فهرست مطالب

فصلنامه آموزش و اخلاق در پرستاری
سال هفتم شماره 3 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه کاشانی، حمید حجتی*، نفیسه حکمتی پور صفحات 1-7
    زمینه و هدف
    پرستاران با توجه به شغل حساس خود در معرض انواع تنش های کاری قرار دارند و این خود منجر به بروز بعضی رفتارها ازجمله خشم و خشونت می شود.خشم یکی از هیجانات پیچیده انسان و پاسخی طبیعی به ناکامی ها و بدرفتاری ها است.از طرفی عدم مهار خشم می تواند روابط بین فردی را مختل کند.هوش اخلاقی بعنوان منشوری برای راهنمایی رفتار انسان و تصمیم گیری درباره آنچه درست و نادرست است عمل می کند. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط هوش اخلاقی با خشم در پرستاران طراحی و اجرا گردید.

    روش کار
    این پژوهش  توصیفی همبستگی بر روی 140 پرستار  بیمارستان های تامین اجتماعی گنبد و گرگان از طریق سرشماری انجام شد. جمع آوری داده ها توسط پرسشنامه هوش اخلاقی(لنیک و کیل)و خشم(AGQ) جمع آوری شد که اطلاعات بعد وارد نمودن در نرم افزار اماری SPSS-16توسط امار توصیفی(جداول، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی(آزمون ضریب همبستگیپیرسون، تی مستقل و انالیزواریانس) تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها
    میزان هوش اخلاقی 7/18+ 1/148 و میزان خشم3/13+ 5/68 بود که از نظر آماری ارتباط معنی داری مشاهده شد(p<0/01)طوری که با افزایش هوش اخلاقی میزان خشم کمتر می شد. همچنین بین مشخصات هوش اخلاقی و خشم با مشخصات دموگرافیک ارتباط معنی داری مشاهده نشد.

    بحث نتایج
    نشان داد با بهبود و ارتقاء هوش اخلاقی می توان میزان خشم در پرستاران را کاهش داد. لذا مسئولین و سوپروایزران بیمارستانی می توانند با برنامه ریزی و برگزاری دوره ها و کارگاه های مربوط به مسائل اخلاقی و ارتباطی ضمن افزایش هوش و نگرش اخلاقی پرستاران از ایجاد کشمکش و تضادبین پرستاران با بیماران و همکاران پیشگیری کنند..
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، خشم، پرستاران، تامین اجتماعی
  • ملیحه داودی*، هادی احمدی چناری، الناز یزدان پرست، ساجده حسینی صفحات 8-16
    مقدمه
    آموزش بالینی بخش اساسی آموزش پرستاری است و بدون آن تربیت پرستاران کارآمد و شایسته هدفی دور از دسترس است. لذا این پژوهش با هدف تعیین عوامل استرس زای بالین از دیدگاه دانشجویان دانشکده پیراپزشکی و بهداشت فردوس انجام شد.

    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی که در نیمسال اول تحصیلی  94- 1393 انجام شد، از میان 137 دانشجو مقطع کارشناسی پرستاری و اتاق عمل در مجموع 107 نفر به روش در دسترس وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل یک پرسش نامه مشتمل بر دو بخش مشخصات فردی و بخش دوم شامل 29 سوال پیرامون عوامل استرس زا در 4 حیطه بود که پرسشنامه در اختیار  دانشجویان واجد شرایط قرار گرفت و تمامی پرسشنامه ها پس از تکمیل به پژوهشگر بازگردانده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 16 مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.

    نتایج
    در بررسی میانگین میزان تنش زا بودن هریک از حیطه ها استرس زاترین عوامل به ترتیب شامل استرس ناشی از احساسات ناخوشایند، تجارب تحقیرآمیز، کارهای بالینی و نهایتا ارتباط بین فردی می باشد. همچنین میانگین نمره کل پرسشنامه نیز 31/3 ± 13.2   بود و بیشتر نمرات در محدوده 28 تا 54 (استرس متوسط) قرار داشتند.

