فهرست مطالب

اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1398)

نشریه اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جلال خورشیدی، مجید شکرپور*، وحیده ناظری صفحات 1-11
    در فرایند اهلی سازی یک گیاه دارویی، ارزیابی تغییرات کمی و کیفی ماده موثره ضمن انتقال از رویشگاه طبیعی به مزرعه، امری ضروری است. آویشن دنایی(Thymus daenensis Celak.) از گیاهان دارویی باارزش اندمیک ایران است که به لحاظ دارا بودن اسانس بالا از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این مطالعه، کمیت و کیفیت اسانس سه اکوتیپ از استان های همدان، مرکزی و لرستان در شرایط رویشگاه طبیعی و مزرعه ارزیابی شد.پیکره هوایی گیاهان رویشگاه و مزرعه در مرحله ی تمام گل برداشت شده، سپس اسانس گیری از آنها با روش تقطیر با آب به کمک دستگاه کلونجر انجام گرفت و اسانس ها توسط دستگاه های GC و GC/MS آنالیز شدند.نتایج نشان داد که میزان اسانس اکوتیپ ها در رویشگاه طبیعی اختلاف معنی داری با هم داشتند ولی در شرایط کشت در مزرعه این اختلاف معنی دار نبود. درصد اسانس اکوتیپ استان همدان در شرایط مزرعه بیشتر از شرایط رویشگاه طبیعی بود ولی در دو اکوتیپدیگرمیزان اسانس در رویشگاه طبیعی بیشتر از مزرعه بود.ترکیبات تشکیل دهنده ی اسانس در همه ی اکوتیپ ها هم در شرایط رویشگاه و هم در شرایط مزرعه تقریبا مشابه بود، اما در نوع ترکیبات غالب و نیز میزان آنها در اکوتیپ های مختلف در شرایط رویشگاه و مزرعه تفاوت هایی مشاهده شد. در مجموع بیشترین میزان اسانس(5 درصد)و تیمول(45/75 درصد)به ترتیب در اکوتیپ های مرکزی و لرستان تحت شرایطرویشگاه طبیعیمشاهده گردید.همانطور که نتایج نشان داد درصد اسانس و تیمول آویشن دنایی به شدت تحت تاثیر شرایط رویشگاهی بود و لذا مطالعه و تعیین مناسب ترین محیط کشت ثانویه جهت اهلی سازی این گیاه امری ضروری است.
    کلیدواژگان: آویشن دنایی، اسانس، تیمول، رویشگاه طبیعی، مزرعه
  • هاجر معتمدی شارک، خدایار همتی*، سارا خراسانی نژاد صفحات 12-24
    به منظور بررسی اثر تنش خشکی و محلول پاشی اسیدآبسیزیک بر برخی خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه دارویی شاهدانه Cannabis sativa L.)) آزمایشی در قالب فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در مزرعه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال زراعی 97-1396 انجام شد. تیمارهای مورد بررسی شامل چهار سطح تنش خشکی (55، 70، 85 و 100 درصد ظرفیت زراعی) و تیمار محلول پاشی اسیدآبسیزیک (0، 10، 20، 30 میلی گرم بر لیتر) بود. در زمان گلدهی کامل، ویژگی های رشدی و مورفولوژی از جمله قطر ساقه، وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه، ارتفاع ساقه، طول ریشه، سطح برگ، تعداد برگ، تعداد بذر، تعداد گل، وزن کل بذور، تعداد شاخه فرعی، قطر شاخه فرعی، فنل کل ریشه، فلاونوئید کل ریشه، فعالیت آنتی اکسیدانی ریشه، پرولین ریشه، قندهای محلول برگ و مقدار اسیدآبسیزیک برگ ارزیابی شد. صفات فیزیولوژیکی با استفاده از روش اسپکتروفتومتری و مقدار اسیدآبسیزیک با دستگاه HPLC آنالیز گردید. نتایج نشان داد تنش کم آبی و اسیدآبسیزیک اثر معنی داری بر تمام صفات مورد بررسی به جزء مقدار اسیدآبسیزیک برگ، تعداد شاخه فرعی و قند کل داشت و بیشترین فنل کل در سطح توام تنش 85 درصد و 30 میلی گرم در لیتر اسیدآبسیزیک ثبت شد که اختلاف معنی داری بیبر اساس نتایج این پژوهش می توان نتیجه گرفت، تنش کم آبی، اثرات منفی بر رشد گیاه داشته و در مقابل گیاه برای مقابله با این اثرات ترکیبات فلاونوئیدی و آنتی اکسیدانی خود را افزایش داد. محلول پاشی اسیدآبسیزیک باعث بهبود برخی صفات در شرایط تنش خشکی شده است.
