فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 115، اردیبهشت 1398)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 115، اردیبهشت 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا سیدی، الهه سیدرسولی، سکینه گلجاریان، مقصود اسکندری، سمانه علی زاده* صفحات 82-90
    پیش زمینه و هدف
    تغییر در علائم حیاتی بیماران سوختگی یکی از مشکلات شایع در حین تعویض پانسمان می باشد و ما باید به دنبال راهی جهت کاهش درد و اضطراب و به دنبال آن تغییر در علائم حیاتی این بیماران باشیم. آروماتراپی به عنوان یک روش کم هزینه، در دسترس و بی خطر جهت کاهش درد و اضطراب بیماران معرفی شده است. لذا این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر رایحه درمانی ماساژی و استنشاقی بر علائم حیاتی بیماران سوختگی انجام شد.
    مواد و روش کار
    مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی تک سو کور می باشد که بر روی 90 بیمار بستری در بخش سوختگی زنان (دارای سوختگی زیر 20 درصد و درجه 2 با محدوده ی سنی 55-15) بیمارستان سینا تبریز انجام شد، که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند. بیماران به صورت تصادفی در سه گروه رایحه درمانی ماساژی، رایحه درمانی استنشاقی و کنترل قرار گرفتند. علائم حیاتی بیماران در 3 گروه قبل و بعد از مداخله (گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد) ثبت شده و نتایج داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه 90 بیمار دچار سوختگی مطالعه شدند که 30 نفر آن ها در گروه کنترل، 30 نفر در گروه رایحه درمانی ماساژی و 30 نفر در گروه رایحه درمانی استنشاقی قرار گرفتند. یافته های این مطالعه نشان داد که رایحه درمانی ماساژی باعث کاهش فشارخون سیستول، تعداد تنفس و ضربان قلب در بیماران سوختگی می شود و رایحه درمانی استنشاقی باعث کاهش فشارخون سیستول در این بیماران می شود.
    نتیجه گیری
    با استفاده از روش های رایحه درمانی می توان منجر به تغییرات کمتر در علائم حیاتی بیماران سوختگی شد و درنهایت مدت زمان بستری و عوارض سوختگی را کاهش داد.
    کلیدواژگان: آروماتراپی، ماساژ، استنشاق، علائم حیاتی، سوختگی
  • طاهره نجفی قزلجه، مریم عیدی*، شیما حقانی صفحات 91-101
    پیش زمینه و هدف
    ادراک بیماری مبتنی بر باورهای بیمار و اطلاعات درک شده در مورد شرایط بیماران است و بر سلامت روان فرد و نحوه برخورد بیماران تاثیر می گذارد. هدف از این مطالعه تعیین درک از بیماری افراد با نارسایی قلبی بود.
    روش پژوهش: این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی بر روی 150 بیمار بستری در بخش های مراقبت های ویژه قلبی بیمارستان های منتخب وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال 1396 که به روش مستمر انتخاب شده بودند انجام شد. داده ها به صورت خود گزارش دهی با استفاده از پرسشنامه درک از بیماری خلاصه شده (B-IPQ) جمع آوری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با روش های آماری توصیفی و استنباطی (آزمون تحلیل واریانس و تعقیبی شفه، و ضریب همبستگی پیرسون) در نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام شد.
    یافته ها
    کم ترین نمره درک از بیماری در واحدهای موردپژوهش 30 و بیشترین نمره برابر با 76 و میانگین نمرات درک از بیماری با نارسایی قلبی برابر با 86/7 ± 42/59 بود. کم ترین میانگین مربوط به حیطه شناخت بیماری (17/ 3± 58/4) و بیشترین میانگین مربوط به حیطه پیامدها (34/1±33/9) و پس از آن مربوط به حیطه نگرانی (14/21 ± 79/8) بود. اکثریت واحدهای موردپژوهش (7/54%) استرس و مشکلات روانی را مهم ترین عامل بیماری دانستند. دومین و سومین عامل از دیدگاه آنان سبک زندگی (46 درصد) و مشکلات اجتماعی و اقتصادی (7/30 درصد) بود. نتایج نشان دهنده آن بود که متغیرهای سطح تحصیلات (004/0P=)، کفایت درآمد (002/0 P=)، کسر تخلیه (001/0P=) و شدت بیماری (001/0P<) و نیز انجام فعالیت ورزشی (001/0 P=) با درک از بیماری ارتباط داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها بیماران موردمطالعه تهدید متوسط به بالایی از بیماری شان درک می کردند. نتایج پژوهش حاضر می تواند پایه ای برای پژوهش های بعدی برای انتخاب راهکارهای مناسب جهت بهبود درک افراد با نارسایی قلبی از بیماری خود باشد که نهایتا می تواند منجر به بهبود مدیریت بیماری توسط آن ها گردد.
