فهرست مطالب

Medicinal Plants - Volume:18 Issue: 70, 2019

Journal of Medicinal Plants
Volume:18 Issue: 70, 2019

  • تاریخ انتشار: 1398/04/10
  • تعداد عناوین: 17
|
  • صادق اسدی، حسین مقدم*، حسن علی نقدی بادی، محمدرضا نقوی، سیدعلی رضا سلامی صفحات 1-20
    شاهدانه با نام علمی Cannabis sativa L.، گیاهی علفی، یک‏ساله و متعلق به خانواده Cannabacea است. بذرهای این گیاه میزان قابل توجهی روغن و اسیدهای چرب اشباع نشده دارند و از لیف موجود در آن در صنایع کاغذسازی و نساجی استفاده می‏شود. تتراهیدروکانابینول و کانابیدیول از مهم ترین ترکیبات کانابینوئیدی این گیاه می‏باشند که به دلیل خواص شناخته ‏شده دارویی آنها، از اهمیت زیادی برخوردارند. در مطالعات مختلف اثر درمانی ترکیبات دارویی گیاه شاهدانه روی برخی بیماری‏ها از جمله سرطان، ام اس، ایدز و اثرگذاری‏های تسکینی و ضد اضطرابی آن گزارش شده است. با توجه به اهمیت دارویی و صنعتی شاهدانه و همچنین وجود تنوع ژنتیکی گسترده آن در ایران، لازم است مطالعات بیشتری برای شناخت بهتر این گیاه و تولید اقتصادی ترکیبات دارویی آن صورت گیرد. در این مقاله، خصوصیات زراعی، دارویی و فیتوشیمیایی و برخی ویژگی‏های ارزشمند این گیاه مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: شاهدانه، اثر درمانی، الیاف، تتراهیدروکانابینول، روغن، کانابیدیول
  • فاطمه نوه‎سی، حسن علی نقدی‎بادی، علی مهرآفرین*، شمس علی رضازاده، سید حمیدمصطفوی، منصور قربان پور صفحات 21-44
    آلکالوئیدهای تروپانی نظیر اسکوپولامین (C17H21NO4)، آتروپین (C17H23NO3) و هیوسیامین (C17H23NO3) به دلیل فعالیت آنتی کولینرژیک، رقابت با گیرنده های موسکارین و همچنین استفاده در درمان بیماری های مختلف از مهم ترین متابولیت های ثانویه گیاهی در صنعت داروسازی می باشند. آلکالوئیدهای اسکوپولامین، هیوسیامین و آتروپین جزء مهم ترین آلکالوئیدهای تروپانی می باشند که به عنوان داروهای ضد کولیک و اسپاسمولیتیکی در دستگاه گوارش و دفع ادرار مورد استفاده قرار گرفته اند. آلکالوئیدهای تروپانی ترکیبات فیتوشیمیایی طبیعی هستند که در هفت خانواده مختلف گیاهی وجود دارند. این ترکیبات، متابولیت های ثانویه اصلی گیاهان خانواده سولاناسه مانند بذرالبنج (Hyoscyamus niger) و شابیزک (Atropa belladonna) می باشند. منبع اصلی ماده خام برای تولید آلکالوئیدهای تروپانی در جهان برگ های گیاه Duboisia spp. است که حاوی 2 الی 4 درصد آلکالوئید (بیش از 60 درصد آن اسکوپولامین و 30 درصد آن هیوسیامین) می باشد. روش های رایج آنالیز آلکالوئیدهای تروپانی شامل کروماتوگرافی گازی، کرومانوگرافی مایع با کارآیی بالا و الکتروفورز مویینه می باشد، که در حال حاضر کروماتوگرافی مایع متداولترین روش برای آنالیز این ترکیبات است. آنزیم های مختلفی در بیوسنتز آلکالوئیدهای تروپانی دخالت دارند که در این بین N-پوتریسین متیل ترانسفراز (PMT)، تروپینون ردوکتاز I و II و هیوسیامین 6-بتا هیدروکسیلاز (H6H) نقش کلیدی دارند. به منظور افزایش بیوسنتز این آلکالوئیدهای مهم، تحقیقات گسترده ای روی دستکاری ژن های بیان کننده آنزیم های کلیدی مسیر بیوسنتزی مانند ژن های pmt و h6h تمرکز شده است. اگرچه برای افزایش کارآیی بیوسنتز این متابولیت ها، تحقیقات بیوتکنولوژیکی و زراعی بسیاری انجام شده است، اما انجام مطالعات بیشتر ضروری است. این مقاله با هدف ارائه مروری جامع بر این نوع آلکالوئیدهای تروپانی ارزشمند نگارش شده است.
    کلیدواژگان: آتروپین، آلکالوئیدهای تروپانی، اسکوپولامین، هیوسیامین
  • مریم کازرانی*، مرضیه باقری قهفرخی، مریم شکفته صفحات 45-58
    مقدمه
    یکی از مهم‏ترین جنبه‏های پژوهش، بررسی و ارزیابی تولیدات علمی است و این امر در طب سنتی به دلیل کاربرد خاصی که امروزه در درمان بیماری ها دارد، اهمیتی دوچندان پیدا می کند.
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی تحلیلی و استنادی تولیدات علمی اعضای هیات علمی طب سنتی دانشگاه های علوم پزشکی ایران در پایگاه استنادی اسکوپوس در فاصله سال‏های 2005 تا 2015 است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر پیمایش توصیفی از نوع کاربردی است که با رویکرد تحلیل استنادی انجام شده است. داده های موردنیاز تا تاریخ 21 سپتامبر 2015 از پایگاه استنادی اسکوپوس استخراج و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی استفاده شده است.
    نتایج
    تولیدات علمی اعضای هیات علمی طب سنتی کشور روند صعودی پایداری داشته است و دانشگاه تهران به عنوان پرتولیدترین (95 مدرک) و پراستنادترین (369 استناد) دانشگاه شناخته شد. مجله های Iranian Journal of Public Health و Iranian Red Crescent Medical Journal هر دو بیشترین تولیدات علمی اعضای هیات علمی طب سنتی کشور (هرکدام 16 مدرک) را منتشر نموده اند. مقالات نشریات (4/58 درصد) و کتاب ها (4/15 درصد) بیشترین منابع مورد استفاده توسط اعضای هیات علمی طب سنتی بوده اند. 8 مجله به عنوان مجلات هسته حوزه طب سنتی انتخاب شدند که Journal of Ethnopharmacology اولین مجله هسته این حوزه بوده است. بیشترین میزان استنادات به منابع نیز مربوط به سال های 2007 تا 2015 است.
    نتیجه گیری
    دسترسی پژوهشگران به مجلات هسته و پراستناد حوزه طب سنتی از طریق پایگاه های اطلاعاتی معتبر، افزایش بودجه‏های پژوهشی، اعمال برنامه‏های تشویقی، تسهیل فرصت‏های مطالعاتی برای اعضای هیات علمی، تجهیز آزمایشگاه‏های تحقیقاتی از جمله راهکارهایی است که به ارتقاء کمیت و کیفیت تولید علم در حوزه مذکور کمک شایان توجهی خواهد کرد.
    کلیدواژگان: اسکوپوس، اعضای هیات علمی، ایران، تحلیل استنادی، طب سنتی، دانشگاه های علوم پزشکی
  • جواد هادیان*، باقر کهزادی، مژده اسدی، علیرضا شفیعی زرگر، منصور قربان پور صفحات 59-72
    مقدمه
    چیا (Salvia hispanica) گیاهی علفی و یک ساله از خانواده نعناعیان است. دانه های چیا منبع غنی اسیدهای چرب امگا 3 (α_ لینولنیک اسید)، پروتئین، فیبرهای محلول و نامحلول، ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان های طبیعی می باشند.
    هدف
    تعیین الگوی رشد و نمو و عملکرد بذر و کیفیت روغن دانه دو واریته چیا تحت تاثیر زمان های مختلف کشت.
    روش بررسی
    به منظور بررسی امکان تولید چیا در ایران، آزمایشی مزرعه ای در مرکز تحقیقات صفی آباد دزفول به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار انجام شد. عوامل آزمایش شامل دو واریته سیاه و سفید چیا و چهار زمان مختلف کشت (از نیمه آبان تا نیمه دی ماه) بودند.