    کلیدواژگان: پرولین، فعالیت آنتی اکسیدانی، فنل کل، قندهای محلول، مورفولوژیک
  • محمد حسین امینی فرد*، مژگان غلامی، حسن بیات، فرید مرادی نژاد صفحات 25-39
    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر کودهای اسید فولویک و اسید آمینه بر فعالیت آنتی اکسیدانی و صفات بیوشیمیایی گیاه دارویی گشنیز، به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند اجرا شد. فاکتورها شامل اسید فولویک بصورت مصرف خاکی در سه سطح (صفر، 5 و 10 کیلوگرم در هکتار) و اسید آمینه بصورت محلول پاشی در دو سطح (0 و 3 در هزار) با سه تکرار بودند. نتایج نشان داد که اسید فولویک تاثیر معنی‏داری بر فعالیت آنتی اکسیدانی، میزان فنل، فلاونوئید، آنتوسیانین، کربوهیدرات ورنگیزه های فتوسنتزی(کلروفیل a، b ، کلروفیل کل و کارتنوئید) گیاه داشت، به طوریکه بیشترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه (9/77 درصد) با کاربرد 10 کیلوگرم در هکتار اسید فولویک وکمترین میزان آن (1/65 درصد) از تیمار شاهد بدست آمد. اسید آمینه نیز بر میزان آنتوسیانین، فلاونوئید، فعالیت آنتی اکسیدانی و کلروفیل a و کلروفیل کل گیاه تاثیرگذار بود و ملاحظه شد که بیشترین میزان فلاونوئید از تیمار سه در هزار اسید آمینه (13/8 میلی گرم برگرم) بدست آمد. اثرات متقابل اسید فولویک و اسید آمینه نیز بر فعالیت آنتی اکسیدانی، میزان آنتوسیانین، فلاونوئید، کلروفیل a و کلروفیل کل گیاه تاثیر معنی داری داشت، به طوریکه بیشترین میزان آنتوسیانین(84/1میلی گرم برگرم) از تیمار 5 کیلوگرم اسید فولویک و اسید آمینه 3 در هزار و کمترین میزان آنتوسیانین(87/0 میلی گرم برگرم) از تیمار شاهد بدست آمد. به طور کلی، نتایج بیانگر تاثیر مثبت اسید فولویک و اسید آمینه بر صفات بیوشیمیایی و فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه دارویی گشنیز بود.
    کلیدواژگان: کود آلی، مواد هیومیکی، آنتوسیانین، متابولیت های ثانویه
  • سحر محمدی پور، عبدالله حاتم زاده، داوود بخشی، اردلان پاسداران* صفحات 40-54
    التهاب واختلالات وابسته به فرآیند اکسیداسیون زمینه ساز بسیاری از بیماری های تهدید کننده سلامت عمومی را میباشند. در این تحقیق به بررسی و شناسایی محتوای استرولی و اسیدهای چرب موجود در دو گونه گیاه E.caucasicum و C.platycarpos پرداخته شده است. دو گونه گیاهی یاد شده متعلق به تیره چتریان(Apiaceae) بوده که نقش قابل توجهی در فرهنگ تغذیه ای منطقه خزری دارامیباشند. علاوه بر بررسی فیتوشیمیایی این دو گونه‚ پتانسیل های ضد التهابی و آنتی اکسیدانی آنها نیز به منظور آماده سازی مکمل های غذایی مورد بررسی قرار گرفت. ارزیابی اسیدهای چرب و فیتواسترول های این گیاهان مذکوربا روش کروما توگرافی گازی- طیف سنجی جرمی chromatography-Mass spectroscopy مورد ارزیابی قرار گرفت و برای شناسایی ساختار ترکیبات شناسایی شده از مقایسه کروماتوگرام های حاصل با اجزای استاندارد، استفاده شد. برای بررسی اثرات آنتی اکسیدانی از متدهای زیر بهره گرفته شد: 1)) 1, 1-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) 2) phosphomolybdenum, 2 2’-azino-bis (3-ethylbenzothiazoline)-6-sulphonic acid radical cation (ABTS))3) cupric ion reducing activity (CUPRAC))4) Ferric reducing antioxidant power (FRAP) و)5) metal chelating activity on ferrous ions. همچنین برای ارزیابی فعالیت ضد التهابی اسیدهای چرب و فیتواسترول های موجود در فراکسیون های دو گونه مذکور از روش human red blood cell (HRBC) membrane stabilization method استفاده شد. مقدار کلی روغن این گیاهان به ترتیب 18.21% و 7.39 % بود که درصد روغن موجود در عصاره گیاه E.caucasicum به طور قابل توجهی از C.platycarpos بیشترمیباشد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، ضدالتهابی، زولنگ (E، caucasicum)، ساقه سبز(C، platycarpos)، اسیدهای چرب
