فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ اسلام - سال هشتم شماره 30 (تابستان 1397)

پژوهش نامه تاریخ اسلام
سال هشتم شماره 30 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین علی بیگی، شهرام یوسفی فر*، عثمان یوسفی صفحات 5-30
    جاذبه های بازرگانی جزیره العرب باعث جذب شماری از پیروان ادیان الهی در نواحی یمن، نجران، شمال شبه جزیره و به صورت پراکنده، عمان شده بود. در بحرین نیز، برخی از قبایل عرب به مسیحیت گرویده بودند. ظهور اسلام روابط جدیدی را با جماعات مسیحی ایجاب کرد و تعاملات تازه ای را با ایشان تحت نظمی متفاوت تر از قبل در شبه جزیره پدید آورد. بنا به رویکردهای متفاوتی که جماعات مسیحی در برابر حکومت اسلامی اتخاذ می کردند، مواضع سیاسی و نظامی پیامبر6 نیز آشکارا متفاوت می شد. در این پژوهش، مواضع و راهبردهای سیاسی و نظامی دوره پیامبر نسبت به جوامع مسیحی شبه جزیره بررسی خواهد شد تا به این پرسش پاسخ داده شود که چرا در برخی مواضع این دوره، نسبت به مسیحیان تنوع دیده می شود.
    برای پژوهش این موضوع با روش مطالعات تاریخی، منابع مربوط مطالعه و داده های مربوط، به منظور سنجش فرضیه ها و آزمون متغیرهای دخیل در موضوع، جمع آوری شد. یافته های پژوهش بیانگر این است که در دوره پیامبر، سیاست های تعامل یا تقابل با مسیحیان بر اساس احکام قرآن و نیز نوع رفتار مسیحیان شکل می گرفت. بر این اساس، مسیحیان جنوب و غرب شبه جزیره، که به برتری پیامبر گردن نهادند، با پرداخت جزیه از آزادی های دینی و مذهبی برخوردار شدند و نقش خود را در اقتصاد نجران حفظ کردند. ولی مسیحیان شمال شبه جزیره، بنا به علل مختلف، مواضع خصمانه ای برابر پیامبر اتخاذ کردند و با تقابلات نظامی روبه رو، و درنهایت، وادار به عقد قرارداد های صلح و پرداخت جزیه شدند.
    کلیدواژگان: جزیره العرب، پیامبر(ص)، مسیحیت، یمن، نجران، اهل کتاب
  • زهره باقریان، محمدعلی چلونگر*، اصغر منتظرالقائم صفحات 31-54
    معجم الصحابه ی بغوی از جمله مهم ترین منابع صحابه نگاری قرن سوم و چهارم هجری است که همانند سایر منابع معرفتی در حوزه تاریخ، تاریخ نگاشته ای شفاف و خنثی نیست که واقعیت های اجتماعی، سیاسی، و مذهبی را عینا بازگو کند، بلکه حقایق را تحریف یا پنهان کرده است. این دسته از منابع بازتابی دقیق و منطبق بر عینیت نیستند، بلکه به نوعی بازنمایی اراده و اندیشه های مورخ اند و تحت تاثیر بافت های زمانه مولف تدوین شده اند. در این منبع نیز، نمود تفکرات مولف درباره روایات مربوط به خلفای راشدین، که در برهه ای از تاریخ، خود تفکرساز بوده اند، بیشتر است. پژوهش پیش رو درصدد است بر اساس روش تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف، به این مسئله بپردازد که الگو و نحوه بازنمایی روایات معجم الصحابه درباره خلفای سه گانه و علی7، بازتاب کدام معانی از گفتمان های سیاسی-مذهبی جامعه است. بنابراین این پژوهش نوعی تحقیق متن محور است که چگونگی شکل گیری قدرت (سیاسی-مذهبی و.. .) در متن بغوی را، که در آن با برجسته سازی یک اندیشه و طرد سایر اندیشه ها درحقیقت به تقویت آن قدرت پنهان پرداخته شده، تفسیر و تبیین کند.
