فهرست مطالب

فصلنامه سیاستهای مالی و اقتصادی
سال هفتم شماره 25 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا افسری بادی*، آرش نائب یزدی، سیده فاطمه معافی صفحات 7-29
    این مطالعه با استفاده از روش اقتصادسنجی EGARCH و آزمون ARDL (جهت بررسی هم انباشتگی و پویایی های کوتاه مدت و بلندمدت مدل) به بررسی اثر نا اطمینانی نرخ ارز بر تراز تجاری کشورهای اصلی در تجارت با ایران پرداخته است. داده های مورداستفاده در این تحقیق، داده های فصلی برای دوره زمانی 1995 تا 2017 برای متغیرهای نرخ ارز موثر حقیقی، واردات و صادرات (تراز تجاری بین ایران و کشورهای اصلی که به عنوان شریک تجاری ایران به حساب می آیند که شامل کشورها: چین، امارت، آلمان، کره جنوبی و ترکیه، هستند)، تولید ناخالص داخلی واقعی ایران، تولید ناخالص داخلی کشورهای اصلی طرف تجاری است. نتایج برآورد مدل در کوتاه مدت و بلندمدت میان متغیرهای مدل نشان می دهد که در صورت تغییر نرخ ارز، تراز تجاری هریک از کشورهای طرف تجاری با ایران با توجه به میزان، حجم و نوع کالایی که در تجارت خود با ایران دارند، واکنش های متفاوتی را از خود نشان می دهند.
    کلیدواژگان: نوسان، نرخ ارز، مدل ARDL، تراز تجاری، ایران
  • مرتضی افقه، مرجان مطلب نژاد*، عبدالخالق غبیشاوی صفحات 31-57
    جهانی شدن امر مهمی در جهان امروز محسوب می‎شود. عده‎‎ای از اقتصاددانان بر این عقیده اند که جهانی‎ شدن منجر به اقتصادی باثبات برای کشورهای فقیر و در حال توسعه و درنهایت ارتقای رفاه اقتصادی و رشد آن ها خواهد شد. در مقابل عده‎ای مخالف این امر هستند. یکی از مواردی که برای کشورهای در حال توسعه اهمیت دارد تاثیر جهانی شدن بر معضلات مهم اقتصادی کشورها به خصوص فقر و توزیع درآمد است. مقاله حاضر به بررسی رابطه جهانی شدن و رشد اقتصادی با فقر در ایران طی دوره‎ زمانی 1395- 1361 پرداخته ‎است. برای این منظور از شاخص جامع جهانی شدن KOF و تکنیک‎های اقتصادسنجی شامل روش یوهانسن- جوسیلیوس و مدل تصحیح خطا، استفاده شده است. شاخص KOF سه جنبه مهم اقتصادی، اجتماعی و سیاسی را در بر می گیرد. نتایج حاصل از برآورد الگو نشان می‎دهد جهانی شدن و رشد اقتصادی اثر مثبت و معناداری بر فقر دارند و با افزایش این دو ضریب از طریق افزایش صادرات که منجر به رشد اقتصادی و جذب سرمایه گذاری که ناشی از جهانی شدن است باعث کاهش فقر و نابرابری در کشور می شوند. همچنین ضریب تصحیح خطا سرعت بالای تعدیل عدم تعادل در کوتاه مدت و تمایل به تعادل در بلندمدت را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، رشد اقتصادی، فقر، شاخص KOF، یوهانسن-جوسیلیوس
  • یونس نادمی*، داریوش حسن وند صفحات 59-78
    انرژی به عنوان یک کالای مصرفی ضروری برای خانوارها و به عنوان یک نهاد ضروری برای تولیدکنندگان نقش بسیار مهمی در رشد اقتصادی دارد. هدف از این مقاله بررسی ارتباط توسعه مالی و مصرف انرژی در ایران است. بدین منظور با به کارگیری روش سری زمانی ساختاری و تصریح درجه دوم توسعه مالی به مدل سازی تاثیر توسعه مالی بر مصرف انرژی در بازه زمانی 1353-1391 در اقتصاد ایران پرداخته شده است. نتایج برآورد مدل نشان می دهد شاخص توسعه مالی تاثیری غیرخطی و آستانه ای بر مصرف انرژی داشته است. بدین معنا که در ابتدا توسعه