فهرست مطالب

نشریه مطالعات جمعیتی
پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه مدیری* صفحات 7-36
    هدف این مقاله بررسی الگوهای مدیریت و هزینه کرد پول در روابط میان زوجین و عوامل اقتصادی اجتماعی مرتبط با آن است.جامعه آماری این پیمایش مقطعی، کلیه افراد متاهل شهر تهران بوده و 1736 نمونه به شیوه خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده است. یافته ها نشان می دهند حدود نیمی از زنان و مردان متاهل شهر تهران از شیوه هزینه کرد پول در خانواده خود رضایت ندارند و بخش قابل توجهی نیز، از میزان درآمد و هزینه کرد همسر خود اطلاع دقیقی ندارند. سه الگوی مدیریت و هزینه کرد اشتراکی با 8/30 درصد، جداگانه مرد با 1/28 درصد و تخصیصی مرد به زن با 26 درصد، به ترتیب بیشترین فراوانی را در خانواده های شهر تهران دارا هستند. میان مدیریت و شیوه هزینه کرد پول با نشاط زناشویی رابطه معناداری وجود داشته و این ارتباط در زنان قوی تر از مردان است. همچنین نتایج نشان داده که الگوهای هزینه کرد پول غالبا با درآمد و تحصیلات زوج و اینکه خانواده تک درآمد یا هر دو درآمد باشد، رابطه معنادار داشته و این یافته ها، نظریه منابع قدرت را تایید می کنند. اهمیت مدیریت و شیوه هزینه کرد پول در روابط میان زوجین و وجود آنومی در این حوزه، توجه خاص و سیاست گذاری بهینه را می طلبد.
    کلیدواژگان: روابط اقتصادی زوجین، الگوهای هزینه کرد پول، هزینه کرد اشتراکی، هزینه کرد تخصیصی، هزینه کرد جداگانه
  • مهسا نوری کوچی، علی یار احمدی* صفحات 37-61
    در بستر تغییرات ساختاری، نهادی و ارزشی سریع در دوران معاصر، نگرش ها و ایده آل های مرتبط با ازدواج و همسرگزینی، تغییر یافته است. هدف مقاله حاضر، بررسی ایده آل های ازدواج جوانان می باشد. روش پژوهش در این مطالعه پیمایشی است و داده ها با استفاده از ابزار پرسشنامه  با حجم نمونه 384 نفر از جوانان شهر شیراز گردآوری شد. ایده آل ازدواج در یک طیف سنتی تا مدرن سنجیده شده است. افرادی که در این طیف نمره بالاتری گرفته اند، از ایده ال های مدرن تری در ارتباط با ازدواج برخوردارند. یافته ها نشان می دهد نگرش مذهبی، قومیت و طبقه ی اجتماعی مهم ترین متغیرهای تاثیر گذار بر ایده آل ازدواج هستند. به طورکلی، با توجه به یافته های این پژوهش می توان اظهار کرد که میزان پایین نگرش مذهبی، قومیت فارس و تعلق به طبقه اجتماعی بالا متغیرهایی هستند که احتمال داشتن ایده آل مدرن نسبت به ازدواج را افزایش می دهند.  تمایل جوانان به  ازدواج در سنین بالاتر، انتخاب همسر بر اساس عشق و تصمیم شخصی، رابطه قبل از ازدواج و اهمیت پایین فرزندآوری، نشانگر رخداد شکاف ارزشی و اولویت ایده آلهای مدرن در زندگی جوانان نسلهای کنونی است.
