فهرست مطالب

روانشناسی تربیتی - سال چهاردهم شماره 49 (پاییز 1397)

فصلنامه روانشناسی تربیتی
سال چهاردهم شماره 49 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • الهه ولایتی*، محمدرضا نیلی احمد آبادی، اسماعیل زارعی زوارکی، پرویز شریفی درامدی، اسماعیل سعدی پور صفحات 1-27
    هدف از انجام این پژوهش، طراحی و اعتباریابی الگوی آموزشی مبتنی بر نظریه ی بار شناختی بود. با توجه به این هدف کلی، اهداف جزئی پژوهش، طراحی الگوی آموزشی مبتنی بر نظریه ی بار شناختی، اعتباریابی درونی الگوی آموزشی مبتنی بر نظریه ی بار شناختی، اعتباریابی بیرونی الگوی آموزشی مبتنی بر نظریه ی بار شناختی از طریق بررسی تاثیر آن بر یادگیری دانش آموزان. جامعه ی آماری کلیه ی مقالاتی بودند که از طریق موتور جستجوی google و بانک های اطلاعاتی ebsco، wiley و sciencedirect قابل دانلود بودند. در این پژوهش از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شده است. حجم نمونه شامل 25 مقاله و 4 کتاب بود. واحد تحلیل محتوا در این پژوهش، مضمون بود. طبق تحلیل محتوای انجام شده بر روی متن 25 مقاله و 4 کتاب در نظریه ی بار شناختی، سه طبقه ی بار شناختی درونی، بار شناختی بیرونی و بار شناختی مطلوب به دست آمد. در نتیجه ی انجام تحلیل بیشتر بر روی استنتاج های به دست آمده در هر سه طبقه ، مولفه های الگو به دست آمد. در نهایت، نتیجه ی تمامی تحلیل محتواهای انجام شده بر روی مقاله ها و کتاب ها و استنتاج ها و مولفه های به دست آمده از آنها، در قالب الگو ارائه گردید. نتایج حاصله از اعتباریابی درونی و بیرونی در این پژوهش نشان داده است که الگوی آموزشی ارائه شده بر مبنای نظریه ی بار شناختی، اثربخشی لازم را برای آموزش به دانش آموزان دارد.
    کلیدواژگان: بار شناختی، تحلیل محتوای کیفی، اعتباریابی درونی، اعتباریابی بیرونی
  • ملیحه حکمتیان، ناصر نوشادی*، فریبرز نیکدل صفحات 29-51
    هدف پژوهش حاضر، پیش بینی دلزدگی تحصیلی دانش آموزان در درس مطالعات اجتماعی بر اساس متغیرهای ساختار کلاس، کیفیت تدریس و حمایت عاطفی معلم بود. جامعه آماری این پژوهش تمامی دانش آموزان دختر و پسر کلاس نهم متوسطه شهرشیراز در سال تحصیلی 96- 1395 بود. نمونه آماری به تعداد 379 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب گردید. روش پژوهش توصیفی- همبستگی از نوع پیش بینی بود. برای جمع آوری داده های مورد نیاز از مقیاس های دلزدگی تحصیلی (پکران و همکاران ، 2005)، کیفیت تدریس کریاکیدز و همکاران (2000)، حمایت عاطفی معلم ساکیز (2007) و ساختار کلاس الیوت و چرچ (2001) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss  استفاده به عمل آمد.نتایج نشان دادند که ابعاد ساختارکلاس (جذابیت تکلیف، مرجعیت و سخت گیری در ارزشیابی) توانایی پیش بینی کنندگی منفی و معناداری برای دلزدگی تحصیلی داشتند. دیگر یافته ها حاکی از این بود که بین کیفیت تدریس و حمایت عاطفی معلم با دلزدگی تحصیلی دانش آموزان در درس مطالعات اجتماعی رابطه منفی و معنی داری وجود داشت.