مالی تاثیری منفی بر مصرف انرژی داشته است و سپس پس از عبور از حد آستانه توسعه مالی، تاثیری مثبت و معنی دار بر مصرف انرژی داشته است. همچنین سایر عوامل غیرقابل مشاهده در مدل همچون تکنولوژی توانسته اند تغییرات سطح مصرف انرژی در اقتصاد ایران را تا حدودی توضیح دهند. به علاوه نتایج برآورد مدل نشان داده است قیمت انرژی تاثیری منفی و معنی دار بر مصرف انرژی داشته است درحالی که تولید ناخالص داخلی سرانه واقعی و نرخ شهرنشینی تاثیری مثبت و معنی دار بر مصرف انرژی داشته اند.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، مصرف انرژی، ایران، رویکرد سری زمانی ساختاری
  • محمد علی زاده، ابوالقاسم گل خندان* صفحات 79-104
    بر اساس فرضیه کائو و روبین، افزایش قدرت دولت در جمع آوری مالیات از طریق افزایش درآمدهای مالیاتی باعث گسترش مخارج بخش عمومی می شود. در این راستا هدف اصلی مقاله حاضر، آزمون تجربی رابطه بین قدرت دولت در جمع آوری مالیات، درآمدهای مالیاتی و مخارج دولت در ایران طی دوره زمانی 92-1350 است. به این منظور از دو متغیر نرخ مشارکت زنان در بازار کار و نرخ خوداشتغالی، به عنوان شاخص های اندازه گیری قدرت دولت در جمع آوری مالیات و روش علیت گرنجری تودا و یاماموتو استفاده شده است. نتایج نشان دهنده عدم وجود رابطه علیت از سمت شاخص های اندازه گیری قدرت دولت در جمع آوری مالیات به مخارج دولت است (رد فرضیه کائو و روبین). دلیل این نتیجه گیری، بر اساس عدم وجود رابطه علیت از سمت شاخص های اندازه گیری قدرت دولت در جمع آوری مالیات به درآمدهای مالیاتی توجیه شده است؛ هرچند که وجود رابطه علیت از سمت درآمدهای مالیاتی به مخارج دولت تایید می شود (تایید فرضیه فریدمن). بر اساس سایر نتایج نیز وجود رابطه علیت از سمت درآمدهای نفتی به مخارج دولت و درآمدهای مالیاتی تایید شده است.
    کلیدواژگان: قدرت دولت در جمع آوری مالیات، درآمدهای مالیاتی، مخارج دولت، فرضیه کائو و روبین، علیت گرنجری تودا و یاماموتو
  • فرهاد آذرنیوش*، رامین بشیر خداپرستی، یوسف محمد زاده صفحات 105-128
    هدف از تحقیق حاضر، بررسی رابطه میان شاخص قیمت سهام در صنعت بیمه، بخش بانکی و بخش سرمایه گذاری طی دوره زمانی 1388 تا 1396 است. در این تحقیق از طریق آزمون جوهانسن- جوسیلیوس وجود رابطه بلندمدت بین متغیرها مورد بررسی قرار گرفت. سپس با به کارگیری مدل تحصیح خطابرداری VECM رابطه علی بین متغیرهای مدل مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج تحقیق وجود علیت گرنجری بلندمدت از شاخص قیمت سهام بخش بانکی و بخش سرمایه گذاری به صنعت بیمه تایید شد. همچنین وجود علیت بلندمدت از صنعت بیمه و بخش بانکی به بخش سرمایه گذاری رد شد، ولی وجود رابطه علی بلندمدت از صنعت بیمه و بخش سرمایه گذاری به بخش بانکی تایید شد. فقط یک رابطه علی کوتاه مدت از شاخص قیمت سهام صنعت بیمه و شاخص قیمت سهام بخش بانکی به بخش سرمایه گذاری تایید شد. بخش بانکی بر روی صنعت بیمه تاثیر منفی می گذارد که نشان از اثر جایگزینی بخش بانکی در صنعت بیمه است. همچنین می توان استدلال کرد که اگر بازار بورس نشانگر مناسب فضای اقتصاد جامعه باشد، بخش بیمه و بانک در تحریک سرمایه گذاری به صورت ناکارا عمل می کنند که لزوم بازنگری در این خصوص را نمایان می سازد.
