فهرست مطالب

مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا
سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 67، فروردین و اردیبهشت 1398)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جلیل عظیمیان، محمد علی سلیمانی، سعید پهلوان شریف، هدیه بنی هاشمی* صفحات 1-10
    مقدمه
    بیماری قلبی عروقی از شایع ترین بیماری های مزمن در ایران و جهان است. پژوهش های انجام شده نشان می دهد که اضطراب مرگ در بیماران قلبی شایع است. پژوهش های زیادی به تاثیر روش های مختلف دارویی و غیر دارویی در کاهش پیامدهای روان شناختی بیماران قلبی پرداخته اند. از روش های غیر دارویی و کمتر شناخته شده عصر کنونی برنامه مراقبت معنوی است. هدف این پژوهش تعیین تاثیر برنامه مراقبت معنوی بر اضطراب مرگ بیماران قلبی است.
    روش کار
    این پژوهش یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده است. 100 بیمار قلبی بستری در بخش مراقبت های ویژه قلب بیمارستان شهید مدرس تهران با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس از دی تا اسفند1394 در پژوهش شرکت کردند. نمونه ها به روش تصادفی به دو گروه کنترل (مراقبت معمول) و آزمون (مراقبت معنوی) تقسیم شدند. پژوهشگر مقیاس 15 آیتم اضطراب مرگ تمپلر را قبل و بعد از مداخله برای بیماران هر دو گروه تکمیل کرد. مراقبت معنوی بر اساس برنامه تدوین شده (حضور حمایت گرایانه، حمایت از تشریفات مذهبی بیمار و استفاده از سیستم های حمایتی)، تمایل و نیاز بیمار برای 3 روز متوالی (از ساعت 17 تا 21) در بیماران گروه آزمون انجام شد. در نهایت داده ها با استفاده از آزمون های توصیفی و تحلیلی مانند: t-test، کای دو و ANOVA در نرم افزار SPSS نسخه 23 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان می دهد بین توزیع متغیرهای زمینه ای گروه کنترل و آزمون قبل از مداخله اختلاف معنی داری وجود ندارد. تغییر معنی داری در میزان اضطراب مرگ بیماران گروه کنترل قبل (6/998 ± 56/38) و بعد از مداخله (5/838 ± 38/96) یافت نشد (0/498= P). هم چنین تغییر معنی داری در میزان اضطراب مرگ در گروه آزمون قبل (5/715± 39/96) و بعد از مداخله (613/ 5± 39/90) نیز یافت نشد (0/898= P). 
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان می دهد گرچه میزان اضطراب مرگ بیماران قلبی بعد از اجرای مراقبت معنوی کاهش یافته بود، اما این کاهش، از نظر آماری، معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: برنامه مراقبت معنوی، اضطراب مرگ، بیماران قلبی، بخش مراقبت ویژه قلب
  • شیوا برزویی*، محمدتقی گودرزی، منصوره بیگلری، فتحاللهنظری، زهرا شیواپور صفحات 11-17
    مقدمه
    پژوهش های مختلف ثابت کرده اند که اختلالات تیروئیدی مادر در دوران بارداری عوارض زیادی دارد. در دستورالعمل های کنونی هنوز توافقی مبنی بر غربالگری عمومی در همه خانم های باردار و یا فقط در افراد دارای فاکتورهای خطر، وجود ندارد. بر این اساس این پژوهش به بررسی فراوانی اختلالات تیروئید در خانم های باردار پرخطر و کم خطر می پردازد. 
    روش کار
    در پژوهشی مقطعی طی بازه زمانی سال های 96-95، به صورت سرشماری، از میان همه خانم های باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر همدان، که برای اولین ویزیت بارداری در سه ماهه نخست به آزمایشگاه مرکز بهداشت مراجعه کرده بودند، 852 نفر انتخاب و بررسی شدند. بر اساس شرح حال و معاینه تیروئید در دو گروه پرخطر و کم خطر قرار گرفتند و سپس تست های تیروئیدی، آنتی TPO و آنتی بادی در همه آنها اندازه گیری و اختلالات تیروئید بررسی شد.
