فهرست مطالب

پژوهش های ماهی شناسی کاربردی - سال هفتم شماره 2 (تابستان 1398)

نشریه پژوهش های ماهی شناسی کاربردی
سال هفتم شماره 2 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا پیشکاه پور، هادی پورباقر*، سهیل ایگدری صفحات 1-12
    این مطالعه به منظور مقایسه دو روش ریخت سنجی سنتی و هندسی و تفکیک جوامع گونه A. doriea در حوضه های مختلف ایران انجام شد. تعداد 132 نمونه از مناطق مختلف جمع آوری شد و عکس برداری صورت گرفت. برای حذف اثر سایز بر نمونه ها، آنالیز پروکراست انجام شد. برای ریخت سنجی سنتی از تجزیه واریانس چند متغیره (MANOVA) و برای ریخت سنجی هندسی از آنالیز واریانس پروکراست استفاده شد. تفاوت معنی داری بین جمعیت های مورد مطالعه در هر دو روش ریخت سنجی سنتی و ریخت سنجی هندسی به دست آمد. نتایج این مطالعه که با استفاده از آزمون مک نمار انجام شد نشان داد که هر دو روش ریخت سنجی هندسی و سنتی قابلیت مشابهی در تفکیک جمعیت های ماهی مورد مطالعه دارند.
    کلیدواژگان: A، doriae، ریخت سنجی سنتی، ریخت سنجی هندسی، آزمون مک نمار
  • سمیه حسن پور*، محمدرضا قمی، حبیب وهاب زاده رودسری، حامد موسوی ثابت، رضوان کاظمی صفحات 13-28

    این آزمایش در قالب 4 تیمار با افزودن نمک در چهار سطح 0، 3، 6، 9 درصد به جیره غذایی پایه طراحی گردید. برای این منظور 480 قطعه بچه فیل ماهی (H. huso) پرورشی با میانگین وزن 175 گرم و سن 5 ماه، در 12 مخزن فایبرگلاس 2000 لیتری به مدت 12 هفته مورد آزمایش قرار گرفت. در پایان دوره، کلسترول، تری گلیسرید، پروتئین کل، چربی کل، گلوکز، اسمولاریته، کلر، سدیم و برخی از آنزیم های گوارش شامل آلکالین فسفاتاز، پروتئاز، لیپاز و آمیلاز مورد بررسی قرار گرفت. براساس نتایج مشخص گردید که میزان همه آنزیم های گوارشی مورد بررسی در این تحقیق در تمامی تیمارها نسبت به شاهد افزایش معنی داری داشته است. نتایج نشان داد که بیشترین سطح افزایش مربوط به آلکالین فسفاتاز است. به طوری که در شاهد از مقدار 405±3380 به میزان (u/kg) 50/1667± 50/12117 در جیره با غلظت 6% نمک افزایش یافت. همچنین میزان سدیم و کلر سرم خون ماهیان در تیمار 3 افزایش معنی داری نسبت به شاهد داشته است، اما در سایر شاخص های بیوشمیایی مورد آزمایش بین تیمارها و شاهد اختلاف معنی دار آماری مشاهده نشد. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که افزودن نمک به جیره غذای می تواند در عملکرد سیستم گوارشی و سلامت موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: H، huso، نمک، آنزیم های گوارشی، شاخص های بیوشیمیایی
  • احمد قاسمی*، مهدی محمدی، علی فخری صفحات 29-44
    شانک زردباله (A. latus) متعلق به خانواده شانک ماهیان و یکی از ماهیان اقتصادی و بازار پسند خلیج فارس است. در این تحقیق با استفاده از 8 جایگاه ریزماهواره، ساختار جمعیتی و میزان تنوع ژنتیکی این گونه در 6 منطقه صیادی در خلیج فارس شامل بندر دیر، بندر بوشهر، گناوه، هندیجان و خورموسی بررسی شد. تعداد آلل های مشاهده شده در جایگاه های مختلف بین 7 تا 12 عدد با میانگین 9/9 آلل برای هر جایگاه بود که نسبت به آلل های به دست آمده جمعیت های این گونه در نقاط دیگر پایین تر بود. از 48 جایگاه مورد بررسی 