فهرست مطالب

پژوهش نامه انتقادی متون و برنامه های علوم انسانی - پیاپی 65 (فروردین 1398)

پژوهش نامه انتقادی متون و برنامه های علوم انسانی
پیاپی 65 (فروردین 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/19
  • تعداد عناوین: 16
|
  • سعید بینای مطلق* صفحات 1-15

    هراکلیت افسوسی (550-480 پ م) از دیرباز فیلسوف تاریک نامیده می شود. نخستین بار تیمون اهل فیلیونت، طنزنویس قرن سوم پیش از میلاد، سبک بیان هراکلیت را «معماوش» نامید. صفت سبک، سپس، به صاحب سبک داده شد. سرانجام هراکلیت فیلسوف «تاریک» نام گرفت. بنابرین عنوان کتاب پیشینه ای دیرینه دارد. درباره پیش سقراطیان، به فارسی، منابع دیگری در اختیار نداریم، مگر نخستین فیلسوفان یونان، از مرحوم شرف الدین خراسانی، یا جهان شناسی هراکلیتوس افسسی هم راه با متن و ترجمه پاره نوشته های برجای مانده از او، از مهدی کهندانی؛ ازاین رو باید به فیلسوف تاریک خوشامد گفت. کتاب، نوشته داریوش درویشی، چاپ نشر پرسش، 1391، و پژوهشی است در آرای هراکلیت، فیلسوف پیش سقراطی، و برگردان سخنان وی به زبان فارسی. در این مقاله نظری به مباحث کتاب می افکنیم و به یادآوری نکته هایی درباره اندیشه های هراکلیت و داوری های نویسنده درباره آن ها بسنده می کنیم. حاصل بررسی نشان می دهد که این کتاب برای خواننده  فارسی زبان ارزشی دوگانه دارد: یکی گردآوری برگردان های رایج کنونی، ازجمله برگردان های فارسی، از سخنان هراکلیت به هم راه اصل یونانی هریک؛ دوم بررسی پاره ای از مباحث اساسی اندیشه او.

    کلیدواژگان: هراکلیت، لوگوس، سیلان، اصل اضداد، معرفت
  • محسن جاهد*، سحر کاوندی صفحات 17-41

    در دهه های اخیر، کتاب های مقدماتی زیادی در زمینه فلسفه اخلاق و اخلاقیات به زبان انگلیسی و دیگر زبان ها نوشته شده است. این کتاب ها به آشنایی دانشجویان با موضوعات اخلاقی کمک می کنند، اما اکثر آن ها جامع نیستند و فقط بر برخی موضوعات، خصوصا اخلاق هنجاری و گاه بر برخی مباحث اخلاق کاربردی، تمرکز کرده اند. کمبود کتاب درسی مناسب در حوزه فلسفه اخلاق و اخلاقیات در زبان فارسی بیش تر مشهود است و هیچ کتاب درسی جامعی که بتواند معیارهای دانشگاهی را تامین کند در دست رس نیست. یکی از کتاب های مقدماتی، اما جامع، کتاب اخلاق: درآمدی بر فلسفه اخلاق نوشته نوئل استیوارت است. در این کتاب حوزه های اصلی اخلاق (فرااخلاق، اخلاق هنجاری، و اخلاق کاربردی) طرح شده است. ویژگی های برجسته و کم نظیر این کتاب عبارت اند از: ارتباط منطقی مطالب آن، جامعیت در استدلال ها و مباحث، ارزیابی انتقادی استدلال ها، اختصار، وضوح مطالب. از همین رو دانش پژوهان می توانند از این کتاب به مثابه متن درسی جامع و منسجم در حوزه فلسفه اخلاق بهره ببرند. در این مقاله، پس از گزارش تفصیلی محتوای کتاب، آن را نقد و بررسی خواهیم کرد و نقاط قوت و ضعف آن را به لحاظ فنی و محتوایی بیان خواهیم کرد.

