فهرست مطالب

مجله علوم و فنون باغبانی ایران
سال نوزدهم شماره 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • کورش وحدتی*، علیرضا مساح بوانی، مرتضی خوشخوی، پویا فکور، سعادت ساریخانی خرمی صفحات 403-418
    استفاده بهینه از منابع آب، خاک و هوا به عنوان یکی از ارکان اصلی تولید پایدار، مستلزم مکان یابی مناطق مستعد کشت در هر منطقه است. این پژوهش با هدف تعیین مناطق مستعد کشت گردو در ایران با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) انجام گرفت. بدین منظور، از داده های آماری 375 ایستگاه سینوپتیک برای عوامل اقلیمی، از داده های ماهواره آستر (Aster) با دقت مکانی 150 متر (معادل 5 ثانیه) برای عوامل زمین شناسی و از بانک اطلاعاتی تهیه شده از مدیریت منابع آب ایران برای عوامل ادافیکی استفاده شد. نقشه های اولیه براساس هر یک از فراسنجه های مورد مطالعه مانند مختصات جغرافیایی، دما، نیاز سرمایی، هدایت الکتریکی خاک و آب، رطوبت نسبی در فصل رشد و شیب زمین به دست آمد و در نهایت با تلفیق لایه های نام برده، نقشه نهایی مناطق مستعد کاشت گردو به صورت کلاس های قابلیت کشت در شبکه هایی با مساحت 2/2 هکتار ارائه شد. با توجه به نقشه به دست آمده مشخص شد که بالغ بر 582844 کیلومترمربع (36/%35) از مساحت کشور جزء زمین های قابل کشت گردو می باشد که به ترتیب 13/9، 70/16 و 54/9% به کلاس مطلوب، مناسب و به نسبت مناسب اختصاص دارد. هم چنین 1065351 کیلومترمربع از مساحت کشور (64/%64) نیز جز مناطقی هستند که برای کشت گردو پیشنهاد نمی شوند. براساس نقشه به دست آمده مشخص شد که بهترین مکان ها برای کاشت درختان گردو، نوار شمالی و شمال غربی و غرب کشور می باشد. هم چنین بخش هایی از استان کرمان، فارس، اصفهان و یزد نیز از مناطق مستعد و مناسب برای کشت گردو به شمار می روند.
    کلیدواژگان: ایران، سامانه اطلاعات جغرافیایی، گردوی ایرانی، نیاز سرمایی، عوامل اقلیمی
  • آزیتا شریفی، ناصر قادری، جلال خورشیدی*، تیمور جوادی صفحات 419-432
    توت فرنگی از میوه های ریز بازارپسند و سودمند به لحاظ ارزش غذایی است که تولید آن در شرایط گلخانه در حال افزایش است. در این پژوهش تاثیر دو محیط کشت (آمیخته پرلایت: کوکوپیت با نسبت 1:1 یا پوکه صنعتی) و سه غلظت هیومیک اسید (صفر، 300 و 600 میلی گرم در لیتر) به صورت کودآبیاری، بر عملکرد، تعداد میوه در بوته، وزن تک میوه و برخی ویژگی های زیست شیمیایی توت فرنگی رقم آروماس ارزیابی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی اجرا شد. نتیجه ها نشان داد که بیشترین تعداد میوه (42/18)، وزن تک میوه (39/17 گرم) و عملکرد (9/320 گرم) مربوط به بوته هایی بود که در محیط پرلایت: کوکوپیت کشت شده بودند. بیشترین میزان کربوهیدرات محلول برگ (7/36 میلی گرم در گرم بافت تر) و پروتئین محلول طوقه (79/0 میلی گرم در گرم وزن تر) مربوط به بوته هایی بود که در محیط پرلیت: کوکوپیت کشت شده و به ترتیب با 600 و 300 میلی گرم در لیتر اسید هیومیک تغذیه شده بودند. تاثیر محیط کشت و هیومیک اسید بر مقدار عنصرهای برگ بسته به نوع عنصر بسیار متفاوت بود. به طور کلی برای دست یابی به بیشترین عملکرد در توت فرنگی رقم آروماس، محیط کشت پرلایت: کوکوپیت و بیشترین غلظت هیومیک اسید استفاده شده (600 میلی گرم در لیتر) پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: پرلیت، کوکوپیت، پوکه، کربوهیدرات
  • سمیه رستگار*، ابراهیم پیشوایی، فریبا ابراهیمی صفحات 433-444