    کلیدواژگان: دلزدگی تحصیلی، ساختار کلاس، کیفیت تدریس، حمایت عاطفی معلم، مطالعات اجتماعی
  • سهراب صحرایی، امید شکری*، مهدی خانبانی، الهام حکیمی راد صفحات 53-84
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف آزمون نقش میانجیگر هیجانات پیشرفت و استرس تحصیلی ادراک شده در رابطه باورهای خودکارآمدی تحصیلی و بهزیستی تحصیلی در بین دانشجویان انجام شد.
    روش
    339 دانشجوی مقطع کاشناسی (142 پسر و 140 دختر) به پرسشنامه باورهای خودکارامدی تحصیلی (ASEBQ، زاژاکوا، لینچ و اسپنشادا، 2005)، پرسشنامه استرس تحصیلی ادراک شده (زاژاکوا و همکاران، 2005)، نسخه کوتاه پرسشنامه هیجانات پیشرفت (عبدلله پور، 1394)، فهرست مشغولیت تحصیلی (SEI، سالملا آرو و آپادایا، 2012) و سیاهه فرسودگی تحصیلی (SBI، سالملا آرو، کیورا، لسکینن و نورمی، 2009) پاسخ دادند. در مطالعه همبستگی حاضر، به منظور آزمون روابط ساختاری بین منابع اطلاعاتی چندگانه در مدل های مفروض از روش آماری مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که الگوهای مفروض واسطه مندی نسبی هیجانات پیشرفت مثبت و منفی و استرس تحصیلی ادراک شده در رابطه بین باورهای خودکارآمدی تحصیلی و بهزیستی تحصیلی برازش مطلوبی داشتند. علاوه بر این، نتایج نشان داد که در هر دو مدل واسطه مندی هیجانات پیشرفت مثبت و منفی، تمامی وزن های رگرسیونی از لحاظ آماری معنادار بودند و در مدل واسطه مندی هیجانات مثبت و استرس تحصیلی به ترتیب 33 و 22 درصد از پراکندگی مشغولیت تحصیلی و فرسودگی تحصیلی و در مدل واسطه مندی هیجانات منفی و استرس تحصیلی به ترتیب 33 و 20 درصد پراکندگی مشغولیت تحصیلی و فرسودگی تحصیلی تبیین شد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که بخشی از پراکندگی مشترک بین حلقه های مفهومی باورهای خودکارآمدی تحصیلی و بهزیستی تحصیلی از طریق هیجانات پیشرفت مثبت و منفی و استرس تحصیلی ادراک شده قابل تبیین است.
    کلیدواژگان: باورهای خودکارآمدی تحصیلی، هیجانات پیشرفت، بهزیستی تحصیلی، مدل اثرات واسطه ای
  • شیوا علیپور، محمد مهدی بابایی منقاری*، محمد عباسی، حسین داودی صفحات 85-117
    مقالات منتشر شده در نشریات علمی پژوهشی منابع ارزشمندی در زمینه پیشرفت علمی کشور می باشند. پژوهش حاضر توصیفی با هدف تحلیل محتوایی و استنادی مقالات چاپ شده در فصلنامه روانشناسی تربیتی دانشگاه علامه طباطبایی انجام گرفته است. جامعه آماری این مطالعه شامل 91 مقاله چاپ شده در 10 شماره فصلنامه (از شماره 27 تا 36) بوده است. در این پژوهش با استفاده از چک لیست و مراجعه به محتوا و استنادات مقالات فصلنامه، سوالات استخراج و تحلیل گردید . برای تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی نظیر دسته بندی جداول بر اساس توزیع فراوانی و درصد فراوانی استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان می دهد 4/93% مقالات از لحاظ نگارش به درستی نوشته شده ، 6/71 % از نویسندگان مقالات را مردان تشکیل داده و از لحاظ تعداد نویسندگان مقالات، مقاله های با سه نویسنده بیشترین را به خود اختصاص داده اند. از نظر رتبه علمی و مدرک تحصیلی نویسندگان، استادیاران با 9/%25 در رتبه اول قرار دارند، از نظر وابستگی نویسندگان به دانشگاه ها، دانشگاه علامه طباطبایی با 6/36 % در رتبه اول قرار دارد. بیشترین روش تحقیق مورد استفاده روش نیمه تجربی با 8/31% و همبستگی با 6/29% بوده است. در بخش آزمون های آماری آزمونt با 6/14% و تحلیل رگرسیون با 1/12% بیشترین استفاده را داشته اند. در جامعه مورد مطالعه مقالات، دانش آموزان با 8/42 % و دانشجویان با 5/28% بیشترین نمونه آماری بوده، در روش نمونه گیری، خوشه ایچندمرحله ای با 6/29% در رتبه اول قرار دارد. همچنین بیشترین ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه با 2/84% رتبه اول را به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، تحلیل استنادی، فصلنامه روانشناسی تربیتی
  • فاطمه نقی بیرانوند، عزت الله قدم پور*، مسعود صادقی صفحات 119-137
