فهرست مطالب

مطالعات زبان و ترجمه - سال پنجاه و یکم شماره 3 (پاییز 1397)

فصلنامه مطالعات زبان و ترجمه
سال پنجاه و یکم شماره 3 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آسیه راد، محمدرضا فارسیان*، سمیرا بامشکی صفحات 1-31
    سیمون دوبووار و سیمین دانشور از اولین پیشگامان ادبیات زنانه و مدافع حقوق زنان در فرانسه و ایران به شمار می آیند. این دو نویسنده در اکثر آثارشان به توصیف اوضاع زنان و نقش آن ها در جامعه پرداخته و همواره با قلم خود برای احیای حقوق و برابری جنسیتی در جامعه تلاش کرده اند و بدین ترتیب در عرصه جهانی مورد توجه عموم قرار گرفته اند. علاوه بر این، با نوشتارهای اجتماعی و سیاسی خود همواره جزو نویسندگان متعهد زمان خود محسوب می شوند. گاهی ممکن است شباهت ها و تاثیرپذیری های دو اثر از یکدیگر ما را به مقایسه آن ها وا دارد، در حالی که این امکان نیز وجود دارد که دو نویسنده متون مشابه یا نزدیک به هم را در یک حیطه و در رابطه با یک موضوع نوشته باشند که این تشابه ممکن است براساس ذهنیت مشترک یا شرایط اجتماعی تاریخی مشترکی باشد که در آن می زیسته اند. از همین منظر، در این پژوهش به بررسی مقایسه ای تصویر جنگ جهانی دوم در دو رمان خون دیگران اثر سیمون دوبووار و سووشون اثر سیمین دانشور بر پایه اصول شاخه ای از ادبیات تطبیقی موسوم به تصویرشناسی پرداخته شده است. آنچه که از این تطبیق به دست آمده، وجود تصاویر مشابه و متفاوت از یک جنگ مشترک در هر دو داستان است. با وجود فاصله جغرافیایی و فرهنگی بین دو نویسنده، تصاویر به دست آمده به یک هدف مشترک یعنی پرداختن به موضوع جنگ از جوانب مختلف فرهنگی، سیاسی و اجتماعی منتهی می شود. هر دو نویسنده با ارائه تصاویری همچون مبارزه و شرایط اجتماعی، چهره جنگ را به خوبی برای خواننده ترسیم کرده و با ساختن تصاویر منفی از جنگ به تقبیح آن دست زده اند.
    کلیدواژگان: سیمون دوبووار، سیمین دانشور، تصویر جنگ، ادبیات تطبیقی
  • حسن سودمند افشار*، فاطمه حافظ صفحات 33-74
    کتاب های درسی انگلیسی برای اهداف ویژه نقشی اساسی در موفقیت برنامه های آموزش زبان دارند. شلدون[1] (1988) بر این باور است که کتاب های درسی موتور محرکه ی برنامه های آموزش زبان انگلیسی هستند. هر کتاب درسی باید قبل از استفاده، با توجه به نیازهای خاص دانشجویان کلاس درس، مورد ارزیابی قرار گیرد. مطالعه ی حاضر به ارزیابی کتاب درسی انگلیسی تخصصی برای دانشجویان کامپیوتر[2] انتشارات سمت از دیدگاه دانشجویان و مدرسان می پردازد. هدف از انجام این مطالعه این است که آیا از دیدگاه دانشجویان و مدرسان، کتاب درسی انگلیسی برای اهداف ویژه (زبان تخصصی) که در ایران برای دانشجویان کارشناسی رشته ی کامپیوتر تدریس می شود، اهداف، نیازها و خواسته های دانشجویان این رشته را تامین می کند. شرکت کنندگان در این پژوهش سه مدرس زبان تخصصی و 83 دانشجوی کامپیوتر بودند که یک پرسشنامه در مقیاس لیکرت را تکمیل نموده، در یک مصاحبه نیمه ساختمند شرکت کرده و مورد مشاهده واقع شدند. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین نظرات دانشجویان و مدرسان در مورد ملاحظات عملی، موضوع، مهارت ها و راهبردها، تمرینات،  طراحی و محتوای کتاب تفاوت معناداری وجود ندارد. دیدگاه کلی آنها این بود که این کتاب درسی، به رغم داشتن شایستگی های خاص، عمدتا بر روی مهارت های خواندن تمرکز کرده و طبق اظهارات آنها، مهارت های دیگر از جمله مکالمه و دستور زبان را نادیده گرفته است.
