تحقیق (که مبتنی بر مطالعات کتابخانه یی است)، بیشترین تلاشها در زمینه ترجمه و چاپ آثار ادبی و کلاسیک و عرفان ایران، شناخت خط و زبان و همچنین زبان شناسی و تاریخ ایران صورت گرفته است تا جایی که امروزه حاصل تلاش دانشمندان ایرانشناس آلمانی زبان، در زمره مهمترین منابع و مآخذ، برای تحقیقات ایرانی بشمار میروند.
    کلیدواژگان: ایرانشناسان، آلمانی زبان، فرهنگ، زبان و ادبیات ایران، شرق شناسی، فقه اللغه، زبان شناسی
|
  • Dr. Hekmatollah Molla Salehi Pages 5-8
  • Hamed Vahdatinasab *, Seyyed Milad Hashemi Pages 9-30
    This paper briefly deals with the presence of the first human beings in Iran in simple terms. Researches call the history and the process of the origination of human beings and the changes in their lifestyle from the beginning until now “human evolution”. This subject is the focus of extensive attention in palaeo-anthropology. Evolution literally means changing from one state into another over time, and human evolution refers to the story of the appearance and life of hominids from the beginning until the rise of intelligent human beings in the world. In the studies on human evolution, some researchers explore the history of primitive human beings from biological, ecological, and zoological perspectives. Today’s studies on human evolution and evolutionary biology, in general, are indebted to the lifelong efforts of Charles Darwin, the English naturalist and geologist. Here, the writers initially deal with Darwin’s ideas and evolutionary approach and then elaborate on the religious view of the Darwinist evolution in the East and the West. Finally, they tackle the theme of the presence and lifestyle of pre-historic human beings in Iran.
    Keywords: First human beings, Iran, Evolution, Darwin, Pre-history, Religious approach
  • Alireza Asem *, Mohammad Reza Mohammad Qolizad Pages 31-42
    Lake Urmia is located in one of the ancient centers of civilization in Iran. The lands around this lake have hosted human life from its simplest to its most recent forms since long ago and have witnessed various historical periods and civilizations over time. Therefore, almost since the appearance of writing in this region and the recording of historical events in written form, one can find some traces of the name of Lake Urmia in the books written thereafter and follow the process of the changes in its name. These names were chosen for this lake for various reasons during different periods. In this paper, while referring to some of the different names of Lake Urmia in diverse historical periods, the writers have referred to the less familiar name of Shaha-vatele, which was used for this lake during the seventh century AH, and discussed some issues in relation to it.
    Keywords: Lake Urmia, Chichast, Armiyeh, Kabodan, Estakhri, Shaha-va-Teleh
  • Tahmoureth Sadjedi * Pages 43-58
    The studies on Iranology in France are very famous among the Iranologists of the world mainly because of the translation of Avesta in the second half of the 18th century and also because of the great development of the field of Iranology in this country in later centuries. However, France has not had any noteworthy achievement regarding Persian literary history. This is the case while a number of good studies on Persian literature have been conducted during the last century. There are several reasons for this negligence. An undeniable fact in this respect is the absence of a well-registered, independent, and clear program for teaching the Persian language and literature in Iranology centers of France. In the 20th century, some studies on Persian literary history were carried out in its neighboring countries, which perhaps compensated for this defect in French Iranology. Accordingly, in this paper the writer deals with this unjustified negligence in the Iranology centers of France in the previous century and compares the status of Persian literary history in other countries with that in this country.
    Keywords: Iranology, French Iranology, Writing the history of Persian literature, Henry Corbin
  • Hamdollah Sadeqinia * Pages 59-81
    In nomadic life, as a culture with specific features which represent the compatibility of human beings with the environment in order to make a living, man lives in a tight relationship with the natural environment and the effects of the nomadic lifestyle are clearly witnessed in all aspects of their life and livelihood. The nomadic lifestyle is based on ethnic, tribal, and social characteristics. The members of a tribe are usually relatives of each other. Therefore, most marriages are at the ethnic group and tribe level and between close relatives such as cousins. In this paper, through employing the field method and collecting first-hand objective evidence, the writer has described the marriage ceremony in the Bakhtiari tribe from its preliminary steps, such as calling on the girl, determining the amount of mahr (the money or possessions, promised to be paid or given by the groom or the groom’s father to the bride at the time of marriage), and exchanging gifts to the wedding party and post-wedding customs, such as Pagosha (the party given on the occasion of the bride and bridegroom’s visiting their parents and relatives for the first time after the marriage). Finally, the author refers to some other types of marriage customs in certain Bakhtiari tribes and discusses their positive and negative features.