21 جایگاه در تعادل هاردی واینرگ بود. میزان هتروزایگوسیتی مشاهده شده و مورد انتظار به ترتیب 77/ و 88/0 محاسبه گردید. بر این اساس تنوع ژنتیکی در جمعیت دیر بیش از سایر مناطق مشاهده شد. آنالیز واریانس مولکولی نشان داد که 93% از میزان اختلاف ژنتیکی در درون جمعیت ها و 7% اختلاف ژنتیکی بین جمعیت ها می باشد. اگر چه میزان شاخص های Fst و Rst کم است اما اختلاف معنی داری بین جمعیت های دیر، بوشهر و خورموسی وجود دارد. همچنین بر اساس فاصله ژنتیکی و PCA جمعیت های خورموسی و دیر قابل تمایز می باشند. جریان ژنی بالایی بین جمعیت ها وجود دارد که احتمالا ناشی از جابجایی لاروها از طریق جریانات آبی می باشد. به طورکلی سه جمعیت خورموسی، دیر و بوشهر قابل تفکیک می باشند که جمعیت بوشهر دارای زیر جمعیت های گناوه و دلوار می باشد. این نتایج می توانند برای مدیریت ژنتیکی جمعیت های ماهی شانک و تشکیل گله های پرورشی و همچنین در نظارت بر تغییرات تنوع ژنتیکی در آینده مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: A، latus، ریزماهواره، تنوع ژنتیکی، ژنتیک جمعیت، خلیج فارس
  • امیرعلی مرادی نسب، آرش اکبرزاده*، محمود بهمنی، احسان کامرانی، سارا حق پرست صفحات 45-62
    برای این منظور تعداد 894 نمونه ماهی ازون برون (A. stellatus) به مدت 5 سال از فروردین 1389 تا اسفند 1393 به وسیله تور گوشگیر ثابت و تور پره صید گردید. نسبت جنسی بین نر و ماده برابر با 05:1/1 بود که اختلاف معنی داری وجود نداشت. کوچکترین و بزرگترین طول ماهیان صیدشده جنس نر به ترتیب 35 و 170 سانتی متر و برای جنس ماده به‎ترتیب 105 و 214 سانتی متر بود. میانگین±انحراف معیار طول نمونه ها جنس نر و ماده به‎ترتیب 22/15±67/129 و 67/12±02/148 سانتی متر برآورد شد. بیشترین فراوانی طولی برای جنس نر مربوط به دامنه طولی 130-120 سانتی متر و برای جنس ماده مربوط به دامنه طولی 150-140 سانتی متر بود. میزان b در جنس نر و ماده به‎ترتیب 074/3 و 209/3 تعیین و الگوی رشد در جنس نر ایزومتریک و در جنس ماده آلومتریک مثبت به دست آمد. میزان مرگ و میر کل، طبیعی و صیادی برای جنس نر به‎ترتیب 535/0، 222/0 و 313/0 در سال و برای جنس ماده به‎ترتیب 465/0، 22/0 و 245/0 در سال محاسبه گردید. همچنین ضریب بهره برداری جنس نر و ماده 59/0 و 53/0 به دست آمد. فاکتورهای رشد فون برتالانفی در ماهیان نر (54/187L∞ =  سانتی متر، 15/0 k = در سال و 32/0- t0 = سال) و در ماهیان ماده (00/195L∞ =  سانتی متر، 14/0 k = در سال و 25/0- t0 = سال) به دست آمد. میزان W∞، جنس نر و ماده به‎ترتیب 21435 و 26258 گرم برآورد شد. مقدار Tmax برای جنس نر و ماده به‎ترتیب 20 و 43/21 سال و شاخص عملکرد رشد پائولی و مونرو (φ) برای جنس نر و ماده به‎ترتیب 72/3 و 73/3 محاسبه شد. فاکتورهای رشد لجستیکی در ماهیان نر (00/188 β1 = (L∞) سانتی متر، 5 β2 = (L0) سانتی متر) و در ماهیان ماده (00/190 β1 = (L∞) سانتی متر، 5 β2 = (L0) سانتی متر) برآورد شد. براساس نتایج به دست آمده، ذخایر ماهی ازون برون دارای شرایط نامطلوبی در حوضه جنوبی دریای خزر بوده و انجام اقدامات لازم به منظور حفظ و احیاء ذخایر باقی مانده این گونه در اکوسیستم مذکور، ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: A، stellatus، سن، رشد، مرگ و میر، دریای خزر
