فهرست مطالب

Medicinal Plants - Volume:3 Issue: 12, 2004

Journal of Medicinal Plants
Volume:3 Issue: 12, 2004

  • 71 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1383/09/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • میترا تقی زاده*، نرگس یاسا، علیرضا نقی نژاد، مریم اهوازی صفحه 1
    گیاه آب بشقابی با نام علمی. Centella asiatica (L.) Urban از خانواده چتریان (Apiaceae) می باشد. از هزاران سال پیش در کشورهای آسیای شرقی، هندوستان، چین، اندونزی، سری لانکا و جنوب آفریقا به طور سنتی به کار می رود.
    این گیاه بومی نواحی گرمسیری دو نیمکره به خصوص سری لانکا و جنوب آفریقا، جنوب شرقی آسیا، هند و قسمت هایی از چین و جنوب غربی دریای ایسلند، ماداگاسکار، جنوب و جنوب شرقی آمریکا، مکزیک، ونزوئلا و کلمبیا است. در نواحی مرطوب هندوستان، پاکستان، سری لانکا تا ارتفاع 700 متری و در ایران این گیاه نم روی و آسیب پذیر تنها در محدوده تالاب انزلی می روید. ترکیبات اصلی این گیاه اسید آسیاتیک، اسید مادکاسسیک و سایر مشتقات گلیکوزیدهای استری تری ترپنی، آسیاتیاکوزید و مادکاسوزید می باشد.
    این گیاه دارویی در انسان برای درمان بیماری های پوستی، نارسایی دریچه های وریدی اندام ها و عدم تخلیه مناسب خون، عفونت های مایکوباکتریایی و سلولیت به کار می رود. این مقاله سعی دارد تا اطلاعات جامعی در مورد این گیاه دارویی منحصربه فرد و فراموش شده در اختیار علاقه مندان قرار دهد.
    کلیدواژگان: آب بشقابی، نم روی، تالاب انزلی، بیماری پوستی، نارسایی دریچه های وریدی اندام ها
  • محسن بیگدلی*، علی حشکوایی، عبدالحسین روستاییان صفحه 9
    جنس علف مار (Cleome L.) از تیره Capparidaceae گیاهان علفی یک ساله یا پایا و یا به صورت درختچه و غالبا با پوشش غده ای هستند. در تحقیقات انجام شده در سایر نقاط جهان مشخص شده است که برخی از گونه های این گیاه نظیر C. drosiflolia، C. hirta، C. gynandropsis، C. chrysantha، C. gunandra و چندین گونه دیگر اثرات ضدباکتری دارند و بومیان از برخی گونه ها به عنوان داروی سنتی استفاده می نمایند. با توجه به اینکه گونه های مختلف علف مار در مناطق ایران به صورت وحشی پراکنش دارد و کارهای تحقیقاتی زیادی روی آنها انجام نشده است لذا اندام هوایی گیاه Cleome coluteoides در خردادماه 1381 از پارک ملی فجیر در شمال شرقی تهران جمع آوری گردید و توسط دکتر مظفریان مورد شناسایی قرار گرفت. گیاه جمع آوری شده به مدت 48 ساعت در سایه خشک گردید. سپس آسیاب شده و با دستگاه کلونجر به مدت 2 ساعت به روش تقطیر با آب اسانس گیری گردید. اسانس حاصل پس از جمع آوری روی سولفات سدیم انیدر آبگیری شد. راندمان اسانس 0.6 درصد وزنی بود. مقدار 100 گرم دیگر از گیاه C. coluteoides را پس از آسیاب کردن به مدت 12 ساعت تحت استخراج با حلال نرمال هگزان قرار دادیم. جهت جداسازی و شناسایی اسانس های حاصل از دستگاه GC/MS استفاده شد. بیشترین ترکیبات تشکیل دهنده در روش تقطیر با آب را (eneicosane (5.382 %)، Phethalic acid (682/10 %)، Carvacrol (46.124 و در روش نرمال هگزان (Dodecane (14.435% و(Xylene (29.923% تشکیل می دادند.
    اسانس حاصل از استخراج با آب اثرات باز دارندگی به میزان 46 میلی متر روی باکتری باسیلوس سریئوس و 18 میلی متر اثر روی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس نشان داد.
