فهرست مطالب

فصلنامه آموزش و اخلاق در پرستاری
سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسین مدبر*، وحیده مدبر، نوید کلانی صفحات 343-348
    در روند I.V.F و روش های مشابه آن، تخمک های بارور شده فراوانی به شیوه های مختلف نابود می شوند در حالی که امکان زنده ماندن و تبدیل آن ها به انسان هایی چون ما، وجود دارد به شیوه های مختلف نابود می شوند. سوال اساسی این است که این عمل از نگاه «اخلاق زیست پزشکی» که یکی از زیرشاخه های اخلاق کاربردی است، قابل توجیه است یا خیر؟
    درپاسخ این سوال دو دیدگاه وجود دارد: یکی آن که رویان را در این مرحله دارای شانیت اخلاقی می شمرد؛ بنابراین از بین بردن رویان های اضافی را درشرایط عادی خلاف اصول مسلم و پذیرفته شده اخلاقی می داند و دیگری دیدگاهی که نقطه مقابل آن است. نگارندگان به دیدگاه اول معتقدند است و دلایل متعددی برای اثبات مدعایش بیان نموده و دلایل دیدگاه مخالف را ارزیابی و نقد کرده است لکن جهت برون رفت از چالش شانیت اخلاقی رویان، پیشنهادهایی نیز ارائه نموده است تا این بحث مانعی بر سرراه تحقیقات و شیوه های نوین درمان ناباروری تلقی نگردد.
    کلیدواژگان: شانیت اخلاقی، رویان، شانیت انسانی
  • لیلی مصلی نژاد، مینا شریعتی، نوید کلانی*، سعید عبدالهی فرد صفحات 349-362
    مقدمه
    دروس اختیاری مجموعه ای از واحدهای درسی هستند که برای همه دانشجویان یک رشته در نظر گرفته می شود و دانشجو موظف است از میان دروس اختیاری مشخص بر اساس قوانین اعلام شده تعدادی واحد را انتخاب کند و بگذراند. واحدهای پوچ نیز واحدهایی است که در آموزش دانشجویان موثر نیست، در نتیجه این پیام را به فراگیران منتقل می نماید که این دروس در تجارب آموزشی فرد و در جامعه مهم نمی باشد. این مطالعه به منظور بررسی دیدگاه دانشجویان و اساتید دانشگاه علوم پزشکی جهرم در مورد اولویت واحدهای اختیاری و تبین واحدهای پوچ و سپس بررسی نیازهای آموزشی بالینی انجام گرفته است.
    روش کار
     در این مطالعه توصیفی -مقطعی، 25 نفر از  اساتید بالینی و علوم پایه و  288 نفر از دانشجویان مقطع بالینی به صورت سرشماری و دانشجویان رشته های مختلف به صورت نمونه گیری طبقه ای وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه اولویت واحدهای اختیاری و تبیین واحدهای پوچ و نیازهای آموزشی  بود. تجزیه وتحلیل اطلاعات با استفاده از آمارهای توصیفی و استنباطی در سطح معنی داری p<0.05 صورت گرفت.
    نتایج
    دانشجویان شرکت کننده در نظرسنجی، اولویت هریک از واحدهای اختیاری مهارت استدلال بالینی (6/87%)، طبابت مبتنی بر شواهد (36/84%)، مقاله نویسی (7/77%)، مهارت های ارتباطی (38/76%) و کامپیوتر و مهارت های مرتبط  (91/72%) را مهم (زیاد تا خیلی زیاد) دانسته اند. دانشجویان دروس اخلاق و تربیت اسلامی (%66/66)، تاریخ تحلیلی (%65/74) انقلاب اسلامی و ریشه های آن (%34/50) و روان پزشکی (%52/46) را به عنوان واحد پوچ دانسته اند.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود برای کسب مهارت های حرفه ای مطلوب، وضعیت آموزش پزشکی نیاز به تامین جامع تر امکانات و تجهیزات محیط بالینی دارد. ارتقاء عملکرد اساتید و جذب همکاری های حرفه ای نیز می تواند در بهبود وضعیت آموزش بالینی و کسب مهارت های حرفه ای مطلوب تر مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: واحدهای اختیاری، واحدهای پوچ، نیازهای آموزشی بالینی
  • رحیم بقایی، سعدی میهن دوست*، فریبا حسین زادگان، لیلا مختاری صفحات 363-374
    چکیده
    زمینه و هدف
    برای موفقیت هرچه بیشتر رشته کارشناسی پرستاری در ایران و شناسایی نقاط قوت و ضعف برنامه درسی آن، پرداختن به مطالعات تطبیقی و بهره برداری از تجارب و راهبردهای تجربه شده در دانشگاه های موفق، امری ضروری است. پژوهش حاضر به بررسی برنامه درسی دوره کارشناسی پرستاری در ایران، اردن و ترکیه را پرداخته است.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی-تطبیقی، عناصر اصلی و شاخص های مهم برنامه درسی سه دانشکده پرستاری انتخاب و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سپس، هر یک از موارد بررسی شده، در دانشکده های مورد مطالعه و ایران مقایسه گردید و پیشنهادهای کاربردی برای بهبود بخشیدن به وضعیت برنامه آموزشی دوره کارشناسی پرستاری ایران ارایه شد. برای مقایسه سه برنامه درسی، از الگوی Beredy در چهار مرحله توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه استفاده شد.
    یافته ها
    براساس یافته های پژوهش، اهداف کلی و محتواهای آموزشی در تمامی برنامه های مورد مطالعه تا حدودی مشابه بود، اما تفاوت هایی نیز در محتوا و راهبردهای آموزشی ملاحظه گردید.
    نتیجه گیری
    برنامه آموزشی دوره کارشناسی پرستاری در ایران در مقایسه با برنامه های آموزشی مورد مطالعه دارای نقاط قوت بسیاری می باشد. جهت بهبود کیفیت هر چه بیشتر دوره و به منظور رفع کاستی ها و نقایص آن، پیشنهاد می شود که مواردی مانند گزینش دانشجو، پژوهش، روش های تدریس و ارزشیابی نظری و عملکرد باید مورد بازبینی و اصلاحات جدی قرارگیرد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، کارشناسی پرستاری، الگوی بردی، ایران، ترکیه و اردن
  • فریبا حقانی، سهیلا بختیاری، فاطمه قائدی حیدری* صفحات 375-383
    زمینه و هدف
    بازی های آموزشی، از روش های فعال و مفرح برای تدریس و یادگیری به حساب می آیند که در رشته های مختلفی با روش های تدریس سنتی مورد مقایسه قرار گرفته است، اما برای تدریس مفاهیم روان شناسی مورد ارزیابی قرار نگرفته است. بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی تاثیر روش بازی بر رضایت و یادگیری دانشجویان مامایی در درس روان شناسی اجتماعی انجام گرفت.