    کینو یکی از مهمترین رقم های نارنگی است که در کشور ما از اهمیت اقتصادی خاصی برخوردار می باشد. در این پژوهش، تاثیر محلول پاشی پیش از برداشت سالیسیلیک اسید (1 و 2 میلی مولار) و جیبرلیک اسید (50 و 100 میلی گرم در لیتر) بر کیفیت انبارمانی میوه نارنگی کینو بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح  بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1396 اجرا شد. بدین منظور درختان 6  ساله نارنگی در دو مرحله قبل از برداشت (سبز بالغ و درحال تغییر رنگ) محلول پاشی و در انتهای آذر برداشت و به مدت 60  روز در دمای 5 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 85% نگهداری شدند. بر اساس نتیجه های به دست آمده در پایان انبارمانی کمترین مقدار اسید قابل تیتر در غلظت 50 میلی گرم در لیتر جیبرلیک اسید در ترکیب با 1 میلی مولار سالیسیلیک اسید مشاهده شد. بیشترین و کمترین مقدار قند به ترتیب در میوه های شاهد و 50 میلی گرم در لیتر جیبرلیک اسید به همراه 1 میلی مولار سالیسیلیک اسید مشاهده شد. همه تیمارها به جز سالیسیلیک اسید 2 میلی مولار، نقش موثری در جلوگیری از کاهش وزن میوه نشان دادند. تیمار جیبرلیک اسید نقش موثری در حفظ اسکوربیک اسید میوه نشان داد. بیشترین مقدار L* (روشنایی) در تیمار جیبرلیک اسید 50 میلی گرم در لیتر به همراه سالیسیلیک اسید 1 میلی مولار مشاهده شد. بالاترین مقدار a* (قرمزی) (9/21) در سالیسیلیک اسید 2 میلی مولار مشاهده شد. در نهایت بر اساس شاخص های ارزیابی شده، تیمار جیبرلیک اسید 50 میلی گرم در لیتر به همراه سالیسیلیک اسید 1 میلی مولار به عنوان بهترین تیمار معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: تنظیم کننده رشد گیاهی، عمر انباری، کیفیت، نارنگی
  • مژده یوسفی، فاطمه ناظوری*، سید حسین میردهقان، محمدحسین شمشیری صفحات 445-458
    لیموآب دارای ارزش غذایی و اقتصادی بالایی می باشد ولی به دلیل انبارمانی کوتاه، مصرف تازه خوری آن در مقایسه با روش های فرآوری کمتر است. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر غلظت های مختلف سالسیلیک اسید (صفر، 1، 2 و 3 میلی مولار) بر ویژگی های کمی و کیفی لیموآب در مدت انبارمانی (صفر، 20، 40 و 60 روز) صورت گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کامل تصادفی با 4 تکرار (10میوه در هر تکرار) انجام شد. بعد از غوطه وری میوه ها به مدت 5 دقیقه در محلول سالسیلیک اسید و بسته بندی در ظرف های یک بار مصرف پلاستیکی در سردخانه با دمای °C 1±4 و رطوبت نسبی 5±85% نگه داری شدند. نتیجه ها نشان از کاهش ترشی، عطر و افزایش تلخی میوه در مدت انبارمانی داشت. میوه های تیمارشده با سالسیلیک اسید 3 و 2 میلی مولار بیشترین (%60) مقدار ترشی را در روز 60 انبار نسبت به شاهد داشتند. سالسیلیک اسید 1 میلی مولار توانست کمترین میزان تلخی میوه (%20)، قهوه ای شدن فلاودو و مالون دی آلدهید را نسبت به شاهد در 60 روز انبارمانی داشته باشد. سالسیلیک اسید 3 میلی مولار کمترین میزان پوسیدگی و سرمازدگی و بیشترین میزان ترشی میوه و ترکیب های فنولی (%66) را داشت. تیمار سالسیلیک اسید باعث حفظ ترشی میوه، فعالیت آنتی اکسیدانی، کنترل پوسیدگی، سرمازدگی، قهوه ای شدن فلاودو و مالون دی آلدهید شد. در کل، کاربرد سالسیلیک اسید 2 و 1 میلی مولار باعث حفظ برخی از ویژگی های کمی و کیفی میوه لیموآب در مدت 60 روز نگه داری در دمای C° 1±4 شد.