    کلیدواژگان: درک، بیماری، شدت بیماری، نارسایی قلبی
  • مریم باقری، فاطمه قائدی حیدری، فاطمه مالچی، زینب ربیعی* صفحات 102-110
    پیش زمینه و هدف
    یکی از جنبه های مهم آموزش عالی، زمینه های روان شناختی موثر بر تفکر انتقادی است. تفکر انتقادی و هوش هیجانی از مهارت های ضروری در حرفه های سلامت به منظور ارائه مراقبت مطلوب به بیماران هستند. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط مولفه های هوش هیجانی با تفکر انتقادی انجام شد.
    مواد و روش کار
    پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی تحلیلی می باشد. درمجموع 100 دانشجوی پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر در نیم سال دوم سال تحصیلی 95-96 در این مطالعه شرکت کردند. داده ها با استفاده از آزمون تفکر انتقادی کالیفرنیا فرم ب و پرسشنامه هوش هیجانی بار- آن جمع آوری و با spss نسخه 16 در سطح آمار توصیفی (فراوانی، میانگین، انحراف معیار) و آمار تحلیلی) همبستگی اسپیرمن، همبستگی پیرسون، تی تست، مدل رگرسیون) تحلیل گردید.
    یافته ها
    مطالعه حاضر حاکی از همبستگی مثبت بین نمره کل تفکر انتقادی و نمره کل هوش هیجانی می باشد (05/0>p). این همبستگی در مولفه های درون فردی، انطباق و مدیریت استرس معنی دار می باشد (05/0>p). بر اساس مدل رگرسیون، مدیریت استرس به عنوان عامل پیش بینی کننده مهارت های تفکر انتقادی پیشنهاد می گردد.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر توجه به پرورش مولفه های هوش هیجانی درون فردی، انطباق و مدیریت استرس جهت آمادگی دانشجویان در ورود به عرصه عمل حرفه ای را پیشنهاد می کند. دانشجویان در عین مواجهه با موقعیت ها و تصمیم گیری های پیچیده در محیط بالین نیازمند سازگاری و توجه به نیازهای انسانی هستند. در این راستا ادغام تفکر انتقادی با رویکردهای شناختی عاطفی در برنامه های آموزش پرستاری و مامایی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، هوش هیجانی، دانشجویان پرستاری و مامایی
  • ماه منیر حقیقی، رویا یاوریان*، دیاکو معروفی، فریبا سهرابی صفحات 111-119
    پیش زمینه و هدف
    یکی از ابعاد مهم سلامتی، سلامت روان است. انسان ها در طول زندگی برای مقابله با فشارهای روانی از یک سری مکانیسم های دفاعی استفاده می کنند. دفاع ها نقش مهمی در سلامت روان ایفا می کنند. هر اختلال روانی با مکانیسم های دفاعی غیر انطباقی مشخصی همراه است. در این پژوهش به بررسی رابطه سلامت روان با مکانیسم های دفاعی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی می باشد که بر روی دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه انجام شده است.189 نفر از دانشجویان که با نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شده بودند پرسشنامه مکانیسم های دفاعی (40 - DSQ) و پرسشنامه سلامت روانی (28 - GHQ) را تکمیل نموده و داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون تی مستقل و آزمون محاسبه ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    سلامت روان و ابعاد آن با مکانیسم دفاعی رشدنیافته رابطه معنی‏داری در سطح خطای یک درصد دارد (01/0>P) به طوری که افرادی که از سلامت روان پایین‏تری برخوردارند، بیشتر از مکانیسم دفاعی رشدنیافته استفاده می کنند. در مورد زیر مقیاس نشانه‏های بدنی می‏توان گفت با اطمینان 95 درصد ارتباط ضعیف و معکوسی با مکانیسم دفاعی روان‏آزرده دارد (01/0>p).
