فهرست مطالب

تدریس پژوهی - سال هفتم شماره 1 (بهار 1398)

نشریه تدریس پژوهی
سال هفتم شماره 1 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رزگار محمدی*، آرمان حسنی صفحات 1-18

    تحقیق حاضر با هدف بررسی اثر درس پژوهی بر توسعه حرفه ای معلمان ابتدایی شهرستان سقز در سال تحصیلی 97-1396 انجام گرفت. روش تحقیق نیمه آزمایشی با پیش آزمون پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه معلمان ابتدایی شهرستان سقز که در سال تحصیلی 97-1396 در مدارس محل خدمت خود مشغول به اجرای فرایند درس پژوهی بودند و همچنین معلمانی که در این دوره ها شرکت نکرده بودند. حجم نمونه برای گروه آزمایش 45 نفر و گروه کنترل 45 نفر بود. به منظور نمونه گیری از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارهای توسعه حرفه ای کنتاکی گردآوری شد. روایی ابزار توسط متخصصان و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ بررسی شد که مقدار این آزمون برای کل پرسشنامه برابر با 97/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که بین نمرات توسعه ی حرفه ای معلمان شرکت کرده در فرایند درس پژوهی و معلمان شرکت نکرده در این فرایند تفاوت معناداری وجود دارد (01/0>P). همچنین نتایج نشان داد که بین نمرات معلمان شرکت کرده و شرکت نکرده در فرایند درس پژوهی در استانداردهای طراحی و برنامه ریزی آموزشی، ایجاد و حفظ جو یادگیری، اجرا و انجام تدریس، سنجش و برقراری ارتباط با نتایج یادگیری، ارزیابی و انعکاس یادگیری و آموزش، همکاری بیشتر معلمان، فعالیت در جهت توسعه ی حرفه ای دانش محتوایی، تکنولوژی آموزشی تفاوت معناداری وجود دارد (01/0>P). از این رو می توان گفت که درس پژوهی می تواند توسعه حرفه ای معلمان را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: درس پژوهی، توسعه حرفه ای، معلمان
  • عباس پورسلیم*، محبوبه عارفی، کورش فتحی واجارگاه صفحات 19-41
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی ادراک و نگرش معلمان، متخصصان و اساتید دانشگاه نسبتبه ابعاد گوناگون برنامه درسی تربیت شهروند جهانی در دوره ابتدایی نظام آموزشی ایران بود.

    روش

    این پژوهش بر مبنای رویکرد ترکیبی اکتشافی با مشارکت 34 نفر از اساتید، متخصصان و معلمان مرتبط با حوزه شهروندی جهانی که شیوه انتخاب آن ها هدفمند از نوع گلوله برفی بود و همچنین 387 نفر از معلمان مدارس ابتدایی شهر تهران که به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند، انجام شد. هدف مرحله کیفی کاوش مقوله های مرتبط با برنامه درسی تربیت شهروند جهانی و فراهم نمودن مبنایی برای طراحی پرسشنامه و مدل مفهومی برای استفاده در مرحله کمی بود. تجزیه وتحلیل معادلات ساختاری در مرحله کمی مدلی دوازده عاملی فراهم نمود که روابط بین عوامل برنامه درسی تربیت شهروند جهانی در دوره ابتدایی را نشان می دهد. یافته ها: نتایج پژوهش نیز به توصیف و تبیین عوامل و مقوله های مدل اکتشافی و راهکارها و یافته های حاصل از آن پرداخته است.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، تربیت شهروند جهانی، دوره ابتدایی، مطالعه ترکیبی
  • رضا شافعی*، بهاره بابایی صفحات 44-59
    هدف

    پژوهش حاضر پیمایشی در کتب درسی دانشگاهی رشته مدیریت بازرگانی است که طی آن چکلیستی حاوی 31 گویه به صورت حضوری و غیرحضوری از طریق ایمیل و لینک آنالین و استفاده از شبکه های اجتماعی)تلگرام و لینکداین(در اختیار اساتید این رشته در دانشگاه های غرب کشور قرار گرفت و نقاط قوت و ضعف کتب این حوزه را از دیدگاه آنان شناسایی نمود.