    کلیدواژگان: کتاب انگلیسی تخصصی برای دانشجویان کامپیوتر، انتشارات سمت، ارزیابی، رشته ی کامپیوتر، دانشجویان، مدرسان
  • الهام فاضلی حق پناه، مسعود خوش سلیقه* صفحات 75-101
    پژوهش کیفی پیش رو، در پی کشف و توصیف دلایل علاقه و گرایش مخاطبان ایرانی به فیلم ها و سریال های کره ای و تولید طرفدارزیرنویس و زیرنویس برای این محصولات تلویزیونی بوده است. برای رسیدن به این هدف، مجموعه ای از اطلاعات توصیفی و شناختی، از مصاحبه با 26 شرکت کننده منتخب فعال در حوزه تولید طرفدارزیرنویس محصولات کره ای شامل بیست خانم و شش آقا و اطلاعات به دست آمده از تجربیات و مشاهدات پژوهشگر به عنوان یکی از تولیدکنندگان طرفدارزیرنویس در این حوزه گردآوری شده و با تکیه بر نظریه داده بنیاد تحلیل شده است. بازه سنی شرکت کنندگان 14 تا 45 سال است. سابقه فعالیت آن ها در این حوزه یک تا ده سال بوده و اکثرا دارای تحصیلات آکادمیک در رشته های فنی مهندسی یا مرتبط با علوم تجربی است. یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که اکثریت طیف تولیدکنندگان ایرانی فعال در حوزه طرفدارزیرنویس فارسی فیلم ها و سریال های کره ای هوادارن فرهنگ و محصولات رسانه ای کشور کره بوده که دلیل اصلی علاقه خود به این محصولات را تشابه فرهنگی و استفاده مناسب فیلم سازان کره ای از مفاهیم شرقی در کنار تکنیک های به روز فیلم سازی، به دور از مضامین پوچ غیراخلاقی عنوان نمودند. این افراد با تولید طرفدارزیرنویس فارسی برای این فیلم ها و سریال ها، علاوه بر رفع نیاز دیگر علاقه مندان ناآشنا به زبان کره ای و انگلیسی به زیرنویس فارسی این محصولات، از بازیگر مورد علاقه و محصول رسانه ای محبوبشان نیز حمایت می کنند.
    کلیدواژگان: ترجمه دیداری شنیداری، زیرنویس، طرفدارزیرنویس، موج کره ای، فیلم ها و سریال های کره ای، انیمه، فرهنگ
  • سمیرا حقی، محمود رضا قربان صباغ*، زهره تائبی نقندری صفحات 103-126
    رمان سرگذشت ندیمه به قلم مارگارت اتوود مفهوم متفاوتی از زنانگی را در ساختار جامعه ای ضد اتوپیایی و بی رحم به نام جلید ارائه می دهد. در این حکومت استبدادی زنان براساس قدرت جفت گیری و توانایی تولیدمثل ارزش گذاری می شوند و هر نوع کنترل و سرکوب به بهانهه اصلاحات مذهبی و اجتماعی مشروع به شمار می آید. استثمار، شی ءشدگی، بیگانگی و استفاده ابزاری از بدن ندیمه را در سراسر این روایت می توان دید. در این راستا نگاه منفی و ابزاری نسبت به بدن زنانه در بافت اجتماعی توجیه می شود. اتوود در این رمان نشان می دهد چگونه بدن زنان می تواند توسط ایدئولوژی مردسالارانه و با هدف اصلاحات مذهبی و اجتماعی مورد استثمار قرار گیرد. پژوهش حاضر با مطرح کردن دیدگاه های اجتماعی، مذهبی و سیاسی به تعریف هویت زنانه و ارزیابی زنان براساس ایدئولوژی حاکم می پردازد. بخش پایانی به موضوع نمود قدرتمند بدن زنانه به مثابه ابزاری ایدئولوژیک در رویارویی با قدرت حاکم بر سرنوشت جامعه اختصاص داده شده و تقابل آن را با نظام سرکوب گر نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سرگذشت ندیمه، بدن، بافت اجتماعی، روابط قدرت، ضداتوپیا