    بحث و نتیجه گیری
    درجاتی از اختلال در حیطه های مختلف سلامت روان در دانشجویان موردمطالعه وجود دارد و استفاده از مکانیسم های دفاعی رشدنیافته تاثیر منفی بر سلامت روان آن ها دارد. ارزیابی سلامت روان دانشجویان و انجام مداخلات درمانی و آموزشی مناسب ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: سلامت روان، مکانیسم های دفاعی، دانشجویان
  • مژگان جوکار، اسماعیل کاوی، زهره فرامرزیان، زهرا سیفی، محمد رفیع بذرافشان* صفحات 120-130
    پیش زمینه و هدف
    معنویت بعد مهمی از پرستاری کل نگر بوده و مراقبت معنوی جهت حصول اطمینان از دستیابی به اهداف آموزشی در حرفه پرستاری، ارائه مراقبت مطلوب و کسب حداقل استانداردهای صلاحیت حرفه ای و حفظ و ارتقاء آن ضروری است. این پژوهش باهدف بررسی نگرش پرستاران و دانشجویان پرستاری به معنویت و مراقبت معنوی انجام شد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی - مقطعی است و جامعه پژوهش آن شامل کلیه دانشجویان دانشکده علوم پزشکی لارستان و پرستاران شاغل در مراکز آموزشی- درمانی لارستان بودند. در این تحقیق 221 نفر با روش تصادفی ساده از بین افراد موردنظر انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و مقیاس سنجش معنویت و مراقبت معنوی (Spiritual Care Perspectives Scale) طراحی شده توسط رید[1](1986) بود. داده ها با استفاده از جداول یک بعدی (تعداد و درصد)، محاسبه ی شاخص های عددی (میانگین و انحراف معیار)، آزمون آماری تی تست مستقل و با کمک نرم افزار SPSS نسخه شماره 25 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از مجموع 221 نفر افراد شرکت کننده در تحقیق 93 نفر (1/42 درصد) پرستار و 128 نفر (9/57 درصد) دانشجوی پرستاری بودند. ارزیابی نمره کل کسب شده نشان می دهد اکثریت پرستاران (5/49 درصد) دارای نمره بین 92-63 (وضعیت مطلوب) و دانشجویان پرستاری (100 درصد) دارای نمره بین 62-32 (وضعیت متوسط) بودند. همچنین یافته های این پژوهش حاکی از آن بود که بین میانگین نمرات نگرش به معنویت و مراقبت معنوی و متغیر جنسیت و وضعیت شغلی اختلاف معنی داری وجود داشت. (P<0.05).
    نتیجه گیری
    وجود نگرش مطلوب به مراقبت معنوی در بین پرستاران و دانشجویان پرستاری می تواند بستر مناسبی برای ارائه مراقبت های معنوی به بیماران فراهم آورد.
    کلیدواژگان: پرستار، مراقبت معنوی، معنویت، نگرش
  • رسول صادقی، نورالدین فراش* صفحات 131-140
    پیش زمینه و هدف
    قومیت یکی از بسترهای مهم اجتماعی و فرهنگی رفتارهای باروری و فرزندآوری است. هدف از این مقاله، بررسی تفاوت های قومی زنان کرد و ترک در ترجیح جنسی و ارزش گذاری فرزندان در شهر ماکو است.
    مواد و روش
    روش مطالعه، پیمایشی و داده ها با استفاده از ابزار پرسشنامه و در حجم نمونه 384 نفر از زنان متاهل 49-15 ساله کرد و ترک در شهر ماکو با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای گردآوری گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد ارزش داشتن فرزند زیاد (سه فرزند و بیشتر) در بین کردها بیشتر از ترک ها می باشد. در بین زنان هر دو گروه قومی هنوز ترجیح جنسی فرزند پسر وجود دارد اما این ترجیح در بین زنان کرد بیشتر از زنان ترک می باشد. نتایج تحلیل چندمتغیره، تاثیر مستقل قومیت بر میزان ترجیح جنسی و ارزش گذاری فرزندان را نشان داد. ازاین رو، باوجود کنترل اثر متغیرهای جمعیتی، قومیت همچنان تاثیر معنی داری بر ترجیح جنسی و ارزش گذاری فرزندان دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    رفتارهای باروری زنان از زمینه های اقتصادی اجتماعی، فرهنگی و جمعیتی جامعه تاثیر می پذیرد. در این میان، قومیت به عنوان سازه ای اجتماعی و فرهنگی، نقش تعیین کننده ای در شکل گیری رفتارهای فرزندآوری دارد.