    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه عوامل استرس زای بالینی متعددی وجود دارد که لازم است مسئوولین با شناسایی این عوامل، راهکارهای مناسب جهت کاهش آن ها را اتخاذ کنند.
    کلیدواژگان: استرس، آموزش، دانشجو
  • شهرام پیری، محمد عبدی، رباب محمدیان، مریم اسعدی* صفحات 16-23
    مقدمه
    اخلاق در محیط آموزش پرستاری جایگاه ویژه ای دارد, بطوریکه سال ها جهت انتخاب یک روش کارآمد آموزش اصول اخلاقی چالش های زیادی موجود است. هدف این مطالعه مقایسه آموزش اصول اخلاق پرستاری به دو روش مبتنی بر حل مشکل و آموزش مرسوم است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی با نمونه گیری تصادفی بر روی 140دانشجوی کارشناسی پرستاری در دو گروه مداخله(72نفر) با آموزش مبتنی بر طرح مشکل و گروه کنترل (70 نفر)  با آموزش به روش مرسوم انجام شد. داده ها با استفاده از  ابزار سه بخشی محقق ساخته که بخش اول مربوط به اطلاعات دموگرافیک نمونه ها، بخش دوم مقیاس اندازه گیری توانایی دانشجویان و بخش آخر  بررسی رضایت یادگیری دانشجویان بود، جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری توصیفی و تی تست انجام شد.
    یافته ها
    نمرات توانایی تمییز اخلاق پرستاری در گروه آموزش مبتنی بر طرح مشکل بیشتر از گروه کنترل بود. همچنین نتایج آزمون قبل و بعد آموزش برای هر دو گروه تفاوت معنی دار داشت(05/0 P<). طبق نتایج مطالعه, دانشجویان گروه مداخله نسبت به گروه کنترل از شیوه تدریس راضی تر بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    شیوه آموزش مبتنی بر طرح مشکل در عملکرد بر اصول اخلاقی و شیوه آموزش مرسوم بر نحوه یادگیری و رعایت اصول اخلاقی دانشجویان تاثیر گذاراست، لذا می توان در برنامه ریزی های آموزشی از شیوه آموزش مبتنی بر طرح مشکل به عنوان روش یادگیری اصلی و از شیوه آموزش مرسوم به عنوان روش یادگیری جانبی اسنفاده کرد.
    کلیدواژگان: آموزش، اخلاق، پرستار، دانشجو
  • فاطمه قربانی*، مهوش صلصالی صفحات 23-30
    مقدمه
    در طی پیشرفت حرفه پرستاری، پرستاران با واژه هایی از قبیل تمامیت و کل نگری مواجه بوده اند. با توجه به اینکه این مقولات درون تئوری ها و عملکردهایی با رویکردهای متفاوت معرفی شدند، لذا از زمینه ای به زمینه دیگر و از دوره ای به دوره دیگر متفاوت بوده اند. هدف این مقاله، آشکارسازی مفهوم کل نگری در دیدگاه فلسفی پرستاران و بررسی عوامل تاثیرگذار احتمالی در نهادینه شدن آن می باشد.
    روش کار
    مقاله حاضر یک مطالعه مروری نقلی است که در سال 93 با جستجوی بانک های اطلاعاتی از قبیل Pub med-Iranmedex-SID-Ovid-Google Scholar-Elsevier و با استفاده از کلمات کلیدی کل نگری، پرستاری کل نگر، رویکرد کل نگر و معادل انگلیسی آنها انجام شده است. تعداد 41 مقاله بدست آمده و پس از مطالعه چکیده آنها در نهایت 20 مقاله مورد بررسی قرار گرفت.
    بحث
    مفهوم کل نگری اشاره به این حقیقت دارد که حداکثر سلامتی و خوب بودن انسان، در زمان هماهنگی و تعادل تمام اجزای غیرقابل تفکیک وی با یکدیگر به وقوع می پیوندد. ارائه مراقبت کل نگر به مددجویان، موجب بازگرداندن خودآگاهی، توان و مسئولیت خودمراقبتی آنان شده و از طرف دیگر نقش بسزایی در ارتقاء جایگاه حرفه ای پرستاران و افزایش استقلال و خودباوری حرفه ای آنان دارد.
    نتیجه گیری
    عملکرد کل نگر در پرستاری موجب ارتقاء کیفیت زندگی مددجویان و رضایتمندی آنان می شود. در شرایط چالش برانگیز عصر حاضر، نهادینه کردن دیدگاه کل نگر در پرستاران با در نظر گرفتن عوامل موثر و رفع موانع اجرایی آن، توجه جدی مسئولین حیطه های آموزش و مدیریت کشورمان را می طلبد.
    کلیدواژگان: کل نگری، مراقبت کل نگر، پرستاری
  • شیما تاجیک*، اکرم ثناگو، لیلا جویباری صفحات 31-32
  • رویا نیکجو، زهرا اعتباری اصل*، شهلا فرضی پور، راحله محمدی، فرزانه اعتباری اصل صفحات 33-42
    زمینه و هدف
    داشتن مهارت های ارتباطی موثر، در کنار سایر مهارت های بالینی، از جمله نیازهای ضروری برای دانشجویان رشته های علوم پزشکی است. همچنین طبق مطالعات صورت گرفته نحوه ارتباط دانشجو با افراد دیگر می تواند در کیفیت آموزشی و تحصیلی آن ها موثر باشد. با توجه به کمبود مطالعات در این زمینه، پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط مهارت های ارتباطی دانشجویان با رضایت آن ها از رشته تحصیلی- شان، در دانشجویان اتاق عمل و مامایی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل صورت گرفته است.
    روش کار
    در این پژوهش تحلیلی- مقطعی، تعداد 187 نفر از دانشجویان مامایی و اتاق عمل دانشگاه علوم پزشکی اردبیل وارد مطالعه شدند. جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه های مشخصات دموگرافیک، مهارت ارتباطی QueenDom و رضایت از رشته تحصیلی انجام گرفت. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی شامل آزمون تی، ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن تحت نرم افزار آماری ‎ ‎SPSSنسخه 16 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این پژوهش، 98 نفر، دانشجوی اتاق عمل و 89 نفر، دانشجوی مامایی شرکت داشتند که از این تعداد 5/38درصد مرد و 5/61 درصد زن بودند. میانگین سنی دانشجویان 68/1 ± 07/21 سال بود. میانگین کل مهارت های ارتباطی 8 ± 115 و رضایت از رشته تحصیلی 11± 58 بود. همچنین ارتباط آماری معناداری بین مهارت های ارتباطی و رضایت دانشجویان از رشته تحصیلی یافت شد (001/0 ≥ p، 42/0= r).
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود ارتباط مستقیم میان مهارت های ارتباطی دانشجویان با رضایت آن ها از رشته تحصیلی، جهت افزایش رضایت دانشجویان از رشته تحصیلی ، انجام اقداماتی در راستای بهبود مهارت های ارتباطی دانشجویان ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، رشته تحصیلی، دانشجو، ماما، اتاق عمل _
  • سید مرتضی حسینی شکوه، مصطفی شهابی نژاد* صفحات 43-51
    مقدمه

