فهرست مطالب

شیعه پژوهی - پیاپی 15 (پاییز و زمستان 1397)

فصلنامه شیعه پژوهی
پیاپی 15 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد علی رحیمی ثابت، محسن الویری، علیرضا ابطحی صفحات 5-26
    شناسایی سنت های عاشورایی در میان حاکمان، به عنوان بخشی از طبقه نخبه جامعه، در مقطع مهم تاریخی 656ق (سال سقوط بغداد و خلافت عباسی) تا 907ق (تاسیس دولت صفویه)، با هدف کشف میزان تاثیر این سنت ها بر رشد و گسترش تشیع، بسیار مهم است؛ زیرا تاثیرگذاری این قشر در ترویج و همگانی کردن سنت های عاشورایی در میان مردم، از دیگر نخبگان بیشتر بوده است. با بررسی متون تاریخی این مقطع زمانی و با یاری گرفتن از مقوله «آیین» به عنوان چارچوب مفهومی بحث، در مجموع می توان به چهار سنت دست یافت: «تفکر اولویت سادات حسینی برای خلافت و حکومت»، «ادعای خونخواهی اهل بیت»، «سنت وقف و ذکر نام ائمه اطهار در آن» و «زیارت کردن حاکمان از مراقد ائمه اطهار». همچنین می توان از همراه شدن این سنت ها و تناسب آن با تحولات فرهنگی و اجتماعی این دوران یعنی گسترش فعالیت سیاسی اجتماعی شیعیان پس از حمله مغولان، میل و گرایش بعضی از حاکمان به تشیع و نزدیکی تصوف و تشیع، موجبات سرعت گرفتن رشد و گسترش تشیع را در محدوده جغرافیایی، تمدنی و فرهنگی ایران نتیجه گیری کرد و از این منظر، شناخت جدیدی از تاریخ اجتماعی و سبک زیست اجتماعی شیعیان ایران در تعامل با سنت های عاشورایی حاکمان به دست آورد.
    کلیدواژگان: سنت های عاشورایی، حاکمان، تشیع، ایران، تاسیس صفویه
  • بی بی سادات رضی بهابادی، محمد جانی پور، فرشته معتمد لنگرودی * صفحات 27-53
    مسئله «توحید» و شبهات مطرح شده در این خصوص، از مهم ترین پرسش های تاریخی در طول بشریت بوده است و فرستادگان الهی تلاش های بسیاری برای پاسخگویی و تبیین این موضوع کرده اند. در پژوهش حاضر تلاش شده است با استفاده از روش «تحلیل محتوا»، موضوع چگونگی اثبات خالق و صانع و وحدانیت خداوند متعال در میان مناظرات امام صادق(ع) با ابن ابی العوجاء واکاوی شود.
    ابن ابی العوجاء یکی از زندیقان معروف در عصر امام صادق(ع) با نگرش ماتریالیستی بوده که چندین مناظره جدی در موضوعات مختلف دینی با حضرت داشته است. وجه نوآوری این پژوهش استفاده روشمند از روش «تحلیل محتوا» با رویکرد کیفی به عنوان روشی میان رشته ای برای استخراج، طبقه بندی و مقوله بندی یافته های تحقیق است. یافته های پژوهش گویای آن است که امام(ع) در تبیین مسئله توحید از روش ها و اصول گوناگونی بهره جسته که بر دو مبنای قواعد عقلانی و قواعد حسی تجربی استوار است. بدیهی است استخراج روش مواجهه عالمانه امام صادق(ع) با شبهه افکنان، می تواند الگویی مناسب برای احتجاجات عصر کنونی در مواجهه با آرای مخالفان باشد.