    روش کار
    این مطالعه از نوع نیمه تجربی بود که روی دانشجویان ترم یک کارشناسی مامایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد. در دو جلسه کلاس از روش تدریس بازی و در دو جلسه دیگر از روش سخنرانی استفاده شد. برای بررسی میزان یادگیری از پس آزمون و جهت بررسی میزان رضایت دانشجویان از روش تدریس بازی از پرسشنامه رضایت از روش تدریس استفاده شد. روایی و پایایی پرسشنامه مورد تایید قرار گرفت. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 17 و آزمون تی زوجی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که 16 درصد دانشجویان روش بازی را جهت تدریس، عالی و بقیه متوسط و خوب دانستند. 87 درصد دانشجویان، یادگیری خود را با استفاده از روش بازی بهتر از روش های دیگر ارزیابی نمودند. میانگین و انحراف معیار نمره آزمون در روش بازی،14.82(3.66) و در روش معمول 13(3.34) بود که مقایسه این دو با استفاده از آزمون تی زوجی، تفاوت معنی داری بین دو روش را نشان داد (0.000p =).

    نتیجه گیری
    با توجه به رضایت و یادگیری بیش تر دانشجویان در روش تدریس بازی، بهتر است برای تدریس روان شناسی مامایی از این روش بیش تر از گذشته و همراه با روش های سنتی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: بازی، تدریس، روان شناسی اجتماعی، یادگیری فعال، رضایت
  • اکرم ثناگو* صفحات 383-390
    زمینه و هدف
    محیط یادگیری آموزش علوم پزشکی علاوه بر دانشگاه ها، بیمارستان و بالین بیماران را نیز در بر می گیرد. معیارها و ارزش های اخلاقی در محیط های آموزشی دانشجویان دارای نقش غیر قابل انکاری می باشند.در حالت ایده آل این محیط اموزشی علاوه بر انجام فعالیت علمی همزمان محیطی برای رشد و شکوفایی رفتارهای اخلاقی افراد است. هدف از این مطالعه تبیین دیدگاه و تجربیات دانشجویان پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی گلستان از چالش های اخلاقی به طور عام در محیط آموزشی دانشگاه و بالین می باشد.
    روشکار
    مطالعه حاضر یک مطالعه کیفی (1397) است. فرآیند گردآوری داده ها، مشتمل بر 26 مصاحبه نیمه ساختار یافته با دانشجویان پرستاری و مامایی بود. نمونه گیری به صورت هدفمندآغاز و تا رسیدن به اشباع (تکرارپذیری) داده ها ادامه یافت. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه های نیمه ساختار و باز پاسخ بوده است. حداقل یک سوال باز شامل " وقتی می گویم اخلاق در محیط آموزشی دانشگاه و کارآموزی های بالینی چه به ذهن شما میرسد؟" در تمامی مصاحبه ها تکرار شد. مصاحبه ها ضبط، دست نویس و با استفاده از روش "تحلیل محتوای مرسوم" تحلیل شدند.
    یافته ها
    کد های بدست امده به سه درون مایه اصلی "چالش های اخلاقی محیط آموزشی"، "گپ آموزش تئوری-عملکرد بالینی"، "چالش های اخلاقی محیط بالینی" تقسیم شدند و هر درون مایه اصلی شامل چندین درون مایه فرعی می باشد.
    نتیجه گیری
    دیدگاه دانشجویان در ارتباط با موضوعات اخلاقی بسیار گسترده است و محدود به اخلاق حرفه ای نمی شود بلکه ابعاد رفتار اجتماعی از اهمیت بیشتری بر خوردار می باشد. رفتار های ناهنجاری که دانشجویان یک امر غیر اخلاقی قلم داد می کردند، می توانست جو آموزشی را دچار تشنج کند. این چالش ها را می توان با مدیریت بهتر در امر آموزش و مسائل مربوط به فرهنگسازی به حداقل رساند یا برطرف کرد.
    کلیدواژگان: چالش های اخلاقی، اخلاق پرستاری، محیط آموزشی، محیط بالینی، دانشجویان پرستاری و مامایی
|
  • Mohammad Hossein Modabber*, Vahideh Modabber, Navid Kalani Pages 343-348
    Introduction

    In the process of I.V.F and other similar methods, fertilized eggs are destroyed in various ways, while there is a possibility of their survival and of their transformation into humans such as us. The basic question is that whether this action is justifiable from the point of view of "bio medicine ethics", which is one of the subcategories of applied ethics?

    Methods and Materials:
    This study has been compiled using library studies and scientific articles in this field.

    Conclusion

    There are two perspectives on this question: one that considers the embryo at this stage as having moral validity; therefore, the elimination of additional embryos in normal conditions is contrary to the accepted moral principles, and the other is the point of view opposite to it. The writers believe that the former is right and they have expressed various reasons for proving their claims. Furthermore, they assessed and criticized the reasons for the opposing view. Consequently, in order to get rid of this moral challenge of embryo, a number of suggestions have been proposed to prevent this discussion from being considered an obstacle to research and modern methods of treatment for infertility.