    نتایج
    صفات رویشی و زایشی هر دو واریته چیا به طور معنی داری تحت تاثیر زمان‎های کشت قرار گرفتند. بهترین عملکرد دانه هر دو واریته چیا در زمان کشت اول (15 آبان ماه) به دست آمد. واریته سیاه عملکرد بهتری به لحاظ تولید دانه (76/68 گرم در مترمربع) و درصد روغن (6/36 درصد) نسبت به واریته سفید داشت. آلفالینولنیک اسید در هر دو واریته سیاه و سفید چیا به ترتیب در حدود 54 و 61 درصد بود.
    نتیجه گیری
    هر دو واریته چیا در شرایط اقلیمی دزفول سازگاری مناسبی نشان دادند و با کشت در آبان‎ماه با دریافت روزهای کوتاه کافی، بذر تولید نمودند. از آنجایی که درصد و کیفیت مطلوب روغن در هر دو واریته چیا مشاهده شد، با بهینه سازی سایر عوامل تولید می توان به عملکرد اقتصادی مطلوب دست یافت.
    کلیدواژگان: چیا، آلفا لینولنیک اسید، روغن، زمان کشت، عملکرد، گلدهی، واریته
  • ابوطالب افراسیابی، محمد علی زارعی* صفحات 73-86
    مقدمه
    تیروزیناز یک پلی فنل اکسیداز حاوی مس است که در ملانوژنز دخالت داشته و در فرایند قهوه ای شدن آنزیمی، که موجب تغییر رنگ و از دست دادن ارزش غذایی در محصولات گیاهی می شود. تیروزیناز نقش با اهمیتی را به عنوان کاتالیزور آنزیمی بازی می کند.
    هدف
    تعیین درصد مهار، تحلیل سنتیکی مهار تیروزیناز و تعیین اثر آنتی‏اکسیدانی عصاره هگزانی اندام های هوایی گیاهان گون و کنگر.
    روش بررسی
    عصاره هگزانی گیاهان به روش خیساندن در هگزان و تغلیظ حرارتی به دست آمد. اثر مهاری عصاره ها در چهار غلظت 1، 1/0، 01/0 و 001/0 میلی گرم در میلی لیتر در طول موج 492 نانومتر با استفاده از دستگاه میکروپلیت ریدر تعیین شد. از اسید کوجیک به عنوان کنترل مثبت استفاده شد. تعیین فعالیت آنتی‏اکسیدانی با استفاده از DPPH انجام و از آسکوربیک اسید به عنوان کنترل مثبت استفاده شد. در تعیین ترکیبات عصاره ها ازدستگاه GC/MS استفاده شد.
    نتایج
    فعالیت مهاری عصاره هگزانی برگ گیاه گون برابر 6/66 درصد و برای برگ و گل گیاه کنگر به ترتیب برابر با 7/71 و 7/68 درصد بود. مقدار IC50 برای برگ گیاه گون 5/0 میلی گرم در میلی لیتر و برای برگ و گل گیاه کنگر به ترتیب برابر 5/0 و 32/0 میلی گرم در میلی لیتر بود. برگ گیاه گون نیز میزان فعالیت آنتی‏اکسیدانی قابل توجهی از خود نشان داد. آنالیز GC/MS نتایج معنی‏داری در زمینه معرفی ترکیبات بالقوه مهارکننده به دست نداد.


    نتیجه گیری
    عصاره ‏های هگزانی تهیه شده از اندام های گیاهانی که بیشترین اثر مهارکنندگی تیروزیناز را از خود نشان دادند جهت تهیه مهار کننده های جدید این آنزیم با هدف تولید داروهایی با اثرات جانبی کمتر مناسب هستند.
    کلیدواژگان: Astragalus vegetus Bunge، تیروزیناز، عصاره هگزانی، Gundelia tournifortii L
  • امیرحسین حیدریان، محسن حمیدپور*، عبدالمجید آیت الهی، مهدیاللهبخشیان فارسانی صفحات 87-96
    مقدمه
    فعالیت انعقادی پلاکت ها در شکل گیری ترومبوز، پلاک آترواسکلروز و بروز بیماری های قلبی- عروقی نقش ویژه ای را از خود نشان داده است. برای این منظور از مهارکننده های پلاکتی برای درمان و جلوگیری از عارضه قلبی استفاده می شود که پرمصرف ترین آنها آسپیرین می باشد. امروزه استفاده از داروهای گیاهی موردنظر متخصصین طب سنتی می باشد.
    هدف
    هدف از این مطالعه، تعیین میزان فعالیت پلاکت ها در مواجه با عصاره گیاه (ترخون) Artemisia dracunculus در کنار داروی مهارگر پلاکتی آسپیرین می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه پلاکت های افراد سالم پس از آماده سازی برای مدت زمان 60 دقیقه با غلظت های (µg/ml 1000-125) عصاره متانولی گیاه ترخون و غلظت های µg/ml) (0.31-1.26 [Acetyl Salisic (ASA) Acid]، هر کدام به تنهایی و هر دو عصاره و دارو با هم مواجه شدند، سپس آزمایش های فعالیت پلاکتی که شامل: چسبندگی پلاکتی، اگریگومتری و آزادسازی پروتئین بر روی آنها انجام شد.
    نتایج
    نتایج به دست آمده نشان می دهد که رویارویی پلاکت های طبیعی با عصاره ترخون توانسته است فعالیت پلاکت ها را در هر سه مرحله تجمع، چسبندگی و رهاسازی پلاکتی به طور چشمگیری، در مقایسه با کنترل کاهش دهد. همچنین، در ادامه این عصاره توانست به نحو قابل توجهی (001/0 P≤) فعالیت هم افزایی ضدپلاکتیASA بر روی پلاکت های طبیعی را نیز تقویت نماید.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که استفاده همزمان عصاره گیاه ترخون و ASA می تواند به عنوان یک ترکیب موثر سبب القای فعالیت ضدپلاکتی شود، لذا استفاده از این عصاره در درمان بیماری های قلبی- عروقی و ترومبوتیک پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: عصاره ترخون، فعالیت پلاکتی، مهارکننده پلاکت
  • بهور اصغری*، فرهاد حبیب زاده، مجید قربانی نهوجی صفحات 97-109
    مقدمه
    گیاه دارویی آویشن ایرانی (Thymus persicus) از جمله گیاهان بومی ایران است که جوشانده و عصاره های آن استفاده های غذایی و دارویی فراوانی دارند.
    هدف
    بررسی محتوای متابولیتی عصاره های گیاه آویشن ایرانی و تعیین بهترین عصاره از نظر میزان قدرت آنتی اکسیدانتی و خواص ضددیابتی و ضدآلزایمری.
    روش بررسی
    میزان محتوای فنلی، فلاونوئیدی و تاننی نمونه ها، به ترتیب با معرف های فولین- سیکالتیو، AlCl3 و فولین- دنیس اندازه گیری شد و برای تعیین محتوای ساپونینی، روش وانیلین- سولفوریک اسید به کار رفت. بررسی قدرت آنتی اکسیدانتی عصاره ها با چهار روش مهار رادیکال های آزاد DPPH و OH، روش فسفومولیبدنیوم و تعیین قدرت کیلیت کنندگی یون فروس انجام شد. برای بررسی قدرت ضددیابتی نمونه ها میزان اثر بازدارندگی آنها بر فعالیت دو آنزیم آلفا-آمیلاز و آلفا-گلوکوزیداز و برای بررسی قدرت ضدآلزایمری، از اندازه گیری اثر مهاری نمونه ها بر روی دو آنزیم استیل و بوتیریل کولین استراز استفاده شد.
    نتایج
    جوشانده و عصاره هیدروالکلی گیاه آویشن ایرانی دارای ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی و تاننی بالاتری نسبت به عصاره های دیگر بودند. از نظر محتوای ساپونینی عصاره اتیل استاتی دارای بیشترین مقدار بود. بر اساس نتایج تست های آنتی اکسیدانتی جوشانده و عصاره هیدروالکلی بالاترین پتانسیل را داشتند. در تست های ضددیابتی (مهار آنزیم های آلفا-آمیلاز و آلفا-گلوکوزیداز) و ضدآلزایمری (مهار آنزیم های استیل و بوتیریل کولین استراز) نیز جوشانده و عصاره هیدروالکلی قدرت بالایی نشان دادند و به شکل معنی داری در مقایسه با دیگر عصاره ها اثر مهاری بالاتری داشتند.