    کلیدواژگان: علف مار، کارواکرول، باسیلوس سریئوس، استافیلوکوکوس اورئوس، Cleome coluteoides
  • حسین جعفری، مینو شهیدی، سید روح الله میری، رضا قره باغی، سمیرا یادگاری صفحه 15
    اعتیاد پدیده ای خانمانسوز و تباهی آور است. در حال حاضر بیش از 1.2 میلیون نفر معتاد در ایران وجود دارد. از این رو درمان صحیح و قطعی این معضل اجتماعی باید مورد توجه قرارگیرد.
    از سوی دیگر استفاده از گیاهان دارویی به قدمت عمر انسان است و اسناد چندین هزار ساله موجود در تاریخ طب حاوی اطلاعات و تجربیات ارزشمند گیاه درمانی است. بر اساس پژوهش های موجود گیاه زنیان با نام علمی Trachyspermum copticum L. دارای اثرات درمانی متعددی همانند اثرات آنتی سپتیک، کاهنده کلسترول خون، خلط آور و تسکین دهنده اسپاسم است اما در باور مردم ایران این گیاه در درمان اعتیاد نیز استفاده می شود.
    این پژوهش اولین کار عملی در جهان است که توسط محققین ایرانی انجام گرفته و به بررسی اثرات درمانی عصاره آبی گیاه زنیان می پردازد. پس از تهیه میوه گیاه زنیان از ارتفاعات 1100 متری بین ایذه و ده دز در خوزستان، عصاره گیاه در غلظت های 20،10 و 30 درصد توسط دستگاه سوکسله تهیه شد. بعد از آزمایش های اولیه پنج گروه ده تایی موش صحرایی نر با تزریق مرفین به صورت زیر جلدی (S.C.) معتاد شدند. پس از حصول اطمینان از اعتیاد حیوانات، یک گروه به عنوان شاهد، گروهی تحت درمان با متادون و 3 گروه با عصاره آبی گیاه زنیان در غلظت های 20،10 و 30 درصد درمان شدند در کلیه گروه های مورد مطالعه پس از تزریق نالوکسان به صورت تزریق داخل پریتوئن (I.P.) نشانه های وابستگی به مرفین که به صورت کاهش وزن، اسهال و پرش (Jumping) تظاهر می کرد، مطالعه شدند. در غلظت 30 درصد، به علت غلظت بالای زنیان، 70 درصد از موش ها از بین رفتند لذا این گروه حذف شد.
    پس از بررسی داده ها با آزمون ANOVA (یک طرفه) و سپس آزمون LSD مشخص گردید که عصاره آبی گیاه زنیان در غلظت 10 درصد با P<0.05 می تواند همانند متادون در کاهش علایم سندرم ترک اثربخش باشد.
    کلیدواژگان: زنیان، متادون، سندرم ترک، موش صحرایی نر
  • علی پورمتعبد، بهارک رستمیان، ژیلا منوچهری، مهناز فتحی، محمد کمال نژاد، هدایت صحرایی* صفحه 21
    شیوع اعتیاد به اپیوییدها در کشور ما نسبتا بالا می باشد. این مشکل به دلیل ناشناخته بودن مکانیسم های اعتیاد تاکنون حل نشده است. در این تحقیق عصاره آبی الکلی گیاه شقایق Papaver rhoeas L.بر کسب و بیان وابستگی فیزیکی به مرفین در موش های سوری نژاد N-MARI به محدوده وزنی 25-20 گرم بررسی شد. حیوانات به روش زرین دست به مرفین وابسته می شدند و عصاره گیاه بعد یا در حین تزریق مرفین به آنها تزریق می شد. سپس بروز علایم سندرم ترک با تجویز نالوکسان (4 میلی گرم بر کیلوگرم) بررسی شد. نتایج نشان دادند که تجویز نالوکسان در موش هایی که در روزهای قبل مرفین (12.5، 25 و 50 میلی گرم بر کیلوگرم) دریافت کرده بودند باعث افزایش وزن مدفوع حیوانات گردید (اسهال). این افزایش در گروه دریافت کننده دوز (50 میلی گرم بر کیلوگرم) مرفین کاملا معنی دار بود. همچنین تجویز نالوکسان به حیوانات وابسته به مرفین سبب افزایش تعداد پرش های حیوانات شد که این