    روش

    جامعه آماری پژوهش اساتید حوزه مربوطه در دانشگاه های غرب کشور و روش تحقیق از نوع ترکیبی است. برای جمعآوری داده ها از پرسشنامه و مصاحبه نیمه ساختاریافته براساس سواالت فرآیندی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان میدهد که اگرچه کتب دانشگاهی رشته مدیریت بازرگانی ازلحاظ ظاهری و محتوایی در جایگاه نسبتا مناسبی قرار دارند، اما برخی معیارها ازجمله »تغییرات شکلی اثر در چاپهای بعدی«، »بومیسازی با فرهنگ ملی«، »روزآمدی داده ها و اطالعات« و »پیوند نظریه ها با مشاغل« نقاط ضعف کتب این حوزه شناسایی شدند ونیاز به کار بیشتری در این زمینه ها احساس می گردد

    کلیدواژگان: منابع آموزشی، پیمایش، کتب درسی دانشگاهی، رشته مدیریت بازرگانی
  • اکبر باشکوه*، محمود اکرامی، فرامرز سهیلی، احمد کریمی صفحات 60-82
    هدف

    با توجه به اهمیت پژوهش های بین رشته ای در خلق علم، این پژوهش با هدف مطالعه روابط بین شاخصهای مرکزیت با بهره وری علمی و کارآیی پژوهشگران و مصورسازی شبکه هم تالیفی حوزه آموزش از دور انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات کاربردی علم سنجی است. جامعه آماری پژوهش را مدارک علمی (40252 مدرک) کلیه پژوهشگرانی تشکیل می دهند که از آن ها دست کم یک مقاله در پایگاه Web of Science در بازه زمانی 1992 تا 2012 نمایه شده است. پس از تهیه ماتریس هم تالیفی کشورها (AU) و پژوهشگران (C1)، به منظور استخراج نتایج از سه دسته نرم افزارهای الف) تحلیل شبکه های اجتماعی Bibexcel) & (UCINET، ب) مصورسازی شبکه هم تالیفی NetDraw) & (Pajek و ج) تحلیل های آماری (SPSS) استفاده شده است.    

    یافته ها

    نتایج حاکی از رشد فزاینده هم تالیفی در بین پژوهشگران است. در بین این پژوهشگران، Liu, J؛ Chen, Y؛ Dodson, SC؛ Chen, X و Chen, J به ترتیب بیشترین میزان تولید آثار علمی بین المللی و Chen, Y؛ Dodson, SC؛ Liu, B؛ Zhou, DX و Liu, J نیز بیشترین استنادات دریافتی به مقالات را دارا هستند. از نظر زوج های برتر هم نویسنده، زوج (Liu J *** Chen H) با 28 مورد همکاری علمی رتبه اول و زوج های (Chen Y *** Chang C) و (Li Z *** Chen J)، نیز در رتبه های بعدی قرار دارند. به علاوه، کشورهای آمریکا، الجزایر، آرژانتین و استرالیا به ترتیب در رده های اول تا چهارم به لحاظ تعداد رکوردها در پایگاه ISI قرار دارند. در مرکزیت رتبه، پژوهشگرانی چون Chen, Y ;Liu, J و Dodson, SC، در مرکزیت نزدیکیLiu, B ;Chen, T  و Chen, H و در مرکزیت بینابینی Zhu, Y ;Chen, H و  Chen J برترین پژوهشگران هستند. سرانجام نتایج پژوهش حاکی از آن است که رابطه معنی داری بین نمره های مرکزیت پژوهشگران و بهره وری علمی و کارآیی آنان وجود دارد. 

    نتیجه گیری

    نتایج مبین آن است که استنادات دریافتی پژوهشگران تابعی از تعداد انتشار مقالات توسط آنان است. همچنین پژوهشگرانی در شبکه اجتماعی هم تالیفی دارای نفوذ اجتماعی هستند که نمره مرکزیت بالاتری کسب نموده اند.

    کلیدواژگان: هم تالیفی، شبکه های اجتماعی، مرکزیت شبکه، بهره وری علمی، کارآیی
  • پروین نظری، فاروق یزدان ستا* صفحات 87-105
    هدف

    بررسی نقش فعالیت های فوق برنامه در عملکرد تحصیلی دانش آموزان پایه ششم ابتدایی با توجه به نقش خلاقیت به عنوان متغیر میانجی.

    روش

    تحقیق به صورت آمیخته اکتشافی انجام گرفته است. جامعه آماری در رویکرد کیفی تحلیل محتوا عبارت بود از کلیه اسناد و مدارک مربوط به فعالیت های فوق برنامه و نمونه گیری آن به صورت سرشماری انجام شد، در روش دلفی کلیه متخصصان حوزه علوم تربیتی جامعه مورد مطالعه در نظر گرفته شدند نمونه گیری هم به صورت هدفمند انجام گرفت و ده نفر از متخصصان علوم تربیتی به عنوان نمونه انتخاب شدند. در رویکرد کمی جامعه آماری تحقیق شامل کلیه دانش آموزان پایه ششم مدارس ابتدایی شهر بوکان بود که حجم آن برابر با 2222 نفر بودند، با توجه به جدول مورگان تعداد 345 نفر به عنوان نمونه و با روش خوشه ایانتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه عملکرد تحصیلی فام و تیلور، پرسشنامه خلاقیت تورنس و پرسشنامه محقق ساخته ی فعالیت فوق برنامه گردآوری شدند.روش های آمار استفاده شده شامل: تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی، تحلیل رگرسیون و تحلیل مسیر بوده است.