    نتیجه گیری
    قدرت بالای جوشانده و عصاره هیدروالکلی گیاه آویشن ایرانی از نظر اثر آنتی اکسیدانتی و خواص ضددیابتی و ضدآلزایمری را می توان به مقدار بیشتر ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی و تاننی در این عصاره ها ارتباط داد.
    کلیدواژگان: آویشن، جوشانده، عصاره، محتوای متابولیتی، مهار آنزیمی
  • سپیده ستارزاد فتحی، حسین حسنیان مقدم، شاهین شادنیا، نسیم زمانی، میترا رحیمی* صفحات 110-121
    مقدمه
    از آنجاکه در جوامع امروزی نه تنها نقش تغذیه ای گیاهان و قارچ ها بسیار پررنگ و اساسی است بلکه پایه اصلی بسیاری از داروها نیز گیاهان و فرآورده های گیاهی است، لذا یکی از مشکلات سم شناسان بالینی موارد مسمومیت با این فراورده ها می باشد.
    هدف
    هدف از انجام این مطالعه بررسی میزان شیوع، علائم، عوارض، درمان های موثر، نوع ماده مصرف شده، علت مصرف، محل تهیه، پراکنش جنسیتی و سنی مسمومیت با گیاهان و قارچ ها در بیماران بستری بیمارستان لقمان حکیم تهران می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت گذشته نگر با تدوین پرسشنامه به بررسی بیماران بستری از آغاز سال 1386 تا پایان 1392 پرداخته است.
    نتایج
    از 103 مورد بررسی شده مسمومیت با گیاهان و قارچ ها، 1/64 درصد مرد و 9/35 درصد زن بوده اند. میانگین سنی بیماران 19/21 ± 51/30 سال به دست آمد. شایع ترین ماده ی مصرف شده داتوره (34 درصد) بوده است. از سوی دیگر قارچ ها در 8/5 درصد موارد مسمومیت دیده شدند. بیشترین محل تهیه گیاهان و قارچ ها از عطاری ها گزارش شد (18/27 درصد). علت مصرف در درجه اول تصادفی و در درجه دوم ایجاد سرخوشی بوده است. چهار بیمار در بخش مراقبت های ویژه بستری شدند و سه بیمار نیز نیاز به انتوباسیون داشتند. میانگین مدت زمان بستری بیماران 28/1 ± 64/1 روز به دست آمد.90 درصد درمان های انجام شده، حمایتی بودند و 7/75 درصد از بیماران بدون هیچ گونه عارضه بالینی بهبود پیدا نمودند.
    نتیجه گیری
    مسمومیت با گیاهان و قارچ ها از علل شایع مسمومیت و عمدتا اتفاقی می باشند. در کودکان با الگوی مصرف اتفاقی و جوانان با الگوی سرخوشی بیشتر دیده می شود و عمدتا با درمان های حمایتی و علامتی بهبود پیدا کرده اند.
    کلیدواژگان: درمان، قارچ های سمی، گیاهان سمی، مسمومیت
  • مریم حائری نسب*، شبنم عباسی صفحات 122-143
    مقدمه
    استفاده از دانش مردم بومی در استفاده از گیاهان می تواند اطلاعات ارزشمندی درزمینه تغذیه، درمان و تولید داروهای مورد استفاده در طب مدرن فراهم سازد.
    هدف
    تحقیق حاضر برای نخستین بار به بررسی میزان شناخت مردم اردستان نسبت به گیاهان دارویی و معرفی برخی گیاهان سمی منطقه پرداخته است.
    روش بررسی
    جهت کسب اطلاعاتی نظیر نوع اندام مصرفی، خواص و طریقه مصرف گیاهان دارویی منطقه، نمونه های گیاهی جمع آوری شده پس از شناسایی، به مردم بومی عرضه و اطلاعات حاصل در قالب پرسشنامه جمع آوری شد. همچنین برخی گیاهان سمی منطقه با استفاده از منابع معتبر معرفی شد.
    نتایج
    در این تحقیق، 120 گونه اعم از گونه های دارویی و سمی معرفی شد که 106 گونه متعلق به 41 تیره و 98 جنس از کاربرد دارویی برخوردار بودند. از این میان تیره های Asteraceae با 17 جنس و 17 گونه و Apiaceae با 9 جنس و 10 گونه از اهمیت بیشتری برخوردار بودند. همچنین مشخص شد که 25 گونه از 120 گونه گیاهی معرفی شده خاصیت سمی دارند که از این میان 11 گونه در دوزهای پایین دارای مصارف دارویی هم هستند. نتایج حاصل نشان داد که بیشترین بخش های مورد استفاده از گیاهان دارویی در منطقه اردستان شامل اندام های هوایی و به صورت جوشانده می باشد. همچنین بیشترین کاربرد گیاهان دارویی در این منطقه به عنوان ضددرد، رفع اختلالات گوارشی و اختلالات متابولیسمی نظیر دیابت و چربی خون است.
    نتیجه گیری
    وجود 106 گونه گیاه دارویی در شهرستان اردستان نشان دهنده غنای این منطقه از نظر گیاهان دارویی و دانش نسبتا بالای مردم منطقه نسبت به مصارف دارویی این گیاهان می باشد.
    کلیدواژگان: اتنوبوتانی، اردستان، دانش بومی، کاربرد سنتی، گیاهان دارویی
  • فاطمه حلال خور* صفحات 144-153
    مقدمه
    چاقی با افزایش استرس اکسایشی بدن همراه است. به علاوه، فعالیت ورزشی باعث افزایش استرس اکسایشی می شود. با این حال مصرف مکمل های غذایی ممکن است باعث تعدیل این شاخص ها شود.
    هدف
    لذا مطالعه حاضر تاثیر مصرف بذرکتان بر ظرفیت آنتی اکسیدانی تام پلاسما و شاخص پراکسیداسیون لیپیدی دختران دارای اضافه وزن متعاقب چهار هفته تمرین ترکیبی بررسی می کند.
    روش بررسی
    سی و شش زن دارای اضافه وزن با 25 BMI> به صورت تصادفی به چهار گروه 9 نفره، شامل؛ تمرین با مکمل، تمرین ترکیبی، مکمل سازی بذرکتان و کنترل تقسیم شدند. از همه افراد رضایت نامه ی کتبی گرفته شد. تمرین ترکیبی شامل تمرینات هوازی با شدت 65 درصد ضربان قلب ذخیره و تمرینات مقاومتی با شدت 60 درصد RM 1 بود در این بین پودر بذرکتان (62/0 گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن در روز) در طول چهارهفته دوره ی تمرین مکمل سازی شد. فرضیه های تحقیق در سطح معنی داری 05/0>P با استفاده از آزمون آنالیز واریانس (ANOVA) با اندازه گیری های مکرر با عامل بین گروهی بررسی شدند.
    نتایج
    نتایج نشان داد که غلظت بیومارکر مالون دی آلدئید در گروه بدون مصرف بذرکتان در مقایسه با گروه دریافت کننده مکمل بذرکتان بعد از انجام تمرین ترکیبی به طور معنی داری افزایش پیدا می کند (05/0>P). با این حال، ظرفیت آنتی اکسیدانی تام پلاسما تفاوت معنی داری نشان نداد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از مطالعه حاضر بیانگر این بود که علی رغم اینکه تمرین ترکیبی باعث افزایش سطوح مالون دی آلدئید در افراد دارای اضافه وزن می شود، با این حال مصرف بذرکتان به عنوان یک مکمل آنتی اکسیدانی می تواند تاثیر مثبتی بر پراکسیداسیون لیپیدی غشای سلول ها و جلوگیری از اثرات مخرب رادیکال های آزاد داشته باشد.