  • عبدالرضا جهان بخشی، علی شعبانی*، شهاب قاضی، حامد کلنگی میان دره صفحات 63-76
    تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر سولفات روی (ZnSO4) خوراکی بر عملکرد رشد و بیان ژن فاکتور شبه انسولینی رشد (IGF-1) در ماهی قرمز (C. auratus) انجام شد. ماهیان (10/0±3/3 گرم) با یک جیره خالص بر پایه کازئین به عنوان منبع پروتئینی در چهار سطح مکمل شده با سولفات روی (0، 25، 75 و 150 میلی گرم برکیلوگرم) به مدت 60 روز تغذیه شدند. بر طبق نتایج، سولفات روی باعث بهبود فاکتورهای رشد گردید و ماهیان تغذیه شده با جیره آزمایشی دارای وزن نهایی، نرخ رشد ویژه (SGR) و وزن به دست آمده بیشتر و دارای ضریب تبدیل غذایی (FCR) و شاخص وضعیت (CF) پایین تر در مقایسه با گروه شاهد بودند. شاخص های رشد ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی 150 میلی گرم بر کیلوگرم سولفات روی دارای اختلاف معنی داری با گروه شاهد و دیگر گروه ها بودند که نشان می دهد تیمار مذکور دارای میزان کافی سولفات روی برای رشد این ماهی می باشد. ماهیان تغذیه شده با جیره های آزمایشی مکمل شده با 150 میلی گرم برکیلوگرم سولفات روی به طور معنی داری نرخ رشد ویژه بالاتر و ضریب تبدیل غذایی پایین تری نسبت به گروه های 0، 25 و 75 میلی گرم برکیلوگرم داشتند. همچنین نتایج نشان داد که سولفات روی  به طور معنی داری سبب بیان افزایشی ژن شبه انسولینی رشد-1 می شود. نتایج نشان داد که سولفات روی باعث تحریک هورمون سبه انسولینی رشد-1 در مرحله رونویسی mRNA می شود.
    کلیدواژگان: C، auratus، سولفات روی، فاکتور شبه انسولینی رشد (IGF-1)، شاخص های رشد، بیان ژن
  • احمد محمدی یلسویی*، عبدالمجید حاجی مرادلو، رسول قربانی، ولی الله جعفری صفحات 77-94
    تعداد 8 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان (O. mykiss) با میانگین وزنی 2±6 گرم و طول کل 2±5 سانتی متر در دو گروه تیمار (تیمار دما و آمونیاک) و شاهد با چهار تکرار در مخازن استوانه ای به حجم 5 لیتر که دارای یک ورودی و خروجی آب بودند، قرار داده شد. فرآیند آزمایش به سه بازه زمانی تقسیم شد. بازه اول شامل افزایش مقدار دما و آمونیاک در تیمارها بود. بازه دوم مدت زمانی بود که مقادیر دما و آمونیاک طی آن ثابت ماند و بازه نهایی (بازه سوم) شامل کاهش میزان دما و آمونیاک به مقدار اولیه آنها در شروع آزمایش بود (ابتدای بازه اول). الگوهای شنای مطالعه شده شامل شش شاخصه میانگین سرعت شنا، کل مسافت طی شده، میزان حرکت شتابدار، درصد حرکت، میانگین تغییر جهت جابه جایی و میانگین فاصله از مرکز بود. نتایج به دست آمده نشان داد بین الگوی شنای ماهیان در تیمار دما و آمونیاک در مقایسه با گروه شاهد تفاوت معناداری وجود دارد. بین الگوی شنای تیمار در بازه اول آزمایش نسبت به بازه سوم آزمایش تفاوت معناداری وجود داشت. نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان داد الگوی شنای آبزیان نه تنها در مواجهه با تنش های محیطی تغییر می کند بلکه دارای الگوهای مشخصی نیز است. همچنین این مطالعه نشان داد بررسی بیشتر الگوهای رفتاری آبزیان، راه موثری برای نظارت بر تنش های محیطی است.