    یافته ها:

    فعالیت های فوق برنامه تاثیر معنی داری بر پیشرفت تحصیلی تاثیر داشته و خلاقیت نیز به صورت متغیر میانجی باعث افزایش این تاثیر شده است. از بین انواع فعالیت های فوق برنامه تنها فعالیت های هنری و سازمانی تاثیر معنی داری بر عملکرد تحصیلی داشتند. از بین مولفه های خلاقیت، بعد ابتکار تاثیر معنی داری بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان داشته است.

    کلیدواژگان: فعالیت فوق برنامه، عملکرد تحصیلی، خلاقیت
  • معصومه سادات آقا سید اقا، سعید مرادی*، حسن شعبانی صفحات 106-128
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش آموزش فیزیک با رویکرد درس پژوهی بر یادگیری خودتنظیمی معلمان و ادراک حل مسئله دانش آموزان پایه دهم هنرستان ها است.

    روش

    این پژوهش با روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون انجام شد. جامعه آماری، دبیران و دانش آموزان دختر پایه دهم هنرستان های شهرستان بهارستان تهران است که به روش خوشه ایچند مرحله ای با حجم نمونه50  دانش آموز و 14 دبیر انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل به روش تصادفی قرار گرفت. پرسشنامه یادگیری خودتنظیمی  معلمان قبل و پس از اجرای تدریس پژوهی توسط دبیران تکمیل گردید. در یک جلسه توجیهی معلمان به تدوین طرح درس پرداختند که دو مرتبه در کلاس درس اجرا شد. پیش آزمون قبل از اجرای طرح درس با استفاده از پرسشنامه ادراک حل مسئله دانش آموزان نسبت به فیزیک از گروه آزمایش گرفته شد. در پایان اجرای دوره نیز، پس آزمون با استفاده از پرسشنامه گرفته شد. درتحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی)میانگین ، انحراف معیار) و آمار استنباطی (تحلیل کواریانس) استفاده گردید.

    یافته ها:

    نتایج بررسی نشان داد که آموزش فیزیک با رویکرد درس پژوهی بر یادگیری خود تنظیمی معلمان موثر است، اما بر مولفه کنترل شخصی ادراک حل مسئله دانش آموزان هنرستان ها تاثیر معناداری ندارد.

    کلیدواژگان: درس پژوهی، یادگیری خود تنظیمی، ادراک حل مسئله، درس فیزیک
  • مولود علی میرزایی*، علی مقدم زاده، اصغر مینایی، بلال ایزانلو، کیوان صالحی صفحات 129-149
    هدف

    ویژگی های روان سنجی مثل تغییرناپذیری اندازه گیری، عدم وجود کارکرد افتراقی سوال، یا فقدان سوگیری باید برقرار باشد تا نمرات یک آزمون برای گروه های مختلف آزمودنی مقایسه پذیر شوند. تحلیل منابع کارکرد افتراقی سوال به محققان اجازه می دهد، فرضیه هایی در ارتباط با منابع اصلی و بالقوه سوگیری و واریانس سازه مزاحم را فرمول بندی کنند. ازآنجایی که معمولا فرضیه های مربوط به منابع DIF بر مبنای نظریه یا تحقیقات پیشین ساخته می شود، مرور نظامند مقاله ها مربوط به بررسی علل DIF ضروری به نظر می رسد. یافته ها نشان می دهد که اهمیت اصلی شناسایی منابع DIF در ساخت و تفسیر نتایج آزمون ها است که برای مقایسه بین گروه ها به کار برده می شود. این پژوهش یک مرور نظام مند است که به جستجوی کلمات کلیدی در پایگاه های معتبر ازجمله Taylor & Francis، WILEY، Springer، SAGE می پردازد. از میان 42 مقاله یافته شده براساس ملاک های ورود تعداد 19 مقاله مرتبط با موضوع شناسایی شد. در استفاده از هر مقاله سعی شد نمرات مورد مقایسه در DIF، منابع شناسایی شده برای DIF، چگونگی شناسایی منبع DIF، راهبرد مورد استفاده برای تاثیر منبع DIF شناسایی شده استخراج شود.
    یافته ها: یافته ها نشان می دهد که اهمیت اصلی شناسایی منابع DIF در ساخت و تفسیر نتایج آزمون ها است که برای مقایسه ی بین گروه ها به کار برده می شود. DIF هنگامی به وجود می آید که گروه های خاصی را مقایسه می نماییم. سیاست گذاران باید هنگام تصمیم گیری در مورد برنامه درسی، منابع یا آموزش بر مبنای مقایسه نمرات آزمون، مراقب روایی مقایسه پذیری نمرات باشند.