    کلیدواژگان: ایده آل ازدواج، ایده آل های مدرن، ایده آل های سنتی، ازدواج، جوانان، شیراز
  • رسول صادقی*، راضیه طریقتی تابش صفحات 63-89
    هدف از مقاله پیش رو بررسی تاثیر عوامل فرهنگی بر ترجیحات فرزندآوری جوانان می باشد. داده ها با استفاده از پیمایش مقطعی و به شیوه نمونه گیری چندمرحله ای در میان 720 جوان دارای همسر 15 تا 30 سال در مناطق مختلف شهر تهران گردآوری شد. بر اساس نتایج، متوسط اندازه ایده ال و دلخواه خانواده از نظر پاسخگویان به ترتیب 2.19 و 2.15 بدست آمد. 19 درصد جوانان مورد بررسی یک فرزند، 54 درصد دو فرزند و 25 درصد سه فرزند و بیشتر را تعداد ایده ال فرزند برای جامعه ایران دانسته اند. ارقام متناظر برای تعداد دلخواه فرزند برای خود افراد، به ترتیب، 18، 57 و 24 درصد بوده است. همچنین نتایج نشان داد اکثر جوانان مورد بررسی جهت گیری ارزشی فرهنگی میانه رو داشته، و حدود 20 درصد جهت گیری مدرن (فردگرا، برابر گرا جنسیتی و سکولار) داشته اند. نتایج تحلیل دو متغیره نشان داد افراد فردگرا، سکولار و با نگرش جنسیتی برابرگرا، باروری ایده آل و دلخواه پایین تری در مقایسه با افراد جمع گرا، مذهبی و با نگرش نابرابرگرا جنسیتی دارند. نتایج تحلیل چندمتغیره نشان داد با کنترل متغیرهای جمعیتی و زمینه ای، عوامل فرهنگی نظیر فردگرایی، برابر گرایی جنسیتی و عرفی شدن تاثیر منفی و معنی داری بر ترجیحات فرزندآوری دارند. از اینرو، تغییرات در نظام فرهنگی جامعه بر ترجیحات فرزندآوری جوانان تاثیر داشته و انتظار می رود با گسترش و افزایش سبک ها و هنجارهای فرهنگی مدرن، میزان های باروری در کشور کاهش یابد.
    کلیدواژگان: عوامل فرهنگی، فردگرایی، برابر گرایی جنسیتی، عرفی شدن، ترجیحات فرزندآوری
  • محمد وصال*، محمدحسین رحمتی، محمد امین فارغ بال خامنه صفحات 91-116
    رابطه ی تعداد فرزندان خانواده و سرمایه ی انسانی آن ها پیامدهای مهمی برای طراحی سیاست جمعیتی بهینه دارد. در این مقاله رابطه ی تعداد فرزندان خانواده با عملکرد تحصیلی آنان به روش حداقل مربعات معمولی با کنترل روی عوامل مخدوشگر بررسی می شود. با استفاده از داده های خام دو درصد سرشماری 1390 نمونه ای از افراد در سن تحصیل ساخته شده است. مدل تجربی مورد استفاده امکان وجود رابطه ی غیرخطی بین تعداد و شاخص های عملکرد تحصیلی فرزندان را فراهم می سازد. کنترل هایی برای ترتیب تولد فرزندان نیز درنظر گرفته شده است. عملکرد تحصیلی با دو شاخص پیشرفت تحصیلی و عقب ماندگی تحصیلی سنجیده می شود که از تطبیق پایه ی ثبت نامی دانش آموز و پایه ی مورد انتظار بر اساس سن محاسبه می شود. نتایج نشان می دهد یک رابطه U-معکوس بین تعداد فرزندان و عملکرد تحصیلی آنان وجود دارد. در هر دو نمونه شهری و روستایی با افزایش تعداد فرزندان از یک به دو، عملکرد تحصیلی آنان بصورت معنی داری بهبود می یابد ولی برای خانواده های با سه فرزند و بیش تر اضافه شدن یک فرزند دیگر، عملکرد تحصیلی آنان را تضعیف می کند. مبتنی بر نتایج این مطالعه پیشنهاد می شود سیاست های جمعیتی به گونه ای طراحی شوند که بصورت ناهمگن بر انگیزه های باروری خانواده های با تعداد فرزندان مختلف تاثیر بگذارند.