    کلیدواژگان: فلسفه اخلاق، اخلاق، نوئل استیوارت، کتاب درسی، نقد و بررسی کتاب
  • سمیه رفیقی*، محمد اصغری صفحات 43-64
    این مقاله می کوشد، با رویکردی انتقادی، تحلیلی از محتوای کتاب پدیدارشناسی ادراک حسی مرلوپونتی ارایه دهد. از این رو در مقدمه، بعد از طرح اهمیت این کتاب در شکل گیری اندیشه پدیدارشناختی در روزگار خود مرلوپونتی، به نقش آن در سیر بعدی پدیدارشناسی نیز اشاره خواهیم کرد. در بخش معرفی نویسنده اثر، موریس مرلوپونتی، به کاستی های پدیدارشناسی هوسرل از دید مرلوپونتی اشاره می کنیم. اما از آن جا که این مقاله هم چنین به ترجمه انگلیسی پدیدارشناسی ادراک حسی (در اصل به زبان فرانسه است) می پردازد، مترجم این کتاب یعنی کالین اسمیت (Colin Smith 1914-1990) نیز معرفی شده است. بخش اعظم این مقاله به تحلیل محتوایی این اثر، هم ازمنظر رویکرد انتقادی به روش مترجم در ترجمه این اثر و هم ازمنظر جایگاه مفهومی و تحلیلی خود این کتاب، اختصاص یافته است. در بخش های بعدی سعی کرده ایم بر مواردی نظیر نظم منطقی اثر، کفایت منابع، دقت در ارجاعات و استنادها، صورت، و نیز زبان اثر، که تا حد زیادی دشوار است، متمرکز شویم. درنهایت در بخش نتیجه گیری به اهمیت محوری این اثر برای رشته هایی چون فلسفه در مقاطع تحصیلات تکمیلی و حتی به نفوذ این کتاب در حوزه های هنر، پزشکی، و پرستاری اشاره خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: مرلوپونتی، پدیدارشناسی ادراک حسی، جهان، تنانگی، ذهنیت
  • میثم سفیدخوش* صفحات 65-84
    والتر بنیامین، فیلسوف و منتقد ادبی سرشناس آلمانی، مقالاتی به صورت جداگانه منتشر کرده است که در مجموعه ای به نام Illuminationen به معنای «روشن گری ها» گردآوری و به انگلیسی ترجمه شده است. در سال 1393 کتابی در فارسی با نام برگزیده مقالات والتر بنیامین توسط نشر علم منتشر شد که در آن پنج مقاله از بنیامین ترجمه شده است که به صورتی نارسا ادعا شده است که از همان مجموعه انگلیسی برگرفته شده اند. ما با یافتن متن اصلی معیار مترجم فارسی و منابع دیگری که ذکر نشده اند این اثر را بررسی کردیم. این بررسی غیر از مرور محتوای مقالات بنیامین شامل تطبیق متن اصلی و ترجمه فارسی هم بود تا به قضاوتی درباره دقت ترجمه دست یابیم. بررسی محصول نهایی در فارسی نشان دهنده مشکلات صوری و محتوایی زیادی است که درنهایت این اثر را شایسته مقالات مهمی که مورد توجه قرار داده شده اند نمی کند و نمی تواند ازجهت آموزشی و پژوهشی واجد ارزش های یک اثر دانشگاهی و علمی و حتی مناسب استفاده های عمومی تر دانسته شود. این درحالی است که اصل توجه به این آثار فی نفسه ارزش مند است و مترجم محترم می توانست، با اتخاذ الگوهای علمی حداقلی، تلاش خود را سودمند کند.
    کلیدواژگان: والتر بنیامین، رویا منجم، کار هنری، وظیفه مترجم، ترجمه و چاپ بی مبالات
  • مریم سلطانی کوهانستانی* صفحات 85-108
    هایدگر در چهارچوبی جدید: شرح مفاهیم اصلی هایدگر برای هنرمندان ترجمه فارسی مهتاب کلانتری از کتاب انگلیسیHeidegger Reframed:Interpreting Key Thinkers for the Arts اثر باربارا بولت است که در آن کوشش شده است تا هنر معاصر جامعه تکنوکرات برمبنای طرد چهارچوب بندی یا ساختارگشایی هایدگری واکاوی شود. در مقاله حاضر، پس از مقدمه ای بر متن اصلی اثر، مشخصات صوری آن ازجمله ویژگی های کتاب شناختی و شکلی متن اصلی و نیز ترجمه فارسی را معرفی خواهیم کرد؛ سپس محتوای اثر براساس متن ترجمه فارسی، فصل به فصل، به اختصار، هم راه با معادل گذاری عناوین فصول در متن، بررسی خواهد شد. درادامه به امتیازها و کاستی های کتاب ازمنظر صوری نگریسته می شود و بعدازآن، اثر مذکور ازمنظر محتوا در دو قسمت جداگانه امتیازها و کاستی های ترجمه و امتیازها و کاستی های متن اصلی بررسی می شود.
    کلیدواژگان: هایدگر، هنر، باربارا بولت، ترجمه فارسی، بازچهارچوب بندی، هنر معاصر
  • سید مصطفی شهرآیینی، بیان کریمی* صفحات 109-129
    در مقاله حاضر کتاب بن مایه های یهودی در فلسفه اسپینوزا را معرفی، نقد، و بررسی خواهیم کرد. این کتاب را انتشارات دانشگاه ایالتی نیویورک با عنوان Jewish Themes in Spinoza’s philosophy در سال 2002، با ویرایش دو متخصص برجسته اندیشه اسپینوزا و مطالعات یهودی، یعنی هایدی راون و لن گودمن، منتشر کرده است. بسیاری از منتقدان سرشناس بر این باورند این کتاب نخستین تلاش جدی برای فهم اندیشه اسپینوزا و نشان دادن جایگاه آن در تاریخ فلسفه یهودی است. در این کتاب از سنت رایج دیگر کتاب هایی که به زبان انگلیسی دراین باره منتشر شده اند پیروی نشده است و برای نخستین بار موضوعات مهم فلسفه اسپینوزا و بن مایه های یهودی آن بررسی شده است. هدف از تدوین کتاب معرفی اسپینوزا هم چون فیلسوفی یهودی است. با این حال سرویراستاران محترم در گزینش مقالاتی یک دست، چه از حیث موضوع و چه از حیث محتوای تخصصی، توفیق چندانی نداشته اند و نبود فصلی خاص نتیجه گیری نیز شاید به نوعی نشان دهنده همین باشد که نمی شود از این مقالات صدای واحدی را درباره ارتباط اسپینوزا با یهودیت شنید.
    کلیدواژگان: اسپینوزا، راون، گودمن، فلسفه یهودی، مابعدالطبیعه، معرفت شناسی، سیاست
  • امیر صادقی*، مریم صانع پور صفحات 131-152
    کثرت گرایی دینی، به مثابه نظریه ای که با ارایه تفسیر بر مدار واقعیت محض (حقیقت محض) داعیه برقراری آشتی در موضوع تنوع ادیان را دارد، در چند دهه اخیر محل بحث بسیار قرار گرفته است. جان هیک، یکی از اصلی ترین نظریه پردازان این حوزه، بحث جامعی در این زمینه در کتاب تفسیری از دین ارایه کرده است. بحث جان هیک ازجهات مختلفی در این کتاب قابل بررسی است و نکات مثبت و منفی در آن قابل جست وجو و تحقیق است. این که اساسا بتوان ادیانی را که در فرهنگ ها و سنت های گاه متباعد از هم رشد و نمو داشته اند از طریق تفسیر بر یک محور قرار داد موضوعی است که هیک در تلاش بوده است آن را به نحو فلسفی در نظریه خود به نمایش بگذارد. با کنار هم قراردادن این نکات و بررسی سازگاری درونی و بیرونی نظریه کثرت گرایی با تمرکز بر این کتاب می توان کارآمدی آن را به محک آزمون سپرد و تحقیق کرد که آیا با مقدمات و شیوه استدلالی هیک می توان نتایج او را پذیرفت یا خیر؟
    کلیدواژگان: جان هیک، تفسیری از دین، کثرت گرایی، فرهنگ، سنت، واقع گرایی انتقادی
  • زهره عبدخدایی* صفحات 153-168