    کلیدواژگان: امام صادق(ع)، ابن ابی العوجاء، توحید، مناظره، روش تحلیل محتوا
  • روح الله توحیدی نیا * صفحات 55-72
    قیام زید بن علی (م121ق) از جهت زمینه ها، عوامل، ابعاد، نتیجه و پیامدهایش از موضوعات تاریخی پر ابهام است. یکی از ابعاد این موضوع، که همچنان مورد بحث محققان است، چگونگی مناسبات زید بن علی با پیشوایان امامیه و ماهیت عقیده و عمل وی در این روابط است. نگارنده معتقد است آنچه موجب پراکندگی نظرات و ابهام در این موضوع شده، کم توجهی به سیر تاریخی روابط و بستر سیاسی رخدادها و نگاه یکجانبه به اصالت اخبار است. از این رو در این مقاله روابط زید بن علی به طور جداگانه با سه امام هم دروه اش، یعنی امام سجاد (ع) و امام باقر (ع) و امام صادق (ع)، بررسی می شود. نتایج تحقیق در این مطالعه بسترشناسانه نشان از سیر ناهمگون و نزولی تعاملات زید با رهبران امامیه و تاثیر شرایط سیاسی موجود در واکنش ها و فرمایشات ائمه (ع) در تمجید زید بن علی و قیام او دارد؛ موضوعی که قائلان به تایید قیام زید از سوی ائمه (ع) به آن توجه نکرده اند.
    کلیدواژگان: زید بن علی، روابط زید بن علی و ائمه (ع)، بسترشناسی عصر حضور
  • رسول عبداللهی * صفحات 73-92
    علویان ترکیه دوازده امامی هستند، امامان دوازده گانه شیعیان را می پذیرند و اعتقاد راسخ به ائمه معصوم دارند. در واقع اعتقاد دینی علویان بر محور امامت می چرخد و جهان بینی آنان را رقم می زند؛ از این رو با بررسی مباحث امامت می توان نقشه اعتقادی علویان را ترسیم کرد؛ چراکه نگاه علویان به امام هستی شناسانه است. از نگاه آنان، جهان مخلوق و ماسوی الله با صدور امام از ذات مقدس الهی، به عنوان اول مخلوق، شروع می شود و با امام بسط و گسترش می یابد، سپس در عالم ادنی علاوه بر نقش تکوینی، نقش تشریعی امام نیز آغاز می شود. در این مقاله جایگاه امام و امامت از دیدگاه علویان بررسی می شود. در واقع با تبیین جایگاه امام به راحتی می توان نظریه امامت از دیدگاه علویان را نیز شناخت و در نتیجه درباره سیستم اعتقادی آنان قضاوت کرد. در بین شخصیت های علوی، هفت شاعر بزرگ و مقدس علوی نقش برجسته تری در گسترش معارف علوی داشته اند و همواره پرنفوذ بوده اند. از این رو نظرات آنان محور این پژوهش خواهد بود و با استناد به اشعار این بنیان گذاران و مفسران اندیشه علوی گری، به شیوه توصیفی و تحلیل محتوایی و روش کتابخانه ای، جایگاه امام و امامت از دیدگاه علویان را بررسی خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: جایگاه امام، امامت، علویان ترکیه، هفت شاعر بزرگ علوی
  • علی جلاییان اکبرنیا، محمد میرزایی، احمد ابراهیمی زاده * صفحات 93-112
    «ایدئالیسم یقینی» یعنی فقط یقین، علم است و غیر یقین ارزشی ندارد. رواج این نگرش میان مسلمانان، از جمله شیعیان، تبعاتی در پی داشته است؛ از جمله اینکه تا قرن هفتم بیشتر فقی هان شیعه حجیت خبر واحد را انکار می کردند. فقی هان راه های مختلفی را برای اثبات ادله در پیش گرفتند، با وجود این به نظر می رسد به جای تلاش برای بی اثر کردن ایدئالیسم یقینی، باید در اصل قبول این دیدگاه تجدید نظر شود. این جستار به شیوه تاریخی تحلیلی و با تکیه بر اسناد کتابخانه ای فراهم شده است. پژوهنده در نظر دارد که از سیر شکل گیری ایدئالیسم یقینی و ورودش به اندیشه اسلامی پرده بردارد و نقش یقین گرایی در اعتبارسنجی ادله استنباط را آشکار کند. این پژوهش فلسفه یونان را سرچشمه ایدئالیسم یقینی می داند که میان مسلمانان، از جمله شیعیان، رسوخ کرد و بر نگاه به برخی ادله استنباط تاثیر گذاشت.
