فهرست مطالب

مدیریت اسلامی - سال بیست و ششم شماره 4 (زمستان 1397)

فصلنامه مدیریت اسلامی
سال بیست و ششم شماره 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد مقیمی* صفحات 5-14

    با عنایت به مفروضات الگوی مدیریت اقتضایی، سبک و اسلوب مدیریت تابعی از شرایط ومقتضیات سازمانی و محیطی است. یکی از شرایطی که در الگوهای مدیریت عرفی به آن پرداختهنشده است، مدیریت در شرایط فتنه است. شرایطی که در احادیث و روایات اسلامی جزء لاینفکحیات بشر در دوره آخرالزمان است. از آنجا که به زعم اغلب اندیشمندان اسلامی و غیر اسلامی،عصر حاضر به عنوان دوره آخرالزمان شناخته می شود؛ لذا آشنایی با سبک مدیریت در شرایط فتنهبایسته و ضروری است. در این مجال کوتاه تلاش میگردد تا با مراجعه به نهج البلاغه، ضمن تبیینمفهومی فتنه، چگونگی مدیریت بر خویشتن و همچنین مدیریت جامعه در شرایط فتنه موردواکاوی قرار گرفته و الگوهای رفتاری بهینه و راهبردهای مدیریتی مبتنی بر فرمایشات مولایمتقیان امام علی (ع) عرضه گردد.