    کتاب قیاس ناپذیری پارادایم های علمیتوسط دکتر غلامحسین مقدم حیدری در سال 1385 از سوی نشر نی به چاپ رسید. نویسنده کتاب برآن است تا تصویر هم دلانه ای از نظریه قیاس ناپذیری کوهن در الگوی پارادایم ها ارائه کند. ساختار کتاب بر اساس تبیین مبانی نظری کوهن بر پایه انواع تاریخ نگاری ها و نگرش گشتالتی، شرح مفهوم قیاس ناپذیری و در نهایت بررسی کارکرد این نظریه شکل گرفته است. با عنایت به تمام نقاط قوت کتاب که سبب شده است دیدگاه قیاس ناپذیری کوهن در کتاب ساختار انقلاب های علمی با زبانی ساده، شفاف و با استفاده از مثال های تاریخی تبیین شود، این نوشتار بر آن است تا با بررسی برخی آثار تالیفی در این زمینه به این پرسش پاسخ دهد که آیا نویسنده توانسته است دیدگاه قیاس ناپذیری کوهن را در تمامی ابعادش و با توجه به تکامل فکری او ارائه کند؟

    کلیدواژگان: کوهن، قیاس ناپذیری، پارادایم های علمی، مقدم حیدری
  • محمد عنبرسوز*، یوسف نوظهور صفحات 169-189
    جستار پیش رو، که متکفل نقد و بررسی کتاب فلسفه عملی کانت از نقد به آموزه نوشته گری بنهم است، با روش پژوهش توصیفی تحلیلی و براساس برداشت ناقد از اثر موردبحث، درصدد نشان دادن این است که این اثر، علاوه براین که طرح جدیدی در خوانش فلسفه عملی کانت درمی اندازد، از برخی جنبه ها نیز اشکالاتی جدی را متوجه خود می بیند. برخی از این کاستی ها عبارت اند از: شفاف نبودن متن، گزینشی بودن مطالب، ارایه نکردن نتیجه گیری برای هر فصل از کتاب، و فشردگی بیش‎از حد و گستردگی موضوعات موردبحث. هم چنین نگارنده، علاوه بر معرفی ساختار اثر موردبحث، نقاط قوت آن را نیز تبیین خواهد کرد که مهم ترین آن ها عبارت اند از: توجه ویژه بنهم به ارتباط و نسبت آثار مختلف کانت با یک دیگر و سیر فکری او در فلسفه عملی (انتقال از آثار انتقادی به آثار تعلیمی)؛ بررسی آن دسته از آثار کانت در فلسفه عملی که کم تر موردتوجه مفسران (به ویژه کانت شناسان ایرانی) قرار گرفته اند؛ مخالفت نویسنده با دیدگاه مورد قبول عموم مفسران فلسفه عملی کانت (خوانش صورت گرایانه)؛ و ارایه تفسیری جدید از آن (تفسیر غایت گرایانه).
    کلیدواژگان: فلسفه عملی، اخلاق، دین، نقد، آموزه
  • حسن فتحی* صفحات 191-213

    تاکید بر ضرورت معرفت نفس از مشترکات میان همه مکتب ها و دین هاست. علم النفس یکی از قسمت های مهم در نظام های فلسفی بسیاری از فیلسوفان است که از یک جهت به طبیعیات و از جهتی دیگر به الهیات (مابعدالطبیعه) تعلق دارد. طیف وسیعی از نوشته های فیلسوفان از زمان افلاطون و ارسطو تا امروز به علم النفس اختصاص یافته است. علم النفس شفای بوعلی درواقع این علم را، هم سو با ارسطو، به منزله بخشی از طبیعیات مورد بحث قرار می دهد. کتاب شرح نفس شفا، به قلم استاد داوود صمدی آملی، درواقع اثری عالمانه با دقتی بالا و حاوی نکاتی بسیار نغز و آموزنده در ساحت های ترجمه فارسی، نحو عربی، اصطلاح شناسی فلسفی، و شرح متن نفس ابن سیناست. این کتاب نقص هایی نیز دارد که در این مقاله به آن ها اشاره شده است. مهم ترین ایراد محتوایی کتاب آقای صمدی این است که در حال و هوایی مشایی و سینوی نوشته نشده است.