    کلیدواژگان: پوسیدگی، انبارمانی، سرمازدگی، قهوه ای شدن فلاودو
  • صابر محمدنیا، مریم حقیقی*، علی فرهادی صفحات 459-468
    آزمایشی برای بررسی اثر پیوند خیار (Cucumis sativus L. 'Super Dominos') روی پایه های کدو مسمایی توده ساری  (Cucurbita moschata) (Rs) و کدو قلیانی (Lagenaria siceraria) (Rg) و مقایسه آن با خیارهای بدون پیوند (Rn) و خیارهای پیوند شده روی پایه خیار (Rc)، برنامه ریزی شد. این پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح به طورکامل تصادفی با دو تیمار دمایی با چهار تکرار در گلخانه پژوهشی دانشگاه صنعتی اصفهان اجرا گردید. تیمارهای دمایی شامل دمای بهینه رشد خیار (2±27 درجه سلسیوس) و دمای کمینه رشد خیار (2±15 درجه سلسیوس) به ترتیب به عنوان شاهد و تنش دمایی پایین در نظر گرفته شد. نتیجه های آزمایش حاضر نشان داد که غلظت نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم با کاهش دما کاهش یافت در حالی که غلظت سدیم افزایش یافت. بهره وری استفاده از نیتروژن، فسفر، پتاسیم و سدیم با کاهش دما افزایش یافت، اما در کلسیم و منیزیم کاهش معنی داری را نشان داد. به طور کلی، پایه های  بومی باعث بهبود جذب عنصرها توسط خیار پیوندی شد. استفاده از پایه قلیانی نسبت به دیگر پایه ها بر مقدار جذب عنصرهای نیتروژن، پتاسیم، فسفر و منیزیم تاثیر مثبت و به سزایی داشته است.
    کلیدواژگان: خیار، نیتروژن، تنش سرمایی، پیوند
  • سید مهدی میرباقری، روح الله کریمی* صفحات 469-482
    مدیریت تغذیه در فصل رشد، تاثیر زیادی بر مقدار تولید و انباشت متابولیت های ثانویه در حبه های انگور دارد. به منظور بهبود شاخص های کیفی و آنتی اکسیدانی انگور بیدانه سفید با کاربرد برگی سولفات پتاسیم (صفر، 5/1 و 3%) و کلات آهن (صفر، 5/0 و 1%)  پژوهشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در یک باغ تجاری در سال های 1396-1395 در ملایر اجرا شد. میوه ها بر اساس شاخص بلوغ برداشت و مقدار فلاونوئید و فنول کل، آنتوسیانین کل، ویتامین C، رسوراترول و وینیفرین، ظرفیت آنتی اکسیدانی و فعالیت آنزیم های کاتالاز، گایاکول پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز میوه اندازه گیری شد. بر اساس نتیجه ها، بیشترین مقدار آنتوسیانین و ویتامین C میوه به ترتیب مربوط گیاهان انگور تیمار شده با  کلات آهن 1% و سولفات پتاسیم 5/%1 به تنهایی بود. بیشترین مقدار فنول کل با تیمار سولفات پتاسیم 5/1% در ترکیب با کلات آهن 1% به دست آمد. کمترین مقدار فنول کل مربوط به تاک های انگور شاهد بود. بیشترین غلظت رسوراترول و وینیفرین در تاک های تیمار شده با سطح های متوسط هر دو کود مشاهده شد. ظرفیت آنتی اکسیدانی حبه ها با تیمار ترکیبی سطح های متوسط هر دو کود بیشترین بود. تاک های انگور تیمار شده با سطح های مختلف پتاسیم در ترکیب با سطح سوم آهن مقدار فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز بیشتری داشتند. بیشترین فعالیت آنزیم کاتالاز مربوط به تیمار کلات آهن 5/0% در ترکیب با سولفات پتاسیم 3% بود. بیشترین فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز مربوط به تیمار سولفات پتاسیم 5/1% در ترکیب با کلات آهن 5/0% بود. کمترین فعالیت همه آنزیم ها مربوط به تاک های شاهد بود.
    کلیدواژگان: استیلبن ها، انگور، آنزیم های آنتی اکسیدان، کوددهی، متابولیت های ثانویه
  • جواد فتاحی مقدم*، ابوذر هاشم پور صفحات 483-496
    حفظ ارزش غذایی و ترکیب های زیست فعال میوه ها در دوره انبارداری از اهمیت بالایی برخوردار است. در این پژوهش، اثر محلول پاشی کلراید کلسیم (صفر، 1، 2 و 4%) طی سه مرحله (120، 140 و 160 روز پس از تمام گل) روی کیفیت میوه رقم های مرکبات شامل پرتقال های تامسون و مورو ((Citrus sinensis cvs Thomson and Moro و نارنگی پیج (C. reticulata cv. Page) بررسی شد. میوه ها پس از برداشت در دمای 5 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 85% به مدت 60 روز نگهداری شدند. برخی شاخص های زیست شیمیایی گوشت و پوست در روزهای صفر، 30 و 60 انبارداری اندازه گیری شد. نتیجه ها نشان داد که مقدار اسکوربیک اسید، فلاونوئید کل، فنول کل و ظرفیت آنتی اکسیدانی در بافت گوشت و پوست میوه های محلول پاشی شده طی انبارداری به طور معنی داری بالاتر از شاهد بود. افزون بر این، در بافت گوشت میوه های محلول پاشی شده با کلراید کلسیم (به ویژه تیمارهای 2 و 4%) مقدار نارینجین (در تامسون)، هسپریدین (در تامسون و پیج)، نئوهسپریدین و کوئرستین (در تامسون و مورو) در پایان انبارداری بالاتر از شاهد بود. بر اساس یافته های این پژوهش می توان پیشنهاد کرد که محلول پاشی میوه های مرکبات با 4% کلراید کلسیم می تواند راهکار مفیدی برای حفظ یا افزایش ترکیب های زیست فعال و ظرفیت آنتی اکسیدانی رقم های نام برده طی انبارداری باشد.
