فهرست مطالب

پرستاری ایران - پیاپی 37 (بهار 1383)

نشریه پرستاری ایران
پیاپی 37 (بهار 1383)

  • 57 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1383/02/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهلا نورانی صفحه 8
    تهوع و استفراغ یکی از شکایات های شایع سه ماهه اول بارداری است که در 90-70 درصد بارداری ها دیده می شود و معمولا حدود هفته 4 تا 8 بارداری شروع و تا حدود هفته های 14 تا 16 ادامه می یابد و در 90 درصد موارد تا هفته 22 بر طرف می گردد. تهوع و استفراغ سه ماهه اول بارداری می تواند در هر زمانی از سرتاسر روز یا شب رخ دهد. علت آن ناشناخته است ولی عوامل هورمونی و روحی – روانی را در ایجاد آم موثر می دانند. بعضی پژوهش ها ارتباط بین عوامل دموگرافیک و بارداری را با تهوع و استفراغ سه ماهه اول بارداری گزارش کرده اند لذا این پژوهش با هدف تعیین عوامل مرتبط با تهوع و استفراغ سه ماهه اول بارداری انجام شد.
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی است که در آن پژوهشگر برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه و شاخص تهوع، استفراغ رودز - فرم 2 استفاده کرده است. 130 زن باردار دارای مشخصات واحد پژوهش که به روش نمونه گیری خوشه ایبا استفاده از جدول اعداد تصادفی از میان 10 مرکز بهداشتی – درمانی دولتی شهر مشهد طی مدت 9 ماه انتخاب شده بودند، نمونه این پژوهش را تشکیل داده اند.
    یافته های پژوهش نشان داد بین سن با تهوع، استفراغ و اق زدن سه ماهه اول بارداری ارتباط معنی داری وجود ندارد (P=0.32) اما بین سن با تهوع ارتباط معنی دار آماری وجود داشت (P=0.003). بین تحصیلات و طبقه اجتماعی و اقتصادی با تهوع، استفراغ و اق زدن سه ماهه اول بارداری ارتباط معنی داری مشاهده نشد، لیکن بین طبقه اجتماعی و اقتصادی با استفراغ ارتباط معنی دار یافت گردید (P=0.007). در این پژوهش بین سن بارداری، تعداد بارداری و نوع بارداری (خواسته، ناخواسته) با تهوع، استفراغ و اق زدن سه ماهه اول بارداری ارتباط معنی دار مشاهده نشد.
    با توجه به نتایج این پژوهش و بعضی پژوهش های دیگر که ارتباط بین برخی عوامل دموگرافیک و بارداری را با تهوع و استفراغ سه ماهه اول بارداری گزارش کرده اند، و با عنایت به مشکلات ناشی از تهوع و استفراغ دوران بارداری پیشنهاد می شود که ماماها به مادران باردار و یا به صورت فردی در ویزیت های مراقبت های دوران بارداری در مورد علت و چگونگی تسکین تهوع و استفراغ سه ماهه اول بارداری آموزش های لازم را ارایه دهند.
    کلیدواژگان: عوامل دموگرافیک و بارداری، تهوع و استفراغ، سه ماهه اول بارداری
  • فیروزه رضایی کارگر، سهیلا کربندی صفحه 12
    دیابت بیماری هزینه بری می باشد بنابر این محدودیت های اجتماعی اقتصادی بیماران عامل قابل توجهی جهت فهم متابعت آنان به شمار می آید. یکی از این عوامل فقدان حمایت اجتماعی جهت رهبری یک شیوه زندگی فعال و سالم است. با عنایت به اهمیت این عامل، مطالعه ای با هدف تعیین ارتباط حمایت اجتماعی با متابعت بیماران مبتلا به دیابت نوع II از رژیم های درمانی توصیه شده انجام پذیرفته است. این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی 250 بیمار مبتلا به دیابت نوع II مراجعه کننده به مرکز تحقیات دیابت استان خراسان صورت گرفته است...