    کلیدواژگان: O، mykiss، دما، آمونیاک، پاسخ های رفتاری، الگوهای شنا
  • علی طاهری میرقائد*، محمد مازندرانی، عبدامجید حاجی مرادلو، سارا والی، اله نیازی صفحات 95-104
    تعداد 36 نمونه ماهی کپور دریایی (C. carpio) از سواحل جنوب شرقی دریای خزر صید گردید و به آزمایشگاه منتقل شد. در بررسی های انگلی 4 گونه انگل شامل Caryophyllus fimbriceps، Asymphyllodora tinca، Boteriocephallos acheillognathi و Anisakis simplex محوطه شکمی ماهیان مورد مطالعه جداسازی شد. براساس نتایج، بالاترین شیوع آلودگی انگلی متعلق به Asymphyllodora tinca بود که از روده 22/47 درصد نمونه ها جدا شد. 78/2 درصد از ماهیان به انگل Anisakis simplex آلوده بودند که  کمترین شیوع آلودگی انگلی را در ماهیان این بررسی دارا بود. شدت آلودگی انگل های  Caryophyllus fimbriceps، Asymphyllodora tinca، Boteriocephallos acheillognathi و Anisakis simplex در نمونه ها به ترتیب 76/8±5/16، 02/1±76/9، 8/1±5 و 17/0±1 برای نمونه های آلوده محاسبه گردید. در این بررسی 44/69 درصد نمونه ها حداقل به یک انگل آلوده بودند. براساس بررسی های آماری هیچ اختلاف معنی داری برای شیوع و شدت آلودگی بین دو جنس نر و ماده مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: C، carpio، انگل های کرمی دستگاه گوارش، دریای خزر
  • پریتا کوچنین*، آذر همت زاده، سعید کیوان شکوه، سید امیر حسین جلالی صفحات 105-120
    پژوهش حاضر به منظور ارزیابی اثرات جایگزینی روغن ماهی با روغن کنجد بر کارایی رشد، تغذیه و ترکیب بیوشیمیایی بافت ماهیچه در ماهی قزل آلای رنگین کمان (O. mykiss) (وزن متوسط 03/2±52/54 گرم) طی دوره 8 هفته ای طراحی و اجرا گردید. پنج جیره غذایی یکسان با سطوح مختلف روغن ماهی و روغن کنجد (100درصد روغن ماهی، 75 درصد روغن ماهی و 25 درصد روغن کنجد، 50 درصد روغن ماهی و 50 درصد روغن کنجد، 25 درصد روغن ماهی و 75 درصد روغن کنجد و 100 درصد روغن کنجد) با سه تکرار در هر تیمار فرموله شد. براساس نتایج حاصل برخی شاخص های رشد مانند میانگین افزایش وزن، اختلاف معنی داری را در تیمارهای مختلف نشان نداد. میزان ضریب رشد ویژه با افزایش میزان روغن کنجد جیره کاهش یافته و شاخص احشایی بین تیمارها اختلاف معنی دار داشته و تیمار 5 بیشترین مقدار و تیمار 3  کمترین مقدار را داشت. شاخص کبدی ماهیان در تیمارهای مختلف نیز اختلاف معنی داری داشته و بیشترین آن در تیمار 2 و کمترین آن در تیمار 3  بود. این جایگزینی بر ترکیب بیوشیمیایی بافت ماهیچه اثر گذاشته و میزان چربی در ماهیان تیمارهای مختلف اختلاف معنی داری داشت که با افزایش میزان روغن کنجد در جیره کاهش یافت. میزان پروتئین در تیمار 5 بیشترین مقدار بوده و با دیگر تیمارها اختلاف معنی داری با درجه اطمینان 95% داشت. براساس پارامترهای حاصل از این تحقیق می توان بیان کرد روغن کنجد می تواند به عنوان یکی از گزینه های جایگزینی با روغن ماهی مطرح شود. البته چون این روغن همچون دیگر روغن های گیاهی فاقد اسیدهای چرب امگا 3 است، می تواند در دوره های میانی پرورش ماهی قزل آلا تا سطح 75 درصد جایگزین شده و در دو ماه پایانی دوره پرورش مجددا از روغن ماهی به دلیل داشتن اسیدهای چرب مفید برای سلامتی انسان استفاده گردد.