    یافته ها
    از 852 نفر 26/5% هیپوتیروئید تحت بالینی، 1/2% هیپوتیروئیدی آشکار، 0/5% هیپرتیروئیدی آشکار و 0/2% هیپرتیروئید تحت بالینی داشتند. 25/6% در گروه پرخطر و 74/4% در گروه کم خطر قرار گرفتند. در گروه پرخطر 37/4% و در گروه کم خطر 25% دچار بیماری تیروئید بودند (0/001 > P). آنتی بادی ضد تیروئید پروکسیداز در 11% از افراد مثبت و در 89% منفی بود.
    نتیجه گیری
    کم کاری تیروئید در خانم های باردار شایع است و اگر غربالگری صرفا در گروه های پرخطر انجام شود 25% افراد با اختلالات هیپوتیروئید آشکار و تحت بالینی تشخیص داده نمی شوند؛ ضمن این که برای تعیین دقیق فراوانی اختلالات تیروئیدی باید به دنبال معیارهای جدیدتر و موثرتری بود.
    کلیدواژگان: بارداری، اختلالات تیروئیدی، فاکتور خطر
  • زهره سبزیان پور، ثریا نوری* صفحات 18-24
    مقدمه
    معنویت و در راستای آن هوش معنوی، در همه حوزه های زندگی بشری می تواند موثر باشد. حوزه های کاری و فعالیت های اجتماعی بشر نیز از این امر مستثنا نیستند. پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر هوش معنوی بر کیفیت مراقبت های پرستاری بیمارستان های آموزشی درمانی شهر همدان اجرا شده است.
    روش کار
    پژوهش حاضر توصیفی-هم بستگی است که به بررسی 174 پرستار شاغل در بیمارستان های آموزشی درمانی شهرستان همدان، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای در سال 1397 پرداخته است. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه استاندارد هوش معنوی کینگ و پرسشنامه کیفیت مراقبت پرستاری (QUALPAC) است. داده ها به کمک آزمون های آلفای کرونباخ، کولموگروف-اسمیرنوف و هم بستگی پیرسون در نرم افزار SPSS نسخه 21 و مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار PLS تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بیشتر شرکت کنندگان 31-40 سال بودند. میانگین و انحراف معیار ابعاد هوش معنوی شامل آگاهی متعالی (6/066±25/49)، ایجاد معنای شخصی (4/516±18/28) و تفکر انتقادی (6/152±25/22) توسعه موقعیت هوشیاری (4/707±18/01) است. همچنین در ابعاد کیفیت مراقبت پرستاری، بعد روانی- اجتماعی (15/7±83/11)، بعد ارتباط (7/41±40/03) و بعد جسمی (14/5±75/67) را شامل می شد. آگاهی متعالی، ایجاد معنای شخصی، تفکر وجودی و توسعه حالت هوشیاری، تاثیر معناداری بر کیفیت مراقبت پرستاری نداشت (0/05<P). بین هوش معنوی و بعد روانی-اجتماعی و ارتباطی کیفیت مراقبت پرستاری ارتباط معناداری دیده نشد (0/05<P)، اما هوش معنوی با بعد جسمی کیفیت مراقبت پرستاری ارتباط مستقیم و معناداری داشت (0/05>P). 

    نتیجه گیری
    براساس نتایج این پژوهش، تاثیر چهار مولفه هوش معنوی (تفکر انتقادی وجودی، توسعه موقعیت هوشیاری، ایجاد معنای شخصی و آگاهی متعالی) بر کیفیت مراقبت های پرستاری و دو بعد آن شامل بعد روانی-اجتماعی و بعد ارتباطی معنادار نیست و تنها ارتباط ضعیفی میان بعد جسمی کیفیت مراقبت پرستاری با هوش معنوی وجود دارد. درنهایت میان هوش معنوی و کیفیت مراقبت پرستاری هم بستگی ضعیفی مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: هوش، هوش معنوی، کیفیت مراقبت، پرستار
  • سید رضا برزو، فهیمه خاوری*، لیلی تاپاک صفحات 25-34
    مقدمه
    همودیالیز از جمله بیماری های مزمنی است که اثرات منفی بر زندگی بیمار میگذارد. کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی به دلیل مشکلات فراوان و ماهیت مزمن این بیماری مختل است. هم چنین خستگی از جمله مشکلات شایع این بیماران است. این مطالعه با هدف تاثیر آموزش بهداشت خواب بر شدت خستگی و کیفیت خواب بیماران همودیالیزی در همدان انجام شد. 
