فهرست مطالب

کاربرد سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور در برنامه ریزی - سال نهم شماره 3 (پیاپی 33، پاییز 1397)

مجله کاربرد سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور در برنامه ریزی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 33، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نسیبه الیانی* صفحات 7-18
    در طی دو دهه اخیر، رشد فزاینده تعداد شهرها از طریق تبدیل مراکز روستایی به شهرهای کوچک، از جمله تاثیرات فرایند شهرگرایی شتابان بر ساختار فضایی و جمعیتی کشور بوده، یکی از روستاهایی که تازه به جرگه شهرها پیوسته شهر ماکلوان در استان گیلان بوده است. شهر ماکلوان در خرداد ماه سال 1391 از تجمیع 2روستای ماکلوان پایین و ماکلوان بالا مرکز بخش سردار جنگل شهرستان فومن به عنوان شهر ماکلوان به تقسیمات کشوری افزوده شد که به نظر می رسدبه نظر ساز و کار تبدیل نقاط روستایی به شهر ها آن جنان منعطف به منافع ملی و زیست محیطی منطقه نیست. گسترش شهر در چند مرحله شکل گرفته است و با توجه به رشد جمعیت، توسعه فیزیکی آن به صورت افقی ودر جهت شرقی - غربی و در امتداد جاده فومن ماسوله است. گسترش مداوم ساخت و سازهای شهری سبب از بین رفتن مزارع کشاورزی و باغ های اطراف شهر شده است. در گذشته چنین تصور می شد که سوانح طبیعی در نواحی شهری پیامد های کمتری نسبت به روستاها دارند ولی در حال حاضر با توجه به تغییراتی که در ساختارکالبدی و سازماندهی شهرها به وجود آمده است، شهرها را در مقابل سوانح آسیب پذیرتر کرده است . این امر به علت جمعیت زیاد شهرها و گسترش بی رویه شهری و توسعه فیزیکی آنها بر روی مناطق پر خطر بوده که ثبات آنها را برهم زده است. جهت توسعه آتی شهر و جلوگیری از تخریب شدید زیست محیطی منطقه و پیامدهای اقتصادی و اجتماعی آن برنامه ریزی و ارزیابی توان اکولوژیک شهر صورت گیرد تحقیق حاضر با علم به اهمیت موضوع و با هدف بررسی مناطق مستعد جهت توسعه شهری با استفاده از روش ارزیابی چند معیاره تدوین شده است.
    کلیدواژگان: توان محیطی، ارزیابی چند معیاره، توسعه پایدار شهری
  • سعید کوهجانی صفحات 19-26
    یکی کاربرد های اقلیم در حمل و نقل زمینی آن است که بتوانیم برخی از خصوصیات آب وهوایی و هیدرولوژی مسیرهایی که دارای آمار ی کم یا در کل فاقد آمار هستند تخمین بزنیم ،زیرا در بسیاری از موارد نمی توان اجرای یک پروژه راه سازی را فقط به دلیل این که در مورد آن داده های اقلیمی دراز مدت وجود ندارد به تعویق انداخت ،بدین جهت با استفاده از روشIDW,SPlINE ،نقشه های بارش و پیامدهای آن در ارتباط با عوامل اقلیمی،هیدرولوژیکی ذکر شده  با پروژه های راهسازی در محور گرمسار سمنان که در طول جغرافیایی"10 51- 25 51 شرقی وعرض جغرافیایی 30 48 35-30 54 35در محدوده استان سمنان قرار گرفته است تهیه گردید ،ودر شکلهای 1و10 بعنوان نتیجه کار ارائه گردید، که می تواند در مدیریت حمل ونقل زمینی از آنها استفاده کنیم.