  • وحید نژاد محمد* صفحات 127-148
    ادبیات داستانی قرن بیستم فرانسه با ادغام کردن واقعیت و خیال در بطن سازه های داستانی توانسته است بسیاری از حوادث گذشته را با روایت منحصربه فرد بازسازی کند. تاریخ و گذشته یک سرزمین از ورای ادبیات و داستان های رئالیستی و اتوبیوگرافیک می تواند هویت و عناصر فکری آن سرزمین را نشان دهد. جنگ جهانی دوم مثل بسیاری از درون مایه های دیگر برای نویسندگان معاصر فرانسوی همچون پاتریک مودیانو ابزاری را فراهم می کند تا با توسل به رخدادهای فراموش شده و با توجه به تحولات داستان پردازی، از ورای تجربه حسی، تاریخ و حوادثی را به تصویر کشند که هیچ کس را از آن گریزی نیست. داستان گشتی شبانه یا کاوش هویتی در تیرگی و تاریکی ها واقعیاتی را به تصویر می کشد که جدا از تجربه، در بطن حافظه و پریشانی های یک فرد، جامعه، ملت قرا گرفته است و برای به تصویر درآوردن آن باید به زمان و مکان متوسل شد تا ریشه هویت گرایی یا هویت ستیزی شخصیت های داستانی را در قلمرو خاطره و روایت نشان داد.
    کلیدواژگان: داستان، زمان، تشویش، هویت، مودیانو، گشتی شبانه
  • میمنت دانشوری، بختیار سجادی*، جلال سخنور صفحات 149-167
    تحقیق حاضر به بررسی دو مفهوم انتقادی اصالت زن و تداوی روحی طبیعت در یکی از رمانهای آلیس واکر باعنوان اکنون زمان دل گشودن است می پردازد که در سال 2004 به چاپ رسید. مفهوم اصالت زن از دید واکر رویکردی جهانشمول و غیرجدایی طلب است که بر اهمیت اجتماع، یکپارچگی و احیای زنان تاکید می کند. اما اصالت زن فقط نوعی نقطه آغاز به حساب می آید. واکر درادامه پروژه خود برای توانمندسازی زنان، تداوی روحی طبیعت را معرفی کرد، مفهومی مستقل از بدن که تجسم نوعی انرژی پویا است و برای آسایش فرد ضرورت دارد. تجلیل وی از پیوند ذاتی میراث آمریکا-آفریقایی ها با فرهنگ بومی امریکا و تمرکزش بر وابستگی معنوی بین همه عناصر زندگی از جمله خصوصیات مرحله دوم زندگی حرفه ای آلیس واکر در نقش یک نویسنده است. رمان اکنون زمان دل گشودن است نشانه ورود او به این مرحله فکری جدید است، مرحله ای که مشخصه آن تجلیل از تقدس و یکپارچگی حاصل از اتصال «انسان» با کل «هستی» است. او در مورد اهمیت ارتباط واقعی با طبیعت و محیط اطراف در حکم پیش نیازی برای یکپارچگی جسمی و عاطفی توضیح دیگری نداده است. این مقاله به فرایند مشقت بار سفر شخصیت اول داستان برای کشف خود می پردازد که با هدف التیام جسمی و معنوی انجام می گیرد. خود-بازسازی نهایی شخصیت اول داستان از طریق رجعت داوطلبانه او به طبیعت صورت می گیرد. این استقلال تازه به دست آمده باعث می شود که شخصیت ها نظم نمادین سرکوبگر را بی ثبات سازند، از تروما جان سالم به در برده و انرژی بازیابی شده خود را برعلیه گسستگی ذهن به کار گیرند.
