فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش حقوق عمومی
سال بیستم شماره 61 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/14
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سیدقاسم زمانی*، بهناز احمدوند صفحات 9-39
    تحولات شگفت انگیز در حوزه فناوری فضایی بویژه در صنعت ماهواره، تمامی مناسبات بشری را دگرگون ساخته است و سرمایه گذاری های کلان در این زمینه، تعریف جدیدی از قدرت و موازنه آن در دنیای کنونی ارائه داده است. لذا رابطه دولت و بخش خصوصی در حوزه فناوری فضایی در نظام های مختلف حقوقی در سه مرحله سیاست گذاری، قانونگذاری و مقررات گذاری نقش بسیار تعیین کننده ای در این مقوله دارد. باید گفت ارتباطات سمعی و بصری تا به امروز در هیچ کجای جهان، تابع همان نظام حقوقی حاکم بر دیگر رسانه ها نبوده است و اصولا در تمام رژیم های سیاسی دنیا، دخالت های دولت در این بخش، همیشه پررنگ تر و بیشتر بوده است. این مقاله تلاشی است تا با معرفی الگوی امریکایی در حوزه ارتباطات ماهواره ای، به عنوان الگوی مطلوب در جهان به بومی سازی و بررسی موانع فراروی ایجاد الگوی مطلوب ماهواره ای تلویزیونی در نظام حقوقی ایران بپردازد.
    کلیدواژگان: دولت، بخش خصوصی، نهاد تنظیم گر، ماهواره های تلویزیونی، اف، سی، سی
  • محمد جواد جاوید، سجاد افشار* صفحات 39-60
    تفسیر متون حقوقی به واسطه سکوت، تعارض، ابهام زبانی و اشکالات اجرایی یا اخلاقی قوانین، اجتناب ناپذیر است. به طور سنتی، نظریه های تفسیر قانون و قانون اساسی، در دو گرایش عمده مولف محور و مفسرمحور بروز یافته اند. هریک از این رویکردها به رغم مزایای خود، معایبی دارند که نمی توان آن ها را نظریه منحصر تفسیری در حقوق ایران دانست. در مقابل، رویکرد سوم - متن گرایی- را می توان کارآمدترین نظریه در تفسیر قوانین و بویژه قانون اساسی دانست. متن گرایی با خودبسنده دانستن نظام حقوقی و نتایج حاصله از برخی گرایش های تحلیل زبانی حقوق سازگار است و پاسخ به پرسش حقوقی را در متن حقوقی می جوید و نه معیارهای فراحقوقی. خوانش متن گرایانه از اصل 73 قانون اساسی و تفسیر شورای نگهبان از آن به این نتیجه می انجامد که مفسران، مجاز به ارائه تفاسیر خود از قانون می باشند و این تفاسیر تا هنگام تغییر قانون یا ارائه تفسیر رسمی در مورد خاص خود معتبر خواهند بود. از آنجا که تفسیر، بیان مراد مقنن است، تفسیر در هر مورد به مقنن نسبت داده می شود. این پژوهش در پی آن است تا ضمن بررسی نظریه های اصلی در تفسیر قانون اساسی، نظریه تفسیری متن گرا را به عنوان نظریه مختار طرح نماید.
    کلیدواژگان: تفسیر قانون، ابهام زبانی، خودبسندگی حقوق، متن گرایی، اصل 73 قانون اساسی
  • مهدی رضایی*، نیما خسروی صفحات 61-86
    ایده اصلی این مقاله آن است که در تفکر حقوقی معاصر، ارائه دلایل تصمیم، جزیی جدایی ناپذیر از اصل حاکمیت قانون به مثابه بنیادی ترین اصل حقوق عمومی است. در واقع، سوال آن است که تا چه حد حاکمیت قانون می تواند تاسیس کننده قاعده «حاکمیت دلایل» باشد؟ این مقاله، مبتنی بر تلازمالزام به ارائه دلایل تصمیم با حاکمیت قانون است؛ یعنی اگر در نظام حقوقی، تصمیمات مقامات عمومی با دلایل بیان شده همراه نشود، آن نظام نسبتی با حاکمیت قانون نمی یابد. نگارندگان مقاله معتقدند که ارائه دلایل، برداشت های رویه ای و ماهوی از حاکمیت قانون را تایید می کند. ارائه دلایل، لازمه برداشت رویه ای از حاکمیت قانون است، زیرا این برداشت مستلزم آن است که اقدامات دولت به روشی پیش بینی پذیر و منسجم انجام و با دلایل موجه شود. همچنین، ارائه دلایل از برداشت ماهوی حاکمیت قانون حمایت می کند. هدف اصلی برداشت های ماهوی حاکمیت قانون تضمین نتایج عادلانه است. الزام تصمیم گیران به بیان دلایل، موجب تضمین رفتار عادلانه با شهروندان می شود. همچنین چارچوب های نظری در خصوص حاکمیت قانون باید نسبت به قبل، توجه بیش تری به الزام به ارائه دلایل به منظور تحقق ارزیابی بافت مند از حاکمیت قانون داشته باشند.