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی بر تاخیر در رضامندی و خوش بینی تحصیلی دانش آموزان بود. این پژوهش به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه دوم دوره متوسطه اول مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 95-1394 در شهر خرم آباد بود که از میان آنان دو کلاس با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای، به عنوان گروه آزمایش و گواه انتخاب شد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش مقیاس تاخیر در رضامندی تحصیلی بیمبنتی و همکاران(1998) و پرسشنامه خوش بینی تحصیلی دانش آموزان اسچنن موران و همکاران(2013) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و از آزمون های آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس چند متغیره و تک متغیره) استفاده گردید. آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی باعث افزایش میزان تاخیر در رضامندی تحصیلی (p<0/001) و همچنین افزایش خوش بینی تحصیلی دانش آموزان (p<0/001) شد. بر این اساس به معلمان پیشنهاد می شود در طول دوره آموزش خود، به آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی به دانش آموزان اقدام کنند.
    کلیدواژگان: راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، تاخیر در رضامندی تحصیلی، خوش بینی تحصیلی
  • سمانه بهزادپور*، زهرا سادات مطهری، فرامرز سهرابی صفحات 139-151
    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی انگیزه پیشرفت بر اساس سرسختی روانشناختی و حمایت اجتماعی در بین دانش آموزان دختر دبیرستانی بود. روش پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری دانش آموزان دبیرستانی دختر در دبیرستان های آموزش و پرورش منطقه 9 شهر تهران بودند. نمونه مورد مطالعه شامل 70 دانش آموز بودند که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. از آزمون سرسختی روانشناختی لانگ و گولت (2003)، پرسشنامه حمایت اجتماعی پروسینالو و هلر (1983) (مقیاس دوستان و خانواده) و آزمون انگیزه پیشرفت هرمنس (1970) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها از طریق تحلیل رگرسیون چندگانه و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که سرسختی روانشناختی (561/0r=)، حمایت اجتماعی خانواده (549/0r=) و حمایت اجتماعی دوستان (408/0r=) با انگیزه پیشرفت ارتباط دارند. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که سرسختی روانشناختی) 01/0 (P
    کلیدواژگان: سرسختی روانشناختی، حمایت اجتماعی، انگیزه پیشرف
  • رحیم مرادی، علی دلاور، بهنام رسولی*، ریحانه صالح راد، زهرا طاهری صفحات 153-172
    هدف پژوهش حاضر مطالعه اثربخشی روش آموزش مبتنی بر مدل طراحی آموزشی چهار مولفه ای برخلاقیت دانش آموزان پسر پایه هشتم متوسطه شهر خرم آباد در درس علوم تجربی بود. روش پژوهش، شبه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون _پس آزمون باگروه کنترل است. جامعه آماری شامل تمام دانش آموزان پایه هشتم متوسطه اول مدارس دولتی شهر خرم آباد درسال تحصیلی94-1393 بوده و نمونه این پژوهش 70 نفر از دانش آموزان پسر پایه هشتم بود. نمونه گیری به دلیل محدودیت اجرا به صورت نمونه گیری در دسترس انجام شد. ابزار گرد آوری داده ها آزمون خلاقیت عابدی بود که پایایی آن به روش آلفای کرونباخ 0/79 و روایی آن با همسانی درونی به دست آمد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس چندمتغیره) استفاده شد. طبق نتایج بدست آمده می توان گفت که بین میزان خلاقیت دانش آموزانی که با الگوی طراحی آموزشی چهارمولفه ای آموزش دیده اند، نسبت به دانش آموزانی که با روش سنتی آموزش دیده اند تفاوت معنی داری وجود دارد و این تفاوت به نفع گروهی است که با الگوی چهارمولفه ای آموزش دیده اند. پیشنهاد می شود که از الگوی طراحی آموزشی چهارمولفه ای به عنوان الگویی مناسب برای دستیابی یادگیرندگان به فهم عمیق از موضوع و افزایش تفکر واگرا و خلاقیت بهره گرفته شود.