  • سکینه کهنسال واجارگاه*، رضا برادران، سید غلام رضا موسوی، مجید تولیت ابوالحسنی، داراب یزدانی صفحات 55-67
    عناب Zizyphus jujuba Mill از تیره Rhamnaceae، دارای خواص دارویی ملین، تصفیه کننده خون و آرام کننده اعصاب است. تحقیق، به منظور ارزیابی صفات مورفولوژیکی، ترکیبات فنولی، تاننی و فلاونوئید اکوتیپ های گیاه دارویی عناب جهت دست یابی به اکوتیپ برتر به اجرا در آمد. 14 اکوتیپ عناب از کلکسیون جهاد دانشگاهی واحد خراسان جنوبی، که از مناطق مختلف گردآوری گردیده، در بهار 1396 گل و برگ در مرحله تمام گل، و میوه در مرحله رسیدن کامل جمع آوری گردیدند. ترکیبات فنلی و تانن کل با روش ماکار و میزان فلاونوئید کل با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا انجام گرفت. گروه بندی اکوتیپ ها بر اساس صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی از طریق تجزیه خوشه ای و همبستگی صفات کمی نیز به روش پیرسون انجام شد. نتایج نشان داد که عملکرد فلاونویید با طول و عرض میوه و نسبت آنها همبستگی مثبت معنی داری داشت. عملکرد فنل نیز با طول و عرض میوه و عملکرد تانن با فنل همبستگی مثبت معنی داری نشان داد. نتایج تجزیه واریانس صفات مورفولوژیک شامل طول و عرض برگ، نسبت آنها، طول و قطر میوه و نسبت آنها و وزن هزاردانه ژرم پلاسم متنوعی از گیاه عناب در ایران نشان دادند. از نظر صفات مورفولوژیک اکوتیپ هسته درشت دارای حداکثر ماده موثره بود. اکوتیپ های از نظر فیتوشیمیایی نیز اختلاف معنی دار آماری نشان دادند. بر اساس تجزیه خوشه ای، 14 اکوتیپ در 2 گروه جداگانه قرار گرفتند. ارزیابی صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی بین اکوتیپ ها تنوع بالایی نشان دادند.
    کلیدواژگان: اکوتیپ، عناب، فیتوشیمیایی، مورفولوژیکی
  • نگار ناصری، فاطمه فتحی آزاد، ساناز حامدیزدان* صفحات 68-76
    Marrubium یکی از مهمترین جنسهای گیاهی خانواده ی نعنا به شمار می رود که مطالعات فیتوشیمیایی اندکی روی گونه های بومی ایران وجود دارد. اندام هوایی چهار گونه از جنس Marrubium (M. crassidens و M. persicum، M. propinquum و M. parviflorum) اواخر خرداد ماه سال 1395 در فصل گلدهی از استان آذربایجان شرقی منطقه ورزقان و مرند برای مطالعه فیتوشیمیایی بیشتر انتخاب شدند. گیاهان جمع آوری شده پس از خشک شدن به روش خیساندن هر نمونه گیاهی به طور مجزا به ترتیب توسط حلال های اترنفت، کلروفرم و متانول عصاره گیری شدند. سنجش محتوای تام ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی به روش اسپکتروفوتومتری انجام گرفت و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها و فراکسیونهای حاصل با استفاده از درصد مهار رادیکال آزاد دی فنیل پیکریل هیدرازیل اندازه گیری شدند. طبق نتایج حاصل از آزمون فعالیت آنتی اکسیدانی، کمترین میزان RC50 در فراکسیون 40% عصاره ی متانولی M. crassidens با مقدار 11/1 µg/m مشاهده شد. بیشترین محتوای تام ترکیبات فنولیک و فلاونوییدی برای عصاره ی متانولی گونه M. crassidens، 512/6 میلیگرم معادل ترکیب استاندارد اسید گالیک و 212/7 میلیگرم معادل ترکیب استانداردکرستین حاصل شد. این مطالعه حضور ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی با خواص آنتی اکسیدانی چشمگیری را در چهار گونه Marrubium بومی استان آذربایجان شرقی مشخص نمود که از بین نمونه ها، گونه M. crassidens به لحاظ محتوای تام ترکیبات فنولیک، فلاونوییدی و در نتیجه خواص آنتی اکسیدانی از سایر گونه ها مقدم تر بود.