    کلیدواژگان: شاخص قیمت سهام، صنعت بیمه، بخش بانکی، بخش سرمایه گذاری، علیت گرنجری
  • امیر عبادی*، سعید فراهانی فرد، امیدعلی عادلی صفحات 129-150
    در یک اقتصاد مبتنی بر دانش، گسترش دانش و مهارت ها به نوآوری منجر می شود که این خود سبب افزایش بهره وری، افزایش درآمدها و کاهش بیکاری خواهد شد؛ بنابراین با توجه به اهمیت به کارگیری دانش در بهبود شرایط اقتصادی، مقاله حاضر تلاش کرده است اثر اقتصاد دانش بنیان بر کنترل بیکاری را در ایران با استفاده از داده های سری زمانی سالانه، طی دوره زمانی -  و با استفاده از مدل خودرگرسیونی با وقفه های گسترده(ARDL)  مورد آزمون و تحلیل قرار دهد. نتایج نشان می دهد که بین محورهای مختلف اقتصاد دانش بنیان (رژیم های اقتصادی و نهادی، زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات و سیستم ابداعات و نوآوری) و بیکاری رابطه بلندمدت برقرار بوده است. شاخص های رژیم های اقتصادی و نهادی و زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات مطابق انتظار تاثیر منفی و معنی داری بر بیکاری داشته است. شاخص سیستم ابداعات و نوآوری تاثیر مثبت و معنی داری بر بیکاری دارد. شاخص آموزش و توسعه منابع انسانی تاثیری بر بیکاری در این دوره مورد مطالعه ندارد. همچنین ضریب ECM منفی و کوچک است و لذا سرعت تعدیل انحراف از کوتاه مدت به بلندمدت کند است.
    کلیدواژگان: اقتصاد دانش بنیان، بیکاری و مدل خودرگرسیونی با وقفه های گسترده (ARDL)
  • علی اسدی، میثم اسماعیلی*، فرجاد بخشور، عسل صادق پور صفحات 151-177
    چندین سال است که مسئله آلودگی آب و هوا به طور جدی مطرح شده و ذهن سیاستمداران، دولتمردان و حتی عموم مردم را با خود درگیر کرده است. از این رو بر آن شدیم تا به بررسی ارتباط میان مصرف انرژی، توسعه مالی، رشد اقتصادی، قیمت انرژی و شهرنشینی طی دوره 1970-2016 با به کارگیری رهیافت آزمون کرانه ها و کاربرد آن در مدل های خودرگرسیون با وقفه های توزیعی (ARDL) بپردازیم. نتایج برآورد مدل بیانگر تاثیر مثبت شاخص توسعه مالی، رشد اقتصادی و شهرنشینی و تاثیر منفی قیمت نفت در بلندمدت بر مصرف انرژی است. همچنین در کوتاه مدت شاهد رابطه علیت از سمت توسعه مالی به مصرف انرژی هستیم. بنابراین نتایج مبین لزوم توجه سیاست گذاران به سرمایه گذاری برای افزایش توسعه مالی در کشور است تا این سرمایه گذاری در جهت به کارگیری از تکنولوژی جدید صورت پذیرد، به طوری که هم کشور بتواند پاسخگوی نیاز روزافزون به انرژی باشد و هم آلودگی محیط زیست کنترل شود.
