فهرست مطالب

نشریه مطالعات جمعیتی
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیده زهرا کلانتری بنادکی*، عادل آذر، آمنه خدیور صفحات 7-37
    حجم، ساختار و نرخ رشد جمعیت و شرایط اقتصادی-اجتماعی، روابطی متقابل و درهم تنیده دارند، و نقش مهمی در سیاست گذاری های اقتصادی و برنامه ریزی های کلان کشور ایفا می کنند. یکی از راه های تاثیرگذاری جمعیت بر اقتصاد، تامین نیروی انسانی ماهر و متخصص بعنوان مهمترین نهاده بخش های اقتصادی است. از دیگر سو، وضعیت اقتصادی و اشتغال در کشور نیز نقش مهمی در تصمیم گیری های جوانان بویژه در امور ازدواج و فرزندآوری ایفا می کنند. مطالعات بسیاری بطور جداگانه اثر بازار کار و اشتغال بر باروری، و یا تاثیر ساختار سنی جمعیت بر پارامترهای اقتصادی را سنجیده اند. با این حال، کمتر مطالعه ای اثر همزمان این دو عامل، روابط متقابل را در مدلی واحد گنجانده و مورد بررسی قرار داده است. در این مقاله سعی می شود تا با نگاه سیستمی و کل نگر و استفاده از روش پویایی شناسی سیستم ها، روابط متقابل متغیرهای جمعیتی از جمله ساختار سنی، ازدواج و باروری با متغیرهای اقتصادی مانند نسبت اشتغال و امنیت شغلی، درآمد سرانه داخلی و رفاه، مورد بررسی قرار گیرد. شناخت دقیق روابط متقابل بین مولفه های سیستم به مدیران کمک می کند تا بتوانند علل ساختاری رفتار سیستم اقتصادی- اجتماعی را بشناسند و درک بهتری از چالش های پیش رو داشته باشند. بدیهی است برنامه ریزان و سیاستگذاران می توانند با شناخت حاصل از این روش در برنامه ریزی های جامع و سیاست گذاری های کلان کشور جنبه های مختلف تصمیمات اتخاذ شده را مدنظر قرار دهند تا حداکثر اثربخشی را در تخصیص منابع کسب کنند.
    کلیدواژگان: جمعیت، ساختار سنی، اشتغال، اقتصاد، پویایی سیستم
  • شهرزاد کاظمی*، علی مزیکی، سید فرخ مصطفوی صفحات 39-62
    بیشتر تحقیقات نشان می دهند که رابطه ای معکوس بین مشارکت زنان در نیروی کار و فرزندآوری وجود دارد. با این حال با وجود کاهش چشمگیر باروری در ایران طی دو دهه گذشته، مشارکت زنان رشد قابل ملاحظه ای نداشته است. برای بررسی این موضوع، این مطالعه دو هدف را دنبال می کند: نخست، تبیین نظری رابطه ی مشارکت اقتصادی زنان و فرزندآوری آن ها؛ دوم، بررسی تجربی موضوع با استفاده از داده های «آمایش هزینه و درآمد خانوار» مرکز آمار ایران برای سال های 1370 تا 1391. طبق مدل نظری، دو رابطه متقابل بین مشارکت اقتصادی زنان و فرزندآوری آن ها قابل تصور است. از یک طرف، اثر درآمدی که از طریق آن مشارکت بیشتر زنان می تواند موجب افزایش درآمد خانوار و در نتیجه باروری بالاتر شود؛ از طرف دیگر، اثر جانشینی که طبق آن تمایل به فرزندآوری خانوار، مشارکت اقتصادی زنان را تضعیف می کند. نتایج یک سیستم معادلات همزمان در داده های تابلویی استانی، وجود هردوی این روابط را تایید می کند. برای مواجهه با این مشکل درونزایی، در خردسنجی از هم جنس بودن دو فرزند اول بعنوان متغیر ابزاری تصمیم برای باروری مجدد استفاده می کنیم. بر اساس نتایج، رابطه مورد بررسی در ایران بیشتر طبق الگوی اثر درآمدی است. بر این اساس، رفتار جانشینی فرزندآوری و مشارکت، که بیشتر تابع متغیرهای فرهنگی است، در دوره مورد بررسی متحول شده است. بنابراین تسهیل مشارکت و حمایت از زنان شاغل در ایران تهدیدی برای بدتر شدن وضعیت باروری نیست و حتی ممکن است از طریق افزایش درآمد، یک سیاست تشویق فرزندآوری نیز محسوب شود.