    کلیدواژگان: O، mykiss، روغن ماهی، روغن کنجد، شاخص رشد، ترکیب بیوشیمیایی لاشه
  • علیرضا زارع سلماسی*، احمد ایمانی، فرید فیروزبخش، کوروش سروی مغان لو صفحات 121-132
    در این تحقیق تعداد 360 قطعه بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان (O. mykiss) با متوسط وزنی 2/0±93/10 گرم در 3 تیمار زهر (8، 12 و 16 میکرو گرم پودر زهر زنبور عسل) و شاهد (جیره غذایی تجاری فاقد زهر زنبور عسل) هر کدام با 3 تکرار به مدت 60 روز با جیره های آزمایشی مورد تغذیه قرار گرفتند. بررسی شاخص های رشد نظیر افزایش وزن بدن ، ضریب تبدیل غذایی، ضریب رشد ویژه، درصد افزایش وزن بدن و شاخص وضعیت از ماهیان در ابتدا و انتهای دوره آزمایش انجام شد. نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داد که طول و وزن نهایی، ضریب رشد ویژه، درصد افزایش وزن بدن، افزایش وزن بدن، شاخص وضعیت و ضریب تبدیل غذایی نسبت به گروه کنترل با بهبود معنی داری همراه بود. همچنین نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که بهترین مقادیر به دست آمده در طول نهایی (09/0±76/17) و وزن نهایی(005/0±05/78)، ضریب رشد ویژه (05/0±30/3)، درصد افزایش وزن بدن (6/0±11/86)، افزایش وزن (8/0±12/67)، شاخص وضعیت (02/0±39/1) و ضریب تبدیل غذایی (009/0±54/0) در تیمار 16 میکرو گرم پودر زهر زنبور عسل بوده است. در مجموع نتایج مطالعه حاضر حاکی از آن است که استفاده از زهر زنبور عسل در سطوح مورد مطالعه، قابلیت تاثیرگذاری بالایی بر افزایش عملکرد رشد و تغذیه در ماهی قزل آلای رنگین کمان پرورشی دارد.
    کلیدواژگان: O، mykiss، زهر زنبور عسل، فاکتورهای رشد، مکمل
  • سعید یلقی*، حسین پیری، همایون حسین زاده، غلام علی بندانی صفحات 133-148
    ویژگی های زیستی منحصربه فرد تیلاپیای نیل (O. niluticus) از جمله هماوری بالا، بلوغ جنسی زود هنگام، سازگاری با شرایط محیطی و مقاومت در برابر تنش های محیطی و بیماری ها در کنار سهولت پرورش، این گونه را کاندید مناسبی برای پرورش نموده است. درحالی که خطرات بوم شناختی ورود این گونه چالش بزرگ مدیران آبزی پروری است. این مطالعه با هدف بررسی امکان معرفی و پرورش تیلاپیای نیل در استان مرکزی انجام گرفت. برای این منظور اطلاعات اقلیمی، منابع آبی، محیط زیست و مناطق حفاظت شده استان مرکزی در کنار محدوده مطلوب نیازهای پرورشی گونه تیلاپیای نیل در قالب یک مطالعه پایه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد پارامترهای اقلیمی نظیر دمای هوا، تعداد روزهای یخ بندان، دوری از منابع آب نقش مهمی در مکان یابی محل پرورش دارد. بر این اساس شهرستان زندیه به دلیل دمای آب مناسب و دوری از بوم سازگان های آبی مستعدترین منطقه و پس از آن شهرستان ساوه در صورت رعایت اولویت ها و قوانین زیست محیطی در رتبه بعدی قرار دارد. بهترین روش پیشنهادی پرورش به صورت مداربسته انتخاب شد. مطالعات بیشتر در زمینه خوراک مناسب پرورش در کنار تامین دمای مطلوب پرورش به منظور توسعه پایدار پرورش این گونه در استان مرکزی ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: O، niloticus، استان مرکزی، امکان سنجی، ضوابط زیست محیطی
|
  • Zahra Pishkahpour, Hadi Poorbagher*, Soheil Eagderi Pages 1-12
    The present study aimed to compare traditional and geometric morphometrics to distinguish populations of Alburnus doriae in some Iranian basins. 132 specimens were collected and photographed. To remove effects of size, the general procrustes analysis was performed. Multivariate analysis of variance and procrustes analysis of variance were performed for traditional and geometric analyses. Both methods detected significant differences among the populations. The McNemar test indicated that these methods discriminated populations similarly.