    روش کار
    در این پژوهش نیمه تجربی، 60 بیمار همودیالیزی به روش دردسترس از بیمارستان های بعثت (مداخله) و بهشتی (کنترل) انتخاب شدند و پرسشنامه های داده های دموگرافیک، خستگی پایپر و کیفیت خواب پیترزبورگ را تکمیل کردند. گروه کنترل، مراقبت های معمول و گروه مداخله، آموزش بهداشت خواب را در 3 جلسه متوالی دیالیز به روش چهره به چهره و نیز ارائه کتابچه آموزشی دریافت کردند. دو ماه پس از آموزش، کیفیت خواب و شدت خستگی نمونه ها بررسی و نتایج با استفاده از آزمون های توصیفی و استنباطی به وسیله نرم افزار  SPSS نسخه 24 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    گروه های مداخله و کنترل از نظر متغیرهای زمینه ایی اختلاف آماری معنی داری با هم نداشتند. پس از مداخله آموزش بهداشت خواب، در دو متغیر خستگی و کیفیت خواب، اختلاف آماری معنی داری بین گروه کنترل و مداخله به وجود آمد (0.001>P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد آموزش بهداشت خواب می تواند نقش بسزایی در ارتقای خستگی و کیفیت خواب بیماران همودیالیزی داشته باشد و برگزاری دوره های آموزشی در این زمینه برای بیماران می تواند مفید و موثر باشد.
    کلیدواژگان: بهداشت خواب، شدت خستگی، کیفیت خواب، بیمار همودیالیزی
  • مرسده قزاق*، زهره زادحسن صفحات 35-44
    مقدمه
    مولتیپل اسکلروزیس (MS) یکی از شایع ترین بیماری های مزمن سیستم عصبی مرکزی است. مزمن بودن ماهیت بیماری، نداشتن درمان قطعی و درگیرکردن فرد در سن جوانی می تواند اثری مخرب بر کیفیت زندگی و شدت خستگی داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی به شیوه گروهی بر کیفیت زندگی و شدت خستگی بیماران مبتلا به MS صورت گرفت.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است. روش نمونه گیری ابتدا به صورت فراخوان عمومی میان افراد عضو انجمن MS استان تهران برگزار شد. سپس 24 بیمار با تشخیص بیماری MS و داشتن ملاک های ورود، از میان متقاضیان به طور تصادفی به گروه آزمایش (12 نفر) و گروه کنترل (12 نفر) گماشته شدند. آزمودنی ها پرسشنامه های کیفیت زندگی بیماران (MS (MSQOL-54 و سنجش شدت خستگی (FSS) را پیش و پس از درمان تکمیل کردند. گروه آزمایش طی 8 جلسه دو ساعته تحت درمان برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی به صورت گروهی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از روش آماری کوواریانس تک متغیری و با کمک نرم افزار SPSS نسخه 21، تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد بین میانگین نمرات برخی از زیرمقیاس های کیفیت زندگی شامل عملکرد جسمی، ایفای نقش مرتبط با وضعیت جسمی و روانی، انرژی، بهزیستی روانی، تهدیدات سلامتی، درک سلامتی، رضایت از عملکرد جنسی، کیفیت زندگی و شدت خستگی گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنا داری وجود دارد (0/05>P).