    کلیدواژگان: علم النفس، عرفان، شرح آثار بوعلی، حسن زاده آملی، ابن سینا
  • علی کرباسی زاده اصفهانی* صفحات 215-241
    در این مقاله، پس از اشاره به جایگاه تاریخ فلسفه راتلج درمیان تاریخ فلسفه های موجود در زبان فارسی، اوصاف شکلی و محتوایی ترجمه فارسی جلد سوم این تاریخ فلسفه، به قلم آقای حسن مرتضوی، نقد و بررسی شده است. از کاستی های این ترجمه می توان به جاافتادگی ها، به کارگیری ها واژه های فرنگی، بی توجهی به معادل های تخصصی، یک دست نبودن اصطلاحات به کار رفته، ترجمه های وارونه، بی دقتی ها و سهل انگاری های فراوان، و ناآگاهی از معانی یا مفاهیم دقیق واژه های فلسفی عصر میانه اشاره کرد. این ترجمه درمجموع ناکارآمد، غیرفنی، و نارسا معرفی شده است.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: جلد سوم تاریخ فلسفه راتلج، نقد ترجمه، معاد های غیردقیق، ناکارآمدی
  • علی اصغر محمدی*، کاوس روحی برندق صفحات 243-264
    مصباح الشریعه و مفتاح الحقیقه کتابی است با مضمون اخلاقی و عرفانی و منسوب به امام صادق (ع) که در برهه های مختلف تاریخی موردتوجه عرفا و صوفیان بوده است و برخی صوفیان شروحی بر آن نگاشته اند. سبک نگارش کتاب نیز ازجهت چینش باب ها و محتوا بسیار شبیه به آثار صوفیانه است. درستی انتساب این کتاب به امام صادق (ع) همواره میان دانشمندان چالش برانگیز بوده است. بررسی بهانه ها و دستاویزهای مخالفان و موافقان نشان می دهد این دلایل در موارد مهمی برپایه بخش هایی از این کتاب است که به هیچ روی از بخش های اصیل آن نبوده و بعدها به آن افزوده شده است و یا بوده و نادیده انگاشته شده است. این موضوع مهم ارزش پرداختن به نسخه های خطی این کتاب را دوچندان می کند. ازطرف دیگر، بررسی نسخه های خطی آگاهی های ارزش مندی را درباره تاریخ پیدایش این کتاب به دست می دهد. نسخه های خطی این کتاب دارای چندگانگی های فراوانی است که کم تر در کتاب دیگری یافت می شود. چشم گیرترین اختلاف های موجود در این نسخه ها به اختلاف در مقدمه، تعداد ابواب، محتوای کتاب، و اختلاف در بخش پایانی کتاب بازمی گردد که باید بررسی شوند.
    کلیدواژگان: مصباح الشریعه، امام صادق، نسخه های خطی، آمبروزیانا
  • منصور نصیری* صفحات 265-286
    در این مقاله، دیدگاه مایکل بنر درباره عقلانیت علم و تبیین علت موفقیت آن را بیان و بررسی کرده ‏ایم. مایکل بنر در این بحث در گام نخست عقلانیت علم و دیدگاه ‏های مطرح درباره آن را بررسی می کند. او گام نخست را از دیدگاه‏های تامس کوهن درباره چگونگی پیدایی و پایایی نظریه‏ های علمی و نیز عقلانیت علم آغاز می‏کند و به مباحث بسیار بحث‏برانگیز تامس کوهن و برخی دیگر از ضد واقع‏گرایان در فلسفه علم می ‏پردازد و اختلاف نظر آن ها را دراین باره برجسته می‏ کند. پس از اشاره به اختلاف نظر فیلسوفان علم درباره عقلانیت علم، دیدگاه ‏های مختلف دراین ‏باره را بررسی می کند و درنهایت دیدگاه «واقع‏گرایی عقلی» را انتخاب و مستدل و دیدگاه‏های مخالف را بررسی می کند. او، در میان مخالفان واقع‏گرایی، بر دیدگاه ‏های تامس کوهن و لاری لایودن متمرکز می ‏شود. در این مقاله، دیدگاه مایکل بنر را بررسی کرده‏‏ایم و در این بررسی نقایص دیدگاه او را برشمرده ایم و تلاش کرده ایم دیدگاه وی را تکمیل کنیم.
    کلیدواژگان: عقلانیت علم، واقع‏ گرایی علمی، ضدواقع ‏گرایی، استنتاج براساس بهترین تبیین، مایکل بنر
  • مریم نصر اصفهانی* صفحات 287-305