    Keywords: : traditional morphometrics, geometric morphometrics, McNemar test, Alburnus doriae
  • Somayeh Hasanpor*, Mahamadreza Ghomi, Hamed Vahabzadeh Rodsary Pages 13-28

    The recent study carried out to investigate digestive enzymes and blood biochemical parameters in farmed Huso huso juveniles feeding diet containing different levels of Nacl. This experiment includes 4 treatments. The Nacl added in 4 levels of 0, 3, 6 and 9 percent in to the main diet. In this regard 480 species of farmed Huso huso with mean weight of 175g and 5 months old, placed in 12 fiberglass vans having 2000 liter volume for 12 weeks. At the end of experiment, the parameters such as cholesterol, triglyceride, total protein, total fat, glucose, osmolarity, chlorine and sodium, also some digestive enzymes like Alkaline phosphatase, protease, lipase and amylase have been investigated. The results showed that in all treatments, digestive enzymes increased significantly compared to control group (P<0.05) and Alkaline phosphatase indicated the highest increase. So as, in control group it was 3280±405µ/kg and increased to 12117.50±1667.50 µ/kg in diet containing 6% Nacl. The results showed that the rate of sodium and chlorine in fish blood serum was significantly higher in treatment 3, compared to control group, but no significant differences observed in other biochemical parameters between treatment and control group. The results of this study indicated that adding Nacl to the diet can improve function of digestive system, fish growth and health.

    Keywords: Beluga (Huso huso), Nacl in the diet, Digestive enzymes, Blood biochemical parameters
  • Ahmad Ghasemi*, Mehdi Mohamadi, Ali Fakhri Pages 29-44
    Abstract
    Yellowfin seabream (Acanthopagrus latus), an important economical species and popular market fish found in the coastal water of Persian Gulf. In this study, eight microsatellite loci were used, population structure and genetic diversity of this species was studied in six fishing area in the Persian Gulf. Alleles observed in different stations were between 7 to 12 with an average of  9.9 alleles per locus. Those alleles of this species obtained were lower than populations form elsewhere. From 48 locus 21 locus were followed by Hardy Winderberg equilibrium. The observed and expected heterozygosity were 0/77 and 0/88 respectively. The genetic diversity observed in the Dayer population was higher than other areas. Analysis of molecular variance showed that 93 percent of genetic differences in population and 7 percent are genetic differences between populations. Although the global fixation index (Fst) and Rst is low, but significant differences were observed among populations of Dayer, Bushehr and Khore Musa. Based on the genetic distance analysis  and PcA Khore Musa and Dayer populations are distinguishable. High gene flows are existing between populations that may be caused by movement of larvae from the water current. Generally three populations Bushehr, Khore Musa and Dayer could be identified by each other and Bushehr population have two sub-populations Ganaveh and Delaware. This result can be used for genetic management of yellowfin seabream and making cohort culture and also for monitoring of genetic diversity in the future studies. FST and RST values were estimated according to Weir & Cockerham (1984) and Goodman (1997), respectively
    Keywords: Yellow seabream, Microsatellite, Persain Gulf, Genetic Diversity, Population Genetic
  • Amirali Moradinasab, Arash Akbarzadeh*, Mahmoud Bahmani, Ehsan Kamrani, Sarah Haghparast Pages 45-62
    The aim of this study was to record growth parameters, mortality and sex ratio of Stellate Sturgeon (Acipenser stellatus) from the south basin of the Caspian Sea. 894 specimens were caught by fixed gill net and beach seine during April 2010 to March 2014. Male to female sex ratio was obtained 1:1.05 that was not differed significantly (p>0.05). The minimum and maximum length of the fish specimens ranged from 35 cm to 170 cm (for male) and 105 cm to 214 cm (for female), respectively. Mean (±S.D) total length was calculated 129.67±15.22 cm and 148.02±12.67 cm for male and female, respectively. The maximum frequency of length was 120-130 cm and 140-150 cm for male and female, respectively. The b value of the length-weight relationship for male was 3.074 that showed isometric growth (p>0.05) and for female was 3.209 that showed positive allometric growth (p<0.05). Total mortality (Z), natural mortality (M) and fishing mortality (F) were calculated (0.535, 0.222 and 0.313 year-1) and (0.465, 0.22 and 0.245 year-1) for male and female, respectively. Also exploitation rates (E) were obtained 0.59 and 0.53 for male and female, respectively. Estimated Von Bertalanffy growth parameter values were (L∞ = 187.54 cm, K = 0.15 year-1 and t0 = -0.32 year) and (L∞ = 195.00 cm, K = 0.14 year-1 and t0 = -0.25 year) for male and female, respectively. Also infinity weights (W∞) were estimated 21435 g and 26258 g for male and female, respectively. Tmax values (maximum length) were calculated 20 years and 21.43 years for male and female, respectively. Growth performance index (ϕ) was calculated 3.72 and 3.73 for male and female, respectively. Estimated logistic growth parameter values were (β1 (L∞) = 188.00 cm and β2 (growth-at-hatch) = 5 cm) and (β1 (L∞) = 190.00 cm and β2 (growth-at-hatch) = 5 cm) for male and female respectively. Based on the results, Acipenser stellatus stocks have unfavorable conditions in the south basin of the Caspian Sea, and the management measures are necessary to preserve and restore the remaining stocks of this species in the ecosystem.