    کلیدواژگان: مشارکت زنان، باروری، اثر درآمدی، اثر جانشینی، درونزایی
  • محمدجلال عباسی شوازی*، سعید خانی صفحات 63-99
    صاحب‏نظران اقتصادی رفتار باروری زوجین در بسترهای مختلف را از دیدگاه اقتصادی تبیین نموده‏اند. نظریه‏های جدیدتر برخاسته از مدل اقتصاد خرد باروری، باروری پایین را ناشی از شرایط ناامن اقتصادی و واکنشی به فاصله بین واقعیات و انتظارات اقتصادی دانسته‏اند. بطور ویژه، طرفداران نظریه اجتناب از خطر، تاخیر در ازدواج و نگرش‏های کم‏فرزندی را مکانیسم مدیریت رفتاری افراد با توجه به شرایط و یا انتظارات اقتصادی خویش می‏دانند. مقاله حاضر، رابطه ی ناامنی اقتصادی و ایده‏آل‏های ازدواج و باروری را در میان دو نسل مادران و فرزندان در شهرستان سنندج بررسی کرده است. داده‏های تحقیق از پیمایش ایده‏آل‏ها و رفتارهای باروری سنندج در سال 1393 اخذ شده و اطلاعات مربوط به 210 نفر از نسل مادران و 210 نفر از نسل فرزندان جوان 29-15 ساله هرگز ازدواج‏نکرده ی خانوارهای پیمایش مذکور است. نتایج مطالعه، ضمن نشان دادن تفاوت در ویژگی‏های زمینه‏ای و ایده‏آل‏های ازدواج و باروری دو نسل، رابطه معنی‏دار ناامنی اقتصادی با این ایده‏آل‏ها را آشکار ساخت. نتایج تحلیل چند متغیره نیز نشان داد که ناامنی اقتصادی همراه با متغیرهای سن، محل سکونت و تحصیلات افراد تبیین‏کننده ایده‏آل‏های ازدواج و باروری پایین در میان دو نسل است. نتیجه سیاستی مقاله آن است‏که به‏منظور جلوگیری از کاهش بیشتر ایده‏آل‏ها و در نتیجه پیشگیری از شکل‏گیری باروری بسیار پایین، سیاست‏های جمعیتی بایستی با توجه به وضعیت اقتصادی جوانان در سن ازدواج و زوجین در سنین باروری تنظیم شوند، و برنامه‏های حمایتی که امنیت اقتصادی جوانان را تضمین نموده و تسهیل‏کننده ی تحقق ایده‏آل‏های ازدواج و فرزندآوری می‏باشند، در اولویت قرار گیرند.