    «مراقبت» مفهومی قدیمی و آشنا در اندیشه های دینی و اخلاقی بشر است، اما تا چند دهه پیش به طور مستقل به آن توجه نشده بود. کتاب درباره مراقبت، که این یادداشت قصد بررسی آن را دارد، نوشته میلتون میرآف، منتشر شده به سال 1971، نخستین اثر فلسفی است که این رسالت را بر عهده گرفته است. بازشناسی مفهوم مراقبت، معرفی مولفه های ضروری برای شکل گیری رابطه مراقبتی، و ویژگی های زندگی انسانی ای که بر مدار مراقبت سامان یافته باشد محورهای این کتاب اند. میرآف «مراقبت» را کمک به رشد و خود تحقق بخشی دیگری (اعم از یک انسان یا یک اندیشه و ایده خلاق) می داند و مدعی است که مراقبت می تواند به زندگی انسان ها نظم، معنا، و جهت دهد. او در این کتاب تلاش می کند با تعریف و تحدید این مفهوم مدعای خود را ثابت کند. کتاب درباره مراقبت درواقع مراقبت را در جایگاه مفهومی دارای اهمیت بنیادین در فلسفه اخلاق و زیست اخلاقی انسان ها ازنو متولد می کند. این کتاب نخستین تلاقی مفهوم مراقبت هایدگر با مراقبت به معنای تیمارداری و سرآغاز راه پرآمدوشد برای تحلیل مفهوم مراقبت و بسط آن در حوزه نظریه پردازی در فلسفه اخلاق، آموزش و پرورش، اقتصاد، و علوم سیاسی است.
    کلیدواژگان: فلسفه اخلاق مراقبت، فلسفه اخلاق، مراقبت، میلتون میرآف، معنای زندگی
  • سیما سادات نوربخش* صفحات 307-323
    تاریخ فلسفه اسلامی معاصر وضعیتی متفاوت با پیشینه خود دارد. تاثر آن از دیگر حوزه های معرفتی به ویژه فلسفه غرب و نیز مواجهه با مسایل کلامی جدید موجب شده است تا بخش های متفاوت و ادوار گوناگون این قسمت از تاریخ فلسفه اسلامی به گونه ای متمایز از دیگر اجزای خود از عهد فارابی تا کنون باشد. محمد فنایی اشکوری در کتاب مقدمه ای بر فلسفه اسلامی معاصر کوشیده است تا این ره یافت را درقالب روایتی تاریخی بررسی و تفسیر کند. تلاش برای تبیین مسایل و نیز شیوه رویکردهای فکری متفکران مسلمان در حوزه و دانشگاه اصلی ترین انگیزه تالیف این کتاب بوده است. این که هریک از این متفکران به قدر سهم فکری خود در استخراج مسایل فلسفه اسلامی و تطبیق آن بر وضعیت کنونی تفکر در ایران چه نقش ویژه ای داشته اند نشان می دهد که مولف کتاب به دنبال ضرورت های تاریخ معاصر فلسفه اسلامی بوده است. مبنای نظر به تاریخ در مقدمه ای بر فلسفه اسلامی معاصر مغفول عنه مانده است و معلوم نیست فلسفه اسلامی معاصر از کدام مبنای نظر به تاریخ بررسی شده است.
    کلیدواژگان: فلسفه اسلامی معاصر، خمینی، طباطبایی، مطهری، حائری یزدی، آشتیانی، صدر، جعفری، جوادی آملی، مصباح یزدی، فردید، نصر
  • زهرا نوری سنگدهی* صفحات 325-347
    این مقاله نقد کتاب کیهان شناسی افلاطون و ابعاد اخلاقی آن از گابریلا روکسانا کارونه است. کارونه با محورقرار دادن تیمایوس، فیلبس، سیاست مدار، و قوانین و با این فرض تحقیق خود را آغاز می کند که کیهان شناسی افلاطون در این محاورات مبنای جدیدی برای نظریه اخلاق او فراهم می کند که فاقد نقص های آثار میانی افلاطون است. کارونه هم چنین تلاش می کند تا تعارضات درون متنی ای که برخی مفسران در این محاورات می بینند ازیک طرف و تعارضات بین محاورات را به طور کلی برطرف کند. باوجود جامعیت اثر در طرح مسایل و منابع و اندیشمندانه بودن استدلال ها و دقت در تحلیل متن برای اثبات فرضیه ها، پرسش هایی هست که کارونه به آن ها نپرداخته است: آیا لازمه فهم افلاطون جامعیت و انسجام و فاقد تعارض دیدن آثار اوست؟ هم چنین آیا فهم کیهان شناسی افلاطون وابسته به بسترهای تاریخی آن نیست؟ کارونه بیش تر درمقام یک افلاطونی کتاب نوشته است، نه هم چون یک محقق و مفسر بی طرف.
    کلیدواژگان: افلاطون، کیهان شناسی، اخلاقیات، محاورات متاخر
|
  • Said Binayemotlagh * Pages 1-15