    کلیدواژگان: ترکیب های فلاونوئیدی، پس از برداشت، نارینجین، نئوهسپریدین، هسپریدین
  • ابراهیم عابدی قشلاقی* صفحات 497-508
    کیوی یک تاک چوبی با رشد زیاد و خزان دار است که می تواند به چندین روش افزایش یابد. با این وجود، گیاهچه ها دارای سیستم ریشه دهی قوی و گسترده تری از قلمه ها هستند. هدف از انجام این پژوهش دستیابی به یک روش ساده و عملی برای کشاورزان برای افزایش درصد تنژگی بذرهای کیوی رقم هایوارد بود. این پژوهش با پنج تیمار چینه سرمایی (2، 3، 4، 5 و 6 هفته) در دمای 4 درجه سلسیوس با سه تکرار در پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری واقع در شهرستان رامسر انجام گرفت. نتیجه ها نشان داد که ویژگی های رویشی گیاهچه ها مانند طول ساقه چه، طول گیاهچه و هم چنین تعداد گیاهچه ها با یک برگ حقیقی در بین تیمارهای چینه سرمایی اختلاف معنی داری داشت. در آزمایش تترازولیوم میانگین درصد بذرهای زنده 22/72% محاسبه شد. در تیمار بدون چینه سرمایی هیچ بذری تا پایان آزمایش نتنژید، اما بذرهایی که چینه سرمایی دریافت کردند بین 00/16 تا 78/39% در تیمارهای مختلف تنژگی نشان دادند. بیش ترین سرعت تنژگی (67/%2)، شاخص تنژگی بذر (96/18)، شاخص بنیه بذر (52/1935)، میانگین تنژگی روزانه (17/1 بذر در روز) و ارزش تنژگی (58/1) و ارزش بیشینه (13/1) در تیمار 4 هفته چینه سرمایی مشاهده شد. بنابراین، بذرهای کیوی هایوارد برای شکستن خفتگی و رسیدن به بیشینه تنژگی به 4 هفته چینه سرمایی نیاز دارند.
    کلیدواژگان: بذر، تنژگی، دما، گیاهچه، هایوارد
  • فرشته حیدر قلی نژاد*، حسین مرادی، مهناز کریمی، وحید اکبرپور صفحات 509-518
    گیاه خرفه (Portulaca oleracea L.) حاوی ماده های موثر ارزشمندی مانند دوپامین، نورآدرینالین و امگا-3 است. افزایش متابولیت های ثانویه به وسیله محرک های شیمیایی کاربرد گسترده ای در کشت بافت گیاهان دارویی دارد. هدف از انجام این آزمایش در ابتدا بررسی نقش تنظیم کننده های رشد گیاهی در تولید پینه خرفه و سپس تعیین مقدار دوپامین پینه گیاه خرفه زیر اثر محرک شیمیایی متیل جاسمونات بود. در آزمایش اول اثر بنزیل آمینو پورین (BAP) با غلظت های صفر، یک و دو میلی گرم بر لیتر و 2,4-D با غلظت های صفر، 5/0 و 5/1 میلی گرم بر لیتر، بر پینه زایی دو ریزنمونه برگی و مریستم بررسی شد. بهترین پینه زایی در ریزنمونه برگ با درصد انگیزش پینه 100%، وزن تر 121 میلی گرم و قطر پینه 1/5 میلی متر در ترکیب دو میلی گرم بر لیتر BAP و 5/0 میلی گرم بر لیتر 2,4-D به دست آمد. در آزمایش دوم اثر متیل جاسمونات در غلظت های صفر، 100 و 200 میکرومولار طی دو، چهار و شش روز بر تولید دوپامین پینه بررسی شد. مقدار دوپامین بعد از تهیه عصاره از تیمارهای مختلف با دستگاه کروماتوگرافی مایع اندازه گیری گردید. بالاترین مقدار دوپامین در غلظت 200 میکرومولار طی دو روز (685/0 میلی گرم بر لیتر) به دست آمد. استفاده از متیل جاسمونات در تمامی تیمارها سبب افزایش دوپامین نسبت به شاهد شد. بنابراین متیل جاسمونات محرکی موثر در افزایش متابولیت ثانویه در خرفه است.