    کلیدواژگان: ایدئالیسم یقینی، ظن، علم، شناخت
  • حسین خسروی، علی الهامی، عباس رهبری * صفحات 113-136
    دامنه حضور و گسترش تشیع در شمال افریقا مربوط به صدر اسلام و بازه زمانی قرن اول تا پایان قرن سوم هجری است. بدون تردید سیاست های بنی امیه و بنی عباس علیه شیعیان، عامل حضور تشیع در این بخش از قلمرو اسلامی بوده است. این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی و با استناد به منابع تاریخی به دنبال پاسخ به چگونگی حضور و گسترش مذهب تشیع در افریقا در آن بازه زمانی است. یافته های پژوهش نشان می دهد که از زمان فتح مصر، تشیع با تبلیغ شماری از صحابه رسول الله (ص) و یاران امام علی (ع) به افریقا راه یافت؛ اما قدرت و نفوذ سیاسی گروه های غیر شیعی چالشی بزرگ در گسترش تشیع بود. با وجود این، با حضور کارگزاران امام علی(ع) و هجرت سادات فرصت هایی برای فعالیت شیعیان در این سرزمین ایجاد شد که شیعیان از آن بهره بردند و به تاسیس حکومت های شیعی در برخی از مناطق افریقا اقدام کردند.
    کلیدواژگان: مذهب تشیع، مصر، امام علی(ع)، شمال افریقا، سادات
|
  • Mohammad Ali Rahimi Sabet, Mohsen Alviri*, Alireza Abtahi Pages 5-26
    It is significant to identify Ashura-related traditions among rulers as part of the elite class of the society in the important historical period from 656 AH/1258 (the year in which Baghdad and the Abbasid Caliphate collapsed) until 907 AH/1501 (the year in which the Safavid dynasty was established), in order to discover the extent to which such traditions had an impact on the growth and development of Shiism. For rulers had a greater impact on the propagation of Ashura-related traditions among people than other elites. Drawing upon historical texts written in this period as well as the notion of “ritual” as our conceptual framework, we can, in general, identify four traditions: “the belief in the priority of Husayni sadat (or the progeny of Imām al-Ḥusayn) for caliphate and government,” “the claim of vengeance on those who shed the blood of the family of the Prophet Muhammad,” “the tradition of waqf</em> (or endowment) in the name of the pure Imams,” and “pilgrimage of the mausoleums of the Imams by rulers.” Moreover, from the concomitance of these traditions, and their congruence, with cultural and social developments of the period—that is, the expansion of political and social activities of the Shi’as after the Mughal invasion, and the tendency of some rulers towards Shiism and Sufism—we can conclude the reasons for the acceleration of the growth and expansion of Shiims in the geographical, civilizational, and cultural limits of Iran. From this viewpoint, we can arrive at renewed knowledge of the social history and social lifestyles of Iranian Shi’as in their interactions with Ashura-related traditions of the rulers.
    Keywords: Ashura-related traditions, rulers, Shiism, Iran, establishment of the Safavid dynasty
  • fereshteh motamad langrody *, Bibisaadaat Razi Bahabadi, mohammad janipoor Pages 27-53
    The problem of “monotheism”—and skepticisms concerning it—has been one of the most important questions throughout the human history, and Messengers of God exerted tremendous efforts to respond to, and account for, the problem. In the present research, by deploying the method of content analysis, we try to rediscover how the creator as well as the oneness of God are proved in Imām al-Ṣādiq’s debate with Ibn Abī-l-‘Awjā’.
    Ibn Abī-l-‘Awjā’ was a well-known disbeliever and materialist in the period of Imām al-Ṣādiq, and they had a number of serious debates concerning a variety of religious matters. The novelty of our research is the deployment of the method of content analysis with a qualitative approach as an interdisciplinary method for the extraction, classification, and categorization of the findings of the research. The findings show that Imām al-Ṣādiq exploited a variety of methods and principles in his account of the problem of monotheism, which are based on rational rules as well as sensory-experiential rules. Obviously, the extraction of Imām al-Ṣādiq’s scholarly encounter with skeptics can provide a right pattern for today’s debates and argumentations with opponents.