    کلیدواژگان: مقایسه پذیری نمرات آزمون ها، منابع کارکرد افتراقی سوال، ساخت آزمون، آزمون های آموزشی
  • لیلا حشمتی فر*، رباب ملایی، احمدرضا نصر، فریدون شریفیان صفحات 150-167
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی جدیدترین تحولات نظری و روش شناسی کیفی در حوزه آموزش وتدریس بود. در این راستا، مجله بین المللی تحقیقات کیفی در آموزش موردبررسی قرار گرفت.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع تحلیل محتوای اسنادی و جامعه آن تمام 12 شماره اخیر مجله (2016-2017) بود. این مجله در حوزه بین المللی دارای جایگاه کیو 2و اچ ایندکس23 است. تمام مقالات موردبررسی به صورت سرشماری مورد تحلیل قرار گرفتند. برای تحلیل یافته ها از فراوانی و درصد فراوانی استفاده شد. روش های پژوهش با توجه به مجموع روش های استفاده شده در هریک از مقالات، به دو دسته کیفی و پساکیفی تقسیم شدند.
    یافته ها: نتایج نشان داد از میان روش های کیفی، مردم نگاری دارای بیشترین فراوانی بود. هم چنین، مجموعه ای از روش های نوین ازجمله شعرپژوهی، دیفرکشن، عکس- صدا، غیربازنمودی در مقالات استفاده شده است. دانش آموزان و معلمان در جامعه آماری بالاترین درصد را به خود اختصاص داده اند. ازاین رو در همین حوزه استفاده معلمان و کادر آموزشی از روش های نوآورانه پژوهش می تواند کمک شایانی به بهبود یادگیری و کاربردی شدن پژوهش های جدید کند.

    کلیدواژگان: تحولات نظری و روش شناختی، روش کیفی، روش های نوین کیفی آموزش
  • رامین حبیبی کلیبر*، ابوالفضل فرید، جعفر بهادری خسروشاهی صفحات 168-183
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تاثیر الگوی تدریس بدیعه پردازی و الگوی چرخه یادگیری هفت مرحله ای بر بهبود تفکر خلاق دانش آموزان بود.

    روش

    طرح پژوهش به شیوه تجربی و از نوع طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان دختر دوره متوسطه شهر تبریز در سال تحصیلی 96-1395 بودند که از این جامعه تعداد 60 دانش آموز انتخاب و به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای خوشه ایدر 3 گروه، 2 گروه آزمایش و 1 گروه کنترل قرار گرفتند. آزمودنی های گروه آزمایش اول (الگوی تدریس بدیعه پردازی) و آزمودنی های گروه آزمایش دوم (الگوی چرخه ی یادگیری هفت مرحله ای) تحت آموزش قرار گرفتند و در مقابل، گروه کنترل هیچ آموزشی را دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه تفکر خلاق تورنس استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با روش آماری تحلیل کواریانس و آزمون تعقیبی LSD انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که الگوی تدریس بدیعه پردازی و چرخه ی یادگیری هفت مرحله ای بر تفکر خلاق دانش آموزان تاثیر دارد. در واقع الگوی تدریس بدیعه پردازی و چرخه ی یادگیری هفت مرحله ای باعث افزایش تفکر خلاق در دانش آموزان می شود.

    کلیدواژگان: تدریس بدیعه پردازی، یادگیری هفت مرحله ای، تفکر خلاق
  • زهرا بابادی عکاشه، احمدرضا نصر*، محمدرضا نیلی، سید محمدصادق طباطبایی صفحات 184-205
    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی اهداف و فعالیت‎های مناسب درس کارورزی رشته حقوق در مقطع کارشناسی است.

    روش

    این پژوهش از نوع ترکیبی است. در بخش کیفی با 28 نفر که به شیوه تصادفی هدفمند انتخاب شدند، مصاحبه شد. جامعه آماری بخش کمی دانشجویان و دانش‎آموختگان در رشته حقوق بودند که به روش تصادفی طبقه‎ای متناسب با حجم، تعداد 114 نفر انتخاب شدند. داده های پژوهش از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد. برای تعیین روایی سوال‎های مصاحبه و پرسشنامه از روایی محتوایی و برای برآورد پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. برای تحلیل داده های پژوهش از آمار توصیفی و  استنباطی استفاده شد.

