فهرست مطالب

مطالعات بین المللی - سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 60، بهار 1398)

نشریه مطالعات بین المللی
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 60، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود منشی پوری، منوچهر دراج* صفحات 1-18
    بررسی پیامدهای کاهش و رکود ممکن نظام لیبرال با تمرکز بر عوامل  تقسیم کننده جهان غرب، به ویژه افزایش سمی ناسیونالیسم، بومی گرایی، پوپولیسم، استبداد، ضد نهاد گرایی ، ضد مهاجر و ضد جهانی شدن احساسات، موضوع اصلی این مقاله است. ما استدلال می کنبم که در حالی که ایالات متحده پذیرای ناسیونالیسم اقتصادی بیشتر و حمایت از ملی گرایی در دولت ترامپ است، حمایت از نهادهای چند جانبه، که ریشه در نظم لیبرال دارند، به احتمال زیاد به طور قابل ملاحظه ای عقب نشینی خواهد کرد. انحلال نظم لیبرال مسلما راه را برای اختلال سیاسی در سراسر جهان باز خواهد کرد، و در همان زمان، تقسیم جهان غرب در دوره اتحاد چین با روسیه تحت رهبری پوتین به احتمال زیاد برای غرب چالش های جدیدی ایجاد می کند. با وجود رقابت آنها ، پکن و مسکو به دنبال راه هایی برای بهبود روابط دوجانبه با واشنگتن به منظور محدود کردن و مدیریت بهتر تنش کلی منطقه ای خواهند بود. شایان ذکر است که خطرات ناشی از رها کردن یک نظام لیبرال، که برای بیش از هفت دهه رفاه نسبی به همراه داشته است، و همچنین به عنوان چارچوبی قانونی و سازمانی برای حل تعارض بوده است، میتواند بسیار مخرب باشد.
    کلیدواژگان: ناسیونالیسم، پوپولیسم، غرب تقسیم، افزایش شرق، نظام لیبرال
  • فرید آزادبخت* صفحات 19-30
    مواجهه حقوقدان، همانند برخورد زبان شناس، ادیب، فیلسوف و منطقدان با زبان نیست. با این حال محدودیت ها و ابهام های زبان طبیعی درصورت بندی مفاهیم حقوقی و تبیین واقعیت ها، رمز گشایی از متن ها و فهم عقلانیت حاکم بر ارزش های سیستم حقوقی بین المللی باعث می شود حقوقدان فراتر از مرزهای واقعی دانش حقوق و در محدوده ای بین منطق، زبان شناسی و فلسفه تحلیلی زبانی به تدارک نظریه ای مناسب مفاهیم، گزاره ها، متن ها، نرم ها، مدل های عقلانیت و نظریه های حقوقی پرداخته و اهتمام خود را صرف بازشناسی ماهیت، نوع  و دلالت های منطقی آنها نماید. آنچه دشواری تدارک چنین نظریه ای را دوچندان می سازد خصلت دیالکتیک زبان حقوقی است، به این معنا که زبان حقوقی  هم باید برای توصیف بی پیرایه و دقیق واقعیت ها و امور اعتباری  حیات جمعی، واجد ظرفیت بیانگری، معناکاوی و رمزگشایی از متن های متین حقوقی باشد و درعین حال قابلیت بازنمایی و تدوین روشمند ارزش ها و الزام های حقوقی و قانونی را نیز دارا باشد. زبان حقوقی نوع خاصی از زبان های طبیعی به شمار می رود، درست مشابه هر زبان طبیعی دیگرو حتی افزون بر آن، فاقد درجات یقین، سطح دقت و شفافیت است که صرفا از زبان های صوری و نمادین ساخته است که منطق دانان آن را به منظور تبیین دقیق روابط ونسب موجود معرفتی در حوزه ریاضیات، منطق و فیزیک نوین بر پایه عقلانیت صوری به کاربسته اند. با این همه چالش، حقوق بین الملل، با آزمون دشوارتری مواجه است که چند صدایی و تکثر خوانش ها و تنوع معناها را به رسمیت بشناسد و یا اینکه در چنبره قدرت، به زبان  سرکوب سوژه های سخن گو و خود رای تنزل یابد.