    سلامت به عنوان یکی از زمینه های اصلی، نظام های رفاه اجتماعی شناخته شده است. پوشش بیمه ای باعث تغییر در رفتار مصرف کننده (بیمار) وارائه کننده (پزشک) خدمات می شود که از آن به مخاطره اخلاقی یاد می شود. این پژوهش با هدف پرداختن به مفهوم مخاطرات اخلاقی و انواع آن و بررسی پیامدهای مخاطرات اخلاقی در بازار بیمه نظام سلامت انجام شده است.

    روش کار

    این مقاله یک تحقیق مروری است که مقالات مرتبط با آن، با استفاده از کلید واژه های معتبر فارسی و انگلیسی از متون منتشر شده در بانک های اطلاعاتی داخلی و خارجی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفته است. پایگاه داده ای متون انگلیسی شامل:   Pub  med ،  Science direct، Scopus و موتور جستجوی Google Scholar  و متون فارسی شامل:    Magiran،  Sid  ،  Irandoc، Iranmedex  وMedlib  می باشد. مقالات مرتبط با استفاده از کلید واژه های مناسب در بین سال های 1397-1388جستجو و در نهایت از بین مقالات یافت شده، تعداد 52 مقاله مرتبط با موضوع انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    مخاطرات اخلاقی با تغییر رفتار ارائه کننده خدمات وگیرنده خدمات و همچنین بیمه بودن به وجود می آید که این مساله به دلیل وجود شخص سوم پرداخت کننده می باشد. شخص سوم به عنوان یک عامل یا بنگاه دیگر مثل بیمه است که هزینه های درمان بیماران را متقبل می شود و به همین دلیل گیرنده و ارائه کننده خدمت، انگیزه ای برای کاهش میزان خدمات دریافتی ندارند. در مخاطرات اخلاقی، افراد با بیمه پوشش بالاتر، تلاش کم تری برای جلوگیری از بروز بیماری انجام داده(مخاطرات اخلاقی پیشین) و با وقوع بیماری از خدمات درمانی بیشتر و با کیفیت تری استفاده می کنند (مخاطرات اخلاقی پسین). مخاطرات اخلاقی مصرف کننده شاخص ترین شکل مخاطرات اخلاقی می باشد.