مساله باز هم در گروه دریافت کننده مرفین (50 میلی گرم بر کیلوگرم) شدیدتر بود. از سوی دیگر تجویز عصاره با دوزهای (25، 50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم) نسبت به گروه سالین هیچ گونه تغییری در میزان مدفوع یا تعداد پرش های حیوانات ایجاد نکرد. تجویز عصاره گیاه مذکور با دوزهای فوق قبل از تجویز مرفین (50 میلی گرم بر کیلوگرم) سبب کاهش معنی دار میزان مدفوع و افزایش میزان پرش های حیوانات گردید. همچنین تجویز عصاره (25، 50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم) به حیواناتی که در روزهای القای وابستگی، مرفین با دوز (50 میلی گرم بر کیلوگرم) دریافت کرده بودند سبب کاهش حجم مدفوع و پرش حیوانات شد. از این آزمایش ها استنباط می شود که عصاره گیاه شقایق سبب کاهش علایم سندرم ترک در موش ها وابسته به مرفین می شود و از این عصاره می توان در درمان سندرم ترک استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مرفین، پرش، اسهال، شقایق، موش سری
  • غلامرضا کریمی *، ناصر طیبی، حسین حسین زاده، فاطمه شیرزاد صفحه 29
    در این مطالعه سمیت تحت حاد عصاره آبی کلاله و گلبرگ زعفران در موش صحرایی (رت) بررسی گردید. ابتدا دوزهای 0.16، 0.32 و0.48 گرم بر کیلوگرم از عصاره آبی کلاله و دوزهای 1.2، 2.4 و 3.6 گرم بر کیلوگرم از عصاره آبی گلبرگ انتخاب و روزانه به مدت دو هفته از راه داخل صفاقی به حیوانات تزریق گردید. در روز پانزدهم پس از نمونه گیری آزمایش های خون شناسی، بیوشیمی و آسیب شناسی انجام گرفت. هر دو نوع عصاره باعث کاهش مقدار هموگلوبین، هماتوکریت و تعداد گلبول قرمز گردیدند. عصاره آبی کلاله آسیب محسوسی در هیچ یک از ارگان ها ایجاد ننمود، لیکن عصاره آبی گلبرگ به ویژه در دوز 3.6 گرم بر کیلوگرم باعث ایجاد نکروز در بافت کبد و ریه گردید. بر اساس نتایج به دست آمده عصاره آبی کلاله و گلبرگ آنمی نورموکروم نورموسیت ایجاد نموده و عصاره آبی گلبرگ می تواند باعث آزار بافت کبد و ریه گردد.
    کلیدواژگان: زعفران، کلاله و گلبرگ، عصاره آبی، سمیت حاد
  • اکرم عیدی*، مریم عیدی، شهربانو عریان، فتح الله فلاحیان، رویا درزی درونکلا صفحه 36
    برگ گیاه زیتون (Olea europaea L.) را در طب سنتی به عنوان داروی ضدفشار خون، مدر، آنتی اکسیدان، ضدباکتری، ضدآترواسکلروزیس استفاده می نمایند. در تحقیق حاضر تاثیر عصاره الکلی گیاه زیتون بر میزان قند و انسولین سرم در موش های صحرایی نر بالغ سالم و دیابتی شده توسط استرپتوزوتوسین مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحقیق گویای آن است که میزان گلوکز سرم حیوانات دیابتی شده توسط استرپتوزوتوسین به صورت معنی داری در مقایسه با حیوانات سالم افزایش می یابد و تیمار خوراکی عصاره الکلی برگ زیتون سبب کاهش معنی داری در میزان گلوکز سرم حیوانات دیابتی می گردد و این کاهش بسیار موثرتر از داروی گلی بن کلامید می باشد. عصاره الکلی برگ زیتون تاثیر معنی داری را در میزان گلوکز سرم حیوانات سالم ایجاد نمی کند. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که میزان انسولین سرم حیوانات دیابتی شده توسط استرپتوزوتوسین به صورت معنی داری در مقایسه با حیوانات سالم کاهش می یابد و تیمار خوراکی عصاره الکلی برگ زیتون سبب افزایش معنی داری در میزان انسولین سرم حیوانات دیابتی می گردد و این افزایش موثرتر از داروی گلی بن کلامید می باشد. عصاره الکلی برگ زیتون تاثیر معنی داری را در میزان انسولین سرم حیوانات سالم ایجاد نمی کند. بر اساس نتایج تحقیق حاضر به دلیل در دسترس بودن و تاثیر عمیق این گیاه بر پایین آوردن قند خون، در درمان دیابت توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: برگ زیتون، دیابت، موش صحرایی
  • سیدعلی ضیایی*، باقر لاریجانی، حسین فخرزاده، آرزو دست پاک، فاطمه بندریان، افسانه رضایی، حسنعلی نقدی بادی صفحه 41
    پسیلیوم به عنوان مسهل غنی از فیبر و موسیلاژ است. آنچه در این تحقیق از آن استفاده گردیده است فیبری محلول است که از پوسته بذر اسفرزه به دست می آید. در مورد اثرات فیبرها در کاهش قند خون نتایج هنوز بحث برانگیز بوده، به طور کامل مطالعه نشده و اثرات دقیق و مناسب آن نیز نشان داده نشده اند. در این تحقیق اثرات کاهش دهندگی قند خون اسفرزه 5 گرم، 2 بار در روز و نیم ساعت قبل از صبحانه و شام به عنوان درمان کمکی دیابت به صورت یک مطالعه تصادفی دوسو بی خبر بین دارو و دارونما در بیماران دیابتی نوع دوم بررسی گردید. 49 بیمار دیابتی که در درمانگاه دیابت بیمارستان شریعتی پرونده داشتند و همگی قبلا تحت درمان دیابت بودند و همچنین توصیه های رژیم غذایی را دریافت کرده بودند در یک دوره 8 هفته ای تحت درمان قرار گرفتند. قند خون ناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) تری گلیسیرید (TG)، کلسترول تام(TC)، لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL)، لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) نسبت LDL/HDL و میزان انسولین سرم در بیماران دیابتی نوع II بررسی شد. دارو و دارونما در بسته بندی یکسان نیم ساعت قبل از صبحانه و شام به بیماران داده شد. هر دو محصول به خوبی تحمل شدند و هیچ عارضه جانبی جدی در دو گروه گزارش نگردید و حتی در مواردی تحمل گوارشی بیماران به متفورمین بهتر شده بود.
    تفاوت معنی دار در قند خون ناشتا HDL، HbA1C، (FBS) و نسبت LDL/HDL به نفع اسفرزه (پسیلیوم) در مقایسه با دارونما نشان از کارآمدی این دارو داشت. نتایج این تحقیق نشان می دهد که اضافه کردن پسیلیوم به رژیم استاندارد افراد دیابتی بی خطر است. هم چنین به خوبی تحمل می شود و به عنوان یک رژیم جدید در بهبود متابولیسم بیماران دیابتی نوع II و بیماران دارای چربی خون بالا مفید است.
    کلیدواژگان: پسیلیوم، دیابت ملیتوس، کلسترول، گلوکز، گیاهان دارویی
  • حسین حسین زاده*، غلامرضا کریمی، نعیمه نوبخت صفحه 51
    در این تحقیق اثرات تزریق داخل صفاقی اسانس اکلیل کوهی (.Rosmarinus officinalis L) بر روی حافظه سالم و حافظه تخریب شده با هیوسین به روش Morris water maze در رت بررسی شد.
    هر موش به مدت 5 روز و هر روز یک نوبت (هر نوبت شامل 4 تجربه) از 4 ربع حوضچه ماز به طور تصادفی تحت آزمایش قرار می گرفت. مواد و عصاره ها به جز هیوسین (20 دقیقه) نیم ساعت قبل از شروع آزمایش به صورت داخل صفاقی تزریق شد. در روز پنجم یک سری آزمون های حرکتی به روش جعبه باز (Open field) بر روی حیوانات انجام می شد.