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گرفت برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی به شیوه گروهی بر کیفیت زندگی و شدت خستگی زنان مبتلا به MS تاثیر دارد؛ بنابراین اگر چنین مداخله هایی برای مبتلایان به بیماری های مزمنی مانند MS در کنار درمان های پزشکی به کار گرفته شود، می تواند با تغییر در ادراک بیماران از بیماری شان در بلندمدت، شدت بیماری آنها را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، کیفیت زندگی، شدت خستگی، MS
  • محمد مهدی محمدی، رقیه پورصابری* صفحات 45-54
    مقدمه
    نوجوانان تحت همودیالیز با مشکلات مربوط به سلامت روان و افت تحصیلی مواجه هستند؛ بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر سلامت روان و پیشرفت تحصیلی آنها انجام شده است.
    روش کار
    در مطالعه نیمه تجربی حاضر 80 نوجوان تحت همودیالیز در مراکز دیالیز بیمارستان های امام خمینی (ره) و امام رضا (ع) کرمانشاه به روش نمونه گیری در دسترس بررسی شدند. سپس نمونه ها به گروه های مداخله (40 نفر) و کنترل (40 نفر) تخصیص تصادفی یافتند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد سلامت روان بود و درباره پیشرفت تحصیلی، از معدل تحصیلی نمونه ها استفاده شد. داده ها نیز با نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون های کای دو، t مستقل و t زوج تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در گروه مداخله، میانگین نمرات اضطراب (5/44±10/37)، افسردگی (7/34±15/43) و شکایات جسمی (6/18±8/99) به طور معنا داری به ترتیب به 2/82±6/71، 2/87±11/23 و 2/24±4/82 کاهش یافت (0.05>P) و نمره فعالیت های اجتماعی از نمره 5/41±12/29 به نمره 6/67±16/27 افزایش پیدا کرده است (0.05<P). میانگین معدل تحصیلی قبل از مداخله (2/09±15/02) با پس از مداخله (1/13±16/72) به طور معناداری افزایش یافت (0.05>P).
    نتیجه گیری
    براساس مطالعه حاضر، آموزش مهارت های زندگی می تواند سبب ارتقای ابعاد گوناگون سلامت روان و پیشرفت تحصیلی نوجوانان تحت همودیالیز شود؛ از این رو پیشنهاد می شود برنامه آموزش مهارت های زندگی در سیر درمان نوجوانان تحت همودیالیز در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، همودیالیز، نوجوانان، سلامت روان
  • نسرین علایی، فرحناز محمدی شاهبلاغی*، حمیدرضا خانکه، سیما محمدخان کرمانشاهی صفحات 55-63
    مقدمه
    والدین کودکان مبتلا به فلج مغزی در معرض پیچیدگی های مراقبتی این کودکان قرار دارند و برای کاهش مشکلات مراقبتی نیازمند حمایت های متفاوتی هستند؛ بنابراین مطالعه حاضر به منظور کشف عوامل موثر بر نقش مراقبتی والدین کودکان مبتلا به فلج مغزی انجام شده است.
    روش کار
    مطالعه حاضر بخشی از مطالعه کیفی است که در سال های 1390-1392 صورت گرفت. انتخاب مشارکت کنندگان براساس نمونه گیری مبتنی بر هدف تا رسیدن به اشباع داده ها ادامه یافت؛ به این ترتیب 33 نفر متشکل از والدین و عضو خانواده کودکان مبتلا به فلج مغزی مراجعه کننده به مراکز توان بخشی شهر تهران و کارشناسان حوزه توان بخشی در این پژوهش شرکت کردند. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با هریک از مشارکت کنندگان جمع آوری شد و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل محتوا و مقایسه مداوم صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل داده ها مفهوم سرمایه والدینی را با دو طبقه توانایی شخصی والدین (زیرطبقات توانایی ذهنی و جسمی در مراقبت، توانایی برقراری ارتباط با دیگران، اعتقاد بر ارزش معنوی وجود کودک) و امکانات موقعیتی والدین (زیرطبقات وضعیت اقتصادی اجتماعی خانواده، داشتن بستگان یاری دهنده، همکاری و مشارکت در خانواده) آشکار کرد. 