    Keywords: Moral Dignity, Embryo, Human Dignity
  • Leili Mosalanezhad, Mina Shariati, Navid Kalani*, Saeed Abdolahifard Pages 349-362
    Introduction
    Optional courses are a set of curriculum that is considered for all students in a discipline and the student is required to choose and pass through certain optional courses in accordance with the announced rules. Neutral units are also units that are not effective in educating students, thus conveying the message to learners that these lessons are not important in individual and community education experiences. This study was conducted to evaluate the viewpoints of students and faculty members of Jahrom University of Medical Sciences about the priority of optional units and the correlation of absent units and then to assess clinical educational needs.
    Methods
    In this descriptive-cross-sectional study, 25 faculty members of clinical and basic sciences and 288 clinical students were enrolled in a census and students of different disciplines were selected by stratified sampling. The data collection tool was an optional unit questionnaire and an explanation of the absurd units and educational needs. Data analysis was performed using descriptive and inferential statistics at a significant level of p <0.05.
    Results
    Students participating in the survey, the priority of each of the optional units of skill in clinical reasoning (87.6%), evidence-based practice (84.36%), essay writing (77.7%), communication skills (76.38%), and Computer and related skills (72.91%) are considered important (much to very high). The students of Islamic moral education courses (66.66%), analytic history (74.64%) considered the Islamic revolution and its roots (34.4%) and psychiatry (46.52%) as absurd.
    Conclusion
    It is suggested that in order to obtain the most appropriate professional skills, medical education needs to provide more comprehensive clinical facilities. Improving the performance of professors and attracting professional co-operation can also help improve clinical education and obtain more professional skills.
    Keywords: Optional Units, Neutral Units, Clinical Training Needs
  • Rahim Baghaei, Soada Mihandoust*, Fariba Hosseinzadegan, Leila Mokhtari Pages 363-374
    Background
    In order to achieve more success in the Bachelor of Science in the discipline of nursing education in Iran and identify its weaknesses and strengths, comparative studies and utilization of successful universities’ strategies and experiences are necessary. The present research compares the curricula of undergraduate nursing education in Iran, Turkey and Jordan.
    Methods
    This was a descriptive-comparative study. The important components and indices of nursing curricula of the three nursing schools were analyzed. Then, each studied item was compared between the selected nursing schools and nursing schools of Iran. The research model used in this study was the Beredy model that identified the 4 stages of description, interpretation, proximity, and comparison.
    Results
    The general objectives and educational contents in all curricula of the examined nursing schools were to some extent similar. However, these ara differences in educational contents and strategies.
    Conclusion
    It seems that although the nursing curriculum in Iran has much strength. In order to improve the quality of the course, it is recommended to resolve the flaws, items like goals selection, student selection methods, research, teaching and evaluation (theory and performance) methodologies need to be reviewed and revised.
    Keywords: Curriculum, Nursing Bachelor of Science, Beredy model, Iran, Turkey, Jordan
  • Fariba Haghani, Soheila Bakhtiari, Fatemeh Ghaedi Heidari* Pages 375-383
    Background and
    purpose
    Educational games are active and fun ways for teaching and learning that in various fields has been compared with traditional teaching methods, but it has not been evaluated for teaching psychology concepts. Therefore, this study aimed to assess the impact of game-based learning on satisfaction and learning in midwifery students in social psychology lesson.