    کلیدواژگان: آذربایجان شرقی، آنتی اکسیدان، فراسیون، فنل و فلاونویید
  • سمیه غلام شاهی، علی صالحی ساردویی* صفحات 77-86
    گیاهان منبع غنی از ترکیبات فنلی (فلاونوئیدها، تانن و آنتوسیانین) هستند که مهم ترین آنتی اکسیدان های طبیعی به شمار می آیند. آنتی اکسیدان های موجود در رژیم غذایی به لحاظ محافظت بدن در مقابل استرس اکسیداتیو و حفظ سلامت حائز اهمیت هستند. این تحقیق به منظور بررسی کمی و کیفی ترکیبات فنلی و آنتی اکسیدانی گیاه استبرق (Calotropis procera Aiton) به عنوان جایگزین آنتی اکسیدان های سنتزی انجام شده است. اندام های مختلف گیاه از جمله برگ، گل، میوه و شیره گیاه در مرحله بلوغ کامل در دو منطقه جرفت و بم مورد ارزیابی قرار گرفت. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره گیاه با استفاده از روش مهار رادیکال آزاد 2 و 2- دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل (DPPH) اندازه گیری شد. پس از تهیه عصاره متانولی سنجش میزان فنلی به روش اسپکتروفتومتری صورت گرفت و در نهایت تجزیه واریانس داده ها با استفاده از نرم افزار SAS انجام شد و میانگین ها از طریق آزمون دانکن در سطح 05/0P≤ مقایسه شد .نتایج بدست آمده نشان دادند ترکیبات فنلی و آنتی اکسیدانی در اندام برگ بیشتر از سایر اندام ها بود و در منطقه بم نسبت به جیرفت بیشتر بود. که این نتایج در میوه هم به همین صورت بود. اما در گل و شیره (لاتکس) استبرق بومی جیرفت ترکیبات فنلی بیشتری را نشان داد. ترکیبات فنلی و آنتی اکسیدانی برگ در مقایسه با شیره 5/2 برابر بود. لاتکس (شیره) استبرق در دو منطقه بم و جیرفت نسبت به سایر اندام ها (برگ، گل، میوه) کمترین میزان ترکیبات فنلی را داشتند. فعالیت آنتی اکسیدانی با میزان ترکیبات فنلی رابطه مستقیم دارد.
    کلیدواژگان: ترکیبات فنلی، فعالیت آنتی اکسیدانی، DPPH، IC50
  • فاطمه گرجیان، رویا میرزاجانی، مریم کلاهی* صفحات 87-100
    هدف مطالعه حاضر بررسی فیتوشیمیایی ترکیبات موجود در برگ و گل گیاه کنوکارپوس (Conocarpus erectus L.) و تعیین محتوای فنلی و ویژگی های آنتی اکسیدانی عصاره های مختلف آن می باشد. به منظور بررسی فیتوشیمیایی ترکیبات موجود در گیاه کنوکارپوس، عصاره ی برگ و گل این گیاه به دو روش سوکسله و خیساندن استخراج گردید. به منظور شناسایی ترکیبات شیمیایی، از آزمون های فیتوشیمیایی و دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف نگار جرمی استفاده شد. میزان ترکیبات فنلی و ویژگی های آنتی اکسیدانی در عصاره های برگ و گل مشخص شد، در ادامه قطر نانوذرات طلا و نقره سنتز شده با استفاده از عصاره برگ و گل کنوکارپوس به دو روش سوکسله و خیساندن، اندازه گیری شد. در این بررسی نوزده ترکیب شیمیایی با بالاترین درصد فراوانی در عصاره متانولی برگ به روش خیساندن و سوکسله شناسایی شد که در میان اجزای شناسایی شده ، برخی ترکیبات از جمله استروئیدها در هر دو عصاره یافت شدند. مقدار ترکیبات فنولی به میزان بالا مشاهده شد که در این بین عصاره ی گل استخراج شده به روش سوکسله بالاترین میزان ترکیبات فنلی را به خود اختصاص داد. در میان عصاره های استخراج شده از گیاه کنوکارپوس، عصاره ی گل به دست آمده به روش سوکسله، دارای کمترین IC50 و در نتیجه بالاترین قدرت آنتی اکسیدانی بود. ا وجود ترکیبات شیمیایی مختلف، محتوای فنلی بالا و فعالیت آنتی اکسیدانی مناسب در عصاره کنوکارپوس بیانگر پتانسیل عصاره این گیاه برای استفاده به عنوان یک منبع طبیعی آنتی اکسیدانی، در جهت ساخت نانوذرات و داروها می باشد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، کنوکارپوس (Conocarpus erectus L، )، محتوای فنلی، نانوذره