    کلیدواژگان: قومیت، سن ازدواج، ترجیح جنسی، ارزش فرزند، زنان
  • شهلا شهبازی* صفحات 141-153
    پیش زمینه و هدف
    مدل پرسپتورشیپ به منظور حمایت از پرستاران مبتدی جهت یادگیری آن ها در محیط بالینی در سطح جهانی بکار گرفته شده است. موفقیت مدل پرسپتورشیپ تا حد زیادی بر درک پرسپتورها از نقش پرسپتوری استوار است. پژوهش حاضر باهدف تعیین درک پرسپتورها از حمایت، پاداش و تعهد به نقش پرسپتوری در یک برنامه پرسپتورشیپ پرستاران جدید انجام گرفت.
    مواد و روش کار
    طی یک مطالعه توصیفی در یک بیمارستان آموزشی سطح سه در شمال غرب ایران 45 نفر از پرسپتورهای پرستاران جدید از بخش های بستری به روش در دسترس انتخاب شدند. یک پرسشنامه چهارقسمتی استاندارد شامل مقیاس درک پرسپتورها از پاداش، مقیاس درک پرسپتور از حمایت، مقیاس درک پرسپتور از تعهد به نقش پرسپتوری و قسمت اطلاعات دموگرافیک و حرفه ای استفاده شد. داده ها در اسفندماه 1394 جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS v.21 و آمار توصیفی شامل فراوانی، درصد و میانگین و انحراف معیار تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های مطالعه نشان داد که پرسپتورها نسبت به نقش خود تعهد متوسطی را گزارش کردند (M=4/49, SD=0/75). آن ها همچنین نقش حمایتی مدیران پرستاری و همکاران خود را اساسی تلقی کردند.
    نتیجه گیری
    پرسپتورها جزو لاینفک حمایت آموزشی برای پرستاران جدید در محیط بالینی محسوب می شوند. مدیران پرستاری و سوپروایزران آموزشی باید اطمینان حاصل کنند که پرسپتورهای پرستاران جدید در ایفای نقش خود از پاداش و حمایت کافی برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: پرسپتورشیپ، پرسپتور، پرستاران جدید، حمایت، پاداش، تعهد
  • رضا بشارتی* صفحات 154-167
    پیش زمینه و هدف
    برنامه ریزی عملیاتی فرایندی است که به وسیله آن مدیران، فعالیت ها را در راستای رسیدن به اهداف تنظیم می کنند. یکی از مشکلات و کمبودهای موجود در مدیریت بیمارستان های ایران کمبود الگوهای بومی برای برنامه ریزی عملیاتی می باشد. این پژوهش به منظور طراحی الگوی برنامه ریزی عملیاتی برای بیمارستان های وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش کاربردی که در مراحل مختلف آن از روش های مروری، تطبیقی، کمی و کیفی برحسب ضرورت استفاده شده است، الگوهای مختلف برنامه ریزی عملیاتی با روش مطالعات کتابخانه ای و بررسی متون جمع آوری شدند و پس از تعیین متغیرهای الگوهای برنامه ریزی عملیاتی و اعتبارسنجی اولیه، ابعاد الگوی برنامه ریزی عملیاتی برای بیمارستان های ایران مشخص گردید. داده های موردنیاز از طریق پرسشنامه ی پژوهشگر ساخته با نظرخواهی از 176 نفر متخصص و صاحب نظر جمع آوری و با نرم افزار spss22 تحلیل شد. سپس با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی الگوی نهایی پژوهش ارائه گردید. برای شناسایی عوامل موثر بر برنامه ریزی از روش تحلیل مقادیر ویژه و چرخش به روش واریمکس و نیز محاسبه درصد تجمعی واریانس استفاده شده است. به منظور تایید صحت تحلیل عاملی انجام شده بر روی داده ها و نیز کفایت حجم نمونه از شاخص کیزر- مایر - الکین و آزمون کرویت بارتلت و برای اعتبارسنجی و تایید الگوی نهایی از نرم افزار Amos22 و جهت بررسی مدل به دست آمده از شاخص های برازش مدل استفاده شده است.