    کلیدواژگان: حقوق اداری، الزام به ارائه دلایل تصمیم، حاکمیت قانون، عدالت رویه ای، نظارت قضایی
  • حامد ضمامی، علی مقدم ابریشمی* صفحات 87-113

    تابعیت و دکترین خرق حجاب از موضوعات بحث برانگیز در داوری بین المللی می باشد و دیوان های داوری نظرات متفاوتی در این زمینه اتخاذ نموده‎اند. در داوری سرمایه گذاری تحت نظام ایکسید، دکترین خرق حجاب با موضوع تابعیت ارتباط پیدا می کند و در زمینه «کنترل خارجی» و «سوءاستفاده از حق» مورد توجه دیوان های داوری ایکسید قرار گرفته و آرای متعارضی نسبت به امکان اعمال این دکترین صادر گردیده است. یکی از مشکلات، تعیین معیار برای «کنترل خارجی» در ماده 25 کنوانسیون واشنگتن می باشد. قلمرو و تفسیر سوءاستفاده از حق برای اعمال دکترین خرق حجاب نیز از دیگر مشکلات در رویه داوری ایکسید می باشد. این مقاله به تجزیه و تحلیل آرای داوری ایکسید می پردازد و در پاسخ به این سوال که آیا امکان اعمال دکترین خرق حجاب در داوری سرمایه گذاری وجود دارد به این نتیجه می رسد که رویه داوری در بسیاری از موارد این دکترین را به رسمیت شناخته است و لذا حداقل در داوری ایکسید نمی توان این دکترین را یک استثنای مطلق در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: خرق حجاب، داوری سرمایه گذاری ایکسید، معاهدات سرمایه گذاری، کنترل خارجی، سوء استفاده از حق
  • مسعود فریادی* صفحات 115-142
    انتقال میان حوضه ای آب آثار محیط زیستی، اقتصادی و اجتماعی منفی مانند تهدید منابع آبی کشور، بروز نابرابری در منافع و هزینه ها، اجبار به جابجایی ساکنان پیرامون حوضه آبی و بروز هزینه های ناخواسته در پی دارد که حل این مشکلات مستلزم تنظیم انتقال آب توسط قواعد حقوقی است تا بتوان با استفاده از سازوکارهای حقوقی انتقال پایدار و منصفانه آب را تضمین کرد. این سازکارها شامل حفظ یکپارچگی اکوسیستمی حوضه آبی، تضمین بهره برداری پایدار، مدیریت یکپارچه آب، الزام به ارزیابی آثار طرح های انتقال آب و جبران خسارت های ناشی از این انتقال می شود. با آنکه در برخی نظام های حقوقی، مقرراتی برای تنظیم انتقال میان حوضه ای آب تصویب شده است اما نظام حقوقی ایران بطور سیستماتیک به این موضوع مهم نپرداخته و صرفا برخی قواعد پراکنده در این زمینه وجود دارد. هدف این مقاله بررسی مبانی و شناسایی چالش های حقوقی موجود در انتقال میان حوضه ای آب است.