    کلیدواژگان: طراحی آموزشی، الگوی طراحی آموزشی چهار مولفه ای(4C-ID)، خلاقیت، علوم تجربی
  • زهرا عسگری، حسین کارشکی*، بهروز مهرام صفحات 173-202
    این مطالعه با هدف بررسی پیامدهای روانشناختی-تحصیلی موسسات آموزشی کنکور با روش نظریه زمینه ای انجام شده است. با توجه به اختصاص سرمایه مادی و انسانی به این بخش و ادعا تحقق ارائه برترین یادگیری و مشاوره گری برای دانش آموزان، ما برآن شدیم تا به واکاوی پیامدها و بسترهای علی مراکز کنکوری در قالب یک رویکرد عمیق بپردازیم. برای تحقق این هدف با روش نمونه گیری گلوله برفی، تجارب 17 نفر از دانشجویان کارشناسی (کسانی که بیش از 1 سال از دانش آموزی در موسسات کنکوری حضور داشتند) و 17 نفر از معلمان و مدیران مورد کاوش قرار گرفت. در گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات بر اساس سه روش کدگذاری مورداستفاده در نظریه زمینه ای شامل کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری گزینشی انجام شد. بر اساس یافته های به دست آمده، پدیده محوری در نظریه زمینه ای پیامدهای موسسات کنکوری، پدیده ای با عنوان " جهت گیری التقاطی ناسازوار منافع موسسات، محیط و اهداف فردی " نام گرفت. مهم ترین پیامدهای روانشناختی شامل فراشناخت، تضعیف مهارت حل مسئله، فشار روانی، عدم انگیزش، حساس حقارت و مقایسه، افت خودکارآمدی، تضعیف نوع دوستی و پیامدهای تحصیلی نیز شامل بهبود برنامه ریزی، افت تحصیلی، یادگیری سطحی، یادگیری هدفمند و وابستگی تحصیلی می باشد. همچنین در نتیجه تحلیل یافته ها، مشورت گری غیراصولی و ویژگی های خاص آزمون های موسسات آموزشی به عنوان شرایط علی و سیاست های حاکم نیز به عنوان بسترهای زمینه ساز مورد کشف و درک قرار گرفت. نتایج این پژوهش می تواند در تدوین برنامه های مداخله ای جهت بهبود وضعیت متعارض حاکم بر دانش آموزان، کاهش گرانباری و تحقق نیازهای آنان به کارآید.
    کلیدواژگان: پیامدهای روانشناختی-تحصیلی، موسسات، جهت گیری
  • سجاد بشرپور، جواد درودی*، سپیده محمودزاده صفحات 203-220
    پیشرفت تحصیلی که عدم فاصله ی بین ظرفیت یادگیری و عملکرد تحصیلی در نظر گرفته می شود، علاوه بر تفاوت های هوشی تحت تاثیر متغیر های شخصیتی نیز قرار می گیرد. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش سیستم های مغزی رفتاری و تیپ های صبحی- عصری در پیش بینی پیشرفت تحصیلی در دانش آموزان دوره ابتدایی شهرستان بانه می باشد. روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری تمامی دانش آموزان پسر دوره ابتدایی شهر بانه و نمونه پژوهش 160 دانش آموز از پایه های چهارم، پنجم و ششم بودند که به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ایدر سال تحصیلی 1395-1394 انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های سیستم های مغزی رفتاری کارور و وایت و شخصیت های صبحی-عصری هورن- آستبرگ استفاده شد و داده های گرد آوری شده با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که پیشرفت تحصیلی با مولفه-های حساس به پاداش (002/0>p : 34/0=r) و سایق (002/0>p : 45/0=r) از سیستم فعال ساز رفتاری و میزان صبحی بودن (002/0>p : 34/0=r) رابطه مثبت اما با مولفه های جستجوی سرگرمی (043/0>p : 22/0-=r) و حساس به تنبیه (001/0>p : 39/0-=r) رابطه منفی دارد. همچنین نتایج رگرسیون نشان داد که مولفه ی سایق و میزان صبحی بودن می توانند به ترتیب 2/22 و 6/11 درصد از تغییرات پیشرفت تحصیلی دانش آموزان را پیش بینی کنند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که دانش آموزان هرچه حساسیت به پاداش و سایق قوی تری داشته باشند و از نظر تیپ های شبانه روزی بیشتر صبحی باشند پیشرفت تحصیلی بیشتری نشان می دهند.