    کلیدواژگان: متابعت، حمایت اجتماعی، بیماری دیابت نوع II
  • میترا پیامی بوساری، نورالدین موسوی نسب صفحه 17
    به طور معمول در تزریق های عضلانی یا زیر جلدی از دو روش استفاده می شود. در روش اول کشیدن دارو و تزریق آن با استفاده از یک سوزن انجام می گیرد و در روش دوم بعد از کشیدن واکسن و قبل از تزریق آن سوزن تعویض می شود. به نظر می رسد در روش دوم به علت کاهش آسیب بافتی به هنگام ورود سوزن، درد و دیگر عوارض موضعی شامل قرمزی و تورم کاهش می یابد. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر دو روش عدم تعویض سوزن و یا تعویض آن قبل از تزریق بر عوارض موضعی محل تزریق واکسن هپاتیت انجام شده است.
    این مطالعه به روش کارآزمایی بالینی تصادفی محل دو سوکور با روش متقاطع 2×2 انجام شد.
    در این پژوهش تعداد 39 دانشجوی پرستاری و هوشبری ترم یک دانشگاه علوم پزشکی زنجان ورودی سال 1382، بدون سابقه قبلی واکسیناسیون هپاتیت B به طور تصادفی به دو گروه 19 و 20 نفره تقسیم شده و در دو نوبت به فاصله یک ماه بر علیه این بیماری واکسینه شدند. واکسیناسیون گروه الف (19 نفر) در نوبت اول تزریق واکسن با تعویض سوزن و در نوبت دوم بدون تعویض سوزن و واکسیناسیون گروه ب (20 نفر) به حالت عکس انجام شد. در هر دو مرحله 1 میلی لیتر واکسن با سوزن شماره 23 و به طول 30 میلی متر در عضله دلتوئید توسط یک واکسیناتور تزریق شد. واکنش های موضعی واکسن شامل درد، قرمزی و تورم به مدت چهار روز پی گیری شد. جهت اندازه گیری درد از ابزار ده شماره ای شدت درد با تقسیم بندی (0 هیچ، 3-1 خفیف، 6-4 آزار دهنده و 10-7 شدیدتا غیر قابل تحمل) استفاده شد. قرمزی با روش مشاهده و تورم با استفاده از خط کش و بر حسب سانتی متر مورد بررسی قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل آماری از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است.
    نتایج به دست آمده نشان داد تعویض سوزن بر مقدار تورم (P-0.02) و قرمزی (P=0.03) محل تزریق موثر است. شیوع احساس درد در افرادی که تزریق آن ها بدون تعویض سوزن انجام شده بود 41 درصد و در گروه با تعویض سوزن 30.7 درصد بود که از نظر آماری معنی دار نبود.
    با توجه به نتایج بدست آمده توصیه می شود جهت کاهش عوارض موضعی بعد از واکسیناسیون در صورت امکان سوزن بعد از کشیدن واکسن به داخل سرنگ و قبل از تزریق آن تعویض شود. با توجه به محدود بودن مردان در پژوهش حاضر پیشنهاد می گردد مطالعه ای با هدف بررسی تاثیر جنس بر شیوع عوارض انجام شود.
    کلیدواژگان: واکسن هپاتیت B، روش تزریق عضلانی، عوارض موضعی
  • ناهید شاهقلیان، جعفر مقدسی صفحه 23
    سارس یک بیماری عفونی شدید تنفسی است که به پنومونی آتیپیک معروف شده است. این بیماری در نوامبر 2002 از کشور چین شروع و به سرعت تقریبا به سراسر جهان منتشر شد و تا ماه می 2003 حدود 8046 نفر را مبتلا نمود که 6825 نفر آنها فوت کردند.
    عامل بیماری کورناویروس است. این بیماری غالبا با تب 38 درجه سانتیگراد و علایم تنفسی از قبیل سرفه های خشک، تنگی نفس و نارسایی تنفسی نمایان شده و در برخی مبتلایان شدت علایم به حدی بود که نیاز به بستری شدن در بخش های مراقبت های ویژه را پیدا کردند. دوره کمون بیماری 7-2 روز و نحوه انتقال آن عمدتا تماس نزدیک و مستقیم با ترشحات تنفسی بیمار می باشد.