    کلیدواژگان: مصرف انرژی، شاخص توسعه مالی، ARDL، قیمت انرژی و شهرنشینی
|
  • Reza Afsari Badi*, Arash Nayeb Yazdi, Seiedeh Fatemeh Moafi Pages 7-29
    The main aim of this study is to investigate the effect of exchange rate uncertainty on trade balance between Iran and countries which are major  trading partner of Iran, using the EGARCH method and the ARDL model (to examine the coherency and short- and long-term dynamics of the model). The data used in this paper includes quarterly data in the period of 1995 to 2017 for the real effective exchange rate, imports and exports of Iran (trade balance is between Iran and the main countries that are considered as trading partners of Iran, including China, Emirate, Germany, South Korea, and Turkey), real GDP of Iran, and real GDP of the main trading sides of Iran. The results demonstrate that, according to the model variables in the short and long term, in the case of changing in exchange rate, the trade balance of Iran versus other trading countries experience different variation, depending on the amount, volume and type of goods that are in business.
    Keywords: Volatility, Exchange Rate, the ARDL Model, The Trade Balance, Iran
  • Morteza Afghah, Marjan Motaleb Nejad*, Abdolkhalegh Ghobeyshavi Pages 31-57
    Globalization is considered as an important topic nowadays. Some economists believe that globalization will lead to create a stable economy for poor and developing countries and ultimately to promote economic welfare and their growth. In contrast, some economists oppose this idea.  The impact of globalization on the major economic problems of these countries, especially poverty and income distribution is considered as one of the most important issues for developing countries.Therefore, this study aims to examine the relationship between globalization and economic growth with poverty in Iran during the period of 1982-2016. For this purpose, this relationship has been tested using the comprehensive KOF Globalization Index and econometric techniques including the Johansson-Juselius method and the error correction model. The KOF Index covers three important economic, social and political aspects. The results of the model's estimation show that globalization and economic growth have a positive and significant effect on poverty, and with increase in these two coefficients through increasing the exports, which leads to economic growth and investment attraction that results from globalization, will reduce poverty and inequality in the country. The error correction coefficient indicates the high speed of the imbalance adjustment in the short term and the desire for long-term equilibrium.
    Keywords: Globalization, Economic Growth, Poverty, KOF Index, Johansen-Juseliu
  • Younes Nademi*, Darioush Hasanvand Pages 59-78
    Energy as a necessary consumption good for households and as a necessary input for producers has a very important role in economic growth. The aim of this paper is to investigate the relationship between financial development and energy consumption in Iran. For this purpose, by using the structural time series method and a quadratic specification of financial development, the effect of financial development on energy consumption in economy of Iran during the 1974-2012 period has been tested. The results indicate that financial development index has a nonlinear and threshold impact on energy consumption. In other words, before the threshold level of financial development, financial development index has a significant and negative impact on energy consumption but after the threshold level, financial development index has a positive and significant impact on energy consumption. Also, unobservable variables such as technology somehow have explained the changing of energy consumption. Furthermore, the estimation results indicate that the price of energy has a significant and negative impact on energy consumption while real GDP per capita, and urbanization rate have a significant and positive impact on energy consumption.