    نتیجه گیری

    مخاطرات اخلاقی پیامدهای منفی مثل کاهش رفاه و افزایش هزینه در نظام سلامت را به دنبال دارد. بررسی و شناخت اثرات مخاطرات اخلاقی و کنترل آن به منظور پیشگیری از پیامدهای نامطلوب و سوء تخصیص منابع ضروری است. جهت کنترل مخاطرات اخلاقی مصرف کننده می توان از فرانشیز[معافیت شخص بیمه شده از پرداخت هزینه خدمات بیمه]، به ویژه برای خدمات با کشش پذیری بالا استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مخاطرات اخلاقی، اطلاعات نامتقارن، مخاطرات اخلاقی پسین و پیشین، بیمه سلامت
|
  • Fatme Kashani, Hamid Hojjati*, Nafise Hekmati Pages 1-7
    Introduction
    Nurses are exposed to a lot of tension due to their sensitive job, which can lead to aggressive and violent behavior among them. Anger is a complex emotion in human being, which is considered a normal response to unwanted situation or behavior. However, it could turn to destructive aggression if it gets out of control. Moral intelligence can be considered as a fundamental criterion for human behavior to guide him what is right or wrong. The present study aims to investigate the relationship between moral intelligence and anger in nurses.
    Methods and Materials
    This is a descriptive correlational research that is carried out through a sampling of 140 nurses in the Social Security Organization hospitals in Gonbad and Gorgan. Two questionnaires including Lennick & Kiel Moral Intelligence Test and AGQ aggression Test were used for data collection. The data analysis was performed using statistical software SPSS16, implementing descriptive statistics (tables, mean, and standard deviation) and inferential statistics (Pearson product-moment correlation coefficient, independent T-test and analysis of variance).
    Results
    The measures of 148/1 ± 18/7 for the moral intelligence and 68/5 ± 13/3 for the aggression indicated a statistically meaningful relationship in a way that the increase in one (moral intelligence) caused a decrease in another (aggression) rate. There was no meaningful relationship between moral intelligence and aggression with demographic characteristics.
    Conclusion
    The results showed that by improving and enhancing ethical intelligence, the level of anger in nurses can be reduced. Hence, through planning and holding courses and workshops on ethical and communication issues, hospital authorities and supervisors can increase the intelligence and ethical attitude of nurses and prevent conflict between nurses and patients and colleagues.
    Keywords: Moral intelligence, nursing, aggression, Social Security Organizationization
  • Malihe Davoudi*, Hadi Ahmadi Chenari, Elnaz Yazdanparast, Sajede Hosseinie Pages 8-16
    Introduction
    Clinical education is a major part of nursing education without which training effective and qualified nurses is a far-fetched goal. So this study was done with the aim of identifying stressful factors in clinical education from vantage point of Ferdows Paramedic School students.
    Methods and Materials
    This cross-sectional study was done in the first semester of 2014 -15. Of 137 undergraduate nursing and operating room students, a total of 107 students entered the study based on convenience sampling methods. Data collecting instrument was a questionnaire with two sections including: demographic and standard questionnaire, clinical education stressors (with content validity and reliability of 0.85). The average scores were calculated for each of the five domains of stressors (including interpersonal communication, humiliating experiences, educational environment, clinical experiences, and unpleasant emotions) (scores range from 1 to 5). Data were analyzed using SPSS software (version 16).
    Results
    Results showed that the most stressful factors in the practice from the students’ point of view, in order of intensity, included stress from unpleasant feelings, humiliating experiences, clinical practice and interpersonal relationships. The mean score of the questionnaire was 31.3 ± 13.2 and most grades were in the range of 28 to 54 (moderate).
    Conclusion
    In clinical education processes, students of various medical sciences are exposed to many stressful factors. Identifying these factors can play an important role in decreasing their stress levels. Considering that unpleasant feelings were the most stressful factor in the study, it is necessary to draw attention to this issue, explain its various dimensions and provide solutions in this regard.
    Keywords: Stress, Education, Students
  • Shahram Piri, Mohammad Abdi, Robab Mohammadian, Maryam Asadi* Pages 16-23
    Introduction
    Ethics has always played a significant role in nursing training settings. For many years, the training method has been one of the most serious challenges faced by nursing professionals. The purpose of this study was to compare teaching the principles of nursing ethics in two methods based on problem solving and conventional education.
    Methods and Materials