    کلیدواژگان: سن ایده‏آل ازدواج، تعداد فرزند ایده‏آل، ناامنی اقتصادی، فاصله بین واقعیات و انتظارات اقتصادی
  • عادل عبدالهی*، غلامعلی فرجادی صفحات 101-131
    طی سال های اخیر، تغییرات اجتماعی و اقتصادی ایران، بسیاری از خانواده ها را درباره ی فرزندآوری به تامل واداشته و طرح سوالاتی در خصوص بچه دار شدن و افزایش تعداد فرزندان در بین خانواده ها، روندی روزافزون  به خود گرفته است. هدف اصلی این پژوهش، واکاوی نقش عقلانیت اقتصادی و اجتماعی در کنش فرزندآوری در بین خانواده های تهرانی است. دیگر اهداف پژوهش پاسخ به این سوالات است که خانواده های تهرانی چه تعریفی از کنش فرزندآوری دارند؟ و بر اساس تفسیر خود از فرزندآوری چه واکنشی نشان می دهند؟ این مطالعه با استفاده از روش تحقیق کیفی با رویکرد نظریه زمینه ای انجام شده است. نمونه گیری در این تحقیق نیز ترکیبی از نمونه گیری های هدفمند، نظری و گلوله برفی، با محوریت نمونه گیری نظری است. بر این اساس، در بین جمعیت مورد مطالعه که متشکل از زنان و مردان 49-15 ساله و متاهل تهرانی بود، در زمستان 1394 با 89 نفر (60 نفر زن و 29 نفر مرد) مصاحبه ی عمیق صورت گرفت. یافته ها نشان داد که احساس ناامنی اقتصادی و اجتماعی و رشد فزاینده هزینه های فرزندان، شرایطی را به وجود آورده که خانواده ها با تعریف فرزندآوری به مثابه تعهدی بلند مدت و مسئولیتی الزام آور، درصدد عقب نشینی از یک تصمیم غیر قابل بازگشت باشند. شرایط مذکور باعث شده که خانواده ها پس از تامل درباره آینده فرزندان و با تاکید بر کیفیت به جای کمیت، فرزندآوری پایین و بازاندیشانه را به عنوان یک کنش عقلانی برگزینند. پیام سیاستی این مطالعه آن است که در راستای تحقق سیاست های جمعیتی، مکانیسم های ثبات اقتصادی و اشتغال پایدار در دستور کار برنامه ریزان و سیاست گذاران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عقلانیت اجتماعی، عقلانیت اقتصادی، کنش فرزندآوری، خانواده های تهرانی، تصمیم گیری
  • فاطمه مدیری* صفحات 133-162
    رابطه فعالیت های اشتراکی با همسر با پایداری زندگی زناشویی در مطالعات متعدد آزمون و تایید شده است. بر این اساس، این مقاله به شناسایی عوامل اثرگذار بر فعالیت های اشتراکی با همسر در ابعاد مختلف با عنوان سبک زندگی متاهلین پرداخته است. جامعه ی آماری پیمایش، زنان و مردان متاهل شهر تهران بوده و با استفاده از فرمول کوکران و اثر طرح مطلوب، 1736 نمونه در تجزیه و تحلیل نهایی به کار گرفته شده است. شیوه ی نمونه گیری، خوشه ایچند مرحله ای بوده و نمونه ها با توجه به جمعیت متاهلین هر منطقه و هر حوزه از 50 حوزه شهر تهران انتخاب شده اند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه بوده و از تحلیل عامل اکتشافی و رگرسیون چند متغیره در تحلیل داده ها استفاده شده است. در تحلیل عامل اکتشافی 5 عامل از فعالیت های اشتراکی با همسر استخراج شده و پنج فرضیه ی اصلی تاثیر ویژگی های اقتصادی اجتماعی، مولفه های مرتبط با چرخه زندگی، نگرش های جنسیتی، متغیرهای زناشویی و تضاد کار با خانواده بر این ابعاد آزمون شده اند. نتایج نشان می دهد: فعالیت های اشتراکی در مردان، افراد تحصیل کرده، افراد با نگرش های جنسیتی برابرطلبانه، افراد همگون تر با همسر، بیشتر مشاهده می شود. نگرش های جنسیتی و همگونی با همسر بر سبک زندگی متاهلین اثرگذاری بیشتری داشته و تاثیر مولفه های مرتبط با چرخه زندگی اندک است. درآمد، تفاوت در درآمد، تضاد کار با خانواده و مدت زمان زناشویی، نقش دوگانه ای در ابعاد مختلف سبک زندگی متاهلین دارند. این متغیرها، بیشترین توان تبیین را در دیدار اجتماعی (5/29 درصد) و کمترین توان تبیین را در هزینه کرد مالی (3/10 درصد) دارد. فعالیت های اشتراکی با همسر در ابعاد مختلف یکسان نبوده و عوامل اثرگذار و شدت تاثیر آن ها نیز در ابعاد مختلف متفاوت است. نتایج تحقیق تایید کننده ی تئوری های مبادله، سرمایه فرهنگی بوردیو و تئوری های اقتصاد خانه ی جدید می باشد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی متاهلین، فعالیت های اشتراکی با همسر، گذران زمان اشتراکی، نگرش های جنسیتی، همگونی
  • خدیجه سفیری*، عذرا ذاکری هامانه صفحات 163-192