    اکلیل کوهی در محدوده دوزهای 500- 125 میلی گرم بر کیلوگرم زمان یافتن سکو را در حافظه سالم کاهش داد. اثر اسانس بر روی حافظه تخریب شده توسط هیوسین (0.5 میلی گرم بر کیلوگرم) نیز بررسی شد. این گیاه با دوز 250 میلی گرم بر کیلوگرم باعث کاهش اثرات تخریبی هیوسین بر روی حافظه شد. اثر این اسانس بر روی فعالیت حرکتی رت به روش جعبه باز بررسی گردید. اکلیل کوهی با دوزهای 250-125 میلی گرم بر کیلوگرم اثر معنی داری بر روی فعالیت حرکتی نداشت ولی با دوز بالا (500 میلی گرم بر کیلوگرم) باعث کاهش فعالیت حرکتی در حیوانات شد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که اسانس اکلیل می تواند باعث افزایش توانایی حافظه سالم و تخریب شده می گردد. این اثر در آینده نوید بخش معرفی دارویی در کاهش اختلالات حافظه و یادگیری ناشی از زوال مغزی در بیماری هایی چون آلزایمر می باشد.
    کلیدواژگان: اکلیل کوهی، حافظه، یادگیری، Morris water maze
  • حسن فلاح حسینی*، علی بمان زارعی، علی بابایی زارچ، رامین حشمت صفحه 58
    افزایش غلظت رادیکال آزاد اکسیژن و کاهش غلظت گلوتاتیون در عدسی چشم بیماران مبتلا به دیابت از عوامل مهم در ایجاد و تسریع روند شکل گیری آب مروارید شناخته شده است. در تحقیقات آزمایشگاهی تجویز آنتی اکسیدان ها و افزایش غلظت گلوتاتیون موجب مهار پیشرفت آب مروارید شده است. با توجه به مطالب فوق در این تحقیق عصاره بذر گیاه دارویی خار مریم (سیلی مارین) به دلیل خواص آنتی اکسیدانی جهت مهار پیشرفت آب مروارید در چشم موش صحرایی ناشی از تجویز گالاکتوز (مدل دیابتی) مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 30 راس موش صحرایی به شکل تصادفی در سه گروه تقسیم بندی شدند. یک گروه از موش ها با غذای حیوانخانه و گروه کنترل و سیلی مارین با غذای حاوی 30 درصد گالاکتوز تغذیه شدند. به گروه سیلی مارین روزانه یک بار سیلی مارین با دوز 200 میلی گرم بر کیلوگرم خوراکی و به گروه کنترل بطور مشابه دارونما تجویز شد. مراحل تشکیل آب مروارید در چشم موش های هر سه گروه روزانه به وسیله افتالموسکوپ و نیز چشم غیر مسلح مورد آزمایش قرار گرفت. به علاوه غلظت گلوتاتیون و لیپیدپراکسیداز در عدسی یکی از چشم همه موش ها در هر سه گروه در روز 20 اندازه گیری شد. نتیجه آنکه در عدسی چشم موش های گروه غذای حیوانخانه هیچ گونه تغییری حاصل نشد. در گروه کنترل مرحله اول تشکیل آب مروارید به طور میانگین بعد از 7 الی 9 روز شروع و مرحله چهارم تشکیل آب مروارید در روز 19 الی 23 شروع مشاهده شد. در گروه سیلی مارین کلیه مراحل تشکیل آب مروارید به طور معنی داری به تاخیر افتاد و مرحله اول در روز 30 الی 33 به بعد و مرحله چهارم فقط در 60 درصد موش ها و در روز 37 الی 43 مشاهده شد. در عدسی چشم حیوانات گروه سیلی مارین در مقایسه با گروه کنترل غلظت گلوتاتیون به طور معنی داری افزایش و لیپید پراکسیداز به طور معنی داری کاهش یافت. نتایج این تحقیق بیانگر آن است که احتمالا خاصیت آنتی اکسیدانی، ضد التهابی، افزایش غلظت گلوتاتیون سلولی سیلی مارین روی سلول های عدسی چشم موش ها در مهار پیشرفت آب مروارید ناشی از گالاکتوز موثر واقع شده است.