    یافته ها
    عوامل موثر بر برنامه ریزی عملیاتی در بیمارستان های وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران هشت عامل بودند. اندازه گیری درصد تجمعی واریانس مشخص کرد که درمجموع، این هشت عامل استخراج شده 98/68 درصد کل مدل را تبیین می کنند. عوامل استخراج شده با تحلیل عاملی تائیدی و شاخص های برازش مورد تایید قرار گرفت. این عوامل به ترتیب میزان تاثیر آن ها در مدل عبارت بودند از: " هدایت عملیات برنامه ریزی و ایجاد هماهنگی (916/0)، "مدیریت اهداف (912/0)، " سیاست گذاری و خط مشی های سازمانی (878/0)، " قوانین برنامه ریزی (846/0)، " گزارشات آماری و ارزشیابی (837/0)، " مدیریت مشکلات و اولویت ها (830/0)، " سازمان دهی تیم برنامه ریزی (761/0).
    بحث و نتیجه گیری
    "هدایت عملیات برنامه ریزی و ایجاد هماهنگی " و " مدیریت اهداف " در امر برنامه ریزی عملیاتی در بیمارستان های وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران از موثرترین عوامل محسوب می شوند که به کارگیری آن ها به همراه سایر ابعاد الگوی نهایی می تواند سبب بهبود مراحل تدوین و اجرای برنامه ریزی عملیاتی گردد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی عملیاتی، طراحی الگو، بیمارستان، ایران
|
  • Zahra Seyyedi, Alehe Seyyed, Rasooli, Sakineh Goljaryan, Maghsoud Eskandari, Samaneh Alizadeh* Pages 82-90
    Background and aims
    Changes in the vital signs of burn patients are one of the most common problems during dressing. We should look for ways to reduce pain and anxiety followed by changes in the vital signs of these patients. Aromatherapy has been introduced as a low-cost, accessible and safe way to reduce pain and anxiety in patients. Therefore, this study aimed to compare the effect of aromatherapy massage and inhalation aromatherapy on vital signs in burn patients.
    Materials & Methods
    This single-blind randomized clinical trial was performed on 90 patients admitted to the burn ward of Sina Hospital in Tabriz, Iran. Patients were randomly divided into three groups: massage aromatherapy, inhalation aromatherapy and control. The vital signs of the patients were recorded in the 3 groups before and after the intervention (the control group received no intervention) and the results of the data were analyzed using SPSS software.
    Result
    The results of this study showed that the massage therapy reduces systolic blood pressure, respiratory rate and heart rate in burn patients and the inhalation aromatherapy reduces systolic blood pressure in these patients.
    Conclusion
    Using aromatherapy methods can lead to fewer changes in the vital signs of burn patients and ultimately reduce the duration of hospitalization and burn complications.
    Keywords: Aromatherapy, Massage, Inhalation, Vital Signs, Burns
  • Tahereh Najafi Ghezeljeh, Maryam Eydi*, Shima Haghani Pages 91-101
    Background & Aims
    Disease perception is based on patients’ beliefs and perceived information about their condition which affects the mental health of the individual and how they deal with it. The purpose of this study was to determine the perception of disease in patients with heart failure.
    Materials & Methods
    This descriptive cross-sectional study was performed on 150 patients admitted to the Cardiology Care Units of selected hospitals affiliated to Iran University of Medical Sciences in 1396. All patients were selected by the sequential method. Data were collected as self-report using the Brief Illness Perception Questionnaire (B-IPQ). Data analysis was done using descriptive and inferential statistics (Scheffé test (Post Hoc Test) ANOVA and Pearson Correlation Coefficient) in SPSS software version 16.
    Results
    The lowest score of illness perception in the selected units was 30, the highest score was 76, and the mean score of disease perception in patients with heart failure was 59.42 ± 7.86. The lowest mean was allocated to the illness perception (4.58 ± 3.17) and the highest mean related to the outcome (9/33 ± 1/34) followed by the patients’ degrees of concern (8.79 ± 21.14). Most of the units (54.7%) considered stress and psychological problems as the most important cause of the disease. The second and third factors were their lifestyle (46%) and socioeconomic problems (30.7%). The results showed that educational level variables (P = 0.004), income adequacy (P = 0.002), discharge fraction (P = 0.001) and severity of disease (P <0.001) and exercise or physical activities (P = 0.001) were related to illness perception.