    کلیدواژگان: بده بستان کمیت-کیفیت در انتخاب باروری، تنظیم خانواده، سیاست جمعیتی، سرمایه انسانی
  • حجیه بی بی رازقی نصرآباد*، علی رحیمی صفحات 117-151
    احساس امنیت، یکی از مهمترین نیازهای انسان به شمار می رود و بسیاری از تصمیمات و رفتارهای افراد در حوزه های مختلف را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف این مقاله بررسی ابعاد مختلف احساس امنیت و عوامل جمعیتی - اجتماعی موثر برآن در میان زنان شهر تهران است. نمونه مورد بررسی، 456 زن ازدواج کرده 49-15 ساله در شهر تهران می باشد. میانگین شاخصکلی احساس امنیت پاسخگویان52.2 و در سطح متوسط است. کمترین احساس امنیت مربوط به امنیت اقتصادی با میانگین 6.67 است و پس از آن، احساس نگرانی از آسیب های اجتماعی با میانگین7.44 قرار دارد. در سایر ابعاد (امنیت در شهر، امنیت فکری و امنیت ازدواجی)، سطح متوسطی از احساس امنیت وجود دارد. میانگین شاخص امنیت اقتصادی عینی در کل خانوارهای نمونه 6.01 است یعنی به لحاظ امنیت اقتصادی عینی در سطح متوسط می باشند. افراد غیرشاغل و افراد با تحصیلات دیپلم و کمتر و افرادی که سن خود یا همسرانشان زیر 30 سال است، احساس امنیت و امنیت اقتصادی عینی کمتری نسبت به سایر افراد دارند. نتایج تحلیل رگرسیونی نشان داد سه متغیر سطح تحصیلات، امنیت اقتصادی عینی و قومیت، در مقایسه با سایر متغیرها سهم به مراتب بیشتری در پیش بینی احساس امنیت دارند. دسترسی زنان به منابع مالی و مشارکت اجتماعی باعث می شود که کنترل بیشتری بر شرایط زندگی و محیط اطراف خود داشته باشند، و در تبدیل شرایط ناامن به امن موفقیت بیشتری کسب نمایند
    کلیدواژگان: احساس امنیت، امنیت اقتصادی عینی، مشخصه های جمعیتی اجتماعی، زنان، شهر تهران
  • سعیده شهبازین*، محمدجلال عباسی شوازی، عباس عسکری ندوشن صفحات 153-188
    مهاجرت مهم ترین منبع تامین نیروی انسانی برای بازارهای کار و توسعه اقتصادی است. ازاین رو شناخت هرچه بیشتر و جامع تر مهاجرت و توزیع فضایی آن در تحقیقات علمی و برنامه ریزی های کاربردی ضروری است. هدف از مقاله حاضر بررسی الگوهای اقامتی مهاجران و روند تغییرات آن طی دوره 95-1370 می باشد. روش مورد استفاده تحلیل ثانویه داده های چهار دوره سرشماری 1395-1375 است. نتایج نشان داد که میزان خالص مهاجرت کشور طی دوره های مختلف نوساناتی داشته اما مساله قابل تامل در خالص مهاجرتی کشور، توزیع فضایی این شاخص است. شهرستان های مرکزی کشور مانند کرج، پاکدشت، اصفهان، سمنان و... همواره مهاجرپذیری بالایی تجربه کرده اند. درحالیکه شهرستان های نواحی مرزی به ویژه مناطق غرب، شمال غرب و جنوب شرق با مهاجر فرستی بالایی روبرو بوده اند. هماهنگ با این الگو، نتایج توزیع فضایی جریان مهاجرت داخلی نیز نشان داد که الگوهای اقامت کشور طی دوره ها مورد بررسی همواره از سوی شهرستان های کم تراکم به سمت مناطق پرتراکم بوده است و تنها در دوره 90-1385 مهاجرت با شدت ضعیفی روند معکوس داشته است. بر این اساس، مهاجرپذیری شهرستان های بزرگ کشور همچنان در حال افزایش است که در صورت تداوم این جریان، مقاصد مهاجرتی با تشدید مشکلات زیرساختارهای رفاهی و خدماتی، آلودگی های زیست محیطی، اشتغال کاذب و... روبرو خواهند شد.
    کلیدواژگان: مهاجرت داخلی، الگوهای اقامتی، توزیع فضایی، تراکم جمعیت، میزان خالص مهاجرت
  • یعقوب فروتن* صفحات 189-216
    اگرچه مفهوم مهاجرت برپایه تعاریف کلاسیک جمعیت شناختی مستلزم جابجائی مکانی و تفاوت بین محل تولد و محل اقامت معمولی است، اما بسیاری انسانها در کشور زادگاهی خویش همواره سودای مهاجرت در سر می پرورانند و تمایل دارند تا در فرصت مناسب مهاجرت کنند که در این مقاله از آنان باعنوان "مهاجرین بالقوه" یاد می کنیم و برخی از مهمترین الگوها و تعیین کننده های مرتبط با تمایل آنان به مهاجرت خارج از کشور را مورد مطالعه و بررسی قرار می دهیم. تجزیه و تحلیل های این مقاله مبتنی بر داده های پیمایش مقطعی است که جمعیت نمونه آن شامل 4267 نفر مردان و زنان 15 ساله و بالاتر ساکن در نقاط شهری و روستایی شهرستان های منتخب ایران می باشد. مطابق نتایج تحقیق، نزدیک به نیمی از جمعیت موردمطالعه تمایل به مهاجرت دارند.  همچنین نتایج نشان داد که تمایل به مهاجرت بطور برجسته ای تحت تاثیر سه دسته متغیرهای عمده مشتمل بر متغیرهای جمعیت شناختی از قبیل سن، جنس، محل سکونت، وضعیت تاهل، تحصیلات و متغیرهای مرتبط با نگرش جنسیتی و دینداری است. علاوه براین، انگیزه های اقتصادی و شغلی نقش بمراتب مهمتر و تعیین کننده تری در تمایل به مهاجرت ایفا می کنند. بطور خلاصه، یافته های تحقیق حاضر در چارچوب نظریه کلاسیک جاذبه و دافعه مهاجرت و نظریه جمعیت شناختی مهاجرت موسوم به گذار مهاجرتی تبیین می گردد.