    کلیدواژگان: محور سمنان و گرمسار- روشIDW، SPlINE- نایکنواختی هندسی
  • مهدی صمیمیان *، رحیمه جوادیان صفحات 27-44
    عدم تعادل و نا برابری در نظام سکونتگاهی و لزوم دستیابی به توسعه و تعادل منطقه ای موجب توجه روز افزون به شهرهای میانی به عنوان یکی از راهبردهای جهانی شده است در این راستا ضرورت دارد تا نقش و عملکرد این شهرها مورد ارزیابی قرار گیرد هدف این پژوهش بررسی و تحلیل نقش و عملکرد شهر میانی بابل در توسعه فضایی استان مازندران پرداخته شده است. روش تحقیق توصیفی - تحلیلی با هدف کاربردی می باشد.در جمع آوری داده ها از روش اسنادی و کتابخانه ای بهره گرفته شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش ها و مدل های کمی نظیر مدل های جمعیتی (ضریب آنتروپی و ضریب کشش پذیری)، مدل های اقتصادی(ضریب مکانی و مدل تغییر سهم) و مدل حوزه نفوذ (تئوری نقطه جدایی) استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که شهر بابل توانسته در تعادل جمعیتی منطقه ایفای نقش نماید بطوریکه بدون وجود این شهر عدم تعادل های منطقه ای افزایش می یابد. از سوی دیگر ارزیابی عملکرد اقتصادی نیز بیانگر آن است که شهر از نقش قوی خدماتی برخوردار بوده و میتواند در توسعه و تعادل اقتصادی استان ایفای نقش کند همچنین بررسی حوزه نفوذ شهر بابل نشان می دهد که این شهر بخش قابل توجهی از خدمات خود را به حوزه نفوذ اختصاص داده است. در مجموع نتایج این مطالعه نشان می دهد شهر بابل به عنوان شهر میانی در استان می تواند با عملکرد مطلوب به انسجام توسعه فضایی استان مازندران کمک کند. از این رو پژوهش حاضر در پاسخ به این سوال است که آیا بابل به عنوان شهر میانی توانسته نقش موثری در ایجاد تعادل جمعیت و اقتصاد منطقه ی استان مازندران  ایفا نماید؟ گام بر می دارد
    کلیدواژگان: شهر میانی، تعادل منطقه ای، تعادل جمعیتی، اقتصاد منطقه، بابل
  • زینب کرکه آبادی *، مهدی اصغری صفحات 45-57
    وقف سنتی اسلامی است که بر اساس آن افراد حقیقی و حقوقی بخشی یا همه ملک خود را به سازمانی دولتی یا خصوصی می بخشند این سنت حسنه در ایدئولوژی اسلامی ریشه دوانده و نقش بارزی در توسعه شهرهای اسلامی داشته است.انسان بر اساس جهان بینی خود با محیط همواره در کنش متقابل بوده و از همدیگر تاثیر پذیرفته اند. تاثیر جهان بینی منتج از دین بر خلق چشم اندازهای جغرافیایی، بویژه در شهرهای اسلامی از اهمیت خاصی برخوردار بوده است. پدیده وقف به عنوان یکی از نیروهای شهر آفرین و چهره پرداز شهر های ایرانی-اسلامی، تاثیر بسزایی در شکل دهی به محیطهای مصنوع انسانی و تشکل فضاهای کالبدی شهرها داشته است. اراضی وقفی ضمن تاثیر گذاری در توسعه فیزیکی شهرها متقابلا نیز از آن تاثیر پذیرفته اند چرا که در جریان توسعه فیزیکی شهر از حالت اولیه خود (بایر، کشاورزی، باغات و...) خارج و به بافت شهری تبدیل گردیده اند. طی این مقاله شهر میامی به عنوان شهر کوچک اندام در استان سمنان، که قسمت عمده اراضی آن وقفی است مورد بررسی قرار می گیرد. با تبدیل شهر به عنوان مرکز شهرستان، شهر به سرعت گسترش یافت و اراضی کشاورزی وقفی، تغییر ماهیت داده و تبدیل به اراضی شهری با کارکرد جدید گردیدند. این مقاله سعی دارد تا با تکیه بر روش میدانی، و استفاده از تکنیک GIS چگونگی نقش وقف در شکل یابی فضای عمومی شهرهای اسلامی به ویژه شهر مورد مطالعه را مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: وقف، توسعه فیزیکی، کالبد شهری، شهرهای اسلامی
  • یونس وکیل الرعایا*، سید محمد زرگر صفحات 58-76
    حوادث جاده ای در استان سمنان طی سالهای 1394 و 95 به ترتیب 304 و 261 نفر منجر به فوت و مصدومین 4228 و 4395 نفر بوده است. همچنین با توجه به اینکه استان سمنان در مسیر شرق کشور قرار گرفته ، نرخ تردد جاده ای گاهی تا 1000 خودرو در ساعت می رسد. بنابراین، هدف از این مطالعه تعیین ارجحیت عوامل اثرگذار بر وقوع تصادفات جاده ای می باشد. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ متغیر کیفی، از لحاظ زمان مقطعی است. همچنین نوع این پژوهش توصیفی- پیمایشی می باشد. در این مطالعه، ابتدا با بررسی منابع و مراجع مرتبط با موضوع تحقیق عوامل موثر بر تصادفات جاده ای استخراج و سپس با تجمیع نظرات خبرگان این عوامل دسته بندی شدند. برای بررسی میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری عوامل از روش دیماتل بهره گرفته شد و در پایان عوامل به کمک روش فرایند تحلیل شبکه ای رتبه بندی شدند. نتایج حاصل از رتبه بندی نشان داد که عامل انسان بیشترین تاثیر را در تصادفات جاده ای داشت و پس از آن وسایل نقلیه، جاده و محیط در رتبه های بعدی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: تصادفات جاده ای، تکنیک دیماتل، فرایند تحلیل شبکه ای