    Conclusion
    According to the findings, patients were considered to be at high risk for illness perception. The results of this study can be the basis for further research in order to select appropriate strategies for improving illness perception in patients with heart failure which can ultimately lead to advancement of disease management by patients.
    Keywords: Illness, perception, severity of illness, heart failure
  • Maryam Bagheri, Fatemeh Ghaedi Heidari, Zeinab Rabiei* Pages 102-110
    Background & Aim
    One of the important aspects in education is the psychological backgrounds which can be effective in Critical thinking (CT). Critical Thinking and Emotional Intelligence are essential skills in health care to provide optimal care for patients. The aim of this study was to investigate the correlation of emotional intelligence (EI) with CT.
    Materials & Methods
    This was a descriptive correlation study. A total of 100 nursing and midwifery students of Bushehr University of Medical Sciences participated in this study during the second semester of the academic year 2017. The Data was collected by California Critical Thinking Skills Test and Bar-On EI inventory and with descriptive statistics (frequency, mean, standard deviation) and analytical statistics (Spearman correlation, Pearson correlation, T test, regression model) were analyzed using SPSS-PC (v.16).
    Results
    there is a positive correlation between total CT score and total EI score (p<0.05). It is in components of EI intrapersonal, adaptation, and stress management (p≤0.05). The regression model shows stress management is as predictive factor for CT.
    Conclusion
    This study suggested more focus to components of EI intrapersonal, adaptation, and stress management of students to prepare students for entry into professional practice. Students, while faced with complex situations and decisions in the clinical setting, need to adapt and attention to human needs. In this regard, the integration of critical thinking with cognitive-emotional approaches in nursing and midwifery education programs is suggested.
    Keywords: critical thinking, emotional intelligence, nursing, midwifery students
  • Fariba Sohrabi Pages 111-119
    Background & Aims
    One of the important dimension of health is mental health. Men in order to confront stresses, have used defense mechanisms for life-long. Defenses play an important role in mental health. Each mental disturbance relates with a given maladaptive defense mechanism. In this study the relation between the mental health and defense mechanisms of the bachelor students of Urmia University of Medical sciences has been assessed.
    Methods & Materials
     In this descriptive study 189 bachelor students of UMSU were chosen by randomized cluster sampling and completed defense mechanisms questionnaire (DSQ40) and mental health questionnaire (GHQ28). The data’s were analyzed by descriptive statistics and Independent t test and Pearson’s coefficient correlation.
    Results
    It was revealed that mental health and its dimensions have a statically significant Relation with immature defense mechanisms, in which people who have a lower level of mental health use much more immature defense mechanisms than the others. It was shown that somatic symptom with a 95% confidence level had a weak and opposite correlation with neurotic defense mechanisms (p <0.01).
    Conclusion
    There are degrees of disturbances in different dimensions of mental health in these students and use of immature defense mechanism has a negative effect on their mental health. Evaluation of students’ mental health and appropriate medical and educational intervention is necessary.
    Keywords: Mental health, defense mechanisms, students
  • Mozhgan Jokar, Esmaeil Kavi, Zohreh Faramarzian, Zahra Seifi, Mohammad, Rafi Bazrafshan* Pages 120-130
    Background & Aim
    Spirituality is an important dimension of holistic nursing and spiritual care is essential in order to ensure the achievement of educational objectives in the nursing profession, providing proper care and obtaining minimum standards of professional competence and maintaining and promoting it. The aim of this study was to investigate nurses and nursing students’ viewpoints about spirituality and spiritual care of patients.
    Materials & Methods
    This study was a descriptive cross-sectional study. The study population included all nursing students and nurses working in hospitals affiliated with Larestan University of Medical Sciences. Finally, 221 subjects were selected by simple random sampling. After collecting data, research data were analyzed using SPSS version 25 and descriptive statistics.
    Results
    Among 221 participants in the study, 86 (38.9%) were men and 135 (61.1%) were women, 93 (42.1%) were nurses and 128 (57.9%) were nursing students, 124 Individuals (56.1%) were single and 97 (43.9%) were married. The assessment of the total score obtained by nurses and nursing students shows that the majority of nurses (49.5%) had a score range between 63-92(favorable condition) and nursing students (100%) had a score range between 32-62 (average condition). Also, the findings of this study indicated that there is a significant difference between the mean scores of attitude toward spirituality and spiritual care, gender and job status (P <0.05).