    Heraclitus of Ephesus (480-550 B. C.) has been called the Obscure Philosopher since long time ago. At first, it was Timone of Philionte, the satirist of the 3rd century B. C., who called the expression style of Heraclitus enigmatique. The name of the style, then, was given to the author, himself. At last, Heraclitus was known as the Obscure Philosopher. So, the title of the book has had an ancient history. Regarding the Pre-Socratics, we do not have any sources available except the Early Greek Philosophy by Sharaf (Sharafeddin Khorasani), and the Cosmology of Heraclitus of Ephesus: Texts and Some Remaining Translations by Mehdi Kohandani. Therefore, the Obscure Philosopher is appreciated. The book is written by Dariyush Darvishi Published by Nashre Porsesh in 2012. It is a research on the ideas of the Heraclitus, the pre-Socratic philosopher, and it is a translation of his words into Persian. Here, we consider the discussions of the book, and only we point out to some notes on the ideologies of Heraclitus and the author’s review on them. It is concluded that this book has a duplicate advantage for the Persian readers; first, it is the compilation of the present popular translations such as the Persian translations from the Heraclitus words with their Greek original texts; second, it is the studying of the fundamental bases of his ideas.

    Keywords: Heraclitus, Logos, Flux, Unity of Opposites, Epistemology
  • Mohsen Jahed *, Sahar Kavandi Pages 17-41

    In recent decades, lots of introductory books were written on the subject of Ethics and Morality in English and in other languages as well. These books help students get familiarized with this subject, but most of them are not comprehensive, and they only focus on some issues, especially normative ethics, and on some issues in Applied Ethics. The shortage of good textbook in the philosophy of Ethics and Morality is much more obvious in Persian, and there is no comprehensive book available in the subject that satisfies the academic criteria. One of the introductory books, but comprehensive, is “Ethics: An Introduction to Moral Philosophy” compiled by Noel Stewart. In this book, the main fields of ethics (metaethics, normative ethics, and applied ethics) are discussed. The unique and conspicuous features of this book is its cohesion, comprehensiveness in arguments and discussions, critically assessment of arguments, brevity and clearness. So, it is a comprehensive and cohesive textbook for researchers to use in the field of moral philosophy. In this paper, having introduced the content of the book in detail, the advantages and disadvantages of the book will be studied technically and by content analysis.

    Keywords: Moral Philosophy, Ethics, Noel Stewart, Textbook, Book Review
  • SOMAYEH Rafigi *, Muhammad Asghari Pages 43-64
    This article tries to analyze the content of the book Phenomenology of Perception by Merleau-ponty critically. Therefore, having considered the importance of this work in the formation of the concept of Phenomenology in the author’s own period, we regard the role of this book in the following trend of Phenomenology. In introducing the author of this work, Maurice Merleau-ponty, we point out to the disadvantages of Phenomenology by Husserl from the viewpoint of Merleau-ponty. This paper, also, studies the translation of this book in English (since the original work was in French); so, the translator of the work; i. e., Colin Smith (1914-1990), will be introduced. The major part of this article is dedicated to the Content Analysis of this work, critically review its translation, and criticize the conceptual analytical status of the book itself. In the proceeding sections, we focus on the chronological order of the book, the sufficiency of resources, accuracy in references and citations, the form, and the language of the work, which is to some extent difficult. At last, in the conclusion, we mention the central importance of this work for some majors such as Philosophy in the post-graduate degrees, and even its permeation into the fields of Art, Medicine, and Nursing.
    Keywords: Merleau-ponty, Phenomenology of perception, the World, embodiment, Subjectivity
  • Meysam Sefidkhosh * Pages 65-84
    Walter Benjamin, the famous German Philosopher and a Literature critic, had published some articles separately which were compiled and translated into English in the form of a selection titled: Illuminations. In 2014, a book under the title of The Selection Works of Benjamin Walter with a Persian translation was published by Nashre Elm. It is claimed inadequately that the five articles in this book are translations of the same five articles from the English Selection. We studied this work by finding the English text claimed to be translated by the Persian translator and some other sources that had not been mentioned. Despite the Content Analysis of the Benjamin’s articles, we compared the Persian translation with the original text to find out the accuracy of this translation. We concluded that the translation is full of formal and content problems which it does not succeed to deserve the title of translation of the regarded articles. It also does not qualify to be considered an academic and a scientific textbook, and even it is not proper for general use; nevertheless, it is valuable to attend these kinds of works. However, the translator should at least have considered the scientific patterns so that this attempt would be useful.
    Keywords: Walter Benjamin, Roya Monajjem, Artistic Work, Translator’s Commitment, Unmindful Translation, Publication
  • Maryam Soltani Kouhestani * Pages 85-108
    Heidegger Reframed: Interpreting Key Thinkers for the Arts by Barbara Bolt, translated from English into Persian by Mahtab Kalantari. In this book, it is tried to examine the Contemporary Art of the technocratic community on the basis of the rejection of Heidegger’s enframement. In the present article, after introducing the main text of the article, the formal features of the book such as the formal and bibliographic characteristics and the Persian translation will be introduced. Then the content of the work, based on the Persian translation, is studied chapter by chapter, briefly, along with titles’ equivalents through each chapter. Subsequently, the formal advantages and disadvantages of the book will be accounted. And then, the content of the book will be discussed in two separate sections according to its translation and the original text.
    Keywords: Heidegger, art, Barbara Bolt, Persian translation, Reframe, contemporary art
  • Mostafa Shahraini, Baian Karimi * Pages 109-129
    In this article, the book titled Jewish Themes in Spinoza’s Philosophy is introduced, studied, and criticized. State University of New York Press published this book under the title of Jewish Themes in Spinoza’s Philosophy with the edition of two prominent experts in Spinoza and Jewish studies: Heidi Ravven and Lenn Goodman in 2002. Many outstanding critics believe that this book is the first serious attempt to understand Spinoza’s thought and to show its place in the history of Jewish philosophy. In this book, the custom tradition of similar books on this subject is not observed, and for the first time, the important issues of Spinoza’s philosophy and its Jewish themes have been examined. The aim of this book was to introduce Spinoza as a Jewish philosopher. However, the chief editors did not succeed to choose the unified articles whether regarding the subject or the technical content. The lack of a chapter as conclusion is indicating to some extent that these articles do not reach to a unified agreement on relating Spinoza to Judaism.
    Keywords: Spinoza, Ravven, Goodman, Jewish Philosophy, Metaphysics, Epistemology, Politics
  • Amir Sadeqi *, Maryam Saneapour Pages 131-152
    In the recent decades, religious pluralism has been extensively discussed as a theory that claims to establish reconciliation between the religious diversities based on an interpretation of the absolute truth. John Hick, as one of the main theoreticians in this field, has presented a comprehensive discussion regarding this notion in his book: An Interpretation of Religion. Hick’s theory can be analyzed from different prospects in his book and it offers the opportunity to probe its both positive and negative aspects. Hick has attempted to express his theory philosophically through the interpretation of those religions emerged from divergent cultures and traditions in alignment. Besides, this theory can be assessed by the study of the exterior and the interior compatibility of the Pluralism theory by focusing on his book whether it is possible to accept the results of Hick’s theory based on his arguments and reasoning or not.
    Keywords: John Hick, An Interpretation of Religion, Pluralism, Culture, tradition, critical realism
  • Zohreh Abdekhodaie * Pages 153-168