    کلیدواژگان: فتنه، نهج البلاغه، حکمیت
  • میثم لطیفی، حسن دانایی فرد، فاطمه رحمانی* صفحات 15-49
    تعامل مردم حکومت مرکز ثقل حکومت ها بوده و کارگزاران حکومتی همواره درپی کشف سازوکارهایی برای افزایش کمیت و کیفیت تعاملات مردم با حکومت هستند. در این مقاله با رویکرد کیفی و براساس روش دلالت پژوهی در تفسیر شریف المیزان و تدبر مسئله محور در آیات قرآن کریم، از دل 1921 آیه و 496 مضمون برآمده از آنها، سازوکارهای آموزشی تعامل مردم و حکومت، مفهوم پردازی شد. قرآن کریم برای بهبود مشارکت عمومی در جامعه به آموزش توامان مدیران و مردم پرداخته و برای آن سازوکارهای گوناگونی را درنظر گرفته است. در حوزه آموزش مردم، هیجده سازوکار مانند: آموزش نحوه تعامل با یکدیگر، آموزش نحوه مشارکت عمومی (جهاد، زکات، انفاق)، آموزش مسئولیت پذیری و فرمان بری، آموزش تلازم ایمان و عمل صالح، آموزش امر به معروف و نهی از منکر و... ارائه شده است. در حوزه آموزش مدیران نیز هفت سازوکار کشف شد که مهم ترین آنها عبارتند از: آموزش تقویت رابطه رهبر و مردم مبتنی بر انس و الفت، آموزش سعه صدر و مشورت پذیری مدیر و رهبر، آموزش ساده گویی و بیان روان مدیر و رهبر، آموزش زهد و اعراض از مادیات مدیر و رهبر. بدین ترتیب براساس آموزه های قرانی می توان گفت که اولا آموزش و یادگیری، رکن مهمی در ساخت و بهبود تعامل مردم و حکومت است و ثانیا این آموزش برای مردم و مدیران در عرصه های متنوع، به صورت توامان لازم و ضروری است.
    کلیدواژگان: سازوکارهای تعامل مردم حکومت، آموزش مردم، آموزش مدیران، مدیریت اسلامی
  • حمیدرضا اسمعیلی گیوی، سید جلال موسوی خطیر*، علی نظر منصوری، احمد فضائلی صفحات 51-78
    الگوی پایه اسلامی ایرانی پیشرفت پس از هفت سال فعالیت علمی پژوهشی مستمر مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت تهیه و تدوین شد. مقام معظم رهبری پس از تدوین این الگو در حکمی مراکز علمی، نخبگان و صاحب نظران را به بررسی عمیق ابعاد مختلف سند و ارائه نظرات مشورتی جهت تکمیل و ارتقای آن دعوت نمودند. بر این اساس، پژوهش حاضر باهدف بررسی ابعاد و نقد الگوی پایه، جهت تکمیل و ارتقای سند اجرا شده است. در مطالعه پیش رو، بر اساس رویکرد کیفی با استفاده از روش تحلیل مضمون ازطریق مصاحبه با 43 نفر از خبرگان علمی و اجرایی حوزه سیاست گذاری اقدام به گردآوری داده ها و اطلاعات مطالعه شده است. پس از کدگذاری مصاحبه های انجام شده، 268 جمله کلیدی و 148 مضمون پایه استخراج گردید که در 16 مضمون سازمان دهنده دسته بندی شدند. برای اعتبار سنجی و تنقیح مفاهیم و مضامین استخراج شده، پنج جلسه گروه کانونی با حضور خبرگان سیاست گذاری برگزار شد و مضامین احصا شده در 4 مضمون فراگیر شامل چالش های نهادی ساختاری، روشی، محتوایی، اجرایی نظارتی ارائه شد. براساس مضامین چهارگانه حاصل شده از این تحقیق به نظر می رسد، ضرورت دارد مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به بازنگری و بازآفرینی این سند جهت رفع این نواقص و تنظیم سند نهایی مطلوب اقدام نماید.
    کلیدواژگان: الگوی پایه، پیشرفت، اسلامی ایرانی، چالش ها و مسائل، تحلیل مضمون
  • محمدعلی حسنی نیک، مجید مختاریان پور* صفحات 79-106
    عقلانیت، به عنوان زیربنای هر مکتب مدیریتی می تواند باعث ایجاد تمایزات بسیاری بین آن مکتب و دیگر مکاتب شود. درحال حاضر، علی رغم پرداخته شدن به عقلانیت دینی در تحقیقات موجود، عقلانیت مدیریت جهادی به صورت خاص، مورد توجه واقع نشده است. هدف تحقیق حاضر، درک عقلانیت مدیریت جهادی با مطالعه و بررسی مطالب ذیل آیات جهاد در چهار تفسیر المیزان، نمونه، مجمع البیان و تسنیم و نیز بیانات رهبر معظم انقلاب درمورد مدیریت جهادی و همچنین نظرات خبرگان است. روش این پژوهش، تحلیل محتوای کیفی قیاسی است. براساس این روش در این تحقیق ابتدا با مراجعه به ادبیات عقلانیت، سه عقل نظری، عملی و کنشی به عنوان مقوله های فراگیر شکل گرفته و سپس با تحلیل اسناد و مصاحبه های متعدد، مقوله های ذیل این سه مقوله فراگیر، به دست آمد. حاصل تحقیق 791 کد بود که توسط 75 مضمون فرعی در ذیل 12 مضمون اصلی و ذیل سه نوع عقل، طبقه بندی شدند و مدل نهایی تحقیق را تشکیل دادند. براساس نتایج تحقیق، عقل نظری شامل مولفه های اعتقاد به جنگ حق و باطل و رحمت خاص الهی؛ عقل عملی شامل مولفه های دین محوری، توجه به عوامل مافوق طبیعی و مبارزه با دشمن؛ و سرانجام  عقل کنشی شامل مولفه های خردمندی، ایثارگری، رابطه سازنده رهبر پیرو، مسئله محوری، نظام مندی، برخورد صحیح با دشمن و تلاش گری است.
    کلیدواژگان: جهاد، مدیریت جهادی، عقلانیت، عقل نظری، عقل عملی، عقل کنشی
  • علی خانی*، علیرضا علی احمدی، محمد تقی امینی، ساسان زارع صفحات 107-133
    درصورت عدم وجود کنترل صحیح، سازمان از برنامه های خود منحرف خواهد شد. باتوجه به اینکه کنترل در هر سازمانی ریشه در فرهنگ سازمان و جامعه دارد، نیاز است که نحوه کنترل، متناسب با بوم همان سازمان باشد. در جمهوری اسلامی ایران نیاز داریم که برای کنترل از مفاهیم اسلامی استفاده نماییم. دراین راستا یکی از بهترین منابع، بیانات امیر مومنان علی علیه السلام است که به طور خاص در دو کتاب «نهج البلاغه» و «غررالحکم و دررالکلم» جمع آوری شده است. در این تحقیق با استفاده از روش تحلیل مضمون که یکی از مهم ترین روش های کیفی است و با بهره گیری از نرم افزار MAXQDA 10 انجام شده است. در این زمینه، بیش از 2800 مضمون اولیه، شناسایی شد که پس از پالایش نهایی به 2718 مورد رسید. از این تعداد 1088 مضمون اولیه مربوط به نهج البلاغه و 1630 مورد مربوط به غررالحکم و دررالکلم است. مضامین اولیه درقالب 133 مضمون اصلی دسته بندی و سپس 133 مضمون اصلی درقالب 38 مضمون سازمان دهنده سازماندهی شد. 38 مضمون سازمان دهنده نیز درقالب هشت مضمون فراگیر قرار گرفتند. این هشت مضمون عبارتند از: ویژگی های نیروی انسانی، انواع کنترل، اصول حاکم بر کنترل، تنبیه و تشویق، ضرورت کنترل، بسترسازی، آفات کنترل و پیامدها. درنهایت همه مضامین، ذیل مضمون فراگیر کنترل اسلامی از دیدگاه امام علی علیه السلام قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: کنترل، نهج البلاغه، غررالحکم و دررالکلم، تحلیل مضمون
  • حسین عبداللهی، مرتضی طاهری، سعید غیاثی، محمدعلی نعمتی*، محمدرضا بابایی صفحات 135-157