    کلیدواژگان: انتقال میان حوضه ای آب، حقوق آب، مدیریت یکپارچه آب، ارزیابی آثار محیط زیستی، مقرراتگذاری آب
  • آرین قاسمی، علی اکبر گرجی ازندریانی*، سیدمحمدصادق احمدی صفحات 143-168
    حق بر آزادی تجمع از جمله آزادی های فردی است که به شکل گروهی قابلیت اعمال دارد. این حق به عنوان یکی از حقوق بشری از دیرباز در مقاطع تاریخی گوناگون و خصوصا در طول سال های اخیر در سلسله تجمعات اعتراضی مختلف نقشی جدی از خود نشان داده است. از همین رو، واکاوی کارکردهای حق یاد شده می تواند پر اهمیت جلوه کند. به نظر می رسد کارویژه های این حق را می توان در صیانت گری از دیگر حق ها و  آزادی ها و مشارکت افزایی شهروندان ارزیابی کرد. این پژوهش نشان می دهد در مبنای صیانت گر، حق یاد شده به مانند سایر انواع آزادی های گروهی، ایفاگر نقش صیانت گر از حقوق فردی و آزادی های گروهی است. از سوی دیگر، این حق در مبنای مشارکت افزا، به عنوان روشی برای مشارکت در تعیین سرنوشت و زمینه ساز توسعه سیاسی و گسترش دموکراسی به حساب می آید و از طریق دو کارکرد یاد شده در مناسبات میان دولت و شهروندان موثر است.
    کلیدواژگان: حق بر آزادی تجمع، کارویژه ها، صیانت گری، مشارکت افزایی، دولت
  • ساسان مدرس سبزواری*، سید محمد قاری سیدفاطمی صفحات 169-195
    مهاجرت های محیط زیستی ممکن است شکل های پیچیده ای (اجباری یا اختیاری؛ موقت یا دائم؛ و داخلی یا بین المللی) به خود بگیرند. دسته بندی مهاجرین بر مبنای انگیزه های آنان، و جداکردن عوامل محیط زیستی از عوامل اقتصادی-اجتماعی، نه امکان پذیر است و نه فایده ای حاصل می کند. لذا رژیم حمایت از مهاجرین محیط زیستی، در وهله ی نخست باید بر مبنای آسیب پذیری و نیاز های مهاجرین طراحی شود. در حال حاضر هیچ سند الزام آور بین المللی که اختصاصا به جابجایی های محیط زیستی بپردازد، وجود ندارد. برخی پیشنهاد کرده اند که کنوانسیون 1951 در خصوص وضعیت پناهندگان، به این منظور توسعه یابد. گروهی نیز تهیه ی یک کنوانسیون جدید برای حمایت از آوارگان محیط زیستی را مدنظر قرار داده اند. مقاله ی حاضر استدلال نموده که تهیه ی کنوانسیون جدید برای این منظور، در وضعیت سیاسی فعلی که دولت ها عمدتا در پی محدود کردن تعهدات خود در قبال پناهندگان و آوارگان هستند، توفیقی حاصل نمی کند. بازنگری و اصلاح کنوانسیون 1951 نیز می تواند باب مذاکره ی مجدد را درباره ی حقوق و تکالیف دولت ها در قبال پناهندگان گشوده، و کل رژیم موجود را تهدید نماید. پیشنهاد شده که تقویت تعهد دولت ها به اجرای حقوق بشر در وضعیت های اضطراری، با عنایت به دکترین «مسوولیت حمایت»، می تواند خلا موجود را تا حد قابل قبولی جبران نماید.
    کلیدواژگان: جابجایی محیط زیستی، تغییرات اقلیمی، پناهندگان، آوارگان داخلی، مسوولیت حمایت
  • یوسف مولایی*، مرتضی حاجی پور صفحات 209-235
    اساسی سازی حقوق خصوصی همان نفوذ هنجارهای قانون اساسی در روابط خصوصی می باشد. برخلاف دیدگاه های سنتی، حق های تضمین شده در قانون اساسی تنها ابزار دفاع از افراد در مقابل دولت نیستند، بلکه این حقوق همانند خورشید برکل نظام حقوقی می تابند و تمام شاخه های نظام حقوقی باید در پرتو آن اعمال و تفسیر شوند. بنابراین حقوق خصوصی نیز تحت سلطه این حقوق بوده و افراد بایستی روابط خصوصی خود را در سایه آن تنظیم کنند. این تحقیق در نظر دارد به روش توصیفی و تحلیلی نظریه اساسی سازی حقوق خصوصی و امکان پذیرش آن در حقوق ایران را مورد بررسی قرار دهد و به اجمال می توان گفت حق های اساسی بر کل نظام حقوقی به خصوص به طریق غیرمستقیم برتری دارد. همچنین با وجود فقدان دادگاه قانون اساسی در ایران و عدم استقبال رویه قضایی از اساسی سازی باید گفت حقوق خصوصی ایران از ظرفیت های لازم برای اساسی سازی برخوردار است.