    کلیدواژگان: صحابه نگاری، خلفای راشدین، معجم الصحابه ی بغوی، تحلیل گفتمان انتقادی
  • یاسمن یاری*، علی محمد ولوی صفحات 55-74
    در این پژوهش، راهبردی نوین در قرن نوزدهم در انگاره سازی از چهره پیامبر اسلام در متون تولیدشده توسط یکی از اسلام شناسان غربی، به نام ویلیام هنری تمپل گاردنر[1] (1873-1927) واکاوی شده است. مسئله این تحقیق بررسی نوعی راهبرد است که در موضعی مغرضانه می کوشد با پوششی علمی و ظاهرا عاری از سوگیری پیامبر اسلام را معرفی کند. انگاره های تولیدشده در این راهبرد در پی نشان دادن اسلام و پیامبر این دین مبین به غرب نیست و تنها در پی اثبات ناتوانی حضرت محمد6 در ایجاد دینی جهان شمول و مقبول برای تمام زمان ها است. بسیاری از اندیشه های مغرضانه پیش از تمپل در غرب مسیحی پیامبر اسلام6 را به مخاطب مسیحی و غربی دروغین معرفی می کردند، اما گاردنر، که فعالی مذهبی در مصر بود، سعی کرد در زمانه ای که این کشور در تلاش برای کسب آزادی از استعمار بود، انگاره ای جدید درباره بخشی از هویت ملی و مذهبی این مردم ارائه دهد و درنتیجه، شیوه ای دیگر در این دشمنی پیش گرفت. وی کوشید اذهان مسلمانان را با این اندیشه اقناع کند که پیامبر دین مبین اسلام6 متعلق به زمانه ای است که در آن ظهور یافت و بنابراین، آموزه های او برای تمام زمان ها و مکان ها کارایی ندارد. به عکس، در این دیدگاه، حضرت مسیح7 پادشاه و سرور جهان در کل ادوار و با ویژگی هایی جهان شمول معرفی می شود. این راهبرد ممکن بود بدون اینکه مخاطب را برانگیزد، او را آماده قبول گذر از هویت اسلامی خود کند.
    کلیدواژگان: ویلیام هنری تمپل گاردنر، تبشیر، حضرت محمد(ص)، مصر، استعمار
  • سعید کاظمی، محمدرضا بارانی* صفحات 75-92
    ادریس بن عبدالله، بازمانده جنبش شهید فخ، حکومتی در مغرب الاقصی (172-375) پایه ریزی کرد. گزارش های تاریخی درباره ماهیت مذهبی دولت ادریسیان اختلاف دارند. پیوند خانوادگی بنیان گذار این حکومت با خاندان پیامبر6 نشانه باورهای شیعی آن دانسته شده است. رواج اعتقادات مالکی و معتزلی در قلمرو این حکومت از یک سو، و عملکرد ادریسیان و باورهای آنان به اندیشه های زیدیه ازسوی دیگر، و همچنین سازش با امویان اندلس و عبیدیان و خواندن خطبه به نام آنان و بعضا همراهی ایشان با خوارج بر پیچیدگی گزارش ها افزوده است. این مقاله، با گردآوری داده های کتابخانه ای و بررسی گفتار و رفتار ادریسیان بر پایه سنجه های رفتاری دولت های شیعی، ازجمله وضع رسمیت تشیع در حکومت ادریسیان و نحوه مواجهه و مناسبات آنان با عالمان شیعی، نشانه های گرایش ادریسیان را به تشیع و نیز اعتزال، و مذهب مالکی ارزیابی خواهد کرد.
    کلیدواژگان: ادریسیان، دولت های شیعی، مغرب الاقصی، زیدیه، ادریس بن عبدالله
  • عبدالله متولی* صفحات 93-111
    منطقه فرارود، در شمال شرقی خراسان، بخشی از قلمرو جهان اسلام محسوب می شد که در قرن اول هجری، ساکنان آن به تدریج پذیرای اسلام شدند. پس از آن، رویکردهای دینی بخش عمده ای از تحولات سیاسی منطقه را تحت تاثیر خود قرار داد، به گونه ای که حکومت های سیاسی و متصدیان امور دینی، در اجرای مناسک مذهبی، خود را مسئول می دانستند. در قرن سیزدهم، حاکمانی که در ساختارهای سیاسی موسوم به خان نشین ها بر این سرزمین فرمان می راندند، در تلاش بودند امور سیاسی و دینی را توامان در اختیار داشته باشند. بخش دیگری از امور دینی اجتماع نیز تحت نظارت و کنترل طبقه روحانی قرار داشت. این نوشتار در پی بررسی نوع اعمال حاکمیت دینی در خان نشینان منطقه فرارود پیش از اشغال آن توسط روس ها است. سوال اصلی نوشتار پیش رو این گونه قابل طرح است که ساختارهای سیاسی و جمعیتی فرارود قبل از تهاجم روس ها چه نوعی از شرایط دینی را تجربه می کردند. نتایج پژوهش نشان می دهد که تمامی ارکان قدرت و ساختارهای رسمی در پی جاری ساختن آموزه های دینی در امور اجرایی جامعه بودند. علاوه بر این، رهبران دینی، که جایگاه رسمی نیز نداشتند، به عنوان بازوهایی مکمل، در حفظ و تداوم سنت های دینی جامعه می کوشیدند
    کلیدواژگان: اسلام، منغیت ها، رهبران مذهبی، خان، روس ها
  • عظیمه پاینده*، علی اکبر جعفری صفحات 113-128