    Conclusion
    A good attitude toward spiritual care among nurses and nursing students can provide a good basis for providing spiritual care to patients.
    Keywords: Attitude, Nurse, Spiritual Care, Spirituality
  • Rasoul Sadeghi, Nouredin Farash* Pages 131-140
    Background & Aims
    Ethnicity is one of the most important social and cultural context of childbearing. The aim of this article is to examine the impact of ethnic differences on the gender preferences and value of children among Kurdish and Turkish women in the city of Maku.
    Materials & Methods
    The method was survey and data collected using questionnaire with a sample size of 384 Kurdish and Turkish married women, aged between 15-49 years old, who were selected by multi-stage sampling.
    Results
    The results showed that the value of children and high fertility (three children and more) is more common among the Kurds than the Turks. Among the women of both groups, there is still son preference, but this preference is greater among Kurdish than Turkish women. The results of multivariate analysis indicated the significantly effect of ethnicity on gender preference and value of children. In fact, despite controlling of the effects of demographic variables, ethnicity has positive and significant effects on the son preference and value of children.
    Conclusion
    Fertility behaviors are influenced by socio-economic, cultural and demographic backgrounds of society. Among them, ethnicity, as a socially-culturally construct, has key role on fertility and childbearing.
    Keywords: Ethnicity, Gender preference, Value of children, Fertility, Maku
  • Shahla Shahbazi* Pages 141-153
    Background & Aims
    The Preceptorship model has been adopted to support new nurses for their learning in the clinical setting. The success of the Preceptorship model depends very much on the preceptors. The purpose of this study was to examine the preceptors' perceptions of commitment to the preceptor role in a new nurse preceptorship program.
    Materials & Methods
    This descriptive study was conducted in a tertiary teaching hospital in Northwest of Iran. A convenience sample of forty five preceptors from inpatient wards participated in this study. The study used a four-part validated questionnaire including Preceptor’s Perception of Benefits and Rewards Scale, Preceptor’s Perception of Support Scale, Commitment to the Preceptor Role Scale and demographic and professional information section. Data were collected during March 2016 and were analyzed using SPSS v.21. Descriptive statistics including frequency, percentage, mean and standard deviation were used for the analysis.
    Results
    The research findings show that the preceptors had a moderate commitment to their role as preceptors (M = 4.49, SD = 0.75). Additionally, support from the nursing admmistrators and coworkers was considered vital for participation in the role.
    Conclusion
    The findings of this study have implications for nursing admmistrators and nursing educators to ensure that appropriate and adequate benefits, rewards and supports are available to preceptors.
    Keywords: Preceptorship, Preceptor, benefits, rewards, support, commitment, newly nurse
  • Reza Besharati* Pages 154-167
    Background & Aims
    The operational planning is a process that by it managers regular the actions for receiving to goals. One of The problems in Management of Iranian hospitals is the lack of native model for operational planning. This study has been conducted to designing a model for operational planning in Hospitals affiliated to the Ministry of Health and Medical Education of Iran.
    Materials & Methods
    In this functional study, the theoretical models of operational planning were examined through Library Studies and after determining the variables of different models of operational planning, a questionnaire was developed and a survey from 176 experts from academic and administrates of hospitals, the data was collected and Exploratory and confirmatory factor analysis was performed. In order to identify the factors influencing planning, the method of analyzing special values and rotation using the method of varimix and also the cumulative percentage of variance has been used. In order to verify the accuracy of the factor analysis performed on the data and also the adequacy of the sample size from the Keser-Meyer-Alekin Index and the Bartlett Spread Test, and for validating and verifying the final model of the Amos22 software, and to examine the model obtained from the fitting model Used.
    Results
    results of exploratory analysis indicated that effective factors on operational planning in Iranian district hospitals were 8 factors. These factors to the effect arrangement in model consist of: guidance of planning operational and coordinating formation (0.916), goals Management (0.912), policy and organizational procedures (0.878), planning rules (0.846), statistical reports and evaluation (0.837), problems Management (0.830) , providing of resources for plan performing (0.829) , organizing of planning team (0.761).
    Conclusion
    guidance of planning operationals and coordinating formation and goals Management are most effective factors in operational planning in iranian hospitals and use of them and other factors of model can improve the performance of operational planning in hospital.
    Keywords: operational planning, Model design, hospital, Iran