    Keywords: Bakhtiari tribe, Marriage, Customs-traditions, People’s culture, Elders of the tribe
  • Janallah Karimi Motahhar * Pages 82-95
    In the middle of the 19th century, Iranology was developed as a scientific discipline in many European countries. The new period of the relationships between Russia and the East began from the time of the reign of Peter the Great in early 18th century. In fact, the first scientific endeavors of Russians in the field of Orientalist studies are all connected with the name of this Emperor. During the late 19th century, owing to the efforts of Valentin Zhukovski, the prominent Russian Iranologist, the study of Persian literature, as one of the important academic branches of Iranology, entered St. Petersburg School of Russia. In the 20th century and after the October Revolution in 1917 in the former Soviet Union, a series of new subjects and problems were propounded in Orientalist studies, such as in Iranology. More than anything else, the ideological change in the Soviet State resulted in the rise of new methods in research on Iranology. Many of the related problems, not only those related to recent periods, but also those which were rooted in ancient history, culture, and written sources, were studied following the Marxist-Leninist approach. In this paper, while examining the history of Russian Iranology in short, the writer has tried to clarify the place of Persian literature in the Iranology of the late 19th and early 20th centuries in Russia.
    Keywords: Iranology, Persian literature, Russia, Late 19th century, Early 20th century
  • Bahman Firouzmandi, Amir Hashem Pourmafi * Pages 96-119
    The present paper examines the stone vessels of the Achaemenid Era which have been found in different ancient sites and are now kept in different museums. One of the existing pieces of evidence for the study of technological processes during this era is the Achaemenids’ art of stone vessel carving. In fact, as man-made products, stone vessels have a special place in archeological studies. Here, the writers have tried to collect the required data from as many sources and documents as possible. Most of the findings are based on the existing external descriptions and artistic patterns and motives and the examination of the designs, ornaments, writings, and inscriptions carved on these vessels. Generally speaking, the writer chose 26 Achaemenid stone vessels for the first part. They were later classified into three groups, and some of which were classified into further subgroups.
    Keywords: Stone vessels, Achaemenid, Artistic patterns, Ttechnique, typology
  • Sofia A Koutlaki * Pages 120-138
    This paper surveys some behavioural and cultural patterns of Iranians from the viewpoint of a non-Iranian researcher. Field research, participant observation library research methods were employed. The data were analysed under Hofstede’s model (2001) on national cultures and Goffman’s conceptualisation of face (DATES) and led to the conclusion that Hofstede’s classifications of aspects of Iranian culture do not correspond exactly with empirical data on the religious - traditional characteristics of Iranian culture.
    Keywords: Behavioural-cultural patterns, Iranians, Hofstede, Goffman, Face
  • Shahram Taqizade Ansari * Pages 139-154
    The present paper aims to introduce the cultural and literary works of Iran in Germanspeaking countries, including Germany, Austria, and Switzerland. German-speaking Iranologists initially conducted a series of research endeavors on Orientalism and then mainly focused on the study of Iranian literature in the above-mentioned countries. Presently, the most important Iranology center in Europe is located in Germany. Iran and Germany share several cultural features, both have the same ancestor, and their languages (Persian and German) belong to the Indo-European language family. Based on the results of this study (which was conducted following the library method), most of the efforts in the field of Iranology have concentrated on the translation and publication of Iranian literary, classical, and gnostic books, Persian language and orthography, Persian linguistics, and history of Iran. Today, it can be claimed that the research products of German-speaking Iranologists are among the most important sources and references for studies in relation to Iran.
    Keywords: Iranologists, German-speaking, Cultural, Language-cultural of Iran, Orientalism, philology, linguistics