    یافته ها:

    نتایج پژوهش نشان داد در حیطه هدف کارورزی، بیشترین اولویت مربوط به "مرتبط کردن مباحث نظری دانشگاهی با فضای کار مربوط به رشته حقوق" و "ارتقای مهارت‎های تخصصی" است. در حیطه فعالیت یادگیری "تمرین فعالیت‎های خاص مانند تحریر دعاوی و تنظیم حقوقی قراردادها" و "فراگرفتن چگونگی عملیاتی کردن دانش نظری مربوط به رشته حقوق" بیشترین اولویت را دریافت کردند. نتایج حاصل از این پژوهش می‎تواند به عنوان یک چارچوب در فرایند برنامه‎ریزی کارورزی دانشگاه ها مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، کارورزی، هدف، فعالیت یادگیری، حقوق
  • مرضیه سرابی*، پروین احمدی صفحات 206-225

    هدف پژوهش حاضر ،شناسایی آسیب های موجود در عناصر برنامه درسی تفکر و سبک زندگی مطابق با مدل علمی فرانسیس کلاین، از دیدگاه معلمان درس تفکر و سبک زندگی و دانش آموزان بوده است. پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و به منظور دستیابی به آسیب های برنامه درسی تفکر و سبک زندگی از روش توصیفی- تحلیلی و شیوه ی جمع آوری اطلاعات، منابع کتابخانه ای، مقالات، سایت های معتبر علمی استفاده شد. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. جامعه آماری شامل معلمین درس تفکر و سبک زندگی دوره متوسطه اول شهر تهران و دانش آموزان پایه هفتم در سال تحصیلی 97-1396 بوده است. برای انتخاب معلمین و دانش آموزان از روش نمونه گیری هدفمند و با قاعده ی اشباع نظری استفاده شد. به این صورت که بعد از مصاحبه با 15 نفر از معلمان و20 نفر از دانش آموزان به حد اشباع رسید. برای بررسی روایی از روایی سازه، درونی و بیرونی و برای پایایی از روش بررسی اعضا و بررسی همکار استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده های حاصل از مصاحبه از شیوه مقوله بندی و کدگذاری استفاده گردید. براساس یافته های پژوهش، آسیب های موجود در عناصر برنامه درسی تفکر و سبک زندگی از دیدگاه معلمان، فعالیت های یادگیری،مواد آموزشی، ارزشیابی، گروه بندی و زمان آموزشی و از دیدگاه دانش آموزان، فعالیت های یادگیری، ارزشیابی، مواد آموزشی، زمان و فضای آموزشی بوده است.

    کلیدواژگان: quot، آسیب شناسی&quot، &quot، برنامه درسی&quot، تفکر&quot، سبک زندگی&quot
  • یحیی یاراحمدی*، ناهید نادری، مریم اکبری، ابوالقاسم یعقوبی صفحات 226-243
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی میزان اثربخشی برنامه آموزشی مبتنی بر تاب آوری تحصیلی در تعلل ورزی تحصیلی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر روش شناسی جزء طرح های نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل است.جامعه آماری پژوهش را همه دانش آموزان دختر دوره متوسطه اول شهر کرمانشاه تشکیل دادند که در سال تحصیلی 97-96 مشغول به تحصیل بودند. از این جامعه با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی ابتدا یک مدرسه و سپس 60 نفر از دانش آموزان آن مدرسه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 30 نفره آزمایش و کنترل جایگزین شدند. به گروه آزمایش 9 جلسه 90 دقیقه ای برنامه مبتنی بر تاب آوری تحصیلیآموزش داده شد. اعضای هر دو گروه در هر سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری پرسشنامه تعلل ورزی تحصیلی سواری را تکمیل کردند. همچنین از معدل کارنامه های ماهانه اسفند، فروردین و اردیبهشت سال تحصیلی 97-96 به عنوان نمرات عملکرد تحصیلی دانش آموزان استفاده شد. داده ها نیز با روش تحلیل واریانس آمیخته بررسی شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که میانگین نمرات متغیر تعلل ورزی تحصیلی و عملکرد تحصیلی در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل، در مرحله پس آزمون و پیگیری افزایش معناداری داشته است.  

    نتیجه گیری

    بنابراین،برنامه آموزشی مبتنی بر تاب آوری تحصیلی در تعلل ورزی تحصیلی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان اثربخش بوده است.