    کلیدواژگان: سیستم فعال ساز رفتاری، شخصیت های صبحی- عصری، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان
|
  • Mohammad Reza Nili Ahmadabadi, Elaheh Velayati * Pages 1-27
    The aim of this study was to develop and validate the cognitive load theory was based learning model. Given this overall goal, detailed objectives of research, design an educational model based on cognitive load theory, Internal validation of the learning model based on cognitive load theory, External validation of cognitive load theory -based learning model through its effect on student learning. The population of all the articles that through google search engine and database ebsco, wiley and sciencedirect were downloaded. In this study, purposive sampling method is used. The sample consisted of 25 articles and 4 books. Content Analysis unit in this research was the theme. According to content analysis on the text of 25 articles and 4 books on cognitive load theory, Three-story cognitive load internal , external load and load were optimum. As a result of analysis on the conclusions obtained in three floors , the components of the model were obtained. Finally , as a result of the content analysis performed on articles and books and syntheses and components derived from them , were presented as templates. The results of the internal and external validity of this study has shown that the educational model based on cognitive load theory , the effectiveness necessary to teach students.
    Keywords: Cognitive load, qualitative content analysis, internal validity, external validity
  • Malihe Hekmatiyan, Nasser Noushadi *, Fariborz Nikdel Pages 29-51
    The purpose of this study was to predict the students' boredom in social studies based on the variables of classroom structure, teaching quality and support Affective of the teacher. The statistical population of this study was all 9th grade high school students in Shiraz, in the academic year 1395-96. A sample of 379 people was selected by random cluster sampling. To collect the required data, the questionnaire was used for the study of academic boredom (Pekrun et al., 2002 and 2005), the quality of teaching by Cyriakides et al. (2000), Affective support of teacher Sakiz (2007) and the classroom structure of Eliot and Charch (2001). Data analysis was performed using appropriate statistical tests at descriptive and inferential levels. The results showed that the dimensions of class structure (task, Authority and Harsh in Evaluation) were able to predict academic boredom, and there was a negative and significant relationship between these dimensions and academic boredom of students in social studies lessons. On the other hand, the dimension focus evaluation ability to predict students' boredom was not a social studies lesson. Other findings indicated that there is a negative and significant relationship between the quality of teaching and affective support of the teacher to the students' academic boredom in the social studies lesson and the ability to predict academic boredom.
    Keywords: Academic boredom, class structure, teaching quality, teacher's affective support, social studies
  • Sohrab Sahraei, Omid Shokri *, Mehdi Khanbani, Elham Hakimi Rad Pages 53-84
    This study examined the mediating role of the perceived academic stress and academic emotions on the relationship between academic self-efficacy with academic well-being among university students.
    Method
    On a sample consisting of 339 students (142 male 140 female), the Academic Self-Efficacy Questionnaire (ASEQ), the Perceived Academic Stress Questionnaire (PASQ), the Achievement Emotions Questionnaire-Short Form (AEQ-SF), the School/University Burnout Inventory (SBI) and the Schoolwork Engagement Inventory (SEI) were administrated. Structural equation modeling was used to assess the mediating effects model of the perceived academic stress and academic emotions on the relationship between academic self-efficacy with academic well-being among university students.