    کلیدواژگان: مهاجرت، مهاجرین بالقوه، گذار مهاجرتی، جاذبه و دافعه، نگرش جنسیتی، دینداری، انگیزه های اقتصادی و شغلی
|
  • Fateme Modiri * Pages 7-36
    The aim of this article is to assess the management and money spending patterns among couples and related socioeconomic factors. Statistical population of this cross-sectional survey was all married women in Tehran and 1736 samples were selected using multi-stage cluster sampling. The findings show that about half of married women and men in Tehran are not satisfied with the way of  management and money spending in their families and a significant percentage  were not aware of their spouse’ exact income and her/his style in money spending. Three patterns as sharedmanagement and spending money with 30.8 percent, male independent management with 28.1 percent and allocative man to woman with 26 percent were the most prevalent patterns of management and money spending in families in Tehran. There appeared a significant relationship between management and money spending with marital happiness and this relationship was stronger among women than men. In addition, the finding showed that the patterns of spending money are related to income, couple’s education and whether the family is single income or dual income. These results are consistent with the Resources Theory. Given the importance of management and money spending patterns in couples relationships and existence of anomy in this area, appropriate policies are suggested
    Keywords: Management, Money Spending patterns, Shared money spending, Allocative money spending, Separate money spending
  • Mahsa Nouri Koochi, Aliyar Ahmadi * Pages 37-61
    In the context of structural, constitutional and value-based changes in the contemporary era, attitudes and ideals related to marriage and parturition has been transformed. The present article aims to assess the ideals of youth about marriage. The research was a survey and the data was conducted from 384 youths in Shiraz using a questionnaire. The ideals of marriage were measured in a continuum from traditional to modern. Individuals with a greater score in this spectrum represent having more modern ideals of marriage. The findings of the study indicated that religiosity, ethnicity and social class are the most important factors influencing the ideals of marriage. In general, according to the findings of this research, it can be declared that poor religious endorsement, Fars ethnicity and higher social class are among variables that increase the probability of having a modern ideal for marriage. The desire of young people to marry later, choosing a spouse based on their romance and personal decision, premarital relationship, and the low importance of childbearing, indicate the emergence of a value gap and the priority of modern ideals in the lives of young generations.
    Keywords: : Marital Ideals, Youth, Modern Ideals, Tradition, Marriage, Shiraz
  • Rasoul Sadeghi *, Raziyeh Tarighati Tabesh Pages 63-89
    The aim of this article is to investigate the effects of cultural factors on fertility preferences of young people in Tehran City. The data was collected using cross-sectional survey and multistage sampling in different regions of Tehran and sample size was 720 young married aged 15-30 years. The results indicated that the average ideal and desired number of children in the viewpoint of respondents was 2.19 and 2.15, respectively.  One child was ideal for  19 percent of respondents, two children was ideal for 54 percent of respondents and three and more children was ideal for 25 percent of sample. The corresponding rate for desired fertility was 18, 57, and 24 percent, respectively. The results also showed that, moderate value and cultural orientation prevailed among most respondents, however, about 20 percent showed modern value orientation (individualist, gender egalitarianism and secular). Bivariate analysis indicated that respondents with individualism, gender egalitarianism and secularism have lower ideal and desired fertility compared to others. Controlling with socio-demographic variables, multivariate analysis revealed that value orientations, in the form of individualism, gender egalitarianism, and secularism, significantly have negative and significant effects on fertility ideals. Therefore, changes in value and attitude systems strongly affected fertility and childbearing ideals. Given the trends towards expanding modern value orientations; fertility decline is expected.