    Methods
    This semi-experimental study executed on Bachelor of Midwifery Students at Isfahan University of Medical Sciences. In 2 sessions of the class, the game-based learning and in the other two sessions of the class, the lecture method was used. To assess the students' learning, post-test was used and to evaluate the students' satisfaction, the satisfaction related to teaching method questionnaire was used. Validity and reliability of the questionnaire were confirmed in this study. Therefore, data were analyzed using SPSS version 17 software and paired t-test.

    Findings
    The results showed that 16% of students believed that game teaching was excellent and the rest said that it was average and fine. 87% of students evaluated their learning using game better than the other methods. The mean (SD) in game teaching was 14.82(3.66) and in routine method was 13(3.34) that comparison the two using the paired t-test, showed significant difference between the two methods (p=0.000).

    Conclusion
    According to more satisfaction and learning of students in game teaching, it is recommended to apply this method more than times ago and along with traditional methods.
    Keywords: game, teaching, social psychology, active learning, satisfaction
  • Akram Sanagoo* Pages 383-390
    Background and Aim
    In addition to universities, Learning Environment Medical Education also includes hospitals. Criteria and ethical values in the educational environment of students have an undeniable role. In best situation, In addition to performing academic activities in learning environment, it is a coherent environment for the growth and prosperity of individuals' ethical behaviors. This study aimed to explore medical students' viewpoints and experiences at Golestan University of Medical Science about ethics in clinical and academic environment in 2018.
    Materials and Methods
    This study is a qualitative study (2018). The data collection process included 26 semi-structured interviews with nursing and midwifery students. The sampling was started purposefully and continued until saturation (repeatability) of data was achieved. The sampling was started purposefully and continued until the saturation (repeatability) of the data was achieved. Data collection tools were semi-structured interviews and open-ended responses. At least an open question, "When I say ethics in clinical or education environment, what comes to your mind?" was repeated in all interviews. Interviews recorded, transcribed line by line and then analyzed according to "conventional content analysis" method.
    Results
    Obtained codes were divided into three main categories. "Educational Environment Ethical Challenges", "Distance Learning Theory-Clinical Practice", "Ethical Challenges of the Clinical Environment". Each core contains several sub-elements.
    Conclusion
    The students' view of ethics is very broad and it's not limited to professional ethics but dimensions of social behavior are more important. Abnormal behavior that students described as immoral, also could be harmful to the calmness of educational atmosphere. These challenges can be minimized or eliminated by better management of human resources and financial resources.
    Keywords: Ethical Challenges, Moral, Nursing Ethics, Educational Environment, Clinical Environment, Nursing, Midwifery Students