    کلیدواژگان: استرس اکسایشی، تمرین ترکیبی، مکمل سازی بذرکتان
  • شاهده فرحبخش، بشری هاتف، زینب اختری، زهرا بوربور، هدایت صحرایی* صفحات 154-161
    مقدمه
    مطالعات اندکی در مورد اثربخشی عصاره آبی دارچین (CWE) در بیماری های عصبی انجام شده است. در مطالعات قبلی بر اثر کاهنده درد عصاره آبی- الکلی دارچین در فاز دوم (مزمن) تست فرمالین و کاهش التهاب در مدل های حیوانی و نیز در انسان پس از مصرف دارچین تاکید شده است. مطالعاتی هم در مورد اثرات ضد آلزایمری این عصاره وجود دارد. اما اثرات عصاره آبی این گیاه در بروز بیماری های مرتبط با دستگاه عصبی بخصوص بیماری افسردگی مورد بررسی قرار نگرفته است.
    هدف
    در این مطالعه اثرات ضد افسردگی عصاره آبی دارچین (CWE) با استفاده از مدل شنای اجباری در موش های کوچک آزمایشگاهی نر بررسی شد.
    روش بررسی
    CWE با روش جوشاندن از پودر دارچین به دست آمد. موش های سفید آزمایشگاهی نر نژاد NMRI با محدوده وزنی 25 - 30  گرم (8 سر در هر گروه) مورد استفاده قرار گرفتند. دوزهای مختلف عصاره آبی (mg/kg 25، 50، 100 و 200) دارچین 30 دقیقه قبل از تست شنای اجباری بصورت داخل صفاقی به حیوانات تزریق شدند. همچنین، فلوکستین (mg/kg 20) در یک گروه مجزا به حیوانات (به عنوان گروه کنترل مثبت) تزریق شد.
    نتایج
    تزریق داخل صفاقی دوزهای (mg/kg 50، 100 و 200) CWE به طور معنی داری زمان بی حرکتی موش در تست شنای اجباری را کاهش داد که این اثر در دوزهای 100 و 200 میلی گرم عصاره مشابه اثر  فلوکسیتین بود.
    نتیجه گیری
    از این آزمایش ها می توان نتیجه گیری کرد که CWE می تواند افسردگی ناشی از استرس شنای اجباری را کاهش دهد. به دلیل ناشناخته بودن ترکیبات این نوع از عصاره، مشخص نیست که مکانیسم اثر این عصاره در کاهش افسردگی در این مدل حیوانی چیست.
    کلیدواژگان: افسردگی، تست شنای اجباری، عصاره آبی دارچین (CWE)
  • آذر جعفری کولایی، فاطمه خناری نژاد، آتنا شریفی رضوی، معصومه باقری نسامی* صفحات 162-172
    مقدمه
    ناتوانی ناشی از سردرد در میگرن و مزمن شدن آن می تواند منجر به ایجاد حالات غم و اندوه و افسردگی شوند.
    هدف
    لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر اسانس درمانی استنشاقی گیاه اسطوخودوس بر افسردگی و ناتوانی ناشی از میگرن صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه کارآزمایی بالینی روی 60 بیمار میگرنی مراجعه کننده به کلینیک طوبی ساری (مازندران، ایران) در سال 95-96 انجام شد. بیماران در گروه آزمون 2 تا 3 قطره اسانس اسطوخودوس را به مدت 15 دقیقه 3 بار در هفته طی 4 هفته متوالی استنشاق نمودند. دوز، مدت زمان و روش استنشاق پارافین (به عنوان دارونما) در گروه شاهد همانند بیماران گروه اسطوخودوس بود. قبل از مداخله، در پایان هفته دوم و چهارم نیز، شدت افسردگی و ناتوانی ناشی از سردرد به ترتیب با پرسشنامه بک و جاکوبسن سنجیده شد. جهت تحلیل در هر گروه و گروه ها از تحلیل واریانس اندازه گیری تکراری و آزمون تعقیبی بن فورنی استفاده شد.
    نتایج
    در گروه آزمون نمرات افسردگی (001/0>, P49/64=f) و ناتوانی ناشی از سردرد (001/0>, P95/29=f) در قبل از مداخله، دو و چهار هفته پس از مداخله اختلاف آماری معناداری را نشان دادند. بین دو گروه از نظر شدت افسردگی (13/0=P ,26/2=f) و ناتوانی ناشی از سردرد (15/0=P ,93/1=f) در زمان قبل از مداخله، دو و چهار هفته پس از مداخله اختلاف آماری معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    اسانس درمانی با اسانس اسطوخودوس شاید بتواند جهت کاهش افسردگی و ناتوانی ناشی از سردرد در بیماران میگرنی مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: لاواندولا، اسانس درمانی، افسردگی، ناتوانی ناشی از سردرد
  • نسرین قوامی*، حسن علی نقدی‎بادی، اردشیر قادری، علی مهرآفرین، فرحناز خلیقی سیگارودی، امیررضا زارع کاریزی صفحات 173-180
    مقدمه
    امروزه بهینه سازی شرایط کشت در بیوراکتورها به عنوان یک راهکار مهم برای تولید متابولیت‏های ثانویه از جمله تبائین بسیار مورد توجه است. تبائین، آلکالوئید غالب در گیاه خشخاش ایرانی است که به عنوان ماده اولیه جهت سنتز ترکیبات ضد درد مورد استفاده قرار می گیرد.
    هدف
    بهینه‎سازی شرایط کشت ریشه نابجا خشخاش کبیر در بیوراکتور در راستای افزایش تولید تبایین.
    روش بررسی
    در این آزمایش، ریشه‏های نابجا از ریزنمونه ساقه گیاه به ‏دست آمده و سپس در بیوراکتور ستونی حباب‎دار کشت شدند. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. فاکتور دمای بیوراکتور در 4 سطح شامل 14، 20، 26 و 32 درجه سانتی‏گراد و همچنین حجم هوادهی بیوراکتور در 4 سطح (05/0، 1/0، 2/0 و vvm 4/0) اعمال شدند.
    نتایج
    نتایج نشان داد که دما و حجم هوادهی بیوراکتور تاثیر معنی داری بر وزن خشک ریشه و میزان تبایین آن داشتند. بیشترین وزن خشک ریشه نابجا در هوادهی vvm 2/0 و در دمای 26 درجه سانتی‎گراد به دست آمد. بیشترین میزان تبایین ریشه نابجا در حجم هوادهی vvm 2/0 و در دمای 26 درجه سانتی‎گراد حاصل شد.
    نتیجه‎گیری
     حجم هوادهی و دما دو فاکتور مهم در تولید انبوه زیست توده و تبایین از ریشه نابجا خشخاش کبیر در بیوراکتور می باشد.
    کلیدواژگان: بیوراکتور، تبایین، خشخاش کبیر، ریشه نابجا
  • زهرا احسانی فرد، فرشته میرمحمد رضایی*، معصومه قبادنژاد، علیرضا صفرزاده صفحات 181-187
    مقدمه
    رژیم های غذایی غنی از کربوهیدرات های ساده می تواند چاقی و سندرم متابولیک را القا کند.
    هدف
    در این مطالعه اثر عصاره آبی قارچ Inocutis levis بر سطوح لیپیدهای سرمی و بافت کبد در موش های تغذیه شده با ساکارز مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    32 موش نر نژاد ویستار به 4 گروه تقسیم شدند :1- گروه کنترل، 2- گروهی که با محلول ساکارز به مدت 12 هفته تغذیه شد و 3 و 4- گروه های تیمار که غلظت های 50 و 150 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن عصاره آبی I. levis به مدت 2 هفته همراه با محلول ساکارز دریافت کردند. بعد از 12 هفته لیپیدهای سرم خون و آنزیم های کبدی و بافت کبد ارزیابی شدند. مقاطع بافت کبد با رنگ هماتوکسیلین- ائوزین رنگ آمیزی شدند.