    Results
    Results showed that both models -partially mediated models of positive and negative emotions on the relationship academic self-efficacy and academic well-being - had good fit to data. In these hypothesized models, all of the regression weights were statistically significant. Also, in the mediating model of positive emotions and academic stress, model predictor’s emphases accounted for 33 and 22 of the variance in academic engagement and academic burnout, respectively. Furthermore, in the mediating model of negative emotions and academic stress, model predictor’s emphases accounted for 33 and 20 of the variance in academic engagement and academic burnout, respectively.
    Conclusion
    These findings show that the part of covariance between conceptual loops of academic self-efficacy beliefs and academic well-being is accounted for by achievement emotions and perceived academic stress.
    Keywords: academic self-efficacy beliefs, achievement emotions, academic well-being, mediating effects model
  • Mohammad Abasi, Hossein Davodi, MohammadMehdi Babaie menghari * Pages 85-117
    Articles published in scientific journals in the field of scientific progress of the country are an invaluable resource management. Descriptive study aimed to analyze the content and citation of articles published in the Journal of Educational Psychology Allameh Tabatabai University was conducted. The population of this study consisted of 91 articles published in 10 quarterly issue (from No. 27 to 36), respectively. In this research, the Czech list and refer to content and articles Quarterly, questions were extracted and analyzed. To analyze the data, descriptive statistics such as tables classified according to frequency and frequency were used. The results indicated that 93/4% of the articles are written properly written, 71/6% of male authors and the number of authors, most of the articles with three authors have had. Academic status and degree of writers, assistants with 25/9% are in the first place, the authors affiliation, University of Allameh Tabatabai ranks first with 36/6 percent. Most methods used quasi-experimental study with 31/8% and Correlation with 29/6 percent. The t-test statistics with 14/6% and regression analysis 12/1% mostly used. In this study papers, students with 42/8% of the sample, the sampling, cluster by 29/6% is in the first place. The highest means of data collection, questionnaire 84/2% is allocated to the first rank.
    Keywords: content analysis, Citation Analysis, Journal of Educational Psychology
  • Fatemeh Naghi Beiranvand, Ezatallah Ghadampour *, Masood Sadeghi Pages 119-137
    The aim of this study was to investigate the effect of self-regulated learning strategies on students' academic delay of gratification and optimism. This quasi-experimental study with pretest-posttest with the control group. The population of this study consisted of all second grade female students in the first period of high school in Khorramabad (2014-2015) which among them two classes, using a multistage cluster random sampling method, as test and control groups were selected. The tools used in this study Bembenutty academic delay of gratification scale (1998) and Tschannen-Moran et al academic optimism questionnaire (2013). Descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (multivariate analysis of covariance and univariate analysis of covariance) were used to analyze the data. The results showed that self-regulated learning strategies training Increasing student’s academic delay of gratification and academic optimism (P<0/001). Accordingly, it is recommended to teachers to Train Self-regulated learning strategies to their students during the course of their education.