    This experimental study has been conducted on 140 undergraduate nursing students using random sampling, who were divided into intervention group (72 subjects) and control group (70 subjects). The data were collected using a researcher-made three-part tool, the first part of which was demographic information, the second part measured the students' ability, and the last part explored the students’ satisfaction. Data analysis has been done by SPSS16 and using descriptive statistics and T-test.
    Results
    The scores of moral nursing discrimination abilities in the problem-based learning group are higher than those of the control group. Moreover, the results of the pre-test and post-test show that there is a significant difference between the results of the pretest and the post-test for both groups. According to the study results, the satisfaction level in the intervention group is larger than that of the control group.
    Conclusion
    The problem-based learning method influences ethical performance and traditional teaching methods on how students learn and observe ethical principles. Therefore, in educational planning, the problem-based learning method can be used as the main learning method and the traditional teaching method as a secondary learning method.
    Keywords: Training, Ethics, Nurse, Student, Problem Solving
  • Fatemeh Ghorbani*, Mahvash Salsali Pages 23-30
    Introduction
    During the development of nursing profession, nurses have encountered such terms as wholeness and holism. Considering the fact that these issues were introduced into theories and practices with different approaches, they differed from context to context and period to period. The purpose of this study was to clarify the concept of holism in nurses' philosophical views and to investigate possible relevant factors in its institutionalization.
    Methods & Materials
    This is a narrative review study that was done in 2014 by exploring databases such as Pubmed, Elsevier, Ovid, Google Scholar, SID and Iranmedex and using Holistic, Holistic Nursing and Holistic Approach in nursing and their English equals keywords. 41 articles were found and after studying their abstracts, 20 articles were selected for review.
    Results
    The concept of holism refers to this fact that the maximum of wellbeing and health occurs when all of the human being's inseparable features are balanced and in harmony with each other. Delivering holistic care to clients serves to retrieve their awareness, power and self-care responsibility and has a critical role in developing nurses' professional position and increasing their authority and professional self-confidence.
    Conclusion
    Holistic practice in nursing leads to the improvement of clients' lifestyle and satisfaction. In today's challenging condition, the officials' close attention in education and management is needed to consider influencing factors in establishing a holistic overview in nurses and removing barriers to practicing it.
    Keywords: Holistic, Holistic Caring, Nursing
  • Shima Tajik *, Akram Sanago, Leila Joybari Pages 31-32
  • Roya Nikjou, Zahra Etebari Asl*, Shahla Farzipour, Raheleh Mohammadi, Farzaneh Etebari Asl Pages 33-42
    Background and Objective
    Effective communication skill, along with other clinical skills, is one ‎of the essential needs for students of different disciplines of medical science. According to studies, ‎also this matter that students how learn to communicate with other people can help them be ‎effective in educational quality. Due to the lack of study on this subject, this study aimed to ‎investigate the relationship between students 'communication skills with their course satisfaction in ‎Ardabil University of Medical Sciences.‎
    Materials and Methods
    All midwifery and operating room students of Ardabil University of ‎Medical Sciences were entered into this analytical study. Data collection was performed through ‎demographic questionnaire, Queen Dom communication skill and course satisfaction surveys. Data ‎were analyzed by the SPSS18 software using descriptive and analytical statistics methods including ‎t-test and Pearson and Spearman correlation coefficient.‎
    Results
    In this study, 98 people of operating room students and 89 people of midwifery students ‎participated, which 38.5% of them were male and 61.5% of them were female. The average age of ‎students was 21.07±1.68 years. Total mean of communication skills was 115±8 and course ‎satisfaction was 58±11. Also, a significant relationship was found between student’s ‎communication skill and their course satisfaction (p≤0.001, r=0.42).‎
    Conclusion
    In view of the direct relationship between students 'communication skills with their ‎course satisfaction, to increase student’s satisfaction with their course, taking steps to improve ‎students' communication skills is essential.‎
    Keywords: Communication Skills, Educational Status, Student, Midwifery, Operating Room‎
  • Sayyed Morteza Hoseini Shokoh, Mostafa Shahabinejad* Pages 43-51
    Introduction