    The book: Incommensurability of Scientific Paradigms written by Gholam Hossein Moghadam Heidari published by Nashre Ney in 2006. The author’s aim is to illustrate the theory of incommensurability of Thomas Kuhn by explaining it. The structure of the book is formed based on explaining the theoretical foundations of Kuhn’s theory according to historiography, Gestaltism, the definition of the concept of incommensurability, and at last, by studying the function of this theory. The strong points of the book cause the incommensurability approach of Kuhn in his work: The Structure of Scientific Revolutions, to be explained simply and clearly by using historical evidence. So, this paper tries to find an answer to this question: Whether the author of this book could be able to present Kuhn’s theory of incommensurability from all its aspects and according to his intellectual evolution or not?

    Keywords: Kuhn, Incommensurability, Scientific Paradigms, Moghadam Heidari
  • Mohammad Anbarsouz *, Yousef Nozohour Pages 169-189
    This paper is going to criticize the book: Kant's Practical Philosophy from Critique to Doctrine written by Gray Banham by using a descriptive-analytic method based on writer's interpretation of this work, and it aims to indicate that although this book is a new reading of Kant's practical philosophy, it has some significant problems by itself. Some of these problems include the unclearness of the text, the selectivity of the discussions, the lack of conclusion at the end of each chapter, the excessive compression and the extension of the discussed subjects. Moreover, the author of this article will introduce the structure of the Kant's Practical Philosophy from Critique to Doctrine and explain its advantages, the most important of which include the special attention of Banham to the relation between Kant's different works and the philosophical process of Kant’s thought in the practical philosophy (from critical works to doctrinal works), and investigate those works of Kant which were less considered (specially by Iranian Kant scholars), and consider the opposition of Banham with the accepted viewpoint of most interpreters of Kant’s practical Philosophy (formalistic interpretation) and his formulating a new interpretation of it (teleological interpretation).
    Keywords: Practical Philosophy, Ethics, Religion, critique, Doctrine
  • Hassan Fathi * Pages 191-213

    Emphasizing on the necessity of acquiring knowledge on the soul is common to all schools and religions. Psychology is an important part of the Philosophical Systems for many philosophers which to some extent belongs to Physics and from some aspects belongs to Theology (Metaphysics). A great deal of philosophical literature from the time of Plato and Aristotle to the modern times has been devoted to this subject. In the Book of Healing, actually, Avicenna, followed Aristotle in discussing Psychology as a branch of Physics (Natural sciences). The book titled: The Explanation of the Healing of the Soul written by professor Davood Samadi Amoli is a highly academic, elegant, and educational book on Persian translation, Arabic syntax, philosophical terminology and an explanation of the Book of Healing by Avicenna. However, this book also has some disadvantages which will be mentioned in this paper. The most important shortcoming of the book is that it does not follow the styles of Peripatetic and Avicennism philosophers.