    نتیجه گیری
    سرمایه های والدین عواملی موثر در حس تسلط والدین بر موقعیت مراقبت از کودک مبتلا به فلج مغزی است؛ بنابراین توجه به سرمایه های درونی و بیرونی والدین در آموزش و برنامه ریزی مراقبت در منزل این بیماران اهمیت دارد.
    کلیدواژگان: والدین، کودکان، مراقبت، فلج مغزی، بیماری
  • یدالله حمیدی، مهناز وکیلیان، قدرتاللهروشنایی*، زینب مکوندی، مرضیه اتوگرا، فرزانه بیات صفحات 64-72
    مقدمه
    پرستاران عمده ترین بخش نیروی انسانی نظام سلامت را تشکیل می دهند. این مطالعه با هدف تعیین رابطه کیفیت زندگی کاری و رضایت شغلی پرستاران در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شده است.
    روش کار
    مطالعه حاضر توصیفی-تحلیلی است که در آن 269 پرستار بیمارستان شهر همدان به صورت تصادفی انتخاب شدند. گردآوری داده ها به کمک دو پرسشنامه رضایت شغلی و کیفیت زندگی کاری صورت گرفت که ضریب پایایی آنها بر اساس شریب آلفای کرونباخ به ترتیب 94/9 و 80 بوده است. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 21، آمار توصیفی و آزمون کای دو و آزمون تی و ANOVA تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بین کیفیت زندگی کاری با امنیت شغلی و ارزشیابی رابطه معناداری وجود دارد (0/05>P)، اما با دیگر ابعاد مانند مشارکت در تصمیم گیری، نظام باز ارتباطات، سرپرست و حقوق و مزایا رابطه معناداری مشاهده نمی شود. همچنین بین رضایت شغلی از بعد حقوق و مزایا و ترفیع شغلی رابطه معناداری وجود دارد (0/05>P) و با سایر ابعاد مانند ماهیت کار، سرپرست، روابط با همکار، ترفیع شغلی و حقوق و مزایا رابطه معناداری ندارد. بین کیفیت زندگی کاری و رضایت شغلی نیز رابطه معنا داری مشاهده شد (0/001=P).
    نتیجه گیری
    بین رضایت شغلی و کیفیت زندگی کاری پرستاران در جامعه مطالعه حاضر، ارتباط معنادار و مثبتی وجود دارد؛ بنابراین توجه سیاست گذاران، برنامه ریزان نظام سلامت و مدیران بیمارستان ها به نیازهای کلیدی پرستاران مانند افزایش حقوق و مزایا، امنیت شغلی، ترفیع و ارزشیابی عادلانه می تواند در افزایش رضایت شغلی و کیفیت زندگی کاری پرستاران نقشی بسیار مهمی ایفا کند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، رضایت شغلی، بیمارستان، پرستاری، همدان
|
  • Jalil Azimian, Mohammad Ali Soleimany, Saeed Pahlevan Sharif, Hedyeh Banihashemi* Pages 1-10
    Introduction
    Cardiovascular disease is considered to be one of the most common chronic diseases in Iran and the World. Studies show that death anxiety is common among cardiac patients. There are several studies related to the effect of pharmacological and non-pharmacological methods in reducing the psychological outcomes in cardiac patients. Spiritual care program can be mentioned as one of the non-pharmacological and less known methods in present era. The present study aimed to identify the effect of spiritual care program on death anxiety of cardiac patients. 
    Methods
    This study was a Randomized clinical Trial. 100 cardiac patients hospitalized in cardiac intensive care unit of Shahid Modarres Hospital in Tehran were chosen to attend this study using the available sampling method, from Dec 2015 to Apr 2016. The patients were randomly assigned to control group (receiving routine care) and intervention group (receiving spiritual care). The 15th item of Templer Death Anxiety Scale was completed for the patients by the researcher before and after the intervention. The spiritual care was done during 3 sequential days (from 17 till 21) for patients of intervention group according to the written program (supportive presence, ritual support and using supportive system) and patient’s desire and needs. Finally, the data was analyzed by descriptive and analytical statistics (independent t-test, chi square and ANOVA), using SPSS 23.