    افراد در معرض خطر عبارتند از: افراد مسن، افرادی که با بیمار زندگی می کنند و افراد کادر بهداشتی که وظیفه مراقبت و درمان این بیماران را به عهده دارند. هم اکنون محققین معتقدند علی رغم رکود موقت بیماری احتمال می رود با فرا رسیدن فصل سرما شیوع دوباره سارس منجر به اپیدمی وسیع در جهان گردد لذا افزایش آگاهی افراد جامعه به خصوص افراد کادر بهداشتی از جمله پرستاران می تواند در پیشگیری از این اپیدمی بسیار چشمگیر باشد.
    کلیدواژگان: سارس، کورناویروس، پنومونی
  • فرزانه ذیقیمت، جمیله مختاری نوری، عباس عبادی، فرح روز همدانی زاده صفحه 27
    ارزشیابی کیفیت یکی از مهم ترین ابزارهای مدیریت جهت بهبود عملکرد و در زمره وظایف مدیران است. ارزشیابی باعث تحقق اهداف سازمانی و ارتقا سطح توانایی های کارکنان می شود. از سوی دیگر موجب بالا بردن کیفیت بهبودی بیماران و باز گرداندن آن ها به خانه و خانواده می شود.
    این مطالعه مقطعی با هدف تعیین کیفیت ارایه مراقبت پرستاری در انجام تزریق وریدی در بخش های بیمارستان بقیه اله (عج) انجام شده است. تعداد 95 نفر از کارکنان پرستاری واجد شرایط به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات چک لیستی بود که اعتبار علمی و اعتماد آن مورد تایید قرار گرفته بود.
    نتایج این بررسی نشان داد که کیفیت ارایه مراقبت پرستاری در انجام تزریق وریدی توسط کارکنان پرستاری در 16 درصد موارد خوب، در 66 درصد در حد قابل قبول و در 18 درصد با کیفیت غیر قابل قبول بوده است. به عبارت دیگر می توان گفت نحوه فعالیت 82 درصد کارکنان پرستاری در انجام تزریق وریدی در سطح خوب و قابل قبول ارزیابی شده است.
    به علاوه یافته ها بیانگر آن بود که بین کیفیت انجام مراقبت های مربوط به ارتباط تزریق وریدی با متغیرهای سن، سابقه، کار، جنس و مدرک تحصیلی کارکنان پرستاری رابطه معنی دار آماری وجود داشته است.
    با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش پیشنهاد می شود با اجرای برنامه های آموزشی حین خدمت و ترغیب کارکنان پرستاری به ارایه مراقبت بر اساس دستورالعمل استاندارد موجبات بهبود کیفیت ارایه مراقبت در انجام تزریق وریدی فراهم گردد.
    کلیدواژگان: کیفیت مراقبت های پرستاری، ارزشیابی کیفیت، تزریق وریدی
  • طاهره نجفی قزلجه، فهیمه رحیمی ها صفحه 32
    تهوع یکی از عوارض ناراحت کننده سرطان و درمان آن می باشد بنابراین لازم است تلاشهای قابل توجهی جهت یافتن روش های بهتر کنترل تهوع ناشی از سرطان و درمان آن انجام شود. ماساژ به عنوان یک روش مکمل می تواند موجب کاهش شدت تهوع گردد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر ماساژ پا بر شدت تهوع زنان مبتلا به سرطان در مجتمع بیمارستانی امام خمینی در سال 1381-1380 صورت گرفت.
    این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی بود که در آن شدت تهوع قبل و بعد از ماساژ پا (هر پا به مدت 5 دقیقه) اندازه گیری و ثبت شد. از آمار توصیفی متغیرها و از آزمون تی زوج جهت مقایسه شدت تهوع قبل و بعد از ماساژ پا استفاده گردید. در این مطالعه با روش نمونه گیری تدریجی 35 زن 18 سال به بالای مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی و پرتو درمانی دارای عارضه تهوع به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند.
    نتیجه آزمون تی زوج نشان داد که نمره شدت تهوع واحدهای پژوهش قبل و بعد از ورود به مطالعه تفاوت معنی دار آماری داشته است (P<0.0001).