    Keywords: Cultural factors, Individualism, Gender egalitarianism, secularism, ideal, desired fertility
  • Mohammad Vesal *, Mohammad Hussein Rahmati, Mohammad Amin Fareghbal Khamene Pages 91-116
    The relationship between number of children in the family and children's human capital has important implications for optimal population policy. We examine the relationship between number of children in the family and children educational outcomes. Using the two percent sample of individual records from Iran Population Census 2011, we constructed a sample of school age children. The empirical model allows for non-linear effects of children quantity on their educational attainment while controlling for other observable household characteristics. Birth order was a key confounding factor which was controlled for. Educational attainment was measured by school progression constructed from comparing actual school grade and expected school grade based on age. Estimation results, using unrestricted ordinary least squares with controlling for confounders including birth order, shows an inverse-U relationship between number of children in the family and educational outcomes; children’s educational performance improves significantly as the number of children increases from one to two. But for families with three or more children, increasing the number of children significantly deteriorates educational outcomes. This corroborates previous findings in the recent literature.
    Keywords: Quantity-Quality Tradeoff in Fertility Choice, Family planning, Population Policy, Human capital
  • Hajiieh Bibi Razeghi Nasrabad *, Ali Rahimi Pages 117-151
    Feeling of security is one of the most important human needs and affects many people's decisions and behaviors. The aim of this study was to investigate the dimensions of sense of security, and associated socio-demographic factors among women in Tehran. This study uses data from fertility transition survey in Iran in 2018. The sample comprise of 456 women aged 15-49 years in Tehran city. The mean score of security feeling scale was 52.2, at the average level. The least value of security feeling was related to economic security with an average of 6.67 and then security feeling related to social harm with an average of 7.44. There was a moderate level of security feeling in other dimensions such as security in the city, intellectual security and marriage security. The mean of the objective economic security index was 6.01, which is on average level. Unemployed women, those with an education of diploma and lower, and women and their spouse who were younger than 30 years showed less sense of security and objective economic security than others. The results of regression analysis showed that three variables such as education level, objective economic security and ethnicity have a greater share in predicting feeling of security than other variables. Women's access to financial resources and social participation will make them more control over their living conditions and their surroundings, and  enable them to convert unsafe conditions into secure conditions.
    Keywords: Sense of security, Objective economic security, Socio-demographic Factors, Women, Tehran
  • Saeedeh Shahbazin *, Mohammad Jalal Abbasi Shavazi, Abbas Askari Nodoushan Pages 153-188
    Migration is the most important source of providing the human force for labor markets and the development economies. Thus, the greater and more comprehensive knowledge of migration and its spatial pattern in scientific research and applied planning is necessary.  The goal of this paper is to study the migrant settlement pattern and its changes during 1991-2016. The method used was secondary analysis of 4 period census data during 1991 to 2016. The results showed that the net migration rate in the country experienced some fluctuation during different periods, but the considerable issue in net migration rate was the spatial distribution of this indicator. The central counties of the country such as Karaj, Pakdasht, Isfahan, Semnan and  etc.,  experienced continuously greater immigration, while the counties of the border areas especially west, northwest, southeast areas, have faced by greater emigration. Consistent  with this pattern, the results of the spatial distribution of internal migration also showed that the human settlement patterns during this period, has always been from counties with less population density to the areas with greater population density. And only during the period 2006-2011, the migration pattern showed a weak reverse trend. Consequently, the immigration rate of large counties is still increasing, and in the case of continuation of this trend, the country will face challenges in welfare and services infrastructure, environmental pollution, false employment, and so on.
    Keywords: Internal Migration, Settlement Patterns, spatial distribution, population density, net migration rate
  • Yaghoob Foroutan * Pages 189-216
    While the definition of migration concept requires the movement from birthplace to a different residential place, many people are living in their home-country with a dream of emigration. They are identified here as 'potential emigrants' and the main patterns and determinants of their emigration tendency are examined in this study from a socio-demographic perspective. The results of this article is based on a survey conducted in rural and urban areas of Ahvaz, Babolsar, Bojnord, Esfarayen, Gonbad Kavos, Hamadan, Kamyaran, Khoramabad, Mahmoudabad, and Saghez. The survey includes 4267 males and females aged 15 years old and over. According to the results of this analysis, about half of the respondents have a tendency toward emigration. However, further detailed results show that this general pattern is substantially affected by demographic determinants (such as age, gender, place of residence, marital status, and level of education), gender attitude and religiosity. In addition, economic and occupational motives tend to play a more important role in tendency towards migrating overseas. In sum, the results of this study can be summarized and explained in accordance with the classic migration theory and the demographic theory of migration so-called 'migration transition'.
    Keywords: migration, Potential emigrants, Migration transition, Pull-push factors, Gender attitude, Religiosity, Economic-occupational drivers