  • علی طالبی*، مهرناز خسروی صفحات 77-89
    تحلیل کاربری اراضی شهری چگونگی استفاده از توزیع ، حفاظت ، ساماندهی مکانی- فضایی فعالیت ها و عملکردی های شهری را بر اساس خواست و نیازهای جامعه شهری، بررسی می کند. امروزه با توجه به رشد نابسامان کالبدی و بی تعادل شهرها، برای ارتقای کیفیت شهرنشینی و تعادل بخشی، ساماندهی و بهینه گزینی کاربری های اراضی شهری، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. گسترش سریع نواحی شهری و در پی آن، اتخاذ سیاست کاربری اراضی، مقوله کاربری شهری را به عنوان یکی از مهم ترین مولفه های تعیین کننده در مسائل شهری کشور مورد توجه قرار داده است؛ لیکن به دلیل تنوع پراکنش کاربری شهرها و تاثیرپذیری کاربری ها از متغیرهای مختلف، تحلیل و تبیین آن همواره با مشکلاتی مواجه بوده است. بنابراین با شناخت و بکارگیری روش هایی که بتواند به چنین مهمی کمک نماید، گام مطلوبی برای استغنای ادبیات چهره آرایی کشور برداشته خواهد شد. بررسی فرآیند تحولات ساختار فضایی شهر بابل نشان می دهد که در سالهای قبل از1300 ه ش محلات مختلف این شهر براساس ویژگی های قومی، صنفی و مذهبی شکل گرفته و از رشد ارگانیک برخوردار بوده است. اما به نظر می رسد در سالهای اخیر اجرای سیاست های عمرانی، بدون اندیشه و انطباق با واقعیات موجود، باعث رشد کالبدی و افزایش جدایی گزینی فضایی در بین محلات این شهر گردیده است. نتایج پژوهش حاضر که با روش توصیفی- تحلیلی و همچنین استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) انجام گرفته و از نوع کاربردی است، نشان میدهد در تخصیص کاربری های شهری، توجه لازم انجام نگرفته است.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، مکان گزینی، توسعه کالبدی فضایی، شهر بابل
|
  • Nasibeh Aliyani * Pages 7-18
    Over the past two decades, the growing number of cities has been driven by the transformation of rural centers into small cities, including the effects of the accelerated urbanization process on the spatial and demographic structure of the country, one of the villages that has just joined the city jelly in the city of Maklvan in Gilan province. The city of Maklvan in May 2012 brought together the 2 villages of Maklavan and Maklvan above the center of the Sardar Forest district of Fomen city as the city of Makluan to the country divisions, which seems to be the mechanism of transforming rural areas into cities that are flexible to the interests of the people National and environmental zone. The path to the development of science-based environmental studies and scientific understanding of the environment, due to the potential, the environmental assessment and a comprehensive and rational use of the land is. this study intends to also express the natural characteristics of the study area and access to the conditions and characteristics, to determine the degree of importance of these factors and characteristics of the development process and ultimately determine the appropriate future development using multi criteria evaluation of pay. given that the main objective of this study was to analyze the environment in Miami for sustainable development, studies and efforts of the appropriate highway north of the road was known as the first priority
    Keywords: : environmental capacity, multi-criteria assessment, sustainable urban, Maklavan
  • Saeid Kohjani Pages 19-26
    One of the applications of the climate in ground transportation is that we can estimate some of the characteristics of the weather and hydrology of the paths with little or no statistic statistics, since in many cases it is not possible to implement a road project only Due to the lack of long-term climatological data, the reason for using the IDW, SPlINE method, precipitation maps and its consequences in relation to the climatic, hydrological factors mentioned in the road construction projects in the Garmsar axis of Semnan In the longitude "10 51- 25 51 East and geographical area 30-35-35-44-4435 35 is located in the province of Semnan Provider We saw them in Figures 1 and 10 as a result of work, which can be used in ground transportation management.