    کلیدواژگان: اکسین، الیسیتور، سیتوکنین، گیاه دارویی، متابولیت های ثانویه
  • محبوب لطفی، وحید زرین نیا *، مجتبی دلشاد، امیر موسوی، فرشته نعمت اللهی صفحات 519-532

    بیماری پژمردگی آوندی گوجه فرنگی ناشی از قارچ lycopersici Fusarium oxysporum f. sp.، یکی از مهمترین بیماری های این محصول به شمار می آید. با توجه به خطرهای زیست محیطی که ناشی از مصرف بی رویه سموم شیمیایی است، استفاده از روش های غیرشیمیایی و طبیعی جهت کنترل عوامل بیماری زا، ضروری به نظر می رسد. لذا این پژوهش برای بررسی اثرهای ضد قارچی نانوذرهای نقره سبز ساخت، در شرایط درون شیشه ای (in vitro) و برون شیشه ای (in vivo) روی قارچ Fusarium.oxysporum f.sp. lycoperisici به صورت فاکتوریل، در قالب طرح کامل تصادفی و در سه تکرار انجام شد. تیمارها در شرایط درون شیشه ای (in vitro) شامل شاهد (آب مقطر)، سوسپانسیون نانوذره های نقره و عصاره پوست نارنج در غلظت‎های 25، 75، 100 و 120 میلی‎گرم در لیتر در نظر گرفت شد و تاثیر آن ها بر میزان بازدارندگی از رشد سویه های F1 و F16 این قارچ ارزیابی شد. سپس، تاثیر موثرترین تیمار (سوسپانسیون نانوذره های نقره بهینه شده در شرایط تاریکی و نور) در چهار سطح 50، 100، 200 و 300 میلی‎گرم در لیتر و تیمار سوسپانسیون قارچ در دو مرحله پیش تیمار و پس تیمار بر ویژگی های ریخت شناسی گیاه گوجه فرنگی و شدت و شیوع بیماری پژمردگی آوندی فوزاریومی بررسی شد. نتیجه های آزمایشگاهی نشان داد نانوذره های نقره در شرایط تاریکی در غلظت 120 میلی‎گرم در لیتر بهترین تاثیر را در بازدارندگی رشد سویه ها داشتند. در پژوهش های گلخانه ای، تیمار نانوذر ه های نقره توانست شدت و شیوع بیماری را کاهش دهد، اما در بین غلظت های مختلف نانوذره های نقره در شرایط تاریکی، غلظت 300 میلی گرم در لیتر به واسطه اثرهای سمی خود، بیشترین تاثیر را در کاهش عملکرد گوجه فرنگی به همراه داشت.

    کلیدواژگان: شدت وشیوع بیماری، گوجه فرنگی، نانوذره های سبز نقره، اثرات ضد میکروبی، فوزاریوم
|
  • Kourosh Vahdati*, Alireza Massah Bavani, Morteza Khosh, Khui, Poya Fakor, Saadat Sarikhani Khorami Pages 403-418
    The efficient use of water resources, soil, and climate parameters as the main pillars of plant sustainable production requires land suitability evaluation for each crop and area. This research was conducted to evaluate land suitability for walnut cultivation in Iran using geographic information system (GIS). For this purpose, the climate data obtained from 375 synoptic stations of Iran, the geographical data obtained from ASTER satellite with a precision of 150 m (5 seconds) and the edaphic data obtained from a database prepared by Iran's Water Resources Management were used. In this regard, the initial maps (layers) were obtained based on the studied parameters including geographic coordinates, temperature, chilling requirement, electrical conductivity of soil and water, relative humidity, and land slope. Finally, the final mapping of suitable areas for walnut cultivation was presented as land suitability classification by combining these layers. The results showed that around 582844 km2 (35.36%) of Iran is suitable (to fairly suitable) for walnut cultivation. In the other hands, 9.13, 16.70, and 9.54% of Iran’s area are best, suitable, and fairly suitable for walnut cultivation, respectively. Also, 1065351 km2 (64.64%) of Iran is not recommended for walnut cultivation. Based on the obtained maps, the suitable areas for walnut cultivation in Iran are northern strip and northwestern and western provinces of Iran. Also, parts of Kerman, Fars, Isfahan, and Yazd provinces are considered as suitable areas for walnut cultivation.