    Health is recognized as one of the prerequisites for social welfare systems. Insurance coverage changes the behavior of the consumer (patient) and the provider (doctor) of the medical services, which is considered a moral hazard. This study was conducted with the aim of addressing the concept of moral hazard and its types and consequences in health insurance marketing.

    Materials and Methods

    This is a review article that its related articles have been selected from published literature in national and international databases. The database of English texts includes Pubmed, Science direct, Scopus and the Google Scholar search engine and Persian texts including Magiran, Sid, Irandoc, Iranmedex and Medlib. Articles were searched between the years of 2009 and 2018. Finally, among the articles founded, 52 related articles were selected, which studied moral hazard in health insurance system.

    Results

    Moral hazards are caused by the change in service providers and consumer behavior as a result of being insured due to the presence of a third-party payer. The third-party is another agent or company, such as insurance, which covers the cost of patients and therefore the consumer and service provider are not motivated to reduce received services. In moral hazard, people with higher insurance coverage, make less efforts to prevent (ex-ante moral hazard), and with the onset of illness, they use more and better health care services (Ex-post moral hazard). The moral hazard of the consumer is the most significant form of moral hazard.

    Conclusion

    Moral hazards have negative consequences, such as reducing the welfare and increasing costs in the health system. It is essential to investigate and recognize the effects of moral hazard and its control in order to prevent undesirable outcomes and misallocation of resources. To control consumer moral hazard, one can use franchise, especially for highly elastic services.

    Keywords: Moral Hazards, Asymmetric Information, Ex-ante, Ex-post moral hazard, Health Insurance