    Results
    The results of present study showed that there was no significant difference between the distribution of variables in control and intervention group before the intervention. No significant change was observed in the rate of death anxiety of control group before (38.56±6.998) and after the intervention (38.96±5.838) (P=0.498) and either in intervention group before (39.96±5.715) and after the intervention (39.90±5.613) (P=0.898).
    Conclusion
    The results of this study indicated that although the death anxiety of cardiac patients was reduced after the implementation of spiritual care, this reduction was not statistically significant.
    Keywords: Spiritual care program, Cardiac patient, Cardiac Intensive Care Unit
  • Shiva Borzouei*, Mohammad Taghi Goodarzi, Mansooreh Biglari, Fathollah Nazari, Zahra Shivapour Pages 11-17
    Introduction
    Different studies have demonstrated that maternal thyroid dysfunction during pregnancy is associated with adverse obstetrics and fetal outcomes. There is no international consensus regarding to use a guidelines for screening in high risk women. The aim of the present study was to determine prevalence of thyroid disorders in high and low risk pregnant women.
    Methods
    In a cross-sectional study during 2015-2016, from all pregnant women who had referred to Hamadan health center Lab for their first visit, a sample of 852 pregnant women were selected and assigned to low risk and high risk group. Thyroid tests and Anti TPO tests were carried out.
    Results
    Of 852 pregnant women, 26.5% had Subclinical hypothyroidism, 1.2% had overt hypothyroidism, 0.5% had overt hyperthyroidism and 0.2% had subclinical hyperthyroidism. 25.6% were in the high risk group and 74.4% in the low risk group and 37.4% of high risk group and 25% of the low risk population had thyroid disorders (P<0/001). 89% were Anti TPO negative and 11% were Anti TPO positive.
    Conclusion
    Hypothyroidism is common in pregnant women, and if screening is performed only in high-risk groups, 25% of pregnant women with subclinical and overt hypothyroidism will not  be detected explicitly. In addition, to determine the exact frequency of thyroid disorders, we need to look for newer and more effective criteria.
    Keywords: Pregnancy, Thyroid disorders, Risk factor
  • Zohre Sabzianpur, Soraya Nuri* Pages 18-24
    Introduction
    Spirituality and spiritual intelligence can be effective in all spheres of human life such as the spheres of work and social activities of human beings. The present research was conducted to investigate the effect of spiritual intelligence on the quality of nursing care in Hamadan University of Medical Sciences hospitals.
    Methods
    This descriptive-correlational study was conducted on 174 nurses working in teaching hospitals in Hamadan city, using stratified random sampling method in 2018. The data gathering tool was a questionnaire of Spiritual Quran Inventory and Quality of Nursing Care Quality Questionnaire (QUALPAC). Data were analyzed using Cronbach’s alpha, Kolmogorov-Smirnov tests and Pearson correlation in SPSS21 software and structural equation modeling in PLS software.
    Results
    The mean age of the majority of participants was 31-40. The mean and standard deviation of spiritual intelligence dimensions included: transcendental consciousness (25.49±6.066), personal meaning (18.28±4.516), and critical thinking (25.22±6.152) development of consciousness (18.01 ± 4.707) and in dimensions of nursing care quality, psychosocial dimension (83.11±15.7), communication dimension (40.03±7.41), physical dimension (75.67±14.5). Transcendental consciousness, creation of personal meaning, existential thinking and development of consciousness had no significant effect on the quality of nursing care (P >0.05). There was no significant relationship between spiritual intelligence and psychosocial dimension and communication quality of nursing care (P>0.05). But Spiritual intelligence had a direct and significant relationship with the physical dimension of nursing care (P<0.05).
    Conclusion
    The results of this study showed that the effect of the four components of spiritual intelligence (existential critical thinking, development of the position of consciousness, the creation of personal meaning, transcendental consciousness) on the quality of nursing care and its two dimensions, including psychosocial aspect was not significant. Only a weak relationship was found between the physical dimension of nursing care with spiritual intelligence. Finally, there is a weak correlation between spiritual intelligence and quality of nursing care.