    کلیدواژگان: آب مروارید، سیلی مارین، داروی گیاهی، گالاکتوز، آنتی اکسیدان
|
  • Taghizadeh M.*, Yasa N., Naqinezhad A., Ahvazi M Page 1
    AB-Boshghabi (Centella asiatica) from Apiaceae family, has been used as a traditional herbal medicine in Asiatic countries for hundreds of years.This plant is indigenous to the warmer regions of both hemispheres, including southeast Africa, Asia, Srilanka, the Pacific Islands, Madagascar, Eastern South America, Venezuela, Columbia.It is especially abundant in the swampy areas of India, Iran (around the Anzali lagoon), and Pakistan, Upto an altitude of approximately 700m.This hygrophyte plant is considered as a “vulnerable species” in the Red data book of plant species of Iran. This valuable hygrophyte species has a definitely exclusive habitat around the Anzali lagoon.The major principles are the triterpenes asiatic acid and madecassic acid, and their derived triterpene ester glycosides, asiaticoside and madecassoside.The major clinical indications for the use of centella asiatica in human include the treatment of wounds, venous insufficiency of the limbs, Certain mycobacterial infections and cellulitus. In the present article, we review mainly medicinal aspect of Centella asiatica that hitherto has not received much attention.
    Keywords: Centella asiatica, Hygrophyte, Anzali legoon, Wounds, Venous insufficiency of the limbs
  • Bigdeli M.*, Hashkavaii A., Rustaiyan A Page 9
    Cleome belongs to Capparidaceae family which are annual or perenial forbs and or shrubs, often with bottomnal coverage. Research in other parts of world has determined that some species of this plant such as C.drosiflolia, C.hirta, C.gynandropsis, C.chrysantha and C.gunandra and several other species have had antibacterial effects and or native people use some of these species as traditianal drugs. Considering that different species of Cleome have wild separation in Iran and little research have been done about them. Aerial parts of Cleome coluteoides was collected from North East of Tehran (Khojir National Park), in June 2002 and was identified by Dr.Mozafarian. A voucher specimen has been deposited at the Herbarium of Research Institute of Forests and Ranglans (TARI), Tehran, Iran. Air-dried aerial parts at the plants were ground and subjected to hydrodistillation for 2h using a Clevenger-type apparatuse to give a yellew oil in (0.6% w/w) yield. Also some of the C. coluteoides was extracted with nonpolar solvent (n-hexan) and then the solvent was evaporated. The essential oil obtained from two methods were ananlysed through combination of GC (retention-indices) and GC/MS. The major components in essential oils of C. coluteoides In hydrodistillation
    Method
    Carvacrol (46.124%), Phethalic acid (10.682%) Heneicosane (5.382%) Solvent extraction
    Method
    Xylene (29.923%), Dodecane (14.435%) Essential oil obtained from extraction with water, has shown 46mm inhibitory effect on Bacilus cerius and 18mm effect on Staphilocucus ureus.
    Keywords: Cleome coluteoides, Carvacrole, Bacilus cerius, Staphilocucus ureus, Medicinal plants
  • Jaffari H., Shahidi M., Miri S.R.*, Gharebaghi R., Yadegari S Page 15
    Drug addiction is destructive misfortune. At the present time we have over 1.2 million addicted people in Iran. So, proper and definite treatment must be noticed. Using the medical plants in ancientness like human life and thousand documents in medicinal history have valuable informations and expriments in this field.According to extant investigations, Trachyspermum copticum has numerous effects, such as antiseptic, expectorant, Spasm relaxation and useful in cholesteralemia. But in the belief of Iranian people, this plant is used for treatment of addiction. This project is the first investigation in the world that Iranian researchers evaluated the effect of trachyspermum copticum extract in treatment of morphine dependency. After preparing the trachyspermum copticum fruit from height of the mountain in KHozestan (between izeah and dehdaz), aqueous extract at different concentration (10%, 20%, 30%) was prepared by suckcele display. After the pilot study, 5 groups (50 rats) were dependent by subcotaneus injection with morphine. After insuring the animal dependency. First group has set as a testifire. Second group was affected with methadon treatment and other groups were treated by trachyspermum copticum at different concentration (10%, 20%, 30%). In all groups after naloxane injection by intraperitoneum injection, we studies morphine dependency that manifestated like diarrhea, weight loss and jumping. At 30% concentration, seven animals were deaed for the reason high concentration of extract. Data evaluation with ANOVA and LSD test showed that trachyspermum copticum is effective like methadone therapy to decrease withdrawal syndrome signs (p<0.05).