    کلیدواژگان: زبان حقوقی، گزاره تحلیلی و ترکیبی، چند صدایی، معنا، متن، تاویل و تبیین، بشریت
  • دومینیکا دی فازیو* صفحات 31-41
    اعمال حقوق بشر این نظم و آزادی را منعکس می کند. اینها اصول کلیدی است که الهام بخش اعلامیه جهانی حقوق بشر در سال 1948 بود. عمل بین المللی، با این حال، نشان می دهد که در حالی که اهمیت حقوق بشرتقریبا درجهان به رسمیت شناخته شده است، در عمل اعمال حقوق به محدودیت های متعدد ختم می شود. به رغم مقدار قابل توجهی از مصوبه های قانونی در سراسر جهان در ترویج و حمایت از حقوق بشر، رشد ناسیونالیسم و بازگشت سیاست هویت باعث تولید حقوق بشر منعکس کننده نظمی طبیعی است که از آن آزادی های اساسی جریان می یابد. تبعیض و مانع گفت و گو می شود. افزایش محدودیت هایی که دولت ها بر آزادی رسانه ها تحمیل می کنند، مانع دیگری برای مبارزه با بی عدالتی است. با این وجود، جامعه بین المللی به اندازه کافی برای حل این مشکل اساسی کار نمی کند. سازمان ملل متحد هنوز اساس هر گونه تلاش برای ترویج امنیت، ثبات و رفاه با احترام کامل به کرامت انسانی و حقوق بشر را تشکیل می دهد. اصل مداخله بشردوستانه باید بیشتر مورد بررسی قرار گیرد، چرا که ممکن است راه حلی به سمت سیاست های موثرتر با هدف مقابله با نقض فاحش قوانین بین المللی بشردوستانه، از جمله نسل کشی، جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت فراهم کند. با این حال، اعضای سازمان ملل متحد قادرنیستند و تمایلی به انجام اصلاحات و نوسازی سازمان و روش های آن ندارند، به خصوص با وجود شورای امنیت که نمادی منسوخ از سیاست قدرت قرن گذشته است. به طور مشابه، تاثیر شورای حقوق بشر باید افزایش یابد. موضوع حضوراعضایی که اعتباردموکراتیک آنها مشکوک بوده و آنهایی که به نظر می رسد آشکارا نسبت به حقوق بش بی احترامی می کنند باید بهتر در جهت ترویج استانداردهای حقوق بشر برای جلوگیری از تضعیف اعتبار سازمان ملل استفاده شود. از آنجایی که حقوق بشر  تمام طیف از فعالیت های انسانی را پوشش میدهند، ملاحظه ویژه ای باید به حقوق زنان داده شود، درحالی که این حقوق در بسیاری از کشورها برای قرن ها نادیده گرفته شده اند. در سال های اخیر، به ویژه بعد از تصویب  کنوانسیون سازمان ملل متحد در رفع کلیه اشکال تبعیض علیه زنان در سال 1979، اقدامات مهمی شکل گرفته اند. با این حال، دلیل قانونی قوی تر برای همه این مراحل باید شکل گیرد که برای جامعه بین المللی  ابزاری موثر و کارآمد برای رسیدگی به موارد جدی تبعیض را تضمین کند و  گام های مشخصی را به سوی شناخت واقعی نقش برابر زنان در تمام جوانب زندگی روزمره تبلیغ کند.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، جامعه بین المللی
  • آرشین ادیب مقدم* صفحات 43-51
    این مقاله، جنبش های جدید در رشته روابط بین الملل را مورد بررسی قرار می دهد. روابط بین الملل با پیدایش جنبش انتقادی توانسته است پویایی بیشتری از خود به عنوان یک دانش تخصصی نشان دهد. لذا در این مقاله با تاکید ویژه بر نوشته «پسا-غرب» در نظریه روابط بین الملل که به مفاهیم بهتر برای تجزیه و تحلیل سیاست های جهانی تبدیل می شود، می پردازیم. تلاش بر این است تا فهم بهتری از روابط بین الملل فراتر از سلطه نظریه های رایج در روابط بین الملل به ویژه دیدگاه های باختر زمین و اروپایی ارایه شود. در این راستا نویسنده از پژوهش های پیماشی و تجربی علمی بهره می برد.