    Keywords: Spiritual intelligence, Quality of care, Nurse
  • Seyedreza Borzou, Fahimeh Khavari*, Leili Tapak Pages 25-34
    Introduction
    Hemodialysis is one of the chronic diseases that has negative effects on all aspects of the patient’s life. The quality of life of patients with hemodialysis is impaired due to the many problems and chronic nature of the disease. Also, fatigue is one of the common problems of these patients. The aim of this study was to evaluate the effect of sleep health education on the severity of fatigue and quality of sleep in hemodialysis patients in Hamadan.
    Methods
    In this quasi-experimental study, 60 hemodialysis patients were selected by available sampling from Besat (Intervention) and Beheshti (Control) hospitals. All samples completed the demographic checklist, Piper Fatigue scale and Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). The control group received routine care and the intervention group, received sleep hygiene education face to face and by providing educational booklet in 3 consecutive dialysis sessions. After two months of training, sleep quality and fatigue intensity of the samples were checked. To analyze the data, SPSS software, descriptive and inferential tests were used.
    Results
    There were no significant differences between the intervention and control groups in terms of underlying variables. There was a significant difference between the control and intervention groups regarding quality of sleep and fatigue after sleep hygiene education (P<0.001).
    Conclusion
    The study results showed that Sleep Hygiene Education had an important and decisive impact on the Fatigue and Sleep Quality in Hemodialysis Patients and holding educational courses in this field for patients can be useful.
    Keywords: Sleep hygiene, Fatigue, Sleep quality, Hemodialysis patient
  • Mercedeh Ghazagh*, Zohreh Zadhasan Pages 35-44
    Introduction
    Multiple sclerosis (MS) is considered to beone of the most common chronic diseases of the central nervous system. Its chronic nature, no cure being available and its onset at a young age can have a devastating effect on quality of life and fatigue. This research aims to study the effect of group mindfulness-based stress reduction program and conscious yoga on the quality of life and fatigue in patients with Multiple Sclerosis.
    Methods
    This was a quasi-experimental study with pretest-posttest design and control group. The sampling method was initially a public call amogst members of the MS Society in Tehran. 24 patients with MS and having the criteria needed for inclusion of the applicants were randomly assigned to the experimental group (n=12) and control group (n=12).The participants completed MS patients’ quality of life questionnaires (MSQOL-54) and the Fatigue Severity Scale (FSS), before and after treatment. The experimental group was treated in 8 sessions of group mindfulness-based stress reduction program (for 2 hours each session). Data was analyzed using covariance single variable and SPSS 21.
    Results
    The results showed that there was a significant difference amogst the mean scores of some subscales of the quality of life including physical functioning, role in relation to physical and mental energy, mental well-being, health threats, perceived health, satisfaction with sexual function, quality of life and fatigue test and control groups (P<0/05). 
    Conclusion
    The results showed that the program of reduction of consciousness-based stress is effective in reducing fatigue and increasing some of the subscales of quality of life in MS patients. Therefore, it can be concluded that if such interventions are applied to patients with chronic illnesses such as MS in addition to medical therapies, their illness can be reduced by changing perceptions of patients from their long-term illness.
    Keywords: Multiple Sclerosis, Fatigue, Quality of life, Mindfulness-based stress reduction program
  • Mohammad Mehdi Mohammadi, Roghayeh Poursaberi* Pages 45-54
    Introduction
    Adolescents on hemodialysis are faced with problems of mental health and academic failure; therefore, this study aimed to determine the effectiveness of life skills training on mental health and academic achievement of adolescents under hemodialysis.
    Methods
    A quasi-experimental study was conducted on 80 adolescents under hemodialysis in dialysis centers of Imam Khomeini and Imam Reza hospitals of Kermanshah by convenience sampling method; then the samples were randomly divided into intervention (n=40) and control (n=40) groups. Data collection tool was the standard questionnaire of mental health and in relation to academic achievement, students’ Grade Point Average (GPA) was used. Data were analyzed using SPSS 16 and Chi-square, the independent  t test and the paired sample t tests.