    کلیدواژگان: اساسی سازی، قانون اساسی، حقوق خصوصی، حقوق عمومی، حقوق بنیادین
  • خدیجه شجاعیان* صفحات 235-259
    معیار عقلایی بودن یکی از جهات نظارت قضایی در نظام کامن لا است. خاستگاه آن انگلستان بوده و به کشورهای دیگر این نظام  با تغییراتی وارد شده و اعمال می شود.  این معیار در نظام حقوقی آمریکا، به عنوان یکی از جهات نقض قواعد غیررسمی سازمان های اداری، تحت عنوان «معیار عمل خودسرانه و نامعقول»  به کار می رود. در ماده 706  قانون آیین اداری مصوب 1946 به آن پرداخته شده است. مقاله با توجه به رویه قضایی، به توصیف و تحلیل تحولات روی داده در اعمال معیار مذکور در دادگاه های کشور آمریکا می پردازد. بررسی رویه قضایی نشان می دهد که در طول زمان تفسیر دادگاه ها از این معیار تغییر کرده و از برداشتی مضیق در برابر تصمیمات سازمان های اداری به سمت معیاری سختگیرانه عزیمت نموده اند و شدت آن را در مقایسه با معیار انگلیسی بالاتر برده اند. بر اساس معیار سختگیرانه، دادگاه ها برای تضمین عقلایی بودن تصمیمات اداری، باید به دقت بر فرآیند تصمیم گیری سازمان های اداری نظارت نمایند. بر این اساس، سازمان های اداری باید همه ابعاد مهم موضوع و راه حل های جایگزین را مورد بررسی قرار دهند و با استناد به مدارک، توضیحات مفصلی برای تصمیمات جدید خود و تغییر رویه قبلی خود ارائه دهند.
    کلیدواژگان: عقلایی بودن، قاعده سازی، نظارت سختگیرانه، اعمال خودسرانه، معیار عمل خودسارنه ونامعقول
  • عبدالمجید سودمندی* صفحات 261-289
    «مستدل و مستند بودن آرای قضایی» یکی از پذیرفته شده ترین اصول حقوقی حاکم بر هر مرجع قضایی و شبه قضایی است و دیوان عدالت اداری نیز به عنوان یک مرجع قضایی، مشمول این قاعده است. با وجود این، نمی توان انکار کرد که هیات عمومی دیوان در بعضی موارد از رعایت این قاعده غفلت کرده و یا از آن طفره رفته است.عدم رعایت قاعده مستدل و مستند بودن آرای هیات عمومی دیوان می تواند در استناد به هر یک از دلایل اثبات حکم روی دهد. در این نوشتار با بررسی انواع نقض قاعده مستدل و مستند بودن آرای قضایی در استناد هیات عمومی دیوان به «قانون اساسی»، ملاحظه می شود که این نقض موجب صدور آرای تردیدآمیز و حتی اشتباه شده است. از این رو، با در نظر گرفتن این که هیات عمومی دیوان، مرجع منحصر به فرد شکایت از مصوبه های دولتی است و تصمیماتش تحت نظارت هیچ مرجع دیگر نیست، به حق می توان انتظار داشت برای رعایت دقیق این قاعده، بیشتر تلاش کند؛ بویژه آن که پیامدهای رای اشتباه این مرجع در ابطال یا عدم ابطال یک مصوبه دولتی محدود به فرد شاکی نیست و می تواند گروهی زیاد از مردم را تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: مستدل و مستند بودن آرای قضایی، هیات عمومی دیوان عدالت اداری، دادنامه، قانون اساسی، شورای نگهبان
  • محمدصالح عطار، علیرضا ابراهیم گل* صفحات 291-316
    حقوق بین الملل به مثابه گرایش علمی دارای اجزای متشکله ای (سیستم ها، رژیم ها و (مجموعه)  قواعد حقوقی) است که به واسطه وضعیت یا عواملی به وحدت می رسد و به شان نظام نایل می آید. یکی از مفاهیمی که ادعا می شود به مثابه عامل وحدت ساز در اجزای متشکله حقوق بین الملل، سلسله مراتب و نظم برقرار می نماید، مفهوم قاعده آمره است. با این همه در رابطه با ابعاد مختلف قاعده آمره از نظر مفهومی و علمی، اختلاف نظر وجود دارد. بعد از شکل گیری مفهوم قاعده آمره، دیدگاه های متمایزی راجع به مفهوم و تعریف آن در قلمرو حقوق بین الملل مطرح شده است. این دیدگاه ها را می توان در دو قالب فهم کلاسیک و فهم جدید از قاعده آمره طبقه بندی کرد. دیدگاه این پژوهش آن است که آموزه های متمایز در زمینه مفهوم قاعده آمره در قلمرو نظریات اندیشمندان حقوق بین الملل، گویای این واقعیت است که نگاه تک بعدی و تک ساحتی به قاعده آمره نمی تواند گویای نقش سیال و پویای امروزی قاعده آمره در نظم حقوقی بین المللی باشد. امروزه قاعده آمره به مثابه برجسته ترین شاخص نظام ساز محتوایی حقوق بین الملل، نظر به پیچیدگی روزافزون حقوق بین الملل، لاجرم در کالبدها و فنون متمایز حقوقی باید ظهور نماید تا قادر باشد، ویژگی نظم آفرینی خود را حفظ کند.
    کلیدواژگان: مفهوم، قاعده آمره، نظم حقوقی، فهم جدید، فهم کلاسیک