    کلیدواژگان: تئوری روابط بین الملل، پس از استعمار، نگرش اروپایی، شورش های عرب
  • رابین هاردی* صفحات 53-74
    خشونت گسترده و طولانی مدت اسلام گرایان در ساحل غربی، سوالات مربوط به تاریخ این پدیده را مطرح می کند. این مطالعه به مقایسه ستیزه جویی اسلامی به رهبری دن فودیو (سوکوتو) و ال. حاج عمر تال (توکولور) در طول قرن نوزدهم و با بوکوحرام به رهبری محمد یوسف از سال 2002 می پردازد. منطقه مورد بررسی در این تحقیق به ایالات نیجریه، نیجر، چاد، بورکینافاسو، کامرون، گینه و سنگال محدود شده است. نشان دادن ارتباط بین دو دوره زمانی که این پدیده در شدید ترین حال بوده است، الگوهای کلیدی ایدئولوژیک و روش های شناختی را ظاهر می سازد. توجه به انگیزه، روش و راه هایی که جنبش های پیشین منحل شدند، الگویی برای اقدامات موثر ضد تروریسم ارائه می سازد
    کلیدواژگان: اسلام گرایی در آفریقا، افراط گرایی خشن در ساحل، بوکوحرام، آینده جهاد در ساحل غربی
  • لوسیانو زاکارا* صفحات 75-98
    این مقاله سیر تکاملی گروه های سیاسی و انجمن های اسلامگرا (اعم از شیعیان و سنی ها) را از زمان استقلال کشور کویت در سال 1962 میلادی تا آخرین انتخابات مجلس این کشور که در سال 2016 برگزار گردید، مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار می دهد. مقاله در پی آن است نقشی را که گروه های اسلامگرا در محیط نسبتا باز سیاسی که پس از تاسیس قانون اساسی ایجاد شده بود و همچنین حمایتهای مردمی را که این گروه ها در طول تاریخ مبارزات با وقفه و غیر مداوم انتخاباتی در کشور از آن برخوردار بودند، مورد بررسی قرار دهد. در ادامه تغییراتی را که گروه های اسلامگرای سنی مذهب در برخی از حوزه ها از قبیل نقش اپوزیسیون نهادینه شده که این نقش را تا قبل از وقایع بهار عربی بازی می کردند تا شیوه های غیر رسمی نشان دادن مخالفت خود پس از آن مقطع زمانی را مورد بررسی قرار داده و با این نتیجه گیری به پایان می رسد که این تحولات و دگرگونی ها بر حمایتهای مردمی که به گروه های اسلامگرا اعطا شده بود، به طرز منفی اثر خود را گذاشت و مانع نفوذ آنها در اثر گذاری سیاستگذاری های این گروه ها در کویت شد و در نهایت باعث از دست رفتن فرصتی شد که قیامها و شورش هائی چون بهار عربی برای آنها فراهم ساخته بود.