    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، تاب آوری تحصیلی، تعلل ورزی تحصیلی، دانش آموزان، عملکرد تحصیلی
|
  • R. Mohammadi*, A. Hasani Pages 1-18
    Purpose

    The aim of this research was investigating the effect of lesson study prosses on the professional development of Saqez city elementary teachers in the academic year of 2017-2018. The research method was semi- experimental with pre-test, post-test and control group. The statistical population of the study consisted of all elementary teachers in Saqez city who were engaged in the lesson study course in the school year 2017-2018 as well as teachers who did not attend these courses. The sample size was 45 for the experimental group and 45 for the control group. Available sampling method was used for sampling. The validity of the tool was evaluated by experts and its reliability was assessed using Cronbach's alpha, and the value of this test for the whole questionnaire was 0.97. Descriptive and inferential statistics were used to analyze the data. The results of the research showed that there was a significant difference between the professional development scores of teachers participating in the course of lesson study and the teachers who did not participate in this course (P <0.01). Also, the results showed that there was a significant difference between scores of teachers participating in the course of lesson study and the teachers who did not participate in this course in standards Designs/Plans Instruction, Creates/Maintains Environments, Implements Instruction, Assesses and Communicates Learning Results, Reflects/Evaluates Professional Practices, Collaborates with Colleagues/Families/Others, Engages in Professional Development, Knowledge of Content, and Demonstrates Implementation of Technology (P <0.01). Therefore, it can be said that lesson study can increase the professional development of teachers.

    Keywords: Lesson Study, Professional Development, Teachers
  • A. Poursalim*, M. Arefi, K. Fathi Vajargah Pages 19-41
    Purpose

    The present study aimed to investigate the perceptions and attitudes of teachers, experts and faculty members toward the curriculum of global citizenship education in elementary schools of Iran for designing a model.

    Method

    This research was based on exploratory mix method approach with the participation of 34 faculty members, experts and teachers, whose selection, alongside another 387 elementary school teachers, was carried out in Tehran. The purpose of the qualitative stage was to explore the categories related to the curriculum of global citizenship education and to provide a basis for designing a questionnaire and a conceptual model for the quantitative phase. The analysis of structural equations in the quantitative phase provides a 12-factor model that illustrates the relationship between the discovered factors.

    Findings

    The results of this study describe and delineate the factors and categories of the exploratory model and its solutions and findings.

    Keywords: curriculum, global citizenship education, elementary schools, mix method study
  • Shafeai .R, Babaie.B Pages 44-59
    Purpose

    The present study conducted a survey of business administration textbooks, using a checklist containing 31 criteria and distributing it among business administration lecturers at universities of the west of Iran by hand and by email (online version) via social media (Telegram & LinkedIn) to identify the strengths and weaknesses of the textbooks from their point of view.

    Method

    The population comprised lecturers of the field at western universities and a mixed method research was applied. The data were gathered through questionnaire and a semi-structured interview and analyzed using SPSS software, descriptive statistics and one sample t-test..

    Result

    Although the results show that the textbooks of business administration mostly seem to be in a good position in terms of content and general appearances criteria, they have several weak points, naming, shape changes, localization, updated data and linking theory to practice and further improvement in these areas is clearly warranted .

    Keywords: Survey, Textbooks, Business administration
  • A. Bashokoh*, M. Ekrami, F. Sohaili, A. Karimi Pages 60-82
    Purpose

    Due to the importance of the interdisciplinary investigations in create of knowledge, this research study relationships between centrality metrics with researcher's scientific productivity and Performance and visualization of co-authorship social network in distance education.

    Methods

    The present study is an applied study of scientometrics. The statistical population is the scientific productions (In overall 40252) of all researchers, which at least one of the articles is indexed in the Web of Science citations (ISI) database from 1992 to 2012. After preparation the co-authorship matrix of countries (C1) and researchers (AU), in order to extract the results, three types of softwares it has been used: (a) Social Network Analysis Softwares (UCINET & Bibexcel), (b) Visualization of Co-Authorship Social Network Softwares (Pajek & NetDraw) and (c) Statistical Analysis Softwares (SPSS).

    Findings

    The results show that there is a growing growth in increase of co-authorship between scholars in distance education. Among the scholars, Liu, J; Chen, Y; Dodson, SC; Chen, X and Chen, J respectively have the highest measure of articles and also Chen, Y; Dodson, SC; Liu, B; Zhou, DX and Liu, J have the highest amount of citations received to the articles. Also in terms of the superior couples of the author, couples of (Liu J** Chen H) with 28 cases scientific collaboration had the highest rating and then couples of the (Chen Y ** chang C) and (Li Z ** Chen J) are in the next ranks. In addition, USA, Algeria, Argentina and Austria are ranked first to forth in terms of the number of records. In degree centrality, scholars such as Liu, J; Chen, Y and Dodson, SC, in closeness centrality, Chen, T; Liu, B and Chen, H and in betweenness centrality, Chen, H; Zhu, Y and Chen, J ranked first to third. Finally, the research findings showed that there is a significant relationship between the researcher's centrality scores with their scientific productivity and performance.