    نتایج
    نتایج نشان دادند که رژیم غذایی غنی از ساکارز تری گلیسرید و آنزیم های کبدی را افزایش داد و سبب القاء التهاب خفیفی در بافت کبد در مقایسه با گروه کنترل شد)001/0P<). همچنین در موش هایی که با عصاره آبی I. levis تیمار شدند، سطوح تری گلیسرید در سرم خون کاهش یافتند و سطح آنزیم کبدی Aspartate aminotranseferase (AST) نیز کاهش یافت (001/0P< و 01/0P<). علاوه بر این، عصاره آبی I. levis نفوذ لکوسیت ها در بافت کبد را کاهش دادند.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان می دهد که عصاره آبی قارچ I. levis پتانسیل کنترل هیپرتری گلیسریدمی داشته و به نظر می رسد التهاب بافت کبد را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: I، levis، التهاب، کبد، محلول ساکارز
  • علیرضا پازکی، سجاد ارشدی* صفحات 188-196
    مقدمه
    چاقی و افزایش وزن با ایجاد اختلالات متابولیکی موجب ایجاد خطر برای سلامتی افراد می شوند. فعالیت های استقامتی و برخی مکمل های گیاهی با تاثیر بر شاخص های هورمونی و وزن بدن می توانند از خطرات سندرم متابولیک بکاهند.
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر 8 هفته مصرف مکمل دانه کتان و تمرین استقامتی بر BDNF و IGF-1 در زنان چاق پرداخته است.
    روش بررسی
    تعداد 48 خانم چاق 30 تا 40 ساله انتخاب و به طور تصادفی به چهار گروه کنترل (Con)، تمرین هوازی (AT)، مکمل دانه کتان (Sup) و ترکیبی (تمرین استقامتی+ مکمل دانه کتان (AT+Sup)) تقسیم شدند. تمرین استقامتی شامل 8 هفته فعالیت فزاینده روی تردمیل با شدت 30 تا 70 درصد اکسیژن مصرفی بیشینه بود. مکمل دانه کتان در گروه های مصرف مکمل به میزان 6 گرم در روز به صورت پودر مصرف شد. برای تحلیل آماری از آزمونt ، تحلیل واریانس یک سویه و در صورت معناداری از آزمون تعقیبی توکی در سطح 05/0 استفاده شد.
    نتایج
    وزن بدن در گروه های تمرین و تمرین + مکمل در هفته اول نسبت به هفته هشتم تغییر معناداری نشان داد. نتایج حاصل افزایش معنادار در BDNF و کاهش معنادار در IGF-1 را در دو گروه AT و AT+Sup نسبت به Con و Sup نشان دادند
    (05/0 P≤). ولی تفاوت بین گروه AT و AT+Sup معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد که تمرینات هوازی همراه با مصرف بذر کتان می تواند اثرات بارزتری بر کاهش وزن بدن و بهبود شاخص های متابولیکی مثل BDNF و IGF1 در زنان چاق داشته باشد.
    کلیدواژگان: BDNF، IGF-1، دانه کتان، تمرین استقامتی، زنان چاق
  • فائزه سادات ابطحی* صفحات 197-211
    مقدمه
    علم اتنوبوتانی به مطالعه و بررسی چگونگی استفاده افراد یک قوم، فرهنگ و یا ناحیه خاص از گیاهان بومی موجود در آن منطقه می پردازد. استفاده از گیاهان به عنوان دارو، بخشی از فرهنگ مردمان بومی است که طی قرن های متمادی در مناطق روستایی شکل گرفته است. این دانش راهنمای مناسبی در کشف داروهای جدید در طب مدرن محسوب می شود.
    هدف
    تحقیق حاضر با هدف آشنایی به فرهنگ استفاده سنتی از گیاهان دارویی شهرستان شازند جهت معالجه بیماری ها به مرحله اجرا درآمد.
    روش بررسی
    در این بررسی شناسایی و معرفی گیاهان شهرستان شازند با استفاده از پیمایش های صحرایی، مصاحبه های شخصی و مطالعات اسنادی، صورت گرفته است. گونه های گیاهی پس از جمع آوری شناسایی شدند و برای هر گونه ی گیاهی نام علمی، نام محلی، شکل زیستی، خاصیت درمانی، اندام مورد استفاده و نحوه مصرف رایج تدوین شد.
    نتایج
    در این پژوهش 56 گونه گیاهی متعلق به 23 تیره شناسایی شد، که از آنها در درمان بیماری های گوارشی، آرام بخش، التیام دهنده ی زخم، مقوی معده، مسکن انواع دردها و التهاب ها و موارد دیگر در طب سنتی استفاده می شود که با مدیریت و برنامه ریزی دقیق، می توان آنها را مورد بهره برداری قرار داد.
    نتیجه گیری
    شهرستان شازند با داشتن 56 گونه گیاه دارویی منبعی غنی از این گیاهان با ارزش به حساب می آید و این امر می تواند زمینه مناسبی برای افزایش سطح زیر کشت گیاهان دارویی و معطر و به دنبال آن کاهش سطح برداشت غیر رسمی از عرصه های طبیعی را فراهم کند.
    کلیدواژگان: اتنوبوتانی، شازند، گیاهان دارویی
  • مروارید حسینی، محمد رحیم فروزه*، حسین بارانی صفحات 212-231
    مقدمه
    دانش اتنوبوتانی بخشی از سرمایه ی ملی هر قوم است که باور ها و آگاهی های محلی آنان از گیاهان و خواص آنها را در برمی گیرد که حاصل قرن ها آزمون و خطا در محیط طبیعی است و به دلیل شفاهی بودن در معرض انحطاط است.
    هدف
    تحقیق حاضر با هدف آشنایی و مستندسازی فرهنگ استفاده سنتی از گیاهان دارویی مرتع زبرخان از رویشگاه های شهرستان نیشابور در استان خراسان رضوی صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه دانستنی های سنتی مردم پیرامون گیاهان در قالب مصاحبه ی آزاد و مشاهده ی مشارکتی گردآوری شد. مصاحبه ها با محوریت نام محلی گیاهان، اندام مورد استفاده، خواص و شوه مصرف گیاهان مطرح و تا جایی ادامه پیدا می کرد که پاسخ های تکراری ثبات و صحت مصاحبه را محقق می ساخت. گیاهان جمع آوری شده با استفاده از منابع معتبر گیاه شناسی شناسایی شد.
    نتایج
    در این مطالعه 70 گیاهی دارویی متعلق به 29 خانواده شناسایی شد که در این بین خانواده های Lamiaceae، Apiaceae،Compositae ، Brassicaceae و Polygonaceae از بیشترین سهم برخوردار بودند. نتایج حاصل از بررسی کاربرد سنتی گیاهان نشان داد که بیشترین استفاده دارویی از گیاهان جهت درمان بیماری های گوارشی، درمان سرماخوردگی، درمان بیماری های عصبی، مسکن و آرامبخش می باشد. بیشترین کارکرد اندام های مصرفی گیاهان شامل سرشاخه های گلدار، برگ و ساقه های جوان بود. بررسی و مقایسه کاربردهای مختلف گیاهان در منطقه مورد مطالعه و همچنین سایر نقاط ایران تشابه موارد مصرف در میان برخی گونه های گیاهی مشابه در مناطق مختلف کشور را به اثبات می رساند.
    نتیجه گیری
    وجود 70 گیاه دارویی غنای مراتع مورد مطالعه را نشان می دهد. شناخت این گیاهان و مستندسازی دانش پیرامون آنها می تواند زمینه مناسبی برای شناسایی اثرات درمانی جدید گیاهان، استفاده بهتر از گیاهان دارویی و فرآورده های آنها را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: اتنوبوتانی، دانش بومی، زبرخان، گیاهان دارویی، مشاهده مشارکتی
|
  • S Asadi, H Moghadam*, H Naghdi Badi, MR Naghavi, SAR Salami Pages 1-20
    Cannabis (Cannabis sativa L.), commonly known as hemp, is an annual herb belongs to the family Cannabacea. The seeds of this plant have considerable content of oil and unsaturated fatty acids, and its fiber is used in the paper and textile industries. Tetrahydrocannabinol and cannabidiol are main cannabinoid compounds of this plant, which have high importance for their well-known pharmaceutical properties. Therapeutic effects of secondary metabolites of hemp on different diseases, such as cancer, Multiple Sclerosis (M.S.), and AIDS and their anxiety and palliative characteristics have been reported in several studies. Considering oil content, and therapeutic and industrial properties of the hemp as well as, its high diversity in Iran, more studies are needed to better recognize this plant and the economic production of its therapeutic compounds. In the present paper, a comprehensive review of agronomic, therapeutic and phytochemical characteristics of hemp is presented.