    Keywords: Acipenser stellatus, age, growth, mortality, Caspian Sea
  • Ali Shabani Pages 63-76
    The zinc element (Zn) is one of the micronutrients and an essential element of the body which has some deleterious and irreparable effects on growth in case of lack it. Thus, we aimed to assess IGF-1 in goldfish with Zn deficiency and to investigate the effect of Zn supplementation on these parameters. Goldfish  (Carassius auratus)  juvenile  (3.5 g)  were fed purified diets based on casein as a protein source and containing different levels of supplementary zinc sulfate (0, 25, 75 and 150 mg ZnSO4/kg diet) for 60 days. The results showed that fish fed with a diet supplemented with 150 mg kg-1 Zn had a significantly (P < 0.05) greater specific growth rate and lower feed conversion ratio than those fed with the diets of 0, 25 and 75 mg kg-1 ZnSO4. The results revealed that administration of zinc sulfate significantly (P < 0.05) up regulated Insulin-like growth factor-1 (IGF-1) gene expression. IGF-1 gene expression was significantly (P < 0.05) higher in zinc sulfate fed fish at the end of trial. Collectively, our results indicate that ZnSO4 stimulates Insulin-like growth factor-1 secretion from the liver at the post-transcriptional level.
    Keywords: ZnSO4, Insulin-like growth factor-1, Gene expression, goldfish
  • Ahmad Mohammadi*, Abdolmajid Hajimoradlu, Rasul Qorbani, Valiallah Jafarie Pages 77-94
    The aim of this study was evaluate the behavioral responses of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) exposed to changes in temperature and ammonia. For this purpose were placed separately 8 rainbow trout (average weight of 6±2g, length 5±2 cm) in the treatment and control groups with four replicates in five-liter tanks (cross-sections 7 cm, height 4 cm) Each the tanks have a water inlet and outlet. The testing process was divided into three periods the first period was the increase in temperature and ammonia in treatment (first period). Second period includes a fixed value of temperature and ammonia at the highest level of interest in the treatments (middle period). The third period (period end) involves reducing the temperature and ammonia to the initial value at the start of the experiment. Swimming pattern includes six characteristic average swimming speeds, total movement, move summarily, percent move, the average angular change in movement, average distance from center. Results showed that there was a significant difference between pattern of fish swimming in temperature and ammonia treatment compared with the control group (p<0/05). Also, there was a significant difference between treatment swimming patterns, in test first periods compared to the test end periods (p<0/05). The results of this study showed that the pattern of fish swimming in the face of environmental stresses will not only changed, but also has certain patterns. However, this study showed that more reviews behavioral patterns of fish, the effectiveness for monitoring environmental stresses.
    Keywords: temperature, ammonia, behavioral responses, swimming patterns, rainbow trout
  • Ali Taheri Pages 95-104
    In the present study helminthic parasite of abdominal cavity in the common carp (Cyprinus carpio) has been studied. In this regard, 72 fish were caught from the southeastern part of the Caspian Sea and transferred to the lab. According to the parasitological study, 4 species of helminthic parasites including Caryophyllus fimbriceps, Asymphyllodora tinca, Boteriocephallos acheillognathi and Anisakis simplex were isolated from the abdominal cavity of studied fish. Result showed Asymphyllodora tinca was isolated from 47.22 percent of sample`s intestines, this parasite has highest prevalence in this study.  2.78 percent of studied fish were infected with Anisakis simplex which has lowest parasite prevalence in studied fish. Intensity of infection to Caryophyllus fimbriceps, Asymphyllodora tinca, Anisakis simplex and Boteriocephallos acheillognath calculated as 16.5 ± 8.76, 9.76 ± 1.02, 5 ± 1.8 and 1 ± 0.17 respectively. In the present study 69.44 percent of fish were infected at least with one kind of parasite. Based on data analysis, there was no significant differences in parasite prevalence and parasite intensity between male and female of studied common carp (P>0.05).