    Conclusion

    The results indicate that the number of citations received by researchers is a function of the number of articles published by them. Also, researchers in a co-authorship social network have social influence that have earned a higher centrality score.

    Keywords: Co-Authorship, Social Network, Social Network Analysis (SNA), Centrality of Network, Scientific Productivity, Performance
  • P. Nazari, F. Yazdanseta Pages 87-105
    Purpose

    studying the effect of extracurricular activities on the academic performance based on the mediator role of creativity.

    Method

    The research was carried out using exploratory mixed method. The statistical population includes all sixth grade students in Bukan city, which were (N=2222) people. Based on multistage cluster sampling, 345 people were selected as the sample. used Questionnaires included: Educational Performance by Pham and Taylor, Torrance Creativity Questionnaire, and a researcher- made questionnaire for extracurricular activities.

    Findings

    in qualitative part nurturing Extra- curricular and Educational Extra-curricular activities Were identified. In the quantitative part, the results indicated that the confirmatory factor analysis did not have goodness of fit therefore an exploratory factor analysis was carried out which ultimately five components were extracted. The findings showed that the extracurricular activities had significant effect on academic achievement. Creative variable increases the effect of extracurricular activities on academic achievement in mediation state. among the components of extracurricular activities, organizational and artistic activities had a significant effect on academic performance. among the components of creativity, the initiative dimension had a significant effect on academic performance of students.

    Keywords: Extracurricular activity, academic performance, creativity
  • M. Agha Sayed Agha*, S. Moradi*, H. Shabani Pages 106-128
    Purpose

    The purpose of this reaserch is to examine the role of physics education with lesson study approach on teacher self- regulation learning and problem-solving perception of the tenth grade of conservatories students of Baharestan City.

    Method

    This research was carried out using a semi-experimental design with pre-test and post-test design The statistical population of the study was teachers and female students of tenth grade of conservatories in Baharestan of Tehran who were selected by multi-stage cluster sampling with a sample size of 50 students and 14 teachers and were randomly assigned into two groups of experiment and control. Self- Regulatory Learning Questionnaire Teachers completed before and after the implementation of teaching research by teachers. At a briefing, teachers taught the lesson plan, which was conducted twice in the classroom. Pre-test before the implementation of the lesson plan was taken from the experimental group rather than physics using the student's problem- solving perception questionnaire. At the end of the course, post-test was performed using a questionnaire, too. Descriptive statistics (mean, standard deviation) and inferential statistics (covariance analysis) were used to analyze the data.

    Findings

    The results of the study showed that physics education with the approach of lesson study is effective on teachers' self-regulation learning, but there is no meaningful effect on the personal control component of problem- solving perception among students of conservatories.

    Keywords: Lesson Study, Self-Regulatory Learning, perceived Problem-Solving, Physics lesson
  • Molood Alimirzaie, Ali Moghadam zadeh*, Asghar Minaei, Balal Ezanloo, Keyvan Salehi Pages 129-149
    Purpose

    Psychometric properties such as measurement inaccuracies, lack of differential action of the question, or lack of bias must be maintained so that the grades of a test can be compared to the different groups of the subject. The analysis of source of differential item functioning allows researchers to formulate hypotheses related to the main and potential sources of bias and the variance of the intruder structure. Since the hypotheses of DIF sources are usually built on the basis of previous theory or research and are discussed in the next step, a systematic review of the papers related to the study of the causes of DIF seems to be necessary. The findings show that the main importance of identifying DIF resources in constructing and interpreting test results is used for comparison between groups. This research is a systematic review that searches for keywords on valid databases such as Taylor & Francis, WILEY, Springer, SAGE. Of the 42 articles found, 19 related articles were identified based on entry criteria. In using each article, we tried to extract the scores in DIF, sources identified for DIF, how to identify the DIF source, the strategy used to impact the identified DIF source.

    Findings

    The findings show that the main importance of identifying sources of DIF in constructing and interpreting test results is used for comparison between groups. DIF happens when we compare certain groups. Policy makers should be careful about the comparability of scores when deciding on curriculum, resources or training based on comparing test scores.