    لذا بر اساس یافته های پژوهش که نشانگر تاثیر ماساژ پابر کاهش شدت تهوع بود، پرستار می تواند از ماساژ جهت کاهش شدت تهوع در بیمار مبتلا به سرطان استفاده کند و در این زمینه آموزش های لازم را در اختیار بیمار و خانواده وی قرار دهد تا به هنگام بستری در منزل از این روش جهت کاهش شدت تهوع بهره برند. پیشنهاد می شود تحقیق مشابهی بر روی بیماران مرد صورت پذیرد. همچنین تاثیر جلسات مختلف ماساژ و نیز اثرات میان مدت و طولانی مدت ماساژ نیز مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ماساژ پا، تهوع، عوارض مربوط به درمان سرطان ها
  • زهرا شاهواری، مه لقا علامی، شعله شکرابی، حمید حقانی صفحه 36
    در حال حاضر استفاده از IUD رایج ترین روش پیشگیری از بارداری دراز مدت و برگشت پذیر است. در مراکز بهداستی درمانی ایران از سال 1378 IUD نوع تی ساخت شرمت پرگنای هندوستان مورد استفاده قرار می گیرد. کارایی این نوع IUD حداقل 10 سال است. ولی بسیاری از زنان استفاده از این روش را زودتر ترک می کنند. لذا این پژوهش با هدف تعیین تداوم مصرف 21 ماهه IUD تی هندی و وقوع بارداری ناخواسته در مراجعین به مراکز بهداشتی درمانی شهری شهرستان کرج در شش ماهه اول سال 1380 انجام گرفت. این پژوهش یک مطالعه کوهورت توصیفی گذشته نگر بود و از برگه ثبت موارد جهت گرد آوری داده ها استفاده شد.
    در این پژوهش تعداد 1008 زن که در شش ماهه اول سال 1380 در یکی از مراکز بهداشتی درمانی شهری شهرستان کرج اقدام به جای گذاری IUD کرده بودند در پژوهش شرکت داده شدند.
    نتایج پژوهش نشان داد که احتمال تداوم مصرف IUD تی هندی در مدت 21 ماهه 0.6006 بود. احتمال تداوم مصرف یک ساله 0.7307 درصد بود، خارج کردن IUD در مدت 21 ماهه 29.8 درصد بود. خروج خود به خودی IUD بیشترین دلیل خارج کردن آن بود 8.3 درصد، خارج کردن به دلیل خونریزی و درد 9.5 درصد از کل خارج سازی های IUD را تشکیل داد. خارج کردن به دلیل طولانی شدن نخ IUD 2.5 درصد بود و حدود 6 درصد موارد، IUD به تقاضای مصرف کننده خارج شد.
    یافته های این پژوهش نشان داد که تداوم مصرف IUD تی هندی تقریبا مشابه سایر تحقیقات بود. بیشترین عوارض IUD در سال اول جای گذاری اتفاق افتاده بود. با افزایش مدت استفاده از IUD و بالا رفتن سن استفاده کننده، از شیوع بارداری ناخواسته، خروج IUD، و عوارض IUD کاسته شده بود. پیشنهاد می شود عوارض جانبی این نوع IUD در طولانی مدت (بیشتر از 21 ماه) و به شکل آینده نگر بررسی شود.
    کلیدواژگان: پیشگیری از بارداری، IUD تی سی یو 380 آ، تداوم مصرف IUD
  • ام البنین زارع، فرنگیس شاهپوریان، مریم کاشانیان، فاطمه حسینی صفحه 41
    قرص های پیشگیری از بارداری خوراکی موثرترین روش پیشگیری قابل برگشت در دسترس می باشند و پذیرش بیمار در مصرف قرص های پیشگیری از بارداری بستگی به اثرات جانبی نامطلوب آن ها دارد. لذا این پژوهش با هدف تعیین اختلاف قرص های پیشگیری از بارداری خوراکی منوفازیک و تری فازیک از نظر عوارض جانبی شایع انجام شده است. این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی دو گروهی بوده است و در آن 314 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز درمانی شهرستان آمل مورد مطالعه قرار گرفتند. نمونه گیری با روش نمونه گیری مستمر انجام گرفت و نمونه ها با گمارش تصادفی در یکی از دو گروه قرص های پیشگیری از بارداری خوراکی منوفازیک و تری فازیک قرار گرفتند.