    اخلاق و پژوهش همواره در یک تعامل دوسویه با یکدیگر قرار داشته و بر یکدیگر اثرگذار هستند. ازاین رو، هدف پژوهش حاضر، ارائه راهبردهایی جهت نیل به پژوهش اخلاق مدار است. باتوجه به اهمیت موضوع پژوهش در حوزه علم و مباحث علمی، پژوهشگران بر آن شدند تا پس از واکاوی و شناسایی شرایط، زمینه ها و بسترها، نسبت به ارائه راهبردها اقدام نمایند. این مطالعه ازنظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی بوده و در گام اول با جستجوی کلیدواژه های مختلف در مهم ترین بانک های اطلاعاتی پژوهش ها و مقالات داخلی و خارجی، 128 اثر شناسایی و انتخاب شد که مستقیما به اخلاق پژوهش پرداخته بود. درادامه با با بهره گیری از نرم افزار MAXQDA و براساس روش داده بنیاد، کدهای اولیه از درون پژوهش های منتخب استخراج، دسته بندی و به عنوان الگوی ارتقای اخلاق پژوهش، ارائه شد.

    کلیدواژگان: پژوهش، اخلاق پژوهش، ارتقای اخلاق پژوهش، داده بنیاد
  • مرتضی مرادی، ایمان حکیمی* صفحات 159-182

    ارزش های اسلامی از مباحثی است که در زندگی انسانی و سازمانی مورد توجه افراد در یک جامعه اسلامی است و توجه به آن می تواند تبعات مثبتی برای فرد و سازمان داشته باشد. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر ارزش های اسلامی بر رفتار شهروندی سازمانی با نقش میانجی روابط رهبر عضو و تعهد سازمانی است. پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر ماهیت و روش، توصیفی پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری 230 نفر کارکنان اداره تامین اجتماعی استان همدان بود. حجم نمونه از جدول مورگان به روش طبقه ای نسبی 144 نفر برآورد شد. ابزار گرد آوری اطلاعات، پرسشنامه است. روایی آن ازطریق تحلیل عاملی تاییدی و پایایی از ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار لیزرل انجام شد. نتایج معادلات ساختاری نشان داد ارزش های اسلامی بر رفتار شهروندی سازمانی (72/0)، روابط رهبر عضو (59/0) و تعهد سازمانی (53/0) اثر مثبت و معنی دار دارد. همچنین روابط رهبر عضو و تعهد سازمانی بر رفتار شهروندی سازمانی تاثیرگذار است (به ترتیبب 57/0 و 61/0). همچنین روابط رهبر عضو بر تعهد سازمانی (68/0) اثر می گذارد. نتایج، نشان داد که توجه به ارزش های اسلامی در سازمان به رفتار شهروندی کمک می کند، همچنین رفتار شهروندی سازمانی در افراد متعهد به سازمان و کارکنانی که به روابط رهبر عضو پایبندند، به احتمال قوی، بیشتر است. پیشنهاد می شود ارزش های اسلامی بیشتر مبنای عمل کارکنان قرار گیرد و افرادی که در سازمان به این ارزش ها پایبندی بیشتری دارند، مورد تشویق قرار گیرند.