    کلیدواژگان: تداوی روحی طبیعت، گسست، یکپارچگی، اصالت زن، شفای نیایی
|
  • Asieh Rad, Mohammad Reza Farsian *, Samira Bameshki Pages 1-31
    Simone de Beauvoir and Simin Daneshvar are pioneers of women's writing and activists of women's rights in France and Iran. In their writings, both authors are engaged in offering an account of the status of women and the role they play in their societies. In their writings, they called for full-fledged gender equality in their societies. They are, therefore, in the public spotlight. Additionally, they are considered committed authors among their contemporaries due to their political and social works. The similarities between two authors’ writings, along with the influences they might have exerted on each other, may offer fertile grounds for comparative research. It is not surprising that the authors have produced similar and relevant writings in a related area and this similarity is probably caused by similar intersubjectivity and socio-historical conditions the authors had. Drawing on imagology—as a branch of comparative literature— the present research is a comparative study of Simone de Beauvoir’s The Blood of Others and Simin Daneshvar’s Savushun as far as the image of World War II is concerned. This comparative analysis suggests that the two authors yielded a different and similar image of the war. Notwithstanding the cultural and geographical distances between the two, the projected image concerns a common goal which is describing the war from political, social and cultural perspectives. The two authors have perfectly drawn the image of war for readers using such images as the fight and social conditions. They condemned the war by projecting negative images of it.
    Keywords: Comparative Literature, Simin Daneshvar, Simone de Beauvoir, War Image
  • Hassan Soodmand Afshar *, Fateme Hafez Pages 33-74
    ESP textbooks play a fundamental role in the success of language teaching programs. According to Sheldon (1988), textbooks are the pivotal element of English language teaching programs. Every textbook should be evaluated before use with regard to the specific needs of the students and the classroom. This study focuses on evaluating Special English for the Students of Computer published by SAMT from both the students’ and teachers’ viewpoints. The aim of the study was to evaluate whether this ESP (or Technical English Language) textbook taught in Iran for BA students of Computer satisfied students' objectives, needs, and wants from students’ and ESP teachers’ perspectives. Participants included three ESP teachers and 83 computer students who completed a Likert scale questionnaire, attended a semi-structured interview and were observed. The results of the analysis indicated that there was no significant difference between the students' and teachers' views regarding practical concern, subject matter, skills and strategies, exercises, design and content of the book. Their overall view was that the textbook, in spite of having certain merits, focused mainly on reading skills and overlooked other skills and sub-skills including speaking and grammatical structure.
    Keywords: Computer, evaluation, SAMT publication, Special English for the Students of Computer, students, teachers
  • Elham Fazel Haghpanah, Masood Khoshsaligheh * Pages 75-101
    The current qualitative research was an attempt to discover the reasons that led to the interest in watching Korean films and TV series among Iranian audiences as well as making fan-produced subtitles for these products. To this end, 26 select participants (20 women and 6 men) who have been active in translating and subtitling Korean films and TV series in Iran were qualitatively interviewed. Observational data also were collected by the researchers in the fansubbing Iranian atmosphere. As for the data analysis, grounded theory procedure was mainly used. Participants ranged from 14 to 45 years of age and have been working as a fansubber from one to ten years. The academic background of the majority of these fansubbers was in engineering or natural sciences. According to the results, these Iranian fansubbers are keen enthusiasts of Korean culture and cinematic fiction. They state that their interest in Korean audiovisual fiction is due to a wide range of shared cultural similarities between the two nations as opposed to the western culture. They also point to the non-physical sexuality of the Korean films and series that seem to have an appeal to the Iranian public audiences. The Iranian audiences are also interested in use of the best and the most advanced cinematography technologies as well as the eastern color and philosophy in the Korean television products. Iranian fansubbers proport to intended to help their Persian speaking friends and fellow-enthusiasts to access these foreign language films and TV series so as to enjoy watching such programs. In addition, they also feel motivated to support their favorite Korean film actors as well as their work.