    سلامت خانواده، یکی از حوزه های کلیدی است که حصول شناخت صحیح و علمی نسبت به آن از اهمیت بسزایی برخوردار است. مقاله ی حاضر درصدد است، میزان سلامت خانواده و عوامل اجتماعی موثر بر آن را در بین خانواده های ساکن در شهرهای یزد و تهران مورد بررسی قرار دهد. نظریه های تبادل اجتماعی، یادگیری اجتماعی، نظریه سیستمی (به ویژه دیدگاه برادشاو و مک گراو)، شبکه خویشاوندی و نظریه اکولوژی به عنوان چارچوب نظری در این مقاله استفاده شده است. روش مورد استفاده، از نوع پیمایشی است و داده ها با استفاده از ابزار پرسشنامه و به شیوه ی نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای، از400 نفر از خانواده های ساکن شهر یزد و تهران گردآوری شده است. یافته های تحقیق از بالاتر بودن میزان سلامت خانواده در شهر یزد، نسبت به شهر تهران حکایت دارد. همچنین میزان سلامت اکثریت خانواده های مورد مطالعه در سطح متوسط جای گرفت. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر، حاکی از نقش معنادار سه متغیر ساختار قدرت در خانواده، نابسامانی خانواده جهت یاب و روابط خویشاوندی بر میزان سلامت خانواده در هر دو شهر یزد و تهران است. در این میان ساختار قدرت در خانواده بیشترین نقش را در تبیین متغیر سلامت خانواده ایفا می کند. همچنین دو متغیر تحصیلات و رسانه های جمعی نیز بر سلامت خانواده های تهرانی به ترتیب اثرات مثبت و منفی گذاشته است.
    کلیدواژگان: سلامت خانواده، ساختار قدرت، خانواده جهت یاب، روابط خویشاوندی، یزد، تهران
  • یعقوب فروتن*، سمیه میرزایی صفحات 193-225
    مطابق تئوری گذار دوم جمعیت شناختی، تحولات وسیع و عمیق الگوهای مرتبط با شکل بندی خانواده، از جمله روندهای فزاینده طلاق بعنوان ویژگی های بنیادین خانواده ی معاصر و جمعیت شناسی نوین محسوب می شوند. در همین چارچوب، تحقیق حاضر به بررسی برخی از مهمترین الگوها و تعیین کننده های نگرش به طلاق پرداخته است. جمعیت نمونه تحقیق را 2787 نفر زنان و مردان 15 سال به بالای نقاط شهری و نقاط روستایی شهرستان های اهواز، بابلسر، بجنورد، گنبدکاووس، محمودآباد و همدان تشکیل می دهند. یافته ها نشان داد که درحدود یک سوم افراد مورد مطالعه دارای نگرش مثبت به طلاق هستند و این الگوی کلی نیز بطور معنی داری، تحت تاثیر تعیین کننده های سه گانه اعم از متغیرهای جمعیت شناختی (مانند: سن، جنس، محل سکونت، تحصیلات)، متغیرهای مرتبط با نقش های جنسیتی و متغیرهای مرتبط با دینداری است. در مجموع، یافته های این تحقیق را می توان درچارچوب تئوری های نوگرایی و تغییرات بنیادین در نظام ارزش های جامعه تبیین کرد؛ بدین معنا که نگرش به طلاق بطور مستقیم و مثبت تحت تاثیر رویکردهای نوگرایانه و لیبرالی است.
    کلیدواژگان: تئوری گذار دوم جمعیت شناختی، تحولات خانواده، طلاق، نقش های جنسیتی، دینداری، ایران
|
  • Seyede Zahra Kalantary *, Adel Azar, Ameneh Khadivar Pages 7-37
    The size, structure and growth rate of the population have reciprocal and complicated relationships with social-economic conditions. Population characteristics play an important role in economical policy making and strategic planning of the country. Population can influence economy through supplying skilled and professional human resources as major input in economic sectors. On the other hand, economic and employment conditions of the country have important role in youth’s decision making with regard to marriage and childbearing.  Numerous studies have investigated the effect of employment and economical conditions on fertility or the effect of population age structure on economic characteristics, independently.  However, researches about simultaneous effects of these factors and interactions between these sectors within a single holistic model are scarce. In this paper, it is aimed to assess the reciprocal interaction between population variables (such as age structure, marriage, fertility), and economic factors (such as employment and occupational security, gross domestic income and welfare) using a systemic perspective and system dynamics approach. Precise and in-depth understanding of interactions between system components will assist managers to distinguish the structural causes of social-economic system behaviors, and also gain a better perspective towards challenges ahead. Obviously, using these results, planners and policy makers would be able to consider various aspects of decisions in comprehensive planning and policy makings in the country in order to achieve optimum efficiency in resource allocation.