    Keywords: Comparability of test scores, Source of differential item functioning, Test construction, Educational tests
  • L.Heshmatifar*, R. Molaee, A.R. Nasr, F. Sharifian Pages 150-167

    The aim of this study was Review of the latest theoretical developments and qualitative methodology,.the International Journal of Qualitative Studies in Education was evaluated. Methods descriptive document content analysis and community where all 12 numbers recent (2016-2017).. In the field of international standing in Q 2 and H -index is 23. According to the position of research methods used in each of the papers, was divided into two categories: qualitative and Post qualitative. All articles are reviewed by census methodology, tools population were analyzed. For analysis of frequency be used in tables and graphs. The results showed that, among the methods of qualitative research, ethnography had the highest frequency. Also, a set of Post qualitative methods, including Difraction, photo-voice, poetic inquiry been used in the literature. In Iran the use of qualitative methods is gradually increased. Students and teachers in the statistical society have the highest percentages. Hence, in this area, the use of teachers and educators in innovative research methods can help to improve the adoption and application of new research.

    Keywords: Theoretical, methodological changes, qualitative, post-qualitative methods, instruction
  • R.Habibikalhor, A. farid, J. Bahadori Khosroshahi Pages 168-183
    Aim

    The aim of this research was the ettect of innovative teaching model and learning based on 7E learning model with improve creative thinking students.

    Methods

    Research design was Quasi- experimental and pretest-posttest with control group. The statistical population includes of female students high school in the academic year 2014-2015 city Tabriz were, that a sample of 60 students who were selected randomly in three groups, two experimental groups and one control group. Experimental group 1 (Synectics Teaching Model) and the experimental group 2 (model seven-stage learning cycle) were in the control group did not receive any training. To collect the data, Torrance creative thinking was used. Analysis of the data was performed by analysis of covariance and LSD post hoc test.

    Results

    The results showed that the pattern of innovative teaching and learning cycle of seven stages has an effect of the creative thinking of students. Actually the innovative teaching model and learning based on 7E learning model is increasing creative thinking students.

    Keywords: innovative teaching, learning based on 7E, creative thinking
  • Z. Babadi Akashe, A. r, Nasr*, M. r. Nili, M.s.Tabatabaei Pages 184-205
    Purpose

    The purpose of the study is to investigate the goals and activities appropriate for learning internship course for undergraduate students of law.

    Method

    This study adopted a mixed approach. In the qualitative section, interviews were conducted with 28 people that were selected using a purposive random sampling method. The statistical population of the quantitative section of this study was a small number students in and graduates of law, 114 of them were selected by stratified random sampling method. The data were collected through semi- structured interviews and researcher-made questionnaires. Content validity was used to determine the validity of the interview and the questionnaire, and to determine the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient was used. Descriptive and inferential statistics were used to analysis the data.

    Result

    The results of the research showed that in the field of goals, the priority should be given to linking academic theoretical issues with the field of work related to the field of law and the promotion of specialized skills. In the field of learning activity, the practice of specific activities, such as the writing of lawsuits and the legal regulation of contracts, and the acquisition of the practice of theoretical knowledge in the field of law, received the highest priority. The results of this research can be used as a framework in the universities internship planning process.

    Keywords: Curriculum, Internship, Goals, learning activities, law
  • M. Sarabi*, P. Ahmadi Pages 206-225

    The present study aimed at evaluating thinking and lifestyle curriculum based on Francis Klein`s theory from the perspective of thinking and lifestyle teachers and students. The research method was descriptive- analytical. For collecting data, library information, articles, authoritative scientific sites and semi-structured interview were used. The statistical population was consisted of thinking and lifestyle teachers and students of the first high school of Tehran in the academic year of 1396-97. A targeted sampling method was used to select teachers and students.The sample was determined by theoretical saturation criterion, that after interviewing with15 teachers and 20 students, interview was saturated. The method of categorization and coding was used to analyze the data from the interview. According to the findings of the research, the damage to the thinking and lifestyle curriculum elements from the perspective of the teachers, the learning activities, the educational materials, evaluation, grouping and time of education, and, from the students' point of view, the learning activities, evaluation, the educational materials, time and space of education.

    Keywords: Pathology, Curriculum, Thinking, Lifestyle
  • Y. Yarahmadi*, N. Naderi, M. Akbari, A. Yagoubi Pages 226-243
    Aim

    The target of this research checking curriculum effectively level according to academic resilience for students academic procrastination and performance.

    Method

    Methodology, this present research is a part of quasi experimental design (pre- test, post- test and following up the control group), middle school students in Kermanshah formed this research population. They studying in 2017-2018 this population by using randomly 60 students replaced in two groups (control- experimental groups) with 30 members. The experimental group is given 9 sessions 90 minutes program according to academic resilience. In 2011 members of each group completed (pre- test, post- test, inventory tracking in academic procrastinate. In 2017- 2018 average records of March - April - May used for students academic performance, data are examined by using way-mixed analysis for variance.

    Findings

    Data showed that average variable scores in academic procrastination and academic performance is experimental group compared with control group increased in post- test level.

    Keywords: Academic Resilience, Academic Procrastination, Performance, Students, Training program