    Keywords: ArcGIS, Chilling requirement, Climate factors, Iran, Persian Walnut
  • Azita Sharifi, Naser Ghaderi, Jalal Khorshidi*, Taimoor Javadi Pages 419-432
    Strawberry is one of the most popular and beneficial fruits in viewpoint of nutritional value which its production is increasing in greenhouse. In this study the effects of two culture media (perlite + cocopeat with 1:1 ratio or Pumice) and three concentrations of humic acid (0, 300, and 600 mg L-1) as fertigation method, on yield, number of fruit per plant, fruit weight and some of biochemical characteristics of Fragaria ×ananassa Duch. cv. Aromas were evaluated. The experiment was conducted as factorial based on completely randomized design. The highest number of fruit (18.42), single fruit weight (17.39 g) and yield (320.9 g) was observed in plants that were grown in cocopeat media. The highest content of soluble carbohydrate of leaf (36.7 mg/g fresh weight) and soluble protein of crown were observed in plants which grown in perlite + cocopeat media and received 600 and 300 mg L-1 humic acid, respectively. The effect of culture media and humic acid on the amount of leaf nutrients was very different depend on nutrient type. In general, to obtain the highest fruit yield in strawberry (cv. Aromas), cocopeat media and the highest concentration of humic acid (600 mg L-1) is recommended.
    Keywords: Perlite, Cocopeat, Pumice, Carbohydrate
  • Somayeh Rastegar*, Ebrahim Pishvaei, Fariba Ebrahimi Pages 433-444
    Kinnow is one of the most important cultivars of mandarin with a special economic importance in Iran. The purpose of this study was to investigate the effects of preharvest applications of salicylic acid and gibberellic acid on the storage quality of Citrus reticulate Blanco cv. Kinnow fruit. A factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with 3 replications in 2017. The six-year-old trees of mandarin were sprayed in two stages before harvest and fruits were harvested at the end of February and kept at 5 °C and 85% relative humidity for 60 days. Based on the results obtained, at the end of the storage, the lowest levels of acidity were observed at 50 mg L-1 gibberellic acid plus 1 mM salicylic acid. The highest and the lowest TSS levels were observed in non-treated fruits along with 50 mg L-1 gibberellic acid plus 1 mM salicylic acid. All treatments, with the exception of salicylic acid 2 mM, showed a significant role in preventing weight loss.Gibberellic acid treatment has a significant role in preserving the vitamin C of the fruit. The highest L* value (lightness) was observed in gibberellic acid treatment with 50 mg L-1 with 1 mM salicylic acid. The highest a* (21.9) (redness) was observed in salicylic acid 2 mM.
    Keywords: Plant growth regulators, Storage life, Quality, Mandarin
  • Mozhdeh Yousefi, Fatemeh Nazoori*, Hossein Mirdehghan, Mohammad Hossein Shamshiri Pages 445-458
    Lime fruits has including economic and nutritional value but the fresh consumption of this fruit compare to processing methods is less, because of its low storage capacity. This research has been designed for study the effects of different concentrations of salicylic acid (0, 1, 2 and 3 mM) on quantitative and qualitative characteristics of lime fruit in storage period (0, 20, 40 and 60 days). This research based factorial on completely randomized design with four replications (10 fruit per replication). Each treatment was immersed in salicylic acid for 5 minutes and after drying, were packed in disposable containers and transferred in storage at temperature of 4±1 ° C with relative humidity 85 ± 5 ° C. The results showed during storage, fruit acidity and aroma were decreased and fruit bitterness was increased. 60 days after storage, salicylic acid 3 and 2 mM, compare to the control recorded the highest fruit acidity (60%). At the end of storage salicylic acid 1 mM compare to the control had the lowest fruit bitterness (20%), flavedo browning and malondialdehyde. After 60-day storage, the lowest chilling percentage and decay and highest acidity and phenolic compound (66%) related to salicylic acid 3 mM compare to control. Salicylic acid had protected fruit acidity and antioxidant activity and prevented decay, chilling injury, browning and malondialdehyde. It seems that the use of salicylic acid 2 and 1 mM can maintain some qualitative and quantitative properties of lime fruit during 60 days of storage at 4 ± 1 °C.