    Keywords: Trachyspermum copticum, Methadon, Withdrawal Syndrome, rat
  • Pourmotabbed A., Rostamian B., Manouchehri G., Fathi M., Kamal, Nejad M., Sahraei H Page 21
    The prevalance of opioid addiction is releativly high in Iran. Since the mechanism (s) of opioid addiction are not clear, this social problem still remains unresolved. In the present study, the effects of water-alcohol extract of Papaver rhoeas on the acquisition and expression of morphine withdrawal in morphine-dependent N-MARI mice (20-25 g) were investigated. The animals became dependent to morphine and the extract of the Papaver Rhoeas was administered during and after induction of morphine dependence. Then, withdrawal syndroms were tested with naloxone (4 mg/kg) injection. Results showed that administration of naloxone after four days morphine treatment (12.5, 25 and 50 mg/kg), induced diarrhea and also increased the number of jumping in animals. The increase was significant for a dose of 50 mg/kg of morphine. On the other hand, administration of the plant extract (25, 50 and 100 mg/kg) did not induce any changes in the feaces or number of jumping behaviour in the animals. Injection of the same extract (25, 50 and 100 mg/kg) 30 min before morphine (50 mg/kg) administration, caused an increase in number of jumping but reduced the diarrhea in animals. Injection of the plant extract (25, 50 and 100 mg/kg) on the test day, 30 min before naloxone administration also decreased the number of jumping and diarrhea in morphine-dependent animals. It could be concluded that the extract of Papaver rhoeas can amilorates the withdrawal syndrom in morphine-dependent mice. Therefore, the extract might be useful for treatment of withdrawal signs in opioid addicts.
    Keywords: Morphine, Jumping, Diarrhea, Papaver rhoeas, Mice
  • Karimi Gh*, Taiebi N., Hosseinzadeh, Shirzad F. Page 29
    The subacute toxicity of aqueous extract of Crocus sativus stigma and petal were studied in rats. Separate groups of animals were given daily intraperitoneal doses of aqueous extract of stigma (0.16, 0.32 and 0.48 g/kg) and petal (1.2, 2.4 and 3.6 g/kg) for two weeks. Blood samples and selected organs were prepared for biochemical, hematological and histopathological experiments. Significant reduction of RBC, HCT and Hb were recorded with all doses of two extracts. Stigma extract did not have any deleterious effect on organs. However, petal extract induced necrosis in liver and lung cells. The results indicated that petal and stigma extracts caused normochromic normocytic anemia and petal extract induced toxic effects on liver and lung.
    Keywords: Crocus sativus, Stigma, petal, Aqueous extract, Subacute toxicity
  • Eidi A.*, Eidi M., Oryan Sh, Fallahyan F., Darzi Darounkala R. Page 36
    In traditional medicine leaves of olive (Olea europaea L.) are used as a diuretic, hypotensive, antibacterial and antiatherosclerotic. In the present study, oral administration of 0.1, 0.25 and 0.5g/kg body wt. of the alcoholic extract of leaves of olive for 14 days on the level of glucose and insulin in healthy and streptozotocin-induced diabetic rats were evaluated. The results showed that oral administration of the alcoholic extract of olive exhibited a significant reduction in blood glucose and increased plasma insulin in diabetic rats. The extract didnot change the level of blood glucose and plasma insulin in healthy rats significantly. A comparison was made between the action of the alcoholic extract and a known antidiabetic drug, glibenclamide (600 g/kg body wt.). The hypoglycaemic effect of the extract was greater than that observed with glibenclamide.