    Keywords: Financial Development, Energy Consumption, Iran, Structural Time Series Approach
  • Abolghasem Golkhandan* Pages 79-104
    According to the Kau and Rubin (K&R) hypothesis, increasing the government's power to collect taxes, through increased tax revenues, expand the public sector expenditure. In this regard, the main objective of this paper is to empirically test the relationship between government's power to collect taxes, tax revenues and government expenditures in Iran during the period of 1971-2013. For this purpose, rate of female participation in the labor market and self-employment rate is used as two variables which are the indicators of government's power to collect taxes, and Toda and Yamamoto granger causality method is used. The Results show no causality relationship from the government's power to collect taxes indicators toward government spending (Rejection of the Kau and Rubin hypothesis). The reason for this conclusion is justified based on the absence of causality relationship from government's power to collect taxes indicators toward tax revenue; however, the causality relationship from tax revenues toward government expenditure is approved (confirm of the Friedman's hypothesis). According to other results, the causal relationship from the oil revenues toward government expenditure and tax revenues is confirmed.
    Keywords: Government's Power to Collect Taxes, Tax Revenues, Government Expenditures, Kau, Rubin hypothesis, Toda, Yamamoto Granger Causality
  • Farhad Azarniyush*, Ramin Bashir Khoda Parasti, Yusef Modamadzade Pages 105-128
    The purpose of this Research is to investigate the causal relationship between the stock price index in the insurance industry, banking sector, and the investment sector during 2009 – 2017 period. So, a long-term relationship between variables was investigated by Johansson-Juselius test. Then, by Vector error correction model (VECM), the causal relation between the variables of the model was studied. According to the results, the existence of long-term Granger causality is confirmed from stock prices in banking sector and investment sector indices toward insurance industry. Also, the existence of a long-term Granger causality from insurance industry and banking sector toward investment sector is not confirmed, but there is a long-term causal relationship from Insurance industry and investment sectors toward banking sector. Only a short-run causal relationship is found from stock price index of insurance industry and stock price index of banking sector toward investment sector. Banking sector has a negative impact on insurance industry, which indicates the Substitution effect of banking sector in insurance industry. It can also be argued that if the stock market is a good indicator of economic environment, the insurance sector and banking sector act ineffectively in persuading investment, which indicates a necessity for revision on the subject.
    Keywords: stock price index, insurance industry, banking sector, investment sector, granger causality
  • Amir Ebadi*, Saeed Farahanifard, Omidali Adeli Pages 129-150
    .In a knowledge-based economy, the development of knowledge and skills leads to innovation which in turn will lead to increase in productivity and revenue and to decrease unemployment. Therefore, according to the importance of using knowledge to improve economic conditions, the current research has been tried to test and analyze the impact of knowledge-based economy on controlling unemployment in Iran using annual data of time series during (1367-1393) period and using autoregressive distributed lag model (ARDL). Results show that there is a long-term relationship between different axes of knowledge-based economy (economical and institutional regimes, infrastructures of information technology and communication and innovation systems) and unemployment. Indexes of economical and institutional regimes, infrastructures of information technology and communication have a negative significant effect on unemployment as expected. Index of innovation system and innovation has a positive significant effect on employment. Index of education and human resources development has no effect on employment during this period. Furthermore, ECM coefficient is negative and small so adjustment speed of deviation is slow from short-term to long-term.
    Keywords: Knowledge-based economy, Unemployment, Auto-regressive Distributed Lag (ARDL)
  • Meysam Esmaeli Pages 151-177
    For many years, the issue of climate pollution has been seriously addressed and has involved the minds of politicians, statesmen and even the general public. Hence, we decided to study the relationship between energy consumption, financial development, economic growth, energy prices, and urbanization during the 1970- 2016 period by applying the Boundary Test Approach and applying it to Distributed Layer Automation Models (ARDL). The results indicate the positive impact of financial development index, economic growth and urbanization, and the negative impact of long-term oil prices on energy consumption. Also, in the short term, there is a causal relationship between financial development and energy consumption, so the results indicate the need for policy makers to invest in increasing financial development in the country, so that the investment will take place in order to utilize the new energy technology. So that the country can meet the growing demand for energy and control the pollution of the environment.
    Keywords: Energy Consumption, Financial Development Index, ARDL, Energy Price, Urbanization