    Keywords: Browning felavdo, Chilling injury, Citrus, Decay, Storage
  • Saber Mohamadnia, Maryam Haghighi*, Ali Farhadi Pages 459-468
    An experiment was designed to investigate the effect of grafting Cucumis sativus var. Super daminos on Cucurbita moschata (Rs) and Lagenaria siceraria (Lg)which is comparing with non-grafting of Cucumis sativus var. Super daminos (Rn) and self-grafting (Rc). The experiment carried out as a factorial experiment based on complete randomized design (CRD) with 4 replicates in two temperature treatments in the greenhouse of Isfahan University of Technology. Treatments were temperature included optimum temperature (27±2°C) and cold temperature (15±2°C). The results showed that concentrations of N, P, K, Ca, and Mg decreased in low temperature and Na concentration was increased. Nutrient use efficiency of N, P, K, and Na was increased with decreasing temperature and the concentrations of Ca and Mg was decreased. Generally, endemic rootstock could improve the grafting cucumber nutrient absorbtion so the result of this experiment showed that Lagenaria siceraria compare with other rootstock improved the N, P, K and Mg absorption.
    Keywords: Cucumber, Nitrogen, Cold stress, Grafting
  • Seyed Mehdi Mirbaqeri, Rouhollah Karimi* Pages 469-482
    Nutrition management in growth season has a main effect on production and accumulation of secondary metabolites in grapevine berries. In this research the effects of foliar application of potassium sulfate (K; 0, 1.5, and 3%) and iron chelate (Fe; 0, 0.5, and 1%) on accumulation of resveratrol and viniferin and antioxidant capacity of ‘Bidaneh Sefid’ grape berries was evaluated. This study was carried out as a factorial experiment based on completely randomized block design in commercial vineyard located in Malayer city during 2016-2017. The fruits were harvested based on maturity index. Some characteristics of berries such as flavonoids, total phenols, anthocyanin, vitamin C, resveratrol, viniferin, antioxidant capacity, catalase, guaiacol peroxidase, and ascorbate peroxidase were measured. Based on the results, the highest berry total anthocyanin and vitamin C was related to sprayed vines with 1% Fe- EDDHA and 1.5% potassium sulfate in solely respectively. The highest total phenol observed in vines sprayed with 1.5% potassium sulfate in combination with 1% Fe- EDDHA. However, the lowest total phenol content was found in control vines. The highest berries resveratrol and viniferin concentration was observed in vines sprayed with moderate doses of both fertilizers. Moreover, berry antioxidant capacity of vines treated with moderate doses of both fertilizers was found to be highest. Nutrient -treated vines with both fertilizers at third level showed the higher guaiacol peroxidase in compared to others plants. The highest catalase activity of berries was related to vines treated with 3% potassium sulfate in combination with 0.5% Fe- EDDHA. However, the maximum ascorbate peroxidase was obtained with 1.5% potassium sulfate in combination with Fe-EDDHA at 0.5% concentrations. The lowest activity of all enzymes was obtained in control un-treated vines.
    Keywords: Anti-oxidant enzymes, Fertilization, Grapevine, Secondary metabolites, Stilbenes
  • Javad Fattahi Moghadam*, Abuzar Hashempour Pages 483-496
    Bioactive components play an important role in human health. In general, bioactive compounds of fruits decline during storage.  Therefore, maintaining fruits bioactive compounds during storage is very important. In this study, effects of pre-harvest CaCl2 sprays (0, 1, 2, and 4%) at different fruit development stages (120, 140, and 160 days after full bloom) on maintaining fruit quality of three citrus cultivars (Citrus sinensis cvs Thomson, Moro and Citrus reticulata cv Page) during storage were investigated. After harvest, fruits were stored at 5˚C and 85% relative humidity for 60 days. Then, some biochemical characteristics of the fruits peels and pulps were determined at 0, 30, and 60 days of storage. Results showed that, total ascorbic acid, total phenol, total flavonoid and antioxidant capacity in peels and pulps of CaCl2 treated fruits were significantly higher (especially those treated with 2 and 4 % CaCl2) than control in each storage period. Results also showed that naringin (in ‘Thomson’), hesperidin (in ‘Thomson’ and ‘Page’), neohesperidin and quercetin (in ‘Thomson’ and ‘Moro’) of CaCl2 treated fruits pulps were higher (especially those treated with 2 and 4 % CaCl2) than control. Based on the findings of this study it could be suggested that 4% CaCl2 pre-treatment is a useful strategy to maintain or increase bioactive compounds and antioxidant capacity of citrus fruits (‘Thomson’, ‘Moro’, and ‘Page’) during storage.