    Keywords: self-regulated learning strategies, Academic Delay of Gratification, academic optimism
  • Samaneh Behzadpour *, Zahra Motahari, Faramarz Sohrabi Pages 139-151
    The purpose of this research was to predict achievement motivation through hardiness and social support in female high school students. Method of research was correlation. The statistical population of the present research comprised the female high school students in No.9 educational district of Tehran city. The research sample consisted of 70 students that were selected by multi-stage random cluster sampling method. Herman's Achievement Motivation Scale (1970), Lang and Goulet hardiness Questionnair (2003) and Social Support Questionnaire (friend and family scale) (1983) were used to gather data. Data were analyzed by multiple regression analyses and Pearson correlation coefficient. The results indicated that hardiness (r= 0.561), social support of family (r=0.549) and social support of friends (r=0.408) were related to achievement motivation. The results of multiple regression analyses indicated that hardiness (P
    Keywords: hardiness, Achievement Motivation, social support
  • Rahim Moradi, Ali Delavar, Behnam Rasoli *, Reihaneh Salehrad, Zahra Taheri Pages 153-172
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of Instructional method based on Four-Component Instructional Design Model on male Students' Creativity of Eighth Secondary school in the Experimental Science Lesson. The research method is a quasi-experimental pre-test design _ Post-test with a control group. The population included all eighth gradeof Secondary students in public schools in Khorramabad during academic year of 2015-16, and the sample ofthis Research was 70 Eighth grade male students (35 cases in Test Group, and 35 in control Group), respectively. Due To Performance limitation, Sampling was taken in Convenience one. The researcher operated the course content on the test group, during eighth 90-minute sessions, Based on Four-Component Instructional Design Model. The data collecting tool was Abedi's creativity test. To analyze data, we used multivariate covariance analysis. According to The ontained results, it can be said that there is a significant correlatom between the creativity rate of students taught With Four-Component Instructional Design Model and the students taught with traditional Education Model, And this Difference is beneficial toward the group taught With Four-Component Instructional Design Model. It is suggested that the Four-Component Instructional Design Model is utilzed as suitable Model to prepare the students with deep understanding From Issue, and to increase the divergent thinking and creativity.
    Keywords: Instructional design, Four-Component Instructional Design Model (4C, ID), creativity, Experimental science
  • Zahra Asgari, Hossein Kareshki *, Behroz Mahram Pages 173-202
    This study aimed to investigate the effects of psychological-educational institutions grounded theory method exam is done. A significant proportion of students in the country, much of the time learning and training in these centers spend and the allocation of human and material capital and claim the fulfillment of learning, and provide the best advice for students from these institutions, we intended to investigation and analysis of the consequences and current context and in the centers in the form of a deep approach and deal basis. To accomplish this goal by using snowball sampling, experiences and statements of 17 undergraduate students (those 1 year of their students in institutions Minecraft attended) and 17 teachers and administrators had been exploring. Data were collected by semi-structured interviews were conducted. Analysis of the data by coding used in grounded theory methods, including open coding, axial and selective coding was done. Based on the results obtained, the central phenomenon in grounded theory, a phenomenon called "paradoxical orientation eclectic interests, institutions, environment and individual. T he consequences of psychological, educational institutions exam consists of meta-cognition, undermining problem solving, stress, lack of motivation, sensitive inferiority comparison, the loss of efficacy, undermine the friendship and outcomes of education including the improvement plan, school failure, learning level, purposeful learning and dependency. Also as a result of the findings, unprincipled advice and special features tests of educational institutions was identified as the causal conditions and policies governing bodies as well as the underlying substrates were discovered.
    Keywords: Psychological-Educational Outcomes, educational institutions exam, orientation paradoxical eclectic
  • Sajjad Basharpoor, Javad Drodi *, Sepideh Mahmoodzadeh Pages 203-220
    Academic achievement, which happens when there is no distance between learning capacity and academic performance, is affected not only by differences in IQ, but also by personality variables. The aim of this study was to investigate the role of brain/behavioral systems and morningness-eveningness types in predicting academic achievement in elementary school students in Baneh County, Kurdistan. The method used in this study was correlational, and the statistical population consisted of 160 primary school students, in fourth, fifth and sixth grades, in the academic year 2015-2016 (1394-1395), which were selected by cluster sampling. To collect data, Behavioral Inhibition/Activation systems scale (BIS/BAS) questionnaire of Carver and White, and the Horne & Östberg's Morningness-Eveningness questionnaire were used, and the collected data were analyzed by the Pearson correlation coefficient and Multiple Regression Analysis. The results showed that academic achievement has a positive correlation with sensitivity to reward (r= 0.34: p<0/002), drive (r=0.45, p<0/001) and behavioral activation system and morningness (r= 0/34: p<0/002), but it has a negative correlation with fun seeking (r=-0/22: p<0/043) and sensitivity to punishment (r=-0/39:p<0/001).The results also showed that drive and the extent of morningness-eveningness components could predict 22/2% and 11/6% of changes in students’ academic achievement, respectively. The results also showed that the more sensitive students are to reward and drive, and are more of morningness types, they show more academic achievement.