    تاسیس دولت شیعی صفویه در گستره جغرافیای تاریخی ایران سبب شکل گیری نوعی تاریخ نگاری شیعی در آن دوره شد. یکی از مشخصه های تاریخ نگاری آن دوره استفاده از مضامین و نگاشته های دینی، به ویژه آیات قرآنی و احادیث، با رویکرد اثبات حقانیت صفویان بوده است. این مشخصه در منابع تاریخ نگاری عصر صفویه، ازجمله تاریخ عالم آرای عباسی، به چشم می آید. اسکندربیک ترکمان، نویسنده تاریخ عالم آرای عباسی، در اثر خود از آیات قرآن برای اثبات حقانیت تشیع، برتری حکومت صفویه بر حکومت های اطراف و تبلیغ آن، و برخی مسائل اعتقادی و باورهای دینی استفاده کرده است. همچنین ضمن تاثیرپذیری از تاریخ نگاری ایرانی-اسلامی، به کرات در موارد مختلف از کلمات قرآنی برای نگارش تاریخ خود سود برده است. این پژوهش بر آن است تا این رویکرد اسکندربیک را بررسی و تحلیل کند. در این راستا، ضمن پاسخگویی به این سوال که چرا در عالم آرای عباسی رویکرد آیه نگاری در حجم قابل توجهی وجود دارد، این فرضیه بررسی می شود که استفاده از آیات قرآن در عالم آرای عباسی به منظور تبلیغ دولت صفویه و مشروعیت بخشی به آن با تاکید بر آموزه های شیعی بوده است. یافته های تحقیق به روش کتابخانه ای و تحلیلی به دست آمده اند.
    کلیدواژگان: اسکندربیک منشی، عالم آرای عباسی، آیه، قرآن، صفویه
|
  • Hossein Alibaygi, Shahram Yousefifar *, Osman Yousefi Pages 5-30
    Economic attractions of Arabian Peninsula had brought about residence of some followers of divine religions in Yemen, Najran, north of the peninsula, and partly in Oman. Some Arab tribes in Bahrain also had converted to Christianity before Islam. The appearance of Islam required new relationships with Christian communities and lead to a different interaction with them under a new order. The political and military positions of the Prophet (PBUH) in confrontations with Christians were obviously in accordance with different approaches of Christian communities against the Islamic state. In this study, the spectrum of political and military positions and policies of the Prophet of Islam towards the Christian communities of the peninsula are examined to answer the question that why there were diversities in some positions of this kind.
    To study the subject according to the historical method, after investigating relevant sources, the relevant data were collected and used in evaluation the hypotheses and test of the variables involved in the subject. The research findings suggest that during the Prophet era, the policies of interaction with or opposition to Christians were based on the Quran laws and the kinds of Christians' behaviors. On this basis, the Christians in south and west of the peninsula, who surrendered to prophet's superiority, enjoyed religious freedoms just by paying tribute and maintained their role in the economy of the Najran. But the Christians in north of the peninsula took hostile positions against the Prophet (PBUH) and consequently, faced with Muslims' military encounters and eventually forced to adopt peace contracts and to pay tribute.
    Keywords: Arabian Peninsula, Prophet of Islam, Christianity, Yemen, Najran
  • Zohreh Bagheriyan, MohammadAli Chelongar * Pages 31-54
    Baghawi's Mo'jaem al-Sahabah is one of the most important sources of 3rd and 4th century AH which like other epistemological resources in the field of history, is not a transparent and neutral work reflecting social, political and religious realities, but is a book that has hidden or distorted facts. These sorts of sources are not accurate and objective in reflecting the facts, but are somehow representations of the historian's wills and thoughts and are influenced by the texts of the author's time. At the Baghawi's work as well, the reflection of author's thoughts about the narrations of Rashidun califs, that themselves  supported new thoughts in their era, is greater.
    The present study, based on the critical discourse analyzing method of Norman Fairclough, seeks to analyze the problem that which meanings of the political-religious discourses of the society are reflected in the pattern and manner of representing the narrations of Mo'jam al-Sahabah. Therefore, this research is a text-based one that interprets and formulates the formation of power (political-religious, etc.), which has been emphasized by some thoughts and strengthened by rejecting some others in Baghawi's work.