|
  • S.Ghasem Zamani *, Behnaz Ahmadvand Pages 9-39
    Incredible development in communications, especially in the last two decades, has changed the entire worlds communications system. The main accessibility to new information system by advanced technology and huge investments in this field shows a new description of power and its balance in the present world. Therefore, the relationship between government and mass media, in different legal systems, in three stages of policy making, legislation and regulation plays a big and effective role in this regard. It has to be said that audiovisual communications have not been subject to the same legal systems governing the rest of the media, and in all of the political regimes in the world, government interventions in this sector have always been more intense. This article is an attempt to localize and recognize the obstacles to establish the desirable satellite television model in Iranian legal system by introducing the American model in the field of satellite communications, as the desirable model in the world.
    Keywords: State, Private Sector, Regulatory Authority, Satellite T.V, F.C.C
  • Sajad Afshar * Pages 39-60
    Because of linguistic ambiguity, silence, contradiction of contents and executive or moral issues, the interpretation of legal texts becomes inevitable. Traditionally, statutory and constitutional theories of interpreting are appeared in two forms: writer- based and interpreter- based. Despite their advantages, these approaches suffer from problems preventing them to be the exclusive theory of legal interpretation in Iran.
    On the other hand, the third approach – Textualism- can be considered as the most complete theory in interpreting the Constitution and statutes. Textualism considers legal systems as self- complete entity, and is compatible with the results of linguistic analysis of law. This approach seeks to find the answer of legal questions from legal texts, not meta- legal standards. Textualist reading of Principle 73 of I.R.I.’s Constitution and Guardian Councils’ interpretation implies that interpreters are allowed to have their own interpretation of legal texts which are valid, until the modification of the law or rendering a formal interpretation.
    Keywords: Legal Interpretation, Linguistic Ambiguity, Self- completeness of Law, Textualism, Principle 73 of I.R.Irans` Constitution
  • Mahdi Rezaei *, Nima Khosravi Pages 61-86
    The main idea of this article is that in contemporary legal thinking, the duty to give reasons has become an inseparable part of Rule of Law. However, it should be asked that how the Rule of Law can be understood as constituting the “Rule of Reasons” principle? The very notion of this article is the bond relationship between principles of duty to give reasons and Rule of Law. Contributors to this paper claim that giving reasons uphold procedural and substantive conceptions of Rule of Law. Giving reasons is the necessary part of the procedural notion since this notion requires that all the state acts must be done in a predictable and consistent way which justifies them by reasons. Also, giving reasons can serve the central part of substantive notion of Rule of Law: the main aim of this conception is to ensure certain fair goals and requiring public officials to give reasons ensures fair conduct toward citizens. As conceptualizing this relationship, in order to reach a contextual evaluation of Rule of Law, theoretical frameworks of it shall pay more attention to duty to give reasons.