    یافته های حاصل از این مطالعه نشان داد که قرص های پیشگیری از بارداری منوفازیک و تری فازیک از نظر عوارضی مانند لکه بینی یا خونریزی بین قاعدگی، تهوع، سردرد، عصبی شدن، افزایش پیگمانتاسیون صورت و تغییرات وزن (افزایش یا کاهش) تفاوت معنی داری نداشتند.
    بر اساس یافته های این مطالعه می توان گفت قرص های پیشگیری از بارداری منوفازیک و تری فازیک از نظر عوارض جانبی مشابه می باشند ولی از آنجایی که قرص تری فازیک از سیکل قاعدگی فیزیولوژیک بدن تبعیت می کند. در وهله اول استفاده از آن توصیه می شود. همچنین پیشنهاد می گردد قرص های منوفازیک و تری فازیک از نظر اثر درمانی در زنان مبتلا به لکه بینی و یا خونریزی بین قاعدگی نیز مقایسه شوند.
    کلیدواژگان: قرص های پیشگیری از بارداری خوراکی، منوفازیک، تری فازیک، اتینیل استرادیول، لونورژسترل و عوارض جانبی
|
  • Sh. Nurane Page 8
    Nausea and vomiting are two common complaints of the first trimester of pregnancy, which occur in 70% to 90% of pregnancies. They usually begin around 4th to 8th weeks and continue until about 14th to 16th weeks, and in 90% of cases disappear in 22ed week of pregnancy. Nausea and vomiting in the first trimester of pregnancy may occur at any time throughout the day or night. Meanwhile the etiology of nausea and vomiting in pregnancy is said to be unknown, hormonal and Psychological status of the mother may be the causative factors. So, determining the relationships between demographic and pregnancy factors with nausea and vomiting in the first trimester of pregnancy a descriptive cross- sectional study was conducted, in which data were collected through questionnaiors with the use of Rhodes form-2 index. Contributors were 130 pregnant women, selected randomly through cluster sampling method in ten public health centers in Mashhad. Findings revealed that although, there were not significant relationships between age and both nausea and vomiting, age with nausea alone had meaningfull relationship (P= 0.003). The later was through for the relationship between socioeconomic class and vomiting (P=0.007). We also did not find meaningful relationships between gestational age, parity and unplanned pregnancy with nausea, vomiting and reching. To sum up, as some other researchers and we found relationships between demographic and pregnancy factors with nausea and vomiting that can be corrected through instructions, group teaching classes and also face to face teaching sessions, to be held by midwives is recommended.
  • F. Rezaiy Kargar, S. Kamarbandi Page 12
    Diabetese is a serious medical-social problem, which imposes a great economic burden on patients, families and society. Considering that non-compliance of the patients has prominent effects on societies, it is necessary to consider this issue as a social problem. Determining the relationship between social support and the level of compliance of diabetic patients, a descriptive study was conducted with 250 type II diabetic patients, which were selected purposefully. Results showed that social support and patient’s adherence to the regimens had statistically meaningful relation. (P=0.011), it also was through for the life style monitoring subscale (P=0.009). Although it was not statistically meaningful with the social barriers but a negative correlation with treatment subscale was shown (P=0.065). To conclude, social support is one of the important factors that can influence diabetic patient’s adherence to the therapeutic regimens and must be noted and considered for these patients.
  • N. Shahgholian, J. Moghadasi Page 23
    Severe Acute Respiratory syndrome (SARS) is a fetal communicable respiratory disease, known as atypical pneumonia. This disease first appeared in china on November 2002 and spread very fast in various parts of the world especially in Asia. Number of Reported cases of SARS from November 2002 to May 2003 were about 8046 of which 6825 patients died. SARS is caused by coronavirus, and symptoms of disease are, high fever (38c), cough, breathing difficulties and respiratory distress syndrome, the consequence of the disease is admission in intensive care units for some patients. The disease transmits by respiratory droplets and the incubation period is 2-7 days. High-risk persons are: hospital workers who take care of SARS patients, close family members of the patients, olds and chronically ill patients. Experts believe that the disease will probably be epidemic, in coming cold season. So, in order to prevent the disaster of SARS it is better to promote public awareness about the discusses, and it’s preventive methods especially in health workers and nurses.