    Keywords: SahabahNegari, Rashidun caliphs, Baghawi's Mo'jam al-Sahabah, critical discourse analysis
  • Yasamin Yari *, AliMohammad valavi Pages 55-74
    In this research, the Gairdner’s new strategy in characterization of Prophet of Islam is being explored. The research question is how a biased approach to description of Prophet of Islam, despite its scientific and academic appearance, has presented a distorted account of the Prophet’s life. The ideas produced by this approach don’t aim to show features of Islam and its prophet to the west, but have purposed to prove for some Muslims that Muhammad’s system of faith has not ever been qualified for being a universal religion. Most works written before Gairdner for European Christians also reflected kinds of hostility to the prophet, but Gairdner, who worked and lived in Egypt, paying attention to the social texture of Egypt, chose a different way which without insult and insolence, has endeavored to confirm that Islam just belongs to his time and Muhammad’s teachings, unlike those of Christ, are not applicable to all places and all ages.
    Keywords: William Henry Temple Gairdner, Christian missions, Prophet Muhammad, Egypt, colonialism
  • Saeed Kazemi, MohammadReza Barani * Pages 75-92
    Idris ibn Abdullah, the survivor of the martyr Fakhkh movement, founded a government in Maghrib al-Aqsa (172-375 AD). Historical reports on the essence of the religious nature of the Idrisids are different. The family bond of the founder of this government to the Prophet's family has been considered as a sign of Shi'ite beliefs of the dynasty. The prevalence of Maliki and Mu'tazilite beliefs in Idrisids domain on one hand, and their advocacies of some Zaidi beliefs on the other, as well as the compromises with the Umayyads of Andalusia and 'Ubaydids and preaching sermons to patronage them, and accompanying with the Kharijites have added more complexities to the reports.
    This paper, by collecting library data and evaluating the narrations of speeches and behaviors of Idrisids based on "Shi'ite governing criteria" of Shi'ite governments, such as Idrisids' conducts towards Shi'ite scholars, has investigated their tendencies towards Shi'ism, E'tezal and Malikis.
    Keywords: Idrisids, Shi'ite governments, Maghrib al-Aqsa, Zaidiyyah, Idris ibn Abdullah
  • Abdollah Motevally * Pages 93-111
    The Transoxiana area in the northeastern part of Khorasan was part of the realm of the Islamic world, which its inhabitants gradually embraced Islam in the first century AH. Subsequently, religious approaches influenced most of the political developments in the region so that politicians and religious service providers considered themselves responsible for religious practices. In the thirteenth century, political structures titled as Khan Neshin used to rule on this land and they used to strive to control the political and religious affairs at the same time. Another part of the community’s religious functions was under the control of the clerical class.
    This article seeks to investigate the type of religious governance practiced by the Khans of the Transoxiana region before being occupied by the Russians. Accordingly, the main question of the forthcoming article is “What was the religious situation of the political and demographic structures of Transoxiana before the invasion of Russia?”
    The results of the research show that all elements of power and formal structures followed the implementation of religious teachings in the executive mechanisms of the society. Additionally, religious leaders who did not have official position, as a complementary force, tried to preserve and maintain the religious traditions of the community.
    Keywords: Islam, Manghits, Religious Leaders, Khan, Russians
  • Azimeh Payandeh *, AliAkbar Jafari Pages 113-128
    Establishing the Shi'ite dynasty of Safavid within historical- geographic range of Iran brought about the formation of a special Shi'ite historiography. One of the main features of this historiography has been using the religious concepts, particularly the Qur'anic verses and hadiths, in proving the Safavids' legitimacy. The mentioned feature can be seen in the historiographical sources of Safavid era such as history of Alam Aray –e- Abbasi. Eskandar Beig Monshi -e- Turkaman, the author of Alam Aray –e- Abbasi, has used the Qur'anic verses to prove the authenticity of Shi'ah and Safavids' precedence over the surrounding sovereignties, and to propagate some religious doctrines and beliefs. Additionally, impressed by Iranian-Islamic historiography, he also used the Qur'anic words and terms frequently in his work. The aim of this study is analyzing this Eskandar Beig's approach. In line with this, answering the question of why the use of verses within Alam Ara has been strikingly high, the article tries to survey this hypothesis that Eskandar beig's mentioned approach has aimed the authentication of Safavids' authority with confirmation of Shi'ite doctrines. The study has been based on librarian and analytic method.
    Keywords: Eskandar Beig Monshi –e Turkaman, Alam Aray –e- Abbasi, Qur'an verses, Safavids