|
  • Jalal Khorshidi, Majid Shokrpour *, Vahideh Nazeri Pages 1-11
    In the domestication process of medicinal plants, evaluation of qualitative and quantitative changes of active ingredients is necessary after transfer from natural habitat to field conditions. Thymus daenensis Celak is an endemic vulnerable medicinal plants of Iran, which become especially important due to high essential oil content. In this study, essential oil quantity and quality of three ecotypes from Hamedan, Markazi and Lorestan provinces were evaluated under natural habitat and field conditions. Aerial parts of plants in natural habitat and field were harvested in full bloom stage and their essential oils were obtained by water distillation method using Clevenger apparatus and analyzed by GC and GC/MS. Results indicated that essential oil content of the ecotypes was significantly different in natural habitat, but this difference was not significant in field. Essential oil of Hamedan province ecotype in field was more than natural habitat, but in two others ecotypes, essential oil content in natural habitat was greater than field conditions. Essential oil components in all ecotypes were almost same in both natural habitat and field, but there were differences in dominant components and their amount in natural habitat and field conditions. Finally, the highest content of essential oil (5 %) and thymol (75.45 %) were observed in Markazi and Lorestan ecotypes under natural habitat, respectively. As the results indicated, essential oil content and thymol of Thymus daenensis Celak was strongly influenced by habitat conditions and therefore study and determine the most appropriate secondary culture medium is necessary for domestication of this plant
    Keywords: Thymus daenensis Celak. Thymol, Essential oil, Natural habitat, Field
  • Hajar Motamedi Sharak, Sara Khorasani Nejad Pages 12-24
    To study the effects of drought stress and Abscisic Acid (ABA) on morpho-physiological and biochemical traits of hemp (Cannabis sativa L.), an experiment was conducted in a factorial based on a completely randomized design at Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources in 2017. The treatments included four levels of drought stress (55, 70, 85, and 100 F.C) and the foliar application of abscisic acid (0, 10, 20 and 30 ppm). At flowering stage, growth characteristics and morphology including stem diameter, fresh, and dry weight of shoot, fresh and dry weight of root, stem height, root length, leaf area, leaf number, seed number, flower number, total weight of seeds, number sub branch, sub-branch diameter, total phenolic content, total flavonoid content of root, antioxidant activity, amounts of proline, soluble sugars of root and abscisic acid of leaf were evaluated. ing the amount of leaf abscisic acid, number of branches and total sugars. Based on the results of this study, it can be concluded that water stress has negative effects on plant growth and spraying of the abscisic acid improves some traits in drought stress.