    Keywords: population, Age structure, employment, Economy, system dynamics
  • Shahrzad Kazemi *, Ali Mazyaki, Seyed Farrokh Mostafavi Pages 39-62
    Female labor force participation (FLP) has been shown to be inversely correlated with fertility based on most literature. However, despite a considerable decline in fertility rate in Iran over the past two decades, women's participation in labor force has not been increased significantly. To investigate the issue, this study is following two objectives First, to explain the relationship between the FLP and childbearing, theoretically. Second, to study empirically the matter using the data of Household Income and Expenditure Survey (HIES) conducted by the Statistical Center of Iran (SCI) in years 1991 to 2012. Based on the theoretical model, two mutual relationships can be explained for FLP and childbearing.  In one hand, female labor force participation can lead to increase of family income and fertility. On the other hand, there is the substitution effect by which a woman who has desire to bear a child, would undermine her economic participation. Existence of both effects system was confirmed, using simultaneous equations in provincial panel data. To encounter this endogeneity problem, we employed an instrument variable as “same gender of the first two children” for decision of having another child. Based on the results, the relationship between FLP and fertility in Iran is based on the income effect. Accordingly, the substitution effect of childbearing and labor force participation which is under influence of cultural factors, has been evolved. Hence, it does not seem that facilitating FLP and support of employed women would be a threat to fertility behaviors in Iran. Even, it might be considered as an encouraging policy for childbearing by enhancing family income
    Keywords: Female Labor force Participation, Fertility, Income effect, Substitution Effect, Endogeneity
  • Mohammad Jalal Abbasi Shavazi *, Saeed Khani Pages 63-99
    from an economic perspective. Newer theories arose from the microeconomics of fertility have attributed the low fertility ideals to the economic insecure conditions and a response to the gap between economic realities and expectations. Specifically, the adherents of risk aversion theory have conceived the delay in marriage and low childbearing ideas as individual's behavioral management mechanism related to their economic conditions or expectations. This study has investigated the relationship between economic insecurity and the marriage and fertility ideals among mothers and younger generation (their unmarried youth children) in Sanandaj district. The data was derived from "Sanandaj's Fertility Ideals and Behaviors Survey (SFIBS) in 2014" and a sample of 210 mothers and 210 unmarried youth children of them in survey's households were considered. The results showed both difference in background characteristics and marital and fertility ideals of the two generations, and significant relationship between economic insecurity and marital and fertility ideals. Moreover, the results of multivariate analyses showed that economic insecurity, after control of effect of age, residence location and education explains the low marriage and fertility ideals among the two generations. According to these results, to prevent greater reduction in fertility ideals and resulted very low fertility, population policies need to be introduced based on the economic situation of young people in marriage age and couples in childbearing ages.  Finally, the prioritization of supportive programs that ensures economic security for young people is utmost important to facilitate the realization of the marriage and childbearing ideals.
    Keywords: Ideal marriage age, Ideal number of children, Economic insecurity, Gap between economic realities, expectation
  • Adel Abdollahi *, Gholamali Farjadi Pages 101-131
    In recent years, economic and social conditions in Tehran have made many families to increasingly reflect on and raise questions about childbearing. The primary aim of this research is to explore the role of economic and social rationality in childbearing behaviour among families in Tehran using grounded theory approach. This study also deals with questions of “how Tehranian families define economic and social rationality in relation to their childbearing behaviour?, and “How do they react to their interpretation of childbearing in reality?” . To answer these questions, the qualitative research method, using grounded theory approach was employed. A combination of theoretical, purposive and snowball sampling was used to collect the sample. In-depth interviews were conducted with 89 married men and women aged 15-49 years(60 women and 29 men). The results showed that, the feeling economical and social insecurity and also the growing costs of children creates some grounds to  define childbearing as a long-term commitment and binding responsibility and families seek to withdraw from an irreversible decision. The conditions lead Tehranian families emphasize quality rather than quantity and thus opted for low fertility as a rational behaviour. The implication of these results is that policy makers and planners need to apply the mechanisms of economic stability and sustainable occupation.