    Keywords: Administrative law, Duty to give reasons, Rule of law, Procedural Fairness, judicial review
  • Hamed Zamami, Ali Moghaddam Abrishami * Pages 87-113

    The doctrine of ‘corporate veil’ is one of most controversial issues in international arbitration. Arbitral tribunals have taken different views as to whether the corporate veil should be lifted in investment arbitration. In ICSID arbitration, this doctrine has been discussed in the context of ‘nationality’ by considering ‘foreign control’ and ‘treaty shopping’, and there are conflicting awards in this regard. The problem arises when tribunals face the question of lifting corporate veil by applying the criterion of ‘nationality’. Treaty shopping itself has been subject to controversy and different interpretations. The controversy is posed when tribunals assess the relevance of place of registration as a criterion for determination of corporate nationality. By evaluating ICSID arbitration awards, this article argues that the doctrine of corporate veil has been recognized in the majority of cases. It concludes that at least, in ICSID arbitration, this doctrine may not be perceived as a strict exception.

    Keywords: Corporate veil, ICSID investor state arbitration, Foreign control, Treaty shopping, Investment treaties
  • Masoud Faryadi * Pages 115-142
    Inter-basin water transfer has been suggested as a short-time solution to the water scarcity problem. However, this solution makes some environmental, social and economic problems including but not limited to endangering water resources, unequal distribution of social and economic costs and benefits. Solving these problems involves regulating the transfer of water by appropriate legal provisions so that it can guarantee the reasonable, sustainable and equitable transfer of water through legal mechanisms. Inter-basin water transfer has been regulated in some legal systems through some mechanisms such as the implementation of environmental impact assessment of the inter-basin water transfer projects and water protection rules. Adapting a national strategy for integrated water management and public participation in water distribution has been offered to manage water transfer in a sustainable way. The legal system should assure that the inter-basin water transfer is the last resort and is exercised based on ex-ante and ex-post assessments. Inter-basin water transfer has not been regulated in the Iranian legal system in spite of the many water transfer projects and therefore there is an urgent need to its regulation by the appropriate legal rules.
    Keywords: Inter-basin water transfer, water law, integrated water management, environmental impact assessment, water regulation
  • Ariyan Ghassemi, Aliakbar Gorji *, Sayed Mohammad Sadegh Ahmadi Pages 143-168
    The right to freedom of assembly is one of the civil liberties that can function collectively. This right recognized as a human right, has played a significant role in the various protest rallies in the various historical periods, especially in recent years. Therefore, the study of the functions of the right is important. It seems that the function of this right can be assessed in the safeguarding of other rights and freedoms and the participation of citizens. The present study shows that the right, as well as other types of group liberties, is a guarantee of individual rights and group freedoms on the basis of protector. On the other hand, this right is based on a participatory basis as a way of contributing to the determination of destiny and the basis for political development and the spread of democracy and is effective through the two functions mentioned in the relationships between government and citizens.
    Keywords: The right to freedom of assembly, functions, Guarantee, Increasing participation, State
  • Sassan Modarress Sabzevary *, Seyed Mohammad G. Seyed Fatemi Pages 169-195
    Environmental displacement might come in variety of forms (forced or voluntary; permanent or temporary; and internal or international). Not only is it impossible, but also irrelevant, to categorize displaced persons based on their motives, and separate environmental factors from economic incentives. So, the protection of environmentally displaced persons should be based on their needs and vulnerabilities, rather than their incentives and displacement driving factors. There exists currently no comprehensive internationally-binding instrument to deal with environmental displacement. Some, have suggested, for this purpose, the extension of 1951 Convention on the Status of Refugees. Others have advocated drafting a new convention. We argue that a new convention will not succeed to collect the necessary will and support in the current political arena, where States, more often than not, try to limit their established obligations towards migrants and refugees. On the other hand, any effort to extend the 1951 Convention might endanger the whole refugee protection regime. We suggest that promotion of States obligations to respect and protect human rights in urgent situations, with due consideration of responsibility to protect (R2P) developments, could fill-in the protection gap as currently exists vis-a-vis the environmentally displaced populations.