    کلیدواژگان: ارزش های اسلامی، رفتار شهروندی سازمانی، تعهد سازمانی، رابطه رهبر عضو
|
  • Seyed Mohammad Moghimi Pages 5-14

    Given the assumptions of contingent management model assumptions, management style is a function of organizational and environmental conditions and requirements. One of the conditions not addressed in customary management models is sedition management. Conditions in Islamic hadith and traditions are an integral part of human life in the apocalypse. As most Islamic and non-Islamic scholars consider the present era to be the epoch of the apocalypse, it is therefore essential to understand the style of management in the context of sedition. In this short story, we attempt to analyze the concept of sedition, how to manage ourselves, as well as community management in sedition, by explaining the concept of sedition, and the optimal behavior patterns and management strategies based on the Imam Ali (AS) Imam Ali (AS).) To be supplied.
    environmental-ˌvī(ə)rn-,enˌvīrənˈmen(t)l
    Translations of environmental
    AdjectiveFrequency
    محیطی
    environmental
    Definitions of environmental
    Adjective
    1
    relating to the natural world and the impact of human activity on its condition.
    acid rain may have caused major environmental damage
    2
    relating to or arising from a person's surroundings.
    environmental noise
    Examples of environmental
    They both concluded that there was very little difference in overall environmental impact.
    29 more examples

  • Meysam Latifi, Hassan Danaeifard Pages 15-49
    The people-government interaction is the centerpiece of governments, and government agents are always looking for mechanisms to increase the quantity and quality of people's interactions with the government. In this paper, with the qualitative approach and based on the investigative implications in Sharif al-Mizzen’s commentary and the problem-focused analysis of Qur’an verses, from the 1921 verse and 496 the themes derived from them, the educational mechanisms of interaction between people and government were conceptualized. The Holy Qur'an addresses the training of managers and peoples in order to improve public participation in the community and considers them different mechanisms. In the field of people's education, there are eighteen mechanisms, such as how to interact with each other, teaching how to participate in general (jihad, zakat, Enfagh), accountability and leadership, teaching tolerant faith and good practice, teaching good and forbidding evil and ... Provided. In the field of training managers, seven mechanisms were identified, most notably the training of strengthening the relationship between the leader and the people based on anness and spirit, the training of Conscientiousness, the training of simplicity and the mental expression of the manager and the leader, the teaching of not attention to the maternity. Thus, based on the teachings of the Quranic, firstly, education and learning are a key pillar in building and improving the interaction between people and government, and secondly, this training is necessary and necessary for people and managers in various fields.
    Keywords: People-Government interaction Mechanisms, People's Education, Managers Training, Islamic management
  • Hamidreza Esmaely Givi, Seyed Jalal Mousavi Khatir *, Ali Nazar Mansouri, Ahmad Fazaeli Pages 51-78
    The Basic Model of Islamic-Iranian Progress after nearly7 years of continuous scientific research of the Center for Islamic-Iranian Model of Progress. Following the elaboration of this model, the Supreme Leader invited the scientific centers, elites, and scholars to examine the various dimensions of the document and to present advisory opinions to complete and upgrade it. Accordingly, the present study aims to criticize it for developing the basic model. For this purpose, in the study of the future based on the qualitative approach, using thematic analysis approach, an interview was conducted with 43 experts in the field of policy and practice. After coding the interviews, 268 initial concepts were extracted and categorized into 16 organised themes. In order to validate and insert the concepts and issues extracted, five focal group sessions were held with the presence of policy makers and the categories counted in four global themes included the institutional-structural, method, content, and executive-nature of the challenge. Based on the categories, the Center for Islamic Model of Iran, due to structural inadequacies and the lack of appropriate research strategies and methods, has not been able to provide the full and proper content for modeling, especially in area of measures.
    Keywords: Basic Model, Progress, Challenges, Issues, thematic analysis
  • Mohammad Ali Hasani Nik, Majid Mokhtarianpour * Pages 79-106
    The underlying rationality of every management school can distinct that school from the others in many aspects. Currently Despite addressing religious rationality in previous researches, the rationality of Jihad management has not been studied specifically. The purpose of the research is to understand the rationality of Jihadi management by studying the verses about jihad in four Quran interpretations of al-Mizan, Nemouneh, Majma’ol-bayan, and Tasnim, as well as the statements of the Supreme Leader of the Revolution about the Jihadi management and also the opinions of the experts. The research method is the deductive approach of qualitative content analysis. At first, by referring to the literature of reason and rationality, theoretical, practical, and actional rationalities were constructed as overarching categories; then, by analyzing several documents and interviews, the sub-categories of this categories emerged. The result of the research were 791 codes which were categorized in 75 sub-themes and 12 themes under three types of ration and formed the final model of the research. Belief in the battle between the right and wrong, and divine special mercy are the themes of theoretical rationality; religion-orientation, the attention to occult help and jihad with the enemy are the themes of practical rationality, and finally intellect, dedication, the constructive relationship of the leader and followers, problem-orientation, being systematic, right contact with the enemy and hard trying, constitute the themes of actional rationality.
    Keywords: Jihadi management, rationality, Theoretical Rationality, Practical Rationality, Actional Rationality
  • Null Null, Mohammad Taghi Amini, Sasan Zare Pages 107-133
    In the absence of proper control of the organization, its programs are deviated. Given that control in any organization is rooted in the culture of the organization and society, it is necessary to control how the organization works. As a result, in the Islamic Republic of Iran, we need to use the Islamic concepts to control. In this regard, one of the best sources is the words of Imam Ali (as), which is specifically summarized in two books, "Nahj al-Balagha" and "Ghorar al-Hakam and Dorar al-Kalam". In this research, using the method of them analysis, which is one of the most important qualitative methods, using the MAXQDA 10 software, the above-mentioned works were investigated in relation to the control problem. In this context, more than 2,800 original topics were identified, which resulted in a final refinement of 2,718 after the final refinement, of which 1,088 are primary topics related to Nahj al-Balagh and 1,630 are related to Ghorar al-Hakam and Dorar al-Kalam. The primary themes were grouped into 133 main themes and then 133 main themes were organized in the form of 38 organizing themes, 38 of them were organized in the form of 8 themes, all of which included: manpower characteristics, types Control, principles governing control, punishment and encouragement, necessity of control, establishment, control pests and consequences. Finally, all of the following themes were covered by Islamic Imam Ali's viewpoint.
    Keywords: Control, Nahjolbalagheh, Ghorar al-Hakam, Dorar al-Kalam, thematic analysis
  • Hussein abdollahi, morteza taheri, saeid Ghiasi, Mohammad Ali Nemati, Mohammad Reza Babaei Pages 135-157