    Keywords: Imām al-Ṣādiq, Ibn Abī-l-‘Awjā’, monotheism, debate, method of content analysis
  • roholah tohidinia * Pages 55-72
    The uprising of Zayd ibn ‘Alī (d. 121 AH/740) has been an obscure historical issue with respect to its backgrounds, factors, dimensions, and consequences. One dimension of the issue, which is still subject to discussions by researchers, is the relationship between Zayd ibn ‘Alī and the leaders of the Imāmīyya, and the nature of his beliefs and actions in these relationships. I believe that what led to diverse views of the matter is lack of consideration of the historical development of relationships, the political background of the events, and a unilateral view of the authenticity of the reports. Thus, in this paper, I separately consider the relationships of Zayd b. ‘Alī with his three contemporaneous Imams: Imām al-Sajjād, Imām al-Bāqir, and Imām al-Ṣādiq. The findings of this research show a varying and declining course of Zayd’s interactions with the leaders of the Imāmīyya, and the impact of existing political circumstances on reactions and positions of the Imams in the praise of Zayd ibn ‘Alī and his uprising. This is what went unnoticed by proponents of the endorsement of Zayd’s uprising by the Imams.
    Keywords: Zayd ibn ‘Alī, relationships between Zayd ibn ‘Alī, the Imams, background of the age of the presence of the Imams
  • rasul abdollahi * Pages 73-92
    Turkish Alawites believe in the twelve Shiite Imams, or the Infallible (ma’ṣūm</em>) Imams. In fact, their religious beliefs and worldview are centered on Imamate. Thus, with a consideration of issues of Imamate, we can outline the Alawite beliefs, because their view of the Imam is ontological. In their view, the created world—everything other than God—begins with the emanation of the Imam from the divine essence as the first creature, and it then expands with the Imam. Then in the lowest world, the Imam plays a legislative, in addition to his existential, role. In this paper, we study the place of the Imam and Imamate from the standpoint of Alawites. In fact, with an account of the Imam’s place, we can easily know the Alawite view of Imamate, and then assess their belief system. Of Alawite figures, seven prominent poets had more conspicuous roles, and were more influential, in the propagation of Alawite teachings. Thus, their theories will be central to this research. Drawing upon poems by these Alawite founders and interpreters, we will consider the Alawite view of the place of the Imam and Imamate with a method of description, content analysis, and a library method.
    Keywords: the place of the Imam, Imamate, Turkish Alawites, seven prominent Alawite poets
  • Ahmad Ebrahimi zadeh *, ali Jalayian Akbarnia, Mohammad Mirzaei Pages 93-112
    “Certainty idealism” is the view that only certainty counts as knowledge, and what is not certain is not valuable. The popularity of the view among Muslims, including Shi’as, had certain repercussions, such as the the reliability of a hadith transmitted only by one person being denied by the majority of Shiite jurists (fuqahā’</em>) until the 7th</sup>/13th</sup> century. Jurists adopted different methods to prove their jurisprudential evidence. However, it seems that, instead of trying to render certainty idealism ineffective, we need to revisit the acceptability of this view. This research has been done with an analytical historical method with reliance on library documents. We seek to unveil the course of the formation of certainty idealism and its introduction to the Islamic thought, and disclose the role of the certainty requirement for knowledge in assessing the validity of evidence for the inference of jurisprudential rulings. We argue that certainty idealism originates from the Greek philosophy, and was then introduced to Muslims, including Shi’as, influencing their views of certain types of evidence for the inference of jurisprudential rulings.
    Keywords: certainty idealism, probabilistic belief (ẓann), knowledge, cognition
  • Abbas Rahbari *, hossien khosravi, ali alhami Pages 113-136
    The scope of the presence and propagation of Shiism in northern Africa dates back to the early Islamic period from the first century through the third centuries AH (7th</sup>-10th</sup>). There is no doubt that the policies of Umayyad and Abbasid caliphates against the Shi’as led to the presence of Shiism in this part of the Islamic territory. This paper deploys a descriptive-analytic method and draws on historical sources to answer the question of how Shiism appeared and spread in Africa in this period. The findings show that since the conquest of Egypt, Shiism found its way to Africa through propagations by a number of the Prophet Muhammad’s as well as Imam ‘Alī’s companions. However, the spread of Shiism was obstructed by the political power and influence of non-Shiite groups. Notwithstanding this, the presence of Imām ‘Alī’s agents in Africa and the immigration of sadat (the progeny of Imams) to the continent created opportunities exploited by the Shi’as in these territories, leading to the establishment of Shiite governments in certain areas of Africa.
    Keywords: Shiite denomination, Egypt, Imām ‘Alī, North Africa, sadat