    Keywords: Antioxidant activity, morphological, Phenol total, Proline, Soluble sugars
  • Mohammed Hossein Aminifard *, Mozhgan Gholamy, Hassan Bayat, Farid Moradinezhad Pages 25-39
    The effects of applications of fulvic acid and amino acid on biochemical characteristics of coriander were evaluated under field conditions. Treatments were tow levels of amino acid (0 and 3 per thousand) and three levels of fulvic acid (0, 5 and 10 kg ha-1). The experiment was designed as factorial arrangement based on randomized complete block design with three replications at the Research station of Faculty of Agriculture University of Birjand. The results showed that fulvic acid had significant effect on biochemical characteristics (antioxidant activity, flavonoids phenol, anthocyanin, carbohydrate, chlorophyll a, b, total chlorophyll and carotenoid), so that the highest of antioxidant activity (77.9 %) was obtained from with application of 10 kg/ ha fulvic acid and the lowest antioxidant activity (65.1 %) was observed from control treatment. Amino acid also affected the antioxidant activity, flavonoids, chlorophyll a and total chlorophyll content. The highest of flavonoids (8.13 mg/g) was obtained with application of 3 per thousand of amino acid. The results of interactions showed that fulvic acid and amino acid had significant effect on antioxidant activity, flavonoids, anthocyanin, chlorophyll a and total chlorophyll, so that, the highest of anthocyanin (1.84 mg/g) were obtained by with application of 3 per thousand of amino acid and 5kg ha-1 fulvic acid and the lowest of anthocyanin (0.87 mg/g) was observed from control treatment. In general, the results indicated a positive effect of fulvic acid and amino acid on the biochemical traits of coriander.
    Keywords: Organic manure, Humic substance, Secondary metabolite, Anthocyanin
  • Sahar Mohammadipour, Abdollah Hatamzadeh, Davood Bakhshi, Ardalan Pasdaran * Pages 40-54
    Inflammation and oxidative related disorders consist the most important public health threating diseases. This study investigates the fatty acid and sterol contents of E. caucasicum and C. platycarpos, which are part of the nutrition culture of the Caspian region. Their antioxidant and anti-inflammatory potentials are also tested with regard to preparing supplemental foods. The fatty acid and sterol contents are quantified by gas chromatography–mass spectrometry (GC MS), and are identified by comparison to standard components. All fractions were tested for free radical scavenging properties with respect to 1, 1-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH), phosphomolybdenum, 2, 2’-azino-bis (3-ethylbenzothiazoline)-6-sulphonic acid radical cation(ABTS), cupric ion reducing activity (CUPRAC), Ferric reducing antioxidant power (FRAP), and metal chelating activity on ferrous ions methods. Furthermore, the anti-inflammatory activity of the fatty acid and sterol fractions of E. caucasicum and C. platycarpos were assayed by the human red blood cell (HRBC) membrane stabilization method. The total oil content of these plants was 18.21% and 7.39%, respectively, with E. caucasicum yielding a higher percentage of oil. Stigmastanol (21.35%) and β-sitosterol (12.19%) constituted the predominant sterols in E. caucasicum and C. platycarpos, respectively.
    Keywords: Eryngium caucasicum Trautv, Caucalis platycarpos L, Fatty Acids, Sterols, Antioxidant
  • Sakineh Kohansal Vajargah *, Reza Baradaran, Seyyed Gholamreza Mosavi, Majid Tolyat Abolhasani, Darab Yazdani Pages 55-67
    The Zizyphus jujuba Mill from Rhamnaceae family is a laxative, a blood purifier, and a nerves relaxant. The study was performed to evaluate the morphological traits and the phenolic, tannin, and flavonoid compounds of Ziziphus jujuba Mill's ecotypes to achieve superior ecotype. 14 Ziziphus jujuba Mill's ecotypes from collection of ACECR in Southern Khorasan which had been obtained from flower and leaves in flowering stage and from fruit in fructifying stage, from different regions, in spring 2017. The Total amount of tannin and phenolic compounds were determined by Makar method the total amount of flavonoid was obtained using a high performance liquid chromatography apparatus. Grouping the ecotypes was carried out based on morphological and phytochemical traits, through cluster analysis. And correlation of quantitative traits was performed by Pearson method. The results showed that flavonoids yield had a significant positive correlation with fruit's length and width and length/width ratio. Phenol yield had a significant positive correlation with fruit's length and width. And tannin yield showed a significant positive correlation with phenol. The results of variance analysis, morphological traits including leaf's length and width and length/width ratio, fruit's length and width and length/width ratio, and thousand-seed weight showed a variety of germplasms of Ziziphus jujuba Mill in Iran. In terms of morphological traits, the coarse ecotype had the maximum effective ingredient. showed a statistically significant difference in phytochemicals. Based on cluster analysis, 14 ecotypes were divided into two separate groups. The evaluation of morphological and phytochemical traits among ecotypes a high variation.