    Keywords: Gastrointestinal parasites, Cyprinus carpio, Caspian Sea
  • Preeta Kochanian*, Azar Hematzadeh, Saeed Keyvanshokooh, Seyed Amir Hossein Jalali Pages 105-120
    This study investigated the effects of replacement of fish oil with dietary sesame oil (SO) on growth performance and fillet composition of rainbow trout ( Oncorhynchus mykiss) juvenile with initial mean body weight 52.54 ± 2.03 . Triplicate groups of 30 fish each held under identical culture conditions were fed twice daily by iso-nitrogenous, iso-calorific and iso-lipidic diets for 8 weeks. Experimental diets consisted of 36.96% protein and 18.52% lipid from fish oil (T1) 75% fish oil with 25% sesame oil(T2), 50% fish oil with 50% sesame oil (T3),  25% fish oil with 75% sesame oil (T4) ) and sesame oil (T5). Dietary sesame oil had no significant effect on growth rate or feed conversion ratio but the group was fed 100 % sesame oil had lower final body weight compare with others. SGR had been effect by oil source in diet and this index was decreased by increasing of sesame oil in diets. The VSI and HSI were changed by changing of diets and VSI was significantly higher in fish fed sesame oil only. The condition factor of fish reared on T5 was significantly higher than other groups. These treatments were affected on body composition, The carcass lipid content was lower in fish fed sesame oil. In contrast, protein content in carcass was higher in fish fed sesame oil. no significant differences were observed between dietary treatments for ash content in carcass of rainbow trout. The present results indicate that rainbow trout juvenile can be reared on diets in which FO has been replaced with SO, with no significant effects on fish performance.
    Keywords: fish oil, sesame oil, growth performance, fillet composition, Rainbow trout
  • Alireza Zare Salmasi*, Ahmad Imani, Farid Firozbakhsh, Koroush Sarvi Moghanlou Pages 121-132
    In this study, 360 rainbow trout fingerlings with an average body weight of 10.93 ± 0.2 g were divided into 3 group of BV (8, 12 and 16 μg of bee venom powder) and a control group (commercial diet free of honey bee venom) with three respective replicates. After one week adaptation with experimental conditions, the fish were fed with experimental diets for 60 days. Results showed that final length, final weight, specific growth rate, percentage of body weight gain, body weight gain, condition factor and feed conversion ratio significantly improved in comparison with control group without any dietary venoum supplementation (p> 0.05). Furthermore, the results of this study showed that the highest values of final length (17.76 ± 0.09), final weight (78.05 ± 0.005), specific growth rate (3.30 ± 0.05), percentage of body weight gain (86.11 ± 0.6), body weight gain (67.12 ± 0.8), condition factor (1.39 ± 0.02) and the lowest feed conversion ratio (0.54 ± 0.009)  belonged to group received 16 μg/kg feed bee venom powder. Accordingly, Incorporating honey bee venom in commercial diet at the experimental levels significantly improved the growth indices of rainbow trout fingerlings.
    Keywords: Growth indices, Honey bee venom, supplementation, rainbow trout
  • Saeed Yelghi*, Hossein Piri, Gholam Ali Bandani, Homayon Hosseinzadeh Pages 133-148
    Unique biological characteristics of Nile tilapia (Oreochromis niluticus), including high fecundity, maturation at young ages, well-adapted to environmental conditions, and high resistance again stresses and pathogens, make it a good candidate for aquaculture. However, its potential ecological risks are the major challenges for the decision makers. This study was aimed to study on the feasibility of Nile tilapia in Markazi province. Data on meteorology, water resources, species, and protected areas were collected as well as optimum ranges for environmental parameters which Nile tilapia depend on. Results showed some meteorological parameters including air temperature, the number of frost days, and not being connected to water resources were important for site selection. Zarandieh was the best area for Nile tilapia farming due to optimum water temperature and not connected to water resources. Saveh also will be suggested if the environmental criteria are considered completely. It seems the best way to farm Nile tilapia is closed culture system. Details on the suitable commercial diet need to be investigated to develop the Nile tilapia farming in Markazi Province.
    Keywords: Markazi Province, Feasibility, Nile tilapia, Environmental criteria