    کلیدواژگان: اسلام گرایی، کویت، نهادمندی، گروه های مخالف
  • الهه کولایی، سیدمهدی حسینی تقی آباد* صفحات 99-131
    دیپلماسی علم مفهومی است که بیش از هر مفهوم دیگری در قرن 21 توجه زیادی از کارشناسان را در حوزه موضوعات مربوط به روابط بین الملل به خود جلب کرده است و در این راستا لزوم درک بیشتر این موضوع رو به گسترش می باشد. منطقه قفقاز جنوبی به دلیل فاکتورها و مولفه های متعددی چون نزدیکی جغرافیائی و ارتباطات تاریخی با ایران ، یکی از مناطق مهم برای دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران به شمار می آید.  این منطقه بین کشورهای ایران، روسیه و ترکیه واقع شده است و ایران تنها کشوری است که با هر سه کشور واقع در آن دارای روابط رسمی سیاسی است. اما داشتن این روابط به این معنی نیست که روابط ایران با کشورهای منطقه در وضعیت مساعد و مطلوبی قرار دارد. با در نظر گرفتن وجود ظرفیتهای بالقوه در استفاده از دیپلماسی علم در روابط بین ایران و کشورهای واقع در منطقه قفقاز جنوبی ، فهم ارزیابی عملکرد ایران در این منطقه بسیار لازم و ضروری می باشد. این مقاله عمدتا در پی بررسی فرصتها و چالش های استفاده از دیپلماسی علم به عنوان یک ابزار در روابط بین ایران با کشورهای واقع در منطقه قفقاز جنوبی است و همچنین تلاش می کند نقش بازیگران بیرونی را در استفاده از دیپلماسی علم در این منطقه مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: ایران، دیپلماسی علم، قفقاز جنوبی، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، گرجستان
|
  • Mahmood Monshipouri, Manochehr Dorraj * Pages 1-18
    This paper draws attention to some of the consequences of the decline and possible slump of the liberal world order, while focusing predominantly on factors that have divided the Western world, most notably the toxic rise of nationalism, nativism, populism, authoritarianism, anti-institutionalism, anti-immigrant, and anti-globalization sentiments.  We argue, that as the United States further embraces economic nationalism and protectionism under the Trump administration, the support for multilateral institutions, rooted in the liberal order, is likely to significantly retreat.  The dissolution of the liberal order will arguably pave the way for political disorder across the globe, while at the same time dividing the Western world at a time when an economically resurgent China, in a strategic alliance with a more assertive Russia under Putin, is likely to pose new challenges to the West.  Their rivalries notwithstanding, both Beijing and Moscow are likely to seek ways to improve their bilateral relations with Washington in order to curtail and better manage regional and global tensions.   It is worth noting that the risks of abandoning a liberal world order, which for more than seven decades has espoused relative prosperity, as well as a legal and institutional framework for conflict resolution, may prove to be enormously damaging and consequential.
    Keywords: nationalism, Populism, Divided West, Rising East, World Liberal Order
  • Farid Azadbakht * Pages 19-30
    The encounter of a publicist with language is not similar to a linguist, literate, philosopher and logician. Limitations and ambiguities of the natural language in formulation of legal concepts and explanation of realities and values of international law cause the publicist to exceed the real boundaries of law knowledge. Therefore, in a context of logics, linguistics, and linguistic analytic philosophy, the publicist presents concepts, propositions, texts, rationalism models, and legal theories and attempts to recognize nature, type, and rational implications of them. This means that legal language must have phenomenal expressiveness capacity, exploration of meaning and decoding of legal texts for the exact description of realities and facts of collective life and should also represent and codify legal necessities and values. Legal language that is a special type of natural languages, just like any other natural language and even more than others, does not have degrees of certainty, precision level, and transparency that is found in symbolic and formal languages that logicians have used it in order to explain relations in context of mathematics, logics, and modern physics based on formal rationalism. However, international law faces a more difficult test that recognizes dialogism, multiplicity of readings, and diversity of meanings, it gets degraded through the suppressive language of arrogant speakers
    Keywords: Legal Language, Analytic, Synthetic Propositions, dialogism, Communicative Rationality, Meaning, text, explanation, Monologue, Polyphony Test
  • Domenica De Fazio * Pages 31-41
    Human rights reflect a natural order from which fundamental freedoms flow. The exercise of human rights reflects this order and these freedoms.  These are the key principles which inspired the 1948 Universal Declaration of Human Rights. International practice, however, shows that, while the importance of human rights is almost universally recognized, in practice the exercise of individual rights is subjected to numerous constraints.  In spite of substantial amounts of legislation enacted around the world to promote and protect human rights, the rise of nationalism and the return of identity politics generate discrimination and hamper dialogue. Increasing constraints imposed by governments on the freedom of the media are an additional obstacle to the fight against injustice.  The international community, however, is not doing enough to tackle this fundamental problem.  The United Nations remain the bedrock of any effort to foster security, stability and prosperity with full respect for human dignity and human rights.  The principle of humanitarian intervention should be further explored with an open mind, since it may provide a key towards more effective policies aimed at addressing serious violations of international humanitarian laws, including genocide, war crimes or crimes against humanity.  Yet, the members of the United Nations are unable and unwilling to reform and modernize its institutions and procedures, beginning with the Security Council, an outdated symbol of power politics inherited from the last century.  Similarly, the effectiveness of the Human Rights Council should be enhanced. The issue of the presence within this Council of States whose democratic credentials are questionable and which appear openly disrespectful towards human rights should be better leveraged to promote human rights standards, to avoid weakening the credibility of the action of this institution.  As human rights cover the whole spectrum of human activities, a special thought should be given to women’s rights, which in many of our countries have been to varying degrees disregarded for centuries.  Important steps have taken place in recent years, especially following the adoption in 1979 of the UN Convention on the Elimination of all Forms of Discrimination against Women.  A stronger legal basis for all these steps, however, must be ensured to provide the international community with a more effective and efficient tool to address serious cases of discrimination and promote concrete steps toward a real recognition of the equal role that women do play in every aspect of everyday life.