    Keywords: Cannabis sativa L., Cannabidiol, Fiber, Oil, Tetrahydrocannabinol, Therapeutic effect
  • F Navasi, H Naghdi Badi, A Mehrafarin*, Sh Rezazadeh, Sh Mustafavi, M Ghorbanpour Pages 21-44
    Tropane alkaloids such as scopolamine (C17H21NO4), atropine (C17H23NO3) and hyoscyamine (C17H23NO3) are the most important plant secondary metabolites in the pharmaceutical industry due to anticholinergic activity, competition with muscarinic receptors and also treating different human diseases. Scopolamine, hyoscyamine and atropine are the most important tropane alkaloids used as anticoagulants and spasmolytic drugs in the digestive system and urinary excretion. Tropane alkaloids are natural phytochemical compounds, which are present in different plant families. These compounds are the main secondary metabolites in Solanaceae family plants such as Hyoscyamus niger and Atropa belladonna. The main source of raw material for the production of tropane alkaloids in the world is Duboisia spp. leaves which contain 2-4% alkaloids (more than 60% scopolamine, and 30% hyoscyamine). Common methods of analysis of tropane alkaloids include gas chromatography (GC), high-performance liquid chromatography (HPLC) and capillary electrophoresis (CE), in which liquid chromatography is mostly adopted. Various enzymes involved in the biosynthesis of tropane alkaloids, in which N- Putrescine methyltransferase (PMT), tropinone reductase I and II, and hyoscyamine 6-beta-hydroxylase (H6H) have a key role. To increase the biosynthesis of these important alkaloids, many studies were focused on the manipulation of key genes expressing enzymes in the biosynthesis pathway such as pmt and h6h genes. Although many biotechnological and agronomic studies have been done to increase the biosynthesis efficiency of these metabolites, further investigations are necessary. This paper is intended to provide a comprehensive overview of these tropane alkaloids.
    Keywords: Atropine, Hyoscyamine, Scopolamine, Tropane alkaloids
  • M Kazerani*, M Bagheri Ghahfarrokhi, M Shekofteh Pages 45-58
    Background
    One of the most important aspects of research is the evaluation of scientific production, and this is important in traditional medicine due to its specific application in the treatment of diseases today.
    Objective
    The purpose of this study was to analyze the scientific products of faculty members of Traditional Medicine in Iranian Medical Sciences Universities indexed in Scopus Citation Database between 2005 and 2015.
    Methods
    This study is a descriptive survey with scientometric approach. Required data were extracted from Scopus Citation Database by September 21, 2015 and descriptive statistics were used to analyze the data.
    Results
    Scientific production of the faculty members of the traditional medicine had a sustained upward trend, Tehran University has been known as the best in production (95 certificates) and the best in citation (369 citations).Iranian Journal of Public Health and Iranian Red Crescent Medical Journal have both published the largest scientific publications of the faculty members of traditional medicine in the country (each 16 certificates). Articles of journals (58.4%) and books (15.4%) were the most used sources by traditional faculty members. 8 magazines were selected as the core journals in the field of traditional medicine; the Journal of Ethnopharmacology was the first journal in this field. The maximum rate of citations is related to the references since 2007 to 2015.
    Conclusion
    Access of researchers to core journals in the field of traditional medicine through valid databases, increase the research budgets, apply incentive programs, facilitation for sabbatical leaves, and the provision of research laboratories are some ways to Improve the quality and quantity of scientific production in this field.
    Keywords: Citation analysis, Faculty members, Traditional medicine, Scopus, University of Medical Sciences, Iran
  • J Hadian*, B Kohzadi, M Asadi, AR Shafie Zargar, M Ghorbanpour Pages 59-72
    Background
    Chia (Salvia hispanica L.) is an herbaceous annual plant of the Lamiaceae family. Chia seeds are rich source of omega-3 fatty acids (a-linoleic acid), proteins, soluble and insoluble fibers, vitamins, minerals and natural antioxidants.
    Objective
    Study of growth, development, yield and oil quality of white and black Chia seeds in different planting dates.
    Methods
    In order to study the possibility of Chia production in Iran, a factorial field trial was carried out based on a completely randomized block design with four replications, at Safiabad Agriculture Research Center (Dezful). Treatments included two different varieties of Chia (black and white) and six planting dates.
    Results
    Planting date altered vegetative and reproductive characteristics of both Chia varieties. The best yield from both Chia varieties was observed in plants grown from the first planting date (October). Black Chia showed better yield in terms of seed production (76.68 g/m2) and oil content (36.6%) compared to the white variety. α-linolenic acid was the major component of both black (54.0%) and white Chia (61.0%).
    Conclusion
    Both varieties of Chia showed suitable adaptation in the climate of Dezful. By planting on October, Chia plants could receive enough short days and produce seeds. Suitable oil yield and quality was obtained for both Chia varieties. By optimizing of other parameters, economic seed yield will be achievable.
    Keywords: Chia, α-Linolenic acid, Cultivation date, Flowering, Oil, Variety, Yield
  • AT Afrasiabi, MA Zarei* Pages 73-86
    Background
    The enzyme tyrosinase is a copper-containing polyphenol oxidase, which is involved in melanogenesis. It catalyzes the conversion of tyrosine to melanin pigments in mammals. Tyrosinase plays an important role in enzymatic browning, which causes discoloration and loss economic value of many plant food products. This enzyme is widely distributed in fungi, higher plants and animals.
    Objective
    The aim of this study was to determine the tyrosinase inhibitory effect of hexane extracts of different aerial parts of Astragalus vegetus Bungi and Gundelia turnifortii L. Later the kinetics and antioxidant activities of the extracts with the highest inhibitory properties were assessed.
    Methods
    Aerial parts of the plants were divided to stems, leaves and flowers and air-dried. Hexane extract of each part has obtained by maceration in n-hexane. Inhibitory effects assayed at four different concentrations, using a microplate reader at 492 nm. Kojic acid used as positive control. DPPH method used to determine the antioxidant activities of the extracts and ascorbic acid (positive control). GC/MS device utilized to determine the composition of the extracts.
    Results
    Main inhibitory activity detected at 1 mg/ml concentration of hexane extract of leaves of Astragalus vegetus Bunge (66.6%), and the leaves and flowers of Gundelia turnifortii L. (71.7 and 68.7 percent respectively). IC50 values for Astragalus vegetus Bungi leaves was 0.5 mg/ml. and for Gundelia turnifortii L. leaves and flowers, were 0.5 and 0.32 mg/ml respectively. Astragalus vegetus Bungi.plant leaves also showed a considerable antioxidant activity. GC/MS analysis of extracts didn't show any reliable result.
    Conclusion
    These results suggest that some of the most effective extracts from analyzed plants in this study, may be worthy for further investigation to obtain some new tyrosinase inhibitors with pharmacological applications.
    Keywords: Astragalus vegetus Bungi, Gundelia turnifortii L., Hexane extract, Tyrosinase
  • AH Hedaryan, M Hamidpour*, AM Ayatolahi, M Allah Bakhshian Farsiani Pages 87-96
    Background
    Coagulation activity of platelets plays an important role in thrombosis formation, Atherosclerotic plaque establishment and cardiovascular disorders. ASA are using as an anti platelet activity drug for patients with Coronary Artery Disease (CAD). Using of plant extraction as a complementary medicine for these patients (CAD) is mostly recommended by traditional medicine specialist.
    Objective
    In this study we investigated platelet activity after treatment with extract of Artemisia dracunculus (Tarragon) and it’s synergic with ASA treatment.
    Methods
    After preparation of platelets from healthy volunteers, platelets confronted with desired concentrations (125-1000 µg/ml) of methanol extract of Artemisia dracunculus (tarragon) and (0.31-1.26 µg/ml) of (ASA) alone and in combination.  The platelet function such as adhesion, aggregation and protein release were assayed on treated platelets and controls.
    Results
    Our results demonstrated that Tarragon extract significantly effective on adhesion, aggregation and protein release in comparison with healthy volunteers platelets (P≤0.001). The Tarragon extract also raised the anti-platelet activity of ASA on these platelets.
    Conclusion
    Tarragon extract, either as single agent or combination with ASA, has been able to induce anti-platelet activity. Therefore, it would be suggested to use of the tarragon extract with or without common treatments, i.e. ASA, in treatments of cardiovascular disorders and patients with deep vein thrombosis.