  • F. Zighaimat, J. Mokhtari, A. Ebadi, F. Hamedanizadeh Page 27
    Basically, Quality Evaluation is the most important tool for performance promotion in management, and it is the most prominent duty of managers. Evaluations can create organizational goals to promote worker’s ability level. So, assessing the quality of nursing care during intravenous injections, we conducted a descriptive study, in which 95 nurses, selected randomly were evaluated. Data were gathered through questionnaire. According to the results, 16% of the nurses had good performances, 66% of them were within acceptable range, and the performances of 17% of the participants were unacceptable. We also found significant relationships between the quality of care in intravenous injections and age, years of experience, gender, and educational level. Overall, as the results showed the weakness of a large group of participants in performing intravenous injections, it is recommended to provide in service education sessions for nurses.
  • T. Nadjafi Ghezeljeh, F. Rahimiha Page 32
    Nausea is one of the cancer complaints and its treatments side effect, therefore, proper interventions must be implemented to reduce it. Foot massaging is one of the complementary measures that diminishes nausea intensity. Determining the effect of foot massaging on nausea intensity, we conducted a clinical trial study in which the intensity of nausea was measured and recorded before and after 10 minutes of foot massaging. Contributors were 35 women suffering from cancer, all over 18 years old, which were selected sequentially. Findings showed, statistically significant differences of nausea intensity before and after foot massaging (P<0.0001). To conclude as the result showed lower intensity of nausea after foot massaging, it is the nurse, who can perform it for these kind of patients and also teach the families to provide it for their patients. Similar researches to be conducted in men and also effects of repeated massaging and/or with long or intermediate duration are recommended.
  • Z. Shahvary, M. Allamy, Sh. Shokraby, H. Hghani Page 36
    Nowadays IUDs are the most commonly used reversible contraceptives in the world While more than 130 million women are thaught to use IUDs worldwide, a-large number of the users put it away for some medical reason, anyhow, side effects of this device will diminish with precise patient’s screening programs. Determining the efficacy of use in unitentional pregnancies and also the side effects after 21 months indian T IUDs placement, we conducted a historical cohort retrospectiove study, in which 1008 medical record, belonged to all women whom had reffered to an urban health center were reviewed. The results showed that the probability of continuation with this type of IUDs at the end of 21 months of use was 0.6% and after this time 300 women had discontinued the use of it their main reasons were expulsion 8.3% bleeding and pain 9.5% and cessation due to increased lentgh 2.5%. Besides 6% of porticipants had requested requosted to put it away because of some personal reasons. To conclude, the results were the some as other similar researches, most side effects had occurred during the first year of placement, and as the time passed the side effects started to deminish. We recommend a similar study to investigate the side effects after 21th months of placement.
  • O. Zare, F. Shahpoorian, M. Kashanian, F. Hosseini Page 41
    Oral contraceptive pills are the most effective reversible form of available contraceptive methods. Patient's noncompliance in the use of oral contraceptives is due to untoward side effects. Therefore, finding out the differences between monophasic and threephasic oral contraceptive pills in women regarding the most common side effects, a randomized clinical trial study was conducted, in which 314 users of either monophasic or threephasic pills were selected continuously and allocated randomly into two groups (157 in each group). Findings showed that there were not any significant differences between two groups regarding spotting or intermenstrual bleeding, nausea, headache, nervousness, cloasma and changes of weight (decrease or increase). Overall, monophasic and threephasic oral contraceptive pills were similar regarding side effects. But, since threephasic pills mimic the endogenous hormones level in a physiologic menstrual cycle, It can be concluded that preference should be given to threephasic pills. Comparisone of two mentioned pills regarding their therapeutic effects is recommended for further study.