    Keywords: Human rights, International Community
  • Arshin Adib Moghaddam * Pages 43-51
    This short intervention peruses new movements in the discipline of International Relations with a particular emphasis on the “post-western” turn in IR theory which promises to usher into better concepts for the analysis of world politics
    Keywords: IR theory, Post-colonialism, Eurocentrism, Arab revolts
  • Robin Hardy * Pages 53-74
    Widespread and protracted Islamist violence in the Western Sahel raises questions regarding the history of the phenomenon.  This study compares and contrasts Islamic militancy under the leadership of Dan Fodio (Sokoto) and El Hajj Umar Tall (Tukolor) during the nineteenth century with Mohammed Yusuf’s Boko Haram since 2002. The research zone is confined to the states of Nigeria, Niger, Chad, Burkina Faso, Cameroon, Guinea, and Senegal.  Demonstrating connections between two eras when the phenomenon has been most intense reveals key ideological and methodological patterns. Paying attention to motivation, method, and the ways in which earlier movements disbanded offers a template for effective counter-terrorism measures.
    Keywords: Radical Islam in Africa, Violent Extremism in the Sahel, Boko Haram, the Future of Jihad in the Western Sahel
  • Luciano Zaccara * Pages 75-98
    This article analyses the evolution of the Islamist political associations and groups, both Shiites and Sunnis since the independence of Kuwait in 1962 to the last legislative elections which was held in 2016. It tries to assess the roles which the Islamist groups played in a relatively open political environment established by the constitution and the popular support these groups obtained along the interrupted electoral history in which the country witnessed. It also assesses the transformations which the Sunni Islamist groups suffered from the institutionalized opposition role they played until the Arab Spring events to the more informal opposition style since then. The article concludes by stating that this transformation negatively affected the popular support granted to the Islamists and hindered their influence in the policy making process in Kuwait, losing the opportunity that the Arab Spring uprisings provided for them.
    Keywords: Kuwait, Islamists Group, Informal Opposition
  • Elaheh Koolaee, Seyed Mehdi Hosseini Taghiabad * Pages 99-131
    Science diplomacy is a concept that has attracted much attention in twenty-first century more than ever before and the need for understanding it is growing. Because of many factors, the South Caucasus is an important region for Iran, including its geographical proximity and historical ties. The region is located between Iran, Russia and Turkey and Iran is the only bordering country with this region that has official political relations with all South Caucasus countries, including Republic of Azerbaijan, Armenia and Georgia, but this does not mean that relations between Iran and the above-mentioned countries are in a favorable position. Considering the capacities for using science diplomacy in relations between Iran and the South Caucasus countries, to achieve an assessment of Iran's performance in this field is essential. This paper mainly seeks to examine the opportunities and challenges of applying science diplomacy as a tool in Iran’s relations with the South Caucasus countries and also tries to examine the roles of other foreign players in the field of science diplomacy in the region.
    Keywords: Iran, Science diplomacy, South Caucasus, Republic of Azerbaijan, Armenia, Georgia