    Keywords: Artemisia dracunculus, Platelet activity, Platelet inhibitor, Terragon
  • B Asghari*, M Ghorbani Nohooji Pages 97-109
    Background
    Thymus persicus is one of the Iranian endemic medicinal plants, that its decoction and various products have plenty of food and pharmaceutical uses.
    Objective
    Evaluation of T. persicus products metabolite contains and determination of the best antioxidant, anti-diabetic and anti-Alzheimer extract.
    Methods
    Samples total phenolic, flavonoid and tannin contents were determined by Folin-Ciocalteu, AlCl3, Folin-Denis reagents and for saponin content vanillin-sulfuric acid method were used. To the investigation of products antioxidant effect, DPPH and OH radical scavenging and phosphomolybdenum and ferrous ion chelating methods were employed. To evaluate of samples anti-diabetic properties α-amylase and α-glucosidase inhibitory effects, and to investigate of anti-Alzheimer potential, acetyl and butyryl cholinesterase inhibitory effect were measured.
    Results
    Decoction and hydroalcoholic extract of T. persicus showed the highest phenol, flavonoid and tannin contents in comparison with the others. Ethyl acetate extract had the highest saponin content. According to the antioxidant assays, decoction and hydroalcoholic extract exhibited the best potential. In anti-diabetic (inhibition of α-amylase and α-glucosidase enzymes) and anti-Alzheimer (inhibition of acetyl and butyryl cholinesterase) assays, decoction and hydroalcoholic extract showed significantly higher power.
    Conclusion
    The high ability of decoction and hydroalcoholic extract of T. persicus in antioxidant, anti-diabetic and anti-Alzheimer can be related to their high phenol, flavonoid and tannin content.
    Keywords: Thymus, Decoction, Enzyme inhibition, Extract, Metabolite contents
  • S Sattarzad Fathi, H Hassanian, Moghaddam, Sh Shadnia, N Zamani, M Rahimi* Pages 110-121
    Background
    Because in today's societies, not only the nutritional role of plants and fungi is very high, but also the main basis of many drugs are plants and plant products, therefore one of the problems of clinical toxicologists is the toxicity of these products.
    Objective
    This study aimed to define the prevalence, symptoms, complications, effective treatments, type of substance use, the cause of intake, location, gender distribution and age of poisoning with herbs and mushrooms in hospitalized patients of Loghman Hakim Hospital in Tehran.
    Methods
    This is a retrospective study with questionnaire formulation. Patients reviewed from the beginning of 2007 to the end of 2013.
    Results
    of 103 cases of poisoning with plants and mushrooms 64.1% were male, and 35.9% were female. The mean age of patients was 21.59 ± 30.51 years. The most commonly used substance is Datura (34%). On the other hand, sole mushroom ingestion was found in 5.8% of cases. The most significant source of plants and mushrooms was reported from herbal-shops (27.18%). The reason behind intake was either random or euphoria. Four patients were admitted to the intensive care unit, and three patients needed intubation. The mean hospital stay was 1.64 ± 1.28 days. Ninety percent of the treatments were supportive, and 75.7% of the patients recovered without any clinical complications.
    Conclusion
    Poisoning with toxic plants and mushrooms is one of the frequent causes of intoxication that is often accidental. In children poisoning is inadvertent, but youth are more likely wanted to have euphoria. Treatment strategies are supportive and symptomatic.
    Keywords: Emergency Treatment, Mushroom Poisoning, Poisoning, Toxic plants
  • M Haerinasab* Pages 122-143
    Background
    The use of knowledge of indigenous people in the use of plants can provide valuable information in the field of nutrition, treatment, and provide the basis for the production of drugs used in modern medicine.
    Objectives
    The present study aimed to evaluate the level of recognition of the Ardestanian people to the medicinal plants of the region and introduction to some poisonous plants for the first time.
    Methods
    In order to obtain information on the kind of medicinal treatment, the medicinal properties and consuming method of medicinal plants, the collected plants after identification provided to indigenous people and the results were provided in the form of questionnaires. Also, some poisonous plants of the region were identified with credit references.
    Results
    In the present study, the total of 120 medicinal and poisonous plant species was identified. Of these, 106 species belonging to 41 families and 98 genera had medicinal applications. Among them, Asteraceae (17 genera and 17 species) and Apiaceae (9 genera and 10 species) were the most important. It was also discovered that 25 species of the 120 introduced species have toxic properties, of which 11 species are also medicine at low doses. In this research, the most commonly used parts of medicinal plants were aerial parts in boiled form. Also, the most common use of medicinal plants in this area is as pain relief, relief of digestive disorders and metabolic disorders such as diabetes and blood lipid.
    Conclusion
    The existence of 106 species of medicinal plants in the Ardestan area indicated the richness of this area in terms of medicinal plants and relatively high knowledge of Ardestanian people in using these plants.
    Keywords: Ardestan, Ethnobotany, Indigenous knowledge, Medicinal plants, Traditional usage
  • F Halalkhor* Pages 144-153
    Background
    Obesity is associated with increased oxidative stress. In addition, exercise can increase oxidative stress effects. However, the use of dietary supplements may moderate these indices.
    Objective
    The present study is conducted to assess the effect of flaxseed supplementation on the total antioxidant capacity and lipid peroxidation after four weeks concurrent training in overweight women.
    Methods
    Thirty six overweight women with BMI> 25 were randomly divided into four groups of 9 people, including supplementary training, concurrent training, supplementation flaxseed and control. All written consent was taken. Concurrent training included aerobic exercises with an intensity of 65% of heart rate and resistance training with intensity of 60% 1RM In between the Flaxseed powder (0.62 g per kg of body weight per day) was supplemented during the four-week period. Hypothesis research at the level of significance P <0.05 was used to analyze the variance (ANOVA) with repeated measurements with inter-group factor.
    Results
    The results showed that the concentration of malondialdehyde biomarker in the non-flax seed group increased significantly after the concurrent training (P <0.05). However, the total antioxidant capacity of plasma was not significantly different (P> 0.05).
    Conclusion
    The results of this study indicated that acute concurrent Physical activity give rise to increased MDA concentration in overweight women. The application of flaxseed extract employed as an antioxidant supplement might ameliorate this marker and prevent the oxidative stress damage.
    Keywords: Concurrent training, Flaxseed Supplementation, Oxidative Stress
  • Sh Farahbakhsh, B Hatef, Z Akhtari, Z Bourbour, H Sahraei* Pages 154-161
    Background
    Few studies have been done considering the effectiveness of aqueous extract of cinnamon in neurological diseases. In previous studies, reducing the pain of hydro-alcoholic cinnamon extract in the second phase (chronic) of the formalin test and reduction of inflammation in animal models as well as in humans following cinnamon administration have been emphasized. There are also studies on the anti-Alzheimer's effects of this extract. However, the effects of CWE of this plant on the incidence of diseases associated with the nervous system, especially depression, have not been investigated.
    Objective
    In the present study, the effects of CWE on depression induced by forced swimming test (FST) in mice were investigated.
    Methods
    Cinnamon aqueous extract was obtained by boiling method of cinnamon powder. Male NMRI mice (25-30 g) were used (n=8/group). Different doses of CWE (25, 50, 100, and 200 mg/kg) were administered intraperitoneally to the animals 30 min before the (FST). In addition, fluoxetine (20 mg/kg) was administered to distinct animals as positive control.
    Results
    Intraperitoneal (50, 100, and 200 mg/kg) injections of CWE significantly reduced the animals’ immobilization in a dose-dependent manner which in doses of 100 and 200 mg/kg was similar to fluoxetine effect.
    Conclusion
    It could be concluded that the CWE can inhibit depression induced by FST in mice. Since the exact composition of the extract is not identified, the exact mechanism(s) by which the extract reduces the FST is not clear.
    Keywords: Cinnamon Water Extract (CWE), Depression, Forced Swimming Test
  • A Jafari, Koulaee, F Khenarinezhad, A Sharifi Razavi, M Bagheri, Nesami* Pages 162-172
    Background
    Disability due to headache in migraine and being chronic of it can lead to sadness and depression.