    This research is a step towards production of science in line with the future of man. The persistence of human communities is dependent on their adherence to ethics. Ethics and research mutually interact and have effect on each other. Therefore, this research is aimed at providing strategies for achieving ethical research. Due to the importance of researches regarding science and scientific issues, the researchers decided to devise strategies after the investigation and identification of conditions and foundations. This research follows an applied purpose. In the first phase, the researchers looked for various keywords in the most important research institutes and internal and external databases. It resulted in the selection of 128 works directly related to research ethics. Finally, using the MAXQDA software and based on the grounded theory, initial codes were extracted from the selected research. They were then categorized and were used to design a model for the improvement of research ethics.

    Keywords: Research research ethics, improving, research ethics Grounded Theory
  • Morteza Moradi, Iman Hakimi Pages 159-182

    Islamic values ​​are issues considered by people in human and organizational life in an Islamic society. Paying attention to this can have positive outcomes for individuals and organizations. This research is intended to investigate the role of Islamic values ​​on organizational citizenship behavior with leader-member relationship and organizational commitment as mediators. This is an applied research in terms of purpose, which follows a descriptive survey method and correlation test. The statistical population consists of 230 employees of the Social Security Department of Hamadan Province. The sample size was estimated by the relative stratified method as 144 according to Morgan table. Questionnaires were employed for data collection whose validity was verified by confirmatory factor analysis, and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. Data analysis was performed by LISREL software. The results of structural equations indicated that Islamic values ​​affected positively and significantly organizational citizenship behavior (0.72), leader-member relationship (0.59) and organizational commitment (0.53). Also, leader-member relationship and organizational commitment affected organizational citizenship behavior (0.57 and 0.61 respectively). This relationship affected organizational commitment positively (0.86). The results also indicated that paying attention to the Islamic values ​​in the organization contributes to citizen's behavior, as well as to the organizational behavior of individuals who are committed to the organization, and those who adhere to the leader-member relationship. It is suggested that Islamic values ​​be chosen as the basis of the employees’ performance and those who are more committed to these values ​​in the organization be encouraged.

    Keywords: Islamic values, organizational citizenship behavior, organizational commitment, leader-member relationship