    Keywords: Flavonoid compounds, Hesperidin, Naringin, Neohesperidin, Postharvest
  • Ebrahim Abedi Gheshlaghi* Pages 497-508
    Kiwifruit is a fast-growing deciduous woody vine that can be propagated in several ways. Nevertheless, seedlings have a strong and widespread system of roots than cuttings. The aim of this study was to find a simple and practical method for farmers to increase the germination percentage of kiwifruit seeds. This study was performed in a completely randomized design with five treatments of Cold Stratification (2, 3, 4, 5, and 6 weeks) at 4 ° C with three replications in the Citrus and Subtropical Fruit Research Center. The results showed that vegetative traits of seedlings such as stem length, seedling length, and number of seedlings with one true leaf were significantly different among stratification treatments. In the tetrazolium test, the average percentage of viable seeds was 72.22%. In non-stratified seeds, no germination was observed until the end of the experimental period, but the chilling stratified seeds showed 16.00 to 39.78% germination in different treatments. The highest germination rate (2.67%), seed germination index (18.96), seed vigor index (1935.52), mean daily germination (1.17 Seed per day), germination value (1.58), and peak value (1.13) were observed in 4 weeks Cold Stratification at 4±0.5 ˚C. Therefore, Hayward kiwifruit seeds need 4 weeks of Cold Stratification at 4±0.5 ˚C to break the dormancy and reach maximum germination.
    Keywords: Germination index, Seed, Seedling, Temperature, Hayward
  • Fereshteh Heidargholinezhad*, Hossein Moradi, Mahnaz Karimi, Vahid Akbarpour Pages 509-518
    Purslane (Portulaca oleracea L.) contains valuable ingredients such as dopamine, noradrinalin and omega-3. The increase of secondary metabolites by elicitors is widely used in tissue culture of medicinal plants. The aim of this study was to assess effect of plant growth regulators on callus induction and amount of dopamine in callus tissue of purslane under the influence of methyl jasmonate as an elicitor. For this purpose, in the first experiment the interaction effects of different concentrations of BAP (0, 1, and 2 mg L-1) and 2,4-D (0, 0.5, and 1.5 mg L-1) on two kinds of explants (leaf and meristem) was examined. The best callogenesis was obtained in the leaf explants with maximum callus induction (100%), fresh weight (121 mg), and callus diameter (5.1 mm) by combined application of 2 mg L-1 BAP and 0.5 mg L-1 2,4-D. In the second experiment the effects of methyl jasmonate application (0, 100, and 200 µM) on dopamine production of calluses during 2, 4, and 6 days of treatment were investigated. After extract preparation of different treatments, the amount of dopamine was determined by HPLC. The highest amount of dopamine (0.685 mg L-1) was obtained in concentrations of 200 µM after two days of treatment. Application of methyl jasmonate enhanced dopamine content in all treatments compared to the control. Therefore, methyl jasmonate which is an effective elicitor to increase secondary metabolite in purslane.
    Keywords: Auxin, Cytokinin, Elicitor, Medicinal plant, Secondary metabolites
  • Mahbob Lotfi, Vahid Zarinnia *, Mojtba Delshad, Amir Mousavi, Fereshte Nematollahi Pages 519-532

    Wilting disease caused by Fusarium oxysporum f.sp lycopersici is one of the most important tomato diseases. Regarding to the destructive effects of overuse of chemical pesticides in the environment, applying of nonchemical compounds for plant disease control is unavoidable. Therefore the goal of this research was producing of green silver nanoparticles and understanding of their fungicide effects on F1 and F16 strains of F.o.f.sp.lycopersici. For this reason, fungicide effects of Ag NPs that were made under dark and lighting conditions, investigated by factorial method under CRD examination with three replications for each treatments. All experiments were done under in vitro and in vivo conditions. Treatments were distilled water as negative control, 25, 75, 100 and 120 mg L-1 concentrations of Ag NPs suspension and aqueous sour orange extract. More effectively treatments regarding to their capability for highest inhibitory effects on fungal growth under in vitro condition were selected and used for in vivo experiments. These treatments were 50, 100, 200 and 300 mg L-1 concentrations of Ag NPs (were made under dark and lightening conditions) that were applying as pre and post treatments on diseased tomato plants by F.o.f.sp.lycopersici. Morphological properties, disease incidence (DI) and disease severity (DS) were evaluated in this section. Finally the results of this research show that, 120 mg L-1 concentration of Ag NPs (were made under dark condition) had the highest inhibitory effects on F1 and F16 strains of F.o.f.sp.lycopersici under in vitro condition. Also under in vivo condition, 300 mg L-1 concentration of Ag-NPs (were made under dark condition) was more effectively than other concentrations and it could be reducing DI and DS. But yield of tomato with 300 mg L-1 concentration of Ag-NPs was reduced regarding to Ag NPs toxicity effects.

    Keywords: Disease severity, Disease incidence, Tomato, Silver nanoparticles, anti microbial effect Fusarium wilt