    Keywords: Environmental displacement, climate-change, Refugees, IDPs, responsibility to protect
  • Yousef Molaei *, Mortaza Hajipour Pages 209-235
    The purpose of the constitutionalisation of private law is the influence of constitutional norms on private relations. Contrary to traditional views, the guaranteed rights of the constitution are not the only means of defending individuals against the state, but it is necessary to apply and interpret all branches of the legal system in the light of it.
    Therefore, private rights are also dominated by these rights and people need to set up their own private relationships in the shadow of it.  This research intends to examine the theory of the constitutionalisation of private law and its possible acceptance in Iran's law through a descriptive and analytical method.  It can briefly be said that the basic rights over the entire legal system, especially indirectly, are superior. Also, despite the lack of a constitutional court in Iran, and the lack of a welcome judicial approach to Constitutionalisation, it should be said that iran private law has the necessary capacities for Constitutionalisation.
    Keywords: Constitutionalisation, Constitution, Private law, public law, Fundamental Rights
  • Khadijeh Shojaeian * Pages 235-259
    Reasonableness is one aspect of judicial review in the common law system. Its origin was in England, however it has been introduced and applied in other countries with some modifications. This criterion is used in the US legal system as one way of violating the informal rules of administrative agencies under the heading of “arbitrary and capricious review” which is expressed in article 706 of the Administrative Procedure Act (APA). The present article, in light of case laws, describes and analyzes developments in the application of the above criteria in the courts of the United States. Over the time, interpretations of courts have been changed and their deferential interpretations have moved to hard look ground. Hard look ground seems to call for more judicial scrutiny and more heightened standards of judicial review than had been traditionally demanded from the arbitrary and capricious test. In hard-look doctrine, courts should carefully review administrative agencies decisions to ensure that the agencies have genuinely engaged in reasoned decision making.  The hard look doctrine is simply a reflection of the courts view of how an effective and meaningful process of judicial review should be conducted. Accordingly, the administrative agencies should examine all the important dimensions of the matter and the alternative solutions and, by referring to the documentation, provide detailed justifications of their new decisions and changes to their previous procedures.
    Keywords: reasonableness, rule making, hard look review, arbitrary acts, arbitrary, capricious review
  • Abdolmajid Soudmandi * Pages 261-289
    Reasonableness and Legality of judicial decisions are among the most accepted legal principles governing judicial and quasi-judicial institutions, and the Administrative Justice Court (“AJC”) as a judicial institution is subject to this rule. However, it is undeniable that in some cases, the General Board of Administrative Justice Court (“GBAJC”) has evaded or neglected to abide by this rule.
    Failure of the GBAJC to comply with this rule could be occurred in invocation of any of the legal evidences. In this paper, by studying the types of violation of this rule by the GBAJC in invocation of "the Constitution", it was seen that this violation resulted in issuing doubtful or even wrongful decisions. Hence, given that the GBAJC is the unique referee for complaint of governmental regulations, and its judgments are not supervised by any other institutions, it can be rightly expected that it shall try harder for precise observance of this rule; in particular, given that the consequences of its wrongful judgments in revocation or not revocation of governmental regulations not only is confined to the plaintiff itself but can affect a large group of people.
     
    Keywords: Reasonableness of Judicial Decisions, the General Board of Administrative Justice Court, Judgment, the Constitution, the Guardian Council.
    Keywords: Reasonableness, Legality of Judicial Decisions, the General Board of Administrative Justice Court, Judgment, the Constitution, the Guardian Council
  • Alireza Ebrahim Gol * Pages 291-316
    International law, as a scientific trend, has various components (systems, regimes and (sets) of legal rules) that are united by the status or factors so as to become a system. One of the concepts claimed to act as unifying factor in the constituents of international law, making hierarchy and order is the concept of the jus cogens. However, there are controversies in different conceptual and scientific dimensions of jus cogens. After the formation of jus cogens, various views on the concept and definition of it in the field of international law have been emerged. These views can be categorized in two forms of classical and modern understanding of the principle. The view of this study is that the distinct teachings of the highly scholars of international law on the concept of jus cogens suggest that the one-dimensional perspective on jus cogens cannot be a reflection of the fluid and dynamic role of this principle in the modern international legal order. Therefore, nowadays, due to the complexity of international law, jus cogens must inevitably emerge in distinct legal forms and techniques, in order to be able to maintain its system-making feature.
    Keywords: concept, jus cogens, legal order, classical conceptions, modern conceptions