    Keywords: Psychology, Mysticism, the Explanation of Avicenna’s Works, Hassanzadeh Amoli, Avicenna
  • Ali Karbasizadeh Isfahani * Pages 215-241
    In this paper, after considering the status of the Rutledge History of Philosophy among the available books on the history of philosophy in Persian, the form and content of the Persian translation of the 3rd volume of this book by Hassan Mortazavi, have been analyzed. The shortcomings of this translation include missing words, alien words, the neglect of specialized equivalent terms, the lack of uniformity in applying terms, inverted translations, inaccuracies, lots of omissions and insensibility of the accurate concepts and meanings of the philosophical terminology of the Middle Age. This translation, in general, is assessed to be inefficient, untechnical, and inadequate.
    Keywords: the 3rd Volume of the Rutledge History of Philosophy, inaccurate equivalents, inefficiency
  • Aliasghar Mohamadi *, Kavoos Roohibarandagh Pages 243-264
    The Lantern of the Path is a book with moral and mystical contents attributed to Imam Ja’far Al-Sadiq (Upon Him Prayer and Peace), which was considered by mystics and Sufis at different periods in history on which some Sufis wrote commentaries. The writing style of the book regarding the content and the arrangement of chapters is remarkably similar to Sufis’ works. Whether or not this book has been correctly attributed to Imam Sadiq (UHPP) has always been a challenge among scholars. An analysis of the arguments made and discussions generated by both opponents and proponents show that such reasons, particularly given for important issues, are based on some parts of this book, which are by no means from the original parts of the book, but they were added to it later; or the existed parts which were neglected. This important issue makes it worthwhile to do codicology studies on the manuscripts of this book. On the other hand, reviewing manuscripts gives valuable insights into the history of the book’s emerging. The manuscripts of the book have lots of pluralities which are rarely found in other works. The most striking differences among these versions include difference in the introduction, number of chapters, content of the book, and in the final part of the book which should be investigated.
    Keywords: The Lantern of the Path, Imam Sadiq, manuscripts, Ambrosiana
  • Mansour Nasiri * Pages 265-286
    In this paper, we studied the perspective of Michael Banner on the rationality of science and explained the reason for its success. In the first place, Michael Banner examines the rationality of science and its well-known perspectives. He begins his first step by Thomas Kuhn’s viewpoints on the ways of the scientific theories emergence and validation as well as the rationality of science. the, come up and contributes to the controversial debates of Thomas Kuhn and some other Anti-realists in the philosophy of science, and Disagree on them. After pointing out the disagreement between the He continues with discussing the debates of Thomas Kuhn and some Anti-realists on the philosophy of science, and highlights their different viewpoints. Ultimately, he chooses the view of “Rational Realism” gives his arguments on it, and examines the opposing views. Among the Anti-realists, he focuses on the views of Thomas Kuhn and Larry Laudan. In this article, we have reviewed the perspective of Michael Banner, and here, we considered the disadvantages of his perspective, and then tried to complete it.
    Keywords: The Rationality of Science, the Scientific Realism, Anti-Realism, Inference to the Best Explanation, Michael Banner
  • Maryam Nasr Isfahani * Pages 287-305
    Caring is an old and familiar concept in ethics and religion thoughts of human, but it has never been considered independently up to some decades ago. On Caring by Milton Mayeroff in 1971 was the first philosophical book written to study caring itself. The book centralized on the recognizing the concept of caring, introducing the necessary components for the development of a caring relationship, and the characteristics of a human life which is organized on the axis of caring. Mayeroff regards caring as a help to progress and the other self-realization (whether to a creative human or an idea), and he claims that caring can give order, meaning and orientation to the humans’ lives. He tries to prove the concept of his claim through definition and limitation. Indeed, the book: On Caring gives breath to caring as a core concept in the Bioethics and the Ethics of human beings. This book is the first junction of Heidegger’s concept of caring with the concept of that as treatment, the initiation of a flourishing path for the analysis of the concept of caring, and its development in the field of theorizing in the Ethics, Education, Economy and Political sciences.
    Keywords: Caring Ethics, Ethics, caring, Milton Mayeroff, the meaning of life
  • Simasadat Nourbakhsh * Pages 307-323
    The history of contemporary Islamic philosophy has a different situation in relation to the past. Its influencing from the other epistemic areas, especially the Western philosophy as well as facing new discourse issues have caused various parts of this episode of Islamic philosophy history to be distinct from the other parts since Al-Farabi period. Mohammad Fanaie Eshkevari has tried to study and interpret this approach in his book titled: An Introduction to the Contemporary Islamic Philosophy through a historical narrative. An attempt to explain the issues and the intellectual approaches of Muslim thinkers in the Seminary and university were the main motivations for writing this book. The fact that each one of these thinkers has had what a special role in extracting the issues out of the Islamic philosophy and its adaptation to the current state of thought in Iran shows that the author of the book seeks to find the imperatives of the contemporary history of the Islamic Philosophy. The basis of a historical perspective in An Introduction to the Contemporary Islamic Philosophy has been neglected and it is not clear that from which point of view the history of the contemporary Islamic philosophy has been studied.
    Keywords: The Contemporary Islamic Philosophy, Khomeini, Tabatabai, Motahhari, Haeri Yazdi, Ashtiani, Sadr, Ja’fari, Javadi-Amoli, Mesbah-Yazdi, Fardid, Nasr
  • Zahra Nouri Sangdehi * Pages 325-347
    This paper is a review on the book: Plato’s Cosmology and Its Ethical Dimensions by Gabriela Roxana Carone. She begins her research by centralizing on Timaeus, Philebus, Statesman and Laws, and by assuming that Plato’s cosmology, in these dialogues, provides him with new foundation for his ethical theory which lacks the shortcomings of his medium works. Carone also attempts to resolve the anaphoric conflicts that some interpreters observe in these dialogues, and the conflicts between dialogues entirely. Despite the book is comprehensive in discussing the problems, providing references, presenting intellectual reasoning and although it is precise in the analysis of premises, there are some problems left unanswered by Carone: Is it necessary to understand Plato by studying his works comprehensively, consistently, and without any conflicts? Also Does the understanding of Plato’s cosmology depend on studying its historical backgrounds? Carone has written this book as a Platonist rather than as an impartial researcher and interpreter.
    Keywords: Plato, cosmology, Ethics, late dialogues