    Objective
    This study was aimed to determine the effect of lavender aromatherapy on depression and headache disability.
    Methods
    This clinical trial study was conducted on 60 migraine patients referred to Toba Clinic of Sari (Mazandaran, Iran) during 2016-2017. Patients in the experimental group inhaled 2-3 drops of lavender essence for 15 min, three times a week for 4 consecutive weeks. The dose, duration and inhalation method of paraffin (as placebo) in control group were similar to those in the experimental group. Before the intervention, at the end of the second and fourth weeks, the intensity of depression and headache disability were measured by Beck Depression Inventory (BDI-13) and Jacobson questionnaire. For analyzing in each group and groups, repeated measure tests and Boneforeni were used.
    Results
    In experimental group, depression (P <0.001, F=64.49) and headache disability scores
    (P <0.001, F=29.95) were significantly different in the pre intervention, two and four weeks after the intervention. No statistically significant differences were observed between the two groups in terms of the depression (P = 0.13, f = 2.6) and headache disability (P = 0.15, f = 1.93) scores before, two and four weeks after intervention.
    Conclusion
    Lavender essential oil can be useful for reducing depression and headache disability in migraine patients.
    Keywords: Aromatherapy, Depression, Headache disability, Lavandula angustifolia
  • N Qavami*, H Naghdi Badi, A Qaderi, A Mehrafarin, F Khalighi, Sigaroodi, AR Zare Karizi Pages 173-180
    Background
    Nowadays, the optimization of the culture conditions in bioreactors is considered as an approach to produce secondary metabolites such as thebaine.
    Thebaine is the dominant alkaloid in Iranian poppy that is used as a precursor for the synthesis of analgesic compounds.
    Objective
    Optimization of culture conditions of Papaver bracteatum adventitious roots in bioreactor for the scale-up thebaine production.
    Methods
    In this study, adventitious roots was induced from the stem explants and then cultured in a bubble column bioreactor. The research was conducted as a factorial experiment based on randomized complete design. The bioreactor temperatures were 14, 20, 26 and 32 °C, as well as aeration volumes were 0.05, 0.1, 0.2 and 0.4 vvm.
    Results
    The results showed that the temperature and aeration volume had significant effect on root fresh weight and thebaine content. The highest root dry weight was related to aeration volume of 0.2 vvm and temperature of 26°C. The maximum content of thebaine was observed in aeration volume of 0.2 vvm and temperature of 26°C.
    Conclusion
    According to the results, aeration volume and temperature were two important factors for large-scale production of Papaver bracteatum biomass and thebaine in bioreactor conditions.
    Keywords: Papaver bracteatum, Adventirious root, Bioreactor, Thebaine
  • Z Ehsanifard, F Mir Mohammadrezaei*, M Ghobad, Nejhad, AR Safarzade Pages 181-187
    Background
    Diets rich in simple carbohydrates can induce obesity and metabolic syndrome.
    Objectives
    In this study we investigated the effect of aqueous extract of Inocutis levis on the levels of serum lipids and liver tissue in high sucrose fed (HSF) rats.
    Methods
    Thirty two male wistar rats were divided into 4 groups: 1- control, 2- a group that were fed with high sucrose solution for 12 weeks and 3&4- groups were intraperitoneally treated with doses of 50 and 150 mg/kg body weight aqueous extract I. levis for two weeks following high sucrose drinking. After 12 weeks serum lipids, liver enzymes and liver tissue were evaluated.  Liver tissue was stained with hematoxylin & eosin.
    Results
    The results showed that HSF in rats increased triglyceride and liver enzymes and induced low grade inflammation in liver tissue compared to control group (P<0.001). In HSF rats treated with aqueous extract of I. levis, the levels of triglyceride were reduced in blood serum, and liver enzymes levels as AST were also lowered (P<0.001) (P<0.01). Moreover, aqueous extract of I. levis decreased leukocyte infiltration in liver tissue.
    Conclusion
    On the Base of these results, I. levis may have the potential to control hypertriglyceridemia, and may reduce inflammation in liver tissue.
    Keywords: I. levis, Inflammation, Liver, Sucrose solution
  • A.R Pazoki, S Arshadi* Pages 188-196
    Background
    Obesity and weight gain can cause health risks for people with metabolic disorders. Endurance activities and some herbal supplements can reduce the risks of metabolic syndrome by affecting hormonal indices and body weight.
    Objective
    The present study examined the effect of 8 weeks of endurance training and supplementation of flax seed on BDNF and IGF-1 in obese women.
    Methods
    48 female obese 30-40 years old were selected and randomly divided into four groups: control (Con), endurance training (ET), supplemented flax seed (Sup) and combination (endurance training + Supplementation of flax seed (ET + Sup)). Endurance training included 8 weeks of increasing activity with an intensity of 30% to 70% of VO2 max. Flax seed supplements were consumed in powdery form at a dose of 6 g per day. T-test and one way ANOVA were used for statistical analysis. The turkey's post hoc test was used at the level of 0.05.
    Results
    Body weight showed a significant change in exercise, exercise + supplementation groups. The results of significant increase in BDNF showed a significant decrease in IGF-1 in both ET and ET + Sup groups compared to Con and Sup (P≤0.05). But the difference between the ET and ET + Sup groups was not significant.
    Conclusion
    The findings of this study showed that aerobic training with flaxseed can be more effective in reducing body weight and improving metabolic parameters in obese women. These effects were associated with an increase in BDNF and a decrease in IGF-1 levels.
    Keywords: BDNF, Endurance training, Flax seed, IGF-1, Obese women
  • FS Abtahi* Pages 197-211
    Background
    Ethnobotany is the study of a region's plants and their practical uses through the traditional knowledge of a local culture and people. Traditional plant usage for medicinal purposes is a main part of indigenous people culture which has been formed during centuries in rural area. This knowledge has played important role in the development of new drugs on the modern medicine.
    Objective
    The present study was conducted with the purpose of introducing the traditional usage of medicinal plants of Shazand city for medicinal purposes.
    Methods
    The data were collected through field surveys, face-to face interviews with local botanist and documentary studies. After samples collection, plant species were identified and local name, life form, therapeutic characteristics, used plant organs, routes of administration were gathered.
    Results
    In this study, 56 plant species belong to 23 families were identified. The most frequently used plant was as comforting, healing wounds, stomach tonic, painkiller and anti-inflammation and other use in traditional medicine that they can be exploited with careful planning and management.
    Conclusion
    Shazand with 56 medicinal plant species is considered a rich source of these valuable plant; and this provide suitable field to increase the area under cultivation of medicinal and aromatic plants, afterwards to reduce wild-harvesting medicinal plants from natural areas.
    Keywords: Ethnobotany, Medicinal plants, Shazand
  • M Hosseini, M Rahim Forouzeh*, H Barani Pages 212-231
    Introduction
    Ethnobutany, as a part of every region’s national capital, contains local beliefs and knowledge about plants and their characteristics being the result of centuries of trial and error in the natural environment. Though, it is unwritten and exposed to degeneration.
    Purpose
    The purpose of this study was to acquire and document the culture of traditional use of Zebarkhan rangeland medicinal plants from Neyshabur in Razavi Khorasan province.
    Method
    In this study, the traditional knowledge of the people about the plants was collected in free interviewing and participatory observations. Questions posed about local names, growth form, harvest methods, organ usages and properties of plants. Interviews then went on until the repeated responses confirmed the reliability and validity. Collected Plants were identified by applying valid botanic sources.
    Conclusion
    In this study, 70 medicinal plant species belonging to 29 families were identified. The largest proportion of plant species were respectively related to Lamiaceae, Apiaceae, Brassicaceae and Polygonaceae. Among traditional uses, the most belonged to diseases treatment related to digestive, colds, neurological problems and sedation. The most commonly used organs were floral branches, leaves and young stems. Investigating and comparing different uses of plants in the study area as well as the other parts of Iran proves the similarity usage of similar plant species in different regions of the country.
    Result
    The existence of 70 medicinal plants in Neyshabur rangelands confirms the richness of this region, so identification and documentation of their indigenous knowledge can pave the way for a better usage of medicinal plants and their products.
    Keywords: Indigenous knowledge, Ethnobotany, Medicinal plants, Participatory observation, Zebarkhan