    Keywords: Social Rationality, Economic Rationality, Tehran, Qualitative method, childbearing
  • Fateme Modiri * Pages 133-162
    Correlation between shared activities with spouse and stability of marriage has been confirmed in several previous studies.The purpose of this article is to determine determinants of shared activities with spouse in different dimentions as married lifestyle.  A sample of 1736 married men and women  was collected using a cross sectional survey  Multi-stage cluster sampling method was used to collect the data and due to the different economic and social classes of people, 50 geographical regions in Tehran were selected. The instrument was questionnaire and data was analysed using  explanatory factor analysis and multivariate regression. In explanatory factor analysis, five dimentions for shared activities were exracted and the impact of social and economic characteristics, factors related to the life cycle, gender attitudes, marital variables and work-family conflict on these dimensions were examined. The results showed shared activity with spouse was greater among  men, educated people, people with egalitarian gender attitudes, and people with more homogeneity wih spouse. The importance of  homogeneity wih spouse and gender attitudes was  greatest while the role of  factors related to the life cycle was the least. Income, income difference, work-family conflict, and marital duration had a dual role in different dimentions of married lifestyle. This model had the greatest explanatory power in social contact (29.5 percent) and the lowest explanatory power in spending money (10.3 percent). Shared activities with spouse were not the same in different dimentions. Determinants and severity of effects were also different. The results confirms the theories  of  exchange, cultural capital and new home economic.
    Keywords: married lifestyle, shared activities with spouse, shared spending time, Gender attitudes, Homogeneity
  • Khadijeh Safiri *, Azra Zakeri Hamane Pages 163-192
    Family Health is one of the key areas, in which achievement of scientific and sound knowledge  is very important. This paper aims to assess and compare family health and its influential social factors in two cities of Yazd and Tehran. Social exchange theory, social learning theory, systems theory, kinship networks, and ecological theory have been employed as theoretical framework in this study. The data was collected by survey questionnaire from 400 residents of households in Yazd and Tehran using multistage cluster sampling method.  A scale designed to measure the degree of family health at six different dimensions for both Yazd and Tehran. Findings of the study revealed a better family health among families in Yazd city compared to that of the Tehran. Moreover, family health was an average level. The results of multiple regression analysis identified three variables as significant predictors of  family health in the two cities: 1. power structure in the families, 2. the disorder of previous family and 3. kinship relations. From among these, the power structure in the family played the greatest role in the explanation of family health. In addition, education and mass media had positive and negative effect on family health in Tehran, respectively .
    Keywords: family health, Power structure, Previous Family, Kinship Relations, Yazd, Tehran
  • Yaghoob Foroutan *, Somayeh Mirzaee Pages 193-225
    According to the second demographic transition theory, the substantial changes in family formation patterns such as increasing trends of divorce are recognized as the main characteristics of the contemporary family and new demography. The present study examines the major patterns and determinants of the attitudes towards divorce. This study is based on a survey conducted in rural and urban areas of Ahvaz, Babolsar, Bojnord, Gonbad Kavos, Mahmoudabad, and Hamadan. The survey was conducted among 2787 males and females aged 15 years and older . The results indicate that about one-third of the respondents hold positive attitudes toward divorce. Further, this general pattern is significantly associated with demographic determinants such as age, gender, place of residence, education, and other factors such as gender roles and religiosity. In sum, the main findings observed in this analysis tend to be consistent with the theory of modernization and changing values  suggesting that attitudes towards divorce is directly and positively affected by modern and liberal perspectives.
    Keywords: Second demographic transition theory, Family Changes, Divorce, gender roles, Religiosity, Iran