    Keywords: Olea europaea, Hypoglycaemic, Diabetes, Rat
  • Ziai Sa*, Larijani B., Fakhrzadeh H., Dastpak A., Bandarian F., Rezai A., Naghdi Badi H. Page 41
    Psyllium is a bulk-forming laxative and is high in both fiber and mucilage. The beneficial effect of dietary fiber in the management of type II diabetes has not been totally demonstrated. The purpose of this study was to determine the plasma- lowering effects of 5 g b.i.d. of psyllium husk fiber, as an adjunct to dietary therapy, on lipid and glucose levels, in Iranian patients with type II diabetes. Patients were randomly selected from an outpatient clinic of primary care to participate in a double-blind placebo-controlled study in which Plantago Psyllium or placebo was given in combination with a low fat diet. Forty-nine subjects were included in the study that were given diet counseling before and then followed an 8-week treatment period. Fasting plasma glucose was measured every 2 weeks, and total plasma cholesterol, LDL cholesterol, HDL cholesterol, triglyceride, and insulin levels were measured every 4 weeks. Glycosylatd hemoglobin was also measured at the beginning and end of the treatment period. The test products (psyllium or placebo) were supplied to subjects in identically labeled foil packets containing a 5-g dose of product, to consume two doses per day (of 5 g each one), half an hour before breakfast and dinner. Both products were well tolerated, with no serious adverse events related to treatment reported in either. Some of the psyllium patients reported that their gastric tolerance to metformin became better. Fasting plasma glucose, and Glycosylated hemoglobin, showed a significant reduction (p < 0.05), whereas HDL cholesterol increased significantly (p < 0.05) following Psyllium treatment. Our results show that 5 g b.i.d. of Psyllium for persons with diabetes is safe, is well tolerated, and improves glycemic and lipid control in patients with type 2 diabetes and hypercholesterolemia.
    Keywords: Plantago psyllium, Diabetes Mellitus, Cholesterol, Glucose, Medicinal Plants
  • Hosseinzadeh H.*, Karimi Gh, Nobakht Page 51
    In this study, the effect of Rosmarinus officinalis aerial parts essential oil was studied on intact memory and scopolamine-induced learning deficits in rats performing the Morris water maze task. The oil was injected intraperitoneally to rats 0.5 h before training for 5 consecutive days. During the training period, four trials were carried out each day. on the 5th day of the experiment, the locomotor activity was assesed using open field test. The oil at the doses of 125-250 mg/kg decreased the latency time to find the platform. The effect of the oil was also evaluated on hyoscine (0.5 mg/kg)-induced learning deficits in rats. The oil reduced the effect of hyoscine on memory. In the open field activity test, the oil at the doses 125-250 mg/kg did not change locomotor activity. The higher dose of rosemary (500 mg/kg) reduced the factors of open field test. The co-administration of oil with hyocine significantly compensated the reduction of locomotor activity in hyosine group alone. On the basis of these results, the R. officinalis aerial parts essential oil improved intact memory and the hyoscine impaired acquisition/performance activity. These agents can potentially be introduced as new drugs in the treatment of cognitive dysfunctions such as Alzheimer's disease.
    Keywords: Rosmarinus officinalis, Memory, Learning, Morris water maze
  • Fallah Huseini H.*, Zaree Ab, Babaei Zarch A., Heshmat R Page 58
    In diabetic condition the oxygen free radical and reduced glutathione level are the important risk factor for cataract formation. The preventive effect of antioxidant and increased cellular glutathione level on cataract formation reported in experimental studies. However in present study silybum marianum seed extract (silymarin) due to its antioxidative property, increased cellular glutathione level and cellular membrane stabilizing properties was tested against development of galactose-induced cataract. Thirty male rats of 45 days old were divided in three groups and placed in same environmental condition. One group kept as healthy control, feed on normal rat chew, second group received 30% galactose diet, and third group received 30% galactose diet as well as silymarin orally in the dose of 200 mg/kg daily. Cataract development was observed by ophthalmoscope and necked eye in both the groups of animal during the 40 days of the study. The glutathione and lipid peroxides were determined after 20 days in one lens of all rats. Results indicate that in control group first stage of cataract development were observed after 7 to 9 days and fourth stage after 29 to 35 days. In silymarin treated group all stages of cataract development were significantly delayed as compared to control group. The first stage of cataract development were observed after 19 to 23 days and fourth stage after 37 to 43 days in only 60% of animals. These results indicate that silymarin retarded the process of cataract development in galactose-fed rats. In conclusion the preventive effect of silymarin on galactose induced cataract formation may be due to antioxidant, anti-inflammatory, increased cellular glutathione level and membrane stabilizing properties of this herbal medicine.
    Keywords: Cataract, Silymarin, Herbal medicine, Galactose, Antioxidant