    Results
    In the intervention group, the mean scores of anxiety (10.37±5.44), depression (15.43±7.34), physical complaints (8.99 ± 6.18), significantly decreased into (6.71±2.82), (11.23±2.87) and (4.82±2.24) respectively (P<0.05), and social activities score increased from (12.29±5.41) to (16.27±6.67) scores (P>0.05). The students’ GPA, before intervention (15.02 ± 2.09) compared with the results after intervention (16.72±1.13) significantly increased (P<0.05).
    Conclusion
    This study indicated that life skills training can promote the different dimensions of mental health and academic achievement of adolescents under hemodialysis. In this regard, it is suggested that the plan of lifestyle training should be considered during the treatment of adolescent under dialysis.
    Keywords: Life skills, Hemodialysis, Adolescents, Mental health
  • Nasrin Alaee, Frahnaz Mohammadi, Shahboulaghi*, Hamidreza Khankeh, Sima Mohammadkhan Kermanshahi Pages 55-63
    Introduction
    Parents of children with cerebral palsy are exposed to the complications of the child’s care; they need kinds of support to reduce problems of care for the child. Therefore, the current study was done in order to discover the factors that influence role of caring parents while taking care of the cerebral palsy child.
    Methods
    This study is part of a qualitative study that was done in 2011-2013. Sampling was done based on goal-oriented and continued to saturate data. Thus، 33 participants including parents and family members of children with cerebral palsy that had been referred to Rehabilitation Centers in Tehran city and rehabilitation experts participated in this study. Data was collected through semi-structured interviews with each participant and analyzed through content analysis and continuous comparison of data.
    Results
    The results of data analysis showed the concept of parental capital with two categories: parents’ personal ability (subcategories: mental and physical ability in care, the ability to communicate with others, belief in the spiritual value of the child) and parental situational resources (subcategories: the socio-economic status of the family, the availability of helping relatives, cooperation and partnership in the family).
    Conclusion
    Parental capital as a supporting factor has an effectiveness on the sense of parents’ dominance on the situation of taking care of child; so، it is important to pay attention to the parents’ capital (internal and external) for educating and home care planning of affected child and family.
    Keywords: Parents, Caring, Children, Cerebral palsy, Illness
  • Yadollah Hamidi, Mahnaz Vakilian, Ghodratollah Roshanaei*, Zeinab Makvandi, Marzeyeh Atogara, Farzaneh Bayat Pages 64-72
    Introduction
    Nurses are considered as the major part of the human resources of the health system. The aim of this study was to determine the relationship between quality of working life and job satisfaction of nurses in teaching hospitals of Hamadan University of Medical Sciences.
    Methods
     The study is descriptive-analytic. A total of 269 nurses from Hamadan hospitals were randomly selected. The collection tools were two job satisfaction questionnaires and quality of working life with a Cronbach’s alpha coefficient of 94.9 and 81 respectively. Data were analyzed by SPSS21 using t-test, ANOVA and Chi-square test.
    Results
    Findings showed that there is a significant relationship between quality of working life and job satisfaction (P<0.05). The results also showed that there is a meaningful relationship between the job satisfaction from the perspective of salaries and benefits (P<0.05), job promotion. But there are no significant relationships with other dimensions such as, the nature of the work, supervisor, and relationships with colleague and job promotion. There was a significant relationship between working life and job satisfaction (P=0.001).
    Conclusion
    The results indicated that there is a significant and stable relationship between job satisfaction and quality of working life of nurses in the studied population. Therefore, the attention of policymakers, health system planners and hospital managers to the key needs of nurses, such as increasing salaries and benefits, job security, job promotion and fair evaluation can play an important role in increasing job satisfaction and improving the quality of working life of nurses.
    Keywords: Quality of working life, Personal satisfaction, Hospital, Nursing staff, Hamadan