    Keywords: Fansubbers_Korean Film - TV Series_Motivations_Subtitling
  • Samira Haghi, Mahmoud Reza Ghorban Sabbagh *, Zohreh Taebi Noghondari Pages 103-126
    Margaret Atwood’s The Handmaid’s Tale (1985) explores the notion of femininity in the context of a dystopian society of Gilead. In this totalitarian society, women are defined by reproduction ability of their bodies. Exploitation, objectification and alienation of the handmaid’s body can be explored in both the text and the context within which the novel has been written. In this novel, the negative and instrumental view towards female body can be explored in the light of biological and social contexts. The underlying assumption of these discourses is that female body can be manipulated and appropriated by patriarchal ideology in the name of religion and social reform. Tracing views on body in history, religion, society, and the novel itself, this paper attempts to explore how female body is represented and perceived. The following study focuses on the ways biological and social views try to define female body with certain functions and consequently identify women based on deterministic gendered ideologies. It also discusses the body’s potential to act as an empowering force to oppose different manifestations of power.
    Keywords: Body, Dystopia, Power Relations, Social Context, The Handmaid’s Tale
  • Vahid NejadMohammad * Pages 127-148
    By merging reality and imagination at the heart of fictional components, the French fictional literature of the 20th century could rebuild most of the past incidents through unique narrations. A country’s History, from beyond its realistic and autobiographical literature and stories, can present the country’s identity and frameworks of thought. By resorting to the forgotten events and paying attention to evolutions of storytelling from beyond the sensual and historical experiences, the Second World War, like many other motifs, provided opportunities for contemporary French writers like Patrick Modiano to depict events in which there is no escape for anyone. The story of  Night Rounds is a probing of identity in blur and darkness, depicting realities which are placed at the heart of a nation’s or individual’s memory and distresses far from experience, the depiction of which requires one to resort to the concepts of time and place so as to be able to demonstrate the roots of fictional characters’ identitism or anti-identitism in the realm of memory and narration.
    Keywords: Anxiety, Identity, Modiano, Night Rounds, Story, Time
  • Meimanat Daneshvari, Bakhtiar Sadjadi *, Jalal Sokhanvar Pages 149-167
    Early feminist criticism was by large exclusionary. Educated, middle-class white women initiated theories about members of their own status and ignored women’s varied ethnic, cultural racial and class identities. Although white feminists’ sexual and social self-concept stood in opposition to the dominant male-centered canon, the issues of race and class were briefly mentioned. That is why there has been an attempt in the recent years to form a feminist theory which investigates notions of race, class and gender along with the universal female problems. This project began with the necessity of developing a parallel tradition located in the unique shared political, social and economic experiences of black women. Alice Walker’s womanism is such a project aimed at the reconstruction of black female identity. Her womanist stance is a universal, non-separatist approach which explores the importance of community, wholeness and female restoration. But womanism is just the preliminary point of departure. She carried on her female empowering project and introduced eco-spirituality as an embodiment of dynamic energy, separate from the physical body, which is essential for the individual’s well-being. As part of the argument presented in this paper is to address the process of the reconstruction of the imposed identity and subjecthood of the black women, Judith Butler’s notion of “agency” is also used by the researcher to scrutinize black women’s potential for subversion and re-signifying the regulatory gender constructions to achieve agency. The present paper seeks to address Alice Walker’s 2005 novel, Now Is the Time to Open Your Heart in terms of three basic critical concepts: womanism, eco-spirituality and agency. The newly-acquired agency promoted the characters to destabilize the symbolic, oppressive order, survive trauma and revive the transformative energy to work against fragmentation.
    Keywords: Eco-spirituality, Fragmentation, Walker, Wholeness, Womanism