    Keywords: ecotype, Ziziphus jujuba Mill, phytochemical, morphological
  • Negar Nazeri, Fatemeh Fathiazad, Sanaz Hamedeyazdan * Pages 68-76
    Marrubium genus belongs to the family Lamiaceae which is one of the precious genara native to Iran. Phytochemical studies upon Marrubium spp. are so limited so we decided to study four species of genus Marrubium native to Iran. The aerial parts of four Marrubium spp. (M. crassidens, M. persicum, M. propinquum, and M. parviflorum) were collected during their flowering stages from Varzeghan and Marand provinces from Azarbaijan, Iran in 1395. Dried plant materials were solvent extracted separately with petroleum ether, chloroform and methanol via maceration method. Afterwards, the antioxidant activities of the extracts were evaluated through scavenging the free DPPH radicals. Besides, the total phenolic and flavonoid contents of the extracts were verified based on colorimetric relative techniques. The antioxidant evaluation established the lowest RC50 of 11.1μg/mL for the 40% Sep-Pak fraction of the M. crassidens methanol extract. Moreover, petroleum ether extracts revealed no antioxidant activity. The most total phenolics and flavonoids content of the extracts were for M. crassidens methanol extract with 512.6 mg gallic acid equivalent and 212.7 mg quercetin equivalent both in 100 g dried plant material. In the study, presence of phenollics and flavonoids in different levels alongside prominent antioxidant activities were detected for the four Marrubium spp. native to East Azerbaijan. Overall, M. crassidens possessed higher phenolic and flavonoid contents resulting in superior antioxidant activity compared to other three species.
    Keywords: Antioxidant activity, East Azarbaijan, Flavonid, Marrubium, Phenol
  • Somayeh Gholamshahi, Ali Salehi Sardoei * Pages 77-86
    Plants are rich sources of phenolic compounds (flavonoids, tannins and anthocyanins) in the most important natural antioxidants. Dietary antioxidants to protect the body against stress and health are important oxiddative. This study was designed to investigate the quality and quantity of phenolic compounds and antioxidant milkweed plants as an alternative to synthetic antioxidants has been done. After preparing the methanolic extract, the phenol concentration was measured by spectrophotometry and finally, the antioxidant activity of the extract was measured using radical 2 and 2-diphenyl-1-picaril hydrazil (DPPH) method. Analysis of variance was performed using SAS software and the means by Duncan's test at P> 0/05 were compared. The results obtained showed that the phenolic The results showed that, the phenolic and antioxidant compounds in leaf were more than other organs and so higher the Bam region than Jiroft region. The results were the same applies to fruit. But the flowers and sap (latex) more phenolic compounds found in Jiroft native milkweed. Phenolic compounds and antioxidant activity of leaf sap compared with 2/5 times. Latex (sap) Milkweed in Bam and Jiroft region Compared with organs (leaves, flowers, fruits) had the lowest total phenolic compounds. The results of this study medicinal plant milkweed and antioxidant phenolic compounds as natural antioxidants and can be used in pharmaceutical and food industry.
    Keywords: Antioxidant activity, DPPH, IC50, Phenolic Compounds
  • FATEMEH Gorjian, Roya Mirza Jani, Maryam Kolahi * Pages 87-100
    The identification of various bioactive compounds, high phenolic content and high antioxidant activity in extracts of Conocarpus erectus reveals the potential application of this plant as a natural source of antioxidant with the capability of synthesizing nanoparticles for medicine. The aim of this study was to examine the phytochemical compounds in the leaves and flowers of Conocarpus erectus L. and to determine the phenolic content and antioxidant properties of these extracts. Conocarpus erectus L leaves and flowers were extracted utilizing the Soxhlet and Maceration extraction methods. Phytochemical compounds present in plant extracts were analyzed by the use of gas chromatography mass spectrometry. The amount of phenolic content and antioxidant activity in leaf and flower extracts were determined, and the gold and silver nanoparticles were synthesized using these extracts. Additionally the diameter of gold and silver nanoparticles synthesized using extracts of the leaves and flowers were measured. 19 chemical compounds were identified that were mainly in methanolic extracts of leaves prepared by Soxhlet extraction. Steroids were detected in both extracts The amount of phenolic compounds was high. In this study, the extract of flower obtained by Soxhlet method had the highest phenolic compounds. Of the plant extracts evaluated, the extracts obtained by the Soxhlet method had the lowest IC50 and thus the highest antioxidant capacity. Extracts were also utilized in the preparation of nanoparticles of gold and silver.
    Keywords: Antioxidant, Conocarpus erectus L, Nanoparticle, Phenolic content