    Keywords: The axis of Semnan_Garmsar - the method of IDW_SPlINE - geometric equilibrium
  • Mehdi Samimiyan *, Rahimeh Javadian Pages 27-44
    Imbalances and inequalities in the settlement systm and the need to achieve a balance of interest in the developmentand causes tente intermediatc in cities as one of the global straregy in this regrad it is essential to  evaluate the roleand function of these cities .in this regard it is essential to the role andevaluated the performance of these ities. Therefore,this article is to answer this question. Babol Ptansylhavtvanmndyhay system development in the region(province) what? In this paper, a method of cross-sectional study, which collected data from documents and librarymethod     % pplied, Also, to data  processing methods and quantitative models Nzyrmdl demographic,economic models used Vmdl hinterland the results show that the equilibrium population of the city of Babylon ableto play a role so no it increases regional imbalances. Dygrarzyaby aslo indicates that the  economic performance ofthe service has a strong  role in the development  and economic balance of the province, and can act. Also check theinfluence of Babylon show that singnificant shhrbkhsh devoted his services to the  hehinterland. Overall, theseresults suggest that in the middle of the city in the province of Babylon, as well as consistency of spatialdevelopment of the province can help.
  • Zeynab Karkeabadi *, Mehdi Asghari Pages 45-57
    Is a traditional Islamic dedication, according to which individuals and legal entities give part or all of their property to a state or private organization. This tradition has gained ground in Islamic ideology and has played a significant role in the development of Islamic cities. According to their worldview, The environment has always been interactive and influenced by each other. The effect of the worldview derived from religion on the creation of geographic landslides, especially in Islamic cities, has been of great importance. The waqf phenomenon as one of the forces of the city of Afarin and the facade of the Iranian-Islamic cities has had a great influence on shaping human artifacts and the formation of the physical spaces of cities. The endowment lands have also been influenced by their impact on the physical development of cities, as they have become out of the state during the physical development of the city (bayer, agriculture, gardens, etc.) and turned into urban texture. In this article, the city of Miami is considered as a small town in the province of Semnan, the main part of which is the endowment. By converting the city as the city center, the city quickly expanded and the lands of the endowment of agriculture changed their nature and turned into new urban landscapes. This paper tries to explore the role of waqf in shaping the general space of Islamic cities, especially the studied city, by relying on the field method and using the GIS technique.
    Keywords: Waqf, physical development, urban structure, Islamic cities
  • Younos Vakilaroaya *, Seyyed Mohammad Zargar Pages 58-76
    The events of the road to death in Semnan province during the years 2015 and 2016 were 304 and 261, respectively, and injuries were 4228 and 4395, respectively. Also, due to the fact that the province of Semnan is on the eastern side of the country, road traffic rates sometimes reach 1000 cars per hour. Therefore, the purpose of this study is to determine the preference of factors affecting the occurrence of road accidents. In this study, firstly, by investigating the sources and references related to the subject of research, the factors influencing road accidents were extracted and then, by aggregating the opinions of experts, these factors were classified. DEMATEL method was used to investigate the effecting and influencing factors. Finally, factors were ranked by the method of Analytical Network Process. The results of the ranking showed that the human factor had the greatest impact on road accidents, followed by vehicles, roads and environment.
    Keywords: Road accidents, DEMATEL Technique, Analytical Network Process
  • Ali Talebi *, Mahnaz Khosravi Pages 77-89
    Urban land use analysis examines how to use the distribution, conservation, spatial organization of urban activities and functions based on the needs and needs of the urban community. due to the disproportionate growth of cities and the imbalance of cities, it is important to organize and optimize urban landscapes in order to improve the quality of urbanization and balance. The rapid expansion of urban areas and, consequently, the adoption of land use policy consider urban utilization as one of the most important determinants in the urban issues of the country; however, due to the diversity of distribution of urban use and the impact of the use of variables Various, analyzing and explaining it has always encountered problems. Therefore, recognizing and applying methods that can contribute to such an important step will be a good step for the faculty of the faculty of literature. The study of the process of evolution of the spatial structure of Babylon shows that in the years prior to 1300, various neighborhoods of the city were formed based on ethnic, religious and religious characteristics and have enjoyed a calm and organic growth. But in recent years, the implementation of developmental policies, without thinking and adapting to existing facts, seems to have resulted in physical growth and increased spatial separation among the neighborhoods of the city. The results show, which are descriptive-analytical and also using GIS , are of a practical nature, show that in allocating urban utilities, both spatial and per capita urban considerations Not done.
